Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Aplicații Tema 2 - Sisteme instituționale și ordine socială - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Aplicații Tema 2 – Sisteme instituționale și ordine socială

Share

Tema 2: Sisteme instituționale și ordine socială

Rezolvă aplicațiile de mai jos și postează rezolvările, cu explicațiile aferente, în rubrica de comentarii, indicând seria și grupa pe primul rând al comentariilor. Răspunsurile vor fi luate în considerare pentru punctajul de seminar.

Termen: vineri, 24 martie, ora 21, după care comentariile nu vor mai fi acceptate.

Mult succes!

1Cum se împacă libertatea cu regulile? Libertatea omului nu are de suferit atunci când viaţa acestuia se desfăşoară în cadrul unor reguli? Comentaţi!

2. În societate, ordinea spontană şi ordinea planificată coexistă, deoarece fiecare formă de coordonare a acţiunilor umane se dovedeşte superioară în anumite circumstanţe. Poate societatea să funcţioneze în baza unei singure ordini?

3. Libertatea presei și libertatea de opinie sunt drepturi și valori fundamentale pentru societățile democratice și statul de drept. În prezent, în condițiile războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Comisia Europeană a decis interzicerea unor publicații rusești în statele membre ale UE. Motivația ține de faptul că publicațiile respective dezinformează și promovează mesaje propagandistice. Astfel, se solicită organismelor cu atribuții specifice (CNA) să combată fenomenul „fake news”. În acest context, comentați următoarele:

a) libertatea de opinie și libertatea presei sunt drepturi civile, create prin legislație, sau expresia drepturilor de proprietate?

b) care ar fi consecințele interzicerii dar și ale neinterzicerii publicațiilor respective?

c) cum poate fi combătut fenomenul „fake-news”, atât pe termen scurt cât și pe termen lung, în contextul libertății presei?

4. Analizați următorul studiu de caz și exemplificați cu eventuale situații comparabile:

Pe marginea Golfului Bengal se află Sundarban, care înseamnă „pădure frumoasă”. Acesta este habitatul natural al tigrului regal bengalez, care este protejat printr-o lege strictă ce interzice vânarea lui. Sundarban este, de asemenea, renumită datorită cantităţii mari de miere produsă în stupi naturali. Oamenii din această regiune, aflaţi într-o stare de sărăcie disperată, merg în pădure să adune mierea, pentru care pot obţine un preţ bun în pieţele urbane. În fiecare an, cel puţin cincizeci de colectori de miere sunt ucişi de tigri. Nu există nimic care să protejeze aceste fiinţe cu existenţă mizerabilă ce caută să-şi ducă viaţa muncind prin pădurile bengaleze, în timp ce tigrii sunt protejaţi prin legi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page