Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Aplicatii Online | Cosmin Marinescu

Aplicatii Online

Aplicații online Tema 1

Share

Tema 1 – Instituțiile în știința economică

Rezolvă aplicațiile de mai jos și postează răspunsurile, cu explicațiile aferente, în rubrica de comentarii, indicând numele și prenumele, seria și grupa. Răspunsurile vor fi evaluate pentru punctajul de seminar.

Termen: marți, 9 martie, ora 21, moment după care comentariile nu vor mai fi acceptate. Răspunsurile vor primi feedback cu rezolvările corecte din partea titularului didactic.

1Există exemple care pot contrazice propoziţia „Acţiunea umană este, în mod necesar, raţională”? Dar propoziţia „Acţiunea umană este eminamente individuală”?

2. Care din următoarele instituţii credeţi că au apărut spontan, ca expresie a „mâinii invizibile”: codul rutier, moneda, regulile de trafic, constituţia, bunele maniere, limbajul, legislaţia cu privire la mediu, legea electorală.

3. Care din următoarele concepte pot fi incluse în categoria instituţiilor şi care în cea a organizaţiilor: firma, constituţia, partidul politic, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, contractul, imnul „Deşteaptă-te române!”, legea taximetriei, Biserica Ortodoxă, căsătoria, codul rutier, familia, Automobil Clubul Român, postul Paştelui, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, legea falimentului, bursa de studii, Bursa de la Londra, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

4. Identificați valoarea de adevăr (Adevărat/Fals) pentru propozițiile 2, 4, 7 din aplicațiile Temei 1 a cursului de Economie Instituțională (pagina 26) și argumentați răspunsul.

5. Analizează următorul studiu de caz şi formulează concluziile desprinse:

În fosta Uniune Sovietică, directorii şi angajaţii fabricilor producătoare de sticlă erau recompensaţi, la un moment dat, în funcţie de tonele de sticlă plană produse. Drept consecinţă, foile de sticlă produse erau foarte groase, fapt ce diminua lumina care trecea prin ele.  Regulile de remunerare au fost schimbate astfel încât plata se făcea în funcţie de metrii pătraţi de sticlă produşi. În aceste condiţii, firmele sovietice produceau o sticlă atât de subţire încât se spărgea foarte uşor.

Aplicații online-7

Share

error: