Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Aplicații online-1 - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Aplicații online-1

Share

Aplicații propuse spre rezolvare:

1. Care din următoarele instituţii credeţi că au apărut spontan, ca expresie a „mâinii invizibile”: codul rutier, moneda, regulile de trafic, constituţia, bunele maniere, limbajul, legislaţia cu privire la mediu, legea electorală.

2. Care din următoarele concepte pot fi incluse în categoria instituţiilor şi care în cea a organizaţiilor: firma, constituţia, partidul politic, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, contractul, imnul „Deşteaptă-te române!”, legea taximetriei, Biserica Ortodoxă, căsătoria, codul rutier, familia, Automobil Clubul Român, postul Paştelui, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, legea falimentului, bursa de studii, Bursa de la Londra, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

3. Identificaţi tiparele comportamentale şi valorile culturale care corespund ordinii planificate, închise şi ordinii spontane, deschise: colectivism, centralism, individualism, spirit competitiv, egalitarism, libertate, obedienţă, onestitate, inventivitate, reticenţă la schimbare, spirit întreprinzător.

4. Identificați valoarea de adevăr (Adevărat/Fals) pentru propozițiile 3, 4, 6, 7, 8 de la aplicațiile Temei 2 a cursului de Economie Instituțională (pagina 50).

Rezolvă aplicațiile de mai sus și postează rezolvările, cu explicațiile aferente, în rubrica de comentarii, indicând numele și prenumele, seria și grupa. Răspunsurile vor fi luate în considerare pentru punctajul de seminar.

Termen: vineri, 20 martie, ora 15, moment după care comentariile nu vor mai fi acceptate.

Comentariile postate în termenul indicat vor fi ulterior publicate și vor primi raspuns, cu rezolvările necesare, din partea titularului didactic.

Mult succes!

Rezolvări aplicații online 1

1. Care din următoarele instituţii credeţi că au apărut spontan, ca expresie a „mâinii invizibile”: codul rutier, moneda, regulile de trafic, constituţia, bunele maniere, limbajul, legislaţia cu privire la mediu, legea electorală.

Răspuns: moneda, regulile de trafic, bunele maniere și limbajul au apărut în mod spontan, în timp ce codul rutier, constituția, legislația cu privire la mediu și legea electorală au fost implementate deliberat, de diferiți actori autorizați, în conformitate cu anumite scopuri.

2. Care din următoarele concepte pot fi incluse în categoria instituţiilor şi care în cea a organizaţiilor: firma, constituţia, partidul politic, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, contractul, imnul „Deşteaptă-te române!”, legea taximetriei, Biserica Ortodoxă, căsătoria, codul rutier, familia, Automobil Clubul Român, postul Paştelui, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, legea falimentului, bursa de studii, Bursa de la Londra, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

Răspuns:

Instituții: constituția, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, Imnul Deșteaptă-te române, legea taximetriei, căsătoria, Codul rutier, Postul Paștelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, Criteriile de la Copenhaga.

Organizații: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxă, familia, Automobil Club Român, Fondul Federal de rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

3. Identificaţi tiparele comportamentale şi valorile culturale care corespund ordinii planificate, închise şi ordinii spontane, deschise: colectivism, centralism, individualism, spirit competitiv, egalitarism, libertate, obedienţă, onestitate, inventivitate, reticenţă la schimbare, spirit întreprinzător.

Răspuns: Ordinea acțiunilor umane poate fi :

» planificată, ierarhică, ce reflectă existența unei autorități externe, care planifică și implementează diferite instrucțiuni și directive în vederea atingerii unui scop. Exemplu: familia, firma, organizațiile politice, etc.

» spontană, neplanificată, ce  reflectă un proces descentralizat, spontan, pe măsură ce indivizii acționează în concordanță cu un anumit sistem de reguli, pentru a își satisface scopurile. Exemplu: societatea, piața, cooperarea socială.

Pot fi identificate tipare comportamentale și sisteme de valori anume pentru cele două tipuri de ordine socială, după cum urmează:

Ordine planificată, închisă: colectivism, centralism, egalitarism, obediență, reticență la schimbare.

Ordine spontană, deschisă: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit întreprinzător.

4. Identificați valoarea de adevăr (Adevărat/Fals) pentru propozițiile 3, 4, 6, 7, 8 de la aplicațiile Temei 2 a cursului de Economie Instituțională (pagina 50).

(3) Teoria dependenței de trecut explică de ce regulile de trafic sporesc siguranța călătorilor.

Adevărat. Teoria dependenței de trecut (path-dependence) presupune faptul că perpetuarea unei instituții decurge mai degrabă din obișnuința celor care acționează în cadrul ei, schimbarea acesteia devenind dificilă. Astfel, o dată ce au luat naștere, anumite instituții vor continua să funcționeze independent de eficiența aranjamentelor alternative. Așadar, regulile de trafic constituie un exemplu de instituție care trebuie să fie urmată pur și simplu deoarece ea a fost deja stabilită, adică în virtutea faptului că este deja acceptată.

(4) Mâna invizibilă reflectă ordinea acțiunilor membrilor unei organizații conform unui plan.

Fals. Mâna vizibilă reflectă ordinea acțiunilor membrilor unei organizații conform unui plan, unei directive, în timp ce mâna invizibilă reflectă acțiuni descentralizate, spontane.

(6) Sindromul gardian se caracterizează prin spirit competitiv, individualism și laissez-faire.

Fals. Sindromul gardian se referă la ordinea planificată, ierarhică, închisă, asociată cu o serie de tipare comportamentale și sisteme de valori, precum: subminarea spiritului întreprinzător, egalitarism, respectarea ierarhiei, colectivism, reticență față de noutate.

(7) Ordinea planificată a socialismului arată că legile și drepturile sunt aceleași pentru toți.

Fals. Ordinea planificată a socialismului a luat naștere prin intermediul constrângerii și coerciției exercitate asupra populației, ceea ce arată că legile și drepturile nu sunt aceleași pentru toți, ele diferă de la un grup la altul.

(8) Libertatea este respectarea proprietății, iar agresiunea este încălcarea proprietății.

Adevărat. Drepturile omului sunt drepturi de proprietate, altfel devin vagi și contradictorii când nu sunt fondate pe criteriul drepturilor de proprietate. De exemplu, dreptul la liberă exprimare este un drept natural, inalienabil, de proprietate asupra corpului și propriilor corzi vocale.

Libertatea ține de dreptul de a face ce dorești cu proprietatea ta și este limitată de respectarea proprietății altora. Totodată, agresiunea semnifică încălcarea proprietății (altora), distincție ce stă la baza regulilor de drept. De aceea spunem că furtul, violența etc. sunt acte de agresiune la adresa proprietății, adică a libertății altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

107 raspunsuri la: " Aplicații online-1 "

 1. Vasile Bianca-Ana-Maria spune:

  Vasile Bianca-Ana-Maria, 1416 B

  1. Moneda-“mana invizibila” se refera la cum indivizii, prin urmarea propriului interes, stimuleaza astfel indirect economia

  2. Institutiile(sunt sisteme de reguli care modeleaza interactiunile umane): firma, constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, Bursa de la Londra
  Organizatiile(sunt cele care desemneaza un grup de oameni care lucreaza impreuna pentru atingerea unui tel): partidul politic, contractul, Parlamentul European, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, familia, postul Pastelui, sindicatul, legea familiei, bursa de studii, Biblia, Criteriile de la Copenhaga

  3. Ordinea planificata inchisa: Colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare
  Ordinea spontana deschisa: Individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit intreprinzator.

  4. Intrebarea 3-Fals
  4-Fals
  7-Adevarat
  6-Adevarat
  8-Adevarat

 2. Uricaru Robert-Stefan, Grupa 1416, Seria B spune:

  1)Moneda, limbajul, bunele maniere și regulile de trafic.
  2)Instituții : constituția, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, familia, postul Paștelui, imnul „Deșteaptă-te române!”, Fondul Federal de Rezerve, legea falimentului, bursa de studii, Biblia
  Organizații : firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxă, Automobil Clubul Român, sindicatul, Bursa de la Londra, criteriile de la Copenhaga.
  3)Ordine spontană: spirit competitiv, libertate, obediență, onestitate, inventivitate, reticență la schimbare, spirit întreprinzător
  Ordine planificată: colectivism, centralism, individualism, egalitarism.
  4)
  3-Adevărat
  4-Fals
  6-Fals
  7-Fals
  8-Adevărat

 3. Bucatos Ana Maria spune:

  Bucatos Ana Maria seria A grupa 1410

  1.Consider ca institutiile precum limbajul, moneda,bunele maniere si regulile de trafic au aparut spontan, ca expresie a mainii invizibile, acestea fiind niste procese de cooperare sociala-procese care nu numai ca functioneaza fara atentia constanta a autoritatilor dar si care pot actiona cu atata putere incat pot anula adesea efectele anumitor reguli restrictive.
  Un exemplu de cooperare sociala poate fi traficul la o ora de varf.Chiar daca primul gand se indreapta spre idea de ambuteiaj in trafic , trebuie sa observam ca particularitatea dominanta a traficului la o ora de varf nu este ambuteiajul ci deplasarea. Participantii se aventureaza zilnic si intodeauna ajung la destinatie (exceptand rarele accidente in raport cu miile de soferi de pe carosabil).
  Acestia Isi aleg propriile trasee ,fara sa se consulte intre ei, deci independent de scopurile fiecaruia, avand totodata atitudini diferite fata de risc ,aptitudini diverse etc. Fiecare sofer isi urmeaza planul individual fata de propriile interese, niciunul dintre ei necunoscand in detaliu traseele celorlalti soferi (doar cateva reguli generale).
  Plecand de la reteta unui haos garantat, totusi suntem martorii unui trafic coordonat ,dirijat de o mana invizibila.

  2. Organizatii: firma, partidul politic, ASE, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa,familia ,Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve,sindicatul ,Bursa de la Londra
  Instututii :Constitutia, dreptul de proprietate, moneda,Tratatul de la Maastricht, contractul,imnul ,legea taximetriei ,casatoria,legea falimentului ,bursa de studii, postul Pastelui, Biblia ,criteriile de la Copenhaga.

  3.Ordine planificata: colectivism ,centralism, egalitarism ,obedienta, reticenta la schimbare
  Ordine spontana: individualism, spirit competitiv,libertate, onestitate, inventivitate, spirit intreprinzator

  4. 1-Fals
  2-Adevarat
  3-Adevarat
  4-Fals
  5-Adevarat
  6-Fals
  7-Adevarat
  8-Adevarat
  9-Adevarat
  10-Adevarat

 4. Toma Tatiana-Valentina spune:

  Tema – ECONOMIE INSTITUTIONALA

  EX. 1
  REZOLVARE: Elementele care au sparut spontan au fost : limbajul, bunele maniere,regulile de trafic.

  EX. 2
  REZOLVARE : Categorii :
  * institutii: constitutia, dreptul de proprietate,moneda,contractul, imnul “Desteapta-te romane”,legea taximetriei, legea falimentului.
  *organizatii: firma, partidul politic,Academia de studii economice,Tratatul de la Maastricht,Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Roman, Postul Pastelui,Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, bursa de studii, Bursa de la Londra,Biblia, Criteriile de la Copenhaga

  EX. 3
  REZOLVARE : Categorii :
  *Ordine planificata: colectivism, spirit competitiv,centralism,obedienta,reticenta la schimbare,egalitarism.
  *Ordine spontana: invidualism, onestitate,spirit competitiv, spirit intreprinzator.

  EX. 4
  REZOLVARE :
  3. A
  4.F
  6.A
  7.A
  8.A

  Toma Tatiana-Valentina
  Grupa 1416
  Seria B

 5. Necula Catalin-Vladut spune:

  1.Din punctul meu de vedere institutia care a aparut ca expresie a “mainii invizibile” este legislatia cu privire la mediu.

  2.Institutii: constitutia, dreptul de propietate, Academia de Studii Economice, moneda, Tratatul de la Maastrict, Parlamentul European, contractul, imnul “Desteata-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, cod rutier, familia, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, Criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii: firma, partidul politic, Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3.Ordinea spontana, deschisa: invidualis, spirit competitive, libertate, onestitate, inventivitate;
  Ordinea planificata, inchisa: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare, spirit intrepinzator;

  4. 3:F 4:F 6:F 7:F 8:A
  Necula Catalin-Vladut
  1414B

 6. SANDULESCU SIMONASORINELA spune:

  1. codul rutier,moneda,bunele maniere, regulile de trafic,limbajul.
  2. institutii:constitutia,dreptul la proprietate,moneda,tratatul de la Maastricht, legea taximetriei,casatoria,codul rutier,familia,postul pastelui,legea falimentului, bursa de la londra,biblia,criteriile de la copenhaga.
  organizatii:firma,partid politic,ASE,biserica ortodoxa,automobil clubul roman,fondul federal de rezerve,sindicatul,bursa.
  3.ordine planificata:colectivism,egalitarism,centralism,reticenta la schimbare
  ordine spontana:individualism,,libertate, obedienta,inventivitate,spirit intreprinzator, spirit competitiv,onestitate.
  4.3)A
  4)F
  6)F
  7)A
  8)A

 7. Gilca Alina-Gabriela spune:

  ▪︎1.Institutiile aparute spontan:
  -codul rutier NU
  -moneda DA
  -regulile de trafic NU
  -constitutia NU
  -bunele maniere DA
  -limbajul DA
  -legislatia cu privire la media NU
  -legea electorală NU
  ▪︎2.Institutii:
  -constitutia, partidul politic, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht,Parlamentul European, legea taximetrie, căsătoria, codul rutier, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, legea falimentului, Bursa din Londra, Criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii:
  -firma,dreptul la proprietate,moneda,contractul, imnul “Deșteaptă-te române!”, Biserica Ortodoxă,familia, Automobil Clubul Roman, postul Paștelui, Bursa socială, Biblia
  ▪︎3.Ordinii planificate, închise:
  -colectivism, egalitarism, obediența,centralism,reticență la schimbare
  Ordini spontane, deschise:
  -individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit întreprinzător.
  ▪︎4. Adevarat(A)/Fals(F):
  Propoziția: 3- A 6-A 8-A
  4- F 7-F.
  NUME:GILCA ALINA-GABRIELA
  Grupa:1412, Seria A

 8. Dumitrache Alexandra-Valentina, grupa 1412 spune:

  Dumitrache Alexandra-Valentina
  Seria A
  Grupa 1412

  1. Instituțiile apărute spontan au fost: moneda, regulile de trafic, limbajul.

  2. Instituții: constituția, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht,contractul, imnul ”Deșteaptă-te române„ , legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, postul Paștelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Organizații: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxă, familia, Automobil Clubul Român, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3. Ordine planificată, închisă: colectivism, centralism, spirit competitiv, egalitarism, obediență, reticență la schimbare.

  Ordine spontană, deschisă: individualism, libertate, onestitate, inventivitate, spirit întreprinzător.

  4. Propoziția 3 , Adevărat
  Propoziția 4 , Adevărat
  Propoziția 6 , Fals
  Propoziția 7 , Fals
  Propoziția 8, Adevărat

 9. Ducan Raluca Georgiana , grupa 1412, seria A spune:

  Ducan Raluca Gerogiana , Grupa 1412 , seria A

  Ex.1
  Mâna invizibila : moneda, bunele maniere , limbajul , reguli de trafic

  Ex.2
  Instituții : constituția , dreptul de proprietate,Tratatul de la Maastricht,contractul ,codul rutier , Biblia ,criteriile de la Copenhaga ,imnul , legea taximetriei, căsătoria , Postul Pastelui ,legea falimentului ,
  Organizații : Academia de Studii economice ,firma , Parlamentul European , Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Roman , Fondul federal de Rezerve ,Bursa de la Londra,familia , bursa de studii.

  Ex.3
  Ordinea spontană : individualism ,spirit competitiv , libertate , inventivitate ,onestitate , spirit întreprinzător
  Ordine planificată : colectivism ,obedienta ,egalitarism,centralism , reticienta la schimbare.

  Ex.4
  3-Fals
  4-Fals
  6-Fals
  7-Adevărat
  8-Adevărat

 10. VARABIEV ALEXANDRAMARIA spune:

  VARABIEV ALEXANDRA ,1516,B,ETA

  4)3-A,4-F,6-A,7-A,8-A
  3)Ordine planificata intre obiedienta , disciplina,respectarea lectiei
  colectivism,primeaza egalitarismul , loialitatea
  reticenta fata de noutate, centralism
  ordinea spontana deschisa
  libertatea contractelor , stimularea spiritului inteprinzator
  2)firma:Academia de Studii Economice , Parlamentul European ,Biserica Ortodoxa ,Fondul Federal de rezerve
  organizatii:Automobil Club Roman ,Partidul Politic
  1)moneda , bunele maniere,limbajul,regulile de trafic

 11. CRISTEA DANIELA IONELIA, anul 2, seria A, grupa 1411 spune:

  1. Institutiile care au aparut spontan, ca expresie a ” mainii invizibile”, sunt:moneda, regulile de trafic,bunele maniere, limbajul.

  2.In categoria institutiilor sunt include: constitutia; dreptul de proprietate; Tratatul de la Maastricht, contractul, legea taximetriei, Parlamentul European, contractul, imnul ” Desteapta-te romane”, casatoria,codul rutier, institutie,Fondul Federal de Rezerve, sindicatul,legea falimentului, bursa de studii, Bursa de la Londra,Biblia, Criteriile de la Copenhaga.
  In categoria organizatiilor sunt incluse: partidul politic, Academia de studii economice, firma, Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Roman, postul Pastelui.

  3. Ordinea planificata: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, onestitate,reticenta la schimbare.
  Ordinea spontana: individualism, spirit competitiv, libertate, inventivitate, spirit intreprinzator.

  4. 3.A
  4.A
  6.F- Sindromul comercial se caracterizeaza prin cele specificate.
  7.F- Ordinea planificata ne arata ca legile si drepturile difera de la o persoana la alta.
  8.A

 12. Kevin Petani spune:

  1.Institutiile spontane: moneda,regulile de trafic,bunele maniere,limbajul.
  2.Institutiile: constitutia,dreptul de proprietate,moneda,Tratatul de la Maastricht,contractul,imnul ,,Desteapta-te romane,, legea taximetriei,casatoria,codul rutier,postul Pastelui,legea falimentului, bursa de studii,bursa de la Londra,Biblia,criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii: firma,partidul politic,familia,Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa,Automobil Clubul Roman,Fondul Federal de Rezerve,sindicatul.
  3.Ordinea planificata:colectivism,centralism,egalitrism,obedienta,reticenta la schimbare.
  Ordinea spontana : invidualismul,spirit competitiv,libertate,onestitate.inventivitate,spirit intreprinzator.
  4.
  3. ADEVARAT
  4. FALS
  6. FALS
  7. FALS
  8. ADEVARAT

 13. Varzaru Diana-Alexandra, seria B, grupa 1416 spune:

  1.Institutii aparute spontan ca expresie a “mainii invizibile: moneda, limbajul, bunele maniere.

  2.Institutii:constitutia, dreptul la proprietate,moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei,codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga, casatoria.

  Organizatii:firma, partidul politic,Biserica Ortodoxa,sinficatul, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve.

  3.Tiparele comportamentale si valorile culturale care corespund ordinii planificate, inchise:colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare.

  Tiparele comportamentale care corespund ordinii spontane deschise:individualism, spirit competitiv, libertatea, onestitate, inventivitate, spirit intreprinzator.

  4.
  3. A
  Regulile de trafic trebuie respectate pur si simplu deoarece ele au fost deja stabilite, nu se poate argumenta daca circulatia pe partea dreapta a drumului este superioara circulatiei pe partea stanga a drumului, ca in Anglia. In cazul stabilirii acestor reguli nu exista posibilitatea utilizarii de judecati similare celor cu privire la drepturi de natura privata.

  4.F
  “Mana invizibila” reflecta, intr-adevar, ordinea actiunii memtrilor dupa un anumit plan, insa replecta si ordinea spontana a actiunilor.

  6.F
  “Sindromul gardian” este caracteristic ordinii planificate, iar individualismul si laissez-faire este o caracteristica “sindromului comercial”, ordinii spontane.

  7.F
  Ordinea planificata arata ca legile si dreptirile difera de la grup la grup, ele sunt aceleasi la ordinea spontana.

  8.A
  Agresiunea este o incalcare a dreptului de proprietate, teoria libertatii dezvaluie care trebuie sa fie continutul concret al legii si al legislatiei, ca reguli ale dreptului pozitiv.

 14. Marin Maria spune:

  1.Moneda,reguli de trafic,bunele maniere,limbajul.
  2.Instituții:constituția,bursa de studii,Tratatul de la Maastricht,Parlamentul European,contractul,legea taximetriei,codul rutier,Automobil Clubul Român,Fondul Federal de Rezerve,legea falimentului,Bursa de la Londra,Academia de Studii Economice,Biblia,Criteriile de la Copenhaga,Biserica Ortodoxă.Organizații:firma,dreptul la propietate,imnul”Deșteaptă-te Române”,căsătoria,familia,postul paștelui,sindicatul.
  3.Ordine planificata(închisă)-centralism,colectivism,egalitarism,obediență,reticiență la schimbare.Ordine spontană(deschisă)-individualism,spirit competitiv,libertate,onestitate,inventivitate,spirit întreprinzător.
  4. 3 – F,4-F,6-A,7-A,8-A.

 15. Stamate Anca Ionela , Grupa 1415B spune:

  1. Instituțiile apărute spontan sunt : moneda, bunele maniere, limbajul.
  2. Instituții: constituția , dreptul de proprietate , Tratatul de la Maastricht, contractual , imnul, legea taximetriei , căsătoria , codul rutier , postul Pastelui , legea falimentului , bursa de studii , Biblia , criteriile de la Copenhaga.
  Organizații : firma , partid politic , Academia de Studii Economice, Parlamentul European , Biseric Ortodoxa , familia , Automobil Clubul Roman , Fomdul Federal de Rezerve , sindicatul , Bursa de la Londra .
  3. Ordinea planificata , închisă : colectivism , centralism , egalitarism , obedienta , reticenta la schimbare
  Ordine spontana , deschisă : individualism , spirit competitiv , libertate , onestitate , inventivitate , spirit întreprinzător.
  4. 1)A; 2) A; 3)A; 4)F ; 5)A; 6) F; 7) F ; 8) A; 9) A; 10) A.

 16. Terci Gabriela Felicia spune:

  TERCI GABRIELA FELICIA, SERIA B, GRUPA 1416

  Rezolvare ex 1:
  -regulile de trafic, moneda.

  Rezolvare exercitiul 2:
  INSTITUTII: constitutia, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, casatoria, familia, codul rutier, postul Pastelui, Fondul Federal de Rezerve, Criteriile de la Copenhaga, Imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, legea falimentului.

  ORGANIZATII: firma, partidul politic, contractul, sindicatul, bursa de studii, bursa de la Londra, Biblia, Automobil Clubul Roman, dreptul de proprietate.

  Rezolvare ex 3:
  Ordinea planificata, inchisa: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticienta la schimbare.
  Ordinea spontana, deschisa: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit intreprinzator.

  Rezolvare ex 4:
  3) Fals; “Teoria dependentei de trecut” se refera la formarea si evolutia anumitor institutii care reprezinta un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oamenilor.
  4) Adevarat;
  6) Fals; “Sindromul gardian” se caracterizeaza prin obedienta, egalitarism, centralism.
  7) Fals; Ordinea planificata a socialismului arata ca legile si drepturile difera de la un grup la altul.
  8) Adevarat.

 17. Boteanu Iuliana spune:

  1. Moneda, bunele maniere, limbajul, regulile de trafic
  2.Institutii: constitutia, dreptul la proprietate, tratatul de la Maastricht, contractul, codul rutier, biblia, criteriile de la Copenhaga. imnul, legea taximetriei, casatoria, Postul Pastelui, legea falimentului
  Organizatii: Academia de Studii Economice, firma, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, Bursa de la Londra, familia, bursa de studii
  3. Ordinea spontana: individualism, spirit competitiv, libertate, inventivitate, onestitate, spirit intreprinzator
  Ordinea planificata: colectivism, obedienta, egalitarism, centralism, reticenta la schimbare
  4. 3-Fals, 4-Fals, 6-Fals, 7-Adevarat, 8-Adevarat

 18. ILIE MARIAN-VALENTIN spune:

  Am uitat sa specific : grupa 1412 seria A

 19. Banica Mihai Daniel spune:

  1.Au aparut spontan, ca expresie a `mainii invizibile`, urmatoarele: moneda, limbajul, regulile de trafic.

  2.Institutii: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Organizatii: firma, partidul politic, A.S.Em Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobilul Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3.Obedienta, colectivism, egalitarism, spiriti interprinzator, centralism.

  4.
  Ex.3: F
  Ex.4: A
  Ex.6: F
  Ex.7: A
  Ex.8: F

  Banica Mihai-Daniel, seria A, grupa 1410

 20. Popa Liliana-Raluca spune:

  POPA LILIANA-RALUCA,SERIA B,GRUPA 1415
  1.Moneda,regulile de trafic,limbajul,bunele maniere.
  2.Instituții:Constituția,dreptul de proprietate,moneda,Tratatul de la Maastricht,contractul,imnul”Deșteaptă-te române”,legea taximetriei,căsătoria,codul rutier,familia,postul Paștelui,legea falimentului,Biblia,criteriile de la Copenhaga
  Organizații:Firma,partidul politic,Academia de Studii Economice,Parlamentul European,Biserica Ortodoxă,Automibil Clubul Român,Fondul Federal de Rezerve,sindicatul,Bursa de studii,Bursa de la Londra
  3.Ordine spontană:spirit competitiv,libertate,obediența,onestitate,inventivitate,reticența la schimbare,spirit întreprinzător
  Ordine planificată:colectivism,centralism,individualism,egalitarism,
  Ex4 . 3.Adevărat
  4.Fals
  6.Fals
  7.Fals
  8.Adevărat

 21. Doana Alexandru spune:

  1. A aparut spontan: moneda, regulile de trafic, bunele maniere si limbajul
  2. Categoria institutiilor: constitutia, dreptul de proprietate, Tratatul de la Maastricht, moneda, contractul, imnul, legea taximetriei, codul rutier, casatoria, postul Pastelui, legea falimentului, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Categoria organizatiilor: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, bursa de studii, Bursa de la Londra.
  3. Ordine planificata: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticienta la schimbare, spirit intreprinzator.
  Ordine spontana:individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate,inventivitate
  4. 3.F
  4.F
  6.F
  7.A
  8.A

 22. Bobescu Ionuț Eusebiu ,grupa 1410 spune:

  1.Bunele maniere,reguli de trafic,libajul,legislația cu privire la mediu.
  2.Instituții:constitutia,dreptul la propietate,moneda,tratatul de la Maastricht,contractul,legea taximetriei,casatoria,codul rutier,familia,postul Paștelui,sindicatul,legea falimentului,Bursa de la Londra,criteriile de la Copenhaga. Organizații:firma,partidul politic,Academia de studii economice,Parlamentul European,imnul”Desteapta te române!”,Biserica Ortodoxă,Automobilul Clubul Roman,Fondul Federal de rezerve,bursa de studii,Biblia.
  3.colectivism,egalitarism,spirit inteprinzator,centralism.
  4.Ex 3.F
  Ex 4. A
  Ex 6. F
  Ex 7. A
  Ex 8. F

 23. Jianu Alexandru-Cristian spune:

  TEMA 1

  1. Au aparut spontan: moneda, regulile de trafic, bunele maniere si limbajul.

  2. Categoria institutiilor: constitutia, drept de proprietate, Tratatul de la Maastricht, moneda, contractul, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, codul rutier, casatoria, postul Pastelui, legea falimentului, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Categoria organizatiilor: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, bursa de studii, bursa de la Londra.

  3. Ordine planificata: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator.

  Ordine spontana: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate.

  4. 3.Fals
  4.Fals
  6.Fals
  7.Adevarat
  8.Adevarat

 24. Bobescu Ionuț Eusebiu ,grupa 1410 spune:

  1.Bunele maniere,reguli de trafic,libajul,legislația cu privire la mediu.
  2.Instituții:constitutia,dreptul la propietate,moneda,tratatul de la Maastricht,contractul,legea taximetriei,casatoria,codul rutier,familia,postul Paștelui,sindicatul,legea falimentului,Bursa de la Londra,criteriile de la Copenhaga. Organizații:firma,partidul politic,Academia de studii economice,Parlamentul European,imnul”Desteapta te române!”,Biserica Ortodoxă,Automobilul Clubul Roman,Fondul Federal de rezerve,bursa de studii,Biblia.
  3.Obedienta,colectivism,egalitarism,spirit inteprinzator,centralism.
  4.Ex 3.F
  Ex 4. A
  Ex 6. F
  Ex 7. A
  Ex 8. F

 25. CRETU ALEXANDRA-DANIELA, ETA, an 2, grupa 1411, seria A spune:

  1. moneda, regulile de trafic, limbajul

  2. institutii: dreptul de propietate, Tratatul de la Maastricht, constitutia, moneda, contractul, codul rutier, Fondul Federal de Rezerve, legea falimentului, Biblia, sindicatul, partidul politic, Academia de Studii Economice, Biserica Ortodoxa
  organizatii:Parlamentul Europeam, firma, imnul ,,Desteapta-te romane!”, casatoria, familia, bursa de studii, legea taximetriei, Automobil Club Roman, postul Pastelui, Bursa de la Londra,criteriile de la Copenhaga

  3. Ordine planificata inchisa, ierarhica: obedienta, colectivism, egalitarism, centralism, libertatea
  Ordine spontana deschisa, neplanificata: onestitate, spirit competitiv, individualism, stimularea spiritului intreprinzator, inventivitate

  4. 3-A
  4-F, deoarece reprezinta o modalitate de ordine spontana
  6-F, ,,Sindromul gardian” se caracterizeaza prin obedienta, colectivism, planificare, centralism, legile si drepturile difera de la un grup la altul
  7-F, deoarece legile si drepturile difera de la un grup la altul
  8-A

 26. Stanciu Alexandra-Nicoleta spune:

  1. Limbajul, moneda si bunele maniere sunt institutiile aparute spontan.
  2. Organizatii:(asociatii de persoane care au preocupari comune, activitatea se
  desfasoara in urma unui regulament, iar activitatile sunt organizate)
  firma, partidul politic, Bursa de la Londra, Parlamentul European,
  Academia de studii Economice, Biserica Ortodoxa, sindicatul, familia,
  Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve.
  Institutii: (desfasoara o activitate de interes universala)Criteriile de la
  Copenhaga, Biblia, bursa de studii, legea falimentului, Postul
  Pastelui, codul rutier, casatoria, imnul, legea taximetriei,
  constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Teatrul de la Maastricht,
  contractul.
  3. Ordine spontana, deschisa: individualism, spirit competitiv, onestitate,
  libertate, invetivitate, spirit inteprinzator.
  Ordine planificata, inchisa: reticenta la schimbare, obedienta, egalitarism,
  centralism,colectivism.
  4. 1-A
  2-A
  3-A
  4-F
  5-A
  6-F
  7-F
  8-A
  9-A
  10-F

 27. CRASMAC VASILICA-IULIANA- GRUPA 1411 A spune:

  1. Urmatoarele institutii au aparut spontan, ca expresie a “mainii invizibile”:
  Bunele maniere pentru ca ele nu au fost create de cineva, au luat nastere un urma nevoii comportamentului uman.
  Limbajul a aparut spontan din nevoia omului de a comunica unii cu altii, odata cu dezvoltarea omului, s-a dezvoltat si modul acestora de a interactiona.
  Moneda a aparut si ea pe seama “mainii invizibile”. Aceasta a aparut datorita nevoii oamenilor de a face schimb sau troc. Acestia faceau initial schimb cu produse, capete de animale, ceea ce produceau, dadeau pentru a primi in schimb ce au nevoie.
  Nu au aparut spontan: codul rutier deoarece oamenii aveau nevoie de reguli de trafic, acestea au fost realizate de o persoana in trecut; constitutia prevede si ea legi care au fost realizate de o persoana,in ceea ce priveste legea electorala, a fost realizata de mana omului la fel si legislatia cu privire la mediu.
  2. Instututiile sunt urmatoarele:
  moneda, cod penal, Tratatul de la Maastricht, contractul, casatoria, codul rutier, postul Patelui, legea, legea taximetriei, firma, constitutia, legea falimentului, bursa de studii,Biblia, ASE, dreptul de proprietate, imnul “Desteapta-te romane!”, Biserica Ortodoxa, Bursa de la Londra, Criteriile de la Copenhaga.
  Organizatiile sunt urmatoarele:
  familia, partidul politic, Prlamentul European, Automobilul Clubul Roman, Fondul Fedreal de Rezerve, sindicatul.
  3. Inchise:
  colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticienta la schimbare, spirit inteprinzator.
  Deschise:
  individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate.
  4 Adevarat sau Fals
  3. Teoria dependentei de trecut explica de ce regulile de trafic sporesc siguranta calatorilor.
  PROPOZITIA ESTE ADEVARATA. Regulile de trafic nu au luat nastere pentru a reduce sau incetini traficul, ci a-l favoriza. Regulile de trafic sunt o institutie care trebuie sa fie urmata deja, ea a fost deja stabilita, deja acceptata, Teoria dependentei de trecut reprezinta un proces intertemporal.
  4. “Mana invizibila” reflecta ordina actiunilor membrilor unei organizatii conform unui plan.
  PROPOZITIA ESTE ADEVARATA. Ordinea actiunilor si ordinea regulilor implica un plan si directive.
  6. “Sindromul gardian” se caracterizeaza prin spirit competitiv, individualism si laissez- faire.
  PROPOZITIA ESTE FALSA. “Sindromul comercial” se caracterizeaza prin spirit competitiv, individualism si
  laissez- faire.
  7. Ordinea planificata a socialismului arata ca legile si drepturile sunt aceleasi pentru toti.
  PROPOZITIA ESTE FALSA. Ordinea planificata arata ca legil si drepturile difera de la un grup la altul. Ordinea spontana arata ca legile si drepturile sunt aceleasi pentru toti.
  8. Dreptul la libera exprimare este un drept civil al omului, nu un drept de proprietate al acestuia.
  PROPOZITIA ESTE FALSA. Este un drept natural al acestuia.

 28. DRAGHICI MIHAITEODOR spune:

  1.Au aparut spontan: moneda, regulile de trafic, bunele maniere si limbajul.
  2.Categoria institutiilor: constitutia, dreptul de propietate, Tratatul de la Maastricht, moneda, contractul, imnul, legea taximetriei, codul rutier, casatoria, postul Pastelui, legea falimentului, Bilia, criteriile de la Copenhaga.
  Categoria organizatiilor: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, bursa de studii, Bursa de la Londra.
  3. Ordine planificata: colectivism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator.
  Ordine spontana: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate
  4. 3.F
  4.F
  6.F
  7.A
  8.A

 29. Buzi Entela,ETA,an 2,Grupa 1411,Seria A. spune:

  Buzi entela
  Grupa: 1411
  Seria:A

  Rezolvare aplicatii online (1)

  Aplicatia 1
  .Moneda, regulile de trafic, limbajul

  Aplicatia 2.
  .Institutii: dreptul de proprietate, Tratatul de la Maastricht, constitutia, moneda, contracutul, codul rutier, Fondul Federal de Rezerve, legea falimentuli, Biblia,sindicatul, ,partidul politic,Academia de Studii Economice, Biserica Ortodoxa.
  .Organizatii: Parlamentul European, firma, , imnul ,,Desteapta-te romane!”, Biserica Ortodoxa, casatoria, familia,legea taximetriei, Automobil Clubul Roman, sindicatul, bursa de studii,postul Pastelui,Bursa de la Londra, criteriile de la Copenhaga.

  Aplicatia 3
  Ordinea planificata inchisa, ierarhica
  .Direct de catre o autoritate externa,care planifica si emplementeaza diferite instructiuni si directive in vederea atingerii unui anumit scop, nu neaparat comun.
  -Obedienta,disciplina,respectarea ierarhiei
  -Colectivism,opiniile personale fiind prestabilite
  -Egalitarismul,loialitatea
  -Reticenta fata de noutate, centralism
  -Legile si drepturile difera de la un grup la altul

  Ordinea spontate deschisa, neplanificata
  .Indirect,in mod descentralizat, spontan pe masura ce indivizii actioneaza in concordanta cu un anumit sistem de reguli, in vederea satisfacerii scopurilor lor.

  -Onestitate,spirit competitiv
  -Spirit competitiv
  -Individualizm,opinia fiecarui conteaza
  -Primeaza libertatea,respectarea contractelor
  -Stimularea spiritului intreprinzator,laissez-faire
  -Deschidere fata de noutate,inventivitate

  Aplicatia 4
  3- A, deoarece regulire de traffic sunt puse ca sa ne protejeze prin respectarea lor si nu au cu adevarat un inceput. Dar fiecare dintre noi este liber sa aleaga daca le respecta sau nu,dar trebuie sa asuma si riscul si sa fie rational si constient de consecintele ce pot aparea.

  4-F, deoarece reprezinta o modalitate de ordine spontana
  6-F, ,,Sindromul gardian” se caracterizeaza prin obedient,collectivism, planificare, centralism, legile si drepturile difera de la un grup la altul
  7-F, deoarece legile si repturile difera de la un grup la altul
  8-A

 30. Constantin Ioana-Raluca, ETA, an 2, Grupa 1411, Seria A spune:

  1. Consider ca urmatoarele institutii au aparut in mod spontan, ca expresie a “mainii invizibile” : moneda , regulile de trafic, limbajul, bunele maniere.

  2. In categoria institutiilor pot fi incluse : partidul politic, moneda, dreptul de proprietate , Biserica Ortodoxa, codul rutier, Biblia,Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Tratatul de la Maastricht, Fondul Federal de Rezerve,imnul “Desteapta-te romane”, legea falimentului.

  In categoria organizatiilor pot fi incluse :firma, legea taximetriei, casatoria, familia, Automobil Clubul Roman, postul Pastelui, Bursa de la Londra, criteriile de la Copenhaga, sindicatul.

  3. Valorile culturale care corespund ordinii planificate, inchise sunt: colectivism, centralism,egalitarism, obedienta.

  Valorile culturale care corespund ordinii spontane, deschise:individualism, spirit competitive, libertate,onestitate, inventivitate, reticientala schimbare, spirit intreprinzator.

  4. 3. ADEVARAT, deoarece regulile de traffic nu au cu adevarat un inceput , acestea trebuie respectate pentru siguranta fiecarui individ.
  4. FALS , deoarece de multe ori interactiunile umane pot avea natura anti-sociala care poate conduce la conflicte, violenta.
  6. FALS , deoarece “Sindromul gardian” se caracterizeaza prin obedienta, collectivism , planificare, centralism, legile si drepturile difera de la un grup la altul.

  7. FALS, deoarece legile si drepturile difera de la un grup la altul.
  8. ADEVARAT.

 31. Constantin Ovidiu, 1411 A spune:

  1.Institutiile care au aparut spontan sunt regulile de trafic,bunele maniere si limbajul deoarece oamenii au fost nevoiti sa se adaptaze pentru a evita anumite probleme cum ar fi accidentele din trafic.
  2.INSTITUTII:constitutia,dreptul de proprietate,moneda,Tratatul de la Maastricht,contractul,imnul “Desteapta-te romane!”,legea taximetriei,casatoria,codul rutier,postul Pastelui,legea falimentului,bursa de studii,Biblia,Criteriile de la Copenhaga

  ORGANIZATII:firma,partidul politic,Academia de Studii Economice,Parlamentul European,Biserica Ortodoxa,familia,Automobil Clubul Roman,Fondul Federal de Rezerve,sindicatul,Bursa de la Londra

  3.ORDINE PLANIFICATA:colectivism,centralism,egalitarism,obedienta,onestitate,reticenta la schimbare
  ORDINE SPONTANA:individualism,spirit competitiv,libertate,inventivitate,spirit intreprinzator

  4.3-F
  4-A
  6-F
  7-A
  8-A

 32. STROE NICOLETA ALEXANDRA spune:

  Stroe Nicoleta Alexandra 1415B

  1.Moneda, bunele maniere,limbajul
  2.Organizatii: firma,partid politic, Parlamentul European, Biserica, ASE,familia,Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, Bursa se la Londra,Sindicatul
  Instituții:constituția ,dreptul de proprietate ,moneda,Tratatul de la Maastricht,contractul, imnul,legea taximetriei,căsătoria, codul rutier ,postul Paștelui, legea falimentului, Bursa de studii, Biblia,criteriile de la Copenhaga
  3.Deschisă:individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate,inventivitate,spirit întreprinzător
  Închisă:colectivism, centralism, egalitarism, obediența, reticența la schimbare
  4. 3-A,4-F,6-F,7-F,8-A

 33. VOINEA ALEXANDRA-CRISTINA spune:

  Voinea Alexandra-Cristina-1416-B-ETA

  Aplicatii
  1. Institutiile care au aparut spontan, ca expresie a „mainii invizibile” sunt: limbajul,regulile de trafic si moneda, deoarece aceste institutii sunt indispensabile societatii umane.
  2. Institutii: Constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, contractul, legea taximetriei, Biserica Ortodoxa, casatoria, codul rutier, Postul Pastelui, Fondul Federal de Rezerve, legea falimentului, criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii: Firma, Imnul „Desteapta-te romane”, Automobil clubul roman, sindicatul, bursa de studii, Biblia, Bursa de la Londra, familia.
  3. Ordinea planificata inchisa: colectivism, spirit intreprinzator, obedienta, egalitarism, centralism, reticenta la schimbare.
  Ordinea spontana deschisa: individualism, spirit competitiv, onestitate, inventivitate.
  4. Adevarat sau Fals.
  3/50 F-Teoria dependentei de trecut tine de formarea si evolutia anumitor institutii.
  4/50-A
  6/50 F-„Sindromul gardian” se caracterizeaza prin: spirit intreprinzator, colectivism si loialitate.
  7/50 A
  8/50 A

 34. Zaman Laurenţiu-Constantin spune:

  1.Consider că instituţiile care au apărut spontan, ca o expresie a mâinii invizible sunt: moneda, bunele maniere, limbajul şi legea electorală.

  2.

  Instituţiile sunt: consituţia, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, contractul, legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, familia, imnul Deşteaptă-te Române!, postul Paştelui, Biblia.

  Organizaţiile sunt: firma, partidul politic, Biserica Ortodoxă, Automobil Clubul Român, bursa de studii, bursa de la Londra, criteriile de la Copenhaga, Parlamentul European.

  3.

  Ordinea planificată, închisă: colectivism, centralism, obedienţă, reticenţă la schimbare.

  Ordinea neplanificată, centralizată, deschisă: individualism, egalitarism, libertate, onestitate, spirit întreprinzător, spirit competitiv.

  4.

  3.A
  4.F
  6.F
  7.A
  8.A

 35. Zavoiu Stefan- Irinel spune:

  1). Au aparut spontan a expresie a “mainii invizibile” urmatoarele institutii: moneda,regulile de trafic, bunele maniere si limbajul.

  2). Institutii: Constitutia,dreptul de proprietate,moneda, Tratatul de la Masstricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului,bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3). Planificare: colectivism, centralism, individualism, egalitarism, libertate, obedienta
  Spontane: spirit competitiv, onestitate, inventivitate, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator.

  4). P3-fals
  P4-adevarat
  P6-fals
  P7-adevarat
  P8-adevarat

 36. Vacariuc Axenia, grupa 1416, seria B ETA spune:

  Aplicația 1:
  Au apărut spontan ca expresie a ,,mâinii invizibile,, următoarele instituții: Moneda, Regulile de Trafic, Bunele Maniere și Limbajul.

  Aplicația 2:

  -categoria Instituții: Constituția, Dreptul de Proprietate, moneda, tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Deșteaptă-te Române!”, Legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, postul Paștelui, Legea falimentului, bursa de studii, Biblia, Criteriile de la Copenhaga.
  -categoria Organizații: Firma, Partidul Politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxă, Familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, Sindicatul, Bursa de la Londra.

  Aplicația 3:

  -Odinea planificată închisă: Colectivism, centralism, egalitarism, obediență, reticența la schimbare.
  -Ordinea spontană deschisă: Individualism, spirit competitiv,libertate, onestitate, inventivitate, spirit întreprinzător.

  Aplicația 4:

  3)Adevărat.
  4)Fals (răspuns corect: ordine spontană)
  6)Fals (răspuns corect: sindromul comercial)
  7)Fals (răspuns corect: voluntară)
  8)Adevărat.

 37. Dumitrescu Tiberiu-Gabriel spune:

  1. moneda, regulile de trafic, limbajul.

  2. Organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, codul rutier, familia, Automobil Clubul Roman, sindicatul, Bursa de la Londra, criteriile de la Copenhaga.
  Institutii: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, contractul, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, postul Pastelui, Fondul Federal de Rezerve, legea falimentului, bursa de studii, Biblia.

  3. Ordinii planificate, inchise: obedienta, colectivism, egalitarism, centralism, reticenta la schimbare
  Ordinii spontane, deschise: onestitate, spirit competitiv, individualism, libertate, inventivitate, spirit intreprinzator.

  4. 3-F
  4-A
  6-F
  7-F
  8-A

 38. Calin Alexandra-Carmen spune:

  Calin Alexandra Carmen
  Grupa 1411, seria A

  1. Institutiile aparute spontan sunt: moneda,regulile de trafic, bunele maniere si limbajul.
  2.institutiile: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastrichit, contractul, imnul “desteapta-te romane”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Bursa de la Londra, Bilblia, critetiile de la Copenhaga.
  Organizatiile: firma, partidul politic, familia, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, Automobil Club Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul.

  3.Ordinea planificata, inchisa: colectivism, centralism, egalitrism, obedienta, reticenta la schimbare.
  Ordinea spontana, deschisa: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit intreprinzator.

  4. 3. ADEVARAT
  4. FALS: “MANA VIZIBILA” reflecta ordinea planificata
  6. FALS: “sindromul comercial” se caracterizeaza prin spirit competitiv, individualism si laissez-faire.
  7. FALS: Ordinea spontana arata ca drepturile si legile sunt aceleasi pentru toti.
  8. ADEVARAT

 39. PAUN ELENA spune:

  Paun Elena, 1414 B
  1.Institutiile care au aparut spontan sunt : constitutia, limbajul, bunele maniere, legea electorala si moneda.
  2. – institutii:dreptul de proprietate, Parlamentul European, legea falimetului, casatoria, contractul, codul rutier, Tratatul de la Mastricht, constitutia, legea taximetriei, criteriile de la Copenhaga, bursa de studii
  – organizatii: Biblia, ASE, Bursa de la Londra, Bisrica Ortodoxa, sindicatul, firma, Fondul Federal de Rezerve, partidul politic,Postul Pastelui, moneda, Automobilul Clubului Roman, Imnul, familia
  3.- ordine planificata: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator
  – ordine spontana: individualism, spirit competititv, libertate, onestitate, inventivitate.
  4. 3-A, 4-F,6-F,7-F,8-A

 40. DINU ILEANA AURA spune:

  1.moneda,bunele maniere,limbaj,reguli de trafic

  2.Institutii:constitutia,dreptul de proprietate,moneda,Tratatul de la Maastricht,contractul,imnul,legea taximetriei,casatoria,codul rutier,postul pastelui,legea falimentului,Biblia,criteriile de la Copenhaga
  Organizatii:firma,partidul politic,Academia de Studii Economice,Parlamentul European,Biserica Ortodoxa,familia,Automobil Clubul Roman,Fondul Federal de Rezerve,bursa de studii,Bursa de la Londra

  3.PLANIFICATA:colectivism,centralism,egalitarism,obedienta,reticienta la schimbare,spirit intreprinzator
  SPONTANA:individualism,spirit competitiv,libertatea,onestitatea,inventivitatea

  4. 3.F
  4.F
  6.F
  7.A
  8.A

 41. Dudau Bianca (grupa 1412A) spune:

  Buna seara!
  Raspunsuri:
  1.bunele maniere, limbajul, legea electorala
  2. institutii: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, imnul “Desteapta-te,romane”, Biserica Ortodoxa,casatoria, codul rutier, familia, sindicatul, legea falimentului,bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga;
  organizatii:firma, partidul politic, tratatul de la Maastrich, contractul, legea taximetriei,Automobilul Clubl Roman, postul Pastelui, Fondul Federal de Rezerve, bursa de la Londra;
  3.ordinea planificata inchisa: a).colectivism;b).centralism;c).egalitarism;d).obedienta;e).reticenta la schimbare;
  ordinea spontana deschisa: a).individualism;b).spirit competitiv;c).libertate;d).onestitate;e).inventivitate;f).spirit intreprinzator;
  4. 3:Adevarat;
  4:Fals;(mana invizibila are o ordine descentralizata si spontana)
  6:Fals;(sindromul comercial se caracterizeaza prin laissez-faire)
  7:Adevarat;
  8:Adevarat;

 42. Plosceanu Maria-Alexandra spune:

  1. moneda, limbajul, legea electorala, regulile de trafic, bunele maniere.
  2. Institutii: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.
  3. Ordinea planificata, inchisa: colectivism, obedienta, reticenta la schimbare, egalitarism, centralism
  Ordinea spontana, deschisa: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, incentiviate, spirit intreprinzator.
  4. 3 – Adevarat; 4 – Fals; 6 – Fals; 7 – Fals; 8 – Adevarat

 43. Bungărzeanu Adina Alexandra spune:

  Bungarzeanu Adina, 1410 A.
  1.Următoatele instituții au apărut spontan, ca expresie a “mâinii invizibile”:moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul.
  2.Categoria instituțiilor:Academia de studii economice, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, casatoria, Sindicatul, Biblia,codul rutier, legea taximetriei, imnul”Desteapta te romane”, Biserica Ortodoxa, Automobilul Clubului roman, iar restul sunt organizatii:firma, constituția, partidul politic, moneda, contract, familia, fondul federal de rezerve, bursa de studii, bursa de la Londra, criteriile de la Copenhaga.
  3.Tiparele comportamentale si valorile culturale:colectivism-opiniile personale fiind prestabilite(închise) , centralism-reticenta fata de noutate(închise) , individualism-opinia fiecăruia contează(deschise) , spirit competitiv-onestitate(deschise ) , egalitarism-primeaza egalitarismul, loialitatea(inchise) , libertate-primează libertatea, respectarea contractelor, obedienta-disciplina, respectarea ierarhiei(închise) , onestitate-spirit competitiv(deschise) , inventivitatea – deschiderea fata de nou(deschise) , reticenta la schimbare-(inchise) subminarea spiritului întreprinzător, planificate, spirit intreprinzator-stimularea spiritului întreprinzător “laissez-faire”(deschise) .
  4.3-fals,4-adevărat, 6-fals,7-adevărat, 8-fals.

 44. Bran Alexandra grupa 1416 seria B an 2 ETA
  1)MONEDA,BUNELE MANIERE,limbajul,regulile de trafic
  2) institutii :
  -firma,Academia de Studii Economice,Parlamentul European,Biserica Ortodoxa,Fondul Federal de rezerve,Bursa de la Londra –
  organizatii:
  -Automobil Club Român,partidul politic
  3)ordine planificata inchisa-obedienta,disciplina,respectarea ierarhiei
  -colectivism;primeaza egalitarismul,loialitatea;
  -subminarea spiritului inteprinzator,planificare;
  -reticenta fata de noutate,centralism;
  legile si drepturile difera de la un grup la altul
  ordinea spontana deschisa -onestitate,spirit competitiv,individualism,primeaza libertatea,respectarea contractelor,stimularea spiritului inteprinzator ,deschiderea fata de noutate,inventivitatea,legile si drepturile sunt aceleasi pentru toti;
  4)
  3.Teoria dependentei de trecut explica de ce regulile de trafic sporesc siguranta calatorilor (A)
  4.Mana invizibila reflecta ordonarea actiunilor membrilor unei organizatii conform unui plan (f)
  6.”Sindromul gardian” se caracterizeaza prin spirit competiti ,individualism si laissez faire (a)
  7.Ordinea planificata a socialismului arata ca legile si drepturile sunt aceleasi pentru toti(A)
  8.Libertatea este respectarea proprietatii,iar agresiunea este incalcarea proprietatii (a)

 45. Oprea Adriana Carmen spune:

  Oprea Adriana Carmen_ Grupa 1414, Seria B

  1) Instituțiile care au apărut spontan ca expresia a “mâinii invizibile” sunt limbajul si moneda.

  2) Instituțiile sunt: Constituția, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, contractul, legea taximetriei, Biserica Ortodoxă, căsătoria, codul rutier, postul Paștelui, Fondul Federal de Rezerve, legea falimentului, Criteriile de la Copenhaga.
  Organizațiile sunt: firma, imnul ” Deșteaptă-te române!”, Automobil Clubul Roman, sindicatul, bursa de Studii, Biblia, Bursa de la Londra, familia.

  3)Ordinea planificată închisă: colectivism, spiritul intreprinzatorului, obediența, egalitarism, centralism, reticență la schimbare.
  Ordinea spontană deschisă: individualism, spirit competitiv, onestitate, inventivitate.

  4) 3. Fals- Teoria dependenței de trecut tine de formarea si evoluția anumitor instituții.
  4. Adevarat
  6. Fals- “Sindromul gardian” se caracterizează prin spirit intreprinzator, colectivism si loialitate.
  7. Adevarat
  8. Adevarat

 46. Naidin Andreea Roxana spune:

  1. Legislatia cu privire la mediu

  2.Institutii:Constitutia,Dreptul de proprietate,Moneda,Academia de Studii Economice,Tratatul de la Maastricht,Parlamentul European,Contract,Legea taximetriei,Casatoria,Imnul “Desteapta-te Romane”,Codul rutier,Familia,Postul Pastelui,Legea Falimentului,bursa de studii,Biblia,Criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii:Firma,Partidul politic,Biserica Ortodoxa,Automobil Clubul Roman,Fondul Federal de Rezerve,Sindicat,Bursa de la Londra.

  3. Ordinea spontana,deschisa: individualism,spirit competitiv,onestitate,inventivitate.
  Ordinea planificata,inchisa: colectivism,centralism,egalitarism,obedienta,reticienta la schimbare,spirit interprinzator.

  4.1-F,2-A,3-F,4-F,5-A,6-F,7-F,8-A,9-A,10-A

  NAIDIN ANDREEA ROXANA-1414 B

 47. Totolici Marinela spune:

  1. Legislatia cu privier la mediu
  2. Institutii: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, contractual,imnul “Desteapta-te romane!”,legea taximetriei, casatoria, cod rutier, familia,postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia,Criteriile de la Copenhaga.

  Organizatii: firma, partidul politic,Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3. Ordinea spontana,deschisa:individualism, spirit competitive,libertate, onestitate,inventivitate.

  Ordinea planificata,inchisa: colectivism,centralism,egalitarism, obedienta,reticienta la schimbare,spirit interprinzator.
  4. 1 F, 2 A, 3 F, 4 F, 5 A, 6 F, 7 F, 8 A, 9 A, 10 A

  TOTOLICI MARINELA- 1414 B

 48. Florescu Luiza-Cătălina, seria A , grupa 1412 spune:

  1. Moneda , regulile de trafic , bunele maniere și limbajul sunt instituții ce au apărut spontan, ca expresie a ” mâinii invizibile”.

  2. Instituții: constituția, dreptul de prioritate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Deșteaptă-te române!”, legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, postul Paștelui, legea falimentului, bursa de studii, biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Organizații: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxă, familia, Automobil Clubul Român, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3. Tiparele comportamentale și valorile culturale care corespund ordinii planificate, închise și ordinii spontane, deschise sunt împărțite astfel:

  Ordine planificată: colectivism, centralism, egalitarism, obediență și reticiență la schimbare.

  Ordine spontană: indinvidualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate și spirit întreprinzător.

  4. Propoziția 3 este FALSĂ ,deoarece teoria dependenței de trecut reprezintă un proces intertemporal recurent în opțiunile anterioare ale oamenilor;

  Propoziția 4 este ADEVARATĂ;

  Propoziția 6 este FALSĂ, deoarece “Sindromul comercial” este cel care se caracterizeaza prin spirit competitiv, individualism și laissez-faire;

  Propoziția 7 este FALSĂ, deoarece ordinea planificată a socialismului arată ca legile și drepturile diferă pentru toți;

  Propoziția 8 este ADEVARATĂ.

 49. Blehoianu Ioana Simona spune:

  1.bunele maniere,limbajul,moneda
  2.Institutii:constitutia,dreptul de proprietate,moneda,Tratatul de la Maastricht,contractul,imnul “Desteapta.te Romane”,legea taximetriei,casatoria,codul rutier,postul Pastelui,Fondul Federal de Rezerve,sindicatul,legea falimentului,bursa de studii,Biblia,criteriile de la Copenhaga
  Organizatii:firma,partidul politic,Academia de Studii Economice,Parlamentul European,familia,Biserica Ortodoxa,Automobil Clubul Roman,bursa de la Londra
  3.ordine planificata inchisa:obedienta,colectivism,centralism,egalitarism,reticenta la schimbare
  ordine spontana deschisa:spirit competitiv,spirit intreprinzator,individualism,libertate,onestitate,inventivitate
  4. ex.3:F
  ex.4:A
  ex.6:F
  ex.7:A
  ex.8:F
  Blehoianu Ioana Simona,grupa 1410,seria A

 50. Bucur Anca spune:

  Exercitiul 1:
  codul rutier = nu a aparut spontan (NU)
  moneda = a aparut spontan (DA)
  regulile de trafic = DA
  constitutia = NU
  bunele maniere = DA
  limbajul = DA
  legislatia cu privire la mediu = NU
  legea electorala = NU

  Exercitiul 2:
  Org = organizatie, Ins = institutie
  firma = Org
  constitutia = Ins
  partidul politic = Org
  dreptul de proprietate = Ins
  moneda = Ins
  ASE = Org
  Tratatul de la Maastricht = ins
  Parlamentul European = Org
  contractul = Ins
  imnul = Ins
  legea taximetriei = Ins
  Biserica Ortodoxa =Org
  casatoria = Ins
  codul rutier = Ins
  familia = Ins
  Automobil Clubul Roman = org
  postul Pastelui = Ins
  Fondul Federal de Rezerve = org
  sindicatul = org
  legea falimentului = ins
  bursa de studii = ins
  Bursa de la Londra = org
  Biblia = ins
  criteriile de la Copenhaga = ins

  Exercitiul 3:
  colectivism = planificata
  centralism = planificata
  individualism = spontana
  spirit competitiv = spontana
  egalitarism = planificata
  libertate = spontana
  obedienta = planificata
  onestitate = spontana
  inventivitate = spontana
  reticenta la schimbare = planificata
  spirit intreprinzator = spontana

  Exercitiul 4:
  3 – A
  4 – F
  6 – F
  7 – A
  8 – A

 51. Dinică Andreea Florentina , seria B, grupa 1415 spune:

  1) Institutiile care au aparut spontan, ca expresie a “mainii invizibile” sunt: moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul.

  Explicatie: Stim ca numeroase insitutii indispensabile societatii umane au aparut spontan, ca rezultat al interactiunilor sociale ce sintetizeaza principiul “mainii invizibile”- human action, but not human designed. Institutiile selectate anterior respecta principiul “mainii invizibile”. Ele ilustreaza natura temporala si spontana a procesului evolutionist de formare a institutiilor sociale.

  2) Institutii: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, Postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra, Automobil Clubul Roman.

  3) Ordine planificata: colectivism, centralism, obedienta, egalitarism, reticenta la schimbare.

  Ordine spontana: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit intreprinzator.

  4) 3-Adevarat
  4-Fals ( “Mana invibila” reflecta ordonarea actiunilor membrilor unei organizatii conform unui plan.)
  6-Fals ( “Sindromul comercial” se caracterizeaza prin spirit competitiv, individualism si laissez- faire.)
  7-Fals ( Ordinea spontana a socialismului arata ca drepturile si legile sunt aceleasi pentru toti.)
  8-Adevarat

 52. 1. Instituțiile care au apărut spontan , ca expresie a “mâinii invizibile “ sunt : moneda , bunele maniere și limbajul

  2. Instituții: constituția , dreptul la proprietate, moneda , tratatul de la Maastricht, Parlamentul european , contractul, imnul “Deșteapta-te romane”, legea taximetriei , codul rutier, postul pastelui, legea falimentului , Biblia , criteriile de la Copenhaga .

  Organizații: firma , partidul politic, Academia de studii economice , Biserica ortodoxa , căsătoria , familia, automobil Clubul Roman , fondul federal de rezerve , sindicatul , bursa de studii, bursa de la Londra

  3. Tiparele comportamentale şi valorile culturale care corespund ordinii planificate, închise sunt: colectivism , centralism , obedienta, reticenta la schimbare , spirit întreprinzător și egalitarism

  Tiparele comportamentale şi valorile culturale care corespund ordinii spontane , deschise sunt: individualism , spirit competitiv, libertate , onestitate și inventivitate

  4. Propoziția 3 – A
  4 – A
  6 – F
  7 – A
  8 – A

 53. Popescu Adrian-Petre spune:

  1. Institutiile aparute spontan sunt: moneda, bunele maniere, limbajul

  2. Institutii: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Organizatii: firma, partid politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3. Ordine planificata, inchisa: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare
  Ordine spontana, deschisa: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit intreprinzator.

  4. 3-A 4-F 6-F 7-F 8-A

 54. BANICA GABRIELA spune:

  ETA-an 2-seria 1410

  1.moneda, regulile de trafic,bunele maniere,limbajul

  2.firma=organizatie
  constitutia=institutie
  partid politic=organizatie
  dreptul de proprietate=institutie
  moneda=institutie
  Academia De Studii Economice=organizatie
  tratatul de la Maastricht=institutie
  parlamentul=organizatie
  casatoria=institutie
  familia=organizatie
  pastele=institutie
  legea falimentului=institutie
  Biblia=institutie
  bursa de la Londra=organizatie
  imnul Romaniei=institutie
  legea taximetriei=institutie
  Biserica=organizatie
  codul rutier=institutie
  Automobil Club=organizatie
  sindicatul=organizatie
  bursa de studiu=institutie
  criteriile de la Copenhaga=institutie

  3.a)colectivisim,centralism,egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare
  a)ordine planificata, ierarhica, inchisa, “sindromul gardian”

  b)individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit interprinzator
  b)ordinea spontana, descentralizata, deschisa, “sindromul comercial”

  4. 3.F
  4.F
  6.F
  7.A
  8.F
  b)

 55. Paterău Andrei Alexandru spune:

  Exercițiul 1: moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul.

  Exercițiul 2: Instituții – constituția, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Deșteaptă-te române”, legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, postul Paștelui, legea falimentului, Biblia, criteriile de la Copenhaga ; Organizații – firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxă, familia, Automobil Clubul Român, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, bursa de studii, bursa de la Londra.

  Exercițiul 3: Ordine planificată, închisă – colectivism, centralism, egalitarism, obediență, reticența față de schimbare, spirit întreprinzător. Ordine spontană, deschisă – individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate.

  Exercițiul 4: 3) F; 4) F; 6) F; 7) A; 8) A

  Paterău Andrei Alexandru, seria A, grupa 1412

 56. PAICU NICOLAE ROBERT spune:

  Buna seara, numele meu este Paicu Nicolae Robert de la 1414 B, va las aici rezolvarea.
  1.Institutii aparute spontan : moneda, contitutia, bunele maniere, limbajul, legea electorala.
  2.a.Institutii:Tratatul de la Mastricht, dreptul de proprietate, Parlamentul European, codul rutier, legea taximetriei, constitutia, dreptul de proprietate, contractul, casatoria, legea falimetului, bursa de studii, cristeriile de la Copenhaga
  b. Organizatii: ASE,Biserica Ortodoxa, firma, partidul politic, moneda, imnul “Desteapta te romane”, familia, Automobilul Clubului Roman, Postul Pastelui, Fondul Federal de Rezerva, sindicatul, Bursa de la Londra, Biblia
  3.a.Ordine planificata:colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator.
  b.Ordine spontana: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate.
  4. 3-A,4-F,6-F,7-F,8-A

 57. 1. Institutiile care au aparut spontan sunt: moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul.

  2. Institutii: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te, romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3. Ordinea planificata, inchisa: colectivismul, centralismul, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare.
  Ordinea spontana, deschisa: spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spiritul intreprinzator.

  4. 3) Teoria dependentei de trecut explica de ce regulile de trafic sporesc siguranta calatorilor. ->FALS, Teoria dependentei de trecut explica formarea si evolutia anumitor institutii ca fiind un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oamenilor.
  4) “Mana invizibila” reflecta ordonarea actiunilor membrilor unei organizatii conform unui plan. ->FALS, “Mana invizibila” reflecta ordinea spontana.
  6) “Sindromul gardian” s caracterizeaza prin spirit competitiv, individualism si laissez-faire. ->FALS, “Sindromul gardian” se caracterizeaza prin obedienta, colectivism, egalitarism, planificare si centralism.
  7) Ordinea planificata a socialismului arata ca legile si drepturile sunt aceleasi pentru toti. ->ADEVARAT
  8) Libertatea este respectarea proprietatii, iar agresiunea este incalcarea proprietatii. ->ADEVARAT

 58. GEORGESCU ROXANA-GEORGIANA spune:

  GEORGESCU ROXANA-GEORGIANA
  GRUPA 1412 A
  1. Regulile de trafic,moneda,bunele maniere, limbajul
  2. Instituții: constituția, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane!” , legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizații: firma,partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa , familia, Automobil Club Roman, Fondul Federal de Rezerve, bursa de studii, Bursa de la Londra.
  3. Ordine planificata,inchisa: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta fata de schimbare, spirit întreprinzător
  Ordine spontana, deschisa: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate.
  4. 3. Fals
  4. Fals
  6. Fals
  7. Adevarat
  8. Adevarat

 59. 1 -mana invizibila-moneda, bunele maniere, limbajul,reguli de trafic

  2 . Institutii- constitutia,dreptul de proprietate,Tratatul de la Maastricht,contractul,codul rutier,biblia,criteriile de la Copenhaga,imnul, legea taximetriei,casatoria, Postul Pastelui,legea falimentului,
  Organizatii-Academia de Studii Economice,firma,Parlamentul European,Biserica Ortodoxa,Automobil Clubul Roman,Fondul Federal de Rezerve,Bursa de la Londra,familia,bursa de studii
  3. Ordinea spontana- individualism, spirit competitiv,libertate,inventivitate,onestitate,spirit intreprinzator
  Ordine planificata-colectivism,obedienta,egalitarism,centralism,reticenta la schimbare
  4. 3-FALS,4-FALS,6-FALS,7-ADEVARAT,8-ADEVARAT

 60. Serban Larisa spune:

  Serban Larisa Mihaela , GRUPA 1413

  1. Au aparut spontan : regulile de trafic , bunele maniere , moneda.
  2. INSTITUTII : constitutia , dreptul de proprietate , moneda , contractul , imnul ” Desteapta-te romane!” ,legea taximetriei , codul rutier , Tratatul de la Maastricht , postul Pastelui , legea falimentului , Biblia , criteriile de la Copenhaga , Academia de Studii Economice , Parlamentul European.
  ORGANIZATII : firma , partidul politic , Biserica Ortodoxa , casatoria , familia , Automobil Clubul Roman , Fondul Federal de Rezerve , sindicatul , bursa de studii , Bursa de la Londra.
  3. ORDINE PLANIFICATA : obedienta , colectivism , egalitarism , centralism , reticenta la schimbare , spirit intreprinzator.
  ORDINE SPONTANA : onestitate , individualism , inventivitate , spirit competitiv , libertate.
  4. 3 – A
  4 – A
  6 – F
  7 – A
  8 – A

 61. Ilie Alex Catalin spune:

  1: Moneda, Regulile de trafic, Bunele maniere, Limbajul.
  2: Institutii-Bibilia, criteriile de la Copenhaga, legea falimentului, constitutia, dreptul la propietate, moneda, contractul, Tratatul de la Maastricht, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, postul Pastelui.
  Organizatii- firma, Bursa de la Londra, bursa de studii, Fondul Federal de Rezerve, Automobil Clubul Roman, familia, partidul politic, Acadamia de Studii Economice, Parlametnul European, Biserica Ortodoxa.
  3: Ordinea planificata inchisa – colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta fata de schimbare, spirit intreprinzator.
  Ordine spontana deschisa – individualism, spirit competitiv, livertate, onestitate, inventivitate
  4: 3-F, 4-F,6-F,7-A,8-A
  Ilie Alex Catalin Grupa 1412 Seria A

 62. Onea Darius spune:

  1. moneda, limbajul, bunele maniere
  2. institutii: dreptul de proprietate, moneda, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, familia, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, criteriile de la Copenhaga, Tratatul de la Maastricht, contractul, constitutia, Biblia.
  organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.
  3. specifice ordinii planificate inchise: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare.
  specifice ordinii spontane deschise: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, invetivitate, spirit intreprinzator.
  4. 3-A, 4-F, 6-F, 7-F, 8-F.

  Onea Darius
  1414 B ETA

 63. Fulga Natalia-Andreea spune:

  1. moneda, bunele maniere, limbajul, regulile de trafic
  2.Institutii-constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteaptă-te romane”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, Biblia, criteriile de la Copenhaga
  Organizatii-firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, bursa de studii, Bursa de la Londra.
  3.Ordine planificate, inchisa-colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta fata de schimbare, spirit intreprinzator
  Ordine spontana, deschisa- individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate
  4.3. FALS
  4. FALS
  6. FALS
  7. ADEVARAT
  8. ADEVARAT

  Fulga Natalia-Andreea, grupa 1412, seria A

 64. Ene Marian-Daniel spune:

  1. Regulile de trafic, moneda, bunele maniere, limbajul

  2. Institutii – constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, Biblia, criteriile de la Copenhaga
  Organizatii – firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, bursa de studii, Bursa de la Londra.

  3. Ordince planificata, inchisa – colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta fata de schimbare, spirit intreprinzator
  Ordine spontana, deschisa – individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate

  4. 3. Fals
  4. Fals
  6. Fals
  7. Adevarat
  8. Adevarat

 65. Oltei Adriana spune:

  Oltei Adriana, seria B, grupa 1414
  1. Consider ca au aparut spontan, ca expresie a “mainii invizibile” urmatoarele institutii: legislatia cu privire la mediu, regulile de trafic si codul rutier.
  2. Institutii: constitutia, dreptul la proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, contractul, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, Biserica Ortodoxa, casatoria, codul rutier, familia, postul Pastelui, Fondul Federal de Rezerve, legea falimentului, bursa de studii, Bursa de la Londra, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii: firma, partidul politic, Automobil Clubul Roman, sindicatul.
  3. Ordine planificata, inchisa: colectivism, egalitarism, obidienta, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator.
  Ordine spontana, deschisa: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate.
  4. 3F 4F 6F 7F 8A

 66. Bledea Sergiu-Andrei spune:

  1. Bunele maniere, regulile de trafic, limbajul, legislatia cu privire la mediu
  2. Institutii: constitutia, dreptul la proprietate, moneda, tratatul de la Maastricht, contractul, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, familia, postul Pastelui, sindicatul, legea falimentului, Bursa de la Londra, criteriile de la Copenhaga
  Organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, imnul “Desteapta-te romane!”, Biserica Ortodoxa, Automobilul Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, bursa de studii, Biblia.
  3. Obedienta, colectivism, egalitarism, spirit interprinzator, centralism
  4. Ex. 3: F
  Ex. 4: A
  Ex. 6: F
  Ex. 7: A
  Ex. 8: F

  Bledea Sergiu-Andrei, grupa 1410

 67. Ardeleanu Alexandru spune:

  1. Institutii care au aparut spontan: moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul, legislatia cu privire la mediu.
  2. Institutii: constitutia, dreptul de proprietate, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, Biblia, critetriile de la Copenhaga
  Organizatii: firme, partidul politic, moneda, ASE, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Club Roman, Fondul Federal de Rezerva, sindicatul, bursa de studii, Bursa de la Londra
  3. Tipare comportamentale si valori culturale
  – planificate: colectivism, centralism, libertate, obedienta, onestitate;
  – inchise: individualism, egalitarism, inventivitate;
  – spontane: spirit competitiv, reticenta la schimb, spirit intreprinzator.
  4.
  3) Adevarat
  4) Fals
  6) Fals
  7) Adevarat
  8) Adevarat

 68. Pandeleanu Ioana-Alexandrina spune:

  Pandeleanu Ioana-Alexandrina, seria B, grupa 1414

  REZOLVARE:

  1. Cred ca urmatoarele institutii au aparut ca expresie a “mainii invizible”: codul rutier, moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul.

  2. Institutii: Constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, Imnul “Desteapta-te romane”, legea taximetriei, Biserica Ortodoxa, casatoria, codul rutier, familia, postul Pastelui, Fondul Federal de Rezere, Parlamentul European, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Automobil Clubul Roman, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3. Ordine planificata, inchisa: centralism, egalitarism, obedienta.

  Ordine spontana, deschisa: colectivism, individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator.

  /50

  3- A- Teoria dependentei de trecut presupune obisnuinta oamenilor cu o anumita institutiedatorita folosirii acesteia un timp indelungat si de un numar cat mai mare de persoane.
  4- F- “Mana invizibila” se refera la urmarea unui sistem institutional in care actiunile indivizilor sunt ordonate.
  6- F- “Sindromul gardian” se caracterizeaza prin disciplina, legi, drepturi si planificate.
  7- F- Ordinea planificata are ca si caracteristici drepturi si libertati diferite pentru fiecare grup in parte.
  8- A

 69. Necula Iulia-Adelina spune:

  1) Eu consider ca urmatoarele institutii au aparut spontan, ca expresie a “mainii invizibile”: moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul.

  2) INSTITUTII: Constitutia, dreptul de propietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, Fondul Federal de Rezerve, Parlamentul European, legea falimentului, bursa de studii, Bursa de la Londra, Biblia, Biserica Ortodoxa, criteriile de la Copenhaga.

  ORGANIZATII: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, familia, Automobil Clubul Roman, sindicatul.

  3) ORDINE PLANIFICATA: centralism, egalitarism, obedienta.
  ORDINE SPONTANA: colectivism, individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator.

  4) 3-A
  4-F
  6-F
  7-A
  8-A

  Necula Iulia-Adelina, grupa 1414, seria B

 70. 1.Eu cred ca moneda,regulile de trafic,bunele maniere si limbajul sunt institutii ce au aparut spontant ca expresie a “mainii invizibile” deoarece sunt eminamente voluntare ,neplanificate.

  2.-Urmatoarele concepte sunt incluse in categoria organizatiilor :firma ,partidul politic,Academia de studii economice,Parlamentul European,Biserica Ortodoxa,familia,Autombil Club Roman ,Postul Pastelui,Fondul Federal de Rezeve,sindicatul,bursa de studii,Bursa de la Londra,Biblia ,imnul “Destepta-te romane!”
  -Iar restul sunt institutii :constitutia,dreptul de proprietate,moneda,Tratatul de la Maastricht,contractul,legea taximetriei,casatoria,codul rutier,legea falimentului,criteriile de la Cophenga .

  3.In oridinea planificata,inchisa se incadreaza urmatoarele tipare comportamentale si valorile cultulare:colectivism,centralism,egalitarism,obedienta,reticienta la schimbare,
  -Iar cele ce se incadreaza in ordinea spontana,deschisa sunt: individualism,spirit competitiv,libertate,onestitate,inventivitate,spirit intreprinzator .

  4. 3)Teoria dependentei de trecut explica de ce regulile de trafic sporesc siguranta calatorilor-FALS-TEORIA DEPENDENTEI DE TRECUT CONSTA IN FORMAREA SI EVOLUTIA ANUMITOR INSTITUTII CE REPREZINTA UN PROCES INTERTEMPORAL IN OPTIUNILE ANTERIOARE ALE OAMENILOR.

  4)”Mana invizibila” reflecta ordonarea actiuniilor membrilor unei origanizatii conform unui plan-FALS-DEOARECE ORIDINEA ACTIUNILOR ESTE UNA DESCENTRALIZATA INSEMNAND CA ESTE O ORDINE SPONTANA -CEEA CE INSEMNA CA NU NECESITA UN ANUMIT PLAN -BAZANDU-SE PE LIBERALISM SI DREPT .

  6)”Sindromul gardian” se caracterizeaza prin spirit competitiv,invidualism si laisser-faire-FALS-DEAORECE ACESTA ESTE CARACTERIZAT DE :OBEDIENTA,COLECTIVISM,EGALITARISM,PLANIFICARE,LEGI SI DREPTURI CE DIFERA DE LA UN GRUP LA ALTUL SI RETICENTA LA SCHIMBARE .

  7)Ordinea planificata a socialismului arata ca legile si regulile sunt aceleasi pentru toti-FALS-DEOARECE LEGILE SI DREPTURILE IN ORDINEA PLANIFICATA -DIFERA DE LA UN GRUP LA ALTUL

  8)libertatea este respectarea proprietatii,iar agresiunea este incalcarea proprietatii-ADEVARAT-DEOARECE ACEASTA DISTINCTIE STA LA BAZA REGULILOR DE DREPT,LIBERTATEA INSEAMNA DOMNIA DREPTULUI ,ADICA DOMNIA REGULILOR DE PROPRIETATE

 71. 1. Bunele maniere, moneda si limbajul au aparut spontan.
  2. Institutii: casatoria, constitutia, partidul politic, dreptul proprietatii, moneda, tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, codul rutier, postul Pastelui, Fondul Federal de Rezerve, legea falimentului bursa de studii Biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Organizatii: firma, familia, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa,Automobil Clubul Roman, sindicatul, Bursa de la Londra.
  3. Ordinea planificata, inchisa: spirit intreprinzator, colectivism, centralism, obedienta, reticenta la schimbare.

  Ordinea spontana, deschisa: individualism, onestitate, inventivitate, spirit competitiv, libertate, centralism.
  4.
  3) A
  4) A
  6) F
  7) A
  8) A

 72. Petre Denisa-Mihaela spune:

  Grupa 1414 seria B

  1. Institutiile care au aparut spontan ca expresie a “mainii invizibile” sunt: moneda, regulile de trafic si limbajul.
  2. Institutii:constitutia, dreptul de propietate, moneda, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, contractul, legea taximetriei, Biserica Ortodoxa, casatoria, codul rutier, postul Patelui, Fondul Federal de Rezerve, legea falimentului, criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii:firma, imnul “Desteapta-te romane”, Automobil Clubul Roman, sindicatul, bursa de studii, Biblia, Bursa de la Londra, familia.
  3. Ordinea planificata inchisa:colectivism, centralism, obedienta, egalitarism, reticenta la schimbare.
  Ordinea spontana deschisa:individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit intreprinzator.
  4. 3)Adevarat deoarece regulile de trafic au evoluat constant de-a lungul timpului prin prisma accidentelor sau problemelor de trafic aparute in trecut, tragandu-se concluzii care sa imbunatateasca regulile de trafic actuale.
  4)Fals deoarece “mana invizibila”semnifica actiunea involuntara a unei persoane sau membrilor unor organizatii prin faptul ca fiecare persoana vede beneficiile unei anumite actiuni de pe urma careia poate obtine avantaje.
  6)Fals deoarece “sindromul gardian” tinde sa ignore faptele, fiind considerat protectiv si pasiv.
  7)Fals deoarece regulile sunt urmate in mod voluntar, dar asta nu inseamna ca nu sunt si persoane care se sustrag de la regula.De exemplu, muncitorii pe vremea comunismului aveau tendinta sa munceasca cat mai putin, astfel incalcand regulile.
  8)Adevarat deoarece proprietatea reprezinta controlul neingradit al persoanelor asupra proprietatii lor.Orice alt aranjament institutional este rezultatul incalcarii drepturilor de proprietate prin institutionalizarea puterii in societate.

 73. Balaban Nicoleta-Cristina 1410A spune:

  1.Doar următoarele instituții au apărut spontan ca expresie a “mâinii invizibile”:
  -moneda
  -bunele maniere
  -limbajul
  -regulile de trafic
  2.Firma=organizatie , constitutia=institutie , partid=organizatie , dreptul de proprietate=institutie , moneda=institutie , Academia de Studii Economice=organizatie , Tratatul de la Maastricht=institutie , Parlamentul European=organizatie , Contractul=organizatie , imnul”Desteapta-te romane”=institutie,legea taximetriei =institutie , Biserica Ortodoxa=organizatie , casatoria=institutie , codul rutier=institutie , familia=institutie , Automobil Clubul Roman=organizatie , postul Pastelui=institutie , Fondul federal de reserve=organizatie , sindicatul=organizatie , legea falimentului=institutie , bursa de studii=institutie , Bursa de la Londra=oranizatie , Biblia=institutie , crieriile de la Copenhaga=institutie
  3.Colectivism -ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Centralism – ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Individualism- ordinea spontana ,descentralizata deschisa
  Spirit competitiv- ordinea spontana ,descentralizata deschisa
  Egalitarism- ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Libertate- ordinea spontana ,descentralizata deschisa
  Obedienta- ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Onestitate- ordinea spontana ,descentralizata deschisa
  Inventivitate- ordinea spontana ,descentralizata deschisa
  Reticienta la schimbare- ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Spirit intreprinzator- ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  4. 3.Teoria dependentei de trecut explica de ce oamenii respecta regulile de circulație, iar in cazul unei schimbări oamenilor le-ar apărea un grad de dificultate in a se adapta, dar nu cred ca neaparat datorită teoriei dependentei de trecut este crescută siguranța.
  4. Adevarat
  6. Fals deoarece prin spirit competitiv, individualism și laissez-faire se caracterizează “sindromul comercial”, in timp ce “sindromul gardian” se caracterizează prin respectarea ierarhiei, colectivism.
  7.Adevarat
  8.Adevarat

 74. Mitru Victor 1413A ETA spune:

  1.Au aparut spontan: Moneda; Regulile de Trafic; Bunele Maniere; Limbajul.

  2.Institutii:constitutia;dreptul de proprietate; moneda; tratatul de la Maastricht; contractul; Imnul ,,Desteapta-te Romane!”; legea taximetriei; casatoria; codul rutier; Postul Pastelui; legea falimentului; bursa de studii; Biblia; Criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii:Firma; Partidul Politic; ASE; Parlamentul European; Biserica Ortodoxa; Familia; Automobil Clubul Roman; Fondul Federal de Rezerve; Sindicatul; Bursa de la Londra.

  3.Ordinea planificata inchisa:colectivism; centralism; egalitarism; obedienta; reticenta la schimbare.
  Ordinea spontana deschisa:individualism; spirit competitiv; libertate; onestitate; inventivitate; spirit intreprinzator.

  4.3)Adevarat;
  4)Fals(ordine spontana);
  6)Fals(sindromul comercial);
  7)Fals(voluntara);
  8)Adevarat.

 75. MANEA RAZVAN IONUT 1413A spune:

  1) Consider ca au aparut spontan, ca expresie a “mainii invizibile”: moneda, regulile de trafic, bunele maniere si limbajul
  2)In categoria INSTITUTIILOR pot fi incluse: Constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga
  In categoria ORGANIZATIILOR pot fi incluse: firma, partidul politic, ASE, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra, familia,Automobil Clubul Roman, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa.
  3)Ordinii planificate, inchise ii corespund urmatoarele tipare comportamentale si valori culturale: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare
  Ordinii spontane, deschise ii corespund urmatoarele tipare comportamentale si valori culturale: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit intreprinzator.
  4) 3-Adevarat
  4-Fals
  6-Fals
  7-Fals
  8-Adevarat

 76. Paraschiv Cristina-Antoanela spune:

  Paraschiv Cristina-Antoanela,ETA,GRUPA 1414 SERIA B

 77. Paraschiv Cristina-Antoanela spune:

  1. Moneda si regulile de trafic
  2.Institutii VS organizatii
  Institutii =dreptul de proprietare,moneda,contractul,imnul,legea taximetriei,casatoria,codul rutier,postul Pastelui,legea falimentului,bursa de studii,Biblia,criteriile de la Copenhaga,Tratatul de la Maastricht.
  Organizatii=firma, ASE,Parlamentul European,Biserica Ortodoxa,familia,Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul,Bursa de la Londra.
  3.Ordine planificata:colectivism,centralism,egalitarism,obedienta,reticenta la schimbare,
  Ordine spontana :individualism,spirit competitiv,libertate,spirit intreprinzator,inventivitate,onestitate
  4. 3)A 4)F 6)F 7)A 8)A

 78. ILIE MARIAN-VALENTIN spune:

  1. Moneda, bunele maniere, limbaj si reguli de trafic
  2.
  INSTITUTII-constitutia, dreptul de proprietate, moneda, tratatul de la Maastricht, contractul, imnul, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, Biblia, criteriile de la Copenhaga
  ORGANIZATII-firma, partidul politic, ASE, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, bursa de studii, Bursa de la Londra

  3. ORDINE PLANIFICATA – colectivismn,centralism,egalitarism,obedienta,reticenta la schimbare,spirit intreprinzator
  ORDINE SPONTANA – individualism,spirit competitiv, libertate,onestitate,inventivitate

  4.
  3)FALS
  4)FALS
  6)FALS
  7)ADEVARAT
  8)ADEVARAT

 79. Doșa Radu spune:

  Nume : Doșa Radu
  Grupa : 1412
  Seria : A
  1. Moneda, bunele maniere, limbaj, reguli de trafic.
  2. Instituții : instituția, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul, legea taximetriei, Biblia, Criteriile de la Copenhaga
  Organizații : firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, bursa de studii, Bursa de la Londra.
  3. Ordine planificata : colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator
  Ordine spontana : individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate
  4. 3) F
  4) F
  6) A
  7) A
  8) A

 80. BALTA DENISA ELENA-1410 A spune:

  2. Firma=organizatie;Constitutia= institutie; Partid=organizatie ;Dreptul de proprietate=institutie;moneda=institutie;Academia de Studii Economice=organizatie; Tratatul de la Maastricht=institutie;Parlamentul European=oragnizatie;Contractul=organizatie;imnul”Desteapta-te romane”=institutie;legea taximetriei=institutie;Biserica Ortodoxa=organizatie;casatoria=institutie;codul rutier=institutie;familia=institutie;Automobil Clubul Roman=organizatie;postul Pastelui=institutie;Fondul federal de Rezerve=organizatie;sindicatul=organizatie;legea falimentului=institutie;bursa de studii=institutie;Bursa de la Londra=organizatie;Biblia=institutie;criteriile de la Copenhaga=institutie
  3. colectisism=ordinea planificata,inchisa
  centralism=ordinea planificata,inchisa
  individualism=ordinea spontana,deschisa
  spirit competitive=ordinea spontana,deschisa
  egalitarism=ordinea planificata,inchisa
  libertate=ordinea spontana,deschisa
  obedienta=ordinea planificata,inchisa
  inventivitate=ordine spontana,deschisa
  reticienta la schimbare=ordinea planificata,inchisa
  spirit intreprinzator=ordinea planificata,inchisa
  1. Doar urmatoarele institutii au aparut spontan,ca expresie a”mainii invizibile”:
  -moneda
  -bunele maniere
  -limbajul
  -regulile de trafic

  4.3.Teoria dependentei de trecut explpica de ce oamenii respecta regulile de circulatie si daca s-ar schimba regula oamenilor le-ar fi greu sa se adapteze.
  4. Adevarat
  6.Fals ,deoarece prin individualism si laissez-faire si spirit competitive se caracterizeaza”sindromul commercial”, in timp ce “sondromul gardian”se caracterizeaza prin respectarea ierarhiei,colectivism
  7. Adevarat
  8.Adevarat

 81. Budaca Stefania Cristina spune:

  Exercitiu1.
  Doar următoarele instituții au apărut spontan ca expresie a “mâinii invizibile”:
  -moneda
  -bunele maniere
  -limbajul
  -regulile de Trafic
  Exercitiu2.
  Firma=organizatie , constitutia=institutie , partid=organizatie , dreptul de proprietate=institutie , moneda=institutie , Academia de Studii Economice=organizatie , Tratatul de la Maastricht=institutie , Parlamentul European=organizatie , Contractul=organizatie , imnul”Desteapta-te romane”=institutie,legea taximetriei =institutie , Biserica Ortodoxa=organizatie , casatoria=institutie , codul rutier=institutie , familia=institutie , Automobil Clubul Roman=organizatie , postul Pastelui=institutie , Fondul federal de reserve=organizatie , sindicatul=organizatie , legea falimentului=institutie , bursa de studii=institutie , Bursa de la Londra=oranizatie , Biblia=institutie , crieriile de la Copenhaga=institutie
  Exercitiul 3.
  Colectivism -ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Centralism – ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Individualism- ordinea spontana ,descentralizata deschisa
  Spirit competitiv- ordinea spontana ,descentralizata deschisa
  Egalitarism- ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Libertate- ordinea spontana ,descentralizata deschisa
  Obedienta- ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Onestitate- ordinea spontana ,descentralizata deschisa
  Inventivitate- ordinea spontana ,descentralizata deschisa
  Reticienta la schimbare- ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Spirit intreprinzator- ordinea planificata,ierarhica ,inchisa
  Exercitiu4
  3. Consider ca teoria dependetei de trecut explica de ce oamenii respecta regulile de circulatie si daca ai schimba regula oamenilor le-ar fi greu sa schimbe asta.
  4. Adevarat
  6. Fals deoarece prin spirit competitiv, individualism și laissez-faire se caracterizează “sindromul comercial”, in timp ce “sindromul gardian” se caracterizează prin respectarea ierarhiei, colectivism.
  7.Adevarat
  8.Adevarat

 82. IORDACHE PATRICIA ALEXANDRA spune:

  1 . Moneda,regulile de trafic,constitutia,bunele maniere,limbajul.
  2.Institutii: constitutia,dreptul la proprietate,moneda,Tratatul de la Maastricht,contractul,imnul “desteapta-te romane”,legea taximetriei,casatoria,codul rutier,familia, postul pastelui,legea falimentului,bursa de studii,Biblia,Criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii:firma, Partidul politic,ASE, Parlamentul European,Biserica Ortodoxa,Automobil Clubul Roman,Fondul federal de rezerve,sindicatul,Bursa de la Londra.
  3.Ordine planificata inchisa:colectivism,centralism,egalitarism,obedienta,reticenta fata de schimbare,spirit intreprinzator.
  Ordine spontana deschisa : individualism,spirit competitiv, libertate,onestitate,inventivitate .
  4.3A, 4F,6F,7F,8A.

 83. IOSIF ANCA CORNELIA spune:

  Exercitiul 1
  Instituții aparute spontan:
  -bunele maniere
  -limbajul
  -moneda

  Exercitiul
  Organizații
  -firma
  -partidul politic
  -Academia de Studii Economice
  -Parlamentul Europen
  -Biserica Ortodoxa
  -automobil clubul Roman
  -Fondul Federal de Rezerve
  -bursa de la Londra

  Institutii
  -constitutia
  -tratatul de la Maastrich
  -contractul
  -legea taximetriei
  -casatoria postul Pastelui
  -legea falimentului
  -bursa de studii
  -criteriile de la Copenhaga
  -Biblia

  Exercitiul 3

  ->Ordine planificata inchisa: -colectivitism ,egalitarism , reticenta la schimbare , obedienta , centralism , spirit intreprinzator.
  ->Ordine planificata deschisa:-individualism , onestitate , inventivitate , spirit competitiv , libertate.

  Exercitiul 4 ADEVARAT sau FALS

  3.FALS -pentru ca teoria dependentei de trecut reprezinta : formarea si evolutia anumitor intitutii
  6.FALS – Sindromul gardian este caracterizat de obedienta , colectivism , reticenta la schimbare.

 84. 1. Instituțiile care au apărut spontan sunt: moneda, bunele maniere, limbajul, regulile de trafic.

  2. Instituții: constituția, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, Imnul “Deșteaptă-te române!”, legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, familia, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizații: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Român, Bursa de la Londra, Fondul Federal de Rezerve.

  3. Ordine planificată închisă: colectivism, centralism, obediență, reticență la schimbare, egalitarism.
  Ordine spontană închisă: onestitate, spirit competitiv, libertate, inventivitate, spirit întreprinzător, individualism.

  4. 3. A
  4. F
  6. F
  7. F
  8. A

 85. EX 1 institutii aparute spontan:
  -bunele maniere
  -limbajul
  -moneda
  EX2
  ORGANIZATII INSTITUTII
  -Firma -constitutia
  -partidul politic -tratatul de la Maastricht
  -Academia de Studii Economice -contractul
  -Parlamentul European -legea taximetriei
  -Biserica Ortodoxa -casatoria
  -automobil clubul Roman -postul Pastelui
  -Fondul Federal de Rezerve -legea falimentului
  -bursa de la Londra -bursa de studii
  -criteriile de la Copenhaga
  -Biblia

  EX3 ORDINE PLANIFICATA INCHISA:colectivism,egalitarism,reticenta la
  schimare,obedienta,centralism,spirit interprinzator.

  ORDINE SPONTANA DESCHISA:individualism , onestitate, invetivitate,spirit
  competitiv,libertate.

  EX 4 ADEVARAT SAU FALS
  3.fals
  Deoarece teoria dependentei de trecut reprezinta: formarea si evolutia anumitor
  instituii

  6.fals
  Deoarece sindromul gardian este caracterizat de obedienta,colectivism,
  reticenta la schimbare.

  7.ADEVARAT

  8.ADEVARAT

  9.FALS
  Deoarece drepturile omului sunt drepturi de proprietate,deci dreptul la
  libera exprimare este un drept de proprietate.

 86. Apostu Simona Mihaela spune:

  Nume: Apostu Simona Mihaela
  Seria:A
  Grupa:1410

  Rezolvare aplicatii:

  1. Institutiile care au aparut spontan, ca expresie a “mainii invizibile” sunt: moneda, bunele maniere, limbajul.

  2. Institutiile sunt: constitutia, dreptul de prorpietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te, romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, Fondul Federal de Rezerve,sindicatul, legea falimentului,bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizatiile sunt: firma, partidul politic, ASE, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Bursa de la Londra.

  3. Valorile culturale ce corespund ordinii planificate, inchise sunt: colectivism, centralism, egalitarism, reticenta la schimbare, obedienta, onestitate.
  Valorile culturale ce corespund ordinii spontane, deschise sunt: individualism, spirit competitiv, libertate, inventivitate, spirit intreprinzator.

  4. A/F:

  3. Teoria dependentei de trecut explica de ce regulile de trafic sporesc siguranta calatorilor. A
  4. “Mana invizibila” reflecta ordonarea actiunilor membrilor unei organizatii conform unui plan. F
  6. “Sindromul gardian” se caracterizeaza prin spirit competitiv, individualism si laissez-faire. F
  7. Ordinea planificata a socialismului arata ca legile si drepturile sunt aceleasi pentru toti. A
  8. Libertatea este respectarea proprietatii, iar agresiunea este incalcarea proprietatii. A

 87. Jianu Sorin spune:

  1. Institutiile care au aparut spontan sunt: moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul.
  2. Ca si institutii avem: Constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, Imnul ”Desteapa-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, Postul Pastelui, legea falimentului, bursele de studiu, Biblia, Criteriile de la Copenhaga.
  Ca si organizatii avem: firma, partidele politice, A.S.E., Parlamentul European, Biserica, Familia, Automobil club roman, Fondul de rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.
  3. Ordine planificata: colectivism, centalism, obedienta, reticenta la schimbare, spirit intreprinator, egalitarism.
  ordine spontana: individualism, onestitate, inventivitate, spirit competitiv, libertate.
  4. 3-A
  4-F
  6-F
  7-F
  8-A

 88. Anghel Daniel 1410A spune:

  1)Moneda, Limbajul
  2)Institutii: constitutia,partidul politic,dreptul de proprietate,moneda,ASE,Tratatul Maastricht,Parlamentul european,contractul,Imnul “Desteapta-te romane!”, legea taximetriei,casatoria, codul rutier,postul pastelui,fondul federal de rezerve, legea falimentului, bursa de studii, biblia, criteriile de la copenhaga.
  Organizatii: firma, biserica ortodoxa, familia, automobil clubul roman,sindicatul,bursa de la londra.
  3)ordine planificata: centralism,egalitarism, libertate
  ordine spontana:colectivism,individualism,spirit competitiv,obedienta, onestitate,inventivitate, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator
  4)3.Adevarat
  4.Adevarat.
  6.fals
  7. fals
  8. Adevarat

 89. RATEA IONELA RAMONA spune:

  Grupa 1413, seria A

  Exercitiul 1)
  Institutii care au aparut spontan: moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul.

  Exercitiul 2)
  Institutii: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul”Desteapta-te romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, bursa de studii, Bursa de la Londra.

  Exercitiul 3)
  Ordine planificata, inchisa: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta fata de schimbare.
  Ordine spontana, deschisa: spirit intreprinzator, individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate.

  Exercitiul 4)
  3-F
  4-F
  6-F
  7-A
  8-A

 90. Radulescu Georgiana Daniela spune:

  1. Au aparut spontan, ca expresie a “mainii invizibile” urmatoarele institutii: moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul.

  2. Institutii: Constitutia, dreptul la proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Desteapta-te romane”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3. Planificate: colectivism, centralism, individualism, egaliatrism, libertate, obedienta.
  Spontane: spirit competitiv, onestitate, inventivitate, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator.

  4. 3. Fals
  4. Adevarat
  6. Fals
  7. Adevarat
  8. Adevarat

  Radulescu Georgiana Daniela, Seria B, grupa 1415

 91. 1. regulile de circulatie; bunele maniere; limbajul, moneda;

  2. institutii: moneda, firma, constitutia, partidul politic, dreptul de proprietate,Tratatul de la Maasticht, contractul, imnul, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, familia, postul Pastelui, sindicatul, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga;
  oganizatii: ASE, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, Automobil Club Roman, Fondul Federal de Rezerve, Bursa de la Londra;

  3. Ordine planificata-inchisa:spirit intreprinzator, colectivism, centralism, obedienra, reticienta la schimbare;
  Ordine spontana-deschis: individualism, onestitate, inventivitate, spirit competitiv, loialitate;

  4. 3-A; 4-A ; 6-F; 7-F; 8-A

 92. Matei Alexandra spune:

  Buna seara, ma numesc Alexandra Matei, sunt studenta in anul III, seria A, grupa 1420; Am restanta la Economie Institutionala si in prezent imi recuperez seminarul la grupa 1412, an II.

  Rezolvare aplicatii:
  1) Sunt de parere ca, moneda, bunele maniere, limbajul si reguli de trafic, au aparut spontan. ( Conform lui A.Smith fiecare individ isi urmareste propriul avantaj, astfel el este condus de o ”mana invizibila” pentru a promova un scop ce nu face parte din intentia lui. )

  2) Institutii: dreprul de proprietate, constitutia, imnul ”Desteapta-te Romane!”, legea taximetriei,casatoria, codul rutier, legea falimentului, bursa de studii, postul Pastelui,Biblia,criteriile de la Copenhaga, tratatul de la Maastricht
  Organizatii: firma, Academia de Studii Economice, Parlamenul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerva,sindicatul, Bursa de la Londra.

  3) Vari ce corespund ordinii planificate inchise: centralism, individualism, libertate, reticenta la schimbare, inventativitate
  Valori ce corepund ordinii spontane deschise: colectivism,spirit competitiv, egalitarism, obedienta, onestitate, spirit intreprinzator

  4) 3-Fals; 4-Fals; 6-Adevarat; 7-Adevarat; 8-Adevarat

 93. Lupu Anamaria spune:

  1.-bunele maniere, limbajul
  2.Organizatii: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, Fondul federal de rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra
  Institutii: Constitutia, dreptul de proprietate, moneda, Tratamentul de la Maastricht, contractul, Imnul “Desteapta te Romane!”, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, Postul Pastelui, legea falimentului, bursa de studii, biblia, criteriile de la Copenhaga.
  3.Ordinea planificata, inchisa: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare.
  Ordinea spontana, deschisa: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit intreprinzator.
  4. 3-Adevarat
  4-Adevarat
  6-Fals, spiritul competitiv, individualismul si laissez-faire-ul sunt caracteristici ale sindromului comercial, nu al celui gardian.
  7-Fals, legile si drepturile difera de la un grup la altul.
  8-Adevarat

 94. Cristiana Sîrghie spune:

  Grupa 1415, seria B- Sîrghie Cristiana
  1. Instituțiile apărute spontan: bunele maniere, limbajul, moneda, constituția
  2. Instituții: moneda, postul Pastelui, Fondul Federal, familia, codul rutier, dreptul la proprietate, constituția, legea falimentului, Tratatul de la Maastricht, bursa de studii, criteriile de la Copenhaga, căsătoria, Biblia
  Organizații: firma, familia, sindicatul, Biserica Ortodoxa, Bursa de la Londra, Fondul Federal de Rezerve, Parlamentul European, Academia de Studii Economice, Automobilul Clubul Roman
  3. Ordine planificata, închisă: colectivism, centralism, reticenta la schimbare l, egalitarism, obedienta
  Ordine spontana, deschisă: spirit competitiv, libertate, individualism, spirit întreprinzător, onestitate, inventivitate
  4. 3 A, 4 F, 6 F, 7 F, 8 F

 95. TUDOSE GEORGIANA NICOLETA-1416 spune:

  1. Moneda, bunele maniere, limbajul.
  2. Institutii- moneda, cod penal, tratat, contractul, casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea taximetriei, firma, ASE
  Organizatie- familia, partid politic
  3. 3A, 4F deoarece Mana invizibila reflecta libertatea, 6F, 8A
  4. INCHISE: spirit competitiv, onestitate, individualism, inventivitate.
  Deschise: colectivism, obedienta, reticență la schimbare, egalitarism, spirit întreprinzător, egalitarism, centralism.

 96. Vărzaru Ioana spune:

  GRUPA 1416, SERIA B

  1. codul rutier, moneda, bunele maniere, limbajul.

  2. instituții: constituția, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul, legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, familia, postul Paștelui, legea falimentului, bursa de studii, Bibila, criteriile de la Copenhaga.
  organizații: firma, partidul politic, Parlamentul European, Biserica Ortodoxă, Automobil Clubul Român, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3. ordine planificată, închisă: colectivism, centralism, egalitarism, obediență, reticență la schimbare, spirit întreprinzător.
  ordine spontană, deschisă: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate.

  4. 3. Adevărat
  4. Fals
  6. Fals (caracteristicile enumerate definesc ” sindromul comercial”)
  7. Fals (ordinea descentralizată)
  8. Adevărat

 97. 1. Au apărut spontan sau nu :
  -codul rutier (Nu)
  -moneda (Da)
  -reguli de circulație (Da)
  -constituția (Nu)
  -binele maniere (Da)
  -limbajul (Da)
  -legislația cu privire la mediu (Nu)
  -legea electorală (Nu).

  2. Instituții: constituția, dreptul la proprietate, moneda, tratatul, contractul, imnul, legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului, bursa de Studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizații: firma, partidul politic, familia, ASE, Automobil Clubul Român, Parlamentul, Biserica Ortodoxa, sindicatul, Fondul Federal de Rezerve, Bursa de la Londra.

  3. Ordine planificata, închisă – colectivism, centralism, obedienta, egalitism, reticenta la schimbare, spirit întreprinzător.
  Ordine spontana, deschisa – individualism, onestitate, inventivitate, spirit competitiv, libertate.

  4. Adevărat sau Fals:
  1. A. 6. A
  2. A. 7. F
  3. A. 8. A
  4. A. 9. F
  5. A. 10. A

 98. Nitu Rares Mihai spune:

  Nitu Rares Mihai, Seria B, Grupa 1414

  1.
  Consider ca au aparut in mod spontan, din enumeratia prezentata, doat limbajul, mondea si bunele maniere. Toate celalalte institutii au fost concepute in mod planificat. Moneda a aparut in mod spontan prima oara deoarece oamenii au remarcat ca un sistem unitar care intermediaza trocul ajuta la o mai simpla derulare, si mai exacta, a economiei. Limbajul a aparut in mod spontan ca urmare a dezvoltarii capacitatilor indivizilor, nimeni nu a organizat o structura a limbajului, acesta a aparut in mod deliberat odata cu evolutia umana. In ultimul rand, consider ca bunele maniere au aparut si ele in mod sponton ( nimeni nu a conceput un sistem de atitudini ce trebuie urmat ). Asemenea monedei, bunele maniere au aparut prin acceptarea de catre indivizi a acesei instituii pentru ca viata in societate sa se desfasoare cat se poate mai pasnici si mai practic ( adoptarea bunelor maniere este un proces ce il integreaza pe individ in comunitatea; reprezinta o conventie ).

  2.
  Din categoria institutiilor fac parte : constitutia, dreptul de propietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul ” Desteapta-te romane!”, legea taximetriei , casatoria, codul rutier, postul Pastelui, legea falimentului , bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Din categoria organizatiilor fac parte : firma , partidul politic , Academia de Studii Economice, Parlamentul European , Biserica Ortodoxa , familia , Automobil Clubul Roman , Fondul Federal de Rezerve , sindicatul , Bursa de la Londra.

  3.
  Legat de ordinea planificata, inchisa, identificam urmatoarele tipare : colectivisim , centralism , egalitarismul, obedienta , reticienta la schimbare.

  Legat de ordinea spontana, libera, identificam urmatoarele trasaturi : individualism, spirit competitiv , libertate, onestitate , inventivitate, spirit intreprinzator.

  4.
  Propozitia 3 este falsa pentru ca regulile spores siguranta prin aparitia sentimentului de anticipare ; apare predicitibilitatea in activitatea rutiera ceea ce incurajeaza participantii la trafic ; teoria dependentei de trecut ecplica formarea si evolutia institiutiilor ca un proces intertemporal recurent ).

  Propozitia 4 este falsa deoarece intregul concept de ” mana invizibila ” reprezinta o reglare spontana a societatii. Aceasta idee este diametral opusa conceptului de coordonare planificata.

  Propozitia 6 este falsa pentru laissez-faire -ul este un concept reprezentativ pentru societatile deschise care incurajeaza competitivitatea si sspitirul anteprenorial.

  Ordinea planificata a socialismului arata ca drepturile difera de la o categorie la alta , deci propozitia 7 este flsa.

  Propozitia 8 este adevarata; elemnetele prezentate se afla in antiteza prin scopul lor , motivul fata de care se petrece sau nu se petrece un eveniment.

 99. POPESCU OCTAV SARGETIU ANAMARIA spune:

  1415 B

  1. moneda, regulile de trafic, bunele maniere, limbajul.
  2. Institutii: constitutia, dr la proprietate, moneda, legea taximetriei, codul rutier, postul pastelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, Criteriile de la Copenhaga.
  Organizatii: firma, partid politic, ASE, Tratatul de la Maastrich, Parlamentul European, contractul, imnul, Biserica Ortodoxa, casatoria, familia, automobil clubul roman, FED, sindicatul, Bursa de la Londra.
  3. Planificate: colectivism, centralism,egalitarism,obedianta
  Spontane: individualism, spirit competitiv, onestitate, inventivitate, reticenta la schimbare, spirit intreprinzator, libertate (desi tind sa spun ca e spontana, daca stau sa ma gandesc mai bine, ar putea sa fie planificata. De ex, un individ este liber, dar nu poate actiona in libertate profunda, deoarece trebuie sa se supuna anumitor reguli-planificate, pentru a nu incalca si libertatea celorlati. Astfel, libertatea nu mai e una spontana, ci una planificata).
  4. 3-F
  4-F
  6-F
  7-F
  8-F

 100. Popa Ioana Andreea spune:

  Popa Ioana Andreea 1415B
  1. Instituțiile care au apărut spontan: moneda, constituția, bunele maniere
  2. Instituții: constituția, dreptul de proprietate, legea taximetriei, familia, codul rutier, călătoria, familia, postul Pastelui, legea falimentului, moneda, tratatul de la Maastricht, imnul, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga
  Organizații: firma, partidul politic, Academia de studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Roman, Fondul federal de rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra
  3. Ordine planificata, închisă: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare
  Ordine spontana, deschisă: invidualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate, spirit întreprinzător
  4. 1. F, 2. A, 3. F, 4. F, 5. A, 6. F, 7. F, 8. A, 9. A, 10. A

 101. Postolache Ana spune:

  POSTOLACHE ANA, 1415B

  1.Institutii aparute spontan:moneda,constitutia,bunele maniere si limbajul.
  2.Constitutia-institutie; Partidul Politic-orgnizatie; Dreptul de proprietate-institutie;moneda-institutie; Academia de Studii Economice-organizatie; Tratatul de la Maastricht-institutie; Parlamentul European-organizatie; contractul-institutie;imnul-institutie; legea taximetriei-institutie;Biserica Ortodoxa-organizatie; casatoria-institutie; codul rutier-institutie; familia-organizatie; Automobil Clubul Roman-oganzatie; postul Pastelui-institutie; Fondul Federal de rezerve-institutie; sindicatul-organizatie;legea falimentului-institutie; bursa de studii-institutie;Bursa de la Londra-organizatie; Biblia-institutie; criteriile de la Copenhaga-organizatie.

  3. Ordine planificata inchisa: colectivism;centralism; egalitarism; obedienta; reticenta la schimbare.
  Ordine spontana, deschisa: individualism,spirit competitiv, libertate, onestitate,inventivitate,spirit intreprinzator.

  4. 3-Fals
  4-Fals
  6-Fals
  7-Adevarat
  8-Adevarat

 102. Postolache Malina spune:

  Postolache Malina
  Grupa 1415
  Seria B

  1. Moneda,Constitutia, Limbajul.
  2. Firma-organizatie; Constitutia-institutie; Partidul Politic-Organizatie; Dreptul de proprietate-institutie; Moneda-institutie; ASE-organizatie; Tratatul de la Maastricht-institutie; Parlamentul European-organizatie; contractul-institutie; imnul-institutie; legea taximetriei-institutie; Biserica Ortodoxa-organizatie; casatoria-institutie; codul rutier-institutie; familia-organizatie; ACR-organizatie; postul Pastelui-institutie; FFR-institutie; sindicatul-organizatie; legea falimentului-institutie; bursa de studii-institutie; Bursa de la Londra-organizatie; Biblia-institutie; criteriile de la Copenhaga-organizatie.

  3. Ordine planificata, inchisa: colectivism,centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare.
  Ordine sontana, deschisa: Individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitte, spirit intreprinzator.

  4. 3-F
  4-F
  6-F
  7-F
  8-F

 103. Paunescu Andrei spune:

  Paunescu Andrei 1414 B

  1.-Codul rutier deoarece fiecare individ a cazut de acord ca ragulile impuse sunt benefice fluidizarea traficului si siguranta.
  -Moneda deoarece fiecare individ a observat beneficiile din liberul schimb prin intermediul monedei.
  -Bunele maniere deoarece fiecare individ in mod inconstient stie ca trebuie sa aibe o anumita conduita in societate.

  2.-Organizatii:firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Biserica Ortodoxa, familia, Automobil Clubul Roman, postul Pastelui, sindicatul, Bursa de la Londra, Biblia, casatoria, contractul.
  -Institutii:constitutia, drept de proprietate, moneda, tratatul de la Maastritch, Parlamentul European, Imnul ,,Desteapta-te Romane”, legea taximetriei, codul rutier, Fondul Federal de Rezerve, legea falimentului, bursa de studii, criteriile de la Copenhaga.

  3.-Ordine planificata, inchisa:colectivism, centralism, obedienta, reticenta la schimbare, egalitarism.
  -Ordine spontana, deschisa:individualism, spirit competitiv, libertate, inventivitate, onestitate, spirit intreprinzator.

  4.3-A Deoarece regulile de trafic au evoluat constant de-a lungul timpului prin prisma accidentelor sau problemelor de trafic aparute in trecut, tragandu-se concluzii si luand decizii care sa imbunatateasca regulile de trafic prezente.
  4-F deoarece ,,mana invizibila” semnifica actiunea involuntara a unei persoane sau membrilor unei organizatii prin faptul ca fiecare persoana vede beneficiile unei anumite acciuni de pe care pot obtine avantaje.
  6-F Deoarece ,,sindromul gardian” tinde sa ignore faptele, fiind considerat protectiv si pasiv.
  7-F Deoarece regulile sunt urmate in mod voluntar, dar asta nu inseamna ca nu sunt si persoane care se sustrag de la regula.De exemplu muncitorii din vremea comunismului aveau tendinta de a incerca sa munceasca cat mai putin, astfel incalcand regulile.
  8-A Deoarece proprietate reprezinta controlul neingradit al persoanelor asupra proprietatii lor.Orice altaranjament institutional este rezultatul incalcarii drepturilor de proprietate prin institutionalizarea puterii in scocietate.

 104. Tabacu Ana-Maria spune:

  SERIA B, GRUPA 1416
  1.) codul rutier, moneda, bunele maniere, limbajul.
  2.) instituţii : constituţie, dreptul de proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, contractul, imnul, legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, legea falimentului, criiteriile de la Copenhaga.
  organizaţii : firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Biserica Ortodoxă, postul Paştelui, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, bursa de studii, bursa de la Londra, Biblia, Automobil Clubul Român, familia.
  3.) ordine planificată, închisă : colectivism, centralism, egalitarism, obedienţă, reticenţă la schimbare, spirit întreprinzător.
  ordine spontană, deschisă : spirit competitiv, libertate, onestitate, inventivitate.
  4.) 3.Adevărat
  4.Fals (descentralizat, spontan, deschis)
  6.Fals (sindromul comercial)
  7.Fals (ordinea descentralizată)
  8.Adevărat

 105. Predescu Andrei-Cristian spune:

  Predescu Andrei-Cristian, 1415B

  1. Institutiile aparute spontan sunt: moneda, bunele maniere, limbajul.

  2. Institutii: constitutia, dreptul de proprietate, moneda, tratatul de la maastricht, contractul, imnul, legea taximetriei, casatoria, codul rutier, postul pastelui, legea falimentului, bursa de studii, biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Organizatii: firma, partid politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, Automobil Clubul Roman, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.

  3. Ordine planificata: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare.
  Ordine spontana: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitatem inventivitate, spirit intreprinzator.

  4. 1)A , 2)A , 3)A , 4)F, 5)A, 6)F, 7)F, 8)A, 9)A, 10)A.

 106. MIU IOANA- ALEXANDRA spune:

  Miu Ioana-Alexandra, grupa 1413, Anul II, ETA , seria A.

  Intrebarea nr.1: moneda, regulile de trafic si limbajul.

  Intrebarea nr.2: organizatii :firma, partid politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European , Biserica Ortodoxa, Familia , Automobil Clubul Roman , Fondul Federal de Rezerve , Sindicatul , Bursa de la Londra.
  institutii: Constitutia, dreptul de proprietate , moneda , Tratatul de la Maastricht, Contractul , imnul “Desteapta-te Romane!”, Legea taximetriei , casatoria , codul rutier , Postul Pastelui , legea falimentului , bursa de studii , Biblia, criteriile de la Copenhaga.

  Intrebarea nr.3: inchis si planificat: colectivism, centralism, egalitarism, obedienta, reticenta la schimbare.
  deschis si spontan: individualism, spirit competitiv, libertate, onestitate,inventivitate, spirit intreprinzator .

  Intrebarea nr.4: propozitia 3: Adevarat
  propozitia 4: Fals
  propozitia 6: Fals
  propozitia 7: Fals
  propozitia 8: Adevarat

 107. Dorobăț Denisa-Andreea spune:

  Nume: Dorobăț Denisa-Andreea
  Grupa: 1412
  Seria: A

  1. Instituțiile care au apărut spontan, ca expresie a “mâinii invizibile” sunt: regulile de trafic, bunele maniere, limbajul, moneda.
  2. Instituții: constituția, dreptul la proprietate, moneda, Tratatul de la Maastricht, contractul, imnul “Deșteaptă-te române”, legea taximetriei, căsătoria, codul rutier, familia, postul Paștelui, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, criteriile de la Copenhaga.
  Organizații: firma, partidul politic, Academia de Studii Economice, Parlamentul European, Biserica Ortodoxă, Automobil Clubul Român, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, Bursa de la Londra.
  3. Ordinea planificată: colectivism, centralism, egalitarism, obediență, reticiență la schimbare.
  Ordinea spontană: individualismul, spirit competitiv, onestitate, inventivitate, libertate, spirit întreprinzător.
  4. 3. Fals
  4. Adevărat
  6. Fals
  7. Adevărat
  8. Adevărat

error: