Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Aplicații online Tema 3 - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Aplicații online Tema 3

Share

Tema 3 – Drepturile de proprietate

Rezolvă aplicațiile de mai jos și postează rezolvările, cu explicațiile aferente, în rubrica de comentarii, indicând numele și prenumele, seria și grupa. Răspunsurile vor fi luate în considerare pentru punctajul de seminar.

Termen: vineri, 7 aprilie, ora 21, după care comentariile nu vor mai fi acceptate.

1. În cărțile de istorie puteți găsi numeroase relatări privind decimarea marilor cirezi de bizoni din Vestul Sălbatic. Este dispariția bizonilor un fapt ireversibil? De ce numeroasele cirezi de vite nu au soarta bizonilor?

2. Producţia de sisteme de alarmă pentru protejarea locuinţei şi a proprietăţilor creşte tot mai mult. Credeţi că astfel eficienţa drepturilor de proprietate este mai mare?

3. În orașul în care locuiți există 75 de magazine de unde puteți cumpăra un telefon mobil. Câte dintre aceste magazine veți vizita pentru a vă asigura de achiziționarea telefonului dorit la cel mai mic preț posibil?

4. Proprietarul unor stupi de albine se învecinează cu un teren agricol. Proprietarul terenului împrăştie pesticide peste culturile sale, iar albinele venite să culeagă polen mor. Cine este de vină? Ce soluţii există pentru eliminarea unui astfel de conflict? Poate solicita proprietarul stupilor despăgubiri?

5. După instalarea comunismului în România, în anul 1948, s-a decis naționalizarea prin lege a întreprinderilor private. În fapt, aceasta a însemnat dispariția proprietății private prin confiscarea acesteia de către stat. Similar, în condițiile războiului declanșat de către Federația Rusă, urmare a sancțiunilor aplicate acesteia, a fost luată în calcul naționalizarea proprietăților cetățenilor și firmelor occidentale de către guvernul rus. În baza acestor două situații, evidențiați importanța proprietății private în economie, menționând consecințele unor asemenea decizii. Dacă un act normativ adoptat de parlament elimină dreptul de proprietate privată putem vorbi despre o agresiune asupra proprietarilor? Comentați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page