Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Aplicații online Tema 4 | Cosmin Marinescu

Aplicații online Tema 4

Tema 4 – Organizații economice și guvernanță corporatistă

Rezolvă aplicațiile de mai jos și postează rezolvările, cu explicațiile aferente, în rubrica de comentarii, indicând numele și prenumele, seria și grupa. Răspunsurile vor fi luate în considerare pentru punctajul de seminar.

Termen: vineri, 12 aprilie, ora 21:00, după care comentariile nu vor mai fi acceptate.

1...Definiți guvernanța corporatistă și arătați în ce constă problema principal-agent în sfera economică. Care dintre următoarele este o relație principal-agent: acționar-manager, pacient-medic, patron-salariat, soț-soție, alegători-primar, manager-secretară, antrenor-fotbalist.

2. De ce uneori, în afacerile pe care le conduc, managerii devin nesăbuiţi chiar și atunci când sunt răsplătiţi cu o parte din profituri? Daţi câteva exemple de oportunism managerial.

3. Un monopolist care acționează pe piața liberă poate deveni periculos pentru societate atunci când: a) nu urmăreşte profitul monetar; b) vrea să-şi extindă monopolul cât mai mult; c) îşi maximizează profitul. Alegeţi şi argumentaţi varianta pe care o consideraţi corectă.

Analizează următoarele studii de caz și formulează concluziile desprinse: 

4. Revista The Economist arată că, în economiile socialiste, cum erau cele din centrul și estul Europei înainte de 1990, criteriul rentabilității lipsea cu desăvârșire. De exemplu, rafinăriile din România au exportat produse din petrol rafinat la un preț cu 25$ pe tonă mai mic decât prețul plătit pentru importul țițeiului utilizat în această producție. În cazul Germaniei de Est, se constată că prețurile la care se vând autoturismele Trabant sunt mai mici decât suma prețurilor materiilor prime. Vânzările de metal, plastic etc. la prețurile internaționale ar fi adus încasări mai mari decât producția de Trabant-uri. În acest caz, producția a redus valoarea materiilor prime utilizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *