Economia României în grafice: performanțe, riscuri, provocări
România a înregistrat în anul 2017 o creștere economică record, care s-a bazat, însă, cu precădere pe consum. Contribuția investițiilor a devenit pozitivă, însă factorul investițional este încă redus, ceea ce ar putea afecta creșterea sustenabilă pe termen mediu și lung. Contextul macroeconomic actual este unul al contrastelor, împletite în spirala creștere economică record - deficite bugetare înalte, în condițiile în care deficitul bugetar s-a încadrat totuși în ținta de 3% din PIB, prin sacrificarea programului de investiții publice și prin măsuri corective. Creșterea economică suplimentară realizată în anul 2017 nu s-a reflectat, în mod corespunzător, și în creșterea veniturilor fiscale, fapt ce indică, totuși, performanțe reduse în planul colectării și administrării fiscale.
Economia României 2017 în grafice: performanțe, riscuri, provocări
Ocuparea forței de muncă este în continuă creștere, rata șomajului consemnând un minim istoric, însă piața muncii este tensionată pe fondul unui deficit acutizat de resurse umane calificate. Pe fondul avansului consistent al importurilor, deficitul comercial s-a intensificat, ceea ce a contribuit la adâncirea deficitului în balanța de plăți. În contextul unui grad sporit de volatilitate financiară, reflectată în dinamicile cursului de schimb și ale ratelor dobânzii, intensificarea presiunilor inflaționiste indică necesitatea unei ajustări de traiectorie în planul politicilor economice.
Acesta este contextul în care se resimte nevoia unei reorientări a politicilor economice dintre consum spre investiții. Esențială este îmbunătățirea calității investițiilor publice prin atragerea fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii de transport. Totodată, pentru susținerea inițiativei private și a mediului de afaceri, este vital să se asigure predictibilitatea economică și perspectiva sustenabilității, puternic afectate în ultima perioadă prin inițiative fiscale insuficient fundamentate în planul oportunității și al impactului economic. Consolidarea performanțelor economice reclamă priorități clare în planul politicilor structurale, inclusiv prin întărirea disciplinei financiare în economie și îmbunătățirea guvernanței corporatiste în sectorul companiilor de stat.
Raportul dintre salariul mediu si salariul minim care coboară sub 1,7 (2380 :1433 = 1,66) in curând ajungând chiar sub 1,5 este generator de polarizare excesivă si nu aduce o dezvoltare firească a unei clase de mijloc. Pe termen mediu și lung poate apare un dezechilibru foarte grav dacă nu se refac corect ierarhiile salariale bugetare (treptele infrascală trebuie si ele reașezate corect) în sectorul public. Din punct de vedere statistic anormalitatea curbei salariale este pronunțat asimetrică și excentric agravantă, practic cronic dezechilibrată. Nu va aduce coeziunea sociala necesară sau așteptată ci dimpotrivă conflict social in spațiul definit între salariul minim și mediu…
Buna ziua
Cresterea economica bazata pe consum este un semnal de alarma.Consumam mai mult decat producem.Acest consum nu il preoducem pe plan intern si suntem nvoiti sa recurgem la importuri.Pentru a mentine o crestere economica sanatoasa ar trebui xa statul sa faca investitii.Economia noastra este amenintata din cauza lipsei fortei de munca cu toate ca rata somajului este ridicata , mai ales in randul tinerilor.
Am avut in anul 2017 o crestere economica record conform datelor statistice dar si cele mai mari scumpiri.
Daca ne uitam la PIB , se compune din trei mari surse ; salarii,impozite si profitul firmelor…PIB nu este producator de prosperitate.
Cererea de consum si investitiile trebuie sa se bazeze pe oferta interna. Deci crestea economica este bazata pe consum din import.
In orice economie corect structurata, cresterea economica este dublata / urmata de cresterea sectorului constructii.In 2017, dupa acelasi trend in 2016 volumul lucrarilor de constructii a SCAZUT!
Lipsa de produse manufacturate in Romania a facut ca cererea sa fie acoperita de importuri ( care genereaza multa evaziune fiscala, vezi lipsa control containere in Portul Constanta)
Dezechilibrele economice intre regiuni sunt grave : Timis 54 mld cifra deafaceri fata de Vaslui 5 mld
Volumul de activitate R&D 2014-2016 in scadere fata de 2012-2014 Este la fel de grav
Vol investitiilor scazute in industria prelucratoare mai ales in petrochimie si ind alimentara a condus si va conduce la deficitul commercial de astazi si in viitor..
Investitiile in ind prelucratoare si cea alimentara au un effect multiplicator si generand val adaugata mare, bineinteles mai ales in acele sectoare cu resurse interne existente asigurate si infrastructura de transport dezvoltata .