Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Aplicații online Tema 3 | Cosmin Marinescu

Aplicații online Tema 3

Tema 3 – Drepturile de proprietate

Rezolvă aplicațiile de mai jos și postează rezolvările, cu explicațiile aferente, în rubrica de comentarii, indicând numele și prenumele, seria și grupa. Răspunsurile vor fi luate în considerare pentru punctajul de seminar.

Termen: vineri, 29 martie, ora 21:00, după care comentariile nu vor mai fi acceptate.

1. În cărțile de istorie puteți găsi numeroase relatări privind decimarea marilor cirezi de bizoni din Vestul Sălbatic. Este dispariția bizonilor un fapt ireversibil? De ce numeroasele cirezi de vite nu au soarta bizonilor?

2. Producţia de sisteme de alarmă pentru protejarea locuinţei şi a proprietăţilor creşte tot mai mult. Credeţi că astfel eficienţa drepturilor de proprietate este mai mare?

3. În orașul în care locuiți există 75 de magazine de unde puteți cumpăra un telefon mobil. Câte dintre aceste magazine veți vizita pentru a vă asigura de achiziționarea telefonului dorit la cel mai mic preț posibil?

4. Proprietarul unor stupi de albine se învecinează cu un teren agricol. Proprietarul terenului împrăştie pesticide peste culturile sale, iar albinele venite să culeagă polen mor. Cine este de vină? Ce soluţii există pentru eliminarea unui astfel de conflict? Poate solicita proprietarul stupilor despăgubiri?

5. După instalarea comunismului în România, în anul 1948, s-a decis naționalizarea prin lege a întreprinderilor private. În fapt, aceasta a însemnat dispariția proprietății private prin confiscarea acesteia de către stat. Similar, în condițiile războiului declanșat de către Federația Rusă, urmare a sancțiunilor aplicate acesteia, a fost luată în calcul naționalizarea proprietăților cetățenilor și firmelor occidentale de către guvernul rus. În baza acestor două situații, evidențiați importanța proprietății private în economie, menționând consecințele unor asemenea decizii. Dacă un act normativ adoptat de parlament elimină dreptul de proprietate privată putem vorbi despre o agresiune asupra proprietarilor? Comentați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

78 raspunsuri la: " Aplicații online Tema 3 "

  1. Nichiforeac Eduard spune:

    1 Decimarea bizonilor este consecinta a proprietatii non-excluviste și exploatare unui bun pina la epuizare.
    2 Producerea de alarme nu mărește dreptul la proietate deoarece noi ne temem ca cineva ne va încălca acest drept.
    3 Voi vizita acel magazin in care costul marginal e cel mai mic.
    4 In acest caz proprietarul poate sa dea cu pesticide dar sa anunțe autoritățile pentru ca apicultorul sa ia masuri de prevenire ca sa nu ii moara albinele.
    5 Din punctul meu de vedere daca parlamentul elimina dreptul de proprietate privata el inaclca dreptul la o libertate a cetățenilor deoarece parlamentul este organul de lege care ar trebui sa apere drepturile oamenilor.
    Nichiforeac Eduard Grupa 1416B

  2. Florea Ioan-Nicolae spune:

    Florea Ioan Nicolae- 1415A

    1)Cirezi de vite pot fi domesticiti dar si ingrijiti, spre deosebire de bizoni. Dispartia bizonilor poate fi stopata, doar atunci cand se iau masuri care sa protejeze aceste animale precum oferirea unui mediu protejat care sa previna actiunile de braconaj.

    2)Da, pentru ca atunci cand cineva achizitioneaza un sistem de alarme, este un semn ca omul tine la propietatea lui, dar este si un semn ca este ingrijorat de ceea ce se poate intampla in viitor.

    3)Cand caut sa cumpar un telefon, ma duc sa vad calitatea produsului ca sa am siguranta ca functioneaza. Ca si pret, consult piata ca sa gasesc cel mai mic pret. Pana gasesc un pret care sa imi convina, caut. Atunci cand il gasesc, il achizitionez la pretul pe care il consider cel mai mic.

    4)Vina este a ambilor oameni. Pe de o parte este apicultorul, care nu a luat la cunostinta faptul ca vecinul sau stropeste cu pesticide, iar in cealalta parte, celalalt propietar nu a luat masuri importriva albinelor pentru a mai culege polen.

    5)Da, deoarece ar fi vorba despre confiscarea unor bunuri care ne apartin fara a putea contesta acest lucru. De exemplu, iti confisca televizorul si nu mai ai acces la continutul pe care il vrei si iti este luat dreptul liber la opinie.

  3. Ciutureanu Elena Lacramioara, 1413 A spune:

    Ciutureanu Elena Lacramioara, grupa 1413, seria A

    1. Consider ca, disparitia cirezilor de bizoni din Vestul Salbatic, a fost in prim plan din cauza vanatoarii excesive si a dus la o scadere drastica a numarului de bizoni, acest fapt aducandu-i in pragul extinctiei. Asa ca, spre deosebire de bizoni, numeroasele cirezi de vite nu se confrunta cu acelasi risc de disparitie si asta datorita faptului ca bizonii sunt mai vulnerabili la boli si schimbari de mediu, iar vitele sunt domesticite si crescute de oameni care le ofera o protectie semnificativa.

    2. In opinia mea, eficienta drepturilor de proprietate este mai mare deoarece sistemele de alarma pot descuraja infractorii prin riscul de a se expune pericolului de a fi prinsi si datorita identificarii hotului iti poti recupera bunurile mult mai usor astfel sistemele de supraveghere oferind o siguranta proprietarilor.

    3. Din punctul meu de vedere, numarul de magazine pe care le-as vizita variaza in fuctie de mai multi factori, dar in primul rand mi-as extinde optiunile prin cautarea online si comparand preturile, recenziile si ofertele operatorilor de telefonie mobila. Apoi mi-as stabili undeva la 4-5 magazine pe care sa le vizitez si daca produsul se incadreaza in bugetul meu. Dar stabilirea unui numar de magazine pe care sa le vizitezi este o chestiune personala.

    4. In aceasta situatie, parerea mea ar fi ca de vina este fermierul dand dovada de o neglijenta utilizand pesticidele periculoase pentru albine fara a lua masuri de precautie si exista si o lege privind interzicerea folosirii pesticidelor extrem de toxice pentru albine. Apoi, pot fi stabilite solutii comune precum utilizarea pesticidelor mai putin toxice pentru albine, sau in cazul unui esec al comunicarii, apicultorul poate apela chiar si la politie pentru rezolvarea problemei.

    5. Consecinte:
    -Scaderea semnificativa a productivitatii din cauza lipsei stimulentelor economice
    -Lipsa inovatiei si stagnarea tehnologica
    -Limitarea libertatii economice a indivizilor.
    In concluzie, nationalizarea proprietatii private are consecinte negative semnfificative precum: scaderea productivitatii, cresterea tensiunilor sociale, erodarea increderii, si deteriorarea relatiilor cu alte state si izolarea pe scena globala.

  4. Oprea Ionut Daniel spune:

    1. Disparitia bizonilor din Vestu Salbatic nu este ireversibila . deoarece eforturile de conservare si reitroducere pot contribui la recuperarea lor . In timp ce cirezile de vite domestice au fost protejate si crescute de-a lungul istoriei umane, bizonii salbatici au fost mai vulnerabili la impactul direct al vanatorii excesive si a pierderii habitatului lor natural

    2. Drepturile de proprietate raman neschimbate . Utilizarea sistemelor de alarm poate contribui la imbunatatirea securitatii si eficientei drepturilor de proprietate in anumite cazuri , este important sa se ia in considerare o gama larga de factori si sa se adopte o abordare holistica si echilibrata in gestionarea securitatii proprietatii.

    3. Obiectivul meu ar fi sa gasesc cel mai mic pret posibil fara a sacrifica calitatea sau serviciul. Prinurmare , as alege sa vizitez numai cateva magazine care par sa ofere cele mai bune sanse de a gasi telefonul dorit la un pret competitiv .

    4. Solutiile cele mai bune pentru combaterea conflictului dintre cei doi ar putea fi: -Comunicarea si negocierea ( O posibila hotarare cand ar putea sa fie folosite pesticidele in momentul in care albinele sunt mai putin active )
    – Apel la autoritati(In cazul in care nu pot ajunge la un consens si continua disputa, pot apela la autoritati incat acestea sa aplaneze si sa rezolve conflictul.
    – Evaluarea legala ( Solicitarea despagubirii a proprietarului stupilor de albine de catre proprietarul terenului agricol )

    5. Da , eliminarea dreptului de proprietate privata prin actiuni de constrangere precum nationalizarea poate fi considerata o agresiune asupra prorpietatilor, deoarece incalca drepturile lor fundamentale si ii privatizeaza de controlul si beneficiile asupra bunurilor lor. Este o interventie masiva a statului in sfera privata si economica a indivizilor , care poate avea consecinte grave si pe termen lung pentru economie si societate .

  5. Stan Teodora spune:

    Stan Teodora- grupa 1418, seria B

    1. Principiul care se aplică în această cauză este funcția protectivă și de conservare a proprietății private. Din cauza faptului că cirezile de bizoni nu aparțineau nimănui, fiecare a dispus după bunul plac, negândindu-se la viitoarele consecințe ce vor apărea. De asemenea, pieile bizonilor și carnea erau foarte valoroase, iar în acest mod au fost agresiv vânați de-a lungul secolului al XIX-lea. În schimb, oamenii au acordat o mai mare atenție bovinelor pe care le domesticeau și care le aparțineau, astfel că ele era mereu apărate de prădători și aveau o valoare economică directă pentru oameni.

    2. Eficiența drepturilor de proprietate diferă în funcție de locul în care este situat respectivul imobil. Asigurarea exclusivității necesită costuri de excludere, astfel că proprietarul va decide dacă merită efortul (material sau nematerial) pentru a împiedica utilizarea neautorizată a proprietății sale de către altcineva. În zonele unde criminalitatea este destul de ridicată eficiența drepturilor de proprietate este mai redusă din cauza costurilor de excludere mai ridicate și în acest fel dacă mărimea costurilor necesare asigurării funcționalității drepturilor de proprietate depășește venitul care poate fi obținut din exploatarea drepturilor exclusive, proprietate va fi abandonată.

    3. Consider că se vor lua suficiente informații astfel încât să poți lua o decizie. În această situație se regăsesc costurile de tranzacție sau costurile utilizării sistemului de prețuri, întrucât există o întrepătrundere a proprietăților indivizilor care se află pe piață. Costurile pentru achiziționarea telefonului vor fi costurile cu activitatea de informare, cu negocierea, întocmirea, monitorizarea și aplicarea termenilor contractuali.

    4. În opinia mea, o primă soluție pentru rezolvarea conflictului ar fi comunicarea pentru ca proprietarii să poată colabora în a găsi soluții ce ar reduce impactul pesticidelor asupra albinelor. De asemenea, se pot muta stupii într-un loc mai sigur sau se pot utiliza altfel de pesticide astfel încât să nu îi fie niciunui proprietar îngrădit maximizarea profitului pe domeniul pe care fiecare dintre cei doi activează.

    5. Proprietatea privată este un pilon foarte important într-o economie și societate datorită faptului că există o serie de beneficii datorită existenței acesteia.
    În primul rând, există în rândul oamenilor o eficiență economică pentru că proprietarii au un interes direct în a maximiza valoarea proprietății individuale și în acest fel ei sunt motivați să aloce eficient resursele și să optimizeze procesele. De asemenea, proprietatea individuală este într-o strânsă legătură cu drepturile individuale și libertatea personală, oamenii putând să dispună de propriile bunuri după bunul plac fără interferențe din partea altor persoane care să le încalce drepturile.
    În al doilea rând, se stimulează investițiile și inovațiile pentru că proprietarii au un interes în a perfecționa și valorifica bunurile care le aparțin. Pe această cale, proprietatea privată contribuie și la faptul că deținătorii vor dori să concureze între ei pentru a atrage atât consumatori, cât și investitori ceea ce poate duce la dezvoltarea unor produse și servicii noi și de calitate.

  6. Andreea Iurcu spune:

    Andreea Iurcu, grupa 1414A

    1. Decimarea numeroaselor cirezi de bizoni din Vestul Sălbatic reprezintă o consecință a proprietății non-exclusive, care a dus la supraexploatarea acestei specii. În opinia mea, dispariția bizonilor nu este un fapt ireversibil. Acesta poate fi corectat, dacă dreptul de proprietate a acestora vor trece de la non-exclusiv la exclusiv. De exemplu, dacă acești bizoni s-ar afla în proprietatea statului (de domeniul privat), nu doar că s-ar opri dispariția acestora, dar și se vor valorifica cum se cuvine, evitându-se supraexploatarea acestora.

    2. Consider că eficiența dreptului de proprietate este, într-adevăr, atribuită unor costuri de excludere. În acest caz, costurile de excludere reprezintă protejarea locuinței și a proprietății prin utilizarea camerelor de luat vederi. Acestea asigură nu doar protecția, ci și pedepsirea celor care încalcă acest amendament.

    3. În mod evident, pentru a mă asigura că voi cumpăra telefonul la cel mai mic prreț, ar trebui să vizitez toate cele 75 de magazine, acesta fiind un cost de informare asumat, care apare, în momentul în care, urmează să fie închieate niște tranzacții pe piață. Totuși, voi înceta să caut cel mai mic preț, în punctul în care, costul marginal al căutării va depăși beneficiul marginal al acestuia.

    4. În opinia mea, în acest caz, ambii proprietari sunt de vină, pentru că nu au stipulat din start toate clauzele contractuale, în privința diferitor scenarii posibile, având în vedere activitatea pe care o prestează ambele părți. De asemenea, dreptul de proprietate al fiecărui individ, ar fi fost protejat, dacă își asumau careva costuri de informare și costuri de excludere. În opinia mea, proprietarul stupilor nu poate solicita despăgubiri, dat fiind faptul că, informația privind locul de unde vor aduna albinele polenul, nu este cunoscută de niciuna dintre părți.

    5. Recunoașterea și manifestarea dreptului de proprietate constituie principalul stimulent pentru a munci. Așadar, principalele efecte asupra economiei, după astfel de decizii se pot observa pe piața bunurilor și serviciilor, și pe piața muncii. Gradul de ocupare a forței de muncă ar scădea considerabil, la fel și cererea, și oferta agregată. Într-adevăr, dacă parlamentul ar adopta un act normativ care ar scoate drepturile de proprietate, putem vorbi despre agresiune asupra proprietarilor. Acest lucru este din cauză că, astfel s-ar încălca esența naturii umane și a legilor naturii, trăsături care stau la baza instituției dreptului de proprietate.

  7. Pățeanu Violeta spune:

    Pățeanu Violeta, 1416B

    1. Dispariția bizonilor este un fapt ireversibil deoarece cei care ii vânează prezintă un drept exclusiv. Cireșele de vite nu ai soarta bizonilor deoarece acestea prezintă un drept exclusiv obținut prin munca oamenilor.

    2. Sistemele de alarma nu cresc eficienta drepturilor de proprietate, dimpotrivă, acestea nu prezintă încredere asupra dreptului de proprietate.

    3. Căutarea unui telefon mobil implica și alt cost pe lângă cel de cumpărare, cum ar fi cel al timpului. Acest cost poate determina numărul de magazine vizitate. Aici costul de cumpărare fiind mai mare decât beneficiul timpului.

    4. Proprietarul terenului agricol poate folosi orice substanță, cum ar fi pesticide, pentru protejarea plantelor, iar proprietarul albinelor nu le poate tine sub control ca sa nu mai culeagă polenul.

    5. Da, putem sa folosim despre o agresiune asupra proprietarului, deoarece dreptul de proprietate este fundamental.

  8. MUNTEANU MARIAN spune:

    MUNTEANU MARIAN 1413 A

    1. Bizonii din Vestul Salbatic au disparut aproape complet din cauza vanatorii excesive, iar acestia nu vor reveni probabil la numarul lor initial niciodata. Vanatorii comerciali au vanat milioane de bizoni pentru blanuri, carne si limbi, reducand populatia la o fractiune din numarul initial, aceste lucruri valorificand mai mult bizonii fata de vite!

    2. Sistemele de alarma cresc popularitatea, dar nu garanteaza eficienta deplina a drepturilor de proprietate. Desi sistemele de alarma pot descuraja spargerile si ajuta la recuperarea bunurilor, ele nu le previn complet. Eficienta drepturilor de proprietate depinde de aspecte mai largi precum descurajarea criminalitatii si aplicarea legii.

    3. Numarul de magazine de telefoane mobile pe care le vizitati depinde de cat de dedicat sunteti gasirii celui mai bun pret. Puteti economisi timp cercetand online preturi si modele, apoi vizitati doar cateva magazin selectate cu cele mai bune oferte pentru a le compara personal si negocia eventuale reduceri.

    4. Atat apicultorul, cat si fermierul pot fi responsabili pentru moartea albinelor. Fermierul ar trebui sa informeze apicultorul despre stropirea cu pesticide si sa utilizeze produse mai putin toxice pentru albine. Apicultorul poate muta stupii termorar pentru a evita expunerea.

    5. Proprietatea privata este vitala pentru o economie sanatoasa, iar nationalizarea are efecte negative. Porprietatea privata stimuleaza inovatia si eficienta, in timp ce nationalizarea duce la stagnare economica si management infeficient. Eliminarea drepturilor de proprietate prin lege este o actiune agresiva care lipseste proprietarii de bunurile lor.

  9. Mărgărit Bianca Eunice spune:

    Grupa 1415, seria A

    1. Dreptul non-exclusiv se referă la faptul ca nu exista proprietari care sa se ocupe de bizoni, bizoni care nu sunt protejați și sunt vânați; iar dreptul exclusiv se referă la acele bunuri care sunt in proprietate privată, unde se încadrează marile cirezi de vite. Acestea au proprietari care nu permit vânarea lor.

    2. Nu. Dacă producția sistemelor de alarma pentru protejarea locuinței creste tot mai mult, înseamnă ca eficienta drepturilor de proprietate nu este mai mare, ba chiar aceasta se încalcă.

    3. Atâtea cate este nevoie pentru a îmi face o idee despre care preț este cel mai mic și cel mai convenabil pentru telefonul dorit, astfel încât sa îl și achiziționez.

    4. Vina este a proprietarului terenului agricol. Ca și soluție, dacă cel dintâi ar anunța proprietarul stupului de albine de dinainte ca urmează sa împraștie pesticide, cel din urma ar putea pleca in timpul in care presticidele sunt împrăștiate, astfel, Albinele nu ar mai fi afectate.

  10. Dușa Elena Alexandra spune:

    grupa 1414

    1. Disparitia completa a cirezilor de bizoni a fost datorata mai multor factori: vanatoarea excesiva a dus la masacre in masa a cirezilor de bizoni pentru blana lor si pentru hrana; expansiunea umana si dezvoltarea teritoriilor agricole au dus la distrugerea habitatului bizonilor. Disparitia lor se considera ireversibila. Alte specii de animale, cum ar fi vitele nu au soarta bizonilor deoarece ele s-au adaptat la influentele umane si in supravietuire. Acest lucru se datoreaza faptului ca bovinele domestice au fost crescute si protejate de oameni intr-un mod in care a contribuit la supravietuirea si raspandirea lor.

    2. Alarmele pentru protejarea locuintei sunt un imstrument util pentru protejarea proprietatii, dar eficacitatea lor depinde de mai multi factori.Un istrument ajutator pot fi camerele de supraveghere si colaborarea cu politia. Eficienta drepturilor de proprietate este mai mare deoarece descurajeaza infractorii sa actioneze.

    3. Daca vreau sa gasesc cel mai mic pret pentru un telefon intr-ub oras cu 75 de magazine, ar fi ideal sa vizitez cat mai multe dintre aceste magazine pentru a compara ofertele disponibile. Insa, numarul de magazine pe care le-as vizita ar varia in functie de timoul si resursele pe care le am. Daca timpul si resursele sunt limitate as considera un numar de magazine reprezentative, care sa includa atat lanturi mari de magazine, cat si magazine mai mici, apoi as face o comparatie a preturilor pentru a lua decizia finala.

    4. Cred ca este vinovat proprietarul de teren deoarece ar fi trebuit sa il anunte pe proprietarul de albine pentru a le muta sau a impiedica in alt mod albinele sa mai mearga pe acel teren pentru polen. O solutie ar putea fi despagubirea partiala a proprietarului de albine pentru a nu se mai intampla incidente asemanatoare.

  11. Vlad Denisa-Georgiana spune:

    Grupa 1418B

    1) Dispariția bizonilor este un fapt ireversibil. Alte cirezi de vite nu au soarta bizonilor, deoarece rasa lor e căutată pentru piele, carne sau lapte iar acest lucru influențează durata de viata a speciei.

    2)Consider că eficienta drepturilor de proprietate rămâne neschimbata, deoarece bunurile valorează la fel, unele nici nu au nevoie de sistem de alarma, deoarece valorează mult mai puțin decât acesta; iar investiția nu ar merita.

    3)Din punctul meu de vedere, ar trebui sa vizitez maxim 20 de magazine, deoarece as pierde foarte mult timp dacă as verifica la fiecare magazin prețurile,iar cu timpul rămas mai pot face altceva sa câștig bani.

    4)Sunt de părere ca proprietarul stupilor este de vina, deoarece știa de la început ca se învecinează cu un teren agricol, putea deduce ca se vor folosi substanțe care sa afecteze albinele.

  12. Cretu Sebastian-Gabriel spune:

    SERIA:A ; GRUPA:1413

    1. Prin eforturi de conservare si reintroducere a bizonilor in anumite zone, s-au facut progrese pentru a restabili populatiile. Revenirea la numerele anterioare poate fi dificila, dar nu imposibila.

    Cirezile de vite nu au avut soarta bizonilor deoarece acestea au fost domesticite si crescute de catre oameni pentru scopuri precum hrana, lapte si lucru in agricultura, ceea ce a incurajat oamenii sa le protejeze si sa le creasca in mod controlat.

    2. Sistemele de alarma cntribuie la protejarea locuintelor si proprietatilor, dar eficienta drepturilor de proprietate depinde de mai multi factori, cum ar fi aplicarea legilor si regulamentelor privind securitatea proprietatii si capacitatea autoritatilor de a raspunde in caz de violare a acestor drepturi.

    3. Pentru achizitionarea telefonului cu cel mai mic pret posibil ar trebui sa vizitate toate cele 75 de magazine. Eu voi vizita 7 magazine din zone diferite si firme diferite, deoarece consider ca este de ajuns pentru achizitionarea unui telefon la pretul cel mai mic, concurenta fiind mare, la magazine nu ar putea fluctua foarte mult pretul aceluiasi model de telefon.

    4. Vina este a proprietarului de stupi, deoarece propritarul terenului are dreptul sa aplice solutii chimice asupra culturilor sale.

    Pentru eliminarea conflictului, proprietarul de stupi trebuie sa se duca cu albinele in locuri naturale, precum padurile de salcam, unde omul nu foloseste chimicale care pot omori albinele.

    Proprietarul stupilor nu pate solicita despagubiri pe ceea ce un om face cu propria sa cultura, pe propriul sau teren.

    5. Proprietateaa privata joaca un rol foarte important in economie, oferind stimulente pentru inovare, investitii si eficienta ecnomica. Nationalizarea a dus la stagnare economica si decaderea sectorului privat.

    Eliminarea dreptului de proprietate privata prin acte normative este o forma de agresiune asupra proprietatilor, deoarece limiteaza libertatea economica si poate crea instabilitate in mediul de afaceri.

  13. Neculai spune:

    Neculai Andrei Florin 1416 B
    1.Disparitia bizonilor este un fapt ireversibil,dreptul de vanatoare fiind de non-exclusivitate.Numeroasele cirezi de vite sunt protejate prin dreptul de proprietate.
    2.Prin cresterea numerelor de sisteme de alarma pentru protejarea locuintei si a proprietatii se semnaleaza o teama fata de cei din jur.Siguranta si protejarea locuintei ar trebuii sa fie treaba statului.
    3.Vizitarea a 75 de magazine ar fi o sarcină foarte consumatoare de timp. Prin vizitarea a numeroase magazine poate implica costuri suplimentare pentru transport sau parcare, care ar putea anula economiile realizate prin găsirea celui mai mic preț.
    4 Proprietarul stupilor poate fi, de asemenea, responsabil pentru a lua măsuri de precauție pentru a proteja albinele sale împotriva expunerii la pesticide. Acest lucru poate include amplasarea stupilor în locuri mai sigure sau luarea altor măsuri preventive pentru a minimiza expunerea la substanțe toxice.Proprietarul terenului agricol ar putea lua în considerare utilizarea unor alternative mai puțin toxice la pesticide care să reducă impactul asupra albinelor și a altor organisme non-țintă.

  14. Popa Andrei Ciprian spune:

    Popa Andrei Ciprian 1416B

    1. Decimarea marilor cirezi de bizoni este un fapt ireversibil, dreptul de vânătoare fiind de non-exclusivitate. În prezent, sunt protejate prin dreptul de proprietate, un drept de exclusivitate câștigat prin muncă.

    2. Dreptul de proprietate nu poate să își crească eficiența. Sistemele de alarmă cresc neîncrederea în deținerea proprietății rezultând o “scădere” a dreptului de proprietate.

    3. Vizitarea magazinelor va înceta când costul de achiziție este mai mare decât beneficiul marginal.

    4. Proprietarul terenului agricol exercita dreptul de proprietate prin protejarea culturilor sale. Proprietarul este obligat sa utilizeze pesticidele autorizate prin lege și să anunțe proprietarul de albine, preventiv, pentru protejarea albinelor.

    5. Proprietatea privată este dreptul fundamental al societății. Prin naționalizare se distruge simbolul pieței, concurența și noutatea.
    Prin eliminarea dreptului de proprietate, putem vorbi despre o agresiune asupra proprietarilor prin ignorarea muncii depuse de către aceștia.

  15. Toader Florentin spune:

    Toader Florentin- grupa 1416B

    1.Dispariția bizonilor este un fapt ireversibil deoarece vânătoarea de bizoni prezinta un drept non-exclusiv.Cirezele de vite nu au soarta bizonilor deoarece acestea prezintă un drept exclusiv(acestea au fost obținute prin munca oamenilor).

    2.Sistemele de alarmă nu cresc eficiența drepturilor de proprietate, dimpotrivă, acestea ridică gradul de neîncredere asupra dreptului de proprietate.

    3. Căutarea unui telefon mobil implică si alt cost pe lângă cel de cumpărare, costul timpului/ de căutare, iar acest cost poate determina numărul de magazine vizitate.(costul de cumpărare > beneficiul prețului)

    4. Proprietarul terenului agricol poate folosi orice substanță pentru protejarea plantelor,iar acesta poate preventiv, să anunțe proprietarul albinelor

    5.Da, putem să vorbim despre o agresiune asupra proprietarilor deoarece dreptul de proprietate este un drept fundamental.Proprietatea privată ajută la inovare.

  16. Pătru Cristian Gabriel spune:

    Pătru Cristian Gabriel-1416 B

    1.Este un fapt ireversibil disparitia bizonilor pentru ca in acele vremuri vanatoarea lor era un drept non-exclusiv, cirezile de vite sunt protejate prin legislatie cu un drept de proprietate, fiecare alegand o anumita zona unde sa le tina.
    2. Eficienta dreptului de proprietare nu creste, ramane la acelasi nivel pentru ca proprietatea este aceeasi chiar daca adaugi sisteme de alarma cat mai scumpe, asta nu face decat sa creaca gradul de neincredere al dreptului de proprietate.
    3. Atunci cand costul de cautare va depasi beneficiul de pret,iar atunci putem determina cate magazine vom vizita.
    4. Proprietarul terenului are dreptul sa isi foloseasca trenul dar poate folosi pesticidele in cazul in care aceastea sunt reglementate de lege,iar daca sunt daunatoare pentru albine acesta va trebui sa anunte autoritatile locale, ca mai apoi proprietarul albinelor sa inceapa mutarea acestora pentru ca fi in siguranta,pe de alta parte daca pesticidele sunt in regula iar proprietarul albinelor nu face nimic pentru a le proteja este vina lui daca aceastea mor si nu se pot solicita despagubiri.

  17. Constantin Claudia , grupa 1413 A
    Exercițiul numărul 1 :
    Consider ca , dispariția bizonilor din Vestul Sălbatic nu este un fapt ireversibil . Acest lucru se datorează eforturilor de conservare care au dus la creșterea semnificativă a numărului lor în ultimele detalii decenii . În schimb , cirezile de vite nu au avut aceeași soartă din două motive principale : proprietarii privați au avut un interes direct în conservarea și reproducerea animalelor , iar reglementările stricte au fost impuse a preveni supraexploatarea resurselor .

    Exercitul numărul 2:
    Consider ca , creșterea producției de sisteme de alarma poate indica o creștere a eficiență a drepturilor de proprietate . Aceste sisteme reduc costurile de excludere , ceea ce face mai dificil furtul proprietății , contribuind la scăderea ratei criminalității și la creșterea sentimentului de siguranță în rândul proprietarilor . este Este important de reținut ca , sistemele de alarmă nu sunt o soluție perfectă .
    Ele pot fi costisitoare de instalat și întreținut , iar eficacitatea lor poate fi diminuată de infractori sofisticați .
    În concluzie , sistemele de alarmă pot avea un impact negativ asupra libertății individuale și a vieții private .

    Exercițiul numărul 3 :
    Consider ca , pentru a asigura achiziționarea telefonului dorit la cel mai mic preț posibil , ar fi ideal să vizitez mai multe magazine pentru a compara prețurile și ofertele disponibile .
    Numărul de magazine pe care îl voi vizita poate varia în funcție de timpul și efortul dispus să îl aloc , prev și de cat de mult sunt determinată să obțin cel mai bun preț.

    Exercițiul numărul 4:
    Consider ca , ambele părți sunt implicate în această situație . Proprietarul terenului agricol este responsabil pentru împrăștierea pesticidelor care au avut un efect negativ asupra albinelor .
    În același timp, proprietarul stupilor de albine ar fi putut lua măsuri de precauție suplimentare pentru a-și proteja albinele .
    Pentru eliminarea unui astfel de conflict , soluțiile pot include comunicarea între proprietari pentru a stabili reguli sau acorduri privind utilizarea pesticidelor și protejarea albinelor .
    În concluzie , se pot lua în considerare alternative la pesticidele toxice sau utilizarea unor tehnici agricole mai prietenoase cu mediul înconjurător .
    Deci , da , proprietarul stupilor de albine poate solicita despăgubiri pentru pierderile suferite ca , urmare a morții albinelor , în funcție de legile și reglementările locale privind protecția albinelor și a mediul înconjurător .

    Exercitul numărul 5:
    Proprietatea privată , joacă un rol esențial în economie , deoarece stimulează inițiativa individuală , inovația și investirile .
    Prin posibilitatea de a deține și controla proprietatea , indivizii și companiile sunt motivați să isi maximizeze profiturile și să își îmbunătățească performanța economică . Acest lucru conduce la o concurență sănătoase și la o creștere economia durabilă .
    Confiscarea sau naționalizarea proprietăților private poate avea consecințe negative asupra economiei , deoarece , poate descuraja investiile si inovațiile , reducând astefel eficiența și productivitatea .
    De asemenea , poate crea un mediu de afaceri nesigur și instabili, afectând încrederea investitorilor și a consumatorilor .
    În ceea ce privește un act normativ care elimină dreptul de proprietate privată , acesta poate fi perceput ca o agresiune asupra proprietarilor , deoarece , limitează libertatea individuală și drepturilor deținătorilor de proprietate .
    Astfel de măsuri pot fi considerate ca încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului și pot afecta grav încrederea în instituțiile guvernamentale și în statul de drept

  18. Stanciu Maria-Loredana spune:

    Grupa 1418,Seria B
    2.Eficiența drepturilor de proprietate nu este mai mare ,deoarece acestea reprezintă un ansamblu de limite stabilite prin lege,iar cu numarul de sisteme de alarma creste cu atat producția acestora creste,iar aici este un beneficiu pentru ei,ca producători ci nu pentru dreptul de proprietate.
    3.Inainte sa mi cumpar un telefon,as verifica minim 5 magazine fizic ca sa ma asigur ca locul de unde imi voi lua telefon are cel mai mic preț posibil.Iar la celelalte m as uita online sau as intreba persoane care si au cumparat din acele locuri.In concluzie m as documenta suficient ca sa nu ies in pierdere.
    4.Ca acest inconveninet sa dispara ,ar trebui locuri special amenajate pentru fiecare productie in parte.Astfel albinile n ar mai muri si si ar culege polenul in liniste ,iar agricultorii si ar cultiva ceea ce doresc in liniste de asemenea,chiar daca pe ei nu i a afectat acest inconvenient.Iar proprietarul albinelor nu poate sa l dea in judeca pe celalalt pt ca fiecare este proprietarul terenului lui ,iar fiecare are dreptul sa faca ceea ce si dorește pe el.
    5.Dreptul la proprietate este garantat,iar conținutul și limitele sunt stabilite prin lege,astfel lumea se desfășoară printr-un ansamblu de legi si tot asa se elimina predispunerile la conflicte.
    Pe alta parte actul normativ poate fi folosit cu ajutorul legilor,decretelor di asa mai departe,pe cand dreptul la proprietate este actionat pe loc.Iar aceasta nu reprezintă o agresiune deoarece actul normativ este adoptat doar daca este necesar ,iar adoptarea lui poate aduce un beneficiu asupra populație
    1.Decimarea cirezilor de bizoni reprezintă o consecință a proprietății ,care are propriul interes si epuizarea resurselor,pe cand bovinele reprezintă o proprietate privata ,o sursa de resurse,prin urmarea trebuie sa fie mult mai atenta asupra lor.

  19. Draganescu Georgiana Andreea spune:

    Draganescu Georgiana Andreea – 1414, seria A

    1. Bizonii nu sunt protejati de lege, comparativ cu cirezile de vite care sunt in proprietate privata .

    2. In cazul prezentat, eficienta drepturilor de proprietate este foarte scazuta, motivul fiind mai degraba neincrederea cetatenilor in sistem.

    3. Este vorba de costul tranzactiei, asta insemnand ca ar fi folosite mai multe resurse decat ar fi necesare.

    4. Proprietarul terenului trebuie sa anunte autoritatile locale cu privire la actiunile de ingrijire a terenului agricol, iar acestea la randul lor il vor anunta pe proprietarul stupilor sa isi mute temporar albinele.

    5. Adoptarea unui act normativ prin care s-ar elimina drepturile de proprietate ar putea fi considerat a fi o agresiune asupra oamenilor deoarece le-ar limita libertatea de posesiune si alegere .

  20. Drăgan Maria spune:

    Seria A, grupa 1414

    1. Dispariția bizonilor este ireversibilă deoarece: se vânează excesiv(atât pentru blanâ cât și pentru carne), extinderea oamenilor prin construcția de case/căi ferate sau agricultura duce la pierderea habitatului natural.
    Vitele nu au soarta bizonilor deoarece ele cresc într-un mediu controlat de om și nu trebuie să dezvolte strategii de supraviețuire, omul îi oferâ toate condițiile pentru a trăi.Bizonii în schimb au fost lăsați să se descurce singuri.

    2. Nu, dreptul de proprietate nu va crește, în schimb va creste siguranța omului care și-a pus alarma. Având in vedere câ ești proprietar al unui teren,respectiv casă,cu acte în regulă, nimic nu-ți va spori dreptul tău de a sta pe proprietatea ta.

    3. Nu m-aș duce la toate magazinele pentru că mi-aș pierde foarte mult timp,însa m-aș ghida după urmatoarele criterii:reputația magazinelor,care sunt mai cunoscute,pentru că nu mi-aș cumpăra un telefon de la un magazin de care nu a auzit nimeni,dupa aceea m-ar interesa și ce alte servicii suplimentare adaugă fiecare magazin,de exemplu o garanție mai mare, aș căuta și online si abia după mi-aș cumpăra telefonul.

    4. Ambii proprietari au drepturi egale pentru a-și desfăașura activitatea,deci nu se pune problema ca unul dintre ei să cedeze și să plece. Însă pot ajunge la un consens, cel care deține terenul agrigol poate să folosească anumite pesticide care nu sunt atăt de dăunătoare pentru albine ,sau să le folosească atunci când albinele nu sunt active.Proprietarul de stupi își poate muta albinele la o distanță adecvată pentru a micșora expunerea lor la substanțe chimice.

    5.Consider ca proprietatea privată este crucială pentru economie.Datorită ei oamenii pot investi,inova și gestiona resursele.UN=n exemplu ar fi că dacă tu știi că n-ai nimic stabil (o casa) nu-ți mai cumperi una pentru că știi că oricând poate intra cineva peste tine și te dă afară,sau n-ai mai pune cartofi in grădina pentru că știi că vine celălalt și îi ia,acest aspect te demotivează pe tine ca om să mai contribui cu ceva în economie pentru că nu-i mai vezi rostul.
    Acest aspect duce la o putere a statului imensă asupra oamenilor ceea ce elimină dreptul la libertate

  21. Avram Elena spune:

    Seria A, Grupa 1412

    1. Dispariția bizonilor este fapte reversibil, deoarece nu se mai poate face nimic în acest moment.

    2. Sistemul de alarmă crește eficiența dreptului de proprietate.Totuși, trebuie menționat că dacă valoarea sistemului și implementarea lui sunt mai costisitoare decât ceea ce se află în locuință, nu mai este atât de rentabil.
    3. Personal, voi verifica atât de multe magazine astfel încât să-mi dau seama de prețul mediu apoi voi achiziționa din magazinul cu cel mai mic preț.
    4. Consider că vina este a proprietarului stupilor, deoarece albinele au zburat pe proprietatea privată, astfel nu poate exista nici despăgubiri.Soluția ar fi montarea mutarea stupilor într-un loc în care nu există alte amenințări sau posibile pericole.
    5. Proprietatea privată are o importanță fundamentală în economie deoarece servește ca bază pentru inițiativa individuală, inovație, investiții și eficiența piețelor. Consecințele posibile ar fi: un conflict și mai mare între cele două state, deoarece dreptul la proprietate este încălcat. Economia Ucrainei s-ar prăbuși instant. Standardul de viață al cetățenilor ar scadea drastic. Dacă un act normativ, adoptat de parlament interzice proprietatea privată, acest lucru poate fi considerat o formă de agresiune sau de atac asupra drepturilor individuale și a libertății economice. Proprietatea privată este un principiu fundamental într-o societate bazată pe libertate și justiție, iar restricționarea sau interzicerea ei prin lege ar constitui o încălcare gravă a acestor principii. Astfel de acțiuni ar putea avea consecințe devastatoare asupra economiei și a libertății individuale.

  22. Burcă Alexandra spune:

    SERIA A, GRUPA 1412

    1. Disparitia bizonilor din Vestul Salbatic a fost in mare masura un fapt ireversibil din cauza distrugerii habitatului lor. Cirezile de vite nu au suferit la fel de mult pentru ca au fost crescute in mod activ in ferme si sunt inca larg raspandite in intreaga lume, fiind protejate si gestionate in mod sustenabil.
    2. ⁠Eficienta drepturilor de proprietate nu este determinata doar de prezența acestor sisteme, ci și de aplicarea legilor, de aplicarea corecta a acestora și de responsabilitatea comunitatilor și a autoritatilor locale în combaterea infractiunilor.
    3. ⁠Daca as cauta sa cumpar un telefon mobil la cel mai mic pret posibil in orasul meu, probabil ca nu as vizita toate cele 75 de magazine. În schimb, as folosi internetul pentru a compara preturile și ofertele disponibile in diferite magazine și as vizita doar câteva dintre acestea pentru a face achizitia la cel mai avantajos pret.
    4. ⁠Într-o astfel de situatie, ambele parti pot fi considerate partial responsabile. Proprietarul terenului agricol este responsabil pentru utilizarea pesticidelor în mod responsabil și în conformitate cu reglementările locale privind protecția mediului și a biodiversitatii. Pe de alta parte, proprietarul stupilor de albine trebuie să aibă grijă să-și îngrijească stupii și să îi plaseze în locuri care să minimizeze expunerea la pesticide și alte substanțe nocive. Pentru a elimina un astfel de conflict, este important să existe o comunicare deschisă între proprietarul terenului agricol și proprietarul stupilor. În cazul în care albinele sunt afectate și provoacă pierderi proprietarului stupilor, acesta ar putea să solicite despăgubiri dacă poate demonstra că utilizarea pesticidelor a fost neglijenta sau în afara normelor legale.
    5. ⁠Proprietatea privata este cruciala în economie și societate, stimulând investițiile, inovația și concurența. Naționalizarea sau confiscarea proprietății private poate avea consecințe grave, inclusiv descurajarea investițiilor, reducerea eficienței economice și creșterea corupției. Adoptarea unui act normativ care elimină dreptul de proprietate privata poate fi considerata o forma de agresiune, afectând direct drepturile și interesele legale ale proprietarilor și erodând încrederea în stat și în stabilitatea juridica.

  23. Radu Anabella Maria spune:

    Radu Anabella-Maria, 1417B

    1.In opinia mea, da, disparitia bizonilor este un fapt ireversibil. Bizonii au cerinte specifice de habitat si migratie, fiind mai vulnerabili la presiuunea umana si la pierderea habitatului lor natural.In schimb bovinele domestice sunt crescute si ingrijite de oameni, ceea ce le ofera o protectie mai mare impotriva exterminarii masive. Totodata, vitele, crescute pentru carne, lapte si alte produse, resprezinta o sursa esentiala de venit pentru indivizi, conferindu-le o importanta financiara considerabila. Acestea nu sunt la fel de dependente de migratii si nu sunt legate de ecosisistemele naturale salbatice ca bizonii.

    2.Cresterea productiei de sisteme de alarma poate contribui la sporirea eficientei drepturilor de proprietatet, oferind proprietarilor un sistem de siguranta. Cu toate acestea, eficacitatea acestor sisteme este dependenta de aspecte precum aplicarea legilor si reactia prompta a autoritatilor in situatii de urgenta.

    3.In strategia de achizitionare, as opta sa vizitez un numar limitat de magazine, intre cinci si opt, luand in considerare multiple criterii, inclusiv distanta si timpul alocat pentru aceste vizite. Este important sa avem in vedere ca uneori costurile asociate cu acesti factori, cum ar fi timpul si efortul depus pentru a ajunge la fiecare magazin, pot depasi diferenta de pret a produsului intre magazinele respective. Decizia mea ar fi, de asemenea, influentata de reputatia magazinului si de feedback-ul constructiv oferit de alti cumparatori.

    4.In acest scenariu, responsabilitatea pentru situatie poate fi impartita intre proprietarul terenului care aplica pesticide si proprietarul stupilor de albine. Primul trebuie da foloseasca pesticidele responsabil, luand in considerare impactul asupra mediului si a altor parti pentru a gasi alternative la pesticidele daunatoare pentru albine sau pentru a stabili programe care sa minimizeze expunerea albinelor. Proprietarul stupilor de albine poate solicita despagubiri daca poate demonstra ca pierderile suferite au fost cauzate de utilizareea necorespunzatoare a pesticidelor. Acest lucru necesita prezentarea unor dovezi solide, cum ar fi analize detaliate ale polentului, rapoarte de la apicultori si experti in domeniu.

    5.Proprietatea privata este cruciala pentru economie, simuland inovatia si cresterea economica. Confiscarea ei de catre stat poate avea consecinte negative, incluzand descurajarea investitiilor, scaderea eficientei si restrangerea libertatilor individuale. Eliminarea dreptului de proprietate privata fara justificare si compensatie echitabila poate fi considerata o forma de agreisune impotriva proprietarilor.

  24. Grupa 1419 Seria B
    1.Nu, din punctul meu de vedere disparitia bizonilor nu a fost un fapt ireversibil. Desi populatia de bizoni a scazut drastic in secolele XVIII si XIX, eforturile de conservare din secolul XX au contribuit la salvarea speciei prin crearea de rezervatii naturale, legi de protectie si programe de crestere si reintroducere in salbaticie a bizonilor, astfel numarul acestora a crescut semnificativ.
    vitele nu au suferit soarta bizonilor datorita domesticirii, gestionarii resurselor, reglementarilor stricte si valorii lor economice. Acestea sunt crescute de om pentru a obtine diverse produse (carne,blanuri,lapte,etc), beneficiaza de practici agricole care asigura nevoile lor, sunt protejate prin legi care mentin populatiile stabile si sunt valoroase economic, ceea ce motiveaza eforturile de conservare si management.
    2. Cresterea de productie de sisteme de alarma imbunatateste eficienta drepturilor de proprietate prin descurajarea infractorilor, alertarea rapida in caz de incercari de intrare ilegala, cresterea increderii proprietarilor in securitatea bunurilor lor, si adaugarea de valoare la proprietate.
    Aceste sisteme contribuie la un mediu mai sigur si la protectia investitiilor.
    3. Pentru a ma asigura ca o sa achizitionez telefonul la cel mai mic pret existent, in mod normal ar trebui sa iau fiecare magazin in parte, astfel pot observa ce oferte, preturii, reduceri sau promotii are fiecare magazin, doar ca a lua 75 de magazine la rand necesita foarte mult timp pierdut. Asadar o sa fac un top al magazinelor cu cele mai bune oferte, promotii si reduceri, prin aceasta metoda o sa reduc numarul de magazine vizitate.
    4.In cazul acestui conflict, stabilirea responsabilitatilor necesita analiza legislatiei, practicilor agricole si impactul pesticidelor. Solutiile includ dialogul pentru a gasi un compromic, adaptarea de practici agricole mai sigure pentru albine, crearea de bariere vegetative si explorarea metodelor alternative de control al daunatorilor.
    Din punctul meu de vedere, proprietarul stupilor poate cere despagubiri daca se dovedeste ca proprietarul terenului a utilizat pesticidele in mod neglijent sau ilegal.
    5. Propietatea privata este cruciala pentru eficienta economica, inovatie si libertatiile individuale, stimuland investitiile si competitia. Nationalizarea sau confiscarea acesteia, asa cum s-a intamplat in Romania post comunista si se ia in considerare in Rusia sanctionata, poate avea consecinte negative semnificative: descurajarea investitiilor, ineficienta economica, cresterea coruptiei si impact social negativ. Eliminarea prin legislatie a dreptului de proprietate privata poate fi vazuta ca o agresiune impotriva proprietarilor si o amenintare la adresa principiilor democratice si a statului de drept, avand potentialul de a genera instabilitate si reactii adverse la nivel intern si international.

  25. Cojocaru Claudiu George spune:

    Cojocaru Claudiu George – Grupa 1413A

    1)Consider ca disparitia bizonilor nu este un fapt ireversibil. In prezent exista numeroase organizatii care se ocupa exact cu reintroducerea sau cu sustinerea inmultirii anumitor specii de animale. Vitele nu au avut aceeasi soarta deoarece acestea sunt tinute de catre oameni ca animale domestice, deci vor fi mai protejate comparand cu bizonii.

    2)Da, deoarece utilizand niste sisteme de protejare mai performante o proprietate va fi mai protejata de catre hoti.

    3)As vizita 5 magazine, iar daca diferenta de pret nu este foarte mare l-as alege pe cel mai ieftin dintre cele 5 pentru a il achizitiona.

    4)Vina nu este a cuiva anume, deoarece albinele nu pot fi influentate in a merge intr-un anumit loc pentru a aduna polen. Pot eventual a fi mutate departe de acel teren, sau poate sa se ajunga la un comun acord. De exemplu proprietarul albinelor ii poate oferi proprietarului terenului un anumit procent din vanzarea de miere pt a folosi un pesticid mai putin daunator.

    5)Consider ca proprietatea privata este un lucru foarte important pentru o economie deoarece oamenii vor avea o mult mai mare grija cand vine vorba de proprietatea lor privata decat de un bun comun.Daca un act normativ ar elimina dreptul de proprietate privata, cred ca este clar vorba de o agresiune asupra proprietarilor, acei oameni au muncit pentru acel bun, si au cheltuit banii stransi din respectiva munca pe un bun, care mai tarziu sa fie instrainat de catre stat fara niciun drept.

  26. Moldoveanu Cezar - Grupa 1413 A spune:

    Moldoveanu Cezar – Grupa 1413A

    1) Consider că dispariția bizonilor nu este un fapt ireversibil, datorită rarității acestora. Dreptul de proprietate fiind încălcat din cauza relativității costurilor de excludere ridicate.

    2) Costul aplicarii drepturilor de propietate ar trebui sa fie mai redus atunci cand in societate exista norme sociale si valori etice care ficiliteaza respectarea proprietatii. Eficienta drepturilor de propietate creste, datorita sigurantei pe care sistemul de alarma il confera

    4) Fiind un drept de proprietate privata, nu se poate actiona din punct de vedere institutional. Prin norme sociale si etice se poate ajunge la o intelege prin care pot beneficia ambele parti. Astfel proprietarul de albine nu poate solicita despagubiri.

    5) Proprietatea comuna are ca si consecinta costuri de excludere prohibitiva pentru stabilirea si aplicarea de drepturi. Fiind considerata dictatura, ingradeste propietatea privata cat si libertatea. Evolutia ar disparea cat si bunastarea cetatenilor din lipsa prorietatii private

  27. Crăciunescu Claudiu-Ioan spune:

    1.Decimarea marilor cirezi de Bizoni din Vestul Sălbatic reprezintă o consecință a resurselor non-exclusive. În cazul acestor resurse oamenii își văd propriul interes acesta ducând la exploatarea în exces a resurselor, întreținerea resurselor nu este făcută de către nimeni.
    Cirezile de vite sunt în proprietate privată iar interesul proprietarului este de a înmulțit cirezile de vite în același timp având grijă de ele. Așadar acest drept al proprietății private duce la majorarea speciei aflate în proprietate.
    2. Producția de sisteme de alarmă pentru protejarea locuinței crește drepturile de proprietate și asigură eficiența acestor drepturi.

    3. Vizitarea magazinelor care comercializează telefoane mobile reprezintă alocarea de timp iar fiecare cumpărător va vizita atâtea magazine câte îl vor avantaja sub aspectul beneficiilor mamarginale. Deasemeni cumpărătorul se va informa de costurile și calitatea telefoanelor și de pe site urile magazinelor din orașul rerespectiv.
    4.Conform legii apicultorul trebuie să afișeze în 24 de ore panou de identificare a stupinei și înștiințează în scris Consiliul local și proprietarii de pe raza unde amplasează stupina mentionand locul amplasării și perioada de timp precum și date de contact pentru putea fi înștiințat în cazul aplicarii unor tratamente cu substanțe chimice. În cazul în care a acționat conform legii proprietarul terenului trebuie să despăgubească apicultorul în baza documentelor sanitare la valoarea pieței a familiilor de albine și a producției de miere.
    5.Proprietatea privată a apărut odată cu societatea.
    În sens economic, proprietatea privată exprimă relații, obiective în legătură cu înstrăinarea sau însușirii de bunurile economice.
    Obiectivele proprietății private pot fi: bunuri de consum și bunuri economice sau mijloace de producție. Proprietatea privată susține permanent interesul pentru o activitate economică performantă.
    Astfel deciziile din 1948 care au dus la naționalizarea și dispariția proprietății private au avut drept consecințe:
    -lipsa concurenței
    -lipsa motivației în muncă
    -lipsa liberei inițiativă.

  28. Căruțașu Costina-Gabriela spune:

    SERIA A GRUPA 1412

    1.În ciuda acestei decimări masive, dispariția completă a bizonilor nu este considerată un fapt ireversibil. Există eforturi de conservare a speciei și de creștere a numărului de bizoni în anumite zone protejate sau rezervații naturale.

    Vitele domestice sunt adesea protejate de intervenția umană directă. Ele sunt crescute pentru lapte, carne și alte produse, ceea ce le oferă o anumită protecție împotriva vânătorilor și a altor amenințări naturale, totodată vitele domestice sunt crescute și reproducerea lor este controlată de oameni, ceea ce asigură menținerea și creșterea populației în funcție de nevoile umane.

    Astfel, spre deosebire de bizonii sălbatici din Vestul Sălbatic care au fost vânați masiv și nu au beneficiat de aceleași măsuri de protecție și conservare, cirezile de vite domestice au supraviețuit datorită legăturii pe care o au cu oamenii și a modului în care sunt gestionate de aceștia.

    2.Producția și utilizarea tot mai mare a sistemelor de alarmă pentru protejarea locuinței și a proprietăților poate contribui semnificativ la creșterea eficienței drepturilor de proprietate prin oferirea unei mai mari siguranțe și protecții împotriva infracțiunilor, ceea ce poate conduce la o protejare mai eficientă a bunurilor și a securității proprietății, dar, cu toate acestea, eficiența drepturilor de proprietate depinde de mai mulți factori precum aplicarea legii, reglementările privind proprietatea etc.

    3. Pentru a găsi cel mai mic preț posibil pentru telefonul dorit, va trebui să vizitez cel puțin magazinele care oferă cel mai mic preț și de a face comparărări între reducerilele și beneficiile oferite de către aceste magazine. Acest lucru mă va asigura că nu ratez nicio ofertă și că fac cea mai bună alegere în funcție de bugetul meu.

    4.Proprietarul terenului agricol poartă responsabilitatea aplicării pesticidelor, care au afectat direct albinele ce au colectat polen din culturile sale.

    Proprietarii stupilor de albine și cei ai terenurilor agricole pot colabora pentru a proteja albinele și culturile. Pot programa aplicarea pesticidelor când albinele nu sunt active sau să folosească alternative mai puțin toxice.

    În ceea ce privește despăgubirile, proprietarul stupilor de albine ar putea solicita despăgubiri dacă poate demonstra că moartea albinelor a fost cauzată de aplicarea neadecvată a pesticidelor de către proprietarul terenului agricol.

    5.Proprietatea privată este esențială pentru economie și societate, oferind oamenilor libertatea de a deține, controla și utiliza bunurile și resursele. Acest lucru încurajează inovația, investițiile și competitivitatea.
    Pe de altă parte, nationalizarea proprietății private poate afecta negativ economia și spiritul antreprenorial, creând insecuritate juridică și scăderea încrederii în autorități.

    Eliminarea dreptului de proprietate privată prin acte normative poate fi considerată o agresiune asupra proprietarilor, amenințând stabilitatea și prosperitatea unei țări.

  29. Conache Rares spune:

    Decimarea marilor cirezi de bizoni din Vestul Salbatic repr o consecinta a receselor non exclusive. In cazul acestor resurse oamenii isi vad de propriul interes acesta ducand la exploatarea in exces a acestor resurse. Intretinerea acestor resurse nu este facuta de nimeni. Cirezele de vite sunt in proprietate privata iar interesul proprietatilor este de a inmulti cirezele de vite si de a avea grija de ele. Asadar acest dr al prop private duce la majorarea speciei aflate in prop.

    Productia de sisteme de alarma pt protejarea locuintei creste drepturile de prop. si asigura eficienta acestor drepturi

    In orasul in care locuiesti. Vizitarea mahazinelor care comercializeaza tel mobile repr alocarea de timp iar fiecare cumparator va vizita atatea magazine cate avantajeaza sub aspectul beneficiilor marginale.

    Proprietarul unor stupi poate solicita despagubiri dupa art 15 alin. 3/ 119383 apicultorul va fi despagubit in baza unui proces verbal fie de cate detinutul terenului in baza documentelor la valoarea pietei a fermelor de albine si a productiei de miere.

  30. Donciu Ștefan Bogdan spune:

    Nume: Donciu Ștefan Bogdan
    Grupa: 1414
    Seria: A

    1) In cazul in care absolut toate speciile de bizoni au fost ucise, atunci dispariția lor este un fapt ireversibil. In cazul contrar in care ar mai exista cateva specimene, atunci acestea pot fi protejate de lege. Numeroasele cirezi de vite nu au avut soarta bizonilor deoarece acestea puteau oferi un alt bun decat doar blana animalului respectiv (exemplu: vacile si produsul de lapte)

    2) Eficienta drepturilor de proprietate nu are cum sa creasca dacă producția sistemelor de alarmă crește din ce in ce mai mult. Acest lucru se datorează, de fapt, creșterii unei cereri de astfel de sisteme pe piață.

    3) In mod personal, as vizita doar magazine populare (de exemplu: Altex, Mediagalaxy sau Flanco), iar dacă nu sunt convins de prețul pe care il au acestea, folosesc site-uri ca “www.compari.ro” pentru a vedea daca nu cumva găsesc o oferta mai buna la un magazin de încredere.

    4) Vina revine proprietarului de teren daca pesticidele au ajuns cumva si pe florile aflate in teritoriul proprietarului de stupuri, astfel nici acesta si nici apicultorul nu au nicio vina deoarece niciunul din ei nu pot controla natura albinelor ( singura soluție ar putea fi mutarea stupilor de albine sau crearea unui solar inchis pentru flori sarcină ce revine amândurora ). Apicultorul nu poate cere despăgubiri daca pesticidul n a ajuns si teritoriul sau.

    5) Daca guvernul ar incepe sa confiște firmele private, atunci antreprenori care ar dori sa înceapă firme noi sau companiile straine ce ar dori sa se extinda pe teritoriul țării in perioada respectiva ar fi masiv descurajate, iar dezvoltarea economică ar încetini din ce in ce mai mult, limitând activitățile detinatorilor de firme private cat mai mult posibil. In acest caz, nici regimul comunist si nici federația rusă nu procedează bine, doarece pun anumite lacăte pe viitorul economic al țării. In alta ordine de idei, proprietățile private sunt cele ce formează pe piata economica un suport material de baza ( agenții si deținătorii de aceste firme trb sa aiba dreptul sau acces la bunuri si mijloace de producție).

  31. Stoenescu Mihaela Florentina spune:

    Stoenescu Mihaela Florentina, grupa 1418, seria B
    1) Pierderea bizonilor nu este un fenomen ireversibil, deoarece au existat mai multe inițiative de conservare și reintroducere care au revitalizat și protejat cu succes populațiile de bizoni rămase. Distrugerea cirezii de bizoni este cauzată în primul rând de vânătoarea excesivă și pierderea habitatului natural. În schimb, cirezile de vite supraviețuiesc și se dezvoltă din mai multe motive. Vitele domestice sunt crescute în ferme și alte unități controlate, care le protejează de amenințările naturale și provocate de om.
    2) Desigur, creșterea producției de sisteme de alarmă pentru securizarea locuințelor și proprietăților poate îmbunătăți eficiența drepturilor de proprietate, oferind un nivel ridicat de siguranță și protecție împotriva intruziunilor și furturilor.
    3) Din cele 75 de magazine disponibile, veți alege să vizitați cel mult câteva dintre ele pentru a compara prețurile și pentru a vă asigura că achiziționați telefonul dorit la cel mai mic preț posibil. Numărul exact de magazine pe care le veți vizita poate varia în funcție de disponibilitatea de timp, de distanță și de alți factori, cum ar fi recenziile și reputația magazinelor.
    4) Într-un astfel de conflict, nu este neapărat să găsești pe cineva de vină, ci mai degrabă să găsești modalități de a rezolva problema într-un mod corect și constructiv. Proprietarul agricol are dreptul de a-și proteja culturile, dar trebuie să ia în considerare și impactul asupra altor proprietăți din zonă, precum stupii. Pe de altă parte, proprietarii de stupi pot cere despăgubiri pentru daunele suferite, mai ales dacă pesticidele au fost folosite cu neglijență sau dacă nu au fost luate măsurile de protecție adecvate. Metodele de rezolvare a conflictelor pot include comunicarea și negocierea, utilizarea alternativelor de pesticide, împrejmuiri sau ecrane de protecție și, acolo unde este necesar, medierea sau arbitrajul.
    5) Da, eliminarea drepturilor de proprietate privată prin adoptarea unor acte normative poate fi considerată o încălcare a proprietarului. Proprietatea privată este pilonul de bază al economiei de piață și al societății democratice. Prin confiscarea acestora fără a respecta drepturile și procedurile legale, statul încalcă grav principiile statului de drept și ale drepturilor individuale. Această acțiune ar putea avea consecințe negative semnificative pentru economie, inclusiv reducerea investițiilor, stagnarea dezvoltării economice și deteriorarea încrederii în instituțiile statului. De asemenea, poate afecta încrederea investitorilor și antreprenorilor în mediul de afaceri și poate duce la șomaj și instabilitate socială. Prin urmare, protejarea drepturilor de proprietate privată este crucială pentru asigurarea stabilității și prosperității societății.

  32. Andrei Andreea-Georgiana 1412 spune:

    ANDREI ANDREEA-GEORGIANA
    grupa 1412

    1. Disparitia bizonilor nu este un fapt ireversibil deoarece au contribuit mai multi factori la eradicarea lor cum ar fi: fragmentarea habitatului prin expansiunea civilizației si tot odata prin extinderea agriculturii.
    Introducerea bovinelor domestice au ajutat la declinul populatiei de bizoni doarece erau mai usor de manevrat, adaptibilitatea lor fiind mai flexibila. Acesti factori le-au asigurat ocrotirea contra eradicarii lor.
    2.Sistemele de alarma ajuta la asigurarea drepturilor de proprietate. Prezenta vizibila a unui sistem de alrama poate intimida indivizii, prin sistemul de alarma proprietarul poate supraveghea proprietatea 24\7 si de asemea, sistemul ii da proprietarului un sentiment de siguranta.
    3.Personal cred ca in principal as vizita prima data magazinele de specialitate si cele mari, in functie de acestea reperul meu va fi influentat. In medie nu cred ca as vizita mai mult de 10-20 de magazine.
    4.In acest conflict nu exista o parte care sa fie vinovata. Avand in vedere circumstantele date comunicarea si negocierea poate ajuta dar si inlocuirea pesticidelor cu o alta alternatica. Comunicarea si negocierea ajuta la constientizarea conflictului si convenirea la o solutie. Proprietarul stupilor poate solicita despagubiri pentru pierderea suferita.
    5.Proprietatea privata ajuta la eficienta economica. Proprietarul este responsabil si atras de renovarea propriului imobil si responsabilizarea directa asupra gestionarii si utilzarii imobilului.
    Confiscarea proprietatii private prin activitati guvernamentale vor descuraja investitiile in imobile ducand la scaderea capacitatii economice ba chiar la stagnarea ei. Scaderea competivitatii vor reduce concurenta si diversitatea de pe piata, ceea ce va duce la monopoluri sa oligopoluri, acestea vor afecta negativ preturile si calitatea bunurilor.
    Astfel confiscarea proprietatilor private este o incalcarea a drepturilor individului si o amenintare la adresa libertatii economice.

  33. Băețelu Ștefan-Costin spune:

    Băețelu Ștefan-Costin, Seria B, grupa 1419

    1. Din punctul meu de vedere, decimarea bizonilor este un fenomen ireversibil cauzat de vânarea în masă și de încălcarea habitatului lor natural astfel că aceștia s-au împuținat semnificativ până în pragul dispariției, ne mai putând să se înmulțească și să revină la numărul inițial. Cirezile de vaci nu au soarta bizonilor deoarece au fost domesticite, iar creșterea lor a devenit o industrie pentru alimentație. În plus, bovinele sunt obiectul dreptului de proprietate, în timp ce bivolii trăiau în sălbaticie.

    2. Sistemele de alarmă sporesc eficiența drepturilor de proprietate întrucât ofera proprietarilor un plus de siguranță și exclusivitate. Pe de altă parte, cei rău intenționați vor fii descurajați să facă acte de vandalism sau furt la observarea acestor sisteme.

    3. Numărul de magazine vizitate depinde de diferiți factori precum: disponibilitatea în ceea ce privește timpul, experiențe cu anumite magazine și diferențele de preț între magazine. O strategie care ar putea fii aplicată este consultarea site-urilor online ale magazinelor care au disponibil acest serviciu.

    4. Analizând situația consider ca ambele părți au un anumit grad de vinovăție. În ceea ce privește proprietarul albinelor, acesta trebuia să se asigure că locul în care stupii vor sta este ferit de substanțe dăunătoare albinelor. În același timp, proprietarul terenului avea obligația să folosească substanțe nedăunătoare faunei. În acest caz ambii proprietari trebuie să ajungă la un compromis.

    5. Încălcarea proprietății private poate avea efecte negative asupra economiei cum ar fii reducerea investițiilor și eficiență economică scăzută. Eliminirea proprietății private poate fii privită ca o agresiune dacă în schimb nu se oferă nimic.

  34. Flori Nectaria Bertina spune:

    Seria A, grupa 1415

    1. În opinia mea dispariția bizonilor este un fapt ireversibil, deoarece o specie dispărută nu poate fi readusă la viață în mod natural iar readucerea speciei prin alte metode (modificarea genetică spre exemplu), chiar dacă ar fi posibilă, presupune eforturi uriașe pe care este puțin probabil ca o anumită entitate să și le asume. Motivul pentru care cirezile de vaci nu se află în aceiași situație ca cele de bizoni este deoarece, vacile constituie proprietatea unor persoane. Proprietarii au interes direct în supraviețuirea și înmulțirea acestora- funcția de conservare și protejare a dreptului de proprietate. Pe de altă parte, cirezile de bizoni nu aparțin nimănui.

    2. Cred că creșterea producției de sisteme de alarmă nu determină creșterea eficienței dreptului de proprietate, ba chiar dimpotrivă. Eficiența dreptului de proprietate scade deoarece costurile realizate pentru apărarea acestui drept cresc.

    3.Cel mai probabil, nu voi vizita niciun magazin deoarece există posibilitatea de-a afla de unde pot lua telefonul cel mai ieftin prin multe alte metode de informare( fie numai și din reputația avută de acele magazine). Însă dacă nu ar exista posibilitatea de a afla aceste informații, aș vizita un număr de magazine până la care costurile făcute pentru vizitarea lor sunt justificate. Distanța parcursă și timpul necesar pentru vizitarea magazinelor sunt extrem de relevante, deci mă voi opri în momentul în care eforturile depuse sunt mai mari decât câștigul așteptat.

    4. În cazul acesta niciuna dintre persoane nu este de vină, deoarece niciun drept de proprietate nu a fost încălcat, iar albinele nu au discernământ. Proprietarul stupilor nu poate cere despăgubiri, deoarece cealaltă persoană avea tot dreptul de a folosi propriul teren și nu a intenționat încălcarea drepturilor avute de stupar. O soluție pentru acest conflict ar fi ca proprietarul albinelor să-și asume costurile necesare pentru a împiedica incidentul să se repete, fiind interesul său să-și securizeze bunul deținut.

    5. Dreptul de proprietate reprezintă elementul de bază al unei economii. Atunci când vorbim despre activități economice, deci inclusiv de o piață, ne referim, în esență, la schimburi de drepturi de proprietate dintre indivizi. În lipsa bunului privat astfel de schimburi nu pot avea loc. Pe lângă asta, proprietatea este necesară pentru a asigura folosirea cât mai eficientă a resurselor ( în vederea profitului/ satisfacției fiecare individ are interesul de-ași folosi cât mai eficient bunurile deținute) și pentru protejarea și conservarea acestor bunuri ( după cum se poate observa în cazul bunurilor comune, nimeni nu are interesul de-a se îngriji de ceva ce nu-i aparține deoarece nu va obține un profit). Lipsa dreptului de proprietate în economie are consecințe grava precum utilizarea ineficienta a resurselor, risipa și chiar dispariția acestora, stagnare economică, lipsa inovației, etc. Eliminarea dreptului de proprietate al unui individ reprezintă o agresiune la adresa acestuia, deoarece dreptul de proprietate nu este ceva constituit sau oferit, ci o trăsătură fundamentală a naturii umane.

  35. Iacob Ana-Maria spune:

    Grupa 1413, Seria A, An II, ASE- Facultatea “Economie Teoretica si Aplicata”

    1. Bizonii au fost pe cale de disparitie din cauza vanatorii necontrolate si a distrugerii habitatului lor natural. In contrast, vitele au fost domesticite si crescute in ferme, ceea ce le-a asigurat supravietuirea. Astazi, datorita programelor de conservare, numarul bizonilor este in crestere, in timp ce vitele continua sa fie o parte stabila a agriculturii umane.

    2. Cresterea productiei de sisteme de alarma pentru protectia locuintelor si proprietatilor poate sugera o eficienta sporita a drepturilor de proprietate. Aceste sisteme pot descuraja infractiunile si pot oferi proprietarilor un sentiment sporit de securitate, contribuind astfel la protectia efectiva a proprietatii lor. Totusi, eficienta drepturiloe nu depinde doar de masurile de securitate fizica, ci si de cadrul legal si de aplicarea legii care garanteaza aceste drepturi.

    3. Pentru a gasi cel mai mic pret posibil pentru un telefon mobil, nu este neaparat eficient sa se viziteze toate cele 75 de magazine. In schimb, pot utiliza metode mai eficiente cum ar fi compararea preturilor din mediul online, asteptarea ofertelor speciale si verificarea recenziilor produsului. Utilizand aceste metode, putem economisi timp si efort, si totodata obtinem cea mai buna oferta dintre cele prezente.

    4. Conflictul dintre apicultori si fermieri este complex si implica responsabilitatea ambelor parti. Comunicarea si coordonarea sunt esentiale pentru a evita aplicarea pesticidelor cand albinele sunt active. Se pot folosi pesticide mai putin daunatoare si se pot crea zone tampon. Educatia este importanta pentru protejarea albinelor. Apicultorul poate cere despagubiri daca fermierul a incalcat regulile si a afectat albinele.

    5. Proprietatea privata este cruciala pentru simularea investitiilor si inovatiei in economie, asigurand motivatia antreprenorilor de a-si dezvolta afacerile si de a ramane competitivi pe piata. Protejarea dreptului de proprietate privata este esentiala pentru garantarea siguranteo si a libertatii indivizilor in gestionarea bunurilor lor si pentru metinerea unui mediu economic si social stabil si predictibil. Orice restrictionare sau eliminare a dreptului de proprietate privata prin acte normative poate afecta negativ increderea in sistemul economic si poate descuraja investitiile si dezvoltarea afacerilor.

  36. Stancu Silvia Andreea spune:

    Grupa 1418- Seria B

    1. Când ne referim la proprietate privată și drepturile acesteia, cirezile de vite sunt considerate a fi parte din proprietatea unui persoane care deține dreptul de uzufruct al cirezilor. Acesta le întreține pe proprietatea lui astfel că nimeni altcineva nu are dreptul să le vâneze ca în cazul bizonilor. Bizonii sunt animale sălbatice,libere fără să fie deținute de o persoană anume. Asta a încurajat vânarea lor pentru carne și blană și a dus la dispariția lor din Vestul Sălbatic. Dispariția bizonilor rămâne un fapt ireversibil în lipsa unei măsuri de protejare a speciei și a teritorilor acestora.

    2. Prin crearea a mai multor sisteme de alarme se creează un mediu de siguranță mai ridicat și eficace. Oamenii vor avea o înclinație mai mare să-și achiziționeze o propritate privată dacă au mijloace de securitate cât mai performante.

    3. Vizitarea a 75 de magazine în tot orașul pentru cumpărarea unui telefon este o sarcină costisitoare privind timpul pierdut, așa că vom reduce opțiunile prin aplicarea unor criterii. Este suficient să verificăm magazinele cele mai apropriate de locuința noastră și să comparăm prețurile telefoanelor luând în calcul și calitățiile acestuia, ca de exemplu funcțiile și performanțele. Nu mai rămâne decât să facem alegerea.

    4. În cazul de față se pune problema primului venit. Dacă proprietarul stupilor de albine s-a mutat lângă terenul agricol deja existent acesta poartă vină pentru că nu și-a luat măsurile de siguranță necesare. Pentru rezolvarea conflictului apicultorul poate planta flori care să atragă albinele mai aproape și să le împiedice să zboare în terenul agricol. Apicultorul nu poate solicita despagubiri având în vedere lipsa de prevenție și faptul că albinele au murit pe proprietatea alăturată.

    5. Regimul comunist din România a dăunat semnificativ situației economice din România. Statul eliminând toate propritățile private, a eliminat și piața liberă economică. Totul aparținea statului și acesta controla orice se cumpăra și se vindea pe piață. Inclusiv eventualele dezechilibre economice erau reglate de stat nemaiaplicându-se conceptul de “mână invizibilă”. Lipsa proprietății private a scăzut abilitatea agenților economici de a acționa pe piață, de a fi creativi și de a improviza, ceea ce a dus la o lipsă a investițiilor și a dezvoltării în general a economiei de piață pe teritoriul României.

  37. Duță Florin Alexandru spune:

    Duță Florin Alexandru-anul 3 suplimentar

    1. Dispariția bizonilor este un fapt ireversibil, iar cirezile de vite nu au soarta bizonilor deaoarece acestea nu sunt atât de rare precum bizonii, lucru ce face ca acestea să nu fie vânate. Fiind vânați pentru carne și piei, numărul bizonilor s-a redus semnificativ ducând la dispariția acestora.

    2. Creșterea producției de sisteme de alarmă poate contribui la creșterea eficienței drepturilor de proprietate, oferind proprietarilor un instrument suplimentar pentru protejarea locuinței și a proprietăților lor. Cu toate acestea, eficiența drepturilor de proprietate depinde și de alți factori, cum ar fi aplicarea legii și nivelul de siguranță in general al comunității

    3. Înainte de achiziționarea telefonului mobil trebuie să ne informăm dacă respectivul telefon există în cadrul celor 75 de magazine. Apoi, voi vizita doar magazinele care au în oferta lor telefonul mobil dorit de mine. În urma negocierilor voi achiziționa telefonul de la magazinul ce îndeplinește dorința mea de a achiziționa telefonul la cel mai mic preț posibil. Cu toate astea, în afară de costul tranzacției, voi fi nevoită să plătesc și costurile de informare.

    4. Intr un astfel de scenariu , responsabilitatea poate să cadă asupra proprietarului terenului agricol pentru utilizarea pesticidelor care pot afecta albinele. Soluțiile pot include comunicarea între proprietarul stupilor și proprietarul terenului agricol pentru a găsi modalități de a minimiza impactul pesticidelor asupra albinelor, precum utilizarea pesticidelor mai puțin dăunătoare sau programarea aplicării pesticidelor în perioade în care albinele sunt mai puțin active.
    Proprietarul stupilor ar putea solicita despăgubiri dacă poate demonstra că pierderile au fost cauzate de utilizarea pesticidelor de către proprietarul terenului agricol și că acest lucru a cauzat daune materiale.

    5. Proprietatea privată joacă un rol crucial în economie, fiind un factor de stimulare a inițiativei individuale, inovației și eficienței economice. Eliminarea sau restricționarea proprietății private poate avea consecințe grave, inclusiv descurajarea investițiilor, scăderea motivației de a crea și inova, precum și reducerea libertății individuale și a prosperității economice generale.
    În cazul naționalizării întreprinderilor private în România și a propunerii de naționalizare a proprietăților în urma sancțiunilor impuse de Federația Rusă, deciziile respective au avut impacturi negative semnificative. Acestea au condus la expropierea și pierderea drepturilor de proprietate ale indivizilor și companiilor, afectând în mod direct proprietarii și economia în ansamblu prin perturbarea fluxurilor de investiții, scăderea eficienței și creșterea birocrației.
    Prin urmare, o legislație care elimină dreptul de proprietate privată poate fi văzută ca o agresiune asupra proprietarilor și poate avea consecințe negative pe termen lung pentru dezvoltarea economică și bunăstarea societății.

  38. Androne Iuliu Gabriel spune:

    Androne Iuliu Gabriel
    1412A

    1.Disparitia bizonilor nu este ireversibila, oamenii pot sa incerce popularea lor prin reintroducerea bizonilor in habitatul lor natura, protejarea habitatului acestora si prin alte masuri de protejare.
    Cirezile de vite au prospereat datorita interventiei omului dar si datorita capacitatii lor de adaptare . Oamenii au crescut aceste animale pentru lapte si carne.

    2.Cresterea productiei de sisteme de alarma pentru locuintele si proprietatile oamenilor sporeste siguranta acestora.Consider ca eficienta drepturilor de proprietare creste in acest caz, dar, totusi, nu garanteaza siguranta. Aceasta crestere de productie reprezinta un efort pentru protejarea drepturilor de proprietate , dar sunt si alti factori care influenteaza acest lucru precum leagea, educatia.

    3.In acest caz, voi folosi internetul pentru a ma informa despre magazinele care vand telefonul respectiv la un pret cat mai bun .

    4.Proprietarul terenului are tot dreptul sa imprastie pesticide pe terenul sau , proprietarul stupilor ar trebui sa-si mute albine in alta locatie , acesta poate sa ceara desbagubiri numai in cazul in care are dovezi ca proprietarul terenului a folosit pesticidele ilegal.

    5.Nationalizarea proprietatii private poate avea consecinte semnificative si poate fi perceputa ca o agresiune asupra proprietarilor. Dreptul de proprietate este fundamental si aceasta interventie din partea statului incalca aceas drept.