Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Aplicații online-3 - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Aplicații online-3

Share

Aplicații propuse spre rezolvare: 

Tema 4 – Organizații economice și guvernanță corporatistă

1Care este funcţia socială a profitului şi falimentului? Consideraţi că funcţionarea mecanismului instituţional al falimentului este benefică? De ce în socialism nu existau întreprinderi care să şi falimenteze?

2. Poliţiştii pretind că există câţiva răufăcători care, pentru a nu putea fi prinşi, se folosesc de maşini puternice. Ca atare, toate secţiile de poliţie au fost dotate cu autoturisme Volkswagen de ultimă generaţie. Este această achiziţie publică un exemplu de „investiţie” antreprenorială? Cum poate fi stabilit succesul sau eşecul acestei decizii?

3. Definiţi guvernanţa corporatistă şi arătaţi în ce constă problema principal-agent în sfera economică. Care dintre următoarele este o relaţie principal-agent: acţionar-manager, pacient-medic, patron-salariat, soţ-soţie, alegători-primar, manager-secretară, antrenor-fotbalist.

4. Analizează următorul studiu de caz şi formulează concluziile desprinse: 

Revista The Economist arată că, în economiile socialiste, cum erau cele din centrul şi estul Europei înainte de 1990, criteriul rentabilităţii lipsea cu desăvârşire. De exemplu, rafinăriile din România au exportat produse din petrol rafinat la un preţ cu 25$ pe tonă mai mic decât preţul plătit pentru importul ţiţeiului utilizat în această producţie. În cazul Germaniei de Est, se constată că preţurile la care se vând autoturismele Trabant sunt mai mici decât suma preţurilor materiilor prime. Vânzările de metal, plastic etc. la preţurile internaţionale ar fi adus încasări mai mari decât producţia de Trabant-uri. În acest caz, producţia a redus valoarea materiilor prime utilizate.

5. Identifică valoarea de adevăr (Adevărat/Fals) pentru propozițiile 4, 5, 7 de la aplicațiile Temei 4 a cursului de Economie Instituțională (pagina 102).

(4) Firma este o formă de organizare mai ieftină decât piaţa când costurile de organizare sunt mai mari decât costurile de tranzacţie.

(5) Calculul economic este posibil în orice sistem economic în care există moneda.

(7) Orice întreprinzător este manager şi invers.

Rezolvă aplicațiile de mai sus și postează rezolvările, cu explicațiile aferente, în rubrica de comentarii de mai jos, indicând numele și prenumele, seria și grupa. Răspunsurile vor fi luate în considerare pentru punctajul de seminar.

Termen: vineri, 10 aprilie, ora 21, moment după care comentariile nu vor mai fi acceptate.

Comentariile postate în termenul indicat vor fi ulterior publicate și vor primi raspuns, cu rezolvările necesare, din partea titularului didactic.

Mult succes!

Rezolvări aplicații online-3

1Care este funcţia socială a profitului şi falimentului? Consideraţi că funcţionarea mecanismului instituţional al falimentului este benefică? De ce în socialism nu existau întreprinderi care să şi falimenteze?

Răspuns: Funcția socială a profitului și a falimentului se referă la faptul că, în economia de piață, răsplata fiecăruia este rezultatul oferirii de servicii celorlalți. În aceste condiții, profitul este un indicator de calitate al funcției antreprenoriale de alocare a resurselor, în timp ce pierderea (falimentul) indică erori de anticipare în alocarea și utilizarea resurselor.

Funcționarea mecanismului instituțional al falimentului este benefică, întrucât permite realocare permanentă a drepturilor de proprietate în direcția celor care au cea mai bună capacitate de valorificare a oportunităților economice existente pe piață.

Funcționarea testului profitului și falimentului nu poate fi concepută decât într-o economie de piață. Aceasta nu se manifestă în condițiile proprietății publice și nici în economia socialistă, în care toate mijloacele de producție sunt în proprietatea statului. Așadar, în socialism nu există întreprinderi care să falimenteze, întrucât nu există proprietate privată, ceea ce face imposibil calculul economic, adică tocmai criteriul care pune în mișcare mecanismul instituțional al profitului și al falimentului. În acest sens, în socialism, nu există nici profituri, nici pierderi/falimente.

2. Poliţiştii pretind că există câţiva răufăcători care, pentru a nu putea fi prinşi, se folosesc de maşini puternice. Ca atare, toate secţiile de poliţie au fost dotate cu autoturisme Volkswagen de ultimă generaţie. Este această achiziţie publică un exemplu de „investiţie” antreprenorială? Cum poate fi stabilit succesul sau eşecul acestei decizii?

Răspuns: Achiziția autoturismelor Wolkswagen nu poate fi considerată o „investiție antreprenorială” întrucât eficiența economică a unor astfel de acțiuni nu poate fi stabilită în cazul sectorului public, deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic. Alocarea resurselor este decisă birocratic, nu pe criterii comerciale, ceea ce face imposibilă asimilarea acestei decizii unei investiții antreprenoriale prin excelență.

Este o diferență fundamentală între situația în care o companie de taximetrie decide, de exemplu, să investească într-o flotă de autoturisme electrice, din rațiuni de rentabilitate economică, și decizia de dotare a secțiilor de poliție cu un anumit tip de autoturism, a cărei utilizare nu întâmpină exigențele/constrângerile calculului economic. În cazul unei firme private se manifestă atât costurile cât și veniturile (monetare), în timp ce poliția (publică) funcționează doar pe bază de costuri (monetare).

3. Definiţi guvernanţa corporatistă şi arătaţi în ce constă problema principal-agent în sfera economică. Care dintre următoarele este o relaţie principal-agent: acţionar-manager, pacient-medic, patron-salariat, soţ-soţie, alegători-primar, manager-secretară, antrenor-fotbalist.

Răspuns: Guvernanța corporatistă reprezintă aranjamentul instituțional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite între acționari și managerii corporațiilor.

Problema principal – agent reprezintă reflectarea relațiilor de agenție, adică a situațiilor în care un titular transferă unele drepturi unui agent, în cadrul unui contrat formal sau informal prin care agentul se angajează să reprezintă interesele titularului în schimbul unei anumite retribuții. Astfel, reprezintă o relație principal – agent:

 • acționar – manager (DA);
 • pacient – medic (DA);
 • patron – salariat (DA);
 • soț – soție (NU);
 • alegători – primari (DA);
 • manager – secretară (NU);
 • antrenor – fotbalist (NU).

4. Analizează următorul studiu de caz şi formulează concluziile desprinse: 

Revista The Economist arată că, în economiile socialiste, cum erau cele din centrul şi estul Europei înainte de 1990, criteriul rentabilităţii lipsea cu desăvârşire. De exemplu, rafinăriile din România au exportat produse din petrol rafinat la un preţ cu 25$ pe tonă mai mic decât preţul plătit pentru importul ţiţeiului utilizat în această producţie. În cazul Germaniei de Est, se constată că preţurile la care se vând autoturismele Trabant sunt mai mici decât suma preţurilor materiilor prime. Vânzările de metal, plastic etc. la preţurile internaţionale ar fi adus încasări mai mari decât producţia de Trabant-uri. În acest caz, producţia a redus valoarea materiilor prime utilizate.

Răspuns: În economiile socialiste, criteriul rentabilității lipsea cu desăvârșire. Lipsa proprietății private facea imposibilă manifestarea relațiilor “de piață”, deci formarea de prețuri pentru factorii de producție, ceea ce atragea imposibilitatea calculului economic, de vreme cât nu se puteau forma prețuri, în baza relațiilor comerciale între proprietari, pentru mijloacele de producție. Astfel se explică situațiile în care producția unor bunuri în țările socialiste ignora cu desăvârșire criteriul rentabilității comerciale, iar valoarea monetară a unor bunuri ajungea să depășească prețurile materiilor prime utilizate pentru producerea acestora (exemplu: prețurile la care s-au vândut autoturismele Trabant au fost mai mici decât suma prețurilor materiilor prime).

5. Identifică valoarea de adevăr (Adevărat/Fals) pentru propozițiile 4, 5, 7 de la aplicațiile Temei 4 a cursului de Economie Instituțională (pagina 102).

(4) Firma este o formă de organizare mai ieftină decât piaţa când costurile de organizare sunt mai mari decât costurile de tranzacţie.

Fals. Firma este o formă de organizare mai ieftină decât piața când costurile de organizare a activităților (în firmă, în mod ierarhic) sunt mai mici decât costurile de tranzacție (pe piață, în mod descentralizat).

(5) Calculul economic este posibil în orice sistem economic în care există moneda.

Fals. Calculul economic decurge din existența atât a instituției monedei, cât și a proprietății private. Moneda a existat și în sistemul socialist, însă abolirea proprietății private asupra mijloacelor de producție a echivalat cu desființarea pieței și a prețurilor de piață a factorilor de producție, de unde imposibilitatea calculului economic și a alocării raționale (economice) a resurselor.

(7) Orice întreprinzător este manager şi invers.

Fals. Este o eroare să se identifice activitatea antreprenorială cu cea managerială, respectiv întreprinzătorul cu managerul. Funcția managerială este subordonată funcției antreprenoriale (managerul îl poate elibera pe întreprinzător în mod semnificativ de activitățile necesare conducerii unei afaceri, însă acesta nu poate substitui complet activitatea antreprenorială).

De exemplu, întreprinzătorul – cel care gândește sau chiar clădește o afacere – poate să lase controlul acesteia unui manager profesionist, însă deciziile fundamentale – care vizează alocarea capitalului și direcțiile de dezvoltare ale companiei nu aparțin managerului, ci întreprinzătorului, în calitatea sa de proprietar al afacerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

94 raspunsuri la: " Aplicații online-3 "

 1. Buna dimineata,

  Ma scuzati dar am si eu o intrebare ,de ce relatia pacient-medic este o relatie principal-agent,in urma definittie am inteles ca trebuie sa existe un contract,acesta se face intre pacient si medic?

  Multumesc anticipat!

  • Madalina Avram spune:

   Relația pacient – medic este o relație de tipul principal – agent, bazată pe un contract informal prin care pacientul (principalul) îi încredințează medicului (agentul) sănătatea sa, în timp ce medicul se angajează să reprezinte cât mai bine interesele pacientului. Această relație este caracterizată de informație asimetrică întrucât medicul are o cunoaștere superioară a sarcinii pe care trebuie să o îndeplinească, în timp ce pacientul este adesea incapabil să evalueze prestația medicului.

 2. Dem-Wacykiewicz spune:

  Tema 4
  1 In contextul principal-agent prietenii nu au o relatie de subordonare ce inseamna ca un contract de transfer de bunuri nu este necesar, relatia acestora se bazeaza pe acordul mutual de incredere reciproca. Prin urmare nu va fi nevoie de un numar de foi pentru a avea un contract incheiat intre parti.
  3 Imposibilitatea calcului in socialism este datorata lipsei functiei sociale a profiturilor si a pierderi, in lipsa calcului economic firmele din statul socialist apartin in totalitate statului.
  4 Dimensiunea firmei se poate explica prin conceptul de principal – agent, anume patron – manager prin acest concept managerul poate coordona angajatii pentru a reduce costurile de organizare fata de costurile de tranzactie.
  5 Functia sociala a profitului si falimentului reprezinta este determinata de capacitatea intreprinzatorului de a produce la un pret cat mai redus si de a aduce profit. Aceasta functie este stabilita de comparatorul ce are posibilitatea de a decide in functie de cerere si oferta.
  Mecanismul falimentului este in stransa legatura cu cererea si oferta de pe piata, el este benefic deoarece determina antreprenorii sa fie intr-o continua competitie prin care sa isi imbunatateasca produsele si seviciile oferite.
  In socialism intreprinderile nu falimentau deoarece erau sustinute de catre stat.
  7 Intreprinzatorul este un speculator deoarece acesta doreste sa isi maximizeze profitul iar din cresterea pretului pentru serviciile sale acesta plateste proportional taxe pentru venitul sau, cresterea preturilor este datorata de cererea pietei si nu sunt datorate doar antreprenorilor ce prevad o crestere a acesteia.
  9 Studentii vor continua sa fie punctuali avand in vedere importanta seminarului pentru ei iar profesorul nu va intarzia in mod frecvent.
  11 Relatie de principal-agent este reprezentata de actionar-manager.
  1 A.
  Sindicatul nu este o organizatie economica deoarece este format din grupuri formate din reprezentanti ale angajatilor din diverse domenii de activitate ce au responsabilitatea de a negocia cu manageri si membrii AGA.
  2 A
  Contractele sunt documente ce stabilesc conditiile pentru incheierea unui acord de promisiune intre doua sau mai multe parti din cadrul unei intelegeri, acestea stabilesc clauzele ce se aplica in cazul nerespectarii intelegeri intre cei implicati.
  3
  4F
  Costul de organizare reprezinta costurile cu personalul si cele de achizitii de materie prima pentru produsul finit ce urmeaza a fi valorificat iar costul de tranzactie reprezinta valoarea la care produsul este vandut. Ceea ce inseamna ca un cost de organizare mai mare decat cel de tranzactie va aduce un profit mai mic.
  5F
  In orice sistem economic exista moneda dar calculul economic nu este posibil in toate sistemele de conducere, in sistemul capitalist avem o piata libera unde fiecare antreprenor isi poate gestiona afacerea si avea un control asupra costurilor in schimb in sistemul socialist nu intalneam control costurilor materiei prime si al produsului final.
  6F
  Piata libera poate transforma organizarea economica in haos din cauza libertatii de a stabili costuri in datorita cereri si al ofertei. In acest caz populatia are puterea de a decide cine merita sa ramana in piata datorita costului de oprtunitate
  7A
  Intreprinzatorul este singurul care se ocupa de propria sa afacere.
  8A
  In sistemul socialist controlul preturilor se realiza pentru a maximiza profitul pentru stat, de aici imposibilitatea de calcul economic.
  9F
  Oportunismul managerial se manifesta pe toate plannurile atunci cand manageri au controlul absolut asupra firmei, in lipsa unui contract care sa ii restranga activitatile in beneficiul actionarilor.
  11A
  Intreprinderile de stat au un buget stabilit de catre stat, acest buget nu este destinat unor investitii pentru a aduce profit.

 3. Banica Mihai Daniel spune:

  1. Functia sociala a profitului si a falimentului este realizabila cu a ajutorul unui mediu universal e schimb: moneda-institutia fundamentala a schimbului si baza calculului economic.
  Intreprinderile socialiste aveau interesul de a-si maximiza profitul, dar chiar daca intrau in deficit, nu le era permis sa falimenteze.

  2. Aceasta este o investie antreprenoriala, esecul sau succesul acestei decizii fiind stabilite in urma unor testari ale acestor vehicule.

  3.

  4.

  5.A, F, F, F

  Banica Mihai-Daniel Seria A Grupa 1410

 4. Bucatos Ana Maria spune:

  Bucatos Ana Maria grape 1410 seria A

  1.Functia sociala a profitului este aceea de stimulare a initiativei din partea celor care-l urmaresc drept scop al activitatii lor (profitul motiveaza activitatea firmelor) ,cultivarea spiritului din economie ,incitarea pentru sporirea eforturilor productive ,sursa de venit pentru firme .Profitul reprezinta diferenta pozitiva dintre veniturile si cheltuielile totale desfasurate in activitatea firmei.Falimentul reprezinta acceptarea riscului din partea celor care care isi doresc profitul si totodata un ultim efect al unei administrari deficitare a resurselor disponibile.Consider ca functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica deoarece prin acesta se produce o selectie ,,naturala,, a celor mai eficienti si optimizati prodicatori iar in felul acesta intreprinzatorii sunt stimulati sa tina pasul cu cerintele consumatorilor si sa se dezvolte continuu pentru o mai buna satisafecere a nevoilor acestora.Astfel doar cei mai competenti raman pe piata.
  In socialism nu exista conditia de faliment a firmelor deoarece productia era strict controlata(cum ,cand si cat sa se produca dar si in ce fel se va face redistribuirea resurselor) ,astfel neexistand piata libera si nici concurenta falimentul era practic imposibil .Unde nu exista o piata libera ,nu exista nici proces de formare a preturilor ;fara formarea preturilor nu exista nici calcul economic deci nici faliment.Principala caracteristica a socialismului este etatismul.

  2.Aceasta achizitie publica nu poate fi o investitie antreprenoriala deoarece achizitia a fost de natura publica .Organizatiile publice ce vizeaza siguranta cetatenilor si a unei bune desfasurari sociale nu au ca scop obtinerea de profit.Succesul sau esecul acestei decizii se poate contoriza cu ajutorul urmaririi scaderii sau cresterii a ratei criminalitatii .

  3.Guvernanta corporatista este angajamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.Problema principal agent este reflectarea relatiilor de agentie adica a situatiilor in care un titular transferable uncle drepturi unui agent ,in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii .Cele mai elocvente relatii de agentie sunt cea dintre actionari si manageri (agentia economica) si cea dintre contribuabili si politicieni (agentie politica) .Exemple de retributii pentru manageri :salarii ,comisioane in functie de performante ,posibilitatea de a deveni co-proprietar ,intrarea in posesia unor actiuni ,in cazul societatiilor pe actiuni .Exemple de retributii pentru contribuabili :respectarea promisiunilor efectuate de catre politicieni (in schimbul taxelor si impozitelor percepute acestia se vor ocupa de finantarea si redistribuirea sumelor in sectoare precum cel de sanatate ,sociale ,infrastructura ,un grad mai mic de indatorare -deficit bugetar ,etc)

  4 Intr-o societate unde nu exista o piata libera (laissez-faire) precum cea socialista ,criteriul rentabilitatii lipsea cu desavarsire ,la fel si optimizarea productiei (frontiera posibilitatilor de productie) .Materiile prime erau folosite ineficient si ca si in studiul de caz prezentat, costul acestora era mai mai mare decat produsul finit .Acest aspect este posibil deoarece nu exista calcul economic ,proprietate privata si nici profit .

  5.Enuntul 4- Adevarat
  Enuntul 5-Fals O economie socialista lipsita total de sistemul de preturi al pietei libere ,nu permite calculul economic rational al costurilor sau alocarea eficienta a factorilor de productie pentru Cele mai solicitate utilizari .Socialismul nu este un sistem viabil intr-o economie industrializata.
  Enuntul 7 Fals Un intreprinzator poate juca rolul unui manager insa managerul nu poate Juca in totalitate rolul unui intreprinzator prin prisma faptului ca acesta nu poate suporta toate consecintele din cadrul firmei precum o face intreprinzatorului .

 5. Georgescu Roxana-Georgiana spune:

  GEORGESCU ROXANA-GEORGIANA
  GRUPA 1412
  SERIA A
  1. Realizarea funcției sociale a pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb: moneda-instituția fundamentala a schimbului si baza calculului economic.
  Funcționarea benefică a testului profitului si falimentului nu poate fi concepută decat intr-o economie de piata privată. Mecanismul instituțional al profitului si falimentului nu poate fi conceput nici in economia socialista in care toate mijloacele de producție sunt in proprietatea statului.
  2. Aceasta investiție nu este un exemplu de investiție antreprenoriala. Eficientă economica a acestei activități nu poate fi stabilită,deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic
  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul instituțional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre acționarii si managerii corporațiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relațiilor de agentie, adica a situațiilor in cate un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  Relațiile principal agent sunt: acționar-manager, pacient-medic (doar in domeniul privat), patron-salariat, manager-secretara.
  4. Romania a exportat mai ieftin de at putea importa.
  In cazul Germaniei de Est, produsul finit era mai ieftin decat suma materiilor prime. In acest caz, producția a redus valoarea materiilor prime utilizate.
  5. 4-fals, firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie)
  5. Adevarat(posibilitatea utilității calculului economic decurge din existe ta proprietații private si a instituției monedei)
  7. Fals(funcția managerială este subordonata funcției antreprenoriale. Acesta nu poate su stiti complet activitatea antreprenoriala).

 6. Olteanu Teodora -Camelia 1414B spune:

  1. Functia sociala a profitului si a falimentului nu poate fi realizata fara un mediu universal de schimb, ( mediul universal de schimb fiind moneda). Daca bani ar fi mijlocul comun de efectuare a schimburilor atunci oameni ar putea sa utilizeze calculele de rentabilitate. Aceasta functie poate fi conceputa intr-o economie de piata privata.
  Mecanismul institutional a falimentului nu este benefica, deoarece falimentul indica erori de anticipare in alocarea si utilizarea resurselor.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statulu, astfel desfiinteaza preturile de piata si implica activitatea antreprenoriala si calculul economic.
  3.Guvernanta corporatista este un aranjament institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionari si managerii corporatiilor.
  Problema principal- agent reflecta relatiile de agentie, astfel un titular ii transfera unele drepturi unui agent in cadrul unui contract atat informal cat si formal prin care agentul se angajeaza sa respecte interesele titularului in schimbului anumitor retributii (renumeratii, subventii).
  Relatie principal-agent: actionar-manager; patron-salariat; manager-secretara; antrenor-fotbalist; pacient-medic.
  5.
  4. F Firma este o forma de organizatie mai ieftina decat iata atata timp cat costurile de organizare nu sunt superioare costurilor de tranzactie.
  5. A Deoarece pune in miscare mecanismul institutional al profitului si a falimentului.
  7. F Deoarece intreprizatorul poate angaja un manager , si managerul il poate elibera pe intreprinzator in mod semnificativ, dar nu poate substitui complet activitatea antreprenoriala.

 7. Bledea Sergiu-Andrei, grupa 1410, seria A spune:

  1. Realizarea functiei sociale a profituilor si pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb. Moneda este institutia fundamentala a schimbului si baza calcului economic.Raporturile de schimb intre bani si bunuri, adica preturile monetare, asaa cum au fost stabilite in trecut pe piata se vor forma in viitor.Nu exista faliment in socialism, socialismul fiind o economie de piata colectiva.
  2. Este considerata o investitie.
  3. Actionar-manager
  Manager-secretara
  5. 1. A
  2. F
  3. F

 8. SÎRBU ANA-LARISA 1415 spune:

  1)
  Realizarea funcției sociale a profiturilor și pierderilor ar fi imposibilă fără un mediu universal de schimb, acest mediu fiind însăși moneda – instituția fundamentală a schimbului și baza calculului economic.
  Consider că funcționarea mecanismului instituțional al falimentului este benefică numai într-o economie privată de piață.
  Aceasta nu se manifestă în condițiile proprietății publice și nici în economia socialistă, deoarece în acest caz toate mijloacele de producție sunt în proprietatea colectivă. În aceste condiții, nu mai putem vorbi despre concurență. De asemenea, Ludwig von Mises spunea că profitul și pierderile sunt instrumentele prin care consumatorii încredințează conducerea activităților productive, adică drepturile de proprietate, în mâinile celor care sunt cei mai apți să îi deservească.
  În socialism, nu existau întreprinderi care să falimenteze deoarece nu se putea utiliza calculul economic, deci nu se știa care producător își face mai bine treaba și care nu. De asemenea, în socialism reperele producției erau volumice, și nu se punea problema acoperirii costurilor, întrucât sistemul nu funcționa pe bază de repere monetare, valorice în așa fel încât să conteze raportul între încasări și costuri, cu alte cuvinte nu conta criteriul calculului economic, iar dacă acest criteriu nu conta, înseamnă că era imposibil să se stabilească cine era mai performant și cine era mai puțin performant la nivel de managemant economic.

  2) Dotarea tuturor secțiilor de poliție cu autoturisme Volswagen de ultimă generație nu este un exemplu de investiție antreprenorială.

  3) Guvernanța corporatistă este un sistem de constrângeri care guvernează activitatea corporațiilor.
  Structura principal-agent înfățisează cele 2 poziții în care principalul este proprietarul, care dispune de toate atributele și prerogativele dreptului de proprietate, pe când agentul este cineva angajat de principal, cu rol de a urmări anumite obiective.
  Acționar – principal
  Manager – agent
  Problema principal-agent constă tocmai în ce măsură cel care conduce are toate stimulentele în baza cărora să fie motivat să facă lucrurile exclusiv în interesul principalului. Așadar, se pune problema dacă managerul acționează în interesul acționarului.
  Sunt relații principal-agent următoarele: acționar-manager, pacient-medic, patron-salariat, alegători-primar și antrenor-fotbalist.

  4)
  În socialism reperele producției erau volumice și nu contau valorile monetare ale acestor materii prime și materiale pentru că nu erau piețe pentru ele și, nefiind piețe, nu se putea utiliza calculul economic.

  5)
  4 – A
  5 – Fals, deoarece în socialism calculul economic nu este posibil, chiar dacă există monedă.
  7 – Fals. Nu orice întreprinzător este manager și invers, întrucât există situația principal-agent.

 9. Budaca Stefania Cristina gr 1410 A spune:

  1.Functia sociala a profitului si pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universalde schimb.Numai atunci cand banii sunt mijlocul comun de efectuare a schimburilor si cand majoritatea bunurilor sunt tranzactionate prin intermediul banilor
  Functionarea benefica a testului profitului si falimentului nu poste fi conceputa decat intr o economie de piata privata.Aceasta nu se manifesta in conditiile proprietatii publice si nici in economia socialista in care toata mijloacele de productie sunt in proprietate colectiva

  2.Consider ca nu este o investitie antreprenoriala deoarece este o investitie prea mare pentru a achizitiona fiecarei sectii de politie masini asa performante. Sunt si alte moduri de a rezolva situatia cu un buget mai redus . Sunt de parere ca in zonele mai populate si cu risc mai ridicat ar putea fi dotate cu cateva astfel de masini ,dar nu toate masinile de la toate sectiile din toata tara.
  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor
  economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor .
  Relatii principal-agent: actionar-manager , secretara-manager

  4.Chiar daca exista pierderi fiecare firma castiga pe alta parte cum este si in cazul fIrmei care produce Trabantul .

  5.
  4)A
  5)F
  7)F Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale. Managerul il poate elibera pe
  intreprinzator in mod semnificativ de activitatile necesare conducerii afacerilor,insa acesta nu poate substitui complet activitatea antreprenoriala

 10. Bobescu Ionuț Eusebiu ,grupa 1410 spune:

  1.Nu există faliment în socialism,socialismul fiind o economie de piață colectivă.
  2.Nu, pentru ca nu aduce profit.Esecul și succesul se face prin anticipare.
  3.Actionar_manager
  Manager_secretara
  5.Prima A
  A doua F,fiindca calculul economic nu exista în socialism,
  A treia este falsă,deoarece inteprinzatorul poate angaja un manager.
  A

 11. Oprea Adriana Carmen spune:

  Oprea Adriana Carmen,Grupa 1414 B, ETA

  1. Profitul si falimentul sunt instrumente cu ajutorul cărora consumatorii tin din scurt toate activitățile economice si prin care consumatorii încredințează conducerea activităților productive, adică drepturile de proprietate.
  Funcționarea mecanismului instituțional al falimentului este benefică deoarece acesta motivează agenții economici sa isi desfasoare activitățile într-un mod productiv.
  In socialism nu existau întreprinderi care sa falimenteze din cauza mijloacelor de producție aflate în proprietate colectivă si nu într-una privată.

  2. Aceasta achiziție poate fi un exemplu de investiție, dar una publică, nu una antreprenoriala.
  Succesul sau esecul poate fi stabilit în urma monitorizării prinderii raufacatorilor dupa achiziția autoturismelor si in urma analizei gradului lor de folosință si eficacitate a lor.

  3. Guvernanța corporatista este un complex de procese, practici, politici, cadru de reglementare cu impact asupra conducerii, administrării si controlului unei companii.
  Problema principal-agent consta in riscul ca agenții sa nu actioneze in interesul principalilor, acest lucru aducând pierderi la nivel economic.
  O relație principal-agent o constituie urmatoarele situatii : actionar-manager, patron-angajat, manager-secretara si antrenor-fotbalist.

  4. Concluziile desprinse din studiul de caz sunt:
  – in economiile socialiste nu există calcul economic,din lipsa proprietății private, ceea ce duce la un haos in organizarea economică;
  – in economiile socialiste nu există faliment, deoarece toate mijloacele de producție sunt in proprietate colectivă. Profitul si falimentul fiind instrumente prin care consumatorii încredințează conducerea activităților productive.
  Ca o concluzie, lipsa calculului economic si a falimentului din cadrul economiilor socialiste duce la o scădere a productivității economiei si a devalorizarii materiilor prime.

  5.
  (4) Fals, firma este o formă mai ieftină de organizare atunci când costurile de organizare sunt mai mici decât costurile de tranzacție.

  (5) Fals, calculul economic este posibil doar atunci când există proprietate privată și instituția monedei, ca baze ale existenței pieței si prețurilor.

  (7) Fals, orice întreprinzător poate fi manager, depinzând doar de competențele lui, dar nu orice manager este întreprinzător, acesta fiind un subaltern al întreprinzătorului si nu orice manager poate deține o parte din acțiuni.

 12. Dinică Andreea Florentina , seria B, grupa 1415 spune:

  1. Calculul economic reprezinta functia sociala a profitului si falimentului care pune in miscare acest mecanism. Iar ca functionarea falimentului sa fie benefica trebuie sa fie conceput doar intr o economie de piata privata, deoarece calculul economic poate fi utilizat datorita existentei proprietatii private. In socialism insa, exista proprietate publica. Preturile sunt dictate de la centru si nu mai reflecta preferintele libere ale indivizilor, deci calculul economic este imposibil si cum el reprezinta functia sociala a falimentului, din acest motiv nu existau firme care sa falimenteze in socialism.

  2. Din punctul meu de vedere achzitionarea de masini Volkswagen nu reprezinta o “investitie” antreprenoriala, deoarece o investitie o faci cu scopul de a obtine profit, iar o sectie de politie nu este o afacere ca sa poata obtina profit.
  Succesul sau esecul acestei decizii va depinde de corectitudinea anticiparilor referitoare la prinderea raufactorilor. De exemplu, daca cu noile achizitii, numarul de raufacatori au fost prinsi inseamna ca decizia a fost una de succes.

  3. Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  Relatie principal agent: actionar-manager, alegatori-primar, manager-secretara

  4. Exista un nivel optim al planificarii organizationale, deoarece costurile implicate de organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata ( costurile de organizare > costurile de tranzactie)

  5) 4-Adevarat
  5-Fals ( Calculul economic este posibil in orice sistem economic in care exista moneda si proprietate privata)
  7-Fals ( Orice intreprinzator este manager, dar nu orice manager este un intreprinzator. Intreprinzatorul este cel care infiinteaza, gestioneaza, organizeaza si conduce o afacere. Managerul insa, il poate elibera pe intreprinzator de activitatile necesare conducerii afacerii)

 13. Radulescu Georgiana Daniela spune:

  1) Functia mecanismului profitului si falimentului este calculul economic. Profitul este un indicator de calitate al functiei antreprenoriale de alocare a resurselor. Pierderea indica erori in alocarea si utilizarea resurselor. In socialism nu existau intreprinderi ca sa si falimenteze deoarece in economia socialista toate mijloacele de productie sunt in proprietate colectiva.

  2) Aceasta achizitie publica nu este un exemplu de investitie antreprenoriala. O investitie se face pentru a obtine profit pe viitor. In cazul politiei, aceasta nu obtine profit daca prinde raufacatori.

  3) Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor. Sunt relatii principal-agent: actionar-manager, patron-salariat, manager-secretara.

  4) Concluzia extrasa din text este ca ne confruntam cu limitarea dimensiunii firmei. Aceasta apare atunci cand costurile implicate de organizare a unei noi tranzactii in interiorul firmei depasesc costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata. La fel se intampla si in situatia prezentata, pretul la care sunt vandute autoturismele sunt mai mici decat pretul materiilor prime.

  5) 4. Adevarat
  5. Fals – in conditiile economiei socialiste, calculul economic este imposibil deoarece nu exista proprietate privata.
  7. Fals – Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale.

  Radulescu Georgiana Daniela, grupa 1415, seria B

 14. Bungărzeanu Adina Alexandra spune:

  1.Profitul este un indicator de calitate al funcției antreprenoriala de alocare a resurselor si realizarea funcție sociale a profiturilor si pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb :moneda si calcul. Funcționarea benefica a testului profitului si falimentului nu poate fi conceputa decât intr o economie de piață privata. Aceasta nu se manifesta in condițiile proprietatii publice si nici în economia socialistă, in care toate mijloacele de producție sunt în propietate colectiva.Din aceasta cauza, întreprinderile din perioada socialista nu aveau faliment, pentru ca produceau doar pentru ei înșiși. Mecanismul institutional al profitului si falimentului nu poate fi conceput în economia socialista.
  2.Importanta activitatii antreprenoriale este justificată tocmai prin faptul ca economia reala este caracterizata, inevitabil, prin incertitudine. Rezultatul oricărui tip de acțiune este intr o anumita masura, încert.
  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite între acționați si managerii corporațiilor. Problmea principal agent este reflectarea relațiilor de agenție,adică a situațiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal, prin care agentul se angajează sa reprezinte interesele titularului.
  Actinonar-manager da
  Pacient – medic nu
  Patron-salariat da
  Sot-sotie nu
  Alegatori-primar nu
  Antreprenor – fotbalist da
  5.4-fals
  5-fals
  7-fals

 15. Zavoiu Stefan-Irinel spune:

  Zavoiu Stefan-Irinel Grupa 1416 seria B

  1). Functia mecanismului profitului si falimentului este calculul economic. Profitul este un indicator de calitate al functiei antreprenoriale de alocare a resurselor. Pierderea indica diferite erori in alocarea si utilizarea resurselor. In economia socialista toate mijloaele de productie erau considerate in proprietate colectiva, ceea ce inseamna ca in socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze.

  2). In acest caz, achizitionarea de masini puternice nu este considerata o investitie antreprenoriala, deoarece aceste masini ajuta comunitatea si fara ele este posibil ca sa aiba diferite pierderi. Politia nu apartine de proprietatea privata, iar prin actiunile lor nu se obtine un profit. Sunt infractori care pot fi prinsi cu masinile mai slabe, dar sunt infractori care necesita un grad mai mare de dificultate in a fi prinsi. Cel mai bine stabilim esecul sau succesul acestei decizii, prin rezultatele pe care le obtinem. Daca in momentul in care s-a facut aceasta investite, raufacatorii periculosi scapa, inseamna ca a fost facuta o investitie care este considerata esec.

  3). Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor. Sunt relatii principal-agent: actioner-manager; patron-salariat; manager-secretara.

  4). In articolul prezentat, observam cum costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie. Putem considera ca acest lucru este posibil deoarece se doresc locuri noi de munca si nu se vrea ca populatia sa nu aibe loc de munca. Putem observa si limitarea dimensiunii firmei pentru a ajunge la randamentul necesar in asa fel incat costurile de tranzactie sa depaseasca costurile de organizare. Putem observa in situatia prezenta ca autoturismele vandute sunt la un pret mai mic decat pretul materiilor prime.

  5). 4-Adevarat
  5-Fals- In conditiile economiei socialiste, calculul economic este posibil deoarece nu exista proprietate private.
  7-Fals- Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale.

 16. Uricaru Robert-Stefan, Grupa 1416, Seria B spune:

  1) Realizarea functiei sociale a profiturilor si pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb: moneda si baza calculului economic.
  Functionarea mecanismului institutional al falimentului, nu cred ca este benefica deoarece poate sa fie conceputa doar intr-o economie de piata privata.
  In socialism nu erau intreprinderi care sa falimenteze deoarece conducerea activitatilor productive era in mana statului deoarece erau cei mai apti sa deserveasca.
  2) Aceasta achizitie nu este un exemplu de investitie antreprenoriala deoarece achizitia de masini tine de domeniul public.Succesul sau esecul acestor achizitii poate sa fie stabilit la sfarsitul unui an in care se vor prezenta interventiile in care oamenii legii au fost ajutati de aceste masini noi mai puternice in prinderea celor celor care incalca legea.
  3) Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa prezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii- plata muncii, salariul.
  Relatie principal-agent: actionar-manager; patron-salariat; alegatori-primar; manager-secretara.
  4) Pretul produsului finit fiind mic, duce ca si materiile prime sa aiba un pret sub pretul produsului finit deoarece ne aflam intr-o economie socialista unde conteaza mai mult cantitatea.
  5)
  4.Fals- Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie
  5.Fals- Calculul economic este posibil doar in existenta proprietatii private
  7.Fals- Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale.

 17. Bitu Stefania Andreea, grupa 1410 seria A spune:

  1. Economia sectorului public este o componenta a stiintei economice, functia acesteaia fiind sa formeze o semnificatie corecta si completa a sectorului public.
  Functia mecanismului institutional al falimentului in opinia mea, nu este deloc benefica pentru o economie, deoarece aceasta aduce cu ea o reducere a venitului statului.
  In socialism nu existau firme care sa falimenteze, deoarece toata economia era controlata de stat si atent monitorizata.

  2. “Proprietatea privata si piata nu sunt institutii separate”
  Succesul sau esecul acestei decizii este stabilit in functie de utilitatea pe care o aduc aceste masini. Daca politistii reusesc sa reduca macar la jmatate numarul hotilor atunci aceasta investitie este buna, dar daca nu reusesc nici cu acele masini sa prinda infractorii atunci investitia a fost una eronata.

  4.In opinia mea, o investie care nu aduce niciun profit este o investitie slaba, deoarece ai putea aduce un nivel mai mare de icasari vanzand piesele fara a fi nevoie sa platesti si forta de munca care o sa necesite inca o investitie pentru asamblarea masinii.

  5. 4. F
  5. A
  7. A

 18. Boteanu Iuliana-Maria spune:

  Boteanu Iuliana-Maria, Seria A, Grupa 1412
  1. Falimentul si profitul reprezinta stituatiile in care o entitate se poate afla, cel dintai consta in imposibilitatea de plata a datoriilor deoarece nu exista bani disponibili, si conduce la lichidarea entitatii. Profitul reprezinta diferenta dintre venituril si cheltuieli, rezultand o suma ce ii revine inteprinzatorului. Din punct de vedere social, aceste situatii sunt benefice pentru a prevedea gradul de incredere al entitatii. Mecanismul institutional al falimentului este benefic in teorie, acesta presupunand lichidarea tuturor bunurilor pentru plata datoriilor existente, insa, in realitate, atunci cand entitatea nu dispune de bunuri, datoriile raman neachitate. In socialism nu exista notiunea de faliment deoarece toate intreprinderile erau detinute si sustinute din banii statului.
  2. Achizitiile publice au ca scop realizarea unor obiective de investitii, insa, in ceea priveste aceasta achizitie publica, o consider a fi un esec, dat fiind faptul ca, daca soferul nu dispunde de cunostintele necesare pentru a putea conduce o masina de ultima generatie in conditiile impuse, astfel, un numar mare de masini vor sfarsi avariate in prinderi de acest fel. De altfel, raufacatorii detin masini mult mai puternice, iar urmaririle in oras impun o dexteritate a soferului, nu putere. Asadar, aceasta achizitie nu va avea un impact vizibil fara o formare adecvata.
  3. Guvernare corporativă este sistemul prin care o companie este condusă și controlată cu scopul de a primi beneficiile preconizate in urma investitiilor. Problema principal-agent apare atunci cand o persoana sau entitate este capabila sa ia decizii care au impact asupra unei alte persoane sau entitate, interesele proprii aflandu-se in contradictoriu cu interesele comune. Toate cele mentionate pot reprezenta exemple are problemei principal-agent.
  4. Concluziile desprinse din studiul de caz sunt acelea ca socialismulului ii lipsea cu desavarsire spiritul economic raportat la celelalte tari si preturile acestora, iesind astfel in castig din punctul lor de vedere, insa in pierdere per ansamblu.
  5. 4.) Fals
  5.) Fals, este posibil atat timp cat exista o piata.
  7.) Fals, deoarece intreprinzatorul este cel care dezvolta afacerea, insa poate avea manager la randul sau.

 19. Vacariuc Axenia, 1416, seria B spune:

  Ex.1) Funcția socială a profitului – modul în care sunt alocate resursele.
  Funcția socială a falimentului – erori în alocarea și utilizarea acestor surse.

  Consider că funcționarea mecanismului instituțional al falimentului este benefic și poate avea loc doar într-o economie de piață privată.

  În socializm nu existau astfel de întreprinderi, deoarece ei nu făceau calcule care puteau identifica acest faliment.

  Ex.2) După părerea mea aceasta a fost o investiție antreprenorială bună, deoarece cu ajutorul acestor mașini de ultimă generație polițiștii pot prinde mai mulți răufăcători. Astfel, rezultatul va fi vizibil după un timp.

  Ex.3) Guvernanța corporatistă – este angajamentul instituțional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale, stabilite între acționari și manageri care activează în această firmă.

  Într-o sferă economică problema principal-agent reprezintă niște relații de agenție, are loc în cazul când un titular transferă niște drepturi unui agent în baza unui contract.

  Relații de principal-agent: acționar-manager, alegători-primar.

  Ex.4) Citind acest articol, pot spune iarăși, în anii 90 firmele nu făceau calcule economice sau a materiei prime, care la rândul lor atunci se aflau pe teritoriull țării și nu erau importate din exterior. Prețul pe atunci nu se forma în raport cu cererea sau oferta pe piața de desfaceri din anii ăia, ci el era stabilit de către niște organe speciale care erau fixe și nu puteau fi modificate așa cum voiau producătorii.

  Ex.5) pro.4 : FALS (costuri de organizare < costuri de tranzacție)
  prop.5 : ADEVĂRAT
  prop.7 : FALS (managerul este subalternul întreprinzătorului).

 20. Florescu Luiza-Catalina, seria A, grupa 1412 spune:

  1. Calculul economic este cel care activează mecanismul instituțional al profitului și falimentului. Funcția socială a profitului și a falimentului nu s-ar putea realiza fară un mediu universal de schimb, mai exact moneda, care reprezintă instituția fundamentală a schimbului, și baza calcului economic.
  Oamenii de afaceri pot sa realizeze calcule de rentabilitate atunci cand o mare parte dintre bunuri sunt tranzacționate prin intermediul banilor care reprezintă mijlocul comun de efectuare a schimburilor.
  Funcționarea mecanismului instituțional al falimentului este benefică. Aceasta poate fi acceptată doar in economia de piată privată. nu poate fi utilizat in celelate economii, deoarece toate mijloacele de producție se află in proprietate colectivă.
  În socialism nu existau întreprinderi care sa falimenteze deoarece acestea aveau interesul de a-și maximiza profitul, iar cele care intrau în deficit, nu puteau să sa realizeze aceste lucruri deoarece existau întelegeri între stat și patronate.

  2. Achiziția de autoturisme Volkswagen este o ” investiție” anteprenorială , deoarece statul este cel care a încheiat un contract cu firma respectivă, pentru a aduce un beneficiu la nivel național. Totodată, această investiție poate fi introdusă în categoria managementului birocratic. Dacă luăm acest lucru în calcul , putem spune că succesul sau esecul nu poate fi demonstrat deoarece nu se poate realiza un calcul economic.Totuși, succesul sau esecul deciziei achiziționarii autoturismelor se poate demonstra după un anumit timp, prin intermediul rezultatului final ( prinderea sau nu a mai multor infractori).
  Putem spune că, achiziționarea acestor autoturisme, nu reprezintă un esec total , deoarece acestea sunt bunuri, ce ramân în posesia secțiilor pentru o lungă perioadă de timp și care duc la un avantaj pentru cei din sectorul public.

  3. Guvernanța corporatistă reprezintă aranjamentul instituțional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite între acționarii și managerii corporațiilor. Problema principal-agent în sfera economică constă în transferul de drepturi ale titularului unui agent, prin intermediul unui contract formal sau informal. Prin intermediul acelui contract, agentul se angajează să respecte interesele titularului în schimbul unei renumerații.
  Relațiile de principal-agent sunt: acționar-manager, patron-salariat, manager-secretară, soț-soție.

  4. La o primă vedere, afirmația revistei “The Economics” referitoare la lipsa criteriului rentabilității în socialism, pare justificată și reprezintă unul din efectele produse de acțiunea socialistă de desființare a prețurilor de piață și a antreprenoriatului.
  Cazul primului exemplu, cel al României, care exporta petrol rafinat la un preț inferior țițeiului importat, poate fi justificat prin faptul că, la acea vreme, capacitatea de rafinare a țarii era de 10 ori mai mare decât necesarul, iar socialiștii preferau să lucreze la putere maxima , decât sa aibă “profit” în adevăratul sens al cuvântului.
  Același lucru este valabil și în cazul Germaniei, acolo unde materiile prime interne, erau mai scumpe decât produsul finit, efect generat deasemenea de catre politicile epocii, de fabricare la capacitate maxima, ale caror principii erau în contradicție cu caracteristicile unei economii sănătoase, bazate pe cerere de piață, profit și rentabilitate.
  În concluzie, afirmația “producția a redus valoarea materiilor prime utilizate” este un adevar generat de politicile economice socialiste.

  5. 1) F- deoarece firma este o formă de organizare mai ieftină decât piața cănd costurile de organizare nu sunt superioare costurilor de tranzacție;

  2) F- deoarece pe lânga monedă este necesară și existența proprietății private;

  3) F- deoarece un manager poate fi un simplu angajat cu atribuții limitate în cadrul firmei întreprinzătorului.

 21. Jianu Sorin spune:

  1. Functia sociala a profitului si falimentului este schimbul cu ajutorul monedei(instrument de schimb). Falimentul apare ca urmare a nerealizarii obiectivelor propuse(producerea unor anumite cantitati, realizarea unui anumit profit), astfel, consider benefic mecanismul de functionare a falimentului. In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze, deoarece, bunurile fiind in proprietate colectiva, nu putea decide cineva anume asupra loc, doar statul.
  2.Nu consider ca e o investitie ”antreprenoriala”, deoarece tehnologia este intr-o continua evolutie, iar aceste masini intotdeauna vor fi in urma, tot timpul va aparea o noua generatie de masini, astfel, proprietarii nu vor putea sa estimeze corect ce se intampla pe piata in viitor(din acest punct de vedere, al masinilor).
  3.Guvernanta corpiratista reprezinta arajamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor. Problema principal-agent consta in transferul titularului catre un agent a unor drepturi, in cadrul unui cadru formal sau informal, prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului.
  Exemple de relatie principal-agent: actionar-manager,patron-salariat, manager-secretara.
  5. 4-A
  5.A
  7.F, Orice intreprinzator este manager si invers, este o afirmatie falsa, deoarece managerul il poate elibera pe intreprinzator in mod semnificativ de activitatile necesare conducerii afacerilor.

 22. Ducan Raluca Georgiana spune:

  Ducan Raluca Georgiana , seria A , grupa 1412

  1.Calculul economic este functia sociala a profitului si a falimentului.El poate opera numai in cadrul institutional al diviziunii muncii si al proprietatii provate.
  Realizarea functiei sociale a profiturilor si a pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb: moneda-institutia fundamentala a schimbului si baza calculului economic.
  Nu, nu este benefica.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului.Ei au eliminat proprietatea privata si de aici s-au desfiintat preturile(de piat) si, implicit, activitatea antreprenoriala si calculul economic.
  2.Din punctul meu de vedere este o investitie buna deoarece o masina ramane un bun ce nu se schimba in fiecare an si le va ramane pentru mai mult timp.Fiecare raufacator trebuie prins, iar daca politistii nu au cu ce sa ii prinda acestia pot ramane in libertate.
  3.Guvernanta corporatista=aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent = reflectarea relatiilor de agentie, adica atunci cand un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se anagjeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii. Cele mai elocvente exemple de relatii de agentie sunt cea dintre actionari si manageri si cea dintre contribuabili si politicieni.
  Relatie principal-agent:
  Actionar-manager;
  Patron-salariat;
  Manager-secretara;
  4. Concluzii:Romania avea preturi mai mici pentru export desi plateau mai mult pentru materiile prime importate.In Germania de Est o masina Trabant era mai ieftina decat metalul, plasticul, etc.Din aceasta cauza oamenii au preferau masina in schimbul materiilor prime, iar productia materiilor prime a fost redusa.
  5. (4). Fals
  (5).Fals
  (7).Fals

 23. Bucur Anca spune:

  1410 A
  Exercitiul 1

  1- Functia sociala a celor doua este reprezentata de realizarea unui mediu universal de schimb (adica moneda – institutie fundamentala a schimbului si baza calculului economic)
  2- Este benefica doar in cazul pietei private, in rest nu.
  3- Falimentul poate exista doar intr-o economie de piata privata. Asadar, in socialism nu se poate vorbi despre faliment, deoarece exista proprietate colectiva (economie de piata colectiva).

  Exercitiul 2

  1- Nu, deoarece o activitate antreprenoriala trebuie sa aduca profit, sa aiba caracter productiv. Asadar, in cazul de fata nu exista productie.
  De asemenea, politia face parte din sfera publica, nu cea privata, unde exista doar costuri, nu si incasari, iar profitul nu poate fi calculat.
  2- Succesul sau esecul acestei decizii de achizitionare poate fi stabilit prin anticiparea/preconizarea corecta cu privire la configuratia viitoare a pietei si la evenimente incerte legate de productie.
  De asemenea, cel ce ia decizia, este un speculator.
  In acest caz, o cauza a esecului ar putea fi data de o cheltuiala mult prea mare.

  Exercitiul 3

  1- Guvernanta corporatista reprezinta un aranjament institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin raporturi contractuale. Acestea sunt stabilite de actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent consta in reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent.
  Aceasta actiune se face printr-un contract care poate fi formal sau informal, iar agentul trebuie sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei retributii.
  2- Sunt o relatie de acest gen, urmatoarele: actionar-manager, manager-secretara, patron-salariat

  Exercitiul 4
  Romania vinde la un pret mai mic fata de concurenta.
  Iar in cazul materiilor prime utilizate, productia a redus valoarea lor.

  Exercitiul 5

  4- Adevarat
  5- Fals
  Calcului economic este imposibil in socialism.
  Suplimentar:
  Hayek este de parere ca in socialism nu poate fi centralizata cunoasterea si informatia, iar Mises considera ca socialismul nu poate functiona din cauza faptului ca nu putem sa ne referim la categorii economice certe, clare si obiective cu care lucreaza economistii (adica calculul economic)
  7- Fals
  Intreprinzatorul poate fi si manager, dar acesta poate sa si angajeze pe cineva abil privind aceasta functie.

 24. Cumpanasu Cosmin George 1411A spune:

  1. Profiturile apar acolo unde exista o nepotrivire intre productia actuala si productia cum ar trebui sa fie ea pentru a utiliza resursele disponibile pentru a oferi publicului cea mai buna satisfactie, profitul este un profit al mintii.La faliment se poate ajunge daca costurile sunt mai mari decat profitul.Functia falimentului este benefica, deoarece semnaleaza niste erori de anticipare in alocarea si utilizarea resurselor, ceea ce ajuta pe viitor.In socialism nu existau intreprinderi care sa si falimenteze, deoarece toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului.a 2. Aceasta achizitie publica este un exemplu de “investitie” antreprenoriala, deoarece politia este in pozitia intreprinzatorului in “alerta”, caracterizat prin judecati creative asupra oportunitatilor viitoare. Cu aceaasta achizitie, politia va putea obtine profit din prinderea raufacatorilor si sa previna cheltuieli ulterioare. Succesul poate fi stabilit in urma contabilitatii soferilor raufacatori cu masini rapide care au fost prinsi cu ajutorul noilor masini ale politiei si daca rezultatul amenzilor acopera investitia facuta.
  3. Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor. Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent. Relatiile principal-agent: actionar-manager, patron-salariat, manager-secretara, antrenor-fotbalist.
  4. Chiar daca rentabilitatea lipsea, Romania incerca sa patrunda pe piata folosind preturi mici prentru fidelizarea clientilor. Chiar daca nu se putea vinde la preturi mai mari, firmele nu falimentau, deoarece era o economie socialista si acele actiuni aveau un numar mare de muncitori.
  5.4- Adevarat
  5- Fals. Posibilitatea calcului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monede, ca baze ale existentei pietei si preturilor.
  7- Fals. Managerul il poate elibera pe intreprinzator in mod semnificativ de activitatile necesare conducerii afacerilor, insa acesta nu poate substitui complet activitatea antreprenoriala.

 25. LACATUS ANDREEA CATALINA spune:

  Lacatus Andreea-Catalina, grupa 1413
  1. Functia sociala a profitului si falimentului este functia antreprenoriala de alocare a resurselor.
  Eu consider ca nu este benefica functionarea mecanismului institutional al falimentului, deoarece acesata nu poate fi conceputa decat intr-o economie de piata privatam, iar aceasta nu se manifesta si asupra proprietatilor publice si nici in economie socialista, in care toate mijloacele de productie sunt in proprietate colectiva.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze pentru ca toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului, dar totodata socialismul desfiinteaza preturile, activitatea antreprenoriala si calculul economic. Socialistii nu vor mai avea niciun drept de proprietate si apar ca simpli participanti ai pietii.

  2.Da, ar putea fi numita o “investitie” antreprenoriala.
  Din punctul meu de vedere, acest lucru n ar duce nici la succes,nici la esec, si cu masini de ultima moda si cu masini vechi, acei infractori trebuie sa fie prinsi,daca politistii isi fac meseria.

  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.

  Problema principal-agent consta in ce masura proprietarii au capacitatea de a insufla managerilor dorinta de a-si ghida activitatea dupa criteriul profitului- principala sursa de dinamism si eficienta firmei private clasice.

  Relatie principal-agent: actionar-manager; patron-salariat; manager-secretara; antrenor-fotbalist.

  5.A/F
  4.A
  5.F,deoarece moneda este baza calclului,dar calculul economic se face prin existenta proprietatii private,nu in orice sistem economic.
  7.F,intreprinzatorul este un om dornic sa-si foloseasca perceptia asupra viitoarei structuri economice.

 26. Dorobăț Denisa-Andreea spune:

  Dorobăț Denisa-Andreea
  Seria A
  Grupa 1412
  1. Funcția socială a profitului și falimentului este calculul economic. Da, consider că este benefică deoarece aceasta decide cine poate rămâne pe piață și cine nu. În socialism nu existau firme care să falimenteze deoarece în acea peroadă calculul economic era imposibil.
  2. Din punctul meu de vedere această achiziție este un exemplu de investiție antreprenorială. Succesul sau eșecul acestei decizii se poate stabili în functie de cazurile rezolvate care au scăzut sau au crescut. Dacă sunt mai puține cazuri rezolvate atunci decizia a fost un eșec, dar dacă cazurile rezolvate au crescut atunci inseamnă că investiția a fost un succes și chiar era nevoie de aceasta.
  3. Guvernanța corporatistă este aranjamentul instituțional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite între acționarii și managerii corporațiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relațiilor de agenție, adică a situațiilor în care un titular transferă unele drepturi unui agent, în cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajează să reprezinte interesele titularului în schimbul unei anumite retribuții.
  Relația principal-agent este relația dintre acționar-manager
  4. Din text reiese faptul că în lipsa unei ideologii corporatiste economiile socialiste nu aveau ca și scop profitul.
  5. (4) Fals- Firma este o formă de organizare mai ieftină decât piața când costurile de organizare sunt mai mici decât costurile de tranzacție.
  (5) Adevărat
  (7) Fals- Deoarece nu toți oamenii care sunt manageri pot fi întreprinzători

 27. Jianu Alexandru-Cristian, 1412,A,ETA spune:

  1. Realizarea functiei social a profiturilor si pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb
  Moneda – institutia fundamentala a schimbului si baza calcului economic.
  Functionarea benefica a testului profitului si falimentului nu poate fi conceputa decat intr o economie de plata privata. Aceasta nu se manifesta in conditiile proprietatii publice si nici in economia socialista in care taote mijloacele de productie sunt in proprietate colectiva. Mecanismul institutional al profitului si falimentului nu poate fi conceput nici in economia socialista in care toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului.

  2. Aceasta investitie nu este un exemplu de investitie antreprenoriala, ci aceasta face parte din managementul birocratic, sectorul public aducand numai costuri, nu si profit. Eficienta economica a acestei activitati nu poate fi stabilita, deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic.

  3. Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care angentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  Relatiile principal-agent sunt:
  1) actionar-manager
  2)pacient-medic
  3)patron-salariat
  4)manager-secretar

  4.1. Romania a exportat mai ieftin decat putea importa.
  2. In cazul Germaniei de Est, produsul finit era mai ieftin decat suma materiilor prime. In acest caz, productia a redus valoarea materiilor prime utilizate.

  5. 4. Fals
  5. Adevarat
  7. Fals

  Jianu Alexandru-Cristian, grupa 1412, seria A, ETA

 28. POPA IOANA ANDREEA spune:

  POPA IOANA ANDREEA 1415b
  1.Functia sociala a profitului si falimentului este moneda.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece toate erau colective, apartineu statului si nu exista concurenta.
  2.Aceasta investitie nu poate fi un exemplu de investitie antreprenoriala, aceasta se aplica doar in sfera privata.
  Succesul acestei investitii se poate stabili prin anticiparea referitoare la viitoarea configuratie a pietei si la evenimentele incerte legate de productie.
  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care titularul transfera unele drepturi unui agent
  Relatia principal-agent este intre actionar-manager.
  4.In economia socialista castigurile in productivitate erau tratatate ca fiind produsul diviziunii muncii si specializarii intre producatori independenti, decat de rezultatul unui angajament contractual eficent intre participantii la firma. Aceasta economie a dus la imposibilitate existentei unui calcul economic si a alocarii rationale a resurselor.
  In concluzie, economia socialista era mai mult axata pe productivitatea muncii si pe productie, nu si pe profitul adus din acestea, ci doar de functionarea continua a economiei.
  5. 4.F 5.F 6.F

 29. Ilie Alex Catalin spune:

  1. Functia sociala a profitului si falimentului functioneaza doar prin existenta unui mediu universal de schimb: moneda(institutie fundamentala a schimbului si baza calcului economic. Sunt de parere ca, funtionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica doar intr-o economie de piata privata. In socialims nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece toate mijloacele de productie sunt in propietate colectiva.

  2. Aceasta achizitie nu este un exemplu de investitie antreprenoriala, deoarece acesta investitie se incadreaza in managementul biocratic, sectorul public aducand numai costuri fara profit, iar eficienta economica a activitatilor nu poate fi stabilita, deoarece managementul biocratic nu poate fi verificat prin calcul economic.

  3. Guvernarea corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor. In sfera economica problema principal agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei tranzazctii. Relatii principal agent: actionar manager, patron salariat, manager secretara.

  4. Rafinariile din Romania exportau produsul finit(petrol rafinat) mai ieftin decat importaul materia prima(titeiul). In germania masina era mai ieftina decat valoare pieselor acesteia. Produsul finit, fiind mai ieftin decat materiile prime, a determinat devalorizarea materiilor.

  5. 4 este fals, doarece firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.
  5 este adevarat, pentru ca posibilitatea utilizarii calclui economic decurge din existenta propietatii private si a institutiei monedei.
  7 este fals, deoarece functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale.
  Ilie Alex Catalin Grupa 1412

 30. Petre Denisa-Mihaela spune:

  Grupa 1414 B

  5/100 Functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica deoarece rasplata fiecaruia este rezultatul oferirii serviciilor sale celorlalti. Functia sociala a profitului si falimentului este calculul economic ce pune in miscare acest mecanism. In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece toate mijloacele de productie sunt in propietate colectiva.

  8/101 Actiunea de a dota toate sectiile cu autoturisme de ultima generatie Volkswagen este caracterizata prin incertitudine. Politistii au actionat, exprimand dorinta obtinerii unor masini puternice care sa ajute la prinderea raufacatorilor, deci ei doar au speculat ca asa le va fi mai simplu, aceasta fiind doar demararea unei actiuni de natura a aduce profit. Succesul sau esecul acestei decizii poate fi stabilit in functie de profit, acesta fiind un indicator de calitate al functiei antreprenoriale de alocare a resurselor, pierderea indicand erori de anticipare in alocarea si utilizarea resurselor.

  10/101 Guvernanta corporatista reprezinta aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor. Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii. In sfera economica cel mai elocvent exemplu de relatie de agentie este cea dintre actionari si manageri.

  11/101 actionar-manager
  patron-salariat
  manager-secretara
  antrenor-fotbalis

  2/103 Numai atunci cand banii sunt mijlocul comun de efectuare a schimburilor si cand majoritatea bunurilor sunt tranzactionate prin intermediul banilor, si numai in masura in care asa stau lucrurile, oamenii de afaceri pot sa utilizeze calculele de rentabilitate.

  4/102 Fals. Fiecare metoda de organizare a productiei presupune anumite costuri. Contractarea prin piata intampina obstacolul costurilor de tranzactie, adica reflectarea utilizarii sistemului de preturi, iar firma intampina obstacolul costurilor de organizare, adica reflectarea coordonarii ierarhice a actiunilor.

  5/102 Adevarat. Moneda reprezinta institutia fundamentala a schimbului si baza calculului economic.

  7/102 Fals. Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale. Este o eroare sa se identifice activitatea antreprenoriala cu cea manageriala.

 31. PAUN ELENA spune:

  1.Doar pe o piata privata poate fi posibila functia sociala a profitului si falimentului. Pe piata trebuie sa fie bine definite calculul economic, iar moneda trebuie sa fie singura modalitate de cumparare. In socialism intreprinderile nu falimentau din cauza ca nu exista un calcul economic prin care sa fie definita rentabilitatea acelei intreprinderi ceea ce ducea la o alocare irationala a resurselor si tranforma buna organizare economica in haos. Corporatiile cele ce creeaza profitul sunt determinare sa ofere la dispozitia societatii o parte din avutia ei. Falimentul are rolul de a invalida afacerile ineficiente, orienteaza resursele ca si profitul (sunt eliberate nu in sens fizic ci ca primesc preturi accesibile ).

  2. Sectiile de politie ce au cumparat noile autoturisme marca Volkswagen isi vor da seaman adca achizitia lor este o investitie antreprenoriala doar in urma elaborarrii calculuilui economic, pentru a isi da seama daca este rentabil sau nu. Rentabilitatea reiese din analizarea naturii castigurilor, noi suntem interesati de scaderea nr de raufacatori, acest nr reprezentand in cazul nostru costul de tranzactie ce trebuie sa fie mai mare decat costul de organizare, iar in analiza noastra costul de organizare este reprezentat de banii investiti de sectiile de politie, aceasta este o ecuatie, ia semnul acesteia va fi dat in urma calculari rentabilitatii, adica calculul economic.

  3. Guvernanta corporatista este reliefata de aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumire raprturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor. Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii. Cele ce fac parte din situatia principal-agent sunt : patron-salariat, antrenor-fotbalist, manager-secretara, sot-sotie si actionar-manager.

  4.Organizatiile economice concureaza pe piatain vederea valorificarii oportunitatilor de afaceri si obtinerii acelorprofituri care sa justifice costurile si investitiile efectuate. In cazul nostru productia a redus valoarea materiilor prime utilizate. Testul profitului si pierderii se aplica nu numai firmei in raoport cu de piata ci si in interiorul firmei pe masura ce intreprinzatorii verifica durabilitatea operatiunilor interne, adica preturile monetare.

  5. 4.F- Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata, dar doar atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzictie.
  5.- A- Posibilitatea calculului economic evolueaza din existenta proprietatii private si a monedei.
  7-F Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale, de unde maangerul se poate implica in actiunile intreprinzatorului, dar nu in totalitate. Nu este adecvat ca activitatea unui intreprinzator sa se identifice cu cea a unui manager.

 32. Balta Denisa Elena-1410 A spune:

  Ex 1 :
  Exista un mediu universal de schimb: baza de calcul economic și moneda fiind instituția fundamentala a schimbului.
  In socialism nu existau întreprinderi ca sa falimenteze pentru ca falimentul nu poate fi conceput decât printr-o economie de piața privată. Astfel toate mijloacele de producție sunt in proprietatea colectivă in economia socialista.
  Din punctul meu de vedere funcționarea mecanismului instituțional al falimentului nu este benefică.

  Ex 5:
  4- A
  5-F
  7-F

  Ex 3: Guvernanta corporatista arată aranjamentul instituțional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite între acționarii și managerii corporațiilor.
  Problema principal agent se reflecta in situațiile in care un titular transfera unele drepturi unui agent pe baza unui contract formal sau informal prin care agentul se angajează sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite atribuții.
  Relația principal-agent: acționar-manager și manager-secretara.

  Ex 2: Nu, deoarece este o funcție antreprenoriala care consta in stabilirea întrebuințării factorilor de producție, iar aceasta nu este o activitate antreprenoriala
  Succesul și eșecul acestei decizii depind de corectitudinea anticipațiilor lor referitoare la forma exterioara a pieței și evenimentelor nesigure legate de producție. Succesul consta in achizitoarea unor mașini la fel de puternice ca a răufăcătorilor, iar eșecul fiind cheltuielile prea mari privind instrumentele de lucru.

  Ex 4: Se constata faptul ca in cazul României s -au exportat produse din petrol rafinat la un preț mai mic decât prețul plătit pentru importul țițeiului utilizat pentru producție.
  In cazul Germaniei constatam faptul ca prețurile la care se vând autoturismele Trabant sunt mai mici decât suma prețurilor materiilor prime.
  Producția a redus valoarea materiilor prime ultilizate in acest caz, deci economiile socialiste se subevaluau.

 33. RATEA IONELA RAMONA spune:

  Grupa 1413, Seria A

  REZOLVARE:

  1) Functia sociala a profitului si falimentului functioneaza doar intr-o economie cu piata privata si nu se poate realiza fara institutia universala a schimbului si baza calculului economic(moneda).
  Da, consider ca functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica. Falimentul apare in urma unei anticipari, alocari si utilizari gresite a resurselor iar indivizii vor invata sa preconizeze mai eficient urmatoarele evenimente si se pot folosi si de pierderile celorlalti indivizi din societate care detin o intreprindere.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece statul detinea organizatiile, nu exista proprietatea privata asupra mijloacelor de productie, preturile de piata ale factorilor de productie se desfiintasera, nu exista competitie pe piata iar statul producea cat stia ca are nevoie sa consume populatia.

  2) Antreprenorul este individul care isi foloseste perceptia asupra viitoarei activitati economice cu scopul obtinerii unui profit. Politistii fac o speculatie cu privire la un posibil beneficiu viitor. Consider ca aceasta investitie nu este una sigura, antreprenoriala deoarece exista posibilitatea sa nu reuseasca sa prinda raufacatorii si, in plus, daca ar reusi sa ii prinda nu exista profit pe care sa il castige in acel moment.

  3) Guvernanta corporatista se realizeaza intre actionarii si managerii corporatiilor prin anumite raporturi contractuale stabilite de acestia intr-un context economic.
  Problema principal-agent consta in transmiterea de catre un titular a unor drepturi catre un agent printr-un contract formal sau informal, prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite remuneratii.
  Reprezinta o relatie principal-agent: actionar-manager, patron-salariat, manager-secretara.

  4) In cazul Romaniei abordarea situatiei in context economic nu a fost una favorabila. Pentru a realiza profit economic, Romania trebuia sa exporte la un pret mai ridicat decat cel al importurilor. In studiul de caz respectiv se poate observa un deficit al balantei comerciale.
  Aceleasi probleme , in context economic, se pot observa si in cazul Germaniei de Est cu privire la vanzarea Trabant-urilor. Pretul produsului finit era mai ieftin decat suma preturilor materiilor prime folosite la productia acestuia. Pentru a castiga profit s-a ajuns la reducerea valorii materiilor prime utilizate.

  5) 4- F ( Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.)
  5- A ( Deoarece moneda este baza calculului economic.)
  7- F ( Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale. Intreprinzatorul poate fi ajutat de catre manager in indeplinirea anumitor sarcini, insa acesta nu poate substitui complet activitatea intreprinzatorului.)

 34. Paterău Andrei Alexandru spune:

  1. Funcția socială a profitului și falimentului este moneda (instituția fundamentală a schimbului și baza calculului economic). Funcționarea mecanismului instituțional al falimentului este benefică doar într-o economie de piață privată. În socialsism nu existau întreprinderi care să și falimenteze deoarece toate mijloacele de producție erau în proprietate colectivă.

  2. Achiziția nu este o investiție antreprenorială, ci face parte din managementul birocratic (sectorul public) aducând numai costuri nu și profit. Eficiența economică nu poate fi stabilită deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic.

  3. Guvernanța corporatistă este aranjamentul instituțional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite între acționarii și managerii corporațiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relațiilor de agenție, adică a situațiilor în care un titular transferă unele drepturi unui agent, în cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajează să reprezinte interesele titularului în schimbul unei anumite retribuții.
  Relații principal-agent : acționar-manager, patron-salariat, manager-secretară.

  4. Concluzii :
  -România a exportat mult mai ieftin decât putea importa
  -în Germania produsul finit era mai ieftin decât suma materiilor prime (în acest caz producția reducând valoarea materiilor prime utilizate.

  5. (4) FALS deoarece costurile de organizare sunt mai mici decât costurile de tranzacție
  (5) ADEVĂRAT. Posibiliatea utilizării calculului economic decurge din existența proprietății private și a instituției monedei, ca baze ale existenței pieței si prețurilor.
  (7) FALS deoarece funcția managerială este subordonată funcției antreprenoriale. Managerul îl poate elibera pe întreprinzător în mod semnificativ de activitățile necesare conducerii afacerilor, însă acesta nu poate substitui complet activitatea antreprenorială cu cea managerială.

  Paterău Andrei-Alexandru
  Seria A
  Grupa 1412

 35. Popa Liliana-Raluca spune:

  Popa Liliana-Raluca , Seria B,Grupa 1415
  1.Profitul reprezinta un indicator de calitate in alocarea resurselor iar falimentul este eroarea in alocarea si utilizarea resurselor.Functia sociala a profitului si a pierderilor nu poate exista fara un mediu universal de schimb,respectiv moneda si calculul economic.
  Mecanismul institutional al falimentului este benefic doar un mediul privat.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece productia este colectiva,iar acestia nu urmareau profit ci doar marimea cantitatii produse.
  2.Activitatea antreprenoriala tine doar de sectorul privat.Deci cumpararea de noi masini constituie o investitie in domeniul public.Aceasta este investitie este stabilit de venitul adus(rentabilitate)
  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent consta in situatiile in care titularul trasnfera unele drepturi un agent in cadrul unui contract.
  Realatiile principal-agent sunt:actionar-manager,patron-salariat,alegatori-primari, manager-secrretara.
  4.Deoarece ne aflam intr-o economie socialista in care conta cantitatea si nu calitatea,prin masura de a micsora valoarea materiilor prime profitul din vanzari ar fi mai mari.
  5.
  4.Fals(Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie)
  5.Fals(Calcului economic este posibil doar in existenta proprietatii private)
  7.Fals(Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale)

 36. DINU ILEANA AURA-1412 seria A spune:

  1.Functia sociala a profitului si falimentului se realizeaza doar in momentul in care exista un mediu universal de schimb-moneda.Mecanismul instutional al falimentului nu este conceput intr-o economie socialista.Firmele aveau interesul sa-si maximeze profitul,dar chiar si in momentul in care ele se aflau in deficit nu le era permis sa falimenteze,ele fiind ajutate cu instrumente financiare.

  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionari si managerii corporatiilor.Principala problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie si aceasta face referire la momentul in care titularul transfera anumite drepturi unui agent printr-un contract formal sau anumite interese in schimbul unei retributii.Exemple:actionar-manager,patron-salariat,manager-secretara,alegatori-primari.

  4.In exemplu dat,atat in cazul Romaniei dar si al Germaniei de Est materia era mai scumpa decat produsul finit,iar accentul cadea mai mult pe cerere nu neaparat ca profitul sa fie mai mare ca investitia.

  5.A
  A
  F

 37. Banica Gabriela spune:

  Grupa 1410, seria A, an 2

  1.-Functia sociala a profitulu si a falimentului este imposibil fara un mediu universal de schimb:moneda-institutie fundamentala s schimbului si baza calcului economic. Numai atunci cand banii sunt mijlocul comun de efectuare a schimburilor si cand majoritatea bunurilor sunt tranzactionate prin intermediul banilor.Raporturile de schimb intre bani si bunuri, adica preturile monetare, asa cum au fost stabilite in trecut pe piata.
  -Nu considee ca functia mecanismului institutional al falimentului este benefica.
  -In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece falimentul nu poate fi conceput decat intr-o economie de piata privata.In economia socialista, toate mijloacele de productie sunt in proprietatea colectiva.

  2.-Da, aceasta investitie publica poate sa fie un exemplu de “investitie” antreprenoriala.Achizitia unei masini de politie ca cea folosita de infractori duce la cresterea productivitatii politistilor in ceea ce priveste prinderea infractorilor.
  -Succesul sau esecul acestei decizii poate fi stabilit prin judecatile creative asupra oportunitatilor viitoare.Functia unui intreprinzator este de a fi mereu in alerta . Trebuie sa anticipeze incertitudinea, sa se bazeze pe corectitudinea anticiparilor.

  3.-Guvernanța corporatista este un aranjament instituțional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.-Relatia principal-agent o au managerul-secretara, patron-salariat.

  4. Economiile socialiste se subapreciau si subevaluau.Acestea isi vindeau produsele pe bani putini chiar daca pretul pentru importul de materii prime care ajutau la creearea lor era unul mult mai mare fata de cel cu care acestia vindeau.

  5.(4).
  (5).F
  (7).F-Intreprinzatorul angajeaza tehnicieni, adica persoane care au abilitatea necesara pentru a presta anumite sarcini in cadrul firmei

 38. 1.
  Functia sociala a profitului si falimentului ar fi imposibila fara un mediu de schimb, moneda. Functionarea testului profitului si falimentului nu poate fi conceputa decat intr-o economie privata, de aceea nu se manifesta in economia socialista unde era proprietate colectiva.

  2.
  Consider ca aceasta investitie nu este una antreprenoriala, aduce numai costuri si face parte din managemtul birocratic, din sectorul public. Eficienta acestei activitati nu poate fi stabilita, deoarece pentru managementul birocratic nu exista calcul economic.

  3.
  Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal agent este reflectarea relatiilor de agentie, in care un titular transfera unele drepturi unui agent, printr-un contract informal sau formal in care se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei retributii.
  Relatiile principal agent: actionar manager; pacient medic(doar in domeniul privat); patron salariat; manager secretara;

  4.
  Romania a exportat mai ieftin decat putea importa si in Germania, produsul finit costa mai mult decat suma materiilor prime, de aceea productia a redus valoarea materiilor prime utilizate.

  5.
  4.F
  5.A
  7.F

  Mihalache Mirela-Georgiana, grupa 1413, seria A

 39. Fulga Natalia-Andreea spune:

  Fulga Natalia-Andreea, 1412 A
  1.Realizarea functiei sociale a profiturilor si pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb:moneda-institutia fundamentala a schimbului si baza calcului economic.Functionarea benefica a testului profitului si falimentului nu poate fi conceputa decat intr-o economic de piata privata.Aceasta nu se manifesta in conditiile proprietatii publice si nici in economia socialista in care toate mijloacele de productie sunt in proprietate colectiva. Mecanismul institutional al profitului si falimentului nu poate fi conceput nici in economia socialista in care toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului.

  2.Aceasta investitie nu este o investitie antreprenoriala. Aceasta face parte din managementul birocratic, sectorul public aducand numai costuri, nu si profit.Eficienta economica a acestei activitati nu poate fi stabilita, deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic.

  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale intre actionarii si managerii corporatiilor. Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularilor in schimbul unei anumite retributii.
  Relatiile principal agent sumt: actionar-manager, patron-salariat,manager-secretara.

  4. 1. Romania a exportat mai ieftin decat ar putea importa
  2. In cazul Germaniei de est, produsul final era mai ieftin decat suma materiilor prime. Prin urmare, productia a redus valoarea materiilor prime utilizate.

  5. 4. Fals(firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie)
  5. Adevarat
  7. Fals

 40. Doana Alexandru spune:

  1. Realizarea functiei sociale a profiturilor si a pierderilor ar fi fara putinta daca nu ar exista un mediu universal de schimb: moneda-institutia fundamentala a schimbului si baza calcului economic.
  Fubctionarea corespunzatoare a testului profitului si falimentului nu poate fi creata decat intr-o economie de piata privata. Aceasta nu se manifesta in conditiile proprietatii publice si nici in economia socialista in care toate mijloacele de productie sunt in proprietate colectiva
  2. Exemplul dat nu este o investitie antreprenoriala. Aceasta investitie face parte din managementul birocratic, sectorul public realizand doar costuri, fara profit. Eficienta economica a acestei activitati nu poate fi stabilita, pentru ca managementul birocratic nu se regaseste pe calculul economic.
  3. Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui ocntract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei animite remuneratii.
  Relatiile principal agent sun urmatoarele: actionar-manager, pacient-medic, patron-salariat.
  4. 1. Romania a exportat mai ieftin decat putea sa importe
  2. In Germania de Est, produsul finit era mai ieftin decat totalul sumei materiei prime. In acest caz, productia a redus valoarea materiilor prime utilizate.
  5. 4. Fals – firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare subt mai mici decat costurile de tranzactie
  5. Adevarat – posibilitatea utilizarii calcului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monedei.
  7. Fals – functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale. Aceasta nu poate subtitui complet activitatea antreprenoriala

 41. Dudau Bianca spune:

  Nume: Dudau Bianca
  Grupa:1412A
  Rezolvare tema:
  1.Calculul economic este functia sociala a profitului si a falimentului.El poate opera numai in cadrul institutional al diviziunii muncii si al proprietatii provate.
  Realizarea functiei sociale a profiturilor si a pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb: moneda-institutia fundamentala a schimbului si baza calculului economic.
  Nu, nu este benefica.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului.Ei au eliminat proprietatea privata si de aici s-au desfiintat preturile(de piat) si, implicit, activitatea antreprenoriala si calculul economic.
  2.Din punctul meu de vedere este o investitie buna deoarece o masina ramane un bun ce nu se schimba in fiecare an si le va ramane pentru mai mult timp.Fiecare raufacator trebuie prins, iar daca politistii nu au cu ce sa ii prinda acestia pot ramane in libertate.
  3.Guvernanta corporatista=aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent = reflectarea relatiilor de agentie, adica atunci cand un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se anagjeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii. Cele mai elocvente exemple de relatii de agentie sunt cea dintre actionari si manageri si cea dintre contribuabili si politicieni.
  Relatie principal-agent:
  Actionar-manager;
  Patron-salariat;
  Manager-secretara;
  4. Concluzii:Romania avea preturi mai mici pentru export desi plateau mai mult pentru materiile prime importate.In Germania de Est o masina Trabant era mai ieftina decat metalul, plasticul, etc.Din aceasta cauza oamenii au preferau masina in schimbul materiilor prime, iar productia materiilor prime a fost redusa.
  5. (4). Fals
  (5).Fals
  (7).Fals

 42. VOINEA ALEXANDRA-CRISTINA spune:

  Voinea Alexandra- Cristina
  Gr: 1416 B
  ETA
  1.Functia sociala a profitului si a falimentului ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb: moneda si baza calculului economic.Calculul economic pune in miscare mecanismul institutional al profitului si falimentului.Functionarea mecanismului institutional al falimentului nu este benefica pentru ca se concepe doar intr – o economie de piata privata.In socialism nu existau intreprinderi care sa si falimenteze, pentru ca au fost eliminate proprietatile private si sistemul de schimb voluntar, socialismul a desfiintat activitatea antreprenoriala si calculul economic.
  2.Aceasta achizitie publica nu este un exemplu de investitie antreprenoriala , dar ,consider ca este o investitie publica buna, avand in vedere siguranta poporului, succesul sau esecul aceste decizii depinde de corectitudinea anticiparilor lor.
  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionari si managerii corporatistilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de la agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent ,in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului i schimbul unei anumite retributii.O relatie pricipal-agent este: patron-salariat, actionar-manager, alegatori-primar, antrenor-fotbalist, manager-secretara.
  4.Pentru Germania criteriul rentabilitatii lipsea, deoarece nu asta era scopul ci volumul productiei .Pretul scazut al produsului finit,Trabantul , in cazul Germaniei a fortat scaderea pretului la materiile prime folosite in productia acestuia.
  5.
  4-A Firma intampina obstacolul costurilor de organizare –reflectarea coordonarii ierarhice a actiunilor.
  5-A Calcului economic este posibil in orice sistem in care exista moneda, intr –o economie de piata normala este posibil calculul economic, fiecare individ poate estima daca pierde sau castiga, in societatea socialista planificata acest calcul devine imposibil.
  7-F Este o eroare sa se identifice activitatea antreprenoriala cu cea manageriala.Pierderile sunt suportate de proprietarii capitalului utilizat si nu pot fi transferate asupra managerului.In economia de piata, intreprinzatorii sunt cei care stau la aza procesului decizional ce determina cursul productiei.

 43. 1. Functia sociala a profitului si falimentului este reprezentata de raporturile de schimb intre bani si bunuri, adica “preturile monetare”.
  Eu consider ca functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica, deoarece raman pe piata numai firmele eficiente.
  In socialism nu existau intreprinderi ca sa falimenteze deoarece nu exista o piata privata (falimentul nu este posibil decat intr-o economie de piata privata): toate mijloacele de productie erau in proprietatea statului, s-au desfiintat preturile de piata si, implicit, activitatea antreprenoriala si calculul economic.

  2. Consider ca aceasta achizitie publica nu este un exemplu de “investitie” antreprenoriala, deoarece activitatea antreprenoriala este specifica proprietatii private.
  Succesul sau esecul acestei decizii nu poate fi stabilit, deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic.

  3. Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  Relatii principal agent: actionar-manager, patron-salariati, alegatori-primar, manager-secretara.

  4. Socialistii nu tineau cont de valorile monetare, ci erau interesati de planul principal. De aceea, calculul economic nu era posibil si nu se tinea cont de criteriul rentabilitatii.

  5. (4) ADEVARAT- Cand costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie firma isi va putea continua existenta atata vreme cat se va dovedi o forma de organizare mai ieftina decat mecanismul pietei.
  (5) FALS- Calculul economic este posibil doar in cadrul existentei proprietatii private si a institutiei monedei, ca baze ale existentei pietei si preturilor.
  (7) FALS- Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale.

 44. VARABIEV ALEXANDRA-MARIA spune:

  1)Realizarea functiei sociale a profitului si pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb:moneda- institutia fundamentala a schimbului si baza calcului economic.
  Atunci cand banii sunt mijlocul comun de efectuare a schimburilor si cand majoritatea bunurilor sunt tranzactionate prin intermediul banilor , oamenilor de afaceri pot sa utilizeze calcule de rentabilitate tranzactionate prin intermediul banilor , oamenii de afaceri pot sa utilizeze calculele de rentabilitate .
  2)Din punctul meu de vedere , achizitia masinilor de politie era necesara deoareace parcul auto al politiei trebuie reinoit la o anumita perioada de timp si pentru o eficienta mai buna a indeplinirii datoriilor civile .Pentru stat achizitia masinilor de politie reprezinta o modernizare a parcului auto al politiei , iar acestea reprezinta o investitie de succes pentru modernizarea societatii .
  3)Guvernanta corporatista-angajamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor .Problema principal-agent se reflecta atunci cand un titular transfera unele drepturi unui agent , in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza reprezinta interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  Relatie principal-agent:
  -actionar-manager
  -patron-salariat
  -sot-sotie
  -manager-secretara
  5)4-a
  5-a
  6-f

 45. Blehoianu Ioana Simona spune:

  1.-Functia sociala a profitului si falimentului este dupa parerea mea acest mediu universal de schimb(moneda) care la randul ei semnifica institutia fundamentala a schimbului si baza calculului economic
  -Functionarea mecanismului institutional al falimentului este benfica si in cazul economiei de piata privata.Nu este benfica in conditiile proprietatii publice si nici in economia socialista.Ludwig von Mises spune ca este buna si in cazul aranjamentului institutional al drepturilor de proprietate private,unde profitul si pierderile reprezinta instrumentele prin care consumatorii incredinteaza conducerea activitatii productive in mainile celor care sunt cei mai apti sa.i deserveasca.
  -In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece aceste intreprinderi socialiste doreau sa.si maximizeze profitul..si chiar daca intrau in deficit nu le era permis sa falimenteze!
  2.Da este o investitie antreprenoriala deoarece deserveste comportament anteprenorial care reprezinta capacitatea tuturor fiintelor umane de a aprecia si a descoperii oportunitati benefice interesului lor (comun)..cum este si cazul acestor politisti care au achizitionat masini puternice(adica au apreciat aceasta achizitie,ca fiind o oportunitate pentru prinderea raufacatorilor!).
  -Succesul sau esecul acestei decizii nu poate fi stabilit intr.un anume fel,deoarece rezultatul oricarui fel de actiune este incert,citez din suportul de curs:”Importanta activitatii anteprenoariale este justificata tocmai prin faptul ca economia este caracterizata,inevitabilprin incertitudine”
  3.-Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contactuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  -Problema principal agent este reflectarea relatiilor de agentie,adica a situatiilor in care un titular transfera undele drepturi unui agent,in cadrul unui contact formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  4.In urma acestui text am analizat urmatoarele lucruri:
  Ca in anul 1990,Europei ii lipsea cu desavarsire criteriul rentabilitatii,adica acea capacitate a firmelor/companiilor de a genera un rezultat pozitiv din utilizarea capitalurilor disponibile.Astfel primul caz prezentat,este cel al Romaniei care exporta produse din petrol rafinat cu 25 de dolari/tona mai putin decat pretul pe care il plateste pentru importul titeiului care este utilizat in aceasta productie a produselor din petrol rafinat. Era clar ca Romania trebuia sa schimbe tactica,sa ajute productia sa creasca prin marirea pretului produselor din petrol rafinat,exportate. Un alt caz prezentat este cel al Germaniei de Est,unde constatam ca preturile productiei de masini Trabant este mai mic decat suma preturilor materiei prime(adica a materialelor care au realizat constructia masinii Trabant),astfel ne intrebam de ce? Dupa citirea acestui material,constat ca aceste vanzari de metal,plastic(adica materii prime)(referitor asupra preturilor internationale) aduceau incasari mult mai mari decat productia de masini de tip Trabant.Acestia au redus pretul materiilor prime,consider eu,pentru a sporii productia masinilor Trabant!
  5. ex 4-FALS:deoarece costurile de organizare trebuie sa fie mai mici decat costurile de tranzactie.
  ex5-ADEVARAT:deoarece posibilitatea utilizarii calculului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monedei.
  ex7-FALS:deoarece intreprinzatorul poate angaja un manager.
  GRUPA 1410 SERIA A

 46. Maria Marin spune:

  1.Nu existeau întreprinderi care să falimenteze,deoarece acestea erau în subordinea statului și sunt în propietate colectivă.Consider că mecanismul instituțional al falimentului este benefic pentru anticiparea unor posibile probleme care pot conduce la faliment.
  2.Nu este o investiție anteprenorială deoarece nu aduce un profit.Managemntul birocratic nu include un calcul economic ia succesul este dat de faptul că raufăcătorii sunt prinși.
  3.Guvernanța corporatistă este un aranjament instituțional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite între acționarii și managerii corporațiilor.Relațiile principal-agent:acționar-manager,patron-salariat,manager-secretară.
  4.Consider că au dorit extinderea corporației deoarece mașinile erau mult mai rare decât materiile prime oțel,plastic etc chiar dacă materile prime aduceau un profit mai mare acestea nu erau atât de rare pe cât era un trabant.
  5. 4-A 5-A 7-F

 47. TOANCA ANA-MARIA spune:

  5)4-a
  5-a
  6-a

  3)Guvernanta corporatista-este angajamentul care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionari si managerii corporatiilor .
  Relatiile principal agent sunt:
  -antrenor-fotbalist
  -patron-salariat
  -manager-secretara
  2)Din punctul meu de vedere achizitaia masinilor de politie era necesara deoarece parcul auto al politiei trebuie reinoit la o anumita perioada de timp si pentru o eficienta mai buna a indepliniri datoriilor civile .
  Pentru stat achizitia masinilor de politie reprezinta o modernizare a parcului auto al pozitiei , iar acesta reprezinta o investitie de succes pentru modernizarea societatii.
  1)Criteriul profitului instituie in general un mechanism motivational simplu si puternic , iar manifestarea deplina a drepturilor de proprietate sporeste intensitatea legaturilor pe care intreprinzatorii capitalisti le stabilesc cu preturile.

 48. 1.Functia sociala a profitului si a falimentului este functia antreprenoriala de alocare a resurselor,aceasta este posibila printr0un mediu unversal de schimb ce are la baza moneda.
  Consider ca functionarea mecanismului institutional al falimentului ,deoarece acest mecanism are la vaza calculul economic prin acesta putem anticipa pierderea ce indica erori in alocarea si utilizarea resurselor .
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece prioritatea era in subordinea statului ,aceasta era comuna,iar inca un motiv este acela ca preturile de pe piata erau stabilite de catre acesta.

  2.Aceasta achizitie nu este o investitie antreprenoriala deoarece nu vizeaza profitul ,politia face parte din sectorul public nu are raport cu piata deoarece nu este o intreprindere .
  Nu,nu poate fi stabilit succesul sau esecul datorita faptului ca apartine sectorului public,eficienta economica a activitatilor acestuia nu poate fi stabilita ,deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calculul economic.

  3.Guvernanta corporatista este angajamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatisti,Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie,adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent ,in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii .
  O relatie principal-agent este actionar-manager.

  4.Din acest studiu de caz rezulta ca inainte de 1990 rafinariile din Romania exportau produsele din petrol rafinat la un pret mai mic decat pretul platit a importului titeiului ce este utilizat pentru productie ,de aici putem observa ca lipsea cu desavarsire criteriul rentabilitatii ,acesta lipsea si in Germaniei,insa acestia au hotarat totusi sa reduca valoarea materiilor prime utilizate pentru producerea autoturismelor TRABANT ,deoarece acestea depaseau pretul la care se vindeau autotursimele,fiind un cost mai mare de producere decat profit ,intreprinzatorii sunt cei care stau la baza productiei procesului decizional ce determina cursul productiei,daca acestia nu reusesc sa produca in modul cel mai corespunzator si mai ieftin cu putinta acele bunuri pe care consumatorii le solicita cel mai imperativ,atunci ei vor suderi pierderi,iar pozitia lor pe piata se va deteriora.

  5.4)ADEVARAT-deoarece costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie ,acesta abordare arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale .

  5)ADEVARAT-deoarece calculul economic functioneaza pe baza proprietatii private si a mediului universal de schimb ce are la baza moneda .

  7)FALS-deoarece intreprinzatorii angajeaza anumiti specialisti pentru a asigura o strategie eficienta pentru realizarea profitului ,cum ar fi manageri

 49. Constantin Ovidiu,1411 A spune:

  1.Profitul este rasplata obtinuta prin oferirea serviciilor tale celorlalti,iar la faliment se ajunge atunci cand profitul obtinut nu este destul de mare pentru a acoperi costurile.Functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica deoarece este normal ca pe piata sa supravietuiasca doar firmele competente . In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece nu exista proprietate privata si toate mijloacele de productie sunt in proprietate colectiva.
  2.Desigur ca aceasta achizitie este o „investitie” antreprenoriala deoarece se urmareste o crestere in rezolvarea cazurilor in care sunt implicate urmariri de masini.Am putea sa spunem ca decizia este un succes in situatia in care sunt rezolvate mult mai multe cazuri de acest gen fata de perioada in care nu se foloseau masini puternice , situatie in care statul ar castiga bani din amenzile platite si ar preveni pagubele pe care le-ar fi putut face soferii care nu ar fi fost prinsi.
  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.Problema principal-agent consta intr-o atribuire de drepturi unui agent de catre un titular.
  Relatii principal-agent:actionar-manager,patron-salariat,manager-secretara,antrenor-fotbalist.
  4.Desi din punct de vedere al profitului nu era rentabil sa produci produse din petrol rafinat sau sa produci trabanturi , aceste decizii pe care tarile le iau le aduce alte beneficii cum ar fi crearea foarte multor locuri de munca. Un alt beneficiu ar putea fi crearea unor clienti care sa cumpere si pe viitor, sau imaginea pe care si-o construieste o tara fata de celelalte prin beneficiile aduse cu un pret foarte scazut al produselor exportate.
  5.4)Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie(A)
  5)Calculul economic este posibil in orice sistem economic in care exista moneda(F)
  Posibilitatea utilizarii calcului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monedei ,ca baze ale existentei pietei si preturilor.
  6)Orice intreprinzator este manager si invers(F)
  Managerul il poate elibera pe intreprinzator in mod semnificativ de activitatile necesare conducerii afacerilor,insa acesta nu poate substitui complet activitatea antreprenoriala .

 50. Buzica Razvan Teodor spune:

  Buzica Razvan Teodor, Seria A, Grupa 1411

  1. Fara un mediu universal de schimb, moneda, realizarea functiei sociale a profiturilor si pierderilor ar fi imposibila, deoarece moneda este institutia fundamentala a schimbului si baza calculului economic.
  Functionarea benefica a testului nu poate fi conceputa decat intr-o economie de piata privata. Mecanismul profitului si falimentului nu poate fi conceput in economia socialista, in care toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului.

  2. Investitia politiei in masina performante nu poate fi considerata o investitie antreprenoriala, ci una care face parte din managementul birocratic. Sectorul public aduce doar costuri, nu profit, iar din aceasta cauza eficienta economica a investitiei nu poate fi stabilita.

  3. Guvernanta corporatista este sistemul prin care o activitate economica este condusa si controlata.
  Problema principal-agent apare in momentul in care o persoana sau o entitate poate lua sau chiar ia decizii (agent) in numele altei persoane, decizi care pot afecta acea persoana (principal).
  Relatiile principal agent sunt : actionar-manager, patron-salariat, manager-secretara.

  4. Romania exporta mai ieftin decat putea importa.
  Germania de Est producea si vindea automobila la un pret mai mic decat al materiilor prime, fapt care a dus la reducerea valorii materiilor prime.

  5. 4) F
  5) A
  6) F

 51. Constantin Andrei 1411A spune:

  1.Profitul reprezinta rasplata obtinuta in urma oferirii unor bunuri sau servicii, iar la faliment se ajunge atunci cand profitul obtinut nu este destul de mare pentru a acoperi costurile. Mecanismul institutional al falimentului este benific deoarece este normal ca pe piata sa supravietuiasca doar firmele competente. In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece nu exista proprietate privata.

  2.Aceasta achizitie este o investitie antreprenoriala deoarece se urmareste o crestere in rezolvarea cazurilor in care sunt implicate urmariri de masini. Decizia este un succes in situatia in care sunt rezolvate mai multe cazuri de acest gen fata de perioada in care nu se foloseau masini puternice, situatie in care statul ar castiga bani din amenzile platite si ap preveni pagubele pe care le-ar fi putut face soferii care nu ar fi fost prinsi.

  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale sbalitite intre actionarii si managerii corporatiilor. Problema principal-agent consta intr-o atribuire de drepturi unui agent de catre un titular.
  Relatii principal-agent: actionar-manager, manager-secretara.

  4.Desi din punct de vedere al profitului nu era rentabil sa produce produse din petrol rafinat sau sa produci trabane, aceste decizii pe care tarile le iau le aduc alte beneficii cum ar fi crearea foarte multor locuri de munca. Un alt beneficiu ar putea fi aducerea unor clienti care sa cumpere si pe viitor.

  5. 4-A
  5-F Posibilitatea utilizarii calculului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei mondedei, ca baze ale existentei pietei si preturilor.
  7-F Managerul il poate elibera pe intreprinzator in mod semnificativ de activitatile necesare conducerii afacerilor, insa acestea nu poate substitui complet activitatea antreprenoriala.

 52. Draghici Mihai-Teodor spune:

  1.Realizarea functitei sociale a profiturilor si pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb: moneda-institia fundamentala a schimbului si baza calcului economic.Functionarea benefica a testului profitului si falimentului nu poate fi conceputa decat intr-o economie de piata privata. Aceasta nu se manifesta in conditiile propietatii publice si nici in economia socialista in care toate mijloacele de productie sunt in propietatea colectiva.Mecanismul institutional al profitului si falimentului nu poate fi conceput nici in economia socialista in care toate mijloacele de productie sunt in propietatea statului.

  2.Nu este un exemplu de investitie antreprenoriala. Ivestitia aceasta face parte din managementul birocratic, sectorul public aduacnd numai costuri nu profit. Eficienta economica a acestei activitati nu poate fi stabilita, din cauza ca managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic.

  3.Guvernarea corporatista este aranjamentul institutional care structueaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si manageriicorporatiilor.Problema principal-agen este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular trasfera unele drepturi unui agent,in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.Relatiile principal agent sunt: actionar-manager, pacient medic, patron-salariat, manager-secretara

  4.Romania a exportat mai ieftin decat importul. Germania de Est avea produsul finit mai ieftin decat suma materiilor prime de producere a acestuia.

  5. 4.F
  5.A
  7.F

 53. Plosceanu Maria-Alexandra 1415B spune:

  Aplicatia 5.

  4 – Fals. Firma joaca un rol in sistemul economic atata vreme cat, in interiorul firmei, organizarea tranzactiilor se realizeaza la costuri mai mici decat cele implicate de organizarea lor pe piata, prin intermediul mecanismului preturilor ( costurile de organizare < costurile de tranzactie ).

  5 – Fals. Socialismul, prin abolirea proprietatii private si a sistemului de schimb voluntar desfiinteaza preturile si, totodata, activitatea antreprenoriala si – calculul economic.

  7 – Fals. Generic, tindem ca indivizi sa trisam iar acest aspect este echilibrat prin sanctiunile pe care le prevede legea contractulul. Determina un comportament oportunist si, implicit, genereaza conflict intre partenerii contractuali. De aceea, avem un mecanism de limitare a oportunismului care consta in existenta pietelor concurentiale pentru serviciile managerilor ( agentilor ) profesionisti sau un contract intre principal(i) si agent(i). Altfel, rostul regulilor de drept si al institutiilor legale este tocmai acela de a tempera oportunismul partenerilor contractuali.

  Aplicatia 1.

  Functia sociala a profitului si falimentului se realizeaza doar daca avem ca institutie fundamentala: moneda. Aceasta reprezinta mediul universal de schimb si baza calculului economic.

  In socialism, avand institutii extractive, conditiile economiei erau unele opresive asupra drepturilor de proprietate, acestea neexistand pe parcusul acestui regim. Daca nu avem proprietate privata, nu vom avea piata si, de asemenea, preturi de piata ale factorilor de productie caci toate acestea sunt in proprietate statala. Drept urmare, institutiile nu pot sa falimenteze daca nu au ca prim mediu universal de schimb si aceea este moneda! Prin intermediul ei realizam profituri si pierderi si puntem stabili un calcul economic.

  Ceea ce conduce la faliment si, de asemenea, la aparitia noilor firme pe piata tine de faptul, as putea spune, al reproducerii. Prin esuarea unor firme si aparitia altora este datorat dezvoltarii perpetue si capacitatii de inovare. In economia de piata, principalii sunt cei care au dreptul de decizie in privita cursului productiei. Acestia daca nu reusesc sa produca eficient si ieftin acele bunuri pe care consumatorii au cerere incomensurabila, ei vor suferi pierderi iar pozitia lor in ierarhia pietei va scade. Drept urmare, consider ca este benefic functionarea mecanismului institutional al falimentului

  Aplicatia 2.

  Sectiile de politie, masinile acestora si serviciile de siguranta oferite de catre politisti sunt organizatii care apartin statului. Avem cazul sectorului public in care eficienta economica a activitatilor acestui sector nu poate fi stabilit, deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic.
  Management birocratic in alocarea resurselor este decisa de birocratul administrator.

  Aplicatia 3.

  Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.

  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi altui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesul titularului in schimbul unei anumite retributii. Cele mai elocvente exemple de relatii de agentie sunt cea dintre actionari si manageri ( agentia economica ) si cea dintre contribuabili si politicieni ( agentia politica ).

  Urmatoare exemple constituie o relatie principal-agent: actionar-manager; alegatori-primar.

  Aplicatia 4.

  Calculele de rentabilitate exista doar atunci cand banii sunt mijlocul comun de efectuare a schimburilor si cand majoritatea bunurilor sunt tranzactionate prin intermediul banilor. Doar in masura in care asa stau lucrurile, oamenii de afaceri coexista in piata.

  Transferul voluntar de drepturi de proprietate asupra bunurilor sau mijloacelor de productie, fie el temporar sau permanent, se realizeaza prin intermediul unui contract. Cazul Germaniei de Est si a Romaniei ( in perioada post-decembrista ) nu se pot incadra in acesti termeni elaborati. Avand o economie centralizata/planificata tranzactiile erau facute de catre stat si stim ca existenta preturilor si a profitului nu a fost resimtita deoarece nu am avut un mecanism al pietei.

 54. EX 1.
  Functia sociala a profitului si a falimentului este functia antreprenoriala de alocare si utilizare a resurselor.La baza acestei functii sociale sta moneda (un mediu universal de schimb si mai exact folosirea banilor in achizitia unor bunuri sau resurse).
  Mecanismul institutional al falimentului este benefic deoarece prin intermediul lui sunt identificate anumite erori cu privire la utilizrea si alocarea resurselor.Esecul(falimentul) sau succesul(profitul)unui intreprinzator poate fi determinat de anticiparile preferintelor consumatorilor si de anunumite evenimente ce pot aparea in procesul de productie.
  In socialism nu existau firme care falimentau deoarece acetea impreuna cu toti factorii de productie erau in proprietatea statului.

  EX2.
  Achizitionarea de autoturisme Volkswagen nu reprezinta o investitie atreprenoriala deoarece acestea sunt folosite in cadrul sectorului public.
  Succesul sau esecul nu poate fi estimat in cazul activitatilor din domeniul public.

  Ex 3.
  Guvernanta coporatista reprezinta aranjamentul institutionla care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionari si managerii corporatiilor.
  Problema pincipal agent consta in acele situatii in care titularul transfera anumite drepturi unui agent folosind un contract formal/informal prin care agentul se angajeaza sa-i reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.

  EXEMPLE RELATIE PRINCIPAL -AGENT:- ctionar-manager
  – patron-salariat
  – manager-secretara

  EX4
  Ca urmare a lipsei de rentabilitate firmele in perioada socialista nu erau rentabile pentru ca profiturile inregistrate erau mai mici decat pretul factorilor de productie(pretul unui Trabant < decat pretul materiilor materiilor prime folosite in producerea acestuia).

  EX5.
  4) Adevarat .Cand costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie exista un nivel optim de planificare organizationala iar firma isi poate continua activitatea, aceasta fiind o forma de organizare mai ieftina decat piata.
  5) Adevarat.La baza utilizarii calculului economic stau moneda si existenta proprietaii private.
  7) FALS . Pentru ca intreprinzatorul poate angaja anumiti specialisti (manageri) pentru ai asigura o mai buna functionarea a firmei.

 55. PAICU NICOLAE ROBERT spune:

  1. Functia sociala a profitului si a falimetului este posibila doar intr un mediu universal de schimb formata din moneda si calcul economic unde banii trebuie sa fie singura modalitate de tranzactionare si doar asa oamenii de afaceri pot face un calcul economic adica sa isi calculeze rentabilitatea. In socialism nu exista intreprinderi care sa falimenteze deoarece ata piata cat si pretul factorilor de productie erau abolite, fapt ce duce la imposibilitatea calculului economic si o alocare irationala a resurselor.Dupa cum stim profitul este un indicator de calitate, iar profitul si falimetul se refera la ce ofera corporatia din profit pentru societate. Profitul si falimentul in orice conjuctura formala sau informala au functie sociala, desi sunt concepte economice.

  2.Se va stabili daca este sau nu o investitie, achizitia publica facuta de catre sectiile de politie doar in urma unui calcul economic, vom analiza natura castigurilor, iar in cazul nostru castigul este reprezentat de scaderea nr de raufacatori. Sectiile de politie trebbuie sa aiba in vedere costul de organizare, in cazul nostru banii investiti pentru cumpararea noilor masini, care trebuie sa fie mai mic decat costul de tranzactie, in cazul nostru acesta este nr de infractori. Semnul acesteor ecuatii va fi stabilit doar in urma calculului economic.

  3.Guvernanta corporatista reprezinta angajamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.Se considera ca intre actionari si managerii angajati se produce o fractura, care indica separarea controlului de proprietate. Aceasta situatie este cunoscuta sub denumirea de aceasta problema principal-agent, fiind asociata modului specific de guvernanta corporatista a societatiilor comerciale moderne. O relatie principal-agent este cea dintre : actionar-manager, sot-sotie, patron-salariat, manager-secretara, antrenor-fotbalist.

  4. Alocarea resurselor nu se realizeaza prin intermediul sistemului preturilor, mijloacele de productie si de vanzare fiind directionate prin deziciile agentului central. In cazul nostru pretul petrolului exportat de catre romani este de 25 dolari/ tona, un pret mia mic decat produsul brut importat, titeiul. Acelasi fenomen se intampla si in Germania cu vinderea masinilor Trabant care erau vanzdute la un pret mai mic decat suma materiilor prime folosite pentru producerea acestora, acest dezechilibru apare in urma calcului economic defectuos, dar nu este o mare problema pentru societate, deoarece in perioada socialista statul acoperea pierderile si nu admitea ca el poate face greseli. Daca intreprinzatorii nu reuseau sa produca in cel mai bun mod si mai ieftin, cu siguranta acele bunuri pe care consumatorii le solicita cel mai des, atunci ei vor suferi pierderi, iar pozitia lor pe piata va scadea.

  5.4 F- Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata, cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.
  5 A- Calculul economic este posibil in orice sistem economic in care exista moneda. Posibilitatea utilizarii calculului economic evolueaza din existenta proprietatii private si a monedei.
  7 F -Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale, de unde managerul poate actiona in numele antreprenorului, dar nu poate inlocui complet activitatea acestuia. Nu este corect ca activitatea unui intreprinzator sa se identifice cu cea a unui manager.

  Paicu Nicolae Robert 1414 B

 56. EXERCITIUL NR. 1

  Functionarea benefica a profitului si a falimentului este functia antreprenoriala de alocare a resurselor. Succesul este reprezentat de profotul unei firme iar esecul este reprezentat de falimentul acesteia.Doar in aranjamentul institutional al drepturilor de propietate privata , spune Ludwing von Mises , profiturile si pierderile sunt instrumente prin care consumatorii incredinteaza conducerea activitatilor productive , adica drepturile de propietate , in mainile celor care sunt cei mai apti sa-i deserveasca.

  EXERCITIUL NR. 2

  Nu este benefica aceasta investitie pentru ca nu aduce un profit fiind proprietate colectiva. Nu poate fi stabilit succesul sau asecul acestora.

  EXERCITIUL NR. 3

  Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.

  Relatia principal-agent dintre urmatoarele exemple sunt : -> actionar-manager
  -> patron-salariat
  -> manager-secretara

  EXERCITIUL NR 4.

  In economia de piata , intreprinzatorii sunt cei care stau la baza procesului decizional ce determina cursul productiei. Daca acestianu reusesc sa produca in modul cel mai corespunzator si mai ieftin cu putintaacele bunuri pe care consumatorii le solicita cek mai imperativ , atunci ei vor suferi pierderi , iar pozitia lor pe piata se va deteriora.

  In vremea socialista firmele din Romania nu isi acopereau cheltuielile doar cu ajutorul vanzarilor de meterii prime.

  EXERCITIUL NR. 5

  Propozitia nr. 4
  -> Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare s sunt mai mari decat costurile de tranzactie (ADEVARAT)
  RASPUNS:->LImitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate vor depasi costurile realizarii aceleasi tranzactii pe piata (costurile de organizatie>costurile de tranzactie). Aceasta abordare arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale , intrucat firma isi va putea continua existenta atata vreme cat se va dovedi o forma de organizare mai ieftina decat mecanismul pietei.

  Propozitia nr. 5
  -> Calculul economic este posibil in orice sistem economic in care exista moneda.(ADEVARAT).
  RASPUNS: Calculul economic exista in sistemul economic in functie de existenta monedei.

  Propozitia nr. 7
  -> Orice intreprinzator este manager si invers.(FALS)
  RASPUNS: Aceasta propozitie este falsa deoacre intreprinzatorul poate angaja un manager , iar managerul nu poate angaja un intreprinzator.

 57. Ilie Marian Valentin spune:

  1.Realizarea functiei sociale a profiturilor si pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb si anume moneda care reprezinta institutia fundamentala a schimbului si baza calcului economic.Functionarea benefica a testului profitului si falimentului nu poate fi conceputa decat intr-o economie de piata privata.Aceasta nu se manifesta in conditiile proprietatii publice si nici in economia socialista in care mijloacele de productie sunt in proprietate colectiva.

  2.Achizitia nu este o investitie antreprenoriala, face parte din managementul birocratic,sectorul public aducand numai costuri nu si profit.Eficienta economica nu poate fi stabilita deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic.

  3.Guvernanta corporatista reprezinta un aranjament institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent se refera la situatia in care un titular transfera drepturi unui agent in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unui salariu.(Actionar-manager, pacient-medic(domeniu privat), patron-salariat, manager-secretara sunt relatii principal-agent).

  4.Din studiul de caz reiese faptul ca Romania a exportat mult mai ieftin decat putea importa.In Germania produsul finit era mai ieftin decat suma materiilor prime,in acest caz productia reducand valoarea materiilor prime utilizate.

  5.4.FALS deoarece costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie
  5.ADEVARAT Posibilitatea utilizarii calcului economic reiese din existenta proprietatii private si a institutiei monedei,ca baze ale existentei pietei si preturilor.
  7.FALS pt ca functia manageriala e subordonata functiei antreprenoriale iar managerul nu poate substitui complet activitatea antreprenoriala.Este o eroare sa se identifice activitatea antreprenoriala cu cea manageriala.

  Ilie Valentin-seria A grupa 1412

 58. Pandeleanu Ioana-Alexandrina spune:

  Pandeleanu Ioana-Alexandrina, grupa 1414, seria B

  1. Ca urmare a existentei proprietatii private si a institutiei monedei se poate realiza calculul economic care poate ajuta la determinarea profitului sau pierderii la nivelul intreprinderii. Din punctul meu de vedere, mecanismul institutional al falimentului este benefic deoarece lipsa previzionarii corecte a actiunilor firmei prin calculul economic ar insemna a lipsa a rentabilitatii, atat la nivelul respectivei intreprinderi, cat si la nivel de piata, ceea ce ar putea duce, ulterior, la dezechilibre macroeconomice.
  In socialism nu exista termenul de faliment deoarece nu exista proprietate privata iar toate firmele apartineau statului.

  2. Din punctul meu de vedere, achizitionarea de masini de ultima generatie nu este o “investitie” antreprenoriala deoarece nu aduce un venit sau profit viitor. Faptul ca “achizitia” este facuta de o organizatie ce apartine statului, deci nu urmareste obtinerea profitului face ca aceasta sa nu poata fi numita “investitie”.
  Daca suma investita pentru modernizarea sectiei de politie a fost facuta in urma unor previziuni si informatii reale si intemeiate iar rata infractionalitatii ar scadea la scurt timp dupa aceasta atunci decizia luata ar putea fi considerata un succes, in caz contrar, e supusa esecului.

  3. Guvernanta corporatista este o relatie contractuala stabilita intre actionarii si managerii unei intreprinderi cu scopul conducerii acesteia in plan economic.
  Problema principal-agent consta in transmiterea de catre titular a unor drepturi catre un agent, pe baza unui contract formal sau informal, prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei remuneratii.
  Este relatie principal-agent urmatoarea: relatia actionar-manager.

  4. In economiile socialiste, proprietatea privata nu exista, totate intreprinderile fiind detinute de catre stat, fapt ce determina lipsa de interes fata de obtinerea profitului din care rezulta absenta rentabilitatii inainte de 1990 in centrul si estul Europei. De asemenea, chiar si cu un pret mai mic al automobilului decat materiile folosite la producerea acestuia, firma nu putea da faliment deoarece statul era cel care o coordona. Datorita faptului ca materiile prime utilizate pentru productia de autoturisme Trabant erau mai scumpe decat pretul produsului finit pe piata, productia a redus costul materiilr prime utilizate.

  5.
  (4) A – Atunci cand costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie exista un nivel optim al planificarii tranzactionale fapt ce ajuta firma sa isi continue existenta.

  (5) A- Calculul economic sa poate realiza doar atunci cand exista proprietate privata si o institutie a monedei, ca baza a existentei atat a preturilor, cat si a monedei.

  (7) F- Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale. Managerul il poate ajuta intreprinzator in indeplinirea anumitor sarcini insa nu poate substitui complet activitatea.

 59. Ene Marian-Daniel spune:

  1. Realizarea functiei sociale a profiturilor si pierderilor ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb: moneda- institutia fundamentala a schimbului si baza calcului economic.
  Functionarea benefica a testului profitului si falimentului nu poate fi conceputa decat intr-o economie de piata privata. Aceasta nu se manifesta in conditiile proprietatii publice si nici in economia socialista in care toate mijloacele de productie sunt in proprietate colectiva.
  Mecanismul institutional al profitului si falimentului nu poate fi conceput nici in economia socialista in care toate mijloacele de prodcutie sunt in proprietatea statului

  2. Aceasta investitie nu este un exemplu de investitie antreprenoriala. Aceasta investitie face parte din managementul birocratic, sectorul public aducand numai costuri, nu si profit. Eficienta economica a acestei activitati nu poate fi stabilita, deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic.

  3. Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbui unei anumite retributii.
  Relatiile principal agent sunt : actionar-manager, pacient-medic (doar in domeniul privat), patron-salariat, manager-secretara.

  4. 1. Romania a exportat mai ieftin decat putea importa
  2. In cazul Germaniei de Est, produsul finit era mai ieftin decat suma materiilor prime. In acest caz, productia a redus valoarea materiilor prime utilizate.

  5. 4. FALS (firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie).
  5. ADEVARAT ( posibilitatea utilizarii calculului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monedei)
  7. FALS (functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale. Acesta nu poate substitui complet activitatea antreprenoriala).

  Ene Marian-Daniel, grupa 1412, seria A, ETA.

 60. Paunescu Andrei spune:

  Paunescu Andrei 1414 B

  1.Functia sociala a profitului sau a falimentului se poate realiza decat intr-o economie de piata privata.
  In socialism nu existau firme care sa falimenteze deoarece costul social ar fi fost mai mare decat pierderea generata de activitatea prestata.

  2.Poate fi considerata o investitie antreprenoriala deoarece va aduce anumite beneficii prin utilizarea unor masini mai performante.Succesul accestei decizii cred ca poate fi vazut prin descurajarea acelor acte impotriva legii, prin scaderea numarului de infractiuni, in urma masurii de a imbunatati masinile politiei.Esecul poate fi carecterizat printr-un numar tot mai mare de infractiuni.

  3.Guvernanta corporatisca se caracterizeaza prin factul ca intre actionari si manageri se produce o ruptura, care indica separarea controlului de proprietate.
  Problema apare atunci cand interesele managerului ajung sa fie diferite de interesele actionarilor, aparand un conflict de interese.
  Relatii principal-agent:actionar-manager, alegatori-primari, pacient-medic.

  4.Aceste economii socialiste continuau sa functioneze deoarece daca ar fi fost inchise costul social de intretinere al persoanelor disponibilizate ar fi fost mai mare decat pierderea din urma activitatii desfasurate.

  5.A/F
  4.A Deoarece firma isi va continua existenta atata vreame cat se va dovedi o forma mai ieftina decat mecanismul pietei.
  5.A Deoarece calculul economic decurge din existenta proprietatii private si a monedei.
  7.F Deoarece managerul este subordonat intreprinzatorilor.El este remunerat in functie de performanta prestata, dar nu va suporta niciodata pierderile firmei, ele fiind suportate in intregime de intreprinzatori.

 61. 1. Calculul economic pune în mișcare mecanismul instituțional al profitului și falimentului. Profitul este un indicator de calitate al funcției antreprenoriale de alocare a resurselor, pierderea indicând erori de anticipare în alocarea și utilizarea resurselor.
  Realizarea funcției sociale a profiturilor și pierderilor ar fi imposibilă fără un mediu universal de schimb: moneda-instituția fundamentală a schimbului și baza calculului economic.
  Funcționarea benefică a testului profitului și falimentului nu poate fi concepută decât într-o economie de piață privată. Aceasta nu se manifestă în condițiile proprietății publice și nici în economia socialistă, în care toate mijloacele de producție sunt în proprietatea colectivă.
  Mecanismul instituțional al profitului și falimentului nu poate fi conceput nici în economia socialistă, în care toate mijloacele de producție sunt în proprietatea statului.

  2. În opinia mea, achiziția de autoturisme de ultimă generație nu reprezintă neapărat soluția cea mai portivită pentru a prinde răufăcătorii. Polițiștii ar trebui să găsească soluții eficient, iar autoturismele de ultimă de generație nu reprezintă cea mai corectă alergere.

  3. Guvernanța corporatistă reprezintă aranjamentul instituțional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite între acționarii și managerii corporațiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relațiilor de agenție, adică a situațiilor în care un titular transferă unele drepturi unui agent, în cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajează să repreprezinte interesele titularului în schimbul unei anumite retribuții.
  Exemple de relație principal-agent: acționar-manager, patron-salariat, manager-secetară.

  5. (4) F
  (5) A
  (7) F

 62. Dumitrache Alexandra-Valentina spune:

  Dumitrache Alexandra-Valentina
  Seria A
  Grupa 1412

  1. Functia sociala a profitului si falimentului se bazeaza pe mediul universal de schimb: moneda si baza calculului economic.
  Consider ca functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica, putand fi conceputa doar intr-o economie de piata privata.
  In socialism nu existau firme care sa falimenteze deoarece toate mijloacele de producie apartineau statului.

  2. Parerea mea este ca achizitia acestor autoturisme nu reprezinta o “investitie” antreprenoriala, deoarece, apartinand statului, politia nu urmareste obtinerea de profit.
  Succesul deciziei poate fi stabilit in cazul in care acesti infractori care se folosesc de masini puternice sunt prinsi.

  3. Guvernanta corporatista reprezinta un aranjament institutional ce are la baza un contract incheiat intre actionari si manageri, prin care se structureaza conducerea afacerilor economice.
  Problema principal-agent consta in angajamentul unui agent de a reprezenta interesele unui titular, in schimbul unei retributii.
  O relatie principal-agent este cea actionar-manager.

  4. In economiile socialiste lipsea criteriul rentabilitatii. Intrepinderile apartineau statului si nu urmareau obtinerea de profit, asadar, inainte de 1990, in centrul si estul Europei, costul de productie era mai mare decat costul produsului finit.
  Avand in vedere ca vanzarea materiilor prime folosite in productia de Trabant-uri ar fi putut aduce incasari mai mari decat vanzarea produselor finite, costul materiilor prime a fost redus.

  5.
  (4) A
  Cand costurile de organizare > costurile de tranzactie => nivel optim al planificarii tranzactionale. Firma isi continua existenta

  (5) A
  Posibilitatea calculului economic consta in existenta proprietatii private si a institutiei monedei, ca baze ale existentei pietei si preturilor.

  (7) F
  Managerul poate indeplini anumite sarcini ale intreprinzatorului, insa nu intreaga functie.

 63. Paraschiv Cristina-Antoanela spune:

  PARASCHIV CRISTINA-ANTOANELA,ETA, 1414B

  1. In contextul proprietatii private, nu putem discuta despre realizarea functiei sociale a profiturilor si pierderilor daca nu includem in discutie si mijlocul universal de schimb,moneda. Moneda este cel mai eficient indicator al rentabilitatii,deoarece fluxurile monetare integrate firmei sunt stimulate intocmai de productivitatea ei.Preturile monetare expun realitatea firmei. Daca pierderile depasesc veniturile este clar ca discutam despre o slaba alocare a resurselor .
  Falimentul, in sinea sa consider ca este un stimulent. Un antreprenor cunoaste ca desfasurarea activitatii sale economice poate cunoaste 2 destinatii,succesul si falimentul. Succesul presupune generare long-term de valoare, in vreme ce falimentul presupune pierderea initiala a investitiei si chiar sume ” extra ” .Insa, duccesul unei firme nu consta strict in manuirea conducatorului ei, ci si in consumatori. Consumatorii picteaza zi dupa zi,decizie dupa decizie tabloul pietei, cine ramane si cine pica, prin alegerile pe care le fac.
  Socialisml, in ultima analiza, nu cunoaste notiunea de proprietate privata, deci nu existau intreprinderi individuale ci doar intreprinderi de stat. Astfel, ele fiind intretinute mai bine sau mai putin bine de catre stat, au continuat sa functioneze.

  2. Functia antreprenoriala costa in stabilitrea intrebunitarii factorilor de productie, iar succesul lor tine de eficienta alocarii. Evident, activitatea antreprenoriala are caracter productiv si are ca scop generarea de profit, bazandu-se pe proprietatea privata. Tinand cont ca discutam despre un sector public, nu putem include in discutie functia antreprenoriala.
  In opinia mea , investitiile sunt sume de bani alocate cu scopul contrapartizei monetare pe termen mediu si lung. In schimb, in acest caz nu discutam despre aducerea unui profit monetar. Daca masinile sunt folosite eficient si sunt prinsi mai multi raufacatori, sectia de politie nu inregistreaza un profit.
  Succesul sau esecul acestei decizii va putea va putea fi analizat doar dupa darea masinilor in folosinta, dupa minim 24 de ore.

  3. Guvernanta corporastica este un aranjament institutional care structureaza conducerea afacerilor prin prisma unor raporturi prevazute contractual intre actionari si manageri.
  Problema principal-agent este in esenta o ruptura intre actionari si manageri, anume separarea controlului de proprietate pe baza unui contract formal sau informal. Agentii sunt platiti pentru a reprezenta actionarii. Din exemplele date, consider ca singura elocventa este actionar-manager.

  4.Lipsa proprietatii private este principala cauza a lipsei de interes pentru producerea profitului. In cazul proprietatii private, ” interesul poatra fesul”, adica atunci cand tu deti fabrica folosesti mult mai eficient resursele, esti mai eficient si gestionezi mai bine situatia, astfel incat poti vinde la un pret de echilibru .
  In opinia mea, scopul pentru care aceste firme erau dispuse sa vanda la un pret mai mic decat cel de productie era, sa spunem, decorativ. In socialism tarile incercau sa para puternice, doreau sa para mari exportatoare, doreau sa mascheze realitatea cu imaginea unei companii extrem de capabile care este gestionata atat de bine incat are niste costuri foarte mici, deci este foarte productiva, practic isi doreau relatii cu exteriorul, relatii care insa distrugeau economia usor-usor.

  5. A/F
  4. (A)
  In acest caz exista un nivel optim al planificarii organizationale, iar firma va continua sa existe pe piata atata timp cat isi va putea pastra costul organizarii la un nivel mai mic decat al pietei.
  5. (F)
  Calculul economic este imposibil in socialism tocmai datorita lipsei proprietatii private, care joaca n rol extrem de important in baza acestui calcul.
  7. (F)
  Intreprinzatorul este cel ce da nastere organizatiei.
  Consider ca partial este adevarata afirmatia si anume ca orice intreprinzator este manager(adesea in cazul IMM-urilor), insa un manager angajat in cadrul unei companii cu grup de actionari, nu este intreprinzator. Managerul este un gestionat al proprietatii private, in vreme ce intreprinzatorul este proprietarul ei de drept.

 64. Vărzaru Ioana spune:

  Vărzaru Ioana
  Grupa 1416, Seria B

  1. Funcția socială a profitului și a falimentului se realizează cu ajutorul mediului universal de schimb adică, baza calculului economic și moneda.
  Funcționarea mecanismului instituțional al falimentului este benefică doar într-o economie de piață. În socialism nu existau întreprinderi care să falimenteze deoarece toate mijloacele de producție erau în proprietatea statului.

  2. Eu cred că investiția în mașini Volkswagen este bună deoarece cu aceste mașini puternice polițiștii îi pot prinde pe răufăcători.
  Succesul sau eșecul acestei decizii este stabilit în funcție de evenimentele incerte și de corectitudinea anticipărilor cu privire la numărul de infractori capturați.

  3. Guvernanța corporatistă este un sistem care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite între acționarii și managerii corporațiilor.
  Problema principal-agent se referă la situațiile în care titularul transferă unele măsuri sau decizii unui agent, acesta din urmă reprezentând interesele proprietarului.
  Relație principal-agent: acționar-manager, patron-salariat, manager-secretară.

  4. Din punctul meu de vedere, în economiile socialiste criteriul de rentabilitate lipsea deoarece toate mijloacele de producție erau în proprietatea statului. În aceste condiții, nu era cunoscut conceptul de profit iar țările nu puteau să exporte produsele la un preț mai mare chiar dacă prețurile materiile prime erau mai ridicate deoarece existau șanse să nu le expedieze în străinătate.

  5. 4. Fals ( costurile marginale < costurile de tranzacție )
  5. Adevărat
  7. Fals ( întreprinzătorul angajează un manager- activitatea antreprenorială și
  activitatea managerială sunt diferite )

 65. Ardeleanu Alexandru spune:

  1. Profitul reprezinta un indicator de calitate al functiei antreprenoriale de alocare a resurselor pe cand falimentul reprezinta o serie de noncalitati (greseli grave) ale functiei antreprenoriale. Da, consider ca functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica deoarece este un semnal de atentionare cu privire la o proasta manageriere a firmei in cauza, astfel existand o concurenta in primul rand cu tine insuti cand concepi o firma si mai apoi cu piata propriu-zisa. In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece: 1)Nu exista o piata libera; 2)Toate firmele erau patronate de stat, astfel finantarea venea de la stat; 3)Lipsa concurentei, firmele existente atunci fiind un monopol.
  2. Nu reprezinta un exemplu de investitie antreprenoriala, deoarece antreprenorul bun foloseste minimul de resurse cu maxim de eficienta. In traducere, acele masini se puteau cumpara doar intr-o anumita zona geografica, in functie de mai multi factori, cum ar fi pretul cantitatea si gradul de eficienta. Succesul sau esecul acestei achizitii depinde foarte mult de faptele din teren, astfel daca masinile nou achizitionate dau randamentul asteptat, adica prind din urma, la viteza, masinile raufacatorilor, este un succes partial, nu avem de unde sa stim concret daca succesul se datoreaza masini sau a politistului care conducea masina.
  3. Guvernanta corporatista este “institutia” prin care cad la intelegere actionarii si managerii organizatiei. Problema principal-agent consta in tranmiterea de la titular catre agent al unor drepturi realizat in baza unui contrac formal sau informal. Relatiile principal-agent sunt: actionar-manager, patron-salariat, manager-secretara, sot-sotie.
  4. O prima concluzie desprinsa din text o reprezinta nepasarea conducatorilor cu privire la faptul ca materia bruta era mai scumpa decat produsul finit, actionand cum doreau ei, ca niste “manageri slabi”. O alta concluzie este piata libera straina, care ducea lipsa de unele materiale folosite la creearea de masini, astfel existand multi consumatori si foarte putini ofertanti. Statele comuniste ar fi putut sa le vanda materie prima, adica sa devina ofertanti, doar ca ideologia de a importa materia finita era mult mai preponderenta.
  5. 4) Fals. Deoarece firma intampina dificultati cand costurile de organizare sunt mari, aceste trebuind sa fie mai mici decat costurile de tranzactionare.
  5) Fals. Si in socialism exista o moneda doar ca aceasta este mult mai putin dinamica fata de o moneda intr-o piata libera.
  7) Fals. Deoarece intreprinzatorul este cel care creeaza si pune pe roate o afacere, pe cand managerul intretine aceea afacere urmand un set de reguli impuse de Piata.

  Grupa 1410, Seria A

 66. POSTOLACHE ANA spune:

  POSTOLACHE ANA
  GRUPA 1415, SERIA B

  1. Functionarea benefica a testului profitului si falimentului nu poate fii conceputa decat intr-o economie de piata privata. Aceasta nu se manifesta in conditiile proprietatii publice si nici in economia socialista, in care toate mijloacele de productie sunt in propietate colectiva.

  2.Aceasta achizitie poate fi redenumita ca fiind una necesara pentru politia Romana, intrucat vehiculele acestora erau invechite. Investitia a venit ca un stimulent pentru angajati, insa totodata ar trebuii ca pretentiile sa creasca dpdv al cazurilor rezolvate. Astfel, rata succesului se poate masura prin numarul de cazuri rezolvate, si prin rata crescuta sau scazuta a agentilor care folosesc aceste masini.

  3. Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi catre agent, in cazul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa rerprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii. Cele mai elocvente exemple sunt cele dintre actionari si manageri si cele dintre contribuabili si politicieni.

  4. Atat in cazul Romaniei cat si in cazul Germaniei de Est putem observa o consolidare pe o anumita ramura economica. Deoarece Germania dorea ca industria auto sa fie una la nivel inalt, si pierzand foarte mult in urma razboiului, acestia au hotarat sa faca eforturi pentru a produce cat mai multe masini, chiar daca preturile nu reuseau sa acopere materia prima folosita. Totodata, este dovedit de-a lungul timpului ca materia prima esta mai greu de distribuit mai departe catre populatie, comparativ cu produsul finit ( masinile Trabant si produsele din petrol in cazul nostru ). Astfel, cele doua exemple scot la iveala dorinta oamenilor de a avea totul de a gata si comoditatea prin care acestia aleg produsele doar pentru ca nu trebuie ei sa se chinuie sa le construiasca / fabrice.

  5.
  (4) – A
  (5) – A
  (7) – F Prima parte a afirmatiei este adevarata deoarece intreprinzatorul poate fi manager, aceasta fiind una dintre calitatile esentiale ale acestuia, insa in sens invers, nu este adevarat. Nu toti managerii sunt facuti pentru a fi intreprinzatori.

 67. NECULA IULIA-ADELINA spune:

  Necula Iulia-Adelina, 1414 B.

  1) Realizarea functiei sociale a profitului si pierderii este imposibila fara existenta mijlocului universal de schimb, moneda, si fara existenta propietatii private. Intr-o economie de piata rezultatul oferirii serviciilor unei organizatii este rasplata pe care o primeste din partea consumatorilor. Ceea ce face ca profitul sa reprezinte un indice al calitatii de alocare a resurselor, iar pierderea, un indice al anticiparii eronate in cazul alocarii si utilizarii resurselor.
  Da, consider ca functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica, deoarece prin intermediul acestuia se face o diferentiere intre intreprinzatorii care au luat decizii bune in cadrul firmei si cei care nu. Tocmai existenta falimentului stimuleaza intrprinzatorii sa faca cele mai bune alegeri pentru a avea o rezistenta cat mai indelungata pe piata si pentru a-si satisface consumatorii.
  In Socialism nu existau intreprinderi care sa si falimenteze, deoarece nu exista conceptul de propietate privata, iar toate firmele erau in posesia statului.

  2) Nu consider ca aceasta achizitie publica este un exemplu de “investitie” antreprenoriala, deoarece nu aduce nici un fel de venit viitor sectiilor de politie. Succesul sau esecul acestei decizii poate fi stabilit in functie de rezultatele viitoare. In cazul in care acei cativa raufacatori sunt prinsi cu ajutorul acestor masini de ultima generatie, atunci putem spune ca decizia a avut succes, iar in caz contrar, se dovedeste a fi doar o pierdere de capital, deci reprezinta un esec.

  3) Guvernanta corporatista reprezinta un aranjament institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionari si manageri, in cadrul unei corporatii.
  Problema principal-agent reflecta relatiile de agentie, adica situatiile in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal, prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unui anumit castig.
  Relatii principal-agent: actionar-manager.

  4) Datorita faptului ca in socialism nu exista propietatea privata, nu se urmarea nici obtinerea de profit. De aici rezulta si exportul petrolului la un pret mai mic decat cel importat si vanzarea autoturismelor Trabant la valori mai mici decat cele ale materiilor prime. In aceste conditii firmele implicate, indiferent daca anticipau corect sau nu folosirea resurselor, nu puteau da faliment, pentru ca se aflau in propietatea statului, deci erau protejate si ferite de acest incident.

  5) 4-A = Atunci cand costurile de organizare > costurile de tranzactie, exista un nivel optim al planificarii organizationale.
  5-F = Calculul economic nu este posibil in orice sistem economic in care exista moneda, pentru ca acesta nu este posibil fara existenta propietatii private, spre exemlu in Socialism nu putem vorbii despre calcul economic.
  7-F = Intreprinzatorul este cel care intemeiaza firma, acesta poate angaja un manager ce il poate ajuta in conducerea afacerii, dar nu poate substitui complet activitatea sa. Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale.

 68. Grupa 1413 , seria A

  1. Funcția socială a profitului și falimentului este moneda ( instituția fundamentala a schimbului și baza calculului economic ). Funcţionarea mecanismului instituţional al falimentului este benefică deoarece realizează permanent o selecţie în rândul clasei antreprenoriale , prin urmare vor rămâne pe piaţă numai acei întreprinzători capabili să obţină profit . In economia socialista toate mijloacele de producție erau in proprietatea statului . In aceste condiții mecanismul instituțional al falimentului nu putea fi conceput deoarece , așa cum spunea teoria economică demonstrează , “calculul economic este imposibil “. Prin eliminarea proprietații private și a sistemului de schimb voluntar , socialismul desființează prețurile , activitatea antreprenoriala și calculul economic .

  2. Poate fi un exemplu de “investiție” antreprenoriala deoarece esența comportamentului antreprenorial consta in faptul ca acesta este caracterizat de judecați creative asupra oportunităților viitoare , in cazul nostru oportunitatea de a prinde infractori folosind noile autoturisme . In măsura in care aceasta achizitie de autoturisme contribuie sau nu la prinderea infractorilor putem stabili succesul sau eșecul acestei decizii .

  3 . Guvernanta corporatista este aranjamentul instituțional care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite între acționari și managerii corporațiilor .
  Problema principal-agent consta in ce măsura proprietarii( principalii ) au capacitatea de a insufla managerilor (agenților ) dorința de a-și ghida activitatea după criteriul profitului . Astfel se considera ca între acționari și manageri se produce o fractura care indica separarea controlului de proprietate .
  Relația principal-agent este : acționar-manager

  4. Concluzii : Desființarea calcului economic in socialism împiedica verificarea alocării resurselor de producție . Astfel , România exporta produse din petrol rafinat la un preț mai mic decât prețul plătit pentru importul țițeiului utilizat in aceasta producție.
  In situația data nu putem vorbi de profit ,ci doar de pierderi , care indica erori de anticipare in alocarea și utilizarea resurselor.
  Reducerea valorii materialelor prime utilizate nu este cea mai buna soluție deoarece vor afecta produsul final .

  4- A
  5- F ( calcului economic decurge din existența proprietații private și a instituției monedei )
  7- F ( orice întreprinzător este manager dar nu orice manager este întreprinzător )

 69. IORDACHE PATRICIA ALEXANDRA spune:

  1 Functia antreprenoriala de alocare a resurselor ; Nu ; Intreprinderile din socialism nu puteau da faliment deoarece toate mijloacele de productie erau in proprietatea statului.
  2.Da, aceasta achizitie publica poate fi vazuta ca o “investitie” antreprenoriala.
  Masinile reprezinta un ajutor pentru prinderea raufacatorilor, dar daca politistii nu au capacitatea necesara in prinderea lor,acesta achizitie publica poate fi inutila.
  3. Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatilor de agentie , adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  Actionar-manager DA
  Pacient-medic DA
  Patron-salariat DA
  Sot-sotie NU
  Alegatori-primar DA
  Manager-secretara DA
  Antrenor-fotbalist DA
  4.Rentabilitatea reprezinta criteriul fundamental de apreciere a eficientei activitatii comerciale, in marimea ei reflectandu-se toate raporturile dintre eforturile depuse si rezultatele obtinute de societatiile comerciale .
  Acest criteriu lipsea cu desavarsire in perioada socialista , unde se constata ca econimiile din centrul si estul Europei, nu-si vindeau produsele finite nici macar cu un pret egal cu suma materiilor prime, ceea ce ducea la lipsa de rentabilitate a intreprinderilor.
  5
  4.A), 5.F) 7.F)

 70. MANEA RAZVAN IONUT 1413A spune:

  1) Functia sociala a profitului si falimentului este aceea conform careia profitul este un indicator de calitate al funtiei antreprenoriale de alocare a resurselor iar pierderea (sau falimentul care apare in cazul pierderilor succesive) indica erori de anticipare in alocarea si utilizarea resurselor. Functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefic doar intr-o economie de piata privata, el nu se manifesta in conditiile proprietatii publice si nici in economia socialista. In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze deoarece verificarea alocarii corecte a resurselor in cadrul stucturii de productie a unei economii se face prin intermediul calculului economic(care lipseste in socialism). Fara a utiliza calculul economic firma nu poate stii pe ce loc se situeaza in piata, deci nu poate stii daca este sau nu eficienta.

  2)Aceasta achizitie publica este un exemplu de “investitie” antreprenoriala deoarece esenta comportamentului antreprenorial consta in judecati creative asupra oportunitatilor viitoare, iar alegerea unui autoturism mai puternic va duce pe viitor la o eficienta mult mai mare a Politiei Romane. Succesul sau esecul acestei achizitii se va reflecta ulterior in cresterea sau diminuarea numarului de masini prinse in trafic.

  3) Guvernanta corporatista reprezinta aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale subtile intre actionarii si managerii corporatiilor. Problema principal agent reprezinta reflectarea relatiilor de agentie, adica situatia in care un titular transfera unele drepturi unui agent in cadrul unui contract formal sau informal in care agentul reprezimta interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  O relatie principal agent poate fi evidentiata in urmatoarele cazuri: actionar-manager, alegatori-primar.

  4) Acest studiu de caz face referire la lipsa calculului economic din tarile socialiste unde pretul era stabilit de stat si nu de cererea si oferta de bunuri. Astfel ca, fata de pretul stabilit de cerere si oferta, pretul petrolului rafinat era mai scazut cu 25 de dolari deoarece era stabilit de un stat cu economie inchisa.

  5)

  4) Fals deoarece in interiorul firmei organizarea tranzactiilor se realizeaza la costuri mai mici decat cele implicate de organizarea lor pe piata, prin intermediul mecanismului preturilor numai atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.
  5) Adevarat
  7) Fals, deoarece functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriala

 71. Mitru Victor 1413A ETA spune:

  1.Functia sociala a profitului reprezinta modul in care sunt alocate resursele, iar functia sociala a falimentului reprezinta erori de anticipare in alocarea si utilizarea resurselor.
  Functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica doar intr-o economie de piata privata.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze, deoarece falimentul este indentificat in urma calcului economic, respectiv in socialism nu se facea calculul economic si nu se putea identifica falimentul.

  2.Eu cred ca aceasta este o investitie antreprenoriala, deoarece sectiile de politie au fost dotate cu masini mai bune pentru a prinde raufacatorii ma rapid, facand astfel o investitie pentru viitor, pentru a avea o eficienta mai mare.
  Succesul sau esecul acestei decizii se poate observa pe viitor in urma numarului de masini prinse cu ajutorul noilor masini de politie.

  3.Guvernanta corporatista reprezinta angajamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent reprezinta relatiile de agentie, in cazul in care un titular transfera niste drepturi unui agent, in baza unui contract.
  Relatii de principal-agent sunt: actionar-manager; alegatori-primar.

  4.O concluzie foarte importanta desprinsa din acest studiu de caz este faptul ca in acele timpuri intreprinderile nu faceau un calcul economic, dupa care se puteau conduce cat a costat un bun si cu cat il pot vinde, deoarece piesele din care erau construite bunurile erau luate din tara, nu din exterior. Plus la aceasta pretul nu se forma in urma cererii si ofertei, ci se forma de catre unele organe speciale.

  5.4)Fals(costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie);
  5)Adevarat;
  7)Fals(managerul este subalternul intreprinzatorului).

 72. Totolici Marinela spune:

  1. a)functia sociala a profitului si a falimentului este dat de mecanismul institutional al profitului si al falimentului care nu poate fi conceput nici in economia socialista, in care toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului.
  b) da, deoarece poate fi conceputa doar intr-o economie de piata privata unde consumatorii sunt cei care decid ce producatori raman pe piata si care sunt apti sa-si desfasoare activitatea, condumatorii decizand potentialul interprinzatorilor prin consumul de bunuri oferite de acestea.
  c) deoarece toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului.
  2. Da, este un exemplu de investitie antreprenoriala, deoarece pentru a fi un atreprenor de succes trebuie sa tii pasul cu tehnologia. Tu ca si antreprenor trebuie sa fi informat si adaptat la tehnologie si la tot ce este nou inintea oricarui posibil client. Decizia succesului sau a esecului este determinata prin eficienta masinii si prin statisticile realizate dupa un anumit timp, daca intr-adevar rata de infractionalitate a scazut.
  3. Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actinari si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent in sfera economica este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul uinui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  Relatiile principal-agent: actionar-manager
  5. (4-A) – deoarece atunci cand costurile de organizare>costurile de tranzitie este o abordare care arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale, si asa firma isi continua activitatea atata vreme cat se va dovedi o forma de organizare mai ieftina
  (5-A) – deoarece, posibilitatea utilizarii calculului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monedei, ca baze ale existentei pietei si preturilor.
  (7-F)- Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale. Si nu se pot inversa rolurile.
  GRUPA: 1414B

 73. Naidin Andreea Roxana spune:

  1. Functia sociala a profitului si falimentului poate fi conceputa decat intr-o economie de piata privata,nu poate fi intr-o economie socialista,in care mijloacele de productie sunt in proprietatea statului. Consumatorii incredinteaza conducerea activitatilor productive,adica drepturile de proprietate in mainile celor apti de asa ceva.
  Functionarea mecanismului institutional al falimentului nu este benefica,deoarece un consiliu central de planificare poate sa cunoasca ce productii trebuie realizate,unde sa fie distribuite,astfel prin eliminarea proprietatii private si schimbului valutar,socialismul desfiinteaza preturile,activitatea si calculul economic.
  In socialism nu exista intreprinderi care sa falimenteze deoarece toate mijloacele de productie erau in proprietatea statului.

  2. Din punctul meu de vedere este un exemplu de investitie antreprenoriala deoarece pentru a fi un antreprenor de succes trebuie sa fi informat si adaptat la tehnologie din ziua de azi inaintea oricarui posibil client.Decizia succesului sau a esecului este determinata prin eficienta masinii,prin statisticile realizate dupa un anumit timp,daca intr-adevar rata raufacatorilor a scazut.

  3. Guvernanta corporatista reprezinta aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie,adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent,in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  Relatia principal-agent este: actionar-manager(agentia economica)

  5. (4)-Adevarat (Cand costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzitie este o abordare care arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale in acest fel firma isi continua activitatea atata vreme cat se va dovedi o forma de organizare mai ieftina)
  (5)-Adevarat (Posibilitatea utilizarii calculului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monedei,are loc atunci cand banii sunt mijlocul comun de efectuare a schimburilor)
  (7)-Fals (Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale,intreprinzatorul angajeaza managerul care sa conduca afacerile intr-o sfera de actiune precis determinata)

  Naidin Andreea-Roxana 1414 B

 74. Onea Darius spune:

  5/100.
  Mecanismul institutional al profitului si falimentului este reprezentat de faptul ca, profitul este un indicator de calitate al functiei antreprenoriale de alocare a resurselor, pierderea indicand erori de anticipare in alocarea si utilizarea resurselor. Profitul contribuie la realizarea bunastarii celorlalti, in timp ce falimentul are rolul de a invalida afacerile ineficiente. Realizarea acestei functii ar fi imposibila fara existenta unui mijloc universal de schimb: moneda.
  Da, intrucat in felul acesta, consumatorii sunt lasati sa decida cine merita si cine nu sa existe pe o piata. Pe de alta parte, este benefic si pentru firma, deoarece stimuleaza intreprinzatorii sa ofere cele mai bune servicii cu costurile cele mai mici, ca sa poate ramane pe piata si sa obtina profit.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa si falimenteze, deoarece toate mijloacele de productie erau in proprietatea statului, astfel spre deosebire de firma privata, firma de stat chiar daca era ineficienta, fiind in proprietatea statului, era protejata politic. Astfel, locurile de munca care s-ar putea pierde in urma desfintarii unei intreprinderi de stat, era de neconceput pentru politicieni, care isi doareau cate un loc de munca pentru fiecare cetatean. Pe de alta parte, calculul economic intr-o astfel de „economie” este imposibil de realizat, astfel fara o expresie unitara a preferintelor de timp in termeni monetari, planificatorii centrali nu vor sti niciodata daca investitiile de resurse curente in stadiile superioare de productie, din care rezulta produse fizice eterogene si necomensurabile, vor genera o structura de ansamblu a productiei ale carei parti componente sunt compatibile intre ele si a carei dimensiune temporala proiectata este adaptata volumului de capital disponibil.

  8/101
  Nu, doarece faptul ca sunt „cativa” raufacatori care nu se reusesc a fi prinsi, nu justifica costul enorm pe care il genereaza inoirea parcului auto al politiei. Daca era vorba despre marea majoritate a raufacatorilor care nu puteau fi prinsi din cauza mijloacelor de interventie, era clar ca o astfel de investitie era justificata, intrucat si numarul de amenzi era mai mare, iar costul era amortizat in timp.
  Succesul poate fi stabilit printr-o reducere a ratei infractionalitatii, ca urmare a acestei investitii, iar insuccesul prin mentinerea gradului de infractionalitate sau chiar cresterea acestuia. Insa, din punct de vedere economic, nu exista o modalitate disponibila de evaluare a caracterului excesiv sau regresiv al bugetului public alocat. Serviciile politiei nu au echivalent monetar, asadar nu poate fi evaluat succesul sau esecul unei astfel de masuri.

  10/101
  Guvernanta corporatista reprezinta aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor. Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.

  11/101
  Principal-agent: actionar-manager, pacient-medic, patron-salariat, alegatori-primar

  A/F/102
  4. Adevarat. Aceasta abordare arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale, intrucat firma isi va putea continua existenta atat vreme cat se va dovedi o forma de organizare mai ieftina decat mecanismul pietei.
  5. Adevarat. Posibilitatea utilizarii calcului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monedei, ca baza ale existentei pietei si preturilor.
  7. Fals. Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale. Managerul il poate elibera pe intreprinzator in mod semnificativ de activitatile necesare conducerii afacerilor, insa acesta nu poate substituii complet activitatea antreprenoriala. Este o eroare identificarea activitatii antreprenoriale cu cea manageriala.

  2/102
  Faptul ca valoarea materiilor prime utilizate in productia de bunuri, in tarile fost comuniste din europa centrala si de est, a scazut artificial in urma practicarii unor preturi de piata sub cele de productie, s-a datorat unei alocari circumscrise deciziilor agentului central (non-propritar) din sfera politica – omul politic. Spre deosebire de firmele capitaliste unde, se face apel la calculul economic in orice decizie ce trebuie luata, intreprinderilor comuniste le sunt straine notiuni precum, „calcul” sau „optim economic”. O data cu abolirea proprietatii private asupra mijloacelor de productie non-umane, procesul de estimare anticipativa a luat sfarsit, lasand in urma doar amintirea tot mai irelevanta a structurii finale a preturilor pietei. Administratorii socialisti sunt incapabili să ajunga la o estimare anticipativa sociala utila a mijloacelor de productie, deoarce aceasta nu poate lua nastere decat in prezenta proprietatii private si a schimbului de resurse productive, care genereaza competitie intre producatorii independenti, indispensabila procesului de imputare, din care rezulta preturile monetare semnificative ale acestor resurse.

  Onea Darius
  1414 B ETA

 75. MIU IOANA-ALEXANDRA spune:

  1.Evaluarea profitului și a falimentului se aplică doar la firma cu raport de piață .Pe măsură ce , cei din firma verifică operațiunile viabile . De ce în socialism nu existau intreprinderi sa falimenteze? Pentru că nu există piață , proprietate privată și nu existau relații.
  2.Nu este investiție antreprenorială . Este o investiție publică ,adică o cheltuială și implică un cost ,iar succesul sau eșecul acestora depinde de conștiinciozitatea anticipăriilor lor.
  3.Guvernare corporatistă este sistemul prin care o companie este condusă și controlată .
  Problema principal-agent, în sfera economica, apare atunci când o persoană este capabilă să ia decizii sau măsuri în numele altei personae , acesta fiind „principalul “
  Urmatoarele se incadreaza in relatia principal-agent: actionar-manager, patron-salariat, alegatori-primar.
  4.Indivizii aflandu-se intr-o economie socialista stabileau preturile pentru a fi la “indemana oricarui cetatean” , dar astfel ieseau in pierdere , preturile de vanzare fiind mai mici decat valoarea lor.
  5. (4) FALS. Firma joacă un rol în sistemul economic atâta vreme cât, în interiorul firmei ,organizarea tranzacțiilor se realizează la costuri mai mici decât cele de implicate de organizare a lor pe piață, prin intermediul mecanismului prețurilor , adică costurile de organizare sunt mai mici decât costul de tranzacție .
  (5) ADEVARAT
  (7) FALS. Intreprinzatorul angajează persoane care o abilitate necesare pentru a presta anumite sarcini în cadrul firmei, iar acesta poate angaja un manager .

 76. Crasmac Vasilica Iuliana spune:

  1. Profitul este cealalta fata a monedei, in timp ce pierederea reprezinta scaderea valorii capitalului.
  Functionarea mecanismului institutionla al falimentului este benefica deoarece, firmele sunt rasplatite in urma oferirii serviciilor sale celorlalti.
  Falimentul este pus in miscare de calculul economic. In socialism, existau inteprinzatori care sa si falimenteze, toate mijloacele sunt in proprietate colectiva. Ei nu incredintau conducerea activitatilor productive, dreptul de proprietate in mainile celor care sunt cei mai apti sa-l deserveasca. Aici toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului. Nu exista interprinzatori care sa falimenteze deoarece nu exista calcul economic, astfel ei nu calculeaza daca au iesit in pierdere sau nu. In socialism totul este planificat, planificatorul eate capabil sa determine structura productiei. Astfel, se desfiinteaza preturile si activitatea anteprenoriala. Piata este artificiala.
  2. Dotarea sectiilor de politie cu masini de ultima generatie nu reprezinta o investitie anteprenoriala deoarece, aceasta nu aduce castig material pe viitor. Nu exista garantia faptului ca acei raufacatori vor fi prinsi cu ajutorul masinilor.
  Succesul sau esecul acestei decizii, de a dota sectiile de politie cu masini de ultima generatie, cred ca se poate determina prin a verifica daca acei raufacatori, care folosesc masini puternice, au fost prinsi de politistii care la randul lor, folosesc si ei masini de ultima generatie. Daca acei raufacatori sunt prinsi, achizitia este un succes, daca nu au fost prinsi, reprezinta un esec.
  3. Guvernanta corporatista este angajamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Situatia principal-agent se refera la fractura care se produce intre actionari si manageri si care indica separarea controlului de proprietate. Problema principal-agent eate reflectarea relatiilor de agentie, adica o situatie in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  Urmatoarele sunt o relatie princiap-agent: actionar-manager care reprezinta agentie economica, patron salariat, alegatori-primar.
  4. Daca bunurile s-ar fi vandut la pretul international, se obtin preturi mici si aduc pierderi. Daca se vand la pretul investit, firmele isi pot scoate banii investiti si nu au pierderi.
  Cumparam scump datorita dependentei de bunutile respective. O alta cauza este datorata obstacolelor de a aduce in tara respectivele bunuri, distributia poate fi scumpa. Pentru a vinde bunurile fabricate si pentru a nu ramane cu marfa pe stoc, firmele sunt nevoite sa le vanda la preturi mai scazute. Cei care vor sa cumpere nu accepta pretul ridicat.
  Contractarea prin piata intampina obstacolul costurilor de tranzactie, reflectarea utilizarii sistemului de preturi. Este foarte important de avut in vedere cu cine se incheie contractele. In unele firme, rolul pretului se suspenda si alocarea resurselor se directioneaza prin deciziile agentului economic.
  5. Adevarat sau fals
  4. FAlS. Firma joaca un rol in sistemul economic vreme cat, in interiorul firmei, organizarea tranzactiilor se realizeaza la costuri mai mici decat cele cele implicate de organizarea lor pe piata. Aici costul de organizare este mai mic decat costul de tranzactie.
  Firma va fi limitata cand costurile implicate in de organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasi costutile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata, adica costurile de organizare sunt mai mai decat costurile de tranzactie. Asta inseamna ca exista un nivel optim al planificarii organizationale, incat firma isi va putea continua existenta atat vreme cat se va dovedi o forma de organizare nai ieftina decat mecanismul pietei.
  5. Fals. In sectorul privat, calculul economic este posibil datorita existentei proprietatii private si a institutiei monedei, ca baze ale exietentei pietei si preturilor. Stabilirea profitului si a pierderii ar fi imposibila fara existenta monedei, care este institutia fundamentala a schimbului si baza calculului economic. Doar in sectorul privat, firmele trebuie sa isi masoare profitul si pierderea printr-un mijloc comun de masurare a schimbului.
  In sectorul public, nu toate activitatile dintr-o economie se supun exigentei criteriului economic. Numeroase activitati si domenii intregi functioneaza pe alte criterii decat cel economic. Eficienta economica a activitatilor, in domeniul public, nu poate fi stabilita, deoarece mangerul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic. Nu poate fi verificat economic, exista doar costuri.
  7. Fals. Functia manageriala este subordonata functiei anteprenotiale. Este o eroare sa se identifice activitatea anteprenoriala cu cea manageriala. Activitatea anteprenoriala are caracter productiv.
  Nu orice inteprinzator este manager si invers. Se poate spune ca toti anteprenorii sunt manageri, in sensul ca ei trebuie sa iti conduca afacerea. Anteprenoriatul contine o mica doza de management. Insa acestea nu sunt sinonime. Spiritul anteprenorial este ingradit in marele firme. Managerul poatr deveni inteprinzator doar daca intruneste conditiile necesare si i se permite.

 77. Popescu Adrian-Petre, 1415 B spune:

  Popescu Adrian-Petre, 1415 B

  1. Functia sociala a profitului si falimentului este realizata intr-un mediu universal de schimb,adica prin moneda deoarece prin intermediul acesteia se poate efectua calculul economic.
  Parerea mea este ca functionarea mecanismului institutional al falimentului aduce un beneficiu real, deoarece se poate analiza productivitatea unei firme prin urmarirea profitului si pierderii.
  In socialism nu existau firme care sa falimenteze deoarece proprietatea era a statului.

  2. Aceasta achizitie nu poate fi un exemplu de investitie antreprenoriala, deoarece activitatea antreprenoriala corespunde firmelor private, politia fiind un organ al administratiei publice.
  Succesul sau esecul economic al unei astfel de decizii nu poate fi stabilit, deoarece politia nu presteaza activitati economice de productie sau vanzare care sa determine profitul sau pierderea.

  3. Guvernanta corporatista reprezinta un aranjament institutional care, structureaza conducerea afacerilor prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionari si manageri.
  In domeniul economic, problema principal-agent consta in separarea controlului de proprietate.
  Relatie principal-agent:
  actionar-manager
  sot-sotie
  patron-salariat

  4. In economia socialista, proprietatea este colectiva, iar criteriul rentabilitatii lipseste, deoarece era protejata politic. Consider ca este vorba si despre un aranjament institutional reprezentat de un contract intre stat si intrepreinzator, prin care costurile sa fie reduse.

  5. 4-Fals. Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.

  5-Fals. Posibilitatea utilizarii calculului economic se realizeaza prin existenta proprietatii private si monedei institutiei.

  7-Fals. Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale.

 78. CRETU ALEXANDRA-DANIELA, ETA, an 2, grupa 1411, seria A spune:

  1. Verificarea viabilitatii alocarii resurselor in cadrul structurii de productie a unei economii se realizeaza prin intermediul calculului economic, acest calcul pune in miscare mecanismul institutional al profitului si falimentului. Criteriul profitului institue in general un mecanism motivational simplu si puternic. Functionarea benefica a testului profitului si falimentului nu poate fi conceputa decat dintr-o economie de piata privata. Doar in aranjamentul institutional al drepturilor de proprietate private, profiturile si pierderile sunt instrumentele prin care consumatorii increditeaza conducerea activitatilor productive. Pe de alta parte, testul profitului si pierderii se aplica nu numai firmei in raport de piata ci, si in interiorul firmei, pe masura ce intreprinzatorii verifica viabilitatea operatiunilor interne.Mecansimul institutional al profitului si falimentului nu poate fi conceput in economia socialista, in care toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului deoarece in acest sistem avem de a face cu imposibilitatea calculului economic si asa cum am mentinut si mai sus calculul ec. pune in miscare mecanismul institutional al profitului si falimentului. In socialism problema consta in specificarea mecanismului prin care un consiliu central de planificare poate sa cunoasca ce productii trebuie realizate, in ce cantitati, unde sa fie distribuite, etc. Dupa parerea mea functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica in ziele de astazi pentru ca economia de piata reala este caracterizata, inevitabil, prin incertitudine. Avand in vedere faptul ca avem de a face cu o piata libera consumatorii vor sa aibe cele mai bune oportunitati de servicii sau produse si sunt cei care stabilesc cine merita sa posede si cine nu, si mai ales cat de mult merita sa posede fiecare din resursele disponibile.
  2. Prin aceasta achizitie se imbunatatesc conditiile de munca pentru angajati, dar investitia, nu stiu daca este atat de benefica in conditiile in care tara noastra nu este atat de bogata ca si celelalte din restul lumii, cel putin in ceea ce priveste bugetul. Politia din tara noastra incearca sa urmeze modelul tarilor mai evoluate ca noi, dar nu cred ca este un model atat de bun, pt ca si daca tara ar avea banii necesari pt acele masini, nu ar avea unde sa circule cu ele, soselele noastre necomparandu-se cu cele ale altor tari. Achizitie facuta cel mai probabil a fost facuta prin licitatie publica, iar succesul sau esecul acestei decezii poate fi stabilit prin numarul de cazuri rezolvate, prin numarul mai mare de raufacatori care ar trebui prinsi si prin durata de timp a rezolvarii unei misiuni, care ar trebui sa fie mai mica.
  3.Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionrii si managerii corporatiilor.Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii. Cele mai elocvente ex. de relatii de agentie sunt cele dintre actionari si manageri(agentia economica) si dintre contribuabili si politicieni (agentia politica).
  actionar-manager= EST
  pacient-medic= ESTE
  patron-salariat=ESTE
  sot-sotie= NU ESTE
  alegatori-primar=ESTE
  manager-secretara=ESTE
  antrenor-fotbalist=ESTE
  4.Avand in vedere situatia prezentata putem constata ca masurile luate de Kenya si in celelalte tari din centrul si estul Africii au avut un efect negativ asupra elefantilor, deoarece acestia erau protejati, dar lasati sa umble pe terenuri care nu le ofereau posibilitatea de a-si procura elementele necesare supravietuirii. Chiar daca acestia erau feriti de braconieri, nevoia de hrana si apa a diminuat numarul de elefanti. In Zimbabwe nr. acestora a crescut, chiar daca este permis braconajul, deoarece elefantii se afla in proprietatea privata a indivizilor care ii hranesc, le ofera apa si ii ingrijesc. Astfel le sunt oferite toate elementele necesare supravietuirii, fiind favorizata sanatatea, bunastarea, dar si inmultirea lor.
  5. 4- ADEVARAT, pt ca limitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate de organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata(costuri de organizare>costuri de tranzactie). Aceasta abordare arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale, intrucat firma isi va putea continua existenta atata vreme cat se va dovedi o forma de organizare mai ieftina decat mecanismul pietei.
  5-ADEVARAT, pt ca posibilitatea utilzarii calculului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monedei, ca bazele ale existentei pietei si preturilor
  7-FALS, pt ca intreprinzatorul angajeaza tehnicieni, adica persoane care au abilitatea necesara pt a presta anumite srcini in cadrul firmei. El poate angaja un manager. Functia manageriala este subordonata functie antreprenoriala.Este o eroare sa se identifice actvitatea antreprenoriala cu cea marginala.

 79. Crasmac Vasilica Iuliana spune:

  4. Fals
  5. Fals
  7. Fals

 80. Kevin Petani spune:

  3. Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatilor.Relatia principal-agent :actionar-manager,patron-salariat,manager-secretara

  5.
  4-ADEVARAT
  5-FALS: Calculul economic este posibil in orice sistem cu piata libera.
  7-FALS:Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale.

 81. Postolache Malina spune:

  Postolache Masina
  1415
  Seria B

  1. Mecanismul falimentului are ca scop susținerea unei entități economice, in vederea depășirii unei situații financiare care poate duce la încetarea activității. Acest mecanism este benefic întrucât continuarea activității entității economice va duce la alimentarea bugetului prin taxe și impozite, după ieșirea din situația falimentară. In cazul extremei socialiste majoritatea entităților economice se aflau în proprietatea statului.

  2. Motivația polițiștilor nu este una verosimilă întrucât performanțele unui VW Polo sunt oricum mult sub media performanțelor parcului auto român. Drept urmare, nu a fost înregistrată o scădere a numărului de amenzi rutiere de la efectuarea înnoirii parcului auto MAI.

  3. Guvernanța corporatista reprezinta sistemul prin care o companie e condusa si controlată. De cele mai multe ori este de forma unei ierarhii complexe, dar bine definită. In sfera economică problema principal-agent reprezinta lipsa responsabilitatii sau a constientizarii faptului că orice decizie poate influenta din punct de vedere economic entitatea respectivă. Întrucât există o relație de interdependenta între toate exemplele de mai jos, consider că toate reprezinta relație principal-agent.

  4. Țintele doctrinei socialiste aveau ca prioritate ocuparea forței de muncă. Anii 80 pentru Romania au fost o perioada de penetrare a diverselor piete, urmând ca ulterior să se prioritizeze si criteriul rentabilității.

  5. 4. F
  5. A
  7. F

 82. Bran Alexandra spune:

  BRAN ALEXANDRA 1416 SERIA B ETA
  1.Functia sociala a profitului si a pierderii ar fi imposibila fara un mediu universal de schimb,anume moneda-institutia fundamentala a schimbului si baza calculului economic .Oamenii de afaceri pot sa utilizeze calculele de rentabilitate atunci cand banii sunt esentiali in efectuarea schimburilor si a tranzactionarii bunurilor de larg consum .Functionarea relatiei profit-faliment este benefica si nu poate fi conceputa decat intr-o economie de piata privata .Aceasta nu se manifesta in conditiile proprietatii publice si nici in economia socialista in care toate mijloacele de productie sunt in proprietatea colectiva .
  2.Achizitia de masini puternice,anume VW ,sunt o investitie benefica pentru politie,intrucat in comparatie cu Loganul ,acestea au o putere a motorului mult mai mare si faciliteaza prinderea mai rapida a infractorilor.
  3.Guvernanta Corporatista este un aranjament institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionari si managerii corporatiilor .Relatia ,problema pricipal-agent se reflecta atunci cand un titular transfera unele drepturi unui agent in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.
  actionar-manager;patron-salariat;manager-secretara;sot-sotie
  5.4.A
  5.5.A
  5.6 (A)orice inteprinzator este si un manager ,intrucat o data cu activitatea de administrare a firmei se va transforma uneori in manager de varf .Manifestarea spiritului anteprenorial presupune un management bazat pe o gestiune a riscului ,pe orientarea spre oportunitati .

 83. Cristea Daniela Ionelia 1411A- Anul 2 spune:

  1. Functia sociala a profitului si a dreptului reprezinta raporturile de schimb continuu intre moneda si bunuri, resurse, adica preturile monetare. Din punctul meu de vedere, functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefic, deoarece consumatorii stiu cui sa se incredinteze, atat conducerea productivitatii cat si cui sa lase pe mana drepturile de proprietate.
  In socialism nu exista intreprinderi care sa si falimentele cum nu exista intreprinderi care sa aiba profit, deoarece inexistenta drepturilor de proprietate si a sistemului de schimb voluntar face sa se desfiinteze preturile de piata si activitatea antrepenoriala, deci si calculul economic.

  2. Consider ca investitia facuta este o “ investitie” antreprenoriala, deoarece in urma cheltuielilor facute vor exista castiguri, faptul ca vor prinde raufacatorii si astfel vor creste sa spunem salariile. Castigurile se mai pot numara si prin reducerea dezastrelor pe care le faceau raufacatorii. Pe langa acest lucru, investitia este antreprenoriala daca costurile achizitionarii noilor vehicule vor fi mai mici decat castigurile speculate din viitor.

  3. Guvernanta corporatista reprezinta organizarea stucturala a firmei prin raportul contractual stabilit intre manageri si actionarii firmei respective iar problema principal- agent se reflecta asupra agentiilor, adica agentul se angajeaza sa reprezinte prin actiunile sale interesele titularului in schimbul unor remuneratii.
  Relatie care reprezinta principal-agent: actionar- manager, patron- salariat, manager- secretara si antrenor- fotbalist
  Relatie care nu reprezinta principal-agent: pacinet-medic, alegator-primar si sot-sotie.

  4. Sistemul socialist nu a fost niciodata pe un calcul exact , cum stim deja, in acest sistem este imposibil calculul economic, astfel nu se poate face o analiza de castig sau de pierdere. Acest sistem afecteaza si celelalte state care sunt in colaborare cu acestia, astfel, prin pretul redus la vanzarea materiei prime, un alt sistem socialism vinde la un pret nejustificat, pretul produsului finit neacoperind nici macar cheltuiala cu materia prima fosita. Din aceste actiuni rezulta scaderea preturilor materiei prime, nefiind acum justificata cheltuiala la producerea produsului finit.

  5. Adevarat sau fals:
  4. F
  Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie. Deoarece firma intampina costuri de organizare, pe cand piata intampina costuri de tranzactie, cele doua fiind datorate sistemului de preturi.

  5. A
  Calculul economic este posibil in orice sistem economic in care exista moneda, Pe langa aceasta mai este si existenta proprietatii private, ca baze ale existentei pietei si preturilor.

  7.F
  Orice intreprinzator este si manager, dar nu orice manager este si intreprinzator.
  Managerul poate elibera antreprenorul de anumite activitati din cadrul firmei, insa acesta nu poate substitui si activitatea antreprenoriala.

 84. Călin Alexandra-Carmen spune:

  1. Calculul economic duce la mecanismul institutional al profitului si falimentului.Aceste mecanisme pot avea loc doar pe o piata libera, adica privata. Scopul fiecaruia este sa obtina un rezultat multumitor din oferirea servicilor sale celorlalti. Functia sociala a profitului si falimentului se realizeaza printr-un mediu universal de schimb, moneda.
  Falimentul indica pierderi datorate erorilor de anticipare in alocarea si utilzarea resurselor. Din punctul meu de vedere, mecanismul institutional al falimentului este benefic deoarece astfel producatorii isi dau seama de greselile facute in gestionare unei activitati antreprenoriale. Cei care incearca sa depaseasca situatia de faliment trebuie sa gaseasca o modalitate de a atrage clientii care au putere de decizie de unde pot achizitiona bunurile sau serviciile.
  In economia socialista, unde toate mijloacele de productie sunt in propietate colectiva, functionarea mecanismului profitului si falimentului nu putea exista. Intr-o piata socialista exista controlul statului asupra productiei, astfel calculele economice nu pot fi gestionate de producatori.
  2. Sectorul public, din care face parte politia, nu functioneaza pe un criteriu economic. Depinde de un management birocratic ce implica doar costuri. Astfel, achizitia publica a unor autoturisme puternice si de ultima generatie poate fi privita ca o investitie bine gandita si de succes atunci cand politistii incep sa prinda mai multi infractori decat inainte. Insa, daca politistii nu reusesc sa depaseasca numarul de infractori prinsi, aceasta investitie va fi un esec.
  3. Guvernanta corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatilor.
  Intr-o relatie principal-agent, titularul transfera unele drepturi unui agent intr-un contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului
  Relatia principal agent se regaseste sub urmatoarele forme:
  -actionar-manager
  -patron-salariat
  -manager-secretara
  4. In economia socialista, calculul economic nu era posibil, preturile bunurilor cat si cele de productie erau decise de catre stat. Datorita inexistentei calculului economic sa produs haos deoarece preturile de import cu cele de export erau foarte diferite, pretul pieselor ce formau un bun erau mai scumpe decat bunul final. Resursele erau alocate irational.
  5. 4-ADEVARAT daca se demonstreaza ca exista un nivel optim al planificarii organizationale.
  5-FALS: Calculul economic este posibil in orice sistem cu piata libera.
  7-FALS:Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale. Este o eroare sa se identifice activitatea manageriala cu cea antreprenoriala.

 85. Nitu Rares Mihai spune:

  Nitu Rares Mihai , Seria B , Grupa 1414

  1. Functia sociala a profitului si a falimentului este data de raporturile (sociale) intre divizii care lucreaza in firma avand un scop comun : cresterea venitului .
  Institutia mecanismului institutional al falimentului este benefica deoarece in acest fel agentii economici neproductivi sunt eliminati de pe piata chiar de catre piata insasi.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze doarece nu exista concurenta , nu exista piata libera care segmenteaza agentii economici iar constrangerea bugetara este slaba.

  2. Achizitia poate sa fie considerata o investitie numai daca aduc beneficii mai mari decat cheltuielilr; adica acele costuri cu achizitia automobilelor reduc cheltuielile cauzate de raufacatori cu un volum mai mare. Daca rezultatul se soldeaza cu prinderea acestora ( sau astfel incat costurile efectuate opresc cresterea pagubelor deja cauzate ) atunci investitia este un suuces ; si viceversa.

  3. Guvernanta economica reprezinta raporturile contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiei , raporturi ce reprezinta structura de conducere a afacerilor economice.

  Problema principal – agent consta intr-o serie de divergente nascute din separarea controlului de propietate . ( interesele managerilor/ agentilor nu corespund neapart cu ineterese propietatrilor / principalilor ). Partile actioneaza in conditii diferite de informare ( informatie asimetrica ) acest lucru jucand si el un rol marirea discrepantei dintre agent si principal.

  Relatiile principal – agent sunt : actionar – manager ; patron – salariat si alegatori – primari.

  4. Avand in vedere ca nu exista propietate privata si nici control economic ( in mod automat ) managementul birocractic nu este incitat sa foloseasca cele mai rentabile procese de productie / materii prime ( in cazul Trabanturiloe ) si nici nu este orientat spre obtinerea de profit ( in cazul comercializarii petrolului la un pret mult mai mic ). Asadar problema comuna este lipsa de propietate privata si lipsa unei coordonari adecvate care sa duce la maximizarea efortuirlor minimizand costurile.

  5.
  (4)Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzitie.
  Afirmatia este falsa deoarece costurile de organizare mai mari decat cele de tranzatie determina defapt limitarea firmei pe piata ( daca avem costuri organizationale mai mari decat cele de tranzitie atunci activitatea nu mai este rentabila; nu face fata provocarilor pietei.

  (5) Calculul economic este posibil in orice sistem economic in care exista exista moneda.
  Afirmatia este FALSA deoarece nu existenta monedei este cea care determina viabilitatea calcului economic ci propietatea privata. Calcului economic este un calcul a priori procesului tehnic efectiv deci este reprezentat de previziunile oamenilor despre factorii care pot aparea pe parcursul procesului. Asadar posibilitatea efectuarii unui calcul economic este conitionata de existenta propietatii private, nu de sistemul de schim oficial.

  (7) Orice intreprinzator este manager si inver.
  Propozitia este Falsa deoarece intreprinzatorul este propietarul, anteprenorul care angajeza tehnicieni meniti sa imbunatateasca situatia organizatiei. Ulterior intreprinzatorul poate angaja un manager pentru a conduce afacerea intr-o sfera bine determinata. Cel din urma poate sa il delege pe anteprenor de anumite obligatii dar nu il poate substituii complet . Asadar functia de manager este mereu subordonata functiei de intreprinzator.

 86. Buzi Entela,ETA,an 2,Grupa 1411,Seria A spune:

  Rezolvare aplicatii online (3)
  Aplicatia 1
  Care este funcţia socială a profitului şi falimentului?
  Consideraţi că funcţionarea mecanismului instituţional al falimentului este benefică?
  De ce în socialism nu existau întreprinderi care să şi falimenteze?
   Organizatile economice concureaza pe piata in vederea valorificarii oportunitatilor de afaceri si obtinerii acelor profituri care sa justifice costurile si investitiile efectuate. Verificarea viabilitatii alocarii resurselor in cadrul structurii de productie a unei economii se realizeaza prin intermediul calcului economic, acest calcul pune in miscare mecanismul institutional al profitului si falimentului. Criteriul profitului instituie in general un mecanism motivational simplu si puternic.
  Functionarea benefica a testului profitului si falimentului nu poate fi conceputa decat dintr-o economie de piata private. Doar in aranjamentul institutional al drepturilor de proprietate private spunea Ludwing von Mises, profiturile si pierderile sunt intrumentele prin care consumatorii increditeaza conducerea activitatilor productive. Pe de alta parte, testul profitului si pierderii se aplica nu numai firmei in raport de piata ci, si in interiorul firmei, pe masura ce intreprinzatorii verifica viabilitatea operatiunilor interne. Aceasta evaluare necesita utilizarea preturilor monetare pentru operatiunile similar comercializate pe piata, in afara firmei.
  Mecanismul institutional al profitului si falimentului nu poate fi conceput in economia socialista, in care toate mijloacele de productie sunt in proprietatea statului deoarece in acest system avem de a face cu imposibilitatea calcului economic si asa cum am mentinut si mai sus calcul economic pune in miscare mecanismul institutional al profitului si falimentului. In socialism problema consta in specificarea mecanismului prin care un consilui central de planificare poate sa cunoasca ce productii trebuie realizate, in ce cantitati, unde sa fie distribuite, etc. Prin eliminarea proprietatii private si a sistemului de schimb voluntar, socialismul desfinteaza preturile (de piata) si implicit activitatea antreprenoriala si calcul economic. Comisarii politici socialisti, care schimba bunuri asupra carora nu au nuci un drept legitim de proprietate, apar ca simpli participanti la un joc artificial denumit “piata”.
  Eu consider că funcţionarea mecanismului instituţional al falimentului este benefică in zilele de astazi deoarece economia de piata reala este caracterizata, inevitabil, prin incertitudine. Avand in vedere faptul ca avem de a face cu o piata libera consumatorii vor sa aiba cele mai bune oportunitati de servicii sau produse si sunt cei care stabilesc cine merita sa posede si cine nu, si mai ales cat de mult merita sa posede fiecare din resursele disponibile.
  Aplicatia 2
   Poliţiştii pretind că există câţiva răufăcători care, pentru a nu putea fi prinşi, se folosesc de maşini puternice. Ca atare, toate secţiile de poliţie au fost dotate cu autoturisme Volkswagen de ultimă generaţie. Este această achiziţie publică un exemplu de „investiţie” antreprenorială? Cum poate fi stabilit succesul sau eşecul acestei decizii?
  Prin aceasta achizitie se imbunatatesc conditile de munca pentru angajati,dar investitia,nu stiu daca este atat de benefica ca si celelalte din restul lumii, cel putin im ceea ce priveste bugetul.
  Politia din Romania incearca sa urmeze modelul tarilor mai dezvoltate ca Romania, dar dupa parerea mea acest model nu este un model atat de bun, deoarece si daca tara ar avea banii nevesari pentru acele masini , nu af avea unde sa circule cu ele, soselele fiind diferite fata de alte tari. Achizitia facuta cel mai propabil afost facuta prin licitatie publica, iar succesul sau esecul acestei decizii poate fi stabilit prin numarul de cazuri rezolvate, prinnumarul mai mare de raufactori care ar trebui prinsi si prin duratade timp a rezolvarii unei misiuni, care ar trebui sa fie mai mica.
  Aplicatia 3
   Definiţi guvernanţa corporatistă şi arătaţi în ce constă problema principal-agent în sfera economică.
  Guvernanţa corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractual stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor.
  Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie, adica a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi unui agent in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii.Cele mai elocvente ex de relatii de agentie sunt cea dintre actionari si manageri ( agentia economica) si cea dintre contribuabili si politicieni (agentia politica). Teoria agentiei (economice) studiaza problemele legate de conflictele de interes care pot aparea in diferite relati contractuale. Aceste probleme rezulta din faptul ca partile actioneaza in conditi diferite de imformare ( informatia este asimetrica). Obiectivul este de a intelege cum diferite aranjamente institutionale pot contribui la limitarea comportamentelor oportuniste, caz in care rezolvarea problemei stimulentelor ii va determina pe agentii sa lucreze intr-o masura mai mare in favoarea intereselor principalilor.
   Care dintre următoarele este o relaţie principal-agent:
  acţionar-manager–este
  pacient-medic–nu este
  patron-salariat–este
  soţ-soţie– nu este
  alegători-primar –cred ca este
  manager-secretară–este
  antrenor-fotbalist–este

  Aplicatia 4
   Revista The Economist arată că, în economiile socialiste, cum erau cele din centrul şi estul Europei înainte de 1990, criteriul rentabilităţii lipsea cu desăvârşire. De exemplu, rafinăriile din România au exportat produse din petrol rafinat la un preţ cu 25$ pe tonă mai mic decât preţul plătit pentru importul ţiţeiului utilizat în această producţie. În cazul Germaniei de Est, se constată că preţurile la care se vând autoturismele Trabant sunt mai mici decât suma preţurilor materiilor prime. Vânzările de metal, plastic etc. la preţurile internaţionale ar fi adus încasări mai mari decât producţia de Trabant-uri. În acest caz, producţia a redus valoarea materiilor prime utilizate.
  Avand in vedere situatia prezentata putem constata ca masurile luate in Kenya si in celelalte tari din centrul si estul Africii au avut un efect negativ asupra elefantilor, deoarece acestia erau protejati, dar lasati sa umble pe terenuri care nu le ofereau posibilitatea de a-si procura elementele necesare supravietuirii. Chiar daca acestia erau feriti de braconieri , nevoia de hrana si apa a diminuat numarul de elefanti.
  Aplicatia 5
  (4) Firma este o formă de organizare mai ieftină decât piaţa când costurile de organizare sunt mai mari decât costurile de tranzacţie–Adevarat, deoarece limitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate de organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata (costurile de organizare > costurile de tranzactie). Aceasta abordare arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale,intrucat firma isi va putea continua existenta atata vreme cat se va dovedi o forma de organizare mai ieftina decat mecanismul pietei.

  (5) Calculul economic este posibil în orice sistem economic în care există moneda-Adevarat, deoarece posibilitatea utilizarii calcului economic decurge din existenta proprietati private si a institutiei monedei, ca bazele ale existentei pietei si preturilor.

  (7) Orice întreprinzător este manager şi invers–Fals, deoarece intreprinzatorul angajeaza tehnicieni, adica persoare care au abilitatea necesara pentru a presta anumite sarcini in cadrul firmei.El poate angaja un manager. Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale. Managerul il poate elibera pe intreprinzator in mod semnificativ de activitatile necesare conducerii afacerilor, insa acesta nu poate substitui complet activitatea antreprenoriala. Este o eroare sa se identifice activitatea antreprenoriala cu cea manageriala.

 87. TUDOSE GEORGIANANICOLETA spune:

  1. Funcția sociala a profitului si a falimentului se dezvolta într-o economie de piață privată și are ca mediu universal de schimb moneda. Profitul indica calitatea funcției de antreprenor in alocarea resurselor, iar falimentul indica acele erori în distribuirea resurselor.
  Consider ca, mecanismul functional al falimentului este benefic, deoarece prin acest procedeu, cel care are parte de o pierdere poate invata ca pe viitor sa nu mai facă aceleasi greseli care au dus la scăderi in resurse.
  In socialism nu existau întreprinderi predispuse falimentului, deoarece proprietatea privată lipsea, iar bunurile erau colective.
  2. Succesul sau esecul acestei decizii poate fi stabilit prin numărul de răufăcători care au fost prinși cu acea masina.
  Consider ca, aceasta achiziție nu este un exemplu de investitie antreprenoriala, deoarece resursele puteau fi alocate unui alt lucru mult mai bun.
  3. Guvernantă corporatista reprezinta aranjamentul instituțiilor care structurează conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractual stabilite intre acționarii si managerii corporațiilor. Problema principal-agent in sfera economică consta in acea reflectare a relațiilor din agenție, adică a acelor situații în care un titular transfera unele drepturi unui agent prin intermediul unui contract, in care agentul se angajează să reprezinte interesele principalului in schimbul unei remunerație.
  Se poate regăsi in: patron-salariat, antrenor-fotbalist.
  4. In acest paragraf sunt descrise profiturile din economia socialistă. Rentabilitatea lipsea cu desăvârșire, deoarece profiturile erau mai mici in comparatie cu cat se investesc pentru producerea bunurilor ce erau vândute. Consider ca acest lucru se intampla din cauza faptului ca nu exista proprietate privată și din cauza ca nu exista un antreprenor care sa gestioneze aceste pierderi.
  5. 4F- firma este o organizație mai ieftină in comparatie cu piata, prin prisma prețurilor si anume: costurile de organizare sunt mai mici decât costurile de tranzacție.
  5F- calculul economic este posibil in orice sistem economic in care exista proprietate privată SI instituția monedei.
  7F- funcția managerială se subordonează funcției de antreprenor, astfel că managerul nu poate rezolva in totalitate activitatea intreprinzatorului.
  Grupa 1416

 88. Constantin Ioana Raluca , grup 1411A spune:

  1.Functia sociala a profitului si falimentului este calculul economic, care pune in miscare acest mecanism. Realizarea functiei sociale a profitului si pierderilor ar fi imposibila fara existent monedei, care este institutia fundamental a schimbului si baza calcului economic. Pe piata libera profitul reprezinta rasplata serviciilor , astfel acesta este un indicator de calitate al functiei antreprenoriale de alocare a resurselor , falimentul reprezentant de multe ori erori de anticipare in alocarea resurselor.
  Consider ca functionarea mecanismului institutional al falimentului este benefica, deoarece intreprinzatorii sunt cei care stau la baza procesului decisional ce determina cursul de productie. Daca acestia nu reusesc sa produca intr-un mod satisfacator , cu cat mai putine cheltuieli, atunci acestia vor avea parte de pierderi care pot conduce la faliment. Din punctul meu de vedere, falimentul reprezinta ignoranta oameniilor de a lucra in echipa, de a conserva resursele , de a economisi si de a gasi diferite alternative care sa le maximizeze munca , dar si produsele finite.
  In socialism nu existau intreprinderi care sa si falimenteze , deoarece functionarea benefica a testului profitului si falimentului putea fi conceput doar intr-o economie de piata private, socialismul avand mijloace de productie aflate in proprietate colectiva.
  2. Activitatea antreprenoriala este justificata tocmai prin faptul ca economia reala este caracterizata, inevitabil, prin incertitudine. Astfel, putem spune ca intreprinzatorul ( politia , in cazul de fata) este un speculator, dornic sa-si foloseasca perceptia pentru a demara actiuni care sa-I aduca profit ( in cazul de fata, prinderea infractorilor). Rezultatul acestei actiuni este incert, succesul sau esecul acestei decizii va fi vizibil in timp , daca politistii vor incepe sa prinda infractori, atunci vor avea de castigat.
  3. Guvernanta corporatista reprezinta un angajament institutional care structureaza conducerea afacerilor economice prin anumite raporturi contractuale stabilite intre actionari si managerii corporatiilor . Problema principal-agent in sfera economica consta in reflectarea relatiilor de agentie, adica acele situatii in care un titular transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul se angajeaza sa reprezinte interesele titularului in schimbul unei anumite retributii. Reprezinta o relatie de tip principal-agent urmatoarele: actioner-manager, patron-salariat, manager-secretara.
  4. In economiile socialiste era imposibil calcului economic , problema constand in specificarea mecanismului prin care un consiliu central de planificare poate cunoaste toate amanuntele despre o productie care trebuie realizata, in ce cantitati ar trebuie ea facuta , und ear trebuie sa fie distributive etc. Fiind desfiintate caracteristicile proprietatii private si a schimbului voluntar, socialismul elimina preturile (de piata ) si , implicit, activitatea economica si calcului economic. Astfel Germania, care vindea Trabant-uri la un pret mai mic decat valoarea pieselor si Romania , care exporta produse din petrol rafinat la un pret mai mic , erau simpli participant la un joc artificial denumit “piata “.
  5. (4) Adevarat , deoarece natura firmei se reduce la un anumit tio de aranjament contractual , care reuduce numarul contractelor, deci si costurile de tranzactie, fata de costurile solicitate de contractarea prin piata.
  (5)Fals, deoarece functia sociala a profitului si falimentului este calculul economic, care pune in miscare acest mecanism. In socialism nu existau intreprinderi care sa si falimenteze , deoarece functionarea benefica a testului profitului si falimentului putea fi conceput doar intr-o economie de piata private, socialismul avand mijloace de productie aflate in proprietate colectiva.
  (7) Fals, deoarece intreprinzatorul angajeaza tehnicieni, adica persoane care au abilitatea necesara pentru a presta anumite servicii in cadrul firmei, fiind capabil chiar sa angajeze si un manager si are tendinta de exploatare a oportunitatilor existente in mediul sau de afaceri, fara a fi constrans de disponibilitatea resurselor.
  Managerul, desi recunoaste necesitatea fructificarii oportunitatilor, se concentreaza in primul rand pe modul de utilizare a resurselor disponibile si pe care le poate controla
  Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale.

 89. Predescu Andrei-Cristian spune:

  1415 B

  1. Profitul reprezinta motivatia oricarui agent economic, fiind diferenta dintre venit si cheltuieli.

  2. Achizitia de autoturisme poate reprezenta o “investitie” deoarece cu ajutorul masinilor, politistii pot sa isi desfasoare activitatea, avand nevoie de mijloace de transport rapide pentru a interveni la nevoie. Succesul sau esecul pot fi stabilite in functie de randamentul masinilor.

  3. Guvernarea corporatista este aranjamentul institutional care structureaza conducerea afacerilor economice.
  Relatie principal-agent : actionar-manager , patron-salariat,sot-sotie, alegatori-primar, manager-secretara, antrenor-fotbalist.

  4.Economiile socialiste au acceptat un pret mai mic la vanzarea produselor din petrol sau la vanzarea Trabanturilor , dar au urmarit scaderea pretului materiilor prime utilizate la producerea acestora. Aceste economii s-au axat pe atingerea scopurilor pe termen lung.

  5. 4) F 5) F 7)F

 90. POPESCU OCTAV SARGETIU ANAMARIA spune:

  1415 B

  1. Functia sociala a profitului si a falimentului se realizeaza printr-un mediu universal de schimb, si anume, moneda, prin intermediul careia se poate efectua calculul economic.
  Consider ca functia mecanismului institutional este benefica, deoarece prin aceasta se poate observa si analiza productivitatea unei intreprinderi, cu ajutorul unor instrumente, precum piederile si profitul.(specifice doar mediului privat)
  In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze, intrucat proprietatea este una colectiva(este eliminata proprietatea privata, sunt desfintate preturile care duc la inchiererea activitatilor antreprenoriale, astfel s-a ajuns la imposibilitatea calculului economic). Tot ce se alfa in proprietatea statului nu poate da niciodata faliment.

  2. Acesta achizitie nu poate fi un exemplu de investitie antreprenoriala, deoarece activitatea antreprenoriala corespunde institutiei proprietatii private, politia fiind un organ al administartiei publice.
  Succesul sau esecul acestei decizii nu poate fi stabilit. In sistemul public, eficienta economica nu se poate determina, intrucat, managementul birocratic nu se poate verifica prin calcul economic.
  Acest calcul economic se poate realiza doar in baza a doua instrumente:profit si pierderi. Apartinand statului, politia corespunde aparatului birocratic, care inregistreaza doar pierderi(costuri).

  3. Guvernanta corporatista este un aranjament institutional care, structureaza conducerea afacerilor, prin anumite raporturi contractuale, stabilite intre actionari si manageri.
  In sfera economica, problema principal-agent consta in separarea controlului de proprietate(transfer de drepturi in cadrul unui contract) dintre actionari si manageri, fiind asociata modului specific de guvernanta corporatista in societatea comerciala moderna.
  Relatie principal-agent: actionar-manager
  sot-sotie
  patron-salariat

  4. In economia socialista, proprietatea este colectiva, astfel criteriul rentabilitatii lipseste. Productia a redus valoarea materiilor prime utilizate, deoarece era protejata politic si avea constrangeri bugetare slabe.
  Poate fi vorba si despre un aranjament institutional reprezentat de un contract intre principal(statul) si agent(intreprinzator), prin care costurile sunt reduse(din interesele ambelor parti). Analizand costurile reduse, din punctul meu de vedere, acestea s-ar referi la niste subventii indirecte, mai exact scutiri fiscale.

  5. (4)-F Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.(tranzactiile sunt internalizate/integrate in cadrul firmei).
  (5)-F Posibilitatea utilizarii calculului economic se face prin existenta proprietatii private si a institutiei monedei.
  (7)-F Functia manageriala este subordonata functiei antreprenoriale.(este o eroare sa se identifice ca fiind una si aceeasi)

 91. TABACU ANA-MARIA spune:

  SERIA B; GRUPA 1416

  1)Intreprinzatorul este obligat sa furnizeze consumatorului bunurile pe care acesta le cere in mod prioritar, fiind inutil sa faca diferente intre productia pentru profit si cea pentru consum. De asemenea, un intreprinzator care nu efectueaza calculcule sau nu ia in considerare rezultatele calculelor, in scurt timp va da faliment. Doar intr-o economie de piata privata putem observa daca testul profitului si al falimentului functioneaza intr-un mod benefic. Intr-o economie socialista sau in conditiile proprietatii publice nu se poate vorbi despre testul profitului si al falimentului.
  2)Consider ca achizitia autoturismelor Volkswagen reprezinta o investitie si o cale spre prinderea raufacatorilor. Esecul sau succesul acestei achizitii se va observa in momentul vor fi sau nu prinsi raufacatorii.
  3)Guvernanta corporatista reprezinta acel aranjament institutional ce este menit sa structureze conducerea afacerilor economice prin intermediul unor raporturi contractuale stabilite intre actionarii si managerii corporatiilor. Problema principal-agent reflecta relatiile de agentie, precum actionari-manageri (agentia economica) si contribuabili-politicieni (agentia politica). Relatii principal-agent : actionar-manager, alegatori-primar, manager-secretara, antrenor-fotbalist.
  4)Atunci cand firma inregistreaza costuri de organizare mai mici decat costurile de tranzactie, se internalizeaza tranzactiile integrate in cadrul firmei, firma jucand un rol important in sistemul economic. In momentul in care costul de organizare il depaseste pe cel de tranzactie, se limiteaza dimensiunea firmei, putand sa isi continue activitatea doar cand se va dovedi o forma de organizare mai ieftina decat mecanismul pietei.
  5) (4) adevarat;
  (5) fals – calculul economic este posibil daca exista proprietate privata in ceea ce priveste institutia si moneda;
  (7) fals – intreprinzatorul exploateaza oportunitatile existente, pe termen scurt si intr-un mod riscant, in timp ce managerul se concentreaza pe modul de utilizare al resurselor, fiind angajat in oportunitati pe termen lung, intr-un ritm mai lent.

 92. Bungărzeanu Adina Alexandra spune:

  2.Decimarea marilor cirezi de bizoni din Vestul Sălbatic a fost din cauza lipsei dreptului de proprietate, din cauza asta vitele sunt mai protejate decat ei, pentru ca nu lipsește acest drept.
  4.Da, deoarece sunt costuri de excludere.
  5.Bunica mea a înconjurat gradina cu un gard.-costuri de excludere
  În spital s a adus un nou manager. – costuri de organizare.
  8.Dreptul de propietate este o instituție economica. Propietate exclusivitatii este dreptul economic, deoarece accesul nu este liber, din cauza bunurilor limitate, pentru acestea trebuie plătite un pret.
  9.Vinovatul este proprietarul stupilor de albine, deoarece nu a luat masuri pentru dreptul sau de propietate. Soluția pentru aceste conflicte sunt costurile de excludere, pentru ambii proprietari.Propietarul stupilor nu poate cere despăgubiri pentru ca albinele s au deplasat pe proprietatea vecinului.
  11.Pentru achiziționarea unui telefon mobil voi vizita cele mai apropiate 3 magazine din zona locuințe mele si voi alege cel mai bun preț.

 93. Bungărzeanu Adina Alexandra spune:

  Bungărzeanu Adina, grupa 1410.
  1.Principiul raritatii ne spune ca bunurile sunt limitate, in comparație cu nevoile care sunt nelimitate. Pentru a nu se dezvolta conflicte între persoane, existe dreptul de proprietate care ne arata cine are dreptul asupra unui bun. Economiști susțin ca, daca resursele ar fi nelimitate,toti ar consuma dupa bunul plac, si atunci problema alegerii nu ar mai există si costul de oportunitate ar fi nul.
  3.Dreptul modern al proprietăți isi are originile in dreptul roman.Dreptul roman se întemeiaza pe trei principii juridice esentiale:drept de posesiune, drept de utilizare, drept de uzufruct.
  4. Nu cred ca, prin aceasta producție eficienta drepturile de propietate ar fi mai mari.
  5.Tocmai ce mi am cumpărat un nou teren pentru afacerea mea, am investit costuri de excludere.
  Covrigăria Luca s a aliat cu Covrigăria Matei, intre acestea au apărut costuri de organizare.
  6. Costuri de tranzacție:taxe si impozite, RCA, contract de vânzare cumparare
  7.Acest lucru nu este posibil, deoarece parcul, este proprietate publica, care este proprietatea statului, iar oficialii guvernamentali sunt cei care pot stabili o destinație pentru aceasta propietate publica.
  1.F
  2.A
  3.A
  4.A
  5.F
  6.A
  7.F
  8.A
  9.A
  10.A

error: