Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Evoluții macroeconomice: riscuri și provocări - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Evoluții macroeconomice: riscuri și provocări

Share

România înregistrează în prezent o creștere economică record, bazată însă în principal pe consum. În acest sens, dinamica negativă a investițiilor este de natură să pună în pericol creșterea sustenabilă pe termen mediu și lung. Contextul macroeconomic actual este unul al contrastelor, anume creștere economică record și deficite înalte, concomitent cu adâncirea deficitului în balanța de plăți. Creșterea economică suplimentară nu s-a reflectat, în mod proporțional, în colectarea veniturilor fiscale, ceea ce indică totodată performanțe reduse în planul colectării și administrării fiscale.

Acesta este contextul în care se resimte nevoia unei reorientări a politicilor economice dintre consum spre investiții. Esențială este îmbunătățirea calității investițiilor publice prin atragerea fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii de transport. Totodată, pentru susținerea inițiativei private și a mediului de afaceri, este vitală asigurarea predictibilității economice, puternic afectată în ultima perioadă, în principal prin inițiative de politică fiscală. În planul politicilor structurale, este indispensabilă întărirea disciplinei financiare în economie și îmbunătățirea guvernanței corporatiste în sectorul companiilor de stat.

Prezentare Economia Romaniei oct 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *