Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. TEST Semestru Economie Instituțională - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

TEST Semestru Economie Instituțională

Share

Test semestru Economie Instituțională

Identificaţi prin Adevărat sau Fals propoziţiile de mai jos și argumentați răspunsul:

1. Distincţia dintre instituţii şi organizaţii nu exclude ca anumite instituţii să fie încorporate în organizaţii.

2. Teoria dependenței de trecut explică de ce regulile de trafic sporesc siguranța călătorilor.

3. Firma este o metodă de organizare mai ieftină decât piața atunci când costurile de organizare sunt mai mari decât costurile de tranzacție.

4. Proprietatea de stat și proprietatea publică nu se confundă în privința dreptului exclusiv de control.

5. În zonele cu criminalitate ridicată, eficienţa drepturilor de proprietate este relativ mai mare datorită costurilor de excludere mai ridicate.

6. Imposibilitatea calculului economic în socialism este rezultatul controlului preţurilor.

7. Problema pasagerului clandestin apare atunci când cineva este prins în tren fără bilet.

8. Spre deosebire de întreprinderile private, cele de stat acţionează în condiţiile unor constrângeri bugetare tari.

9. Principala cale de creştere a bunăstării generale este redistribuirea avuţiei în societate.

10. Schimbarea instituţiilor informale are caracter inerţial şi este dependentă de trecut.

Multă baftă! 

Timpul alocat este de 60 de minute! Obținerea punctajului (1 punct pentru fiecare propoziție) este condiționată de argumentarea corectă a răspunsului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

137 raspunsuri la: " TEST Semestru Economie Instituțională "

 1. Catea Roberto spune:

  1. A
  2. A
  3. F
  4. F
  5. A
  6. A
  7. F
  8. A
  9. F
  10. A

 2. STROE NICOLETA ALEXANDRA spune:

  1 f . Organizațiile iau nastere in vederea exploatării oportunităților furnizate de instituții
  2 f . Teoria dependentei in stiinta afirmă că resursele curg dinspre ” petiferia ” țărilor sărace și dezvoltare de către un nucleu de țări.
  3 f . Firma si piata reprezinta 2 aranjamente alternative de organizare a aceleiași tranzacții.
  4 a .controlorul proprietății de stat apartine celor aflati in fruntea organismelor statului.
  5 f . Eficienta dreptului de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor ridicate
  7 a .pasagerul clandestin este persoana care beneficiază de un bun public fără să fi contribuit la finanțarea costului de producere a bunului respectiv
  8 f cele private acționează in conditiile unor constrângeri
  9 a
  10 f .institutiile informale sunt reguli sociale nescrise

 3. Gilca Alina-Gabriela spune:

  Gîlcă Alina-Gabriela
  Grupa:1412
  Seria: A

  1-ADEVARAT. Instituțiile sunt regulile iar organizațiile sunt jucătorii.
  2-ADEVARAT.
  3-FALS. Firma este o metoda de organizare mai ieftina atunci când costurile de organizare sunt mai mici decât cele de tranzacție.
  4-ADEVARAT. Proprietatea publică si cea de stat sunt una si aceeasi.
  5-FALS. În zonele cu criminalitate ridicata eficiența drepturilor de proprietate este relativ mai redusă datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  6-ADEVARAT.
  7-FALS. Pasagerul clandestin apare atunci cand cineva incearca sa beneficieze de un lucru fara sa plăti.
  8-FALS.Intreprinderile de stat acționează în condițiile unor constrângeri bugetare slabe.
  9-ADEVARAT. Redistribuirea reflectă ideologia socialistă si socio-democrata. Reprezinta ideea de egalitate si justitie socială.

  10-ADEVARAT.

 4. CRISTEA DANIELA IONELIA, anul 2, seria A, grupa 1411 spune:

  1.FOrganizatia ia nastere in urma conceptelor institutiilor, acestea nu pot fi una si aceeasi.
  2.A Institutiile pot exista in urma unor existente, de fapt, vorba de cei care actioneaza din obisnuinta in cadrul ei,fiind greu de adoptat o schimbare. Astfel chiar daca anumite institutii nu functioneaza, acestea continua sa isi desfasoara activitatea, cel mai bun exemplu fiind regulile de trafic, care s-a format in trecut si pe urma au aparut institutiile care sa il coordoneaza.
  3. In momentul in care firma are costuri de organizatie mai mari decat cele de pe piata, atunci nu este rentabil, asadar costurile de organizatie trebuuie sa fie mai mici decat cele de piata.
  4.A Proprietatea publica este proprietatea statului iar proprietatea de stat este un sistem privat. De exemplu padurile din Romania de afla in proprietatea statului, nu sunt publice.
  5.F. In zona cu criminalitate ridicata, eficienta dreturilor de proprietate este mai redusa din cauza costurilor ridicate de excludere.
  6.A.In socialism nu exista calculul economic deoarece preturile erau controlate, spre exemplu pretul final al unui produs este mai mic decat suma costurilor materiilor prime din care este facut, asta datorita imposibilitatii comunicarii.
  7.F.Pasagerul clandestin nu se refera la bunurile sau serviciile private si la cele publice. Pasajerul clandestin foloseste bunurile si serviciile publice fara a plati pentru acestea.
  8.A
  9.A.Principala ocupatie a statului este de a redistribui resursele financiare, insa exista consecinte negative:dispar stimulentele pentru munca, sta afectand pe plan economic si si poate schimba comportamentul si gandirea omului, cel mai bun exemplu este ajutorul social.
  10.A.Schimbarea reprezinta un sistem evolutionist, care necesita timp si pentru ca ele sa se desfasoare este nevoie de valorile culturale anterioare.

 5. Calin Alexandra-Carmen spune:

  1. FALS-Economia institutionala si analiza institutiilor presupune delimitarea conceptuala clara intre “institutii” si “organizati”.Institutiile reprezinta regulile jocului, iar organizatiile jucatorii.
  2.ADEVARAT- Teoria dependentei de trecut reprezinta un proces intertemporal recurent care duce la formarea si evolutia unor institutii. Regulile de circulatie pentru a favoriza crearea increderii intre indivizi , pentru a spori siguranta calatorilor si pentru a reduce la minim accidentele si iscarea unor conflicte in trafic.
  3.FALS- Firma este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.
  4.ADEVARAT- Proprietatea publica si cea de stat nu pot fi confundate in privinta dreptului exclusiv de control. Propietatea publica reprezinta un domeniu public care se afla in propietatea statului, iar propietatea de stat este un domeniu privat ce se apropie de modelul propietatii private.
  5.FALS- In zonele cu criminalitate inalta eficienta drepturilor de propietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere mai ridicate.
  6.ADEVARAT-Lipsa proprietatii private si a libertatii pietei in socialism duce la o imposibilitate a calculului economic.
  7.FALS- Persoana care beneficieaza de bunurile publice fara sa plateasca se numeste pasager clandestin. Calatoria cu trenul nu este un bun public, deci nu intervine problema pasagerului clandestin.
  8.ADEVARAT
  9.ADEVARAT-Redistribuirea avutiei in societate reprezinta o crestere a bunastarii generale, insa, produce in timp doua efecte:pe plan economic afecteaza negativ stimulentele pentru munca si pe planul social-cultural produce mentalitatea de asistat.
  10.ADEVARAT-Schimbarea institutiilor are un anumit caracter inertial si o dependenta de trecut datorita atitudinii sociale ce nu se constituie intodeauna reguli de conduita atunci cand nu se realizeaza o masa critica de oameni dispusi sa accepte si sa utilizeze respectivele atitudini in actiunile lor.

 6. CONSTANTIN IOANA-RALUCA, grupa 1411 A , ETA spune:

  1.FALS , deoarece organizatiile iau nastere in vederea exploatarii oportunitatiilor furnizate de institutii. Institutiile sunt regulile , organizatiile sunt jucatorii. Existenta orgnizatiilor , dar si modul specific de evolutie depind de stimulentele si constrangeriile oferire de institutii.
  2.ADEVARAT, teoria dependentei de trecut reprezinta un proces intertemporal recurent in formarea si evolutia acestora. Perceptia unei institutii decurge din obisnuinta celor care o aplica , datorita faptului ca multe persoane utilizeaza succesiv acest set de reguli. Regulile de trafic nu au luat nastere pentru a reduce sau pentru a incetini traficul, ci pentru a spori siguranta calatorilor si pentru a dizolva cat mai mult existenta unor riscuri.
  3.FALS, firma se reduce in general la un anumit aranjament contractual, acesta reduce numarul contractelor, deci si costurile de tranzactie , fata de costurile solicitate de contractarea pe piata.
  4.ADEVARAT, proprietatatea de stat si proprietatea publica reprezinta drepturile de proprietate ce pot fi detinute de indivizi , proprietatea publica reprezinta proprietate tuturor si se afla in proprietatea statului, iar in anumite conditii politice, proprietatea statului se aproprie de sistemul proprietatii private.
  5.FALS, deoarece in zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere mai ridicate.
  6.ADEVARAT, in economiile socialiste era imposibil calculul economic , deoarece lipsea notiunea de proprietate privata . Problema consta in specificarea mecanismului prin care un consiliu central de planificare poate cunoaste toate amanuntele despre o productie care trebuia realizata.
  7. FALS, deoarece pasagerul clandestin are tentatia de a beneficia, fara a plati, de anumite bunuri publice, precum : securitatea, undele radio. Calatoria cu trenul nefiind un bun public.
  8.ADEVARAT
  9.FALS, redistribuirea desemneaza “socializarea ” drepturilor de proprietate privata , redistribuirea avutiei in societate reprezinta ideologia socialista si social-democrat, s-a demonstrat ca in plan economic, sunt afectate negativ stimulentele pentru munca , pentru initiativa si activitate antreprenoriala;iar in plan socio-cultural, se produc modificari in structura sociala in ceea ce priveste tipurile de personalitate sau de caracter uman.
  10.ADEVARATA, acestea evolueaza permanent sub forma unui proces descentralizat de incercare si eroare antreprenoriala , in lumina experientei (trecutului ). Institutiile informale, precum moneda, contractul , valorile etice etc au rezistat testului timpului si intruchipeaza intelepciunea acumulatat si setul curent de valori, formand o parte integrata din mostenirea societatii pe care o denumim cultura.

 7. Stoleru Petru Cosmin grupa 1413 Seria A spune:

  7.Fals Pasagerul clandestin este acea persoana care beneficiaza de bunul public fara sa fi contribuit la finantarea costului de producere a bunului.
  2.Adevarat /Pentru ca au intrat in obisnuita iar regulile sunt deja acceptate si greu de schimbat.
  9.Adevarat/Redistribuirea avutiei in societate reflecta ideologia socialista si social democrata,o parte a proprietatii si venitului realizat apartine de drept societatii si trebuie sa fie cedata guvernului ,pentru a fi apoi redistribuita cetatenilor.
  4.Adevarat /sunt acelasi lucru
  6.Adevarat
  3.Fals /Firma nu este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie..
  10. Adevarat.Analiza istorica a evolutiei institutionale ,in special in cazul institutiilor de natura ideologica si culturale ,arata ca valorile culturale traditionale devin uneori adevarate obstacole in calea schimbarii. Din acest motiv,schimbarea institutiilor informale are mod necesar un caracter inertial si o dependenta de trecut ,de valorile culturale anterioare.
  1. Adevarat
  8. Adevarat

 8. Apostu Simona Mihaela spune:

  1. Adevarat, deoarece institutiile reprezinta un set de reguli implementate, atat la nivel organizational, cat si la nivel statal.
  2.Adevarat, regulile de circulatie s-au format cu ajutorul unei ordini spontane, neplanificate, in timp, ca urmare a respectarii unei anumite conduite de catre oameni pentru a-si putea satisface propriile scopuri.
  3.Fals, firma este o metoda de organizare mai buna decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.Fals, deoarece proprietatea publica atribuita proprietatii de stat este o asemanare ambigua, iar dreptul exclusiv de control in domeniul public nu se manifesta in aceeasi masura ca in domeniul proprietatii private, deoarece oamenii statului nu sunt direct implicati in apararea proprietatii publice.
  5.Fals, in zonele cu criminalitate ridicata eficienta drepturilor de prop este mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai mari.
  6.Adevarat, in socialism nu exista profit sau faliment datorita controlului preturilor.
  7.Adevarat, deoarece problema pasagerului clandestin apare atunci cand anumite persoane sau intreprinderi incearca sa scape prin diverse forme de plata taxelor si impozitelor si sa poata beneficia gratuit de bunurile publice sau anumite facilitati.
  8. Fals, firmele private actioneaza in conditiile unor costrangeri bugetare tari, intreprinderile de stat beneficiind de anumite facilitati fiscale.
  9.Adevarat, deoarece redistribuirea avutiei in societate se refera redistribuirea drepturilor de prop privata.
  10.Adevarat, deoarece institutiile informale se formeaza in timp, in mod spontan, neplanificat, un exemplu bun ar fi “codul bunelor maniere”. Aceste reguli nu au raams la fel de cand au aparut ele, de aceea schimbarea institutiilor informale tine de teoria dependentei de trecut.

 9. Boteanu Iuliana-Maria spune:

  1. Distincţia dintre instituţii şi organizaţii nu exclude ca anumite instituţii să fie încorporate în organizaţii.-FALS
  Acesta propozitie este falsa deoarece institutiile reprezinta regulile, iar organizatiile jucatorii, astfel, organizatiile depind de institutii, si nu invers.

  2. Teoria dependenței de trecut explică de ce regulile de trafic sporesc siguranța călătorilor.- ADEVARAT
  Teoria dependentei de trecut evidentiaza faptul ca, odata cu obisnuinta, schimbarea devinde mai dificila. Atfel, regulile de trafic sunt urmate deoare sunt general cunoscute si acceptate de catre calatori si societate.

  3. Firma este o metodă de organizare mai ieftină decât piața atunci când costurile de organizare sunt mai mari decât costurile de tranzacție. – FALS
  Firma este o metodă de organizare mai ieftină decât piața atunci când costurile de organizare sunt mai mici decât costurile de tranzacție
  4. Proprietatea de stat și proprietatea publică nu se confundă în privința dreptului exclusiv de control. – ADEVARAT
  Proprietatea publică aparţine statului si este scoasa in circuit civil, pe cand proprietatea private se supune legilor si reglementarilor in vigoare si are un circuit bazat pe dezvoltare.
  5. În zonele cu criminalitate ridicată, eficienţa drepturilor de proprietate este relativ mai mare datorită costurilor de excludere mai ridicate.-FALS
  In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor este mai mica deoarece nu exista principii, iar costurile de excludere sunt scazute.
  6. Imposibilitatea calculului economic în socialism este rezultatul controlului preţurilor. – FALS
  Deoarece este imposibil sa faci calcul economic in socialism datorita lipsei utilizarii rationale a factorilor de productie si alocarii resurselor.
  7. Problema pasagerului clandestin apare atunci când cineva este prins în tren fără bilet. – FALS
  Problema pasagerului clandestine face referire la utilizarea unui bun public, si nu privat.
  8. Spre deosebire de întreprinderile private, cele de stat acţionează în condiţiile unor constrângeri bugetare tari. – FALS
  Intreprinderile de stat au constrangeri bugetari slabe, si nu tari.
  9. Principala cale de creştere a bunăstării generale este redistribuirea avuţiei în societate. – FALS
  Redistribuirea avutiei in societate este una dintre cele 3 cai principale sustinute de economisti.
  10. Schimbarea instituţiilor informale are caracter inerţial şi este dependentă de trecut. – ADEVARAT
  Schimbarea instituţiilor informale are caracter inerţial şi este dependentă de trecut deoarece noile atitudini sociale nu se constituie întotdeauna în reguli de conduită, atunci când nu se realizează masa critică a celor dispuşi să accepte şi să utilizeze respectivele atitudini în acţiunile lor.

 10. Florescu Luiza-Cătălina, seria A , grupa 1412 spune:

  1. F- deoarece organizatile depind de instituții, prin regulile pe care le impun;

  2. A- deoarece această teorie presupune faptul ca menținerea instituților în viață provine de la persoanele din interiorul acesteia.Totodată, anumite instituții, după ce iau naștere, funcționează independent de eficiența aranjamentelor alternative. Acest lucru conduce inclusiv la faptul că, regulile de trafic sunt considerate un exemplu de institutie care trebuie urmată, fara dar si poate deoarece aceasta a fost stabilită deja , cu toate că oamenii deja au acceptato.

  3. F- deoarece costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactii

  4. A- deoarece caracterul exlusiv permite proprietarului sa aiba drepturi depline asupra bunului si de a decide conditile in care cineva poate avea acces la bunurile aceste bunuri.

  5. F- deoarece in zonele cu criminalitate ridicata, eficienta dreptului de proprietate este mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate. Trebuie subliniat ca, in anumite conditii marimea costurilor necesare asigurarii functionarii dreptului de proprietate depaseste venitul care poate fi obtinut fin exploatarea acestor drepturi exclusive.

  6. F- deoarece imposibilitatea calculului economic in socialism se datoreaza lipsei activitatii economice rationale, adica alocarea resurselor conform principiului rationalitatii.

  7. F- deoarece problema pasagerului clandestin face referire la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati.
  In cazul nostru, calatoria cu trenul nu reprezinta un bun public, deoarece serviciul de transport nu se caracterizeaza prin non-exclusivitate.

  8. F- deoarece intreprinderile de stat au constrangeri bugetare slabe

  9. F-

  10. A- deoarece institutile informale sunt dependente de trecut, acestea insa nu mai sunt practicate astazi, deoarece predomina cele formale, care au un caracter transparent si ce permit publicului sa observe tot ceea ce se intampla.

 11. Olteanu Teodora -Camelia 1414B spune:

  1. ADEVARAT deoarece institutiile sunt niste institutii care constrang si acorda stimulente in mediul unde se desfasoara activitate umana iar organizatiile sunt mai permisive fata de actiunile umane, daca institutiile ar fi incorporate in organizatii s-ar crea un mediu echilbrat de lucru pentru indivizi.
  2. FALS acesta teorie explica ca institutiile sunt obisnuite cu activiatile din cadrul lor si o evolutie ar fi dificila.
  3. Adevarat daca costurile de organizatie sunt mai mari decat costurile de tranzactiei frima din punct de vedere organizational va ajunge la un optim, fiind capabila sa sa formeze o forma de organizare mai ieftina decat mecanismul pietei.
  4.ADEVARAT Aceste doua proprietatea de stat si proprietatea publica nu se confunda deoarece in realitate, proprieatea publica este proprietatea statului doar ca proprietatea statului se imparte in doua proprietatea statului privata si proprietatea publica care au diferite drepturi exclusive de control.
  5.Fals Deoarece atunci cand costurile de excludere sunt relativ mai ridicate astfel ca unele zone care depasesc aceste costuri necesare pentru asiguarea functionari ajung sa fie abandonate deoarece proprieatrul nu mai poate plati.
  6. Adevarat deoarece in socialism voia sa se scoata pretul pietei si toate preturile sa aiba aceiasi suma creand un haos astfel ei doreau sa controleze piata.
  7.FALS deoarece problema pasagerului clandestin este de a beneficia de un bun public fara a plati, cum sunt undele radio, biletul de tren chiar daca e un pun public el este un bun public platibil, trebuie sa fie platit pentru a fi achizitionat si folosit.
  8. ADEVARAT deoarece cele de stat au reguli impuse pe care trebuie sa le urmeze , cele private pot sa oscileze
  9.FALS
  10.ADEVARAT

 12. Bucatos Ana Maria spune:

  1.Organizatiile reprezinta grupuri de indivizi uniti prin mijloace comune in vederea atingerii scopurilor individuale (organizatii politice ,economice,sociale).
  Institutiile reprezinta setul de stimulant si constrangeri in cadrul carora se desfasoara actiunile umane , un set de reguli,de norme.Exemple :Constitutia ,casatoria etc. Adevarat

  2.Adevarat Regulile de traffic constitute un example de institutie care trebuie sa fie urmata pur si simplu deaorece ea a fost deja stabilita ,adica in virtue faptului ca este deja acceptata ,testata astfel castigand notorietatea ca fiind eligibila.
  3 Fals Costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.

  4.Fals Cetatenii nun au dreptul sa Isi vanda partile lor de proprietate publica,deaorece nu au capacitates de a decide in ligature cu aceasta prorpietate si nici titluri asupra acestora.In realitate proprietatea publica este proprietatea statului pentru ca doar oficialii guvernamentali pot decide asupra acestora.

  5.Fals In zonele cu criminalitate crescuta ,eficienta drepturilor de proprietary este relativ mai redusa ,datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate.Daca marimea costurilor necesare asigurarii functionalitatii drepturilor de proprietate depaseste venitul care plate fi obtinut din exploatarea acelor drepturi exclusive,atunci proprietatea poate fi abandonata.
  6.Adevarat Socialismul avea control asupra urmatoarelor lucruri :cat sa se produca ,cine sa produca,pentru ce sa se produca.Posibilitatea utilizarii calculului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monedei ,ca baze ale existentei pietei si preturilor (piata libera)
  7Fals nu este bun public
  8.Adevarat Intreprinderile de stat actioneaza in functie de bugetul alocat ,care depinde de rata colectarii si de celelalte prioritatii ale Ministerului Finantelor Publice.
  9 Adevarat Pentru cresterea bunastarii generale este esentiala o redistribuire echitabila ,corecta a avutiei in Societate
  10.AdevaratSchimbarea institutiilor informale au caracter inertial acestea bazandu se pe valori morale,dogme,paradigme,dependenta de trecut.

  Bucatos Ana Maria grupa 1410

 13. SANDULESCU SIMONASORINELA 1415B spune:

  1A institutiile sunt regulile, iar organizatiile jucatorii
  2A deoarece perpetuarea unei intitutii decurge din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei, regulile de trafic constituie un exemplu .
  3F firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costutrile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4A PROPRIETATEA PUBLICA ESTE IN APARTENENTA STATULUI
  5 fals, eficienta dr de proiprietate este mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate.Unde este un grad de infractionalitate mai mare, costurile pt protejarea proprietatii sunt si ele mai mari.
  6 A socialistii obiecteaza ca nici calculul economic nu este infailibil, L.W. Mises a demonstrat ca planificarea socialista este incompatibila cu utilizarea calculului economic din cauza abolirii proprietatii private si a preeturilor de piata
  7F problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de bunuri publice fara a plati pt ele, trenul nu este un bun public desi apartine unei companii de stat si serviciul nu se caracterizeaza prin non-exclusifitate si non-rivalitate.
  8)A
  9)A functia redistributiva astatului , redistribuirea drepturilor de proprietate privatanecesitatea redistribuirii avutiei in societate este invocata cu argumente economice ideologice de stanga, smith a luat in considerare 3 surse pt atingerea bunastarii generale: cautarea profitului personal, diviziunea muncii si specializarea, comertul si libera concurenta.
  10)A DEOARECE SUNT IDEOLOGICO-CULTURALE

 14. DUMITRICA ANITA STEFANIA spune:

  1.F, Anumite organizatii sunt incorporate in institutii prin regulile impuse de institutii, nu invers.
  2.A, Perpetuarea unei institutii decurge din obisuinta celor care activeaza in cadrul ei, regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie urmat deoarece asa a fost stabilita.
  3.F, Sunt mai mici decat costurile de tranzactie
  4.A, Caracterul exclusiv permite proprietarului sa aiba drepturi depline asupra bunului si de a decide cine are acces, astfel se permite conservarea inteleapta a resurselor in viitor.
  5.F, Costurile aplicarii drepturilor de proprietate sunt mai reduse atunci cand exista norme si valori care usureaza respecatrea proprietatii si a principiilor de drept.
  6.A, Imposibil sa faci calcule economice intr o piata controlata de stat
  7.Fals,
  8.F, inteprinderile de stat au constrangeri bugetare slabe
  9.Fals,
  10.A, institutiile informale sunt dependente de trecut,acestea nu se mai practica azi, in prezent predomina institutiile formale, cele care au caracter tranparent fata de public.

 15. ZAVOIU STEFANIRINEL spune:

  Zavoiu Stefan Irinel
  Grupa 1416
  Seria B

  1. Adevarat- Organizatiile sunt reflectate prinactiuni umane, deoarece acestea reprezinta diferite formede combinare a actiunilor indivizilor. Institutiile sunt seturi de stimulente si constrangeri in cadrul carora se desfasoara actiunile umane.

  2. Adevarat- Formarea si evolutia anumitor institutii reprezinta un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oamenilor.
  In cazul in care nu avem reguli de circulatie, sunt sanse foarte mari ca sa avem foarte multe accidente. Acest lucru face ca transportul marfurilor sa nu mai ajunga la destinatie, adica fiecare om nu mai are ce sa cumpere. Se mai produc si accidente, care duc la oameni morti. O regula de circulatie ajuta ca totul sa ne fie mai bine.

  3. Fals- Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata, cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.

  4. Adevarat- Dreptul exclusiv de control se reflecta atunci cand in momentul in care un bun imi apartine atunci am control total asupra acestuia. Daca bunul apartine statului atunci pot sa ma folosesc de acel bun, dar nu sa il vand sau sa il dau alcuiva.

  5. Fals- In zonele cu criminalitate mai ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate.

  6. Adevarat- Desfiintarea pietei a preturilor face imposibila utilizarea calculului economic, ceea ce transforma organizarea economica in haos.

  7. Fals. Problema pasagerului clandestin apare atunci cand sunt oameni care se folosesc de diferite servicii sau produse, chiar daca nu suporta costul aferent serviciului sau produsului. Pasagerul clandestin nu se aplica si in cazul trenului.
  Trenul apartine statului dar si unor companii private. Serviciul detransport nu se caracterizeaza prin non-exclusivitate si prin non-rivalitate.

  8. Fals- Firmele private actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari, iar firmele de stat actioneaza in conditiile unor constrangerii bugetare slabe.

  9. Adevarat- Redistribuirea avutiei in societate reflecta ideologia socialista. Potrivit aacesteia o parte din veniturile realizate, apartine societatii si trebuie cedate guvernului pentru a fi apoi redistribuite.

  10.Adevarat- Institutiile de naturaideologica si culturala, arata ca valorile culturale traditionale devin uneori adevarate obstacole in calea schimbarii. Noile atitudini sociale nu se constituie intotdeauna in reguli de conduita, atunci cand nu se realizeaza masa critica a celor dispusi sa accepte si sa utilizeze respectivele atitudini in actiunile lor. De aici rezulta ca schimbarea institutiilor interne si informale are, in mod necesar, un anumit caracter inertial.

 16. POPESCU OCTAV SARGETIU ANAMARIA spune:

  1-A Institutiile se refera la regularitate in comportamentul oamenilor.
  2-A Teoria dependentei de trecut explica de ce regulile de trafic sporesc siguranta, deoarece formarea si evolutia institutiilor necesita timp. Din greselile din trecut, indivizii invata.
  3-F Firma este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie(integrate in cadrul firmei).
  4-F Proprietatea de stat si cea publica sunt acelasi lucru.
  5-F In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturile de proprietate este relativ mai redusa, datorita costurilor de excludere, relativ mai ridicate.
  6-F Imposibilitatea calculului economic in socialism este rezultatul lipsei proprietatii private si a institutiei monedei-baze ale existentei pietei si preturilor.
  7-F Problema pasagerului clandestin apare atunci cand individul are tendinta de a folosi un bun public fara sa-l plateasca.
  8-A Institutiile de stat au constrangeri bugetare mari, deoarece ele depind de bugetul statului, de redistribuirea acestuia in mai multe sectoare.
  9-A Principala cale de crestere a bunastarii generale este redistribuirea avutiei in societate, deoarece redistribuirea sustine transferul drepturilor de proprietate.
  10-A Schimbarea institutiilor informale are caracter inertial, deoarece se manifesta treptata si necesita o perioada lunga de timp.

  1415 B

 17. Radulescu Georgiana Daniela spune:

  1.Adevarat – organizatiile sunt reflectate de si prin actiuni umane, deoarece acestea reprezinta diferite forme de combinare a actiunilor indivizilor. Institutiile reprezinta setul de stimulente si constrangeri in cadrul carora se desfasoara actiunile umane.

  2, Adevarat – formarea si evolutia anumitro institutii reprezinta un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oamenilor. O data ce au luat nastere, anumite institutii vor continua sa functioneze independent de eficienta aranjamentelor alternative. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie urmata pur si simplu deoarece ea a fost deja stabilita.

  3. Fals – Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.

  4. Adevarat – Dreptul exclusiv de control reflecta faptul ca daca un bun este in proprietatea cuiva, acea persoana poate face orice cu el, inclusiv sa il vanda. In cazul proprietatii publice si a celei de stat, cand bunurile apartin tuturor, nimeni nu poate vinde partea care ii apartine.

  5. Fals – In zonele cu criminalitate ridicata eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate.

  6. Adevarat – Abolirea pietei, a preturilor face imposibila utilizarea calculului economic, ceea ce tranforma organizarea economica in haos.

  7. Fals – Problema pasagerului clandestin apare atunci cand unii oameni beneficiaza de anumite servicii chiar daca nu platesc pentru ele, fiind platite de altii. Atunci cand cineva este prins in tren fara bilet problema pasagerului calndestin nu se aplica. Mersul cu trenul nu este un bun public, chiar daca trenul apartine unei companii de stat deoarece serviciul de transport nu se caracterizeaza prin non-exclusivitate si prin non-rivalitate.

  8. Fals – Firmele private actineaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari, iar firmele de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe.

  9. Adevarat – Redistribuirea avutiei in societate refelcta ideologia socialista. Potrivit acesteia o parte din veniturile realizate apartine societatii si trebuie cedate guvernului pentru a fi apoi redistribuite.

  10. Adevarat – Cazul institutiilor de natura ideologica si culturala arata ca valorile culturale traditionale devin uneori uneori adevarate obstacole in calea schimbarii. Noile atitudini sociale nu se constituie intotdeauna in reguli de conduita.

  Radulescu Georgiana Daniela
  Grupa 1415
  Seria B

 18. Blehoianu Ioana Simona spune:

  1.FALS deoarece:institutiile sunt incorporate in organizatii
  2.ADEVARAT deoarece: aceste reguli de trafic rutier duc la spoririea sigurantei calatorilor.. ele fiind intocmite ca sa ne protejeze prin respectarea lor neavand cu adevarat un inceput
  3.FALS deoarece: firma devine o forma de organizare mai ieftina atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie
  4.FALS deoarece:dreptul exclusiv de control nu apartine de aceiasi institutie
  5.FALS deoarece:in zonele cu criminalitate ridicata,eficienta drepturilor de proprietate este mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate..astfel,daca marirea costurilor necesare asigurarii functionalitatii drepturilor de proprietate depaseste venitul care poate fi obtinut din exploatarea acestor drepturi exclusive,atunci proprietatea ar fi abandonata
  6.ADEVARAT deoarece:statul detinea controlul absolut preturile fiind impuse de acesta
  7.FALS deoarece:trenul nu este un bun public
  8.ADEVARAT deoarece: acestea actioneaza in detrimentrul constrangerilor
  9.ADEVARAT deoarece: pentru cresterea bunastarii generale e importanta redistribuirea avutiei in societate
  10.ADEVARAT:deoarece schimbarea institutiilor informale au un caracter inertial si o dependenta de trecut(de valorile culturale anterioare)
  Grupa 1410 seria A

 19. Gheorghe Mihnea Andrei spune:

  1. Adevarat. Deoarece in economia intitutionala , intitutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii.
  2. Adevarat. Teoria depenedntei de trecut se refera la perpetuarea unei institutii decurge unei mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de intitutie deoarece ea a fost deja stabilita si acceptata.
  3. fals. firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  5. fals. In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de prioritate este relativ mai redusa din cauza coturilor de excludere relativ mai ridicate.
  6.Adevarat. e imposibil sa faci calcul economic intr-o piata controlata de stat.
  7.Fals. Problema pasagerului clandestin, tentatia de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati.
  10. Adevarat. Institutiile informale sunt dependente de trecut , acestea nu se mai practica astazi , in prezent predomina institutiile formale, cele care au caracter tranparent si permit publicului transparenta totala asupra a ceea ce se intampla.
  9.fals. Deoarece nu se respecta legea propietatii private, intra in contradictie cu statul protectiv.

 20. Dorobăț Denisa-Andreea spune:

  Dorobăț Denisa-Andreea
  Grupa 1412
  Seria A

  1. Adevărat- Distinctia dintri instituții și organizații este simplă. Organizațiile sunt reflectate de acțiunile umane, acestea reprezentând diferite forme de combinare a acțiunilor indivizilor. Instituțiile reprezintă stimulentele și constrângerile în cadrul cărora se desfășu=oară acțiunile umane.
  2.Adevărat- Teoria dependenței de trecut presupune faptul că perpetuarea unei instituții decurge mai degrabă din obișnuința celor care acțiuonează în cadrul ei, schimbarea acesteia devenind dificilă datorită efectelor de rețea apărute prin utilizarea succesivă a acestei reguli de tot mai multe persoane. Deci,regulile de trafic este un exemplu de instituție care trebuie să fie urmată pur și simplu deoarece ea a fost deja stabilită, adică în virtutea faptului că este deja acceptată.
  3. Fals-Firma este o metoda de organizare mai ieftină decât piața atunci când costurile de organizare sunt mai mici decât costurile de tranzacție.
  4. Adevărat- Proprietatea publică= proprietate de stat. În realitate, proprietatea publică este proprietatea statului, o dată ce oficialii guvernamentali sunt cei care pot stabili o destinație sau alta pentru bunurile în cauză.
  5. Fals- În zonele cu criminalitate ridicată, eficiența drepturilor de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  6. Fals- Problema constă în specificarea mecanismului prin care un consiliu central de planificare poate să cunoască ce producții trebuie realizate, în ce cantități, unde să fie distribuite, etc. Prin eliminarea proprietății private și a sistemului de schimb voluntar, socialismul desființează prețurile(de piață) și, implicit, activitatea antreprenorială și calculul economic.
  7. Fals- Trenul nu este un bun public. Problema pasagerului clandestin este creată de tendința de a beneficia, fără a plăti, de anumite bunuri publice, fiecare individ este stimulat sa îi lase pe ceilalți să plătească.
  8. Fals
  9. Fals
  10.Adevărat- Schimbarea instituțiilor interne și informale are, în mod necesar, un anumit caracter inerțial și o dependență de trecut- de valori culturale anterioare.

 21. Vizitiu Geanino Mihai spune:

  1.Fals.
  2.Adevarat deoarece perpetuarea unei institutii decurge ca o obisnuinta ,schimbarea ei devenind dificila, datorita faptului ca din ce in ce mai multe persoane utilizeaza a aceste reguli.
  3.Fals
  4.Adevarat
  5.Fals
  6.Adevarat
  7.Fals.Pasagerul este persoana care beneficiaza de bunul public fara sa fi contribuit finantarea costului de producere a respectivului bun. Aceasta peoblema este rezultatul comportamentului indivizilor care prefera sa se bucure de beneficii sub forma externalitatilor finantate de alti indivizi si cu cost zero pentru ei.
  8.Fals.
  9.Adevarat.Redistribuirea avutiei in societate reprezinta o ideologie socialista/ social-democrata.O parte din veniturile si proprietatile realizate apartine societatii si trebuie sa fie cedata guvernului pentru a fi redistribuita cetatenilor.
  10.Adevarat.Analiza istorica a evolutiei institutionale, in special in cazul institutiilor de natura ideologica si culturala, arata ca valorile culturale traditionale devin uneori adevarate obstacole in calea schimbarii.Din acest motiv, schimbarea institutiilor informale are in mod necesar un caracter inertial si o dependenta de trecut, de valorile culturale anterioare.

 22. Naidin Andreea Roxana spune:

  1-A (Deoarece in economia institutionala,institutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii.)

  2-A (Teoria dependentei de trecut presupune faptul ca perpetuarea unei institutii decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei.Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie urmata,deoarece ea a fost deja stabilita,acceptata.)

  3-F (Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizatie a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.)

  4-A (Bunurile publice apartin tuturor membrilor societatii in timp ce bunurile de stat apartin statului,de pe urma carora doar el poate beneficia,de exemplu proprietatile detinute de stat.)

  5-F (In zonele cu criminalitate ridicata,eficienta dreptului de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate.)

  6-F (Imposibilitatea calculului in socialism era din cauza faptului ca nu exisa proprietatea privata.)

  7-F (Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati. Tinand cont ca in exemplul “calatoria cu trenul” nu este un bun public,chiar daca trenul apartine statului,dar serviciul de calatorie nu se caracterizeaza prin non-exclusivitate.)

  8-F ( Spre deosebire de interprinderile private statul nu poate fi constrans economic.)

  10-A (Institutiile informale sunt acele reguli sociale nescrise,prin urmare sunt dependente de trecut.)
  Grupa 1414 B-anul II

 23. Kevin Petani spune:

  1. Adevarat
  2. Fals
  3. Fals Firma este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie
  4. Adevarat
  5. Fals – Proprietatea este dreptul titularului de aposeda folosi si dispune de un bun in mod exalusiv in limitele stabilite de lege.
  6. Adevarat – interventia statului in socialism duce la inexistenta calcului economic
  7. Fals Trenul nu este un bun public
  8. Adevarat
  9. Adevarat – Daca toata lumea are bani,toata lumea are bunastare
  10. Adevarat – D

 24. Ducan Raluca Georgiana spune:

  Ducan Raluca Georgiana grupa 1412, seria A

  1-F . deoarece organizatiile depind doar de reguli furnizate de institutii si nu invers (iar jucatorii sunt inclusi in reguli nu invers)

  2-A teoria dependentei de trecut se refera la perpetuarea unei institutii decurge mai mult din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic arata un exemplu de institutie care trebuie sa fie pt ca a fost deja stabilita.

  3-F Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie .

  4-A deoarece caracterul exclusiv permite proprietarului drepturi in intregime asupra unui bun si decide cine poate avea acces la el,de aceea este aprobata conservarea resurselor pentru viitor

  5-F Deoarece in zonele cu o criminalitate mai ridicata eficienta dreptului de proprietate este mai redusa din cauza unor costuri de excludere mai ridicate,iar costurile aplicarii drepturilor de proprietate sunt mai reduse atunci cand in Societate sunt norme sociale și valori etice.

  6-A Pentru ca este imposibil sa faci un calcul economic intr-o piata controlata de stat

  7-F problema pasagerului clandestin este atunci când ceva ilegal provoacă probleme legale .

  8-F Pentru ca întreprinderile de stat au constrângeri bugetare slabe .

  9-F principala forma guvernamentală aduce bunăstarea in societate și de aceea este redistribuirea avuției in stat.

  10 -A Schimbarea instituțiilor formale in mare parte este dependentă de trecut și de aceea are caracter inerțial .

 25. Banica Gabriela spune:

  Seria A, an 2, 1410 ( am retificat deoarece se blocase pagina cand am vrut sa postez)
  1. Fals. Deoarece organizatiile nu pot functiona fara institutii.O organizatie este formata dintr-un grup de persoane iar institutia este un set de reguli.
  2. Adevarat. Teoria dependentei de trecut arata ca, continuarea unei institutii este mai degraba o obisnuinta a celor ce actioneaza in cadrul ei, schimbarea devine dificila. Regulile de trafic trebuie urmate deoarece sunt o institutie si deja au fost stabilite.
  3. Fals. Deoarece firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile activitatilor realizate in firma sunt mai mici decat costurile de tranzactie de pe piata.
  4.Adevarat. Cele doua nu se confunda in privinta dreptului exclusive de control.
  5. Fals. In zonele cu criminalitate ridicata nivelul de eficienta a drepturilor de proprietate este mai mic deoarece costurile de excludere sunt relative mai ridicate.In zonele unde este un grad mare de infractionalitate, costurile pentru protejarea vietii omenesti sunt mai mari, adica eficienta dreputurilor de proprietate o sa fie mult mai redusa.
  6. Fals. In socialism nu poate exista calcul economic.
  7. Fals. Deoarece pasagerul clandestin se refera la bunurile publice. Trenul nu este un bun public chiar daca este detinut de o companie de stat
  8. Fals . Si intreprinderile private si cele de stat actioneaza dupa aceleasi constrangeri bugetare.
  9. Fals. Cele trei cai pentru cresterea bunastarii sunt: Argumentul statului productiv care protejeaza viata si libertatea membrilor, argumentul statului productiv si argumentul statului redistributiv care redistribuie veniturile in societate. Deci nu poate fi doar redistribuirea avutiei in societate, este nevoie de toate 3.
  10. Adevarat. Schimbarea institutiilor informale are caracter inertial si este dependenta de trecut.

 26. PAICU NICOLAEROBERT 1414B spune:

  1.Fals din cauza ca o organizatie este reflectata de actiunile umane iar intitutiile sunt un set de stimulente si constrangeri in cadrul carora se desfasoara actiunile umane.

  2.Adevarate deoarece teoria teoria dependentei de trecut desemneaza faptul ca transmiterea unei institutii decurge din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei, iar transformarea devenind una mult mai grea. Regulile de trafic, intr-adevar sunt intitutii care trebuie indeplinite fara a ne abate de la ele.

  3.Fals deoarece firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.

  4.Adevarat deoarece atat asupra proprietatii de stat cat si asupra proprietatii publice dreptul exclusiv de controlol apartine statului, diferenta dintre acestea fiind ca proprietatea de stat are domeniu privat iar proprietea publica are si domeniul tot public si ne este comuna tuturor.

  5.Fals deoarece in zonele de criminalitate ridicata eficienta drepturilor este relativ mai mica din cauza costurior de excludere relativ mai mari.

  6.Adevarat deoarece calculul economic fiind imposibil in socialism din cauza inexistentei unui mediu universal de schimb, iar atat piata cat si pretul factorilor de productie erau abolite, iar unele resurse erau folosite irational astfel statul era obligat sa aiba control asupra pretului marfurilor produse.

  7.Fals deoarece pasagerul va avea o tentatie foarte mare de a urca in tren fara efectuarea platii acestuia, dar acest lucru nu va insemna ca problema pasagerului va aparea cand pasagerul va fi prins in tren de catrel cel care verifica, fara bilet.

  10.Adevarat deoarece reflecta intelepciunea acumulata din trecut. Institutia informala este reprezentata de moneda sau valori etice si astfel sunt considerate ca fiind o tendinta culturala si depinde de trecut..Institutiile informale au radacini adanci si sunt profund inertiale si schimbarea lor se dovedeste ca fiind rigida

 27. Totolici Marinela spune:

  1. A- Deoarece in economia institutionala, institutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii.
  2. A- Teoria dependentei de trecut se refera la perpetuarea unei institutii decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie deoarece ea a fost deja stabilita si acceptata.
  3- F Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4- A Deoarece bunurile publice apartin tuturor membrilor societatii in timp ce bunurile de stat apartin statului, de pe urma carora doar el poate beneficia, de exemplu proprietati detinite de stat.
  5- F In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta dreptului de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  6- F Imposibilitatea calcului in societate era din cauza faptului ca nu exista proprietate privata.
  7- F Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati. Tinand cont conta ca in exemplu calatoria cu trenul nu este un bun public, chiar daca trenul apartine statului, dar serviciu de calatorie nu se caracterizeaza prin non-exclusivitate si nu apartine statului.
  8- F deoarece statul nu poate fi constrans economic, in timp ce interprinderile private pot fi constranse.
  9- A
  10- A Institutiile informale sunt acele reguli sociale nescrise, prin urmare sunt dependente de trecut.

  1414 B, anul 2

 28. Dumitrache Alexandra-Valentina spune:

  Dumitrache Alexandra-Valentina
  Seria A
  Grupa 1412

  1. Adevarat
  Anumite institutii, fiind reprezentate de reguli, pot fi incluse in organizatii si urmate de catre acestea, dar organizatiile nu pot fi incluse in institutii.

  2. Adevarat
  Datorita unor evenimente anterioare au luat nastere aceste reguli, cu scopul de a fi evitate in viitor. Oamenii devin obisnuiti cu acestea, astfel fiind acceptate in mod firesc.

  3. Fals
  Costurile de organizare ale firmei ar trebui sa fie mai mici decat cele de tranzactie pentru ca aceasta sa fie mai ieftina decat piata.

  4. Adevarat
  Dreptul exclusiv de control este principalul stimulent al muncii. Oamenii nu au control asupra partilor cuvenite din proprietatea publica, dar asta nu inseamna ca ii revine in mod absolut statului.

  5. Fals
  Datorita costurilor de excludere mai ridicate, eficienta drepturilor de proprietate este mai scazuta. Unde exista un grad inalt de infractionalitate, costurile ce implica protejarea proprietatii sunt mai mari.

  6. Adevarat
  In absenta proprietatii private nu se poate intocmi calculul economic.

  7. Fals
  Problema pasagerului clandestin reprezinta beneficierea de anumite bunuri publice fara a le plati, indiferent daca esti prins sau nu.

  8. Fals
  Intreprinderile private sunt cele care actioneaza sub o constrangere bugetara puternica.

  9. Adevarat
  Statul bunastarii se bazeaza pe transferarea resurselor dinspre proprietarii acestora catre persoane ce nu au beneficiat de acestea, nici nu le-au obtinut prin schimb.

  10. Adevarat
  Schimbarea instiutiilor informale vizeaza reconsiderarea rolului statului in societate prin urmarirea liberalizarii pietei de produse, fortei de munca sau a capitalurilor, cat si privatizarea mijloacelor de productie.
  Este dependenta de trecut datorita caracterului informal care, spre deosebire de institutiile formale, nu sunt inscrise si provin din evenimente anterioare.

 29. ANDREEA PAULA CIOBOTARU spune:

  1.(ADV) Organizatiile apar si depind de structura institutiilor. Desi aceste doua concepte sunt distincte, acest fapt nu exclude ca anumite institutii sa fie incluse in organizatii. Drept exemple in sustinerea acestei idei sunt: institutia casatoriei in organizatia familiei, constitutia in Parlament, Biblia in institutia bisericii. Astfel, intre ele se creeaza acelasi fel de conexiune ca intre regulile si jucatorii unui joc.

  2.(ADV) Teoria dependentei de trecut explica de ce regulile de trafic sporesc siguranta calatorilor, intrucat aceasta teorie se bazeaza cel mai mult pe continuitatea si rutina celor care o aplica. O schimbare nu este necesar sa aiba loc in anumite contexte, cum ar fi cel de mai sus, pentru ca regulile de trafic reprezinta in sine o institutie deja stabilita, acceptata, urmata si respectata sub orice pret, fiind independenta.

  3. (fals) Firma este o forma de organizare mai ieftina decat o piata atunci cand costurile de organizare a activitatilor din aceaq firma sunt mai mici decat costurile de tranzactie de pe piata.

  4. (fals) Proprietatea publica si cea privata se pot confunda din punct de vedere al dreptului exclusiv de control deoarece acest drept este egal pentru toti.

  5. (fals) In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este mai mica pentru ca unele costuri de excludere sunt mai mari. Costurile aplicarii acelor drepturi sunt mici cand intr-o societate primeaza etica si morala, astfel incat oamenii isi respecta proprietatea fiecaruia pentru ca asa considera e normal. Daca infractiunile sunt multe, implicit este nevoie de mai multe masuri pentru a proteja proprietatea, deci eficienta drepturilor nu e atat de evidenta.

  6. (F) Lipsa proprietatii private in socialism duce la necesitatea controlului preturilor, care abia la randul sau duce la imposibilitatea existentei calcului economic. Intrucat nu existau relatii comerciale intre proprietari, nu se puteau forma preturile, iar bunurile ajungeau sa coste mai ieftin decat materiile din care erau ele facute.

  7. (F) Problema pasagerului clandestin se refera la a beneficia de bunuri publice fara sa platesti, iar in exemplul dat, calatoria nu e un bun public, chiar daca trenul apartine de CFR care e companie de stat, iar non-exclusivitatea nu este o trasatura a CFR-ului.

  8. (A) Intreprinderele private cat si cele de stat trebuie sa respecte aceleasi reguli in ceea ce priveste contabilitatea, insa intreprinderile statului depind direct de bugetul statului, in timp ce intreprinderile private nu sunt la fel de constranse, intreprinzatorul putandu-se imprumuta oricand sau putand sa acceseze fonduri.
  9. (fals) Bunastarea generala nu ar aparea in urma redistribuirii in societate, deoarece o astfel de masura ar avea efecte negative la nivel economic, in primul rand, fiind afectate in mod negativ stimulentele angajatilor, iar in al doilea rand, dpdv social, ar fi afectati cei care sunt asistati social, ei nefiind apti sa munceasca nu este normal sa existe egalitate intre ei si oamenii care sunt apti, dar nu vor sa munceasca)

  10. (A) Institutiilor informale sunt o parte importanta din mostenirea societatatii, deci ele trebuie respectate ca niste cutume, traditii, fiiind parte din ceea ce noi numim cultura. Astfel, au caracter inertial pt ca au rezistat testului timpului. Ele oglindesc intelepciune si valori si pot capata diferite valente, ramanand la fel de importante.

 30. IORDACHE PATRICIA ALEXANDRA spune:

  1 A
  Organizatiile sunt reflectate prin actiuni umane , deaorece aceastea reprezinta diferite forme de combinare a actiunilor indivizilor. Institutiile reprezinta setul de stimulente si constrangeri in cadrul carora se desfasoara actiunile umane.
  Deci afirmatia este adevarata deoarece este posibil ca o institutie sa fie incorporata in organizatie.
  2 A. Teoria dependentei de trecut reprezinta un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oameniilor.
  Aceaste reguli de trafic au fost formate in urma intamplarilor din trecut, si pentru siguranta participantilor la trafic. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie urmata pur si simplu deoarece ea a fost deja stabilita .
  3.F
  O firma se dezvolta pana in punctul in care costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie.
  4.A
  Atat proprietatea de stat cat si proprietatea publica au sisteme de control bine delimitate si diferentiate.
  5.F
  In zonelele cu criminalitate ridicata eficenta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  6. F
  Imposibilitatea calculului economic in socialism este datorat eliminarii proprietatii private ceea ce duce la desfiintarea preturilor de piata.In socialism exista un singur proprietar si anume statul.
  7.F
  Problema pasagerului clandestin reprezinta tentatia de a beneficia de anumite bunuri si servicii fara a plati.
  8.F
  Intreprinderile private au constrangeri bugetare tari , iar cele de stat au constrangeri bugetare slabe.
  9.A
  Statul bunastarii s a constiuit pe baza ideologica a argumentului statului redistributiv conform careia transferarea in diferite grade a resurselor dinspre proprietarii naturali ai acestora catre persoane care nici nu au utilizat resursele respective , nici nu le au obtinut prin schimb.
  10. A
  Schimbarea institutiilor informale este cauzata de ineficienta institutiilor informale , si a aparut spontan.

 31. Bitu Stefania Andreea, grupa 1410 seria A spune:

  1.A. Institutiile sunt caracterizate ca fiind regulile, constrangerile, legile, pe care societatea trebuie sa le respecte. Organizatiile sunt reprezentate de acele unitati care exercita activitate eonomica (firma).
  2.F.Regulile de trafic sunt foarte importante in societatea in care traim, deoarece acestea asigura siguranta celor care traiesc in acea societate. Fara acestea ar fi un haos social total, omul in este o fiinta rationala care a creat acet set de reguli(ex: acordarea prioitatii de dreapta) astfel fiecare stie exact ceea ce are de facut in momentu conducerii masinii.
  Ex: Daca ar aparea in societatea de azi un om primitiv, acesta nu ar sti sa respecte regulile, sa tranverseze pe trecerea de pietoni, sa astepte la culoarea rosie etc.
  3. F. Firma face parte din piata
  4.F. Proprietatea privata formeaza o institutie care este necesara economiei, aceasta nefiind implementata de cineva si venind de la sine.
  5.F. Oamenii nu au mai multe drepturi Pe bunurile lor, au aceleasi drepturi ca in orice alta zona.
  6.A. Calculul eonomic se realizeaza atunci cand la mijloc sunt bani pusi in circulatie, daca nu nu se poate realiza. Un bun exempliu in care nu se poate realiza calculul economic este: Pentru a reduce reduce rata furturilor politistii isi achizitioneaza masini mult mai puernice pentru ai putea prinde. In aceasta situatie nu se poate realiza calcul economic, nu putem calcula eficienta aceste achizitii.
  7. F. Deoarece Problema pasagerului clandestin nu se refera la aceasta chestie si se refera la faptul ca in societate nu toata lumea contribuie la fel si au aceleasi beneficii toti. Un exemplu foarte potrivit ete la locul de munca unde sa presupunem ca exista 10 angajati si dintre acestia 9 lucreaza din greu, iar 1 sta sa ii treaca timpul sa plece acasa. Toti or sa ia acelasi salariu, dar ceilalti 9 au muncit in plus pentru acel 1. ( bunuri publice)
  8.F. Toate inreprinderile au anumite constrangeri bugetatre.
  9. A. Cresterea bunastarii in societate este redistribuirea avutiei, deoarece oamenii contribuie diferit la veniturile statului, deoarece si acestia au venituri diferite, ca de exemplu detinerea unei firme, acela care o detine contribuie substantial la veniturie statului petru ca si el are venituri mult mai bune decat un muncitor oarecare.
  10. A. Schimbarea institutiilor informale sete dependenta de trecut, deoarece exista reguli care vin de la sine pentru functionarea corecta, acetrea avandvalori de cultura.

 32. Gilca Alina-Gabriela spune:

  Gîscă Spune-igabriela
  Grupa:1412
  Seria: A

  1-ADEVARAT. Instituțiile sunt regulile iar organizațiile sunt jucătorii.
  2-ADEVARAT.
  3-FALS. Firma este o metoda de organizare mai ieftina atunci când costurile de organizare sunt mai mici decât cele de tranzacție.
  4-ADEVARAT. Proprietatea publică si cea de stat sunt una si aceeasi.
  5-FALS. În zonele cu criminalitate ridicata eficiența drepturilor de proprietate este relativ mai redusă datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  6-ADEVARAT.
  7-FALS. Pasagerul clandestin apare atunci cand cineva incearca sa beneficieze de un lucru fara sa plăti.
  8-Intreprinderile de stat acționează în condițiile unor constrângeri bugetare slabe.
  9-ADEVARAT. Redistribuirea reflectă ideologia socialistă si socio-democrata. Reprezinta ideea de egalitate si justitie socială.

  10-ADEVARAT.

 33. SÎRBU ANA-LARISA 1415 spune:

  1. Adevărat. Această distinție între instituții și organizații nu exclude ca anumite instituții să fie încorporate în organizații. Instituțiile sunt regulile, iar organizațiile sunt jucătorii.
  ex: instituția monedă și Banca – organizație

  2. Adevărat. Teoria dependenței de trecut presupune faptul că evoluția unei instituții depinde foarte mult de obișnuința celor care acționează în cadrul ei, schimbarea acesteia devenind dificilă. Prin urmare, odată ce au luat naștere, unele instituții vor continua să funcționeze indiferent de eficiența lor. Regulile de trafic reprezintă un exemplu de instituție care trebuie să fie urmată pur și simplu deoarece această instituție a fost deja stabilită și prin urmare acceptată deja de ceva timp.

  3. Fals. Firma este o formă de organizare mai ieftină decât piața atunci când costurile de organizare a activităților sunt mai mici decât costurile de tranzacție.

  4. Adevărat.

  5. Fals. În zona cu criminalitate ridicată eficiența drepturilor de proprietate este mai redusă din cauza costurilor de excludere mai ridicate. Acolo unde există un grad mai înalt de infracționalitate, costurile pentru protejarea proprietății sunt mai mari, deci eficiența drepturilor de prorpietate este relativ mai redusă.

  6. Adevărat. Imposibiliatea calculului economic în socialism este rezultatul abolirii proprietății private asupra mijloacelor de producție, lucru ce a echivalat cu desființarea prețurilor de piață.

  7. Fals. Problema pasagerului clandestin înfățisează tentația anumitor persoane de a beneficia de anumite bunuri publice fără a suporta costurile aferente, adică fără a plăti pentru acest lucru. În exemplul de față, călătoria cu trenul, în sine, nu este un bun public, chiar dacă trenul reprezintă un astfel de bun întrucât aparține unei companii de stat. Bunurile publice sunt acele bunuri ce se caracterizează simultan prin nonexclusivitate și nonrivalitate în consum, iar serviciul de transport public nu are aceste 2 caracteristici. Prin urmare, călătorul prins în tren fără bilet nu poate fi numit “pasager clandestin”.

  8. Adevărat. Întreprinderile de stat acționează în condițiile unor constrângeri bugetari tari, adică sunt condiționate de către stat în ceea ce privește bugetul de care dispun pentru îndeplinirea anumitor sarcini.

  9. Adevărat. Orice acțiune a statului are anumite efecte redistributive, mai mici sau mai mari. Funcția redistributivă a statului constă în redistribuirea veniturilor și avuției în societate, adică redistribuirea drepturilor de proprietate.

  10. Adevărat. Schimbarea instituțiilor informale are caracter inerțial și este dependentă de trecut. Noile atitudini sociale nu se constituie în reguli de conduită decât atunci când se realizează masa critică a celor dispuși să accepte și să utilizeze respectivele atitudini în acțiunile lor. Prin urmare, schimbarea instituțiilor informale este un proces evoluționist, care se manifestă treptat și marginal, de la o perioadă la alta, într-un interval lung de timp.

 34. Lupu Anamaria Grupa 1413 Seria A spune:

  1. Adevarat – deoarece organizatiile nu pot exista fara un set de reguli.
  2. Adevarat – deoarece exista obisnuinta celor care actioneaza in cadrul teoriei dependentei de trecut, schimbarea devenind grea, datorita efectelor de retea aparute prin utilizarea succesiva a acestei reguli de foarte multe persoane.
  3. Fals – Firma este o meoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organganizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.
  4. Fals – proprietatea de stat si proprietatea publica sunt detinute de aceeasi unitate.
  5. Fals – deoarece eficienta drepturilor de proprietate publica este relativ mai redusa datorita costurilor de exludere relativ mai ridicate.
  6.Fals – deoarece nu exista calcul economic unde nu exista proprietate privata
  7. Adevarat –
  8. Adevarat –
  9. Fals – deoarece redistribuirea avutiei in societate reprezinta diminuarea avutiei personale, conform teoriei lui Smith.
  10. Adevarat –

 35. POPA IOANA ANDREEA spune:

  POPA IOANA ANDREEA 1415b
  1.A-Institutia se refera la o regulartitate in comportamentul oamenilor
  2.A-Dezvoltarea sistemului institutional faciliteaza succesul si coordonarea actiunilor umane integrate la un nivel superior.
  3.F-Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizatie sunt mai mici.
  4.F-Deoarece proprietatea publica este acelasi lucru cu proprietate de stat.
  5.F-In zonele cu criminalitate ridicate, eficenta dreputului de proprietate este mai redusa datorita drepturilor de exclusivitate.
  6.F-In lipsa proprietatii private
  7.F-Problema se refera la tendinta umana de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati, nu toate trenurile apartin statului.
  8.A-Intreprinderile de stat au constrangeri bugetari deoarece depind de stat si acesta distribuie bugetul in functie de prioritatea acestora.
  9.A-Redistribuirea sustine transferarea drepturilor de la proprietari naturali la cei care nu le-au obtinut
  10.A-Schimbarea institutiilor reprezinta un proces de lunga durata si este dependent de trecut si evenimentele care s-au petrecut.

 36. COSTACHE IULIA spune:

  1.ADEVARAT. Bursa de la Londra este considerata o organizatie, iar moneda o institutie, moneda fiind incorporata in Bursa de la Londra. De asemenea si casatoria face parte din categoria institutiilor, familia,regasindu-se ca organizatie fiind incorporata preponderent in casatorie.
  2ADEVARAT. Teoria dependentei de trecut explica faptul ca perpetuarea unei institutii provine mai mult din obisnuinta oamenilor care actioneaza in cadrul ei, schimbarea aceesteia fiind una dificila. Odata ce a fost formata, anumite institutii vor continua sa functioneze independent de eficienta aranjamentelor. Regulilie de trafic ar trebui sa fie urmate pur si simplu, fiind deja stabilite si acceptate.
  3.FALS Firma este o metoda de organizare mai ieftina décathlon piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.FALS
  5.FALS. In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate. Costurile aplicarii dreptului de proprietate sunt mai reduse atunci cand in societate exista norma sociale si valori etice care faciliteaza respectarea proprietatii si aplicare principiilor de drept.
  6.FALS. In socialism nu existau intreprinderi care sa falimenteze, deci nu exista proprietate privata, ceea ce duce la imposibilitatea calcului economic- criteriu care pune in miscare mecanismul institutiilor al profitului si al falimentului. Deci, nu exista profit, pierderi sau faliment in socialism.
  7.FALS Problema pagaerului clandestin reprezinta tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati.Calatoria cu trenul nu este un bun public, chiar daca trenul apartine unei companii de stat.
  8.ADEVARAT Intreprinderile private au capital propriu,rezultand constrangere bugetara proprie;spre deosebirea de intreprinderile private
  9.FALS Redistribuirea avutiei sociale are ca si consecinte modificari ale comportamentului uman in plan social.Asistenta sociala favorizeaza valorile egalitariste
  10.ADEVARAT Institutiile financiare formeaza o parte integranta din mostenirea societatii denumita cultura. Acestea au rezistat testului timpului, deci intruchipeaza intelepciunea acumulata si setul curent de valori.

 37. Bobescu Ionut Eusebiu 1410 A spune:

  3.F Costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.
  4.F Dreptul exclusiv de control nu apartine aceeasi institutii.
  1.F Ba da,se exclude ca anumite institutii sa fie incorporate in organizatii deoarece institutiile sunt regulile iar organizatiile sunt jucatorii dar aceasta unificare a abordariii institutiilor ca reguli ale jocului rezulta ca strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra regulilor jocului.
  6. A Statul detinea controlul absolut,iar preturile erau impuse de acesta.
  7. F Pasagerul clandestin este persoana care beneficiaza de bunul public fara sa fi contribuit finantarea costului de producere a respectivului bun,atunci cand individul are tendinta de a folosi un bun ublic fara sa l plateasca,nu e bun public.
  2.F deoarece nu exista teoria dependentei de trecut ci doar teoria dependentei
  5. F in zonele cu criminalitatea ridicata ,eficienta drepturilor de propietate este relativ mai redusa,datorita costurior de excludere,relativ mai ridicate,
  9. A Deoarece pentru cresterea bnastarii generale e importanta redistribuirea avutiei in societate
  10. A deoarece schimbarea institutiilor informale au un caracter inertial si o dependeta de trecut.
  8. A Constrageri ca inteprinderile de stat depind de bugetul statului .

 38. Bledea Sergiu-Andrei, grupa 1410, seria A spune:

  1. Fals – Ba da, se exclude ca anumite institutii sa fie incorporate in organizatii deoarece institutiile sunt regulile iar organizatiile sunt jucatorii dar aceasta unificare a abordarii institutiilor ca reguli ale jocului rezulta ca strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra regulilor jocului
  2. Fals – Deoarece nu exista teoria dependentei de trecut, ci doar teoria dependentei.
  3. Fals – Costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzite.
  4. Fals – Deoarece proprietatea de stat este sinonim cu propietatea publica, corect este in proprietatea de stat sau publica si proprietatea privata nu se confunda in privinta dreptului exclusiv de control
  5. Fals – Deoarece in zonele cu criminalitate ridicata eficienta dreptului de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere relativ ridicate.
  6. Adevarat – Statul detinea controlul absolut, iar preturile erau impuse de acesta.
  7. Fals – Pasagerul clandestin este persoana care beneficiaza de bunul public fara sa fi contribuit finantarea costului de producere a respectivului bun.
  8. Adevarat – Intreprinderile de stat depind de bugetul statului.
  9. Adevarat – Deoarece pentru cresterea bunastarii generale e importanta redistribuireaa avutiei in societate
  10. Adevarat – Deoarece schimbarea institutiilor informale au un caaracter inertial si o dependenta de trecut

 39. Paun Elena 1414 B spune:

  1F DEarece oragnizatiile sunt reflectate prin actiuni umane, iar institutiile sunt setul de stimulente si constrageri in cadrul carora se desfasoara actiunile umane.

  2.A Teoria dependentei de trecut reliefeaza faptul ca conservarea unei institutii decurge din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul acesteia, iar transformarea ei devenind una mult mai grea . Regulile de trafic chiar sunt, in esenta institutii , care trebuiesc urmate.

  3. F Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata, cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.

  4.A Deoarece dreptul exclusiv de control apartine statului in ambele cazuri si in proprietate de stat, dar si in proprietate publica, dar intre acestea doua exista o diferenta proprietatea de stat avand domeniul privat, iar proprietatea publica avand un domeniu comun tuturor.

  5. F In zonele de criminalitate ridicata eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere mai ridicate.

  6. A Calculul economic este imposibil in socialism din cauza existentei unui mediu universal de schimb, iar atata piata cat si petul factorilor de productie erau abolite.

  7. F Tocmai pentru ca pasagerul este tentat sa urce in tren fara bilet, fara sa il plateasca, insa asta nu inseamna ca problema pasagerului clandestin apare cand pasagerul este surprins in tren fara bilet.

  10. A Pentru ca reflecta invatamintele trecute suprapuse unele peste altele in timp. Institutiile informale sunt reprezentate de catre moneda, limbaj sau chiar anumite valori etice, si in acest mod le vom considera ca fiind una din tendintele culturale ce depinde de trecut.

 40. Petre Denisa-Mihaela spune:

  Grupa 1414 B

  2) Adevarat. Teoria dependentei de trecut presupune faptul ca perpetuarea unei institutii decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei, schimbarea acesteia devenind dificila. Odata ce au luat nastere, anumite institutii vor continua sa functioneze independent de eficienta aranjamentelor alternative. Prin urmare, regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie urmata pur si simplu deoarece se considera ca este acceptata din moment ce a fost deja stabilita.

  3) Fals. Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor in firma, im mod ierarhic sunt mai mici decat costurile de tranzactie pe piata, im mod descentralizat.

  10)Adevarat. Noile atitudini sociale nu se constituie intotdeauna in reguli de conduita, atunci cand nu se realizeaza masa critica a celor dispusi sa accepte si sa utilizeze respectivele atitudini in actiunile lor. Din acest motiv, schimbarea institutiilor informale, are in mod necesar, un anumit caracter inertial si o dependenta de trecut, de valorile culturale anterioare.

  7) Fals.Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara sa plateasca. Calatoria cu trenul nu este un bun public, deoarece serviciul de transport nu se caracterizeaza prin non-exclusivitate si non-rivalitate. Bunurile publice sunt acelea care se caracterizeaza simultan prin non-exclusivitate si non-rivalitate in consum.

  5) Fals. In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de propietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate. Costurile aplicarii drepturilor de propietate sunt mai reduse atunci cand in societate exista norme sociale si valori etice care faciliteaza respectarea propietatii si aplicarea principiilor de drept. Acolo unde exista un grad mai mare de infractionalitate, costurile pentru protejarea propietatii sunt mai mari, deci prin urmare eficienta drepturilor de propietate este relativ mai redusa.

  1) Adevarat. Organizatiile sunt reflectate de si prin actiuni umane, deoarece acestea reprezinta diferite forme de combinare a actiunilor indivizilor, iar institutiile reprezinta setul de stimulente si constrangeri in cadrul carora se desfasoara actiunile umane.

  4) Adevarat. Drepturile de propietate pot fi detinute de indivizi, ca persoane particulare acesta fiind cazul propietatii private sau de catre stat acesta fiind cazul propietatii de stat. Controlul propietatii de stat apartine celor aflati in fruntea organismelor statului.

  6) Adevarat.
  8) Adevarat.
  9) Adevarat.

 41. Plosceanu Maria-Alexandra Grupa 1415 B spune:

  Raspunsul 1. Institutiile sunt regulile sau setul de stimulente si constrangeri si organizatiile sunt jucatorii ( grupuri de oameni cu scopul de a-si indeplini obiectivul principal ), de aceea regulile sunt facute in asa fel incat organizatiile sa fie conforme acelor reguli.

  Raspunsul 2. Teoria dependentei de trecut se refera la formarea si evolutia anumitor institutii intr-un proces intertemporal in deciziile de dinainte sau anterioare ale oamenilor. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie pe care indivizii trebuie sa o urmeze dat fiind faptul ca aceasta a fost conceputa si stabilita pentru siguranta pietonilor si participantilor in trafic.

  Raspunsul 3. In cazul in care costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie, firma se va regasi la marginea prapastiei. De aceea costurile de organizare trebuie sa fie mai mici decat costurile de tranzactie pentru ca firma sa prospere si sa devina eficienta in organizarea productiei.

  Raspunsul 4. Stim ca proprietatea publica este proprietatea statului de aceea acestea nu se confunda in privinta dreptului exclusiv de control, ele co-existand si supunandu-se acelorasi reguli.

  Raspunsul 5. In zonele cu criminalitate ridicata eficienta drepturilor de proprietate este mai mica, poate chiar nula. De cele mai multe ori statele care impiedica drepturile de proprietate au la baza un sistem de institutii extractive si o societate dusa catre pauperizare si saracie.

  Raspunsul 6. In sistemul socialist nu exista piata, drept urmare nu exista preturi. Preturile se pot forma doar intr-o economie de piata, unde utilizarea calculului economic decurge din existenta drepturilor de proprietate si a institutiei monedei.

  Raspunsul 7. Problema pasagerului clandestin apare atunci cand acesta intentioneaza sa beneficieze fara sa plateasca anumite bunuri publice precum: securitatea, undele radio si TV sau iluminatul public. Contrar, aceasta problema nu apare atunci cand un pasager este prins in tren fara bilet caci bunurile sunt non-rivale in consum si non-excluzive.

  Raspunsul 8. Intreprinderile de stat fiind in proprietate statala, nu se poate stabili activitatea economica a activitatilor acestuia de aceea, aici, este de discutat managementul birocratic care acesta nu poate fi verificat prin calcul economic. Drept urmare, intreprinderile de stat nu pot sa actioneze in conditiile unor constrangeri bugetare tari caci birocratul administrator va lua deciziile costurilor si va aloca resursele.

  Raspunsul 9. Statul bunastarii nu se bazeaza pe redistribuirea avutiei in societate fiindca acest proces este un fenomen specific unei societati conduse prin intermediul statului. Redistribuirea avutiei in societate apartine conceptelor socialiste si social-democrate tocmai prin prisma faptului ca o parte a proprietatii si venitului realizate va fi cedata si revendicata guvernului. Prin implementarea practicilor redistributive a avutiei in societate, va produce in timp consecinte majore din punct de vedere economic si social. Consecintele economice ar fi reducerea stimulentelor pentru munca si activitate antreprenoriala si in plac social, se produc modificari in structura sociala.

  Raspunsul 10. Institutiile informale formeaza o parte din mostenirea societatii pe care o numim cultura. Drept urmare, pe de o parte, schimbarile institutiilor informale depind de trecut avand la baza cultura, care este constituita din religie, cutume, traditii samd iar, pe de alta parte, institutiile informale au un caracter inertial deoarece acestea au luat nastere spontan si evolueaza permanent sub forma unui proces descentralizat.

 42. Fulga Natalia-Andreea spune:

  Fulga Natalia-Andreea, grupa 1412 A
  1.F-institutiile nu pot fi incorporate in organizatii pentru ca institutiile sunt un set de reguli.Organizatiile pot fi incorporate in institutii urmand regulile acestora
  2.A-presupune faptul ca perpetuarea unei instittii decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei,schimbarea acesteia devenind dificila.Regulile de trafic au fost facute in urma unui istoric al evenimentelor petrecute.
  3.F-firma se loveste de obstacolul costului de organizare ce se reduce la un tip de aramjament contractual, acest aranjament reduce nr contractelor, deci si costurile de tranzactie, fata de costurile solicitate de contractuarea pe piata.Contractarea prin piata intampina obstacolul costului de tranzactie.
  4.A-Controlul proprietatii de stat este executat de catre cei aflati in fruntea organismelor statului,iar controlul proprietatii private de fiecare individ ca persoana particulara
  5.F-in zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drpturilor de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate. In general costurile aplicarii drepturilor de proprietate sunt mai reduse atunci cand in societate exista norme sociale si valori etice care duc la respectarea proprietatii si aplicarea principiilor de drept.Costurile pt protejarea proprietatii sunt mai mari, acolo unde gradul infractionalitatii este mai mare,deci eficienta drepturilor de proprietate este mai redusa.
  6.A-este imposibil sa faci calcului economic intr-o piata controlata de stat.
  7.F-problema pasagerului clandestin este ca tentatia de a beneficia fara a plati de anumite bunuri publice si se refera la un principiu, nu la un fapt de a circula cu trenul fara bilet
  8.F- intreprinderile de stat au stabilit prin prevederi legislative un buget in care trebuie sa se incadreze(trebuie sa incaseze veniturile si sa se incadreze in cheltuieli), dar si intreprinderile private se incadreaza in bugetele stabilite de patroni
  9.F-bunastarea economica urmeaza 3 cai principale-protejarea vietii si libertatii membrilor societatii, producerea anumitor bunuri si redistribuirea veniturilor si avutiei in societate. problema este daca decizia de distrubuire a avutiei este justa
  10.A-institutiile informale(moneda, contractul, valorile etice si morale, obiceiurile, traditiile,credintele religioase si normele comportamentale) au caracter inertial, deoarece au fost create de intelepciunea acumulata in trecut. Acest set de institutii reprezinta cultura unei societati.

 43. RATEA IONELA RAMONA spune:

  Grupa 1413, Seria A

  REZOLVARE:

  1- Adevarat.
  Organizatiile reprezinta modul comun prin care indivizii isi indeplinesc obiectivele individuale.
  Institutiile sunt seturi de reguli care trebuiesc respectate intr-o societate.
  O organizatie poate sa cuprinda anumite institutii dar o institutie nu poate sa cuprinda o organizatie.

  2 – Adevarat.
  Aceasta teorie presupune faptul ca o institutie exista si se mentine din obisnuinta celor ce persista in cadrul ei. Indivizii prefera sa accepte in continuare o institutie pentru ca acestia sunt reticenti la schimbare, fiindu-le mult mai usor sa traiasca cu ceva familiar.

  3 – Fals.
  Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie. In caz invers, este necesara o delimitare a dimensiunii firmei.

  4 -Adevarat.
  Dreptul exclusiv al statului se manifesta in cele ambele feluri de proprietari.
  Proprietatea publica ofera acces indivizilor nationali iar statul decide cand sa o modifice. Proprietatea de stat este privata si are acces doar statul in cadrul acesteia.

  5 – Fals.
  In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere mai ridicate. Costurile de excludere sunt eforturile proprietarului de a impiedica utilizarea neautorizata a proprietatii sale de catre altcineva.

  6 – Fals.
  Imposibilitatea calculului economic in socialism- din cauza ca statul era unicul proprietar, nu exista proprietate privata.

  7 – Fals.
  Problema pasagerului clandestin face referire la tendinta unor oameni de a beneficia de anumite bunuri publice fara sa plateasca in schimb.

  8- Fals.
  Firmele private au constrangeri bugetare mai mari decat intreprinderile de stat.

  9 – Adevarat.
  Statul bunastarii s-a construit pe baza ideologica a argumentului statului redistributiv. Fapt ce s-a caracterizat prin redistribuirea unei parti din resursele unei perosane catre celelalte persoane din societate care nu au utilizat aceste resurse sau nu le-au obtinut prin schimb.

  10 – Adevarat.
  Istitutiile informale sunt dependente de trecut iar schimbarea acestora reprezinta un proces intertemporal de evolutie culturala graduala. In prezent predomina institutiile formale, avand caracter transparent permit publicului sa vada exact ce se intampla.

 44. GEORGESCU ROXANAGEORGIANA spune:

  Georgescu Roxana-Georgiana
  grupa 1412 A
  1- F, Institutiile nu pot fi incorporate in organizatii
  2- A, Teoria dependentei de trecut presupune faptul ca perpetuarea unei institutii decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza n cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie urmata pur si simplu deoarece ea a fost stabilita.
  3- F, sunt mai mici decat costurilde de tranzactie
  4- A, Controlul proprietatii private este executat de catre fiecare individ ca peroana particulara, iar controlul proprietatii de stat este executat de catre cei aflati in fruntea organismelor statului.
  5-F , in zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate
  6- A, E imposibil sa faci calculul economic intr-o piata controlata de stat
  7-F, Esti pasager clandestin chiar daca nu te prinde, tot circuli fara bilet
  8- A
  9- F, bunasarea economica urmeaza 3 cai : -producerea anumitor bunuri si redistribuirea veniturilor si avutiei in societate, protejarea vietii si libertatii membrilor societatii. Problema este daca decizia de distribuire a avutiei este justificata
  10-A, Schimbarea institutiilor informale are caracter inertial si este dependenta de trecut si totodata de valori culturale anterioare

 45. Cristiana Sîrghie spune:

  Sîrghie. Cristiana, Grupa 1415, seria B
  1-A-institutia se refera la regularitate in comportamentul oamenilor
  2-A- Din greșelile anterioare se pot lua măsuri pentru a preveni incidentele viitoare.
  3- F- costurile de organizare sunt mai mici
  4-F-Proprietatea de stat= proprietate privată
  5- F- Criminalitate mare, costul de protecție a locuinței e prea ridicat
  6-F- In socialism nu este posibil calculul economic deoarece este eliminată proprietatea privată și sistemul de schimb voluntar, desființează sistemul prețurilor.
  7-F- Problema pasagerului clandestin apare atunci când beneficiază de bunuri publice, fără a plăti. Trenul poate fi un bun public însă călătoria cu el nu.
  8-F- întreprinderile de stat și cele private acționează in condițiile unor constrângeri bugetare.
  9 -A- Redistrubirea sustine transferarea drepturilor de la prop naturali la cei ce nu le au obtinut.
  10-A- Schimbarea instituțiilor informale depinde de dependenta de trecut.

 46. Ardeleanu Alexandru spune:

  1. Fals. Institutiile reprezinta un set de reguli si reglementari, iar organizatiile reprezinta o adunare coercitiva intre 2 sau mai multi oameni prin care isi desfasoara activitatea intr-un domeniu anume.
  2. Adevarat. Teoria dependentei de trecut ajuta ca in urma unui eveniment infaptuit sa se poata lua un set de previziuni pentru asigurarea nerepetarii acestuia ulterior.
  3. Fals. Firma, intradevar este o metoda de organizare mai ieftina decat piata doar ca aceasta afirmatie se aplica atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4. Adevarat. Proprietate de stat reprezinta organizatiile din subordinea acelui stat, unde cetateanul prezinta un acces limitat, pe cand proprietatea publica reprezinta bunuri publice (ex: parcuri, fantani arteziene etc.) unde fiecare cetatean are acces neingradit in a beneficia de acestea.
  5. Adevarat. Deoarece in zonele cu un risc de criminalitate ridicat, costurile de excludere (precum un sistem de monitorizare audio-video, sau un gard de jur-imprejurul gospodariei) sunt mai primordiale, asfel sunt mai des intalnite decat in zone cu criminalitate redusa, sporindu-le eficienta si acestea la randul lor sporind eficienta dreptului de proprietate.
  6. Fals. In socialism apare problema lipsei sectorului privat, acesta din urma contribuind semnificativ la calculul economic intr-o societate democrata.
  7. Fals. Deoarece problema pasagerului clandestin apare atunci cand se exercita asupra bunurilor publice, nu a celor private si mai apare cazul in care aparitia unui rauplatnic influenteaza costul de intretinere al acelui bun public.
  8. Fals. Intreprinderile de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe, indiferent de gradul de eficienta aceasta ramane activa, pe cand cele private functioneaza in cadrul unor constrangeri bugetare tari, astfel orice fluctuatie mai mare a pietei in sens negativ poate falimenta intreprinderea privata.
  9. Fals. Apar, de fapt, 3 cai de crestere a bunastarii generale, acestea fiind: Argumentul statului protectiv, Argumentul statului productiv si Argumentul statului redistributiv.
  10. Adevarat. Deoarece este reprezentata de o mostenire a societatii (cultura), de la aparitia gruparilor intre oameni, rezistand trecerii timpului.

  Seria A, Grupa 1410

 47. Necula Catalin-Vladut II 1414 spune:

  1.In economia institutionala, instituiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii (A)

  2.Teoria dependentei de trecut presupune faptul ca perpetuarea unei institutii decurge mai degraba din obisnuinta celor care reactioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie urmata pur si simplu deoarece ea a fost deja stabilita. (A)

  3.Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie. (F)

  4.Deoarece bunurile publice apartin tuturor membrilor societatii in timp ce bunurile de stat apartin statului de pe urma carora doar el poate benificia, de exemplu propietati detinute de stati.(A)

  5.In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta dreptului de propietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate. (F)

  6. Imposibilitatea calcului in socialism era din cauza faptului ca nu exista propietate privata. Asadar in calculul economic in socialism nu poate fi rezultatul controlului pietelor. (F)

  7.Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a benificia de anumite bunuri publice fara a plati. Tinand cont ca in acest exemplu nu este un bun public, chiar daca trenul apartine statului, dar serviciul de calatorie nu se caracterizeaza prin nonexclusivitate. (F)

  8.Spre deosebire de intreprinderile private statul nu poate fi constrans economic (F)

  9.Propozitia este adevarata deoarece principala cale de crestere a bunastarii generale este redistribuirea de avutie. (A)

  10.A Institutiile informale sunt acele reguli sociale nescrise

 48. Dinică Andreea Florentina , seria B, grupa 1415 spune:

  1) Adevarat
  Organizatiile sunt reflectate de si prin actiuni umane, deoarece acestea reprezinta diferite forme de combinare a actiunilor indivizilor. Institutiile reprezinta setul de stimulente si constrangeri in cadrul in carora se desfasoara actiunile umane.

  2)Adevarat
  Formarea si evolutia anumitor institutii reprezinta un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oamenilor numit teoria dependentei de trecut. In acest caz regulile de trafic exista de foare mult timp, aceasta institutie fiind deja acceptata.Au luat nastere pentru a spori siguranta calatorilor. Schimbarea acestei institutii devine dificila, datorita obisnuintei si efectelor de retea aparute prin utilizarea succesiva a acestor reguli de tot mai multe persoane.

  3) Fals
  Firma este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.

  4)Adevarat
  Exista proprietatea de stat de domeniul privat si proprietate de stat in domeniul public.

  5)Fals
  In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere mai ridicate. Daca, in anumite conditii, marimea costurilor necesare asigurarii functionalitatii drepturilor de proprietate depaseste venitul care poate fi obtinut din exploatarea acelor drepturi, atunci proprietatea in cauza poate fi abandonata.

  6) Adevarat
  Abolirea pietei a preturilor face imposibil utilizarea calculului economic, ceea ce transforma organizarea economica in haos.

  7) Fals
  Problema pasagerului clandestin este tentatia de a beneficia, fara a plati, de anumite bunuri publice cum ar fi securitatea, undele radio etc. Mersul cu trenul nu este un bun public, deoarece serviciul de transport nu este caracterizat prin non-exclusivitate si non-rivalitate.

  8) Fals
  Spre deosebire de intreprinderile private, cele de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe. Firma privata este cea care actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari.

  9) Adevarat
  Deoarece pe o asemenea baza ideologica s-a construit statul bunastarii din lumea occidentala de-a lungul intregului secol al XX-lea. O parte a proprietatii si venitului realizat apartine de drept societatii si trebuie cedata guvernului, pentru a putea fi redistribuita cetatenilor, in conformitate cu anumite idei de egalitate si justitie sociala.

  10) Adevarat
  Valorile culturale traditionale devin uneori adevarate obstacole in calea schimbarii. Noile atitudini sociale nu se construiesc intotdeauna in reguli de conduita, atunci cand nu se realizeaza masa critica a celor dispusi sa accepte si sa utilizeze respectivele atitudini in actiunile lor. Din acest motiv, schimbarea institutiilor interne si informale are, in mod necesar, caracter inertial si o dependenta de trecut- de valori culturale anterioare.

  Dinică Andreea Florentina, grupa 1415, seria B

 49. Banica Mihai Daniel spune:

  1. Fals. Se exclude ca anumite institutii sa fie incorporate in oraganizatii

  2. Fals. Deoarece exita doar teoria dependentei.

  3. Fals. Costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzitie.

  4. Fals. Deoarece proprietatea de stat este sinonim cu proprietatea publica.

  5. Fals. Deoarece in zonele cu criminalitatea ridicata, eficienta dreptului de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere ridicate.

  6. Adevarat. Statul detinea controlul absolut, iar preturile erau impuse de acesta.

  7. Fals. Pasagerul clandestine este persoana care beneficiaza de bunul public fara sa fi contribuit finantarea costului de producere a respectivului bun.

  8. Adevarat. Cele de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetari tari.

  9. Adevarat. Acesta este unul dintre principalele cai de crestere a bunastarii generale.

  10. Adevarat. Aceasta schimbare are caracter inertial si este dependent de trecut.

  Banica Mihai-Daniel, grupa 1410

 50. Onea Darius spune:

  1. Fals. Institutiile sunt defapt regulile “jocului”, in timp ce organizatiile sunt jucatorii. Distinctia consta in faptul ca organizatiile sunt reflectate de si prin actiuni umane, de vreme ce institutiile reprezinta setul de instrumente si constrangeri.
  2. Adevarat. Teoria dependentei de trecut explica cum regulile de trafic sporesc siguranta calatorilor deoarece formarea si evolutia anumitor institutii reprezinta un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oamenilor. Asadar regulile de trafic reprezinta un exemplu de institutie ce trebuie urmata pur si simplu deoarece ea a fost deja stabilita.
  3. Fals. Aceasta abordare arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale, intrucat firma isi va putea continua existenta atat vreme cat se va dovedi o forma de organizare mai ieftina decat mecanismul pietei.
  4. Advarat. Drepturile exclusive se castiga prin internalizarea externalitatilor. Situatia in care nimeni nu detine drepturile exclusive desemneaza cazul proprietatii publice. In realitate proprietatea publica aste proprietatea statului, iar oficialai guvernamentali sunt cei care decid o destinatie sau alta a resurselor.
  5. Fals. In aceste zone eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate. Costurile aplicarii drepturilor de proprietate sunt mai reduse atunci cand exista norme speciale si valori etice care favorizeaza respectarea proprietatii si aplicarii principiilor de drept.
  6. Fals. Calculul economic este posibil atunci cand exista institutia monedei, cat si a proprietatii private.. In sistemul socialist este inutila existenta monedei, intrucat abolirea proprietatii private asupra mijloacelor de productie a generat desfiintarea pietei si a preturilor de piata, de unde imposibilitatea calculului economic.
  7. Fals. Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara a platii. Bunurile publice sunt acele resurse care se caracterizeaza simultan prin non-exclusivitate si nonrivalitate in consum. In exemplul dat, calatoria cu trenul nu este un bun public, intrucat serviciul de transport nu se caracterizeaza prin non-rivalitate si non-exclusivitate.
  8. Fals. Firma privata da faliment in cazul in care inregistreaza pe termen lung pierderi semnificative, constringerile bugetare fiind tari si limitate la nivelul capitalui acesteia, in timp ce firma de stat cu toate ca este ineficenta, aceasta nu poate da faliment doarece se bucura de protectie politica pierderile fiind suportate de la bugetul de stat prin subventii, asadar se bucura de constrangeri bugetare slabe.
  9. Adevarat. Argumentul statului redistributiv se bazeaza pe redistribuirea dreptului de proprietate privata. Potrivit ideologiei socialiste redistribuirea avutiei in societate reprezinta cheia bunastarii generale intrucat acest fenomen s-a desfasurat in europa eccidentala de-a lungul secolului XX. Redistribuirea proprietatii private in societate este inevitabila in conditiile existentei statului, insa aceasta are diverse consecinte atat in plan economic, cat si socio cultural. Statul productiv si statul protectiv este in egala masura redistributiv.
  10. Adevarat. Institutiile interne si informale, de natura ideologica si culturala, intruchipeaza intelepciunea acumulata si setul curent de valori, formand o parte integranta din mostenirea societatii pe care o denumim cultura.

 51. MIU IOANA-ALEXANDRA spune:

  1.Adevarat, deoarece institutiile sunt regulile iar organizatiile sunt jucatorii in care activitatea umana este desfasurata dupa anumite reguli.
  2.Adevarat , deoarece regulile de trafic au aparut spontan , dar noi tinem cont de acestea , daca nu ar fi aparut , toata lumea ar trai in haos . Astfel noi suntem dependenti de trecut.
  3. Fals
  4.Fals, deoarece proprietatea publica este una si aceeasi cu proprietatea de stat , in care se i-au drepturi de control.
  5. Fals, deoarece eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa si depaseste venitul .
  6. Adevarat
  7. Fals , deoarece ipoteza pasagerului clandestin reiese din urmatoarea situatie: indivizii tind sa profite de bunuri publice fara a achita o taxa impusa.
  8. Fals, deoarece intreprinderile de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare mai slabe.
  9. Adevarat , deoarece avutia era redistribuita cetateniilor/indiviziilor.
  10. Adevarat , deoarece schimbarea institutiilor tine de valorile culturale , ce pot fi adevarate piedici in viata cotidiana.

 52. Oprea Oana Gabriela ; anul 2; grupa 1414; seria B spune:

  1.-Adevarat. In economia institutionala, institutiile sunt regulile, iar organizatiile sunt jucatorii.
  2.- Adevarat. Regulile de trafic sunt un exemplu de institutie care trebuie urmata fiind deja stabilita.
  3.- Fals. Firma este o metoda de organizatie mai ieftina atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzictie.
  4.- Adevarat. Deoarece bunurile publice apartin tuturor membrilor societatii in timp bunurile de stat apartin statului.
  5.- Fals. In zonele cu crimininalitate mai ridicata necesita costuri de excludere mai mari pentru a putea mentine exclusivitatea absoluta.
  6.- Fals
  7.- Fals. Problema pasagerului clandestin apare atunci cand beneficiaza de bunul public fara a contribui la finantarea lui.
  8.- Adevarat
  9.- Fals. Bunastarea generala se bazeaza mai mult pe protejarea vietii si a libertatii membrilor societatii.
  10.- Adevarat

 53. Buzi Entela,ETA,an 2,Grupa 1411,Seria A spune:

  1.Adevarat, deoarece unele institutii pot fi incorporate in organizatii, dar nu si invers
  2.Adevarat,deoarece regulire de traffic sunt puse ca sa ne protejeze prin respectarea lor si nu au cu adevarat un inceput. Dar fiecare dintre noi este liber sa aleaga daca le respecta sau nu,dar trebuie sa asuma si riscul si sa fie rational si constient de consecintele ce pot aparea.
  3.Fals, deoarece firma este o formă de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor (in firma, in mod ierarhic) sunt mai mici decat costurile de tranzactie (pe piata, in mod descentralizat).onstient de consecintele ce pot aparea.
  4.Adevara,proprietatea de stat si proprietatea publica,reprezinta drepturile de proprietate ce pot di detinute de indivizii, peoprietatea publica reprezinta proprietatea tuturor si se afla in proprietatea statului,iar im anumite conditi politice proprietatea statului se aproprie se sistemul proprietati private.
  5.Fals,deoarece in zonele cu criminalitate ridicata ,eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere mai ridicate.
  6.Adevarat, e imposibil sa faci calcului economic intr-o piata controlată de stat, calculul economic decurge din existența atât a instituției monedei, cât și a proprietății private. Moneda a existat și în sistemul socialist, însă abolirea proprietății private asupra mijloacelor de producție a echivalat cu desființarea pieței și a prețurilor de piață a factorilor de producție, de unde imposibilitatea calculului economic și a alocării raționale (economice) a resurselor.
  7.Fals ,Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati. In exemplul de fata, calatoria cu trenul nu este un bun public, chiar daca trenul apartine unei companii de stat, deoarece serviciul de transport nu se caracterizeaza prin non-exclusivitate si prin non-rivalitate. Bunurile publice sunt acele resurse care se caracterizeaza simultan prin nonexclusivitate (cand este imposibila restrangerea consumului doar la cei care platesc) si nonrivalitate in consum (furnizarea acestora unui individ le face in acelasi timp disponibile si celorlalti, neexistand o competitie intre beneficiari). Vezi exemplul iluminatului public, cand oricine trece pe un bulevard beneficiaza de iluminatul public, fie ca a platit, fie ca nu a platit impozitele aferente.
  In situatia in care toti membrii comunitatii ar adopta un comportament de tipul pasager-clandestin, producerea si furnizarea bunului public nu ar mai fi posibila. Tinand cont de caracteristicile bunurilor publice, economistii considera ca nici un intreprinzator nu va fi stimulat sa produca astfel de bunuri in conditiile in care nu poate sa ii excluda de la consumul bunului respectiv pe cei care nu platesc.
  8.Adevarat,
  9. Adevarat,Ptc redistribuirea avutiei e necesara pentru bunastatea generala
  10.Fals, deoarece schimbarea instituțiilor informale reprezinta un proces evolutionist , care se manifesta treptat si marginal, de la opreioada la alta, in cadrul unui interval lung de timp

 54. TERCI GABRIELA FELICIA spune:

  Terci Gabriela Felicia, grupa 1416, seria B
  1. ADEVARAT – Distincția instituții- organizații este relativ simplă. Organizațiile sunt reflectate de și prin acțiuni umane, deoarece acestea reprezintă diferite forme de combinare a acțiunilor indivizilor. Instituțiile reprezintă setul de stimulente și de constrângeri în cadrul cărora se desfășoară acțiunile umane. O distincție asemănătoare operează și între organizații, în general, și comunități. În sensul adoptat aici, orice comunitate este o organizație, însă nu orice organizație este o comunitate, societate.

  2. ADEVARAT – Teoria dependenței de trecut presupune faptul că perpetuarea unei instituții decurge mai degrabă din obișnuința celor care acționează în cadrul ei, schimbarea aceasta devenind dificilă. O dată ce au luat naștere, anumite instituții vor continua să funcționeze independent de eficiența aranjamentelor alternative. Regulile de trafic constituie un exemplu de instituție care trebuie să fie urmată pur și simplu, deoarece ea a fost deja stabilită.

  3. FALS – Firma este o formă de organizare mai ieftină decât piața când costurile de organizare a activităților, în firmă, sunt mai mici decât costurile de tranzacție ( pe piață).

  4. FALS – Proprietatea publică se confundă cu cea a statului pentru că cea publică aparține proprietății statului.

  5. FALS – În zonele cu criminalitate ridicată, eficiența drepturilor de proprietate este relativ mai redusă din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate. Costurile aplicării drepturilor de proprietate sunt mai reduse atunci când în societate există norme sociale și valori etice care facilitează respectarea proprietății și aplicarea principiilor de drept. Unde există un grad mai înalt de infracționalitate, costurile pentru protejarea proprietății sunt mai mari, iar eficiența drepturilor de proprietate este relativ mai redusă.

  6. FALS – Calculul economic este imposibil în socialism, deoarece nu există proprietate privată. Managementul birocratic face parte din societatea publică și nu poate fi verificat prin calcul economic.

  7. FALS – Problema pasagerului clandestin se referă la tendința unora de a beneficia de anumite bunuri publice fără a plăti. Călătoria cu trenul nu este un bun public, chiar dacă trenul aparține unei companii de stat, deoarece serviciul de transport nu se caracterizează prin non-exclusivitate și prin non-rivalitate.

  8. FALS – Întreprinderile private acționează în condițiile unor constrângeri bugetare tari.

  9. ADEVARAT – Principala cale de creștere a bunăstării generale este redistribuirea avuției în societate într-un mod eficient.

  10. ADEVARAT – Noile atitudini sociale nu se constituie întotdeauna în reguli de conduită, atunci când nu se realizează masa critică a celor dispuși să accepte și să utilizeze respectivele atitudini în acțiunile lor. Din acest motiv, schimbarea instituțiilor informale are, în mod necesar, un anumit caracter inerțial și o dependență de trecut.

 55. Uricaru Robert-Stefan, Grupa 1416, Seria B spune:

  1. Adevarat- Institutiile sunt incorporate in organizatii ca de exemplu casatoria(institutie) cu familia(organizatie)
  2. Adevarat- Teoria dependentei de trecut serefera la faptul ca regulile au fost deja acceptate si ele au devenit o obisnuinta greu de schimbat
  3.Fals- Firma este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare din interiorul firmei sunt mai mici decat costurile de tranzactie de pe piata
  4.Fals-Proprietatea publica intra in proprietatea statului deoarece statul se ocupa de acea proprietate
  5.Fals- In zonele unde criminalitatea este foarte mare, dreptul de proprietate este mult mai mic deoarece costul de protejare este prea ridicat.
  6.Fals-Calculul economic a existat in socialism
  7.Fals- Problema pasagerului clandestin e atunci cand oamenii beneficiaza de bunuri publice gratuit, iar aici trenul chiar daca apartine companiei de stat, el nu e nici rival si nici exclusiv
  8.Fals- Si intreprinderile private si cele de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare.
  9.Adevarat-Veniturile si o parte din proprietati sunt distribuite statului, iar aceste lucruri aduc un venit oamenilor
  10.Adevarat- Schimbarea institutiilor informale se face treptat, gradual de la o perioada la alta pe o durata mai mare de timp

 56. Popescu Adrian-Petre spune:

  1. Adevarat, institutia se refera la regularitatea in comportamentul oamenilor
  2. Adevarat
  3. Fals, atunci cand costurile de organizare sunt mai mici.
  4. Fals, proprietate publica=proprietate de stat
  5. Fals, deoarece in zonele cu criminalitate ridicata eficienta drepturilor de proprietate este mai redusa datorita costurile de excludere mai ridicate
  6. Fals, calculul economic se poate realizare doar in proprietate privata
  7. Fals, deoarece problema se refera strict la tendinta umana de a folosi bunul public fara a plati
  8. Adevarat, intreprinderile de stat au constrangeri bugetare mai mari deoarece el depind de bugetul alocat de stat.
  9. Adevarat, aceasta este una dintre cele 3 cai principale pentru a creste bunastarea generala si redistribuirea avutiei in societate.
  10. Adevarat, pentru ca schimbarea institutiilor reprezinta un proces de lunga durata

 57. MIHALCEA DANA ADRIANA seria A, grupa 1413 spune:

  1. Adevarat

  2. Adevarat.
  Teoria dependentei de trecut presupune faptul ca perpetuarea unei institutii decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei, schimbarea acesteia devenind dificila. Astfel, o data ce au luat nastere, anumite institutii vor continua sa functioneze independent de eficienta aranjamentelor altfernative. Asadar, regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie urmata pur si simplu deoarece ea a fost deja stabilita, adica in virtutea faptului ce este deja acceptata.

  3. Fals.

  4. Adevarat.
  Proprietatea statului=proprietatea publica.

  5. Fals.
  In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate. In general, costurile aplicarii drepturilor de proprieetate sunt mai reduse atunci cand in societate exista norme socale si valori etice care faciliteaza respectarea proprietatii si aplicarea principiilor de drept. Acolo unde exista grad mai inalt de infractionalitate, costurile pentru protejarea proprietatii sunt mai mari, deci eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa.

  6. Adevarat.

  7. Fals.
  Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati. In exemplul de fata, calatoria cu trenul nu este un bun public, chiar daca trenul nu apartine unei companii de stat, deoarece serviciul de transport nu se caracterizeaza prin nonexclusivitate si prin non-rivalitate. Bunurile publice nu sunt acele resurse care se caracterizeaza simultan prin nonexclusivitate si non-rivalitate in consum. In situatia in care toti membrii comunitatii ar adopta un comportament de tipul pasager-clandestin, producerea si furnizarea bunului public nu ar mai fi posibila. Tinand cont de caractersticile bunurilor publice, economistii considera ca nici un intreprinzator nu va fi stimulat sa produca astfel de bunuri in conditiile in care nu poate sa ii excluda de la consumul bunului respectiv pe cei care nu platesc.

  8. Fals.

  9. Pentru atingerea bunastarii generale, Smith a lua in considerare trei surse: cautarea profitului personal si al proprietatii, diviziunea muncii si specializarea comertului liber si concurenta libera.

  10. Adevarat.
  Schimbarea institutionala presupune, in proportii si intensitati diferite, modificarea biunivoca a regulilor externe, precum si a institutiilor interne, Astfel are loc delimitarea schimbarii institutionale, in functie de categoria institutiilor implicate.

 58. Cretu Alexandra Daniela,grupa1411,an 2,seria A spune:

  1. Adevarat, deoarece unele institutii pot fi incorporate in organizatii, dar nu si invers
  2. Adevarat-deoarece regulire de traffic sunt puse ca sa ne protejeze prin respectarea lor si nu au cu adevarat un inceput. Dar fiecare dintre noi este liber sa aleaga daca le respecta sau nu,dar trebuie sa asuma si riscul si sa fie rational si constient de consecintele ce pot aparea.
  3. Fals, deoarece firma este o formă de organizare mai ieftină decât piața când costurile de organizare a activităților (în firmă, în mod ierarhic) sunt mai mici decât costurile de tranzacție (pe piață, în mod descentralizat).
  4. Adevarat, deoarece cele doua reprezinta dr de proprietate ce pot fi detinute de indivizi, proprietatea publica e proprietatea tuturor si se afla in proprietatea statului
  5. Fals,deoarece in zonele cu criminalitate ridicata ,eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere mai ridicate.
  6. Adevarat, e imposibil sa faci calcului economic intr-o piata controlată de stat, calculul economic decurge din existența atât a instituției monedei, cât și a proprietății private. Moneda a existat și în sistemul socialist, însă abolirea proprietății private asupra mijloacelor de producție a echivalat cu desființarea pieței și a prețurilor de piață a factorilor de producție, de unde imposibilitatea calculului economic și a alocării raționale (economice) a resurselor.
  7. Fals ,Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati. In exemplul de fata, calatoria cu trenul nu este un bun public, chiar daca trenul apartine unei companii de stat, deoarece serviciul de transport nu se caracterizeaza prin non-exclusivitate si prin non-rivalitate. Bunurile publice sunt acele resurse care se caracterizeaza simultan prin nonexclusivitate
  8. Adevarat
  9. Adevarat, deoarece oentru cresterea bunastarii generale este esentiala o redistribuire corecta a avutiei in societate
  10. Fals, deoarece schimbarea instituțiilor informale reprezintă un proces evoluționist , care se manifesta treptat și marginal, de la opreioada la alta, in cadrul unui interval lung de timp

 59. Vărzaru Diana-Alexandra spune:

  1. Adevărat-organizatiile sunt reflectate de actiunile umane,iar institutiile sunt costrangeri si stimulente in cadrul carora se desfasoara actiunea umana.

  2.Adevarat-aceasta teorie reprezinta obisnuinta de a respecta anumite reguli de un grup mai mare de persoane pentru siguranta lor. De exemplu, regulile de trafic, pur si simplu trebuie respectate.

  3.Fals-costurile sunt mai mici decat cele de tranzactie

  4.Fals-in realitate proprietatea publica este proprietatea statului

  5, Fals- in zonele cu criminalitate ridicata eficienta drepturilor de proprietate este relativ redusa deoarece costurile de excludere sunt relativ mai mari

  6. Adevarat

  7.Adevarat-Pasagerul clandestin este persoana care beneficiaza de un bun public fara a plati pentru el, comportamentul acestuia reprezinta o strategie rezonabila.

  8.Adevarat

  9.Adevarat

  10.Adevarat- experientele istorice si valorile culturale determina schimbarea institutionala, deci depinde de trecut.

 60. Banica Gabriela spune:

  Grupa 1410, an 2, seria A

  1. Fals. Deoarece organizatiile nu pot functiona fara institutii.O organizatie este formata dintr-un grup de persoane iar institutia este un set de reguli.
  2. Adevarat. Teoria dependentei de trecut arata ca, continuarea unei institutii este mai degraba o obisnuinta a celor ce actioneaza in cadrul ei, schimbarea devine dificila. Regulile de trafic trebuie urmate deoarece sunt o institutie si deja au fost stabilite.
  3. Fals. Deoarece firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile activitatilor realizate in firma sunt mai mici decat costurile de tranzactie de pe piata.
  4.Adevarat. Cele doua nu se confunda in privinta dreptului exclusive de control.
  5. Fals. In zonele cu criminalitate ridicata nivelul de eficienta a drepturilor de proprietate este mai mic deoarece costurile de excludere sunt relative mai ridicate.Unde este un grad mare de infractionalitate, costurile pentru protejarea vietii omenesti sunt mai mari, adica eficienta dreputurilor de proprietate o sa fie mult mai redusa.
  6. Fals. In socialism nu poate exista calcul economic.
  7. Fals. Deoarece pasagerul clandestin se refera la bunurile publice. Trenul nu este un bun public chiar daca este detinut de o companie de stat
  8. Fals
  9. Fals. Cele trei cai pentru cresterea bunastarii sunt: Argumentul statului productiv care protejeaza viata si libertatea membrilor, argumentul statului productiv si argumentul statului redistributiv care redistribuie veniturile in societate. Deci nu poate fi doar redistribuirea avutiei in societate, este nevoie de toate 3.
  10. Adevarat. Schimbarea institutiilor informale are caracter inertial si este dependenta de trecut.

 61. BALTA DENISA ELENA-1410A spune:

  5.F-Deoarece in zonele de criminalitate ridicata ,eficenta drepturilor de proprietate este relativ mai REDUSA din cauza costurilor de excludere mai ridicate. Costurile sunt mai mari acolo unde exista un grad mai inalt de infractionalitate.
  3.F- Deoarece firma este o forma de organizare mai ieftina decat piatacand costurile de organizare sunt mai MICI decat costurile de tranzactie.
  7.F-Deoarece problema pasagerului clandestin se refera la anumite bunuri publice care sunt profitate fara a plati.Adica serviciul de transport in cazul de fata trenul nu este un bun public,asta inseamna ca nu se caracterizeaza prin non rivalitate si non exclusivitate.
  10.A-Deoarece institutiile informale au caracter inertial si sunt dependente de trecut.
  4.A- Deoarece dreptul de control nu se confrunta cu proprietatea de stat si nici proprietatea publica
  9.F-Deoarece principala cale de crestere a bunastarii generale consta si in protejarea vietii si a libertatii membrilor societatii dar si producerea anumitor bunuri ale caror caracteristiri speciale le fac greu de furnizat prin intermediul pietei si nu numai a redistribuirii avutiei in societate.
  1.F-Deoarece nu doar anumite institutii sunt incorporate in organizatii ci toate si fara ele organizatiile nu ar functiona.
  2.A-Deoarece teoria dependentei de trecut explica formarea si evaluarea anumitor institutii reprezentate de un proces intertemporal in optiunile anterioare oamenilor.
  6.F-Deparece imposibilitatea calcului economic nu se afla in socialism si faptul ca nu exista control odata ce nu exista si proprietate privata.
  8.F

 62. VĂRZARU IOANA, Grupa 1416, Seria B spune:

  1. A
  2. A
  3. F ( costurile de organizare trebuie să fie mai mici decât costurile de tranzacție)
  4. F ( proprietatea publică se confundă cu proprietatea statului)
  5. F ( eficiența drepturilor de proprietate este relativ mai redusă)
  6. A
  7. A
  8. A
  9. A
  10. A

 63. Petrache Cătălin-Marian spune:

  1.Adevarat! O organizatie poate fi formata din mai multe institutii daca aceasa are cel putin 3 membri.
  2.Adevarat deoarece teoria presupune ca perpetuarea unei institutii decurge din obijnuita celor care reactioneaza in cadrul ei.
  3.Fals deoarece firma este o forma de organizare mai iefina decat piata atunci cand costurile de organizare a activitatilor sunt MAI MICI decat costurile de tranzactie.
  4.Adevarat deoarece dreptul exclusiv de control se exercita in urmatoarele forme:
  a)Prin capacitatea de a desemna majoritatea organelor de administratie si de conducere;
  b)prin detinerea majoritatii drepturilor de vot in adunarea generala a asociatilor sau a actionarilor;
  5.Fals deoarece in zonele cu criminalitate ridicata, eficienta dreptului de proprietate este relativ MAI REDUSA din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  6.Fals deoarece imposibilitatea in socialism este rezultatul socialismului “imperfect”
  7.Fals deoarece serviciul de calatorie nu se caracterizeaza prin nonexclusivitate.
  10.Adevarat deoarece acestea au rezistat testului timpului si formeaza o parte integrata din mostenirea societatii pe care o denumim cultura.
  9.Fals deoarece redistribuirea avutiei in societatea in plan economic are efecte negative asupra stimulentelor pentru munca, asuprea initiativei si activitatilor anteprenoriale.
  8.Adevarat.

 64. BUCUR ANCA spune:

  1410 A

  1.FALS
  INSTITUTIE=SET DE REGULI
  ORGANIZATIE=GRUP DE PERSOANE CARE URMARESC ACELASI SCOP
  Totusi, fara institutii, organizatiile nu ar putea functiona. Asadar,toate institutiile sunt incorpate in organizatii.

  2.ADEVARAT
  Teoria dependentei de trecut arata faptul ca perpetuarea unei institutii se face datorita obisnuintei celor care actioneaza in cadrul ei. Prin urmare, schimbarea devine dificila. Deci, o data ce o institutie a fost constituita, ea va functiona independent de eficienta aranjamentelor ciclice (periodice). Regulile de trafic trebuie urmate, fiindca deja au fost stabilite si sunt deja acceptate.

  3.FALS
  Firma poate fi o forma de organizare mai ieftina fata de piata doar atunci cand costurile de organizare (adica cele care sunt legate de firma)sunt mai mici decat costurile de tranzactie (adica cele legate de piata)

  4.ADEVARAT
  Acest drept exclusiv de control nu se poate confunda cand este vorba de proprietate de stat si de proprietate publica.

  5.FALS
  In zonele in care criminalitatea este mai mare, eficienta drepturilor de proprietate este mai redusa. Acest fapt se datoreaza costurilor de excludere care sunt mai ridicate, mai mari. In momentul in care exista norme sociale si valori etice, costurile aplicarii drepturilor de proprietate sunt mai mici, mai reduse.

  6.FALS
  Imposibilitatea calculului economic in socialism este consecinta data de lipsa proprietatii private. In momentul in care proprietatea privata nu exista, nici piata nu exista, iar preturile nu se pot forma. De asemenea, preturile nu se puteau forma, deoarece statul nu facea schimburi cu alti agenti economici, facea doar cu el insusi => situatie care dupa la imposibilitatea formarii preturilor. Daca nu exista preturi, nu au ce controla.

  7. FALS
  Definitie: problema pasagerului clandestin apare in momentul in care un individ are tendinta de a beneficia de bunuri publice fara a plati.
  Calatoria cu trenul nu reprezinta un bun public, deoarece trenul apartine de CFR, chiar daca este de stat. Acest serviciu este caracterizat prin non-exclusivitate.

  8.ADEVARAT
  Intreprinderile de stat functioneaza prin prisma bugetului pe care statul il detine.

  9.FALS
  Sunt 3 cai de creste, nu doar una principala. Cele 3 cai de crestere sunt: argumentul protectiv (protejarea vietii si a libertatii membrilor din societate), argumentul productiv (producerea de bunuri) si argumentul redistributiv (redistribuirea drepturilor de proprietate privata).

  10.ADEVARAT
  Afirmatia este adevarata datorita existentei dependentei de valorile culturale din trecut, iar atitudinile sociale noi nu devin reguli de conduita pana cand nu apar cei care sa le accepte (sa acccepte aceste atitudini) si sa le foloseasca.

 65. Staicu Nicolae Stefan spune:

  2. A – Teoria dependentei de trecut se refera la perpetuarea unei institutii decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie deoarece ea a fost deja stabilita si acceptata.
  3. F – Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  5. F – In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta dreptului de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  7. F – Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara plati. Tinand cont ca in exemplu calatoria cu trenul este un bun public, chiar daca trenul apartine statului, dar serviciu de calatorie nu se caracterizeaza prin non-exclusivitate si nu apartine statului.
  1.F
  4.F

 66. Nitu Rares Mihai spune:

  1. ADEVARAT . Anumite institutii sunt incluse in cadrul unor organizatii. Acest lucru este posbil numai in cadrul organizatiilor politice si este vorba despre institutiile formale, externe. Numai acestea sunt concepute si puse in practica in interiorul unor organizatii.
  2. FALS . Teoria dependentei de trecut reprezinta atitudinea pe care o au indivizii fata de schimbarile aranjamantelor institutionale. Regulile de trafic sporesc siguranta calatorilor prin predictibilitatea oferta de institutiile reprezentative. Toate institutiile duc la cresterea sigurantei prin insasi natura lor care ofera predictibilitate.

  3. FALS. Costurile de tranzactii reprezinta acele costuri aparute in urma accesarii “structurii pietei”; costurile de organizare reprezinta costurile generate in interiorul firmei prin desfasurarea unor activitati lucrative. Firma exista pe piata numai atat timp cat costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare deoarece firma reprezinta o metoda mai eficienta ( ieftina din punct de vedere economic ) de a procura / produce bunuri si servicii. Cand costurile de organizare depasesc costurile de tranzactie firma nu mai este eficienta, piata prin sistemul preturilor devenind astfel un mecanism mai productiv.

  4. FALS. Propietatea publica este propietatea statului deoarece oficialii guvernamentali pot decide cu privire la destinatia bunul respectiv. Din acest punct de vedere , propietar asupra bunurilor publice este statul.

  5. FALS. Costurile de excludere sunt acele seturi de cheltuieli pe care un individ ( propietarul dreptului ) le face pentru a impiedica pe cineva sa utilizeze in mod neautorizat propietatea sa. In conditiile in care costurile de excludere menite sa protejeze propietatea sunt mai mare ca volum decat veniturile viitoare adus in urma posedarii acelui drept, atunci detinerea propietatii nu mai este eficienta. Asadar, o zona cu nivel ridicat de criminalitate o sa duca la cresterea costurilor de excludere si in consecinta la o diminuare a eficientei drepturilor de propietate.

  6. FALS.Argumentul consta in principiul care ne spune ca propietatea privata si piata nu sunt institutii separate. Piata este rezultatul utilizarii cat mai benefice a propietatii private. Deci piata reprezinta o trasatura derivata a propietatii private. Calculul economic nu se poate realiza in lipsa propietatii private dar asta nu implica in mod categorit si sistemul preturilor. Controlul preturilor de catre stat este doar o trasatura a transformarii propietatii private in una publica. Asadar, imposibilitatea calcului economic in cadrul organizarilor de tip socialist se datoreaza lipsei de propietate privata.

  7. FALS. Problema pasagerului clandestin se aplica doar in contextul utilizarii bunurilor publice. Calatoria cu trenul nu este un bun public deoarece, odata ce se pune o taxa pe calatorie , bunulo devine exclusiv; iar bunurile publice au calitatea de a fi non-rivale si non-exclusive. NU orice bun de stat este in mod obligatoriu si un bun public.

  8. FALS. Numai intreprinderea privata este supusa unor constrangeri bugetari tari deoarece ,acestea se orienteaza pe principiul rentabilittii ( daca inregistreaza costuri de organizare peste costuri de tranzactionare ca valoare, paraseste piata) . Cum firma de stat este protejata politic, rezistand chiar in cazul in care ineficienta aceasta este supusa unor constrangeri bugetari slabe ( nu exista un sistem al preturilor sau propietate privata prin care sa analizam rentabilitatea firmei de stat).

  9. FALS. Statul redistributiv a fost una dintre ideile de baza a conceptului de Stat al Bunastarii dar aceasta ideologie are efecte nocive atat pe plan economic ( este afcetat sistemul de stimulente pentru anteprenori si reducerea ratei de formare a capitalului ) cat si pe plan social ( valorile cultura colective sunt alterate , este incurajata atitudinea de “asistat social”).

  10. ADEVARAT. Schimbarea institutiilor interne si informale au mereu un carcater inertial si depind de trecut deoarece noile atitudini nu se constituie in mod obligatoriu in reguli de conduita ( exsita mereu mase de oameni care nu doresc sa accepte noile institutii ). Dependenta de trecut reflecta sistemul de valori acumulate in timpp concentrate sub termenul de cultura ; acest element reflecta principiile de care se leaga o societate si impune in mod automat o anumita reticienta din punct de vedere al modificarii lor.

  Nitu Rares Mihai , Seria b, Grupa 1414

 67. Balaban Nicoleta Cristina 1410A spune:

  1. Fals deoarece toate insitutiile sunt incorporate in organizatii, pentru ca fara ele nu ar exista functionalitatea organizatiilor.
  2. Adevarat deoarece teoria dependentei de trecut este formata mai mult dintr-o obisnuinta de a respecta anumite reguli, cum este si in cazul traficului, exista un set de reguli,adica o institutie, care este respectata doar din simplul fapt caci ea a fost deja implementata.
  3. Fals deoarece firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata când se intampla in caz contrar, adica, cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4. Adevarat proprietatea de stat si proprietatea publica nu trebuie confundate in dreptul exclusiv de control.
  5. Fals deoarece in zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa nu mai mare, din cauza costurilor de excludere mai ridicate. In locul unde exista un grad mai inalt de infractori, costurile pentru protejare automat vor fii mai mari.
  6. Fals deoarece pe vremea socialismului nu se punea problema calcului economic, deoarece nu exista.
  7. Fals deoarece problema pasagerului clandestin face referire la tendinta de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati, in schimb trenul nu este un bun public, ci apartine unei companii de stat.
  8. Fals
  9. Fals deoarece nu redistribuirea avutiei in societate este principala cale ce creste bunastarea exista trei cai, ci alaturi de ea se afla și argumentele statelor protective si productive.
  10. Adevarat deoarece schimbarea institutiilor depinde de valorile din trecut, iar institutia informala este o regula nescrisa.

 68. TOADER ALEXANDRU spune:

  1.In economia institutionala, institutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii. (Adevarat)

  2.Teoria dependentei de trecut presupune faptul ca perpetuarea unei institutii decurge mai degraba din obisnuinta celor care reactioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie urmata pur si simplu deoarece ea a fost deja stabilita. (Adevarat)

  3. Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie. (Fals)

  4. Deoarece bunurile publice apartin tuturor membrilor societatii in timp ce bunurile de stat apartin statului de pe urma carora doar el poate beneficia, de exemplu cladiri detinute de stat. (Adevarat)

  5. In zonele cu criminalitate ridicata eficienta dreptului de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate. (Fals)

  6. Imposibilitatea calculului in socialism era din cauza faptului ca nu exista proprietate privata. (Fals)

  7. Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati.Tinand cont ca in acest exemplu nu este un bun public chiar daca trenul apartine statului, dar serviciul de calatorie nu se caracterizeaza prin nonexclusivitate. (Fals)

  8. Spre deosebire de intreprinderile private statul nu poate fi constrans economic. (Fals)

  9. (Adevarat)

  10. (Adevarat)

 69. Toma Tatiana-Valentina spune:

  Toma Tatiana-Valentina
  Seria B, grupa 1416

  1) A
  2)A
  3)F(costurile de organizare trebuie sa fie mai mici decat cele de tranzactie)
  4)F ( proprietatea publica se confunda cu cea a statului,cea publica apartine statului).
  5)F(Dreptul de proprietate este relativ mai redus)
  6)A
  7)A
  8) A
  9)A
  10)A

 70. Tudorache Nicolae Alexandru spune:

  1.Adevarat, in economia institutionala institutiile sunt reguli iar organizatiile sunt jucatorii.
  2.Adevarat.
  3.Fals,deoarece costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.Fals, deoarece ambele proprietati sunt detinute de stat si administrativ-teritoriale si au dreptul la control.
  5.Fals, deoarece eficienta depturilor cetatenilor este mai mica.
  6.Adevarat, trebuie sa ai proprietate privata.
  7.Adevarat, deoarece intervine teoria pasagerului clandestin si se pune problema in momentul in care cineva consum sau foloseste un bun fara sa plateasca.
  8.Adevarat.
  9.Adevarat.
  10.Adevarat.

 71. Bungarzeanu Adina Alexandra,grupa 1410,seria A spune:

  1.A,deoarece anumite institutii pot fi incorporate in organizatii,2.A,deoarece aceasta teorie presupune faptul că menținerea instituțiilor in viata provine din interiorul fiecărei persoane ., 3.F,deoarece costurile de organizare sunt mai mici decât cele de tranzacții.,4.F,deoarece proprietatea de stat este sinonim cu proprietatea publică,corect este proprietatea de stat sau publică și proprietatea privată, nu se confunda in privinta dreptului exclusiv de control.,5.F,deoarece,în zonele cu criminalitate ridicata eficienta dreptului de proprietate este relativ mai redusă datorita costurilor de excludere relativ ridicate.,6.F,deoarece imposibilitatea calculul economic in socialism se datorează lipsei activității economice raționale,adica alocarea resurselor conform principiului rationalitatii.,7.F,deoarece problema pasagerului clandestin se adresează bunurilor publice.,8.F,cele private actioneaza unor constrângeri tari.,9.A,deoarece pentru creșterea bunăstării generale e importanta redistribuirea avuției în societate,10.A,deoarece au rezistat testului timpului ,întruchipează înțelepciunea acumulată si setul curent de valori.

 72. Pandeleanu Ioana-Alexandrina spune:

  Pandeleanu Ioana-Alexandrina, ETA, 1414 B

  1- Adevarat- Insitutiile reprezinta un set de reguli
  Organizatiile pot contine mai multe instititutii adica reguli insa nu se poate invers.

  2. Adevarat- Teoria dependentei de trecut se refera la obisnuinta oamenilor cu anumite reguli, impplicit institutii si, la tragerea de anumite invataminte din istoria indelungata a folosirii acestora. Astfel se explica de ce regulile de trafic care au rezistat timpului si care au trecut prin atatea schimbari care erau menite sa ofere siguranta cetaenilor.

  3. Fals- Firma este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare.

  4. Adevarat- Dreptul exclusiv al statului se manifesta in ambele feluri de proprietati, proprietatea de stat fiind privata si doar statul o poate accesa iar proprietatea publica oferind acces cetatenilor insa, din nou, statul decide cand sa o modifice.

  5. Fals- In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este mai mica datorita costurilor de excludere mai mari adica costurilor pentru protejarea proprietatii private, de exemplu, in cazul unei persoane care are un teren, daca acesta se afla intr-o zona cu criminalitate ridicata, va fi nevoit sa ridice un gard mai mare pentru protejarea acestuia.

  6. Fals- Calculul economic este imposibil in socialism datorita faptului ca nu exista proprietate privata, adica, firmele sunt in proprietatea statului iar calcularea profitului este practic imposibila din acest punct de vedere.

  7. Fals- Problema pasagerului clandestin apare atunci cand cineva incearca sa profite de bunurile si serviciile furnizate de stat fara a intentiona sa plateasca pentru acestea. In cazul de fata, companiile feroviare sunt firme private, exclusive deci nu se pune aici problema pasagerului clandestin.

  8. Fals- Intreprinderile de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe iar cele de stat pe baza constrangerilor bugetare tari.

  9. Adevarat- Principala cale de crestere a bunastarii generale este bazata pe ideea statului redistributiv adica distribuirea anumitor bunuri si resurse persoanelor ce au nevoie de ele.

  10. Adevarat- Schimbarea institutiilor informale are caracter inertial si este dependenta de trecut, adica evolueaza in timp sub forma unui proces, de exemplu moneda sau traditiile.

 73. TABACU ANA-MARIA spune:

  TABACU ANA-MARIA; SERIA B; GRUPA 1416
  1.adevarat
  2.adevarat
  3.fals – costurile de organizare trebuie sa fie mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.fals – proprietatea publica se confunda cu proprietatea statului, datorita faptului ca proprietatea publica apartine proprietatii statului.
  5.fals – in zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este mai redusa, datorita costurilor de excludere mai ridicate.
  6.adevarat – calculul economic este posibil daca exista proprietate privata, privind institutia si moneda.
  7.adevarat
  8.adevarat
  9.adevarat
  10.adevarat

 74. NECULA IULIA-ADELINA spune:

  NECULA IULIA-ADELINA, ETA, grupa 1414, seria B.

  1. ADEVĂRAT – instituțiile reprezintă regulile după care funcționează o organizație, deci diferența dintre cele două nu exclude ca anuite instituții să fie incorporate in organizatii.

  2. ADEVĂRAT – teoria dependentei de trecut are la baza experienta oamenilor din trecut , iar acestia au fost nevoiti sa impuna anumite reguli de trafic pentru a asigura siguranta soferilor si a calatorilor.

  3. FALS – este invers, atunci cand costurile de organizare < costurile de tranzactie.

  4. ADEVARAT – propietatea de stat este controlata in totalitatea de catre stat, el decide ce sa faca cu aceasta, este o propietate privata a statului, pe cand de propietatatea publica pot beneficia si alte persoane, sunt facute tocmai pentru a asigura bunurile si serviciile necesare cetateniilor.

  5. FALS – in zonele cu crimininalitate ridicata eficienta drepturilor este relativ mai redusa, datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate, este mai costisitor sa iti aperi propietatea de raufacatori.

  6. FALS – calculul economic in socialism este imposibil datorita neexistentei propietatii private, statul nu urmarea obtinerea de profit, presupunea doar costuri, nu si venituri.

  7. FALS – problema pasagerului clandestin apare atunci cand un individ are tendinta de a beneficia de un bun public fara sa-si plateasca contributiile necesare, dar in acest context compania de trenuri , chiar daca este o companie de stat, trenul nu este un bun public, trebuie sa platesti bilet pentru a calatori, in cazul bunurilor publice acestea sunt nonrivale si nonexclusive, adica nu este nevoie sa platesti pentru ele.

  8. FALS – intreprinderile private actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari, iar cele de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe.

  9. ADEVARAT – statul bunastarii s-a construit pe baza ideii de stat redistributiv, adica cresterea bunastarii generale depinde de redistribuirea veniturilor si avutiei in societate, in plus se mai adauga protejarea vietii si libertatii cetateniilor si producerea bunurilor publice.

  10. ADEVARAT – schimbarea institutiilor informale este un proces evolutionist, care se manifesta treptat, in cadrul unui interval lung de timp, deci acestaea au caracter inertial si este dependenta de trecut (de exeplu: moneda, limbajul).

 75. Paraschiv Cristina-Antoanela spune:

  Paraschiv Cristina – Antoanela
  ETA, 1414 B

  1. Adevarat
  In esenta organizatiile se nasc in baza existentei unor institutii. Institutiile reprezinta regulile in baza carora actioneaza organizatiile(grupari de persoane ale caror ideologii sunt comune)
  2. Adevarat
  Teoria dependentei de trecut presupune obisnuinta unui numar mare persoane cu un cadru formal sau informal de institutii si in esenta, daca discutam strict despre siguranta calatorilor este clar ca daca avem cunostinte cu privire la circulatie sansele ca un accident sa aiba loc scad drastic.
  3. Fals
  Cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie, putem vorbi despre o internalizare a departamentelor necesare functionare firmei. Daca firma externalizeaza departamentele inseamna ca inregistreaza costuri de organizare mai mari decat cele de tranzactie.
  4. Adevarat
  Proprietatea de stat este controlata in totalitate de catre stat, adesea o putem regasi sub forma de imobile, terenuri si este unic decident al intrebuintarii ei. Proprietatea publica este o de asemenea detinuta de stat insa este atribuita intrebuintarii pe scara larga, iar orice modificare a ei este de asemenea atribuita statului, dar asupra careia nu se poate interveni la fel intr-un mod la fel de direct precum asupra proprietatii de stat(exemplu parcuri).
  5. Fals
  Contrat afirmatiei, daca enuntam situatia unei zone cu criminalitate crescuta, eficienta drepturilor de proprietate este drastic diminuata datorita costurilor de excludere mai ridicate. Spre exemplu, daca ne imaginam un existenta unui apartament intr-o astfel de zona, intotdeauna pretul de vanzare(instrainare) va fi mai mic decat valoarea imobililului(daca nu ar fi existat clasificarea de criminalitate crescuta asupra zonei de amplasare) si se va vinde intr-un ritm incetinit( se vor gasi mai greu cumparatori). Pentru a putea vorbi despre o crestere a eficientei drepturilor de proprietate, imobilul trebuia amplasat intr-o zona cu criminalitate redusa.
  6. Fals
  Unicul impediment recunoscut universal privind imposibilitatea calculului economic in socialism este lipsa proprietatii private.Astfel incat nu exista initiativa privata nu este posibil sa avem preturi nereglementate, deoarece in socialism puterea decizionala era strict a organului de control(adesea guvernul) deci preturile nu se puteau forma liber pe piata in intalnirea cererii cu oferta.
  7. Fals
  Problema pasagerului clandestin apare cand un individ are tendinta de a beneficia de bunul public fara sa fi contribuit financiar. Vorbind despre transportul feroviar, chiar daca am identifica-o ca fiind o companie publica, percepe taxa de utilizare, are caracter rival si exclusiv deci nu poate fi identificat ca bun public, pentru a putea beneficia de acest bun o persoana va trebui sa plateasca bilet. In speta, pasagerul clande
  8. Fals
  Urmarind strict solutiile institutionale ale guvernari putem deduce faptul ca intreprinderile private actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari in vreme ce intreprinderile de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetari slabe.
  9. Adevarat
  Argumentul statului redistributiv in esenta a luat nastere din dorinta de a asigura o distrubutie eficienta a avutiei in societate.In esenta, argumentul statului redistributiv este unicul responsabil pentru ideologia de a creste bunastarea generala la nivel social pe cale redistributiva. De asemenea, inafara de aceasta economistii sustin si aplicabilitatea cresterii calitatii bunurilor publice in scopul asigurarii bunastarii economice a societatii.
  10.Adevarat
  Institutiile informale sunt recunoscute si sub forma de ” cultura ” si pot fi recunoscute sub forme precum: moneda, limbajul.
  Schimbarea institutiilor interne este un proces evolutionist, tocmai datorita bazei culturale pe care o reprezinta la nivelul societatii ,astfel luand nastere dependenta de trecut si caracterul inertial.

 76. Agili Amir spune:

  Seria A grupa 1410

  1-A = Institutia se refera la regularitatea in comportamentul oamenilor
  2-A
  3-F = Costurile de organizatie sunt mai mici decat costurile de tranzactie
  4-F = Proprietatea de stat si cea publica sunt acelasi lucru
  5-F = In zonele cu criminalitatea ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa, datorita costurilor de excludere, relativ mai ridicate
  6-F = Imposibilitatea calcului economic in socialism este rezultatul lipsei proprietatii private
  7-F = Problema pasagerului clandesting apare atunci cand individul are tendinta de a folosi un bun public fara sa-l plateasca
  8-F
  9-A = Pricipala cale de crestere a bunastarii generale este redistribuirea avutiei in societate
  10-A = Schimbarea institutiilor informale are caracter inertial, deoarece se manifesta treptat si necesita o perioada lunge de timp

 77. Dumitru Iosif, Grupa 1411, seria A spune:

  1. A – Deoarece institutiile reprezinta regula de actiune a organizatiei
  2. A- Regulile de trafic raman imprimate in memoria oamenilor
  3. F- pe termen lung, costurile de tranzactie pot amortiza costurile de organizare
  4. F
  5. F – Dreptul de proprietate ramane acelasi indiferent de gradul de criminalitate. Dreptul de proprietate nu poate fi conditionat
  6. A – Daca preturile sunt controlate, automat calculul economic nu poate exista. Statul controleaza si cenzureaza tot in favoarea lui, asftel calculul economic este nul.
  7. F
  8. A – Bugetul fiind alocat pe anumite departamente ce nu poate fi depasit, in schimb intrprinderile private au libertate mai mare.
  9. F – Redistristribuirea avutiei impiedica dezvoltarea economica. Ba, mai mult, daca avutia se redistribuie egal oamenii nu vor mai avea motivatia de a dezvolta munci si dezvolta economia.
  10. F – Institutiile informale nu au caracter inertial.

 78. Gioabă Andreea spune:

  GRUPA 1413, SERIA A

  1- ADEVARAT, deoarece in orice organizatie exista institutii (reguli) care asigura buna desfasurare a activitatilor.
  2- ADEVARAT, teoria dependentei de trecut explica formarea si evolutia unor institutii ca fiind un proces intertemporal recurent in optiunile trecute ale oamenilor.
  3. FALS, firma este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt MAI MICI decat costurile de tranzactie.
  4. ADEVARAT, proprietatea publica se afla in proprietatea statului. De exemplu, padurile sunt o proprietate publica, oamenii pot intra sau plimba prin paduri, dar nu au drepturi asupra lor, ci statul are drepturi asupra padurilor.
  5. FALS, eficienta drepturilor de proprietate este MAI MICA datorita costurilor de excludere mai ridicate.
  6. FALS, imposibilitatea calculului economic in socialism este dat de faptul ca nu exista proprietate privata, ci statul este unicul proprietar.
  7. FALS, problema pasagerului clandestin reflecta persoana care vrea sa beneficieze de un bun public fara a contribui la producerea lui, dar trenul nu este un bun public, ci este detinut de o companie.
  8. FALS, intreprinderile private actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari, nu cele de stat.
  9. ADEVARAT, statul bunastarii s-a construit pe baza redistribuirii avutiei in societate.
  10. ADEVARAT, experientele istorice, normele sociale, valorile culturale si mentalitatile prevalente in societate sunt factori determinanti ai schimbarii institutionale.

 79. Predescu Andrei-Cristian spune:

  1. A- Institutia se refera la o regularitatea in comportamentul oamenilor.
  2. A- Din greselile anterioare se pot lua masuri pentru a preveni incidentele viitoare.
  3. F- cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie
  4. F- proprietatea de stat este acelasi lucru cu proprietatea publica.
  5. F- in zonele de criminalitate crescuta eficienta drepturilor de proprietate sunt mai scazute datorita costurilor de excludere ridicate.
  6. F- in lipsa proprietatii private
  7. F- problema pasagerului clandestin se refera la tendinta oamenilor de a folosi bunurile publice fara a plati.
  8. A- institutiile de stat au constrangeri bugetare mari deoarece depind in mod direct de stat
  9.A- redistribuirea sustine transferarea drepturilor de la proprietari naturali la cei ce nu le au obtinut.
  10.A- schimbarea institutiilor reprezinta un proces de lunga durata

 80. Budaca Stefania Cristina gr 1410 spune:

  1.F Toate institutiile sunt incorporate , fara ele organizatiile nu functioneaza
  2.A Teoria dependentei de trecut presupune faptul ca perpetuarea unei institutii deculge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei , schimbarea acesteia devenind dificila
  3. F Firma este o forma de organizatie mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie
  4. A
  5.F In zonele cu criminalitate ridicata eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relatib mai ridicate .Acolo unde exista un frad mai inalt de infractionalitate , costurile pentru protejarea proprietatii sunt mai mari deci eficineta drepturilor de proprietate este relativ redusa .
  6. F In socialism nu exista calcul economic
  7.F Pasagerul clandestin se refera la bunuri publice fara a plati ,calatoria cu trenul nu este un bun public, chiar daca trenul apartine unei companii de stat.Serviciu de transport nu se caracterizeaza prin non-exclusivitate si prin non-rivalitate
  8.F
  9.F Princiala cale de crestere a bunastarii generale sunt redistribuirea , productivitatea si protectivitatea
  10.A Schimbarea instituriilor informale are caracter inertial si este dependenta de trecut

 81. Dudau Bianca spune:

  Nume:Dudau Bianca
  Grupa:1412A
  Rezolvari:
  1.Adevarat- deoarece in economia institutionala, institutiile sunt regulile si organizatiile sunt pionii
  2.Adevarat:Teoria dependentei de trecut se refera la perpetuarea unei institutii.Regulile de trafic arata un exempli de institutie care a fost stabilita deja.
  3.Fals:Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.Adevarat:Deoarece caracterul exclusiv permite proprietarului drepturi in intregime asupra unui bun, iar cele doua proprietati nu se confunda.
  5.Fals:In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere mai ridicate.
  6.Adevarat:In socialism este totul controlat de stat si de aceea apare problema imposibilitatii calcului economic.
  7.Fals: Problema pasagerului clandestin este cand face ceva ilegal si provoca probleme legale.
  8.Adevarat:Intreprinderile de stat actioneaza in conditii de constrangere bugetara tare, fata de intreprinderile private.
  9.Adevarat.Principala forma guvernamentala care aduce bunastarea in societate este redistribuirea avutiei in stat.
  10.Adevarat:Schimbarea institutiilor formale este dependenta de trecut si are caracter inertial.

 82. Andreea Cristina Stefan spune:

  1.Adevarat ,deoarece sunt cadre sociale prin care reduce incertitudinea vietii,peim ele se instituie constrangerii normative cat si recompense sau imbolduri pentru performante.In economia institutionala ,institutiile sunt regulie si organizatiile sunt jucatorii.
  2..Adevarat
  5.Fals ,drepturile de popor au o eficienta mai mare .
  4.Fals ,deoarece proprietatea publica este fapt proprietatea statului
  6.Adevarat
  3.Fals
  7.Adevarat
  8Aadevarat
  9.Adevarat
  10.Fals

 83. MATEI ALEXANDRA spune:

  RECUPERARE SEMIANR – gr 1412.

  1) ADEVARAT : Putem spune ca o institutie este o organizatie care s-a dezvoltat de la a fi un instrument la o comunitate, deci nu este exclus faptul ca anumite institutii sa fie incorporate in organizatii.

  2) ADEVARAT

  3) ADEVARAT: deoarece daca costurile de organizare sunt mari iar costurile de tranzactie sunt mici firma este una din metodele de organizare mai ieftine

  4) FALS: Deoarece, proprietatea privata asigura conservarearesurselor pentru viitor

  5) FALS

  6) ADEVARAT

  7) FALS

  8) FALS: Intreprinderile de stat nu actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetari tari, iar probrietatea privata

  9) ADEVARAT: redistribuirea avutiei in societate va genera o crestere a buanstarii.

  10) ADEVARAT: Insitutiile informale au caracter inertial si sunt dependente de trevut, ele exista sub forma obiceiurilor, rutinelor, traditiilor etc.

 84. Constantin Ovidiu, 1411A spune:

  1.A
  Institutiile pot fi incorporate in organizatii, dar nu si invers.
  2.A
  Teoria depentdentei de trecut explica de ce regulile de trafic sporesc siguranta calatorilor deoarece formarea regulilor de trafic reprezinta un proces intertemporal recurentin in optiunile anterioare ale oamenilor
  3.F
  Firma este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.A
  Proprietatea publica este proprietatea statului,chiar daca oamenii detin o parte din proprietatea publica nu au cum sa isi vanda acea parte,acest drept de a vinde proprietatea publica o are tot statul .
  5.F
  In zonele cu criminalitate ridicata,eficienta drepturilor de proprietate este relatic mai mica datorita costurilor de excludere mai ridicate.
  6.A
  Trecerea in proprietatea statului a proprietatii private asupra mijloacelor de productie a echivalat cu desfiintarea pietesi a preturilor de piata ale factorilor de productie ,ceea ce face imposibil calculul economic si a alocarii rationale a resurselor
  7.A
  Deoarece problema pasagerului clandestin este tentatia de a beneficia,fara a plati,de anumite bunuri publice
  8.F
  Spre deosebire de intreprinderile private,cele de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe.Intreprinderile de stat pot functiona si in pierdere.
  9.F
  Principale cai de crestere a bunastarii generale sunt producerea anumitor bunuri ale caror caracteristici generale le fac greu de furnizat prin intermediul pietei si prin redistribuirea drepturilor de proprietate privata
  10.A
  Institutiile informale sunt reguli sociale nescrise,aparute spontan, deci au caracter inertial si sunt dependente de trecut.

 85. Doana Alexandru spune:

  1.Adevarat- deoarece in economia institutionala, institutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii
  2.Adevarat-teoria dependentei de trecut se refera la perpetuarea unei institutii care decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie respectate deoarece ea a fost deja stabilita si acceptata.
  3.Fals- firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.Adevarat-caracterul exclusiv permite proprietarului sa aiba drepturi depline asupra bunului si de a decide cine poate avea acces, astfel se permite conservarea inteleapta a resurselor pe viitor.
  5.Fals- in zonele cu criminalitate ridicata eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de exluderere relativ mai ridicate. In general, costurile aplicarii drepturilor de proprietate sunt mai reduse atunci cand in societate exista norme sociale si valori etice care faciliteaza respectarea proprietatii si aplicarea principiilor de drept.
  6.Fals-imposibilitatea calcului in societate era din cauza faptului ca nu exista proprietate privata.
  7.Fals-problema pasagerului clandestin, tentatia de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati.
  8.Fals- intreprinderile de stat au constrangeri bugetare slabe.
  9.Fals- deoarece o prima cauza este corectitudinea.
  10.Fals-institutiile informale sunt dependente de trecut, acestea nu se mai practica astazi, in prezent predomina institutiile formale, cele care au un caracter transparent si permit publicului vizualizare totala asupra a ceea ce se intampla.
  Doana Alexandru Grupa 1412 A

 86. OPREA ADRIANA CARMEN spune:

  Oprea Adriana Carmen, Grupa 1414 B

  1.Adevarat.
  Distinctia dintre institutii si organizatii este relativ simpla. Organizatiile sunt reflectate de si prin actiuni umane, deoarece acestea reprezinta forme de combinare a actiunilor invizilor.Institutiile reprezinta setul de stimulente si constrangeri in cadrul carora se desfasoara actiunile umane.

  2.Adevarat
  Regulile de trafic ilustreaza natura temporala si spontana a procesului evolutionist de formare a institutiilor sociale.

  3.Fals
  Firma este un tip de aranjament contractual. Aranjamentul reduce numarul contractelor, deci si costurile de tranzactie, fata de costurile solicitate de contractarea prin piata.

  4.Adevarat.
  Proprietatea privata are drept exclusiv de control asupra bunurilor sau proprietatilor, pe cand proprietatea publica nu .

  5.Fals.
  Eficienta drepturilor de proprietate este mai mica, din cauza costurilor de excludere mai ridicate. Riscul devenind mai mare.

  6.Fals
  Imposibilitatea calculului economic in socialism se datoreaza lipsei proprietatii private.

  7.Adevarat.
  Problema pasagerului clandestin apare atunci cand este prins in tren fara bilet, deoarece acesta beneficiaza de un bun public la care nu contribuie social.

  8.Fals.
  Intreprinderile de stat au acces la subventii si fonduri, cat si la imprumuturi exterioare, bugetul nu ii constrange atat de tare.

  9.Fals.
  Principala cale de crestere a bunastarii generale nu este redistribuirea avutiei in societate, ci crearea locurilor de munca si oferirea posibilitatii oamnenilor saraci sa se dezvolte pe plan profesional si sa se intretina mai usor.

  10.Adevarat.
  Analiza istorica a evolutiei institutionale, in special in cazul institutiilor de natura ideologica si culturala, arata ca valorile culturale, traditionaliste devin uneori adevarate obstacole in calea schimbarii. Noile atitudini sociale nu se constituie intotdeauna in reguli de conduita, atunci cand nu se reaizeaza masa critica a celor dispusi sa accepte si sa utilizeze respectivele atitudidi in actiunile lor.

 87. OLTEI ADRIANA spune:

  OLTEI ADRIANA SERIA B GRUPA 1414
  olteiadriana18@stud.ase.ro
  adutss@yahoo.com

  RASPUNSURI:

  1.Fals. Institutiile nu sunt incluse in organizatii. Institutiile(Biblia, imnul, moneda, bursa de studii) sunt cele care stabilesc regulile societatii, iar organizatiile(firma, ACR, Parlamentul European) sunt “jucatorii”, care trebuie sa respecte aceste reguli pentru a pastra ordinea si echilibrul.
  2.Adevarat. Conform teoriei dependentei de trecut, continuitatea institutiilor provine din evenimente empirice si obisnuinta, ceea ce este foarte greu de schimbat. Prin urmare, regulile de trafic sunt deja stabilite, fiind efectiv urmate de catre indivizi. Acestea ar fi foarte greu de schimbat din cauza ca intreaga societate este deja obisnuita cu ele si crede in eficienta acestora.
  3.Fals. Firma este mai ieftina ca piata doar atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.Fals. Proprietatea publica este de fapt proprietatea statului, deoarece, in cazul ambelor, guvernul este cel care stabilestte ce se intampla cu bunurile. Diversi economisti si juristi confunda cele doua notiuni si realizeaza intre acestea o distinctie chiar si in constitutii. Ei diferentiaza “proprietatea de stat a domeniului privat” de “proprietatea de stat a domeniului public”.
  5.Fals.Din cauza costurilor de excludere mai mari,eficienta drepturilor de proprietate este mai scazuta in zonele cu criminalitate crescuta. In aceste zone, costurile sunt mai mari pentru a spori siguranta societatii. Nivelul ridicat al criminalitatii este cauzat de incalcarea frecventa a drepturilor de proprietate(furt, agresiune etc.).
  6.Fals. Calculul economic este o metoda de verificare a profitului, resurselor si oportunitatilor. Acesta exista datorita proprietatii private si a institutiei monedei. Imposibilitatea calculului economic in socialism este cauzata de inexistenta proprietatii private. Aceasta are drept consecinte eliminarea preturilor de piata, a activitatii antreprenoriale si, implicit, a calculului economic.
  7.Fals. Problema pasagerului clandestin apare atunci cand un individ cauta sa consume un bun public fara a il plati. Desi trenurile apartin unei companii de stat, ele nu sunt un bun public. Bunurile publice sunt bunuri non-exclusive si non-rivale, conditii pe care trenurile nu le indeplinesc, deoarece nu pot fi folosite de intreaga societate in acelasi timp, dar exista si alternative prin care se poate circula.
  8.Fals. Intreprinderile de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe, iar cele private in conditiile unor constrangeri bugetate tari.
  9.Fals. Exista 3 cai principale de asigurare a bunastarii in societate: functia redistributiva a statului(redistribuire venituri si avutii in societate), functia productiva a statului(producere bunuri greu de furnizat pe piata, adica bunurile publice) si functia protectiva a statului(protejarea drepturilor de proprietate, dreptului la viata, dar si protejarea libertatilor umane).
  10.Adevarat. Schimbarea institutiilor informale are caracter inertial si este dependenta de trecut. In aceste conditii, populatia poate opune rezistenta la schimbare, aceasta fiind mai dificil de impus si necesitand foarte multe resurse.De asemenea, poate interveni un blocaj institutional in urma decalajului cultural-institutional si in urma conceptului de path-dependence.

 88. Cumpanasu Cosmin, grupa 1411 A spune:

  1.Adevarat-Distinctia dintre institutii si organizatii nu exclude ca anumite institutii sa fie incorporate in organizatii.

  2.Adevarat- Teoria dependentei de trecut explica de ce regulile de trafic sporesc siguranta clatorilor, deoarece formarea si evolutia anumitor institutii reprezinta un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oamenilor.

  3.Fals- Firma este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.

  4.Adevarat- Proprietatea publica este proprietatea statului, o data ce oficialii guvernamentali sunt cei care pot stabili o destinatie sau alta pentru bunurile in cauza.

  5.Fals- In zonele cu criminalitate ridicata, eficenta drepturilor de proprietate este relativ mai mica datorita costurilor de excludere mai ridicate.

  6.Adevarat- In socialism abolirea proprietatii private asupra mijloacelor de productie a echivalat cu desfiintarea pietei si a preturilor de piata ale factorilor de productie ceea ce rezulta imposibilitatea calculului economic si a alocarii rationale a resurselor.

  7.Fals- Problema pasagerulu clandestin nu apare atunci cand cineva este prins in tren fara bilet, deoarece pasagerii sunt verificati si taxati contravalorii calatoriei daca sunt prinsi ca nu platesc.

  8.Fals- Spre deosebire de intreprinderile private, cele de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe.

  9.Fals- Principalele cai de crestere a bunastarii generale sunt: producerea anumitor bunuri ale caror caracteristici speciale le fac greu de furnizat prin intermediul sistemului pietei, redistribuirea drepturilor de proprietate privata si protejarea drepturilor legitime de proprietate.

  10.Adevarat- Schimbarea institutiilor informale are caracter inertial si este dependenta de trecut, deoarece este un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oamenilor.

 89. Mitru Victor 1413A ETA spune:

  1.Adevarat(pentru ca orice organizatie are nevoie de niste institutii, adica reguli dupa care sa se conduca organzatie);
  2.Fals(deoarece nu explica de ce regulile de trafic sporesc siguranta calatorilor);
  3.Fals(deoarece costurile de organizare trebuie sa fie mai mici decat costurile de tranzactie);
  4.Adevarat(deoarece acestea se confunda in privinta dreptului exclusiv de control);
  5.Fals(deoarece in zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este mai scazuta, pentru ca in aceste zone costurile de excludere sunt mai ridicate)
  6.Fals(deoarece imposibilitatea calcului economic in socialism este din cauza ca toate mijloacele de productie sunt in proprietatea colectiva,adica proprietatea statului);
  7.Fals(deoarece problema pasagerului clandestin reprezinta tendinta de a beneficia de bunuri publice fara a plati, iar biletul la tren nu reprezinta un bun public);
  8.Fals(deoarece intreprinderile private au constrangeri bugetare tari, iar intreprinderile de stat au constrangeri bugetare slabe);
  9.Adevarat(deoarece conform ideologiei socialiste si social-democrata, pe baza redistribuirii avutiei in societate s-a construit statul bunastarii din lumea occidentala pe parcursul sec al XX-lea);
  10.Adevarat(deoarece schimbarea institutiilor informale are un caracter inertial si o atractie fata de valorile culturale din trecut).

 90. Constantin Andrei 1411A spune:

  1.A. Unele institutii sunt si organizatii, insa unele organizatii nu sunt si institutii.

  2.A. Teoria dependentei de trecut reprezinta formarea si evolutia unor institutii, in acest caz a regulilor de circulatie care sporesc siguranta calatorilor.

  3.F.Costurile de organizatie trebuie sa fie mai mici decat cele de tranzactie.

  4.A. Proprietatea publica este proprietatea statutlui.

  5.F.In zonele cu criminalitate riicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai mica datorita costurilor de excludere mai ridicate.

  6.A. Abolirea proprietatii private asupra mijloacelor de productie a echivalat cu desfiintarea pietei si a preturilor de piata ale factorilor de productie ceea ce rezulta imposibilitatea calculului economic si a alocarii rationale a resurselor.

  7.A. Pana in momentul in care a fost prins pasagerul a circulat ca un pasager clandestin.

  8.F. Actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe.

  9.F. Principalele cai de crestere a bunastarii generale sunt producerea anumitor bunuri ale caror caracteristici sociale le fac greu de furnizat prin intermediul pietei si prin redistribuirea drepturilor de proprietate privata.

  10.A.Legile institutiilor informale sunt legi nescrise(cultura, obiceiuri) si sunt dependente de trecut.

 91. Lacatus Andreea Catalina spune:

  Lacatus Andreea-Catalina,grupa 1413, seria A.

  1. Adevarat- Institutiile sunt reguli,iar organizatiile sunt jucatorii.
  Distinctia dintre institutii si organizatii nu exclude ca institutiile sa fie adaugate in organizatii, pentru ca organizatia nu are preferinte,iar aceasta are nevoie de reguli.

  2. Adevarat- Teoria dependentei de trecut prezinta formarea si evoluita anumitor reguli,in acest caz a regulilor de trafic.

  3. Fals- Organizarea prin firma este mai scumpa decat pe piata.

  4. Adevarat- proprietate de stat=proprietate publica

  5. Fals- Eficienta este mai mica.

  6. Adevarat- Imposibilitatea calculului economic in socialism= rezultatul controlului preturilor si este dat de faptul ca nu exista propietate privata, iar statul este unicul proprietar.

  7. Adevarat- Problema pasagerului clandestin apare atunci cand individul prefera sa obtina anumite beneficii, iar costul acestor beneficii sa fie 0.

  8. Fals- Intreprinderile de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari.

  9. Adevarat- Redistribuirea avutiei in societate reflecta ideologia socialista. Pe o asemenea baza ideologica s-a construit statul bunastarii.

  10. Adevarat- Valorile culturale traditionale devin uneori adevarate obstacole in calea schimbarii, din acest motiv schimbarea institutiilor informale are caracter inertial si este dependenta de trecut.

 92. Purcarea Andrei Calin Emilian spune:

  1. Adevarat deoarece vizeaza aceleasi scop. In economia institutionala institutiile sunt regulile si organizatiipe sunt jucatorii. 2.Adevarat 3.Fals 4.Fals proprietatea publica este defapt proprietatea statului. 5. Fals Deoarece in acest caz dreprurile de popor au eficienta mai mica. 6.Adevarat 7. Adevarat 8. Adevarat 9.Adevarat 10.Fals

 93. Mihalache Mirela-Georgiana, grupa 1413, seria A spune:

  1. Fals, deoarece institutiile sunt un set de reguli si organizatiile reprezinta un grup de persoane cu organizare de sine statatoare. Asadar, organizatiile aplica (depind) regulile.

  2. Adevarat, formarea si evolutia anumitelor institutii reprezinta un proces intertemporal recurent in obtiunile anterioare ale oamenilor.

  7. Fals. Pasagerul clandestin beneficiaza de bunul public fara sa l plateasca . Aceasta problema este rezultatul comportamentului indivizilor care prefera sa se bucure de beneficii finantate de alti indivizi care platesc si pentru ei cu cost 0.

  3. Fals. Firma este mai mai greu de intretinut, mai ales daca nu exista profit.

  4. Adevarat. Proprietatea publica= proprietatea statului

  5. Fals. In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate. In general, costurile aplicarii drepturilor de proprietate sunt mai reduse atunci cand in societate exista norme sociale si valeri etice care faciliteaza respectarea proprietatii private.

  6. Adevarat. Calculul economic nu se poate efectua deoarece statul detine totul, nu exista proprietate privata, piata libera etc.

  8. Fals

  9. adevarat

  10.adevarat, nu sunt scrise nu tin cont de trecut.

 94. Manea Razvan Ionut 1413 seria A ETA spune:

  1) Adevarat deoarece anumite institutii (reguli) sunt adoptate pentru a asigura buna functionare a organizatiilor.

  2) Fals, Teoria dependentei de trecut se refera la faptul ca perpetuarea unei institutii decurge din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei. Astfel ca, schimbarea institutiei devine dificila datorita obisnuintei respectarii acesteia de cat mai multe persoane.

  3) Fals. Deoarece costurile de organizare trebuie sa fie mai mici decat cele de tranzactie.

  4) Adevarat. deoarece atat in cazul prorpeitatii de stst cat si in cazul proprietatii publice, dreptul exclusiv de control este detinut de stat.

  5) Fals, in zonele cu criminalitate ridicata eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai mica, din cauza unor costuri de excludere ridicate. Deci, in zonele cu criminalitate ridicata, costurile aplicate protejarii proprietatii sunt mult mai ridicate, astfel ca eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa.

  6) Fals, imposibilitatea calculului economic in socialism este datorata faptului ca toate organizatiile se afla in proprietatea statului, deci pretul nu poate fi dictat de legea cererii si a ofertei.

  7) Fals, problema pasagerului clandestin consta in tendinta de a beneficia de un bun public fara a oferi o contraprestatie.

  8) Fals, intreprinderile de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe iar intreprinderile private actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari.

  9) Adevarat, principala cale de crestere a bunastarii generale este redistribuirea avutiei in societate, conform ideologiei socialiste si social-democrate. Potrivit acestei ideologii, o anumita parte a proprietatii precum si venitul realizat apartin
  societatii si trebuie sa fie cedata guvernului pentru a fi redistribuita uniform celorlati cetateni. Aceasta ideologie a fost utilizata in secolul al XX-lea pentru a construi “statul bunastarii” din lumea occidentala.

  10) Adevarat deoarece institutiile informale au fost stabilite aposteriori, facand referire la evenimentele din trecut, la valorile culturale anterioare.

 95. VOINEA ALEXANDRA-CRISTINA spune:

  Voinea Alexandra-Cristina
  Grupa 1416 B
  ETA
  1-Adevarat
  Nu se exclude ca anumite institutii sa fie incorporate in organizatii, de pilda ,institutia, casatoria cu organizatia, familia.
  2-Adevarat
  Teoria dependentei de trecut tine de formarea si evolutia anumitor institutii.
  3-Fals
  Firma joaca un rol in sistemul economic atata vreme cat , in interiorul firmei, organizarea tranzactiilor se realizeaza la costuri mai mici decat cele implicate de organizarea lor pe piata.
  4-Fals
  Proprietatea publica se confunda cu cea a statului pentru ca cea publica apartine celei a statului.
  5-Fals
  In zonele cu criminalitate ridicata ridicata eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  6-Adevarat
  Calculul economic este imposibil in socialism, deoarece nu exista proprietatea privata .Managementul birocratic face parte din societatea publica si nu poate fi verificat prin calcul economic.
  7-Fals
  Furnizarea bunurilor publice unui individ le face, in acelasi timp , disponibile si altora, drept urmare este imposibila restrangerea consumului doar la cei care platesc.
  8-Fals
  Intreprinderile private actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari.
  9-Adevarat
  Principala cale de crestere a bunastarii generale este redistribuirea avutiei in societate intr-un mod eficient.
  10-Adevarat
  Schimbarea institutiilor informale si interne au un caracter inertial si o dependenta de trecut, de exemplu moneda, limbajul.

 96. Purcarea Iuliana Adriana spune:

  1- Adevărat
  2-Adevărat . Teoria dependentei de trecut se referă la perpetuarea unei instituții , decurge mai degrabă din obișnuita celor care acționează in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de instituie care trebuie sa fie , deoarce ea a fost deja stabilită și acceptata
  3- Fals. Firma este o forma de organizare mai ieftină decât piața când costurile de organizare a activităților sunt mai mici decât costurile de tranzacție .
  4- Adevărat
  5-Fals. In zonele cu criminalitate ridicată eficientă dreptului de proprietate este relativ mai redusă din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate .
  6-adevărat
  7-Fals . Problema pasagerului clandestin se referă la tendința unora de a beneficia de anumite bunuri publice fără a plăti , ținând cont ca in exemplu călătoria cu trenul nu este un bun public, chiar dacă trenul aparține statului , dar serviciu de călătorie nu se caracterizează prin non exclusivitate și nu aparține statului .

 97. Paunescu Andrei spune:

  Paunescu Andrei 1414 B

  1.A De exemplu guvernul si partidele politice, in acest caz institutia si organizatia sunt incorporate.
  2.A Deoarece regulile actuale de circulatie au fost constant imbunatatite de-a lungul timpului, invatand din greselile trecute.
  3.F Firma este o metoda de organizare mai ieftina atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.A Deoarece bunurile publice apartin tuturor membrilor societatii in timp ce bunurile de stat apartin statului, de pe urma carora doar el poate beneficia, de exemplu cladiri detinute de stat.
  5.F Deoarece in zonele cu criminalitate mai ridicata necesita costuri de excludere mai mari pentru a putea mentine exclusivitatea absoluta, ceea ce face ca drepturile de proprietate sa fie mai putin eficiente.
  6.F Deoarece prin punerea in practica al calculului economic se avea in vedere controlul preturilor.
  7.F Problema pasagarului clandestin apare atunci actiunile persoanei care se sustrage va dauna si celorlalti membri ai societatii, nu este si cazul neplatirii biletului de tren.
  8.A Deoarece nu statul nu este cel mai bun manager al unei companii, fiind ineficient prin faptul ca nu este in totala cunostiinta de cauza asupra fiermei si a deciziilor din punct de vedere economic.
  9.F Deoarece prin acest mod populatia nu va da randamentul maxim pentru societate. Dreptul de proprietate privata fiind impartit intre membrii societatii, cei eficienti nu-si vor mai da silinta, iar cei care au primit nu il vor utiliza la capacitate maxima.
  10.A Deoarece institutiile informale sunt reprezentate de moneda, valori etice, traditii, obiceiuri etc. toate acestea fiind strans legate de trecut.

 98. Toader Ana -Maria spune:

  Toader Ana-Maria, grupa 1413 , seria A
  1-A
  Este adevărat deoarece organizația poate reprezenta un loc iar instituția regulile

  2 -A
  Teoria dependentei de trecut presupune faptul ca menținerea unei instituții decurge din obișnuința celor care acționează in cazul ei .
  Astfel o data ce au luat naștere , ca și regulile de trafic , anumite instituții vor continua sa funcționeze independent

  3- A

  4-F
  Proprietatea privată presupune dreptul titularului de a poseda și de a folosi un bun in mod exclusiv

  5-F

  6- F
  Imposibilitatea calculului economic în socialism este rezultatul inexistenței unei piețe a mijloacelor de producție care sa dea naștere unor prețuri monetare . Calculul economic este imposibil deoarece in socialism toate aceste mijloace de producție erau in proprietatea statului

  7 -A
  Pasagerul clandestin apare atunci când cineva este prins în tren fără bilet deoarece el se bucura de unele lucruri fără sa plătească

  8- F
  Întreprinderile private acţionează în condiţiile unor constrângeri bugetare tari.

  9-A
  O parte a proprietatii și venitului realizat aparține societății și trebuie cedată guvernului pentru a fi apoi redistribuită cetățenilor.

  10- A

 99. TATARUSANU COSMIN-PETRICA spune:

  1. Adevarat. In economia institutionala, institutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii.
  2.Adevarat.
  4.Fals. Proprietatea publica apartine prorietatii statului.
  5.Fals. Cu cat sunt mai ridicate costurile de excludere scade eficienta drepturilor de proprietate.
  6.Fals.
  7.Adevarat. Teoria pasagerului clandestin se pune problema in momentul in care cineva consuma un bun fara a plati acel bun.
  3.Fals. costuri de organizare > costuri de tranzactie. Aceasta abordare arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale intrucat firma isi va putea continua existenta atata vreme cat se va dovedi o forma mai ieftina de organizare decat piata
  8.Adevarat. Intreprindere privata ( Telekom ) nu este constransa de stat, fata de o Primarie
  9.Adevarat.
  10.Adevarat.

 100. BRAN ALEXANDRA spune:

  grupa 1416 seria B an II ETA
  1.A institutiile functioneaza dupa regulile si organizatiile guvernamentale
  2. A teoria presupune faptul ca institutiile functioneaza mai bine intrucat sunt obisnuite cu ce se actioneaza in interiorul lor ,schimbarea fiind dificila .Regulile de trafic sunt un exemplu de independenta.
  3. F costurile de organizare ale unei firme sunt mai mici decat cele de tranzactie .
  4. F
  5.F In zonele cu criminalitate ridicata legea nu poate sa se impuna,astfel ca nici drepturile de proprietate nu sunt luate in serios sunt mai scazute ,iar costurile de excludere sunt mai ridicate
  6. A Calculul economic in socialism era imposibil intrucat acesta se refera la posibilitatea cumpararii unor factori de productie diferiti pentru a atinge optimul .moneda exista inca din vremea socialista ,insa desfiintarea prop. private asupra mijloacelor de productie ,rezulta desfintarea pietei si a preturilor de piata a factorilor de productie
  7. A .Pasagerul clandestin incalca legea ,intrucat circula fara bilet ,si in astfel de cazuri acesta trebuie fie sa plateasca o amenda ,fie sa faca puscarie,dar asta in functie de politicile fiecarui stat .
  8. A .Fiecare inteprindere functioneaza pe baza legislatiei in vigoare ,cu fonduri alocate in functie de necesitate si importanta .
  9. A intrucat bunastarea depinde de distribuirea veniturilor in functie de comportamentul oamenilor in societate
  10. A Institutiile au aparut spontan si reprezinta un proces de evolutie constanta ,in urma presiunilor atat din interiorul cat si din exteriorul institutiilor ,si au in mod necesar un caracter inertial si sunt dependente de trecut ,de valorile culturale ce s-au desfasurat anterior .

 101. STAMATE ANCA IONELA spune:

  1) Adevart – deoarece organizatiile au nevoie de institutii pentru a le ajuta in desfasurarea anumitor proiecte
  2) Adevarat-regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie deoarece ea a fost deja stabilita si acceptata
  3)Fals- firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie
  4) Adevarat – au reguli diferite
  5)Fals- in zonele cu criminalitate ridicata , eficienta dreptului de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate
  6)Adevart
  7) Fals- deoarece probleba pasagerului clandestin se refera la tendinta unors de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati
  8) Adevarat
  9)Adevarat
  10) Fals

 102. Ilie Alex Catalin spune:

  1. Adevarat deoarece instutiile reprezinta regulile pe care organizatiile trebuie sa le urmeze.

  2. Adevarat deoarece teoria dependentei de trecut face referire la perpetuarea unei institutii care se aplica din obinuinta in cadrul membrilor care actioneaza in acea institutie. Regulile de trafic reprezinta o instituie care este necesara deoarece ea a fost stabilita si acceptata de stat.

  3. Fals deoarece firma este o forma organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzaactie.

  4. Adevarat deoarece propietatea de stat decide ce categorie de cetateni au dreptul asupara unor resurse.

  5. Fals deoarece zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de propietate este mai redusa din cauza costurilor de exludere sunt mai mari. Zonele cu criminalitate crescuta au costuri pentru protejarea propietatii sunt mai mari.

  6. Adevarat deoarece calculul economic nu poate fi realizat intr-o piata controlata de stat si nu exista propietatea privata.

  7. Fals deoarece problema pasagerului clandestin apare chiar daca acesta nu este prins,pentru ca acesta beneficieaza de un serviciu public care costa si pe care nu l-a platit.

  8. Fals deoarece firmele au costrangeri bugetare mai mari decat ale statului

  9. Fals deoarece ar creste bunastarea unuor cetateni si scade bunastarea altora.

  10. Adevarat deoarece Institutiile informale sunt dependente de trecut, dar acestea au fost inlocuite de institutiile formale care au caracter transparent.

  Ilie Alex Catalin
  Grupa 1412 Seria A

 103. MUNTEANU RALUCA ELENA spune:

  1)ADEVARAT DEOARECE INSTITUTIILE SUNT REGULIE IAR ORGANIZATIILE SUNT JUCATORII ,ASADAR PUTEM INTELEGE CA ORGANIZATIILE SUNT DEPENDENTE DE INSTITUTII ,ACESTEA EMITAND OPORTUNITATI .

  2)ADEVARATA DEOARECE SE CUNOSC REGULILE DE TRAFIC ,ACESTEA AU LA BAZA O INSTITUTIE CE VA CONTINUA SA FUNCTIONEZE ,TOATA LUMEA STIE ACEL SET DE REGULI ,EL DEVINE O OBISNUINTA ASTFEL SE SPORESTE SIGURANTA CALATORILOR DATORITA CUNOASTERII CA TOTI VOR RESPECTA ACELE REGULI ,DEOARECE SUNT VALABILE PENTRU ORICINE

  3)FALSA DEOARECE COSTURILE DE TRANZITIE SUNT MAI MARI DECAT COSTURILE ORGANIZARE

  4)ADEVARATA DEOARECE PROPRIETATEA DE STAT ESTE CONTRALATA IN TOTALITATE DE CATRE ACESTA IAR PROPRIETATEA PUBLICA ESTE CONTRALATA SI DE CATRE AGENTI ECONOMICI.

  5)FALSA DEOARECE DREPTUL DE PROPRIETATE ESTE RELATIV MAI REDUS

  6)ADEVARATA DEOARECE STATUL CONTRALA PRETURILE

  7)ADEVARATA DEOARECE BENEFICEAZA DE UN BUN PUBLIC FARA SA FI CONTRIBUT LA FINANTAREA COSTULUI DE PRODUCERE

  8)ADEVARAT DEOARECE ACESTIA TREBUIE SA SE INCADREZE INTR-UN ANUMIT BUGET

  9)ADEVARATA DEOARECE BUNASTAREA GENERALA ARE LA BAZA URMARIEA PROPRIULUI INTERES ,PROFITULUI SI PROPRIETATII PRIVATE .

  10)ADEVARATA SCHIMBARE INSTITUTIILOR INFORMALE SI INTERNE ARE ,IN MOD NECESAR UN ANUMIT UN CARACTER INERTIAL SI DEPENDENT DE TRECUT

 104. Paterau Andrei Alexandru spune:

  1. A – In economia institutionala, institutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii.
  2. A – Teoria dependentei de trecut se refera la pepetuarea unei institutii care decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie respectate deoarece ea a fost deja stabilita si acceptata.
  3. F – Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4. A – Cracterul exclusiv al prorpietatii permite proprietarului sa aiba drept deplin asupra bunului si de a decide cine poate avea acces sau nu la acestea.
  5. F – In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  6. A – E imposibil sa faci calcul economic in orice sistem in care exista moneda.
  7. F – Problema pasagerului clandestin se refera la tendinta unora de a beneficia de anumite bunuri fara a plati.
  8. F – Intreprinderile de stat au constrangeri bugetare slabe.
  9. F
  10. A – Institutiile informale sunt dependente de trecut, in prezent predomina institutiile formale , cele care au caracter transparent si permit publicului transparenta totala asupra a ceea ce se intampla.

  Paterău Andrei Alexandru
  Grupa 1412 Seria A

 105. Marinescu Marina Cristina grupa 1413 spune:

  1 adevarata pentru ca organizatiile au la baza activitatile umane iar institutiile reprezinta stimulente si constrangeri in cadrul carora se desfasoara organizatiile

  2 adevarat deoarece teoria dependentei de trecut se refera obisnuinta oamenilor de a respecta anumite reguli pentru a nu se crea un haos

  3 fals
  deoarece piata este o metoda de organizare eficienta atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.

  4adevarata proprietatea de stat se refera la controlul societatii
  proprietatea publica este reprezentata proprietatii privata

  5 falsa pentru ca eficienta este redusa a drepturilor de proprietate

  6 adevarat calculul economic este imposibil deoarece preturile sunt stabilite de catre stat , nu raportul cerere oferta si datorita lipsei proprietatii private

  7 adevarata pentru ca acel om a benefiaciat de acel serviciu fara sa plateasca .

  8 adevarat deoarece statul stabileste anumite constrangeri bugetare pentru intreprinderile private pentru a se incadra intr-un buget anual

  9.adevarat pentru ca oamenilor le sunt revendicate proprietatile personale

  10 adevarat deoarece schimarea institutiilor informale are la baza caracterul inertiar si dependenta de trecut

 106. IOSIF ANCA CORNELIA grupa 1413 , seria A spune:

  1. -> Adevarata organizatiile sunt dependente de institutii , deci institutiile se incorporeaza in organizatii

  2.-> Adevărat daca nu ar exista aceste reguli de circulatie ,fiecare om ar circula de pe propriile lor reguli.

  3.->Falsă costurile intr-o firma sunt mai ridicate pentru că există capital uman , iar pe piata exista numai costuri de tranzacție care sunt mult mai mici.

  4. ->Adevarat deoarece propietatea de stat este controlata numai de stat , pe cand propietatea publica ete controlata de stat si de anumiti agenti economici.

  5. ->Falsa pentru ca in zona cu criminalitate ridicata , eficienta drepturilor de propietate este mai mic.

  6.->Adevarat pentru ca pretul nu este format liber prin raportul cererii si al ofertei , este format de stat

  7.->Adevarat pentru ca nu contribuie la finantarea costurilor de productie al bunului respectiv.

  8.->Adevarat statul adopta cate un buget pentru fiecare concept , incadrandu-se la bugetul respectiv.

  9.->Adevarat pentru ca oamenilor le sunt date bunurile inapoi.

  10.->Adevarat pentru la schimbarea de caracter acestor institutii sunt caracterul inertial si dependenta de trecut.

 107. Dinu Ileana-Aura 1412 spune:

  1.A institutiile sunt reguliile,iar organizatiile jucatorii

  2.A teoria dependentei de trecut reprezinta perpetuarea unei institutii ce decurge mai degraba din obisnuita celor care actioneaza in cadrul ei,iar regulile de trafic sunt un exemplu de institutie care este deja acceptata si stabilita.

  3.F firma reprezinta o organizare mai ieftina decat piata,conditia fiind ca costurile de organizare sa fie mai mici decat costurile de tranzactie.

  4.A caracterul exclusiv permite proprietarului sa aiba drepturi depline asupra bunului si de a decide cine poate avea acces,astfel se permite conservarea inteleapta a resurselor pe viitor.

  5.F eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa in zonele cu criminalitate ridicata din cauza costurilor de excludere ridicata.

  6.A este imposibil calcul economic intr-o piata controlata de stat

  7.F,esti pasager clandestin chiar daca nu reusesti sa fi prins

  8.F in cauza intreprinderilor de stat constrangerile bugetare sunt slabe

  9.F transparenta si corectitudinea sunt principalele cai de crestere a bunastarii generale

  10.A institutiilor informale sunt dependente de trecut,cele prezente in vremurile noastre fiind institutiile formale care au un caracter transparent.

  Dinu Ileana-Aura grupa 1412 seria A

 108. Gheorghe Augustina Andreea spune:

  Gheorghe Augustina Andreea,grupa 1412 seria A

  1.Adevarat,organizatiile depind de regulile furnizate de institutii si nu invers.
  2.Adevarat,face referire la perpetuarea unei institutii care decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in favoarea ei .Regulile de trafic pot fi un exemplu bun de institutie deoarece a fost stabilita si acceptata.
  3.Fals,firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.Adevarat,caracterul exclusiv permite proprietarului sa aiba drepturi depline asupra bunului si de a decide cine poate avea acces,astfel se permite conservarea inteleapta a resurselor pe viitor.
  5.fals,deoarece in zonele cu criminalitate ridicata ,eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  6.adevarat,e imposibil sa faci calculul economic intr-o piata controlata de stat.
  7.Fals,probema pasagerului clandestin apare in momentul in care esti tentat sa beneficiezi de anumite bunuri publice fara a plati.
  8.Fals,intreprinderile de stat au constrangeri bugetare slabe.
  9.Fals,principala cale de crestere a bunastarii generale este transparenta si corectitudinea.
  10.adevarat,institutiile informale sunt dependente de trecut,astazi predomina institutiile formale pentru ca acestea asigura increderea intre conducatorii statelor si populatia de rand,punand baza economiei,incurajeaza libertatea si schimbarea.

 109. Buzica Razvan Teodor Seria A Grupa 1411 spune:

  1.A- Unele institutii sunt in organizatii, dar organizatiile nu sunt in institutii.
  2.A- Teoria dependentei de trecut reprezinta formarea si evolutia unor institutii, in acest caz a regulilor de trafic care sporesc siguranta calatorilor.
  3.Fals – Costurile de organizare trebuie sa fie mai mici decat costurile de tranzactie.
  4.F – Proprietatea publica este proprietatea statului, astfel dreptul exclusiv de control apartine statului.
  5.F- In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate e mai redusa datorita costurilor de excludere mai ridicate.
  6.A- In economia socialista, mijloacele de productie sunt in proprietate colectiva, ceea ce rezulta in imposibilitatea calculului economic.
  7.A- Pana in momentul in care a fost prins, persoana respectiva era pasager clandestin, circuland fara bilet.
  8.F- Intreprinderile de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare slabe.
  9.F- Principalele modalitati de crestere a bunastarii generale sunt producerea anumitor bunuri ale caror caracteristici speciale le fac greu de furnizat prin intermediul sistemului pietei, redistribuirea drepturilor de proprietate privata, protejarea drepturilor legitime de proprietate.
  10.A – Institutiile informale sunt reguli sociale nescrise, astfel au caracter inertial si depind de trecut.

 110. ILIE MARIANVALENTIN spune:

  1. A) deoarece in economia institutionala, institutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii.

  2. A) Teoria dependentei de trecut se refera la perpetuarea unei institutii care decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie respectate pentru ca ea a fost deja stabilita si acceptata.

  3. F) Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.

  4. A) Caracterul exclusiv permite proprietarului sa aiba drepturi depline asupra bunului si de a decide cine poate avea acces, deci conservarea inteleapta a resurselor pe viitor o sa fie permisa.

  5. F) In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate e relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate.Unde exista un grad mai inalt de infractionalitate, costurile pentru protejarea proprietatii sunt mai mari, deci eficienta drepturilor de proprietate este mai redusa.

  6. A) pentru ca este imposibil sa faci calculul economic intr-o piata care este controlata de stat.

  7. F) Tot esti pasager clandestin chiar daca nu te prinde pentru ca tu tot circuli fara bilet.

  8. F) Intreprinderile de stat au constrangeri bugetare slabe.

  9. F) Pentru ca principala cale este corectitudinea.

  10. A) pentru ca institutiile informale sunt dependente de trecut iar in prezent cele care predomina sunt institutiile formale care permit publicului transparenta totala asupra a ceea ce se intampla.

  Ilie Marian-Valentin 1412 A

 111. POSTOLACHE ANA spune:

  1415 B
  1. Fals-Toate institutiile sunt incorporate in organizatii,pentru ca organizatiile nu ar putea functiona fara institutii.
  2. Adevarat-Formarea si evolutia anumitor institutii reprezinta un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oamenilor-“teoria dependentei de trecut”.
  3. Fals-firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactionare (pe piata,in mod descentralizat).
  4. Fals- Proprietatea de stat si privata e acelasi lucru
  5. Fals- In zonele cu criminalitate ridicata eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere mai mari.
  6. Fals- In socialism nu exista calcul economic. Socialismul desfiinteaza preturile.
  7. Fals- Apare cand cineva e prins faara bilet in tren. A fi pasager clandestin inseamna beneficiu fara a plati. . Trenul nu este proprietate publica.
  8. Fals- Si cele private si cele de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari.
  9.-Adevarat -Redistribuirea avutiei in societate reflecta ideologia socialista si social-democrata.O parte a venitului si proprietatii realizat apartine de drept societatii si trebuie cedata Guvernului,pentru a fi apoi redistribuita cetatenilor.
  10-Adevarat- Schimbarea institutiilor depinde de valorile de trecut. Institutia informala reprezinta acea regula nescrisa.

 112. Popa Liliana-Raluca spune:

  Popa Liliana-Raluca , grupa 1415 seria B
  1.Fals(Toate institutiile sunt incorporate in organizatii deoarece organizatiile nu pot functiona fara institutii)
  2.Adevarat(Unele reguli apar ca un proces intertemporal in obtiunile anterioare ale oamenilor.Deci,regulile de circulatie au aparut ca urmare a nesigurantei oamemenilor in trafic si pentru a elimina haosul
  3.Fals(Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile firmei sunt mai mici decat costurile de tranzactie)
  4.Fals(Proprietatea publica este aceiasi cu proprietatea de stat)
  5.Fals(Drepturile de proprietate sunt mai reduse datorita costurilor de excludere mai mari in zonele cu criminalitate ridicata )
  6.Fals(In socialism nu este posibil calculul economic deoarece este eliminata proprietatea privata si sistemul de schimb voluntar ,desfiinteaza sistemul preturilor)
  7.Fals(Problema pasagerului clandestin apare atunci cand o persoana benefiaza de bunuri publice fara a plati.Trenul poate fi bun public,insa calatoria cu trenul nu este un bun public)
  8.Fals(Si intreprinderea privata si cele de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare)
  9.Adevarat(O parte a proprietatii private si a venitului este distribuita statului.Acesta distribuie aceste venituri cetatenilor conform anumitor idei de egalitate si justitie sociala)
  10.Adevarat(Schimbarea institutiilor informale depinde de dependenta de trecut)

 113. Crasmac Vasilica Iuliana, Grupa 1411 A spune:

  1. fals. Niciodata institutiile nu sunt organizatii. Institurii sunt cele care fac regulile, oragnizatiile sunt cele care executa regulile.
  2. Adevarat. Teoria dependentei de trecut presupune ca institutia decurge din obsisnuinta. Daca aceste au inceput sa existe, continua sa existe. Regulile de trafic sunt o institutie. Este urma pur si simplu, a fost deja stabilita si trebuia urmata si respectata si trebuie sa fie acceptata.
  3. Fals. Firma este o metoda mai ieftina decat piata atunci cand atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4. Adevarat. Nu exista drept exclusiv asupra proprietatii publice si cea de stat. Nimen nu poate fi obligat sa nu foloseasca bunuri publice. Nimeni nu poate fi bligat sa nu foloseasca iluminatul desi nu toata lumea plateste pentru el. Sunt non-exclusive, non-rivale.
  5. Fals. Eficienta dreprutilor de proprietate este relativ mai redusa datoria costurilor de excludere mai mari. Este mai usor sa functioneze institutia daca costurile sunt mai reduse.
  6. Fals. In socialism nu exista preturi, nu exista calcul economic, nimeni nu verifica daca exista oierderi sau castiguri. Nu se controleaza pretul.
  7. Fals. Chiar daca trenul este proprietate publica. Trebuie sa existe exclusivitate. Chiar daca acesta nu plateste, nimeni nu are dreptul exclusiv asupra trenului.
  8. Fals. Constrangerile bugetare sunt slabe. Managerul birocratic nu este la fel de constrans, exista doar cheltuieli, nu este verificat economic.
  9.Adevarat. Redistriburea contine bunastarea prin stat protectiv si productiv.Deci statul redistributiv, adica cel care redistribuie proprietatea privata este cel mai important.
  10. Schimbarea institutiilor informale are caracter inertial. Este un proces intertemporal de evolutie graduala, culturala anterioara. Este un proces evolutionist, se manifeste intr-un timp indelungat, lung. Depinde de trecut.

 114. Marin Maria spune:

  1.Adevătată deoarece instituțiile sunt regulile pe care organizațiile ar trebuii să le urmeze prin urmare instituțiile pot fi încorporate în organizații.
  2.Adevărat deoarece regulile conferă o anumită siguranță și face posibilă deplasarea indivizilor în trafic.
  3.Fals cosrturile dintr-o firmă sunt mai ridicate deoarece,firma implică costuri cu forța de muncă mai mari decât costurile de tranzacție.
  4.Adevărat propietatea de stat este una centralizată controlată exclusiv de către stat iar propietatea publică este controlată de către stat și diferiți întreprinzători.
  5.Fals deoarece fiinanțarea drepturilor de propietate este mult mai mică.
  6.Adevart pentru că prețul nu se formează în baza cererii și a ofertei și este stabilit exclusiv de către stat.
  7.Adevărat deoarece nu contribuie la finanțarea bunului respectiv.
  8.Adevărat deoarece statul adoptă un anumit buget pentru fiecare ramură.
  9.Adevarată pentru asigurarea bunăstării generale sunt luate în calcul 2 resurse profitul personal și al propietății
  10.Adevărată pentru că se bazează pe trăirile și cu caracter inerțial.

 115. Jianu Sorin, 1413 spune:

  2.Adevarat-Teoria dependentei de trecut se refera la faptul ca regulile devin o obisnuinta pentru cei care le respecta, schimbarea devenind destul de greu de acceptat. Regulile de trafic reprezinta un exemplu de reguli/institutii care trebuie respectate in mod obligatoriu, deoarece daca nu am respecta rgulile de trafic am avea un comportament irational care ne-ar aduce suferinta fizica, dar si emotionala.
  3. Fals, Firma este o forma de organizare mai iefitna decat piata atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  5.Fals-In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate scade. CU cat criminalitatea este mai mare, cu atat veniturile scad, deoarece vor fi mai multi detinuti pentru care trebuie sa se aloce bani.
  6-Fals, imposibilitatea calculului economic in socialism este rezultatul lipsei drepturilor de proprietate privata, deoarece in propietatea de stat exista doar cheltuieli si nu venituri, in timp ce in propietatea privata avem si cheltuieli si venituri care ne fac posibil calculul economic.
  7-Fals, problema pasagerului clandestin se refera la tendinta oamenilor de a beneficia de bunuri publice fara a plati. In cazul nostru, calatoria cu trenul nu este un bun public, chiar daca este administrata de stat. Calatoria cu trenus se caracterizeaza prin nonexclusivitate si nonrivalitate. Nonexclusivitate(doar pentru cei care platesc), nonrivalitate(nu exista concurenta intre distribuitori)
  10-Adevarat, traditiile reprezinta importante obstacole in calea evolutiei institutionale, asadar, noile atitudini nu reprezinta mereu reguli de conduita. De aceea, schimbarea institutiilor informale are caracter inerential si este dependent de trecut(de traditii).
  1.Adevarat, institutiile sunt incorporate in organizatii, deoarece institutiile sunt regulile cu ajutorul carora se ghideaza organizatiile(grupurile de oameni care aplica regulile)
  8-Adevarat, deoarece organizatiile private au autonomie proprie de gesionare a veniturilor si cheltuielilor, in timp ce organizatiile apartinand statului au criterii deja stabilite pentru cheltuielile care trebuie facute.
  4, Adevarat, proprietatea publica reprezinta dreptul care apartine exclusiv statului.
  9-F, principala cale de crestere a bunastarii generale este diviziunea muncii, oamenii sa se specializeze si sa munceasca, nu sa astepte sa-i ajute statul, deoarece un astfel de comportament irational duce la dezechilibre majore in economie.

 116. Tugui Stefanut-Iulian 1416 B spune:

  1.Adevarat deoarece institutiile pot fi clasificate ca reguli.
  7.Adevarat deorece pasagerul clandestin este persoana care se foloseste de bunul public fara a fi contribuit la finantare costului de producere a bunului respectiv.
  2.Adevarat deoarece regulile evolueaza permanent sub forma unui proces de incercare si eroare.
  3.Fals deoarece costurile sunt mai mici decat cele de tranzactie
  4.Fals pentru ca proprietatea publica este proprietatea statului .
  5.Fals pentru ca eficienta drepturilor de proprietate este mai mica.
  8.Adevarat pentru ca intreprinderile private nu sunt constranse de stat in timp cele de stat sunt constranse.
  6.Fals deoarece nu imposibilitatea calcului economic este factorul care a influentat controlul preturilor in socialism.
  9.In viziunea socialista este adevarat.
  10.Adevarat deoarece schimbarea institutiilor informale are un caracter evolutionist.

 117. POSTOLACHE MALINA spune:

  Postolache Malina 1415 B

  1. F-Este falsa deoarece toate institutiile sunt incorporate in organizatii, deoarece nicio organizatie nu poate functiona fara institutii.
  2. A-Formarea si evolutia unor institutii reprezinta un proces intertemporal recurent in optiunile anterioare ale oamenilor- teoria dependentei de trecut.
  3. F-Firma este o metoda de organizare mai ieftina decat piata atunci cand costurile firmei sunt mai mici decat costurile de tranzactionare.
  4. F-Deoarece proprietatea publica si proprietatea publica reprezinta acelasi lucru.
  5. F-In zona cu criminalitate ridicata drepturile de proprietate sunt mai mici din cauza costurilor de excludere.
  6. F-Prin eliminarea proprietatii private si a sistemului de schimb valutar socialismul desfiinteaza preturile si activitatea antreprenoriala si calculul economic.
  7. F-Este falsa deoarece problema pasagerului clandestin este atunci cand acesta beneficiaza de un bun fara a plati iar trenul poate fi o proprietate publica, deci calatoria cu trenul nu este proprietate publica.
  8. F-Atat institutiile private cat si cele de stat actioneaza in conditiile unor constrangeri tari.
  9. A-O parte a proprietatii si a venitului realizat apartine de drept societatii si trebuia sa fie cedata guvernului pentru a putea fi redistribuita cetatenilor.
  10. A-Schimbarea institutiilor depinde de valoarea din trecut.

 118. Draghici Mihai-Teodor spune:

  1. A – In economia institutionala, institutiile sunt reguli si organizatiile sunt jucatorii.
  2. A – Teoria dependentei de trecut se refera la perpetuarea unei institutii care decurge mai degraba din obisnuita celor care actioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie respectate deoarece ea a fost deja stabilita si acceptata.
  3. F – Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.
  4. A – Caracterul exclusiv permite propietarului sa aiba drepturi depline asupra bunului si de a decide cine poate avea acces la el.
  5. F – In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de propieteate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate.
  6. A – Este imposibil sa faci calcul economic intr-o piata controlata de stat.
  7. F – Individul este pasager clandestin chiar daca nu este prins, el tot circula fara bilet si este o problema pentru stat.
  8. F – Intreprinderile de stat au constrangeri bugetari slabe iar intreprinderile private au constrangeri bugetari tari.
  9. A
  10. A – Instituiile informale sunt dependente de trecut, acestea nu se mai practica, in prezent predomina intitutiile formale, cele care au caracter transparent. Institutiile formale pun baza economiei si asigura increderea intre producarii statelor.

  Draghici Mihai-Teodor 1412 A

 119. Ene Marian-Daniel spune:

  1. Adevarat – in economia institutionala, institutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii
  2. Adevarat – teoria dependentei de trecut se refera la perpetuarea unei institutii decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie respectate deoarece ea a fost deja stabiita si acceptata.
  3. Fals – firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie
  4. Adevarat – caracterul exclusiv permite proprietarului sa aiba drepturi depline asupra bunului si de a decide cine poate avea acces, astfel se permite conservarea inteleapta a resurselor pe viitor.
  5. Fals – in zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este raltiv mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate
  6. Adevarat – este imposibil sa faci calcul economic intr-o piata controlata de stat
  7. Fals – prins sau nu, pasagerul clandestin ramane clandestin. Acesta aduce un prejudiciu companiei neplatind bilet.
  8. Fals – constrangerile bugetare sunt slabe intr-o firma de stat.
  9. Fals – redistribuirea vutiei in societate nu e principala cale de crestere a bunastarii generale.
  10. Adevarat – schimbarea institutiilor informale sunt dependente de trecut, acestea nu se mai practica astazi, in prezent predomnica institutiile formale, cele care au caracter transparent si permit publicului transparenta totala asupra a tot ce se intampla.

  Ene Marian-Daniel, grupa 1412, seria A, ETA

 120. Doșa Radu Mihail spune:

  1. adevarat – deoarece in economia institutionala, institutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii
  3 adevarat, Teoria dependentei de trecut se refera la perpetuarea unei instituții care decurge mai degraba din obișnuința celor care acționează in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de instituție pentru ca ea a fost deja stabilă
  2 fals, firma este i forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activităților sunt mai mici decat costurile de Tranzacție
  4 adevarat, caracterul exclusiv permite proprietarului sa aiba drepturi depline asupra bunului si de a decide cine poate avea acces, astfel se permite conservarea înțeleapta a resurselor pe viitor.
  5. fals,deoarece in zonele cu criminalitate ridicata ,eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa datorita costurilor de excludere relativ mai ridicate
  6. adevarat – e imposibil sa faci calcul economic intr-o piata controlata de stat
  7 fals,problema pasagerului clandestin,tentatia de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati
  8 fals Intreprinderile de stat au constrangeri bugetari slabe
  9 adevarat
  10 adevarat

 121. Mocanu Andrei Ionut spune:

  1. Fals, deoarece organizatiile depind de institutii
  2. Adevarat, deoarece regulile de trafic sunt adaptate pe masura noilor cerinte sau pot invata din trecut.
  3. Fals, deoarece costurile de organizare se refera strict la firma, iar costurile de tranzactie se refera la piata
  4. Fals. Proprietatea publica apartine statului.
  5. Fals, in zonele unde criminalitatea este ridicata costurile de excludere sunt ridicate, ceea ce duce la o eficienta a dreputirlor de proprietate mai reduse.
  6. Fals, calculul economic in socialism nu se poate realiza din cauza lipsei proprietatii private.
  7. Adevarat, pentru ca acea persoana nu a contribuit pentru buna functionare a produsului.
  8. Fals, intreprinderile private actioneaza in conditiile unor constrangeri bugetare tari.
  9. Adevarat, aceasta este argumentul statului redistributiv
  10. Fals, schimbarile institutionale reprezinta un proces intertemporal de evolutie culturala graduala si au aparut spontan.

 122. Dem-Wacykiewicz spune:

  1 A
  Prin definitie institutia reprezinta un set de reguli iar organizatiile sunt formate dintr-un grup de oameni cu aceleasi teluri, institutia poate fi integrata intr-o organizatie deoarece stabileste modul si regulamentul intern de atingere al scopului pentru care a fost creata organizatia

  2 A
  Dependenta de trecut stabileste traseul prin care regulile din trafic au ajuns sa fie implementate, aceste reguli au fost aplicate in urma accidentelor petrecute de a lungul timpului.

  3 F

  Costurile mai mari de organizare in cadrul firmei fata de preturile de tranzactie mai mici implica o gestionare dificila a tuturor factorilor de productie pe cand costurile de tranzactie pot duce la un profit crescut si deopotriva la imbunatatirea calitatii serviciilor.

  4 F

  Propietatea de stat si propietatea publica pot fi usor confundate, aceste au roluri diferite in societate. Propietatea de stat ofera dreptul guvernantilor sa controleze propietatile in care statul este actionar majoritar iar in cazul propietati publice aceasta este orientata spre cetatean pentru a o putea utiliza.

  5 F

  Im zonele cu criminalitate ridicata eficienta de protejare a proprietatii private are un cost ridicat si aceasta poate duce la abandonarea proprietatii.

  6A

  In socialism imposibilitate calculului economic este rezultatul lipsei conceptului de faliment, statul sustinea toate industriile si in acest fel lipsea si conceptul de profit, regimul socialist era reprezentat de un stat redistributiv.

  8 A

  Intreprinderile de stat sunt dependente de bugetul alocat pentru asi putea desfasura activitatea

  9F

  Redistribuirea averilor in cadrul statului poate duce la un comportament oportunist si dermina populatia sa devina asistata social.

  10A

  Schimbarea institutionala este dependenta de actiunea umana iar comportamentul acestora se modifica in functie de influentele trecutului, modificarea este inertiala.

 123. Podgoreanu Anamaria 1414 seria B , an 2 spune:

  8. Afirmația este adevarata întreprinderile private sunt pe cont propriu iar cele de stat au in spate multe alte influențe, acționând astfel in conditiile unor constrângeri bugetare tari.
  5. Afirmația este falsă, deoarece in orice zona poate fi aceasta problema. Nu sunt costuri mai ridicate pentru o zonă cu criminalitate ridicata.

 124. Vacariuc Axenia, 1416, seria B, ETA spune:

  1) adevărat
  2) adevărat
  3)fals, firma este o o metoda de organizare mai ieftină decât piața atunci and costurile sunt mai mici decât cele de tranzactie.
  4) fals, se confundă cele două, pentru ca proprietatea publică aparține oricum proprietații statului.
  5) fals, eficiența drepturilor de proprietate este mai mica,
  6) Fals, imposibiltatea calculului economic in socialism avea ca rezultat funcția socială a falimentului, astfel firmele nu falimentat atât de repede sau atât de ușor.
  7)adevărat
  8) adevărat
  9)adevărat
  10) fals, schimbarea instituțiilor informale au o evoluție graduala și nu depind de trecut.

 125. CALIN LARISADELIA spune:

  1. Fals . Institutiile nu pot fi incorporate in organizatii.
  2. Adevarat . Teoria dependentei de trecut tine de trecut , nu a fost inventata acum .
  3. Fals. Costurile de tranzitie sunt mai mari decat cele de organizare , iar firma este o metoda de organizare.
  4. Fals. Non exclusive
  5. Fals
  6. Fals
  7. Fals. . Pasagerul clandestin este cel care nu si achizitioneaza bilete pentru a circula cu mijloacele in comun. Trenul fiind o proprietate publica , trebuie sa existe exclusivitate si nimei nu are dreptul exclusiv asupra mijlocului de transport.
  8. Fals .Fiecare dintre noi este responsabil de bunastarea sa. Statul asigura redistribuirea fonurilor catre populatie. ( stat protectiv si productiv.) Constrangeri bugetare slabe.
  9. Adevarat. Schimbarea institutiilor informale este un proces evolutionist si are caracter inertial.
  10. Adevarat. Proces intertemporal de evolutie graduala, un proces evolutionist.

 126. SOARE ANA MARIA spune:

  1.Adevarat.
  9.Adevarat.
  6.Fals . Posiblitatea calculului economic in socialism este rezultatul controlului preturilor.
  10.Adevarat.
  8.Adevarat.
  7.Fals . Pasagerul clandestin beneficiaza de anumite servicii cu cost 0.
  5.Fals. In zonele cu criminalitate ridicata drepturile de prorietate raman aceleasi.
  2.Fals. Teoria dependentei de trecut este o metoda de schimbare pe plan intern
  3.Fals. Firma este o forma mai ieftina atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat tranzactiile.
  4.Adevarat.

 127. VARABIEV ALEXANDRA MARIA spune:

  10-f
  Institutiile devin , atat conditie cat si produs al vietilor sociale
  9-a
  8-f
  In sistemul guvernantei corporatiste , axarea organizatiei economice pe care criteriul profitului este stimulata de cateva aranjamente institutionale si mecanisme ale pietei .
  7-a
  6-f
  Prin eliminarea proprietatii private si a schimbului de schimb valutar , socialismul desfiinteaza preturile de piata , si , implicit , activitatea teritorila si calculul economic .
  5-f
  Pentru ca eficenta drepturilor de proprietate este mai mica
  4-f
  Proprietatea publica este proprietatea statului
  3-f
  Costurile sunt mai mici decat cele de tranzactie
  2-a
  1-A

 128. Podgoreanu Anamaria spune:

  1. Afirmația este adevarata deoarece anumite instituții sunt incorporate in organizatii.
  2.Afirmația este adevarata deoarece cu toții suntem dependenți de trecut de ceea ce a fost si ne poate influenta viitorul.

  3.Afirmația este falsă.
  4. Afirmația este adevarata deoarece aceste două proprietati sunt la fel de importante.
  7. Afirmația este adevarata deoarece pasagerul clandestin pe ascuns isi doreste sa păcălească neavând bilet de tren.
  9.Afirmația e adevarata ,pentru a creste bunăstarea tuturor ar putea redistribui avutia in societate.
  10. Afirmația este adevarata deoarece institutiile informale inevitabil sunt dependente de trecut iar schimbarea lor poate influenta cu ceea ce a fost inainte.

 129. anghel daniel 1410 spune:

  1. Adevarat. O organizatie poate include sisteme de reguli formale/informale.
  2. Fals. Dependenta de trecut arata ca inertia pastreaza regulile de trafic, nu neaparat ca din aceasta cauza sunt eficiente.
  3. Fals. Cand costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie, organizatia este o metoda mai scumpa.
  4. Adevarat. Dreptul exclusiv de control dicteaza ca altii sunt opriti din a exersa control peste proprietatea care nu le apartine. prin urmare nu pot fi confundate.
  5.Adevarat. Costurile de excludere sunt mai ridicate cu scopul prevenirii criminalitatii.
  6.Adevarat. interventia asupra preturilor perturba precizia calculelor economice din cauza nivelului artificial la care preturile sunt setate.
  7. Fals. problema apare cand cineva nu plateste pentru bilent, nu cand este prins.
  8.Adevarat. Intreprinderile de stat nu au libertatea subiectiva a intreprinderilor private, care pot risca si muta bani in mod liber.
  9.Fals. principala cale este crearea de oportunitati si oferirea sigurantei si a facilitatilor.
  10.Adevarat. Institutiile informale sunt cele mai supuse dependentei de trecut din cauza naturii omuluni de a se opune schimbarii.

 130. ZAMAN LAURENTIU-CONSTANTIN spune:

  1. Adevărat.

  2. Adevărat.

  3. Fals (Firma este o formă de organizare mai ieftină decât piața atunci când costurile de organizare sunt mai mici decât costurile de tranzacție).

  4. Fals.

  5. Fals (Eficiența drepturilor de proprietate este relativ mai mică în aceste zone dacă aceste costuri de excludere sunt mai ridicate).

  6. Fals.

  7. Adevărat (Individul beneficiază de un bun/serviciu public fără a plăti pentru el, acest lucru aducând un prejudiciu statului).

  8. Adevărat.

  9. Adevărat (Dacă vorbim despre o societate bazată pe consum).

  10. Fals.

 131. Jianu Alexandru-Cristian, 1412,A,ETA spune:

  1.Fals. In economia institutionala, institutiile sunt regulile si organizatiile sunt jucatorii.

  2.Adevarat. Teoria dependentei de trecut se refera la efectuarea unei institutii decurge mai degraba din obisnuinta celor care actioneaza in cadrul ei. Regulile de trafic constituie un exemplu de institutie care trebuie sa fie deoarece ea a fost deja stabilita si accepta.

  3.Fals. Firma este o forma de organizare mai ieftina decat piata cand costurile de organizare a activitatilor sunt mai mici decat costurile de tranzactie.

  4.

  5.In zonele cu criminalitate ridicata, eficienta drepturilor de proprietate este relativ mai redusa din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate.

  6.Adevarat E imposibil sa faci calcul economic intr o piata controlata de stat.

  7.Fals. Problema pasagerului clandestin, tentatia de a beneficia de anumite bunuri publice fara a plati.

  8.

  9.

  10.

 132. TUDOSE GEORGIANA NICOLETA-1416 spune:

  7 F
  ESTE FALS deoarece o persoană este numită pasager clandestin atunci cand are tendinta de a beneficia de un bun public fără a plăti.
  Serviciul de transport nu este un bun public si nu se caracterizează prin non-rivalitate si non-exclusivitate.
  10. A
  ESTE ADEVARATA deoarece instituțiile informale sunt dependente de trecut.
  5 F
  ESTE FALS deoarece eficiența drepturilor de proprietate este relativ mai mică din cauza costurilor ridicate de excludere.
  3 F
  Firma este o metoda de organizare mai ieftină atunci cand costurile de productie sunt mai MICI decât costurile de tranzacție.

  1F
  O instituție nu poate fi încorporată intr.o organizație. Instituția e legea, organizația e jucătorul.

  2 A
  Este adevarat deoarece regulile re trafic au aparut inca de pe vremuri, si arata cum o persoană trebuie sa se comporte în trafic.

  6 F
  Imposibilitatea calculului in socialism era din cauza faptului ca nu exista proprietate privată.
  9 A
  ESTE adevarat, însă pe lângă aceasta metoda, economiștii identifică inca 2 cai: protejarea vieții și producerea anumitor bunuri ale căror caracteristici sunt rare.

  8F
  Consider ca este fals deoarece statul nu poate fi constrâns financiar.

  4F
  Consider ca acestea se confunda cand este vorba de control.

 133. Dumitrescu Tiberiu-Gabriel spune:

  1. Fals
  2. Adevarat
  3. Fals
  4. Adevarat
  5. Fals
  6. Fals
  7. Fals
  8. Fals
  9. Fals
  10. Adevarat

 134. Vasile Bianca-Ana-Maria spune:

  1-Adevarat, deoarece organizatiile reprezinta diferite forme de combinare a actiunilor indivizilor, iar institutiile reprezinta setul de stimulente si constrangeri in cadrul carora se desfasoara actiuni umane.
  2-Fals
  3-Fals
  4-Adevarat
  5-Adevarat
  6-Adevarat
  7-Adevarat. Teoria pasagerului clandestin se pune problema in momentul in care cineva consuma un bun fara a plati acel bun
  8-Fals
  9-Fals
  10.Adevarat

error: