Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. EXAMEN Economie Instituțională 2021 - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

EXAMEN Economie Instituțională 2021

Share

Identifică prin Adevărat (A) sau Fals (F) propozițiile de mai jos și argumentează răspunsul (pe circa 5-6 randuri):

Identifică prin Adevărat (A) sau Fals (F) propozițiile de mai jos și argumentează răspunsul:

1. Strategiile organizațiilor nu manifestă influență asupra instituțiilor.

2. Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști atenuează problema principal-agent în sfera politică.

3. În finanțarea proiectelor publice, decidenții politici utilizează și criteriul calculului economic.

4. Instituția dreptului de proprietate își justifică existența doar în condițiile rarității resurselor.

5. Ajustarea structurală este unul din factorii macroeconomici importanți ai progresului economic.

6. Permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică.

7. Proprietatea privată derivă din existența libertății, în sensul că doar într-o societate liberă se manifestă dreptul de proprietate privată.

8. În tranziția la economia de piață, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg.

9. Atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma își reduce dimensiunea.

10. Potrivit cadrului instituțional european, guvernele naționale care au deficite de peste 3% din PIB încalcă criteriile de la Copenhaga.

Atenție: Timpul alocat este de 50 de minute! Punctajul (1 punct pentru fiecare întrebare) este condiționat de argumentarea corectă a răspunsului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

86 raspunsuri la: " EXAMEN Economie Instituțională 2021 "

 1. Nutu Cristian spune:

  1) FALS- O strategie de afaceri creeaza o viziune si o directie pentru intreaga organizatie. Este important ca toti oamenii dintr o companie sa aiba obiective clare si sa urmeze directia sau misiunea organizatiei. O strategie poate oferi aceaasta viziune si poate impiedica indicizii sa piarda din vedere obiectivele companiei lor.
  2-
  3-FALS- in finantarea proictelor publice decidentii politici nu utilizeaza criteriul calculului economic deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calculul economic desi politicienii adopta bugetele publice prin calcul economic
  4-ADEVARAT- aici regasim exclusivitatea proprietatii private care promoveaza conservarea si folosirea inteleapta a resurselor pentru viitor. atata timp cat valoarea resurselor creste proprietarii vor avea doar de castigat daca pastreaza resursele pentru viitor.
  5-adevarat- sursele progresului economic reprezinta o combinatie intre factori macroeconomici : capital munca tehnologie, resurse naturale; si microeconomici,
  6-
  7-Adevarat- Socialismul este cunoscut pentru redistribuirea bogatiei, si abolirea claselor sociale, asadar proprietatea libera este in acelasi timp si proprietate privata
  8-ADEVARAT-intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  9-FALS- atunci cand costurile de tranzactie sunt mari, firma isi mareste dimensiunea ,angajeaza personal si isi dezvolta infrastructura
  10-FALS- pt ca trebuie sa fie o economie functionala care sa faca fata tuturor criteriilor

 2. 1.Aceasta propozitie este falsa deoarece strategiile organizatiilor prin puterea ce o detin manifesta influenta aspura institutiilor. La nivelul unei organizatii se construiesc strategii. Acestea au rolul de a aduce castig, profit, avantaj pe piata si multe alte beneficii. In concluzie institutiile sunt influentate de strategiile ce vin din partea organizatiilor.
  2.Adevarat! Teoria agenţiei face referire la subestimerea forţa pieţei
  şi a unor mecanisme instituţionale private ce au rolul de a inlocui aranjamentele contractuale care determină minimizarea
  oportunismului de agenţie. Aceste mecanisme instituţionale pot fi chiar cele de tip corporatist.
  3. Dupa parerea mea,aceasta propozitie este falsa si voi argumenta de ce cred asta: In finantarea proiectelor publice, decidentii politici NU utilizeaza criteriul calculului economic. Atunci cand vb despre managementul birocratic putem afirma despre acesta ca poate fi calculat prin calculul economic, si anume de sectorul public ce presupune costuri, nu si de venituri. In momemntul alocarii resurselor vorbim despre metoda birocratica, nu despre comercialitate. In final putem afirma ca deciziile referitoare la bugetele publice si asupra bunurilor comerciale fac rerefire de deciziile politice, decizii adoptate de politicieni, decizii care nu au la baza criterii de tipul calculelor economice.
  4. Enuntul precedent este fals, deoarece, dreptul de proprietate este justificat oricand, nu doar in cazul in care exista resurse de o anumita raritate pe proprietati.
  5.Adevarat,pentru ca ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic. In teorie, se precizeaza urmatorul lucru: se sustine acest capital uman care educa starea structurală si face parte din principalii factori economici importanţi ai progresului.
  6.Este adevarat,deoarece permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera politica. Socialismul in cauza este evidentiat ca fiind adeptul adevarului.
  7. Propozitia este adevarata deoarece doar in economia de piata exista dreptul proprietatii privat (adica in capitalism).
  8.Adevarat,deoarece in tranziția la economia de piață, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg. Privatizarea reprezinta un efect al reformei, astfel relatie dintre cele doua este de la parte la intreg.
  9.Este fals,deoarece atunci cand avem situatia data firma isi mareste dimensiunea, nu face opusul!
  10.Fals,este vorba despre criteriile de la Maanstrich!!

 3. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  -FALS, deoarece recipocitatea dintre actiunile organizatiilor si evolutia institutiilor permite abordarea institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament.

  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  -ADEVARAT, e un mecanism de rezolvarea a problemei principal-agent.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  -FALS,deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic. Alocarea resurselor este decisa birocratic, nu pe criterii comerciale.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  -ADEVARAT, dreptul de proprietate este o institutie care nu a fost inventata de cineva, aceasta exista prin esenta naturii umane si a legilor naturii.

  5.Ajustarea structurala este unul dintre factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  -FALS, deoarece analiza productiei ascunde numeroase structuri evolutive la nivel microeconomic.

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  -ADEVARAT, aceasta este una dintre implicatiile economice ale problemelor de agentie politica.

  7.Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul deproprietate privata.
  -ADEVARAT

  8.In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  -FALS, reforma proprietatii nu este doar o parte dintr-un intreg, reprezinta o componenta dintr-un intreg.

  9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  -ADEVARAT, firma joaca un rol in sistemul economic atata vreme cat in interiorul firme organizarea tranzactiilor se organizeaza la costuri mai mici decat cele implicate de organizatie.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  -FALS, incalca criteriile tratatului de la maastricht ale conventiei nominale.

 4. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta assupra institutiilor.

  Fals

  Deoarece strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra regulilor jocului, asa cum trebuie sa luam in considerare mutualitatea dintre actiunile organizatiilor si evolutia institutiilor. Aceasta permite unificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.

  Adevarat.

  Problema principal-agent reprezinta reflectarea relatiilor de agentie, si anume a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi anui agent, in cadrul unui contract formal sau informal, iar prin acest contract, agentul va reprezenta interesele titularului in schimbul unei anumite retriburii.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.

  Fals.

  Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calculul economic. Alocarea resurselor este decisa in mod birocratic, si de aici deducem ca deciziile asupra bugetelor publice sunt decizii politice, intreprinse de politicieni, care nu se bazeaza pe criterii d etip cost-beneficiu, adica a calculului economic.
  Alocarea de resurse bugetare pentru proiectele publice nu intampina exigenta obtinerii de profit, fiindca proiectele publice nu sunt comercializate precum restul bunurilor private, dar sunt destinate satisfacerii nevoilor colective pentru cetateni.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica exigenta doar in conditiile raritatii resurselor.

  Adevarat.

  Deoarece dreptul de proprietate privata este o institutie care nu a fost inventata de cineva anume, dar exista prin esenta naturii umane si a legilor naturii
  Drepturile de proprietate privata constituie institutia fundamentala a economiei de piata. Proprietatea privata este elementul central al structurii stimulentelor ce afecteaza comportamentul uman in toate aspectele vietii.
  Functia definitorie a dreptului de proprietate este de a furniza un criteriu nearbitrar de rezolvare a potentialilor conflicte, prin stabilirea unor reguli de posesiune si utilizare exclusiva.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.

  Adevrat.

  Deoarece teoria capitalului uman sustine ca educa starea structurala este unul din factorii economici importanti ai progresului.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.

  Adevarat.

  Amplificatia redistribuirii avutiei pe canale rent-seeking ale procesului bugetar.
  Permanentizarea cresterii ponderii bugetelor publice si intensificarea alocarii politice a resurselor.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta proprietatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifeste dreptul de proprietate privata.

  Adevarat.

  Exlusivitatea proprietatii private promoveaza conservarea si folosirea inteleapta a resurselor pentru viitor. Daca valoarea aniticipata a anumitor resurse depaseste valoarea lor curenta, propietarii acestora vor castiga daca pastreaza resursele respective.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.

  Adevarat

  Deoarece rpivatizarea este un efect al reformei.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.

  Fals

  Deoarece atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.
  Limitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate de organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata. Astfel, observam ca exista un nivel optim al planificarii organizationale, intrucat firma isi va putea continua existenta .

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.

  Fals

  Economia de piata functionala si capacitate de a face fata presiunilor

 5. 1. Fals- deoarece la nivelul organizatiilor se fac strategii, de aceea, strategiile organizatiilor, prin puterea detinuta se manifesta influenta asupra institutiilor. Ele au rolul de a aduce castiguri, profituri, beneficii si multe altele. Concluzionand, institutiile sunt influentate de strategii ce vin din partea organizatiilor.

  2.Adevarat – deoarece prin teoria ageentiilor se face referire la o subestimare a pietei prin forta sa si a unor mecanisme institutionale private, avand rolul de a inlocui minimizarea oportinismul agentiei respective.

  3.Fals- deoarece tot ce tine de verificarea prin calcului economic nu poate fi verificat de managerul birocractiv.
  Resursele sunt constituite birocractc si nu “comercial”, deciziile ce tin de bugetele si bunurile publice sunt “decizii publice” care sunt adoptate de catre politicieni, nefiind decizii de tip cost-beneficiu (adica pe calcului economic ) .
  Cat despre resursele bugetare ptr. proiecte, acestea nu aduce o obtinere de profit, deoarece nu sunt comercializate precum restul bunurilor private , ci sunt pentru satisfacerea cetatenilor din anumita tara.

  4.Adevarat- deoarece institutia dreptului de prop. constituie institutia fundamentala a economiei pietei.

  5. Adevarat- deoarece printre factorii macroeconomici importanti se numara si ajustareea structurala . Se sutine acest capital uman pentru a “educa” starea structurala si a face parte din acesti factori principili importanti ai procesului .

  6. Adevarat- deoarece socialismul este evidentiat ca fiind un adept al adevarului.

  7. Adevarat- deoarece in ec. planificata ( socialism ), proprietatea privata era inexistenra pe cand, in economia de piata ( capitalism ) proprietatea privata insemna libertate, asadar, doar in economia de piata liberalista era dreptul proprietatii private.

  8. Adevarat -deoarece intre aceste doua forme se constituie o parte din intreg.

  9. Adevarat – deoarece in momentul in care costurile de tranziactie depasesc costurile de organizare, se constituie o pierdere economica si suntem nevoiti sa facem o reducere a angajatilor.

  10.

 6. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor – Fals

  Necesita remarcată mutualitatea intre acţiunile organizaţiilor şi evoluţia instituţiilor, astfel permite unificarea
  abordării instituţiilor ca reguli ale jocului cu abordarea
  instituţiilor ca reguli de comportament, ceea ce înseamnă că
  strategiile organizaţiilor manifestă influenţă asupra regulilor
  jocului.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica – Adevarat

  Este adevarat, deoarece se afla printre implicatiile economice ale problemelor de agentie politica,este un mecanism de rezolvare a problemei principal-agent

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic. – Fals

  Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic. Alocarea resurselor este decisa birocratic, nu pe criterii comerciale. Astfel spunem ca deciziile asupra bugetelor publice și asupra bunurilor publice sunt “decizii politice”, adoptate de politicieni, acestea nefiind decizii bazate pe criterii de tip cost-beneficiu, deci pe calcul economic.
  Alocarea de resurse bugetare pentru proiectele publice nu întîmpină exigența obținerii de profit (monetar), deoarece proiectele publice nu sunt comercializate precum restul bunurilor private, ci sunt destinate satisfacerii “nevoilor colective” ale cetățenilor dintr-o țară.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor. – Adevarat

  Drepturile de proprietate privata constituie institutia fundamentala a economiei de piata. Proprietatea privata e elementul central al structurii care afecteaza comportamentul uman in toate aspectele vietii. Dreptul de proprietate privata este o institutie care nu a fost inventata de cineva anume, ea exista prin insasi esenta naturii umane si a legilor naturii. institutia dreptului de proprietate e produsul procesului de evolutie in decursul caruia omenirea a descoperit si au adoptat progresiv instrumentele culturale, economice si juridice necesare supravietuirii si obtinerii progresului economic. Preconditia aparitiei dreptului de propreitate este raritatea bunurilor, iar acest fapt creeaza conflicte in privinta folosirii acestora. Functia definitorie a dreptului de proprietate este de a furniza un criteriu nearbitrar de rezolvare a potentialelor conflicte, rpin stabilizarea unor reguli de posesiune si utilizare exclusiva.

  5. Ajustarea structurala este unul din factiorii macroeconomici importanti ai progresului economic – Adevarat

  teoria capitalului uman susţine că educa starea structurală este unul din factori economici importanţi ai progresului

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica – Adevarat

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata – Fals

  Fals, deoarece deriva din prelungirea libertatii, nu si din existenta ei!

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg, – Fals

  Reforma proprietatii nu e doar o parte dintr-un intreg, ci reprezinta o componenta individuala. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea. – Fals

  Limitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate de organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata, adica costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie. Aceasta abordare arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale, intrucat firma isi va putea continua existenţa atâta vreme cât se va dovedi o formă de organizare mai ieftină decât mecanismul pieţei.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga. – Fals

  nu trebuia sa depaseasca 3%…

 7. 1.Strategiile organizațiilor nu manifestă influență asupra instituțiilor. F
  Organizatiile sunt formate din indivizi care la randul lor contribuie la bugetul institutiilor, de unde este reprezentata influenta organizatiilor si strategiile acestora asupra institutiilor. Organizatiie cu institutiile au front comun, prin actiunile puse in practica de catre organizatii si evolutia institutiilor pe acest plan.
  2. Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști atenuează problema principal-agent în sfera politică. A
  Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica este reprezentata de mecanismele institutionale economice ce au ca scop preventia esecului oportunismului politic in institutiile democratice.
  3. În finanțarea proiectelor publice, decidenții politici utilizează și criteriul calculului economic.F
  In finantarea proiectelor publice, decidentii politici sau partea de conducere manageriala nu pot verifica informatiile prin calculul economic. Resursele unei tari nu pot fi alocate pe baza unor calcule comerciale, ci printr-o metoda birocratica.
  4. Instituția dreptului de proprietate își justifică existența doar în condițiile rarității resurselor. A
  Institutia dreptului de propietate este reprezentata de raritatea bunurilor pe care individul le detine. Scopul acesteia este de a rezolva intr-un mod cert conflictele care pot aparea pe baza dreptului asupra propietatii. Aceasta institutie a fost dezvoltata in decursul secolelor, indivizii descoperind instrumente juridice, economice si culturale reprezentand imbunatatirea traiului.
  5. Ajustarea structurală este unul din factorii macroeconomici importanţi ai progresului economic. A
  Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici cu dedesupturi microeconomice, importanti in progresul economic. Productia este condusa intotdeauna de catre calitatea timpului si de cum este folosit si structurat acesta, anticipand intr-un mod corect sensul si intensitatea modificarii preferintelor. Ajustarea structurala este un factor important al progresului sustinand teoria capitalului uman prin educare.
  6. Permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică. A
  Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica, iese in evidenta prin intensitatea de resurse alocate si cresterea ponderii bugetelor publice. Evolutia accentuata este apogeul aranjamentului institutional al criteriilor de convergenta.
  7. Proprietatea privată derivă din existența libertății, în sensul că doar într-o societate liberă se manifestă dreptul de proprietate privată. A
  Propritatea privata deriva din existenta libertatii este data de reforma privatizarii in societate pentru a exclude altercatiile intre indivizi.
  8. În tranziția la economia de piață, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg. A
  In tranzitia la economia de piata intre privatizarea si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg, reforma fiind un proces complex de recunoastere a dreptului de propietate care detine evolutia institutionala legala.
  9. Atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma își reduce dimensiunea. A
  Firma este descrisa ca o multitudine de contracte de catre domeniul economic. Organizatia se reduce in momentul in care numarul contractelor scade rezultand reducerea dimensiunii firmei data de micsorarea costurilor de tranzactie fata de costurile de organizare.
  10. Potrivit cadrului instituțional european, guvernele naționale care au deficite de peste 3% din PIB încalcă criteriile de la Copenhaga. A
  Guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga prin reforma privatizarii, acestea numindu-se si pilonii de aderare. Criteriile de la Copenhaga impun anumite conditii care duc la transformari pe segmentul institutional si in segmenul politic economic.

 8. 1. Strategiile organizațiilor nu manifestă influență asupra instituțiilor
  Fals, deoarece acțiunile organizațiilor sunt strâns legate de evoluția instituțiilor. Astfel, combinarea instituțiilor ca reguli ale jocului cu instituțiile ca reguli de comportament face ca strategiile organizației să influențeze regulile jocului.

  2. Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști atenuează problema principal-agent în sfera politică.
  Adevărat, deoarece existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști este un instrument ce atenuează oportunismul, limitând în același timp problema principal-agent.

  3. În finanțarea proiectelor publice, decidenții politici utilizează și criteriul calculului economic.
  Fals, calculul economic este instrumentul esențial în stabilirea structurii optime de producție, date fiind alternativele diponibile de utilizare a factorilor de producție. În finanțarea proiectelor publice, decidenții politici utilizează matricea costuri-avantaje, care orientează comportamentul și deciziile acestora. Spre urmare, managementul de birou nu poate fi verificat prin calculul economic, alocarea resurselor fiind decisă birocratic.

  4. Instituția dreptului de proprietate își justifică existența doar în condițiile rarităților resurselor
  A, deoarece raritatea bunurilor reprezintă precondiția existenței dreptului de proprietate.

  5. Ajustarea structurală este unul din factorii macroeconomici importanți ai progesului economic.
  Fals, ajustarea structurală este un factor de tip microeconomic, alături de activitatea antreprenorială.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică.
  Adevărat, permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică, alături de intensificarea redistribuirii avuției pe canale rent-seeking ale procesului bugetar.

  7. Proprietatea privată derivă din existența libertății, în sensul că doar într-o societate liberă se manifestă dreptul de proprietate privată.
  Adevărat, pentru a argumenta acest răspuns mă voi folosi de socialism pentru că, în cadrul acestuia, libertatea era limitată și proprietatea privată nu exista, deci putem spune că proprietatea privată este în legătură strânsă cu existența libertății.

  8. În tranziția la economia de piață, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg.
  Adevărat, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg datorită caracterului de autoreglare a pieței, unde privatizarea este un efect al reformei.

  9. Atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma își reduce dimensiunea.
  Adevărat, deoarece limitarea dimensiunii firmei va apărea atunci când costurile implicate de organizarea unei noi tranzacții in interiorul firmei vor depăși costurile realizării aceleiași tranzacții pe piață. Această abordare arată că există un nivel optim al planificării organizaționale, întrucât firma își va putea continua existența atâta vreme cât va dovedi o formă de organizare mai ieftină decât mecanismul pieței.

  10. Potrivit cadrului instituțional european, guvernele naționale care au deficite de peste 3% din PIB încalcă criteriile de la Copenhaga.
  Fals, deoarece este un criteriu care încalcă un criteriu al convergenței nominale ce vizează stabilitatea fiscală și financiară și se regăsește în tratatul de la Maastricht.

 9. 1. Strategiile organizațiilor nu manifestă influență asupra instituțiilor.
  Fals
  Instituțiile , după criteriul de clasificare conform căruia sunt impuse membrilor comunității , se împart in instituții interne și instituții externe .

  Economia instituţională (Institutional Economics) este un domeniu de analiză economică oarecum distinct. Atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi didactic, economia institu- ţională semnifică, pe de o parte, o abordare de teorie economică a instituţiilor şi, pe de altă parte, integrarea instituţiilor şi a aranjamentelor instituţionale în teoria economică, în particular în teoria dezvoltării economice.
  Integrarea instituţiilor în teoria economică decurge din recunoaşterea faptului că instituţiile reprezintă un puter- nic factor explicativ al decalajelor de performanţă econo- mică dintre ţări. Această potenţă explicativă este cea care justifică dimensiunea economică reală a instituţiilor.

  2. Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști atenuează problema principal-agent în sfera politică.
  Adevărat
  Un alt mecanism instituţional care limitează problema principal-agent constă în participarea directă a proprietarilor la conducerea corporaţiei, prin ocuparea unor locuri în struc- turile administrative. Manifestarea unei asemenea influenţe depinde într-o măsură semnificativă de existenţa aşa- numiţilor „investitori strategici” care deţin, prin definiţie, pachete de acţiuni suficient de mari, astfel încât să aibă dreptul să supervizeze activ activitatea managerială.
  În ultimă instanţă, relevanţa problemelor de agenţie economică şi oportunismul managerial trebuie apreciate distinct, în funcţie de forma de proprietate.

  3. În finanțarea proiectelor publice, decidenții politici utilizează și criteriul calculului economic.
  Fals

  Se folosește criteriul individualismului economic.

  4. Instituția dreptului de proprietate își justifică existența doar în condițiile rarității resurselor.
  Adevărat
  Institutia proprietatii private a fost inventata de Karl Marx.
  Drepturile de proprietate constituie instituția fundamentala a economiei de piata . Proprietatea privată este elementul central al structurii stimulentelor ce afectează comportamentul uman in toate aspectele vieții .

  5. Ajustarea structurală este unul din factorii macroeconomici importanţi ai progresului economic.
  Adevărat
  Adevărat
  Progresul economic este un fenomen complex, cel puţin prin prisma înţelegerii surselor acestuia. Teoria neoclasică a creşterii economice se rezumă la identificarea condiţiilor absolut necesare sporului producţiei materiale, cum ar fi acumularea de capital şi progresul tehnic. Însă, pentru a explica „de ce” oamenii economisesc, investesc, învaţă şi caută cunoştinte , economiştii trebuie să acorde atenţie instituţiilor care stau la baza succeselor sau eșecurilor economice .

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică.
  Fals
  Teoria pozitivă a statului ocupă un loc important în economia instituţională, de vreme ce sistemul politic de guvernământ stabileşte regulile fundamentale în cadrul cărora se desfăşoară activitatea economică.
  Statul reprezintă organizaţia politică ce deţine, pe un anumit teritoriu, monopolul impozitării şi al legislaţiei pe calea utilizării puterii politice, prin organisme specializate în acest sens, cum ar fi poliţia şi armata.
  Statul este organizaţia politică ce are drept caracteristică esenţială puterea de constrângere.
  Analiza instituţiilor politice, precum şi a implicaţiilor sistemului politic asupra avuţiei naţiunilor porneşte de la explicarea acţiunii guvernului în societate.

  7. Proprietatea privată derivă din existența libertății, în sensul că doar într-o societate liberă se manifestă dreptul de proprietate privată.
  Fals
  Dreptul de proprietate privată este o instituţie care nu a fost inventată de cineva anume, aceasta există prin însăşi esenţa naturii umane şi a legilor naturii. Instituţia dreptului de proprietate este produsul unui proces de evoluţie seculară în decursul căruia oamenii au descoperit şi adoptat progresiv instrumentele culturale, economice şi juridice necesare supravieţuirii şi obţinerii progresului economic.
  Precondiţia apariţiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilor, fapt ce creează posibilitatea apariţiei conflictelor în privinţa folosirii acestora. Funcţia definitorie a dreptului de proprietate este de a furniza un criteriu nearbitrar de rezolvare a potenţialelor conflicte, prin stabilirea unor reguli de posesiune şi utilizare exclusivă.

  8. În tranziția la economia de piață, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg.
  Adevărat
  Tranziţia economiei socialiste de comandă la sistemul economic al pieţei libere este un proces de transformare instituţională. Acesta transcede, ca profunzime şi sferă de cuprindere, procesele de reformă din economiile mixte consolidate.

  Tranziţia înseamnă mai mult decât simpla adoptare şi modificare a unor politici sau programe guvernamentale. Acest proces constituie trecerea de la un mod de organizare economică şi socială la un altul, complet diferit.

  9. Atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma își reduce dimensiunea.
  Adevărat

  În teoria economică modernă, conceptul de “costuri de tranzacţie” ocupă un loc central în analiza economică a insti- tuţiilor. Probabil că niciunul din concep- tele “tinere” ale ştiinţei economice nu a atras cu atâta vigoare atenţia oamenilor de ştiinţă. În acelaşi timp, probabil că niciunul din conceptele “tinere” ale ştiin- ţei economice nu a fost predispus la atâ- tea semne de întrebare şi controverse câte s-au ridicat în jurul “costurilor de tran- zacţie”, în special al “economiei costuri- lor de tranzacţie”, în general.
  În general, oamenii de ştiinţă care stu- diază relaţia costurile de tranzacţie, in- stituţiile şi performanţa economică se concentrează pe o anumită legătură func- ţională a acestor categorii şi realităţi eco- nomice. Linia logică a abordării main- stream este aceea potrivit căreia costurile de tranzacţie afectează instituţiile, evolu- ţia acestora şi, mai departe, performanţa economică. De aici ar rezulta că sursa de- finitorie a oricărei “strategii de dezvolta- re” rezidă în găsirea celor mai adecvate mijloace de control şi diminuare a costu- rilor de tranzacţie, fapt ce ar valorifica pe deplin potenţialul economic.

  10. Potrivit cadrului instituțional european, guvernele naționale care au deficite de peste 3% din PIB încalcă criteriile de la Copenhaga.
  Adevărat

  Raţiunea principală de a fi a politicii în domeniul concurenţei (PDC) este determinată de faptul că piaţa nu poate, în mod natural, să funcţioneze normal, fiind necesare intervenţii din afară, care să-i asigure o evoluţie corespunzătoare. Este bine cunoscut rolul fundamental jucat de piaţă şi concurenţă în garantarea bunăstării consumatorilor, în realizarea unei repartiţii optime a resurselor şi în oferirea unei motivaţii puternice privind creşterea eficienţei şi a nivelului tehnic şi calitativ al producţiei.

 10. 1.Strategia organizatiilor nu manifesta influenat asupra institutiilor.-FALS

  Strategia organizatiilor manifesta influenta asupra institutiilor deoarece sunt interdependente.Institutiile reprezinta regulile jocului iar organizatiile reprezinta jucatorii.

  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.-FALS

  Managerii care au o reputatie destul de buna si au prestat servicii unor intreprinderi de prestigiu, au mai multe sanse sa fie solicitati si remunerati la un nivel mai ridicat.

  3.In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si crietriul calculului economic.-FALS

  In ceea ce priveste proiectele publice, totul se refera la birocratie.Calculul economic este folosit pentru a planifica rational dimensiunea unei intreprinderi,insa in ceea ce priveste organiarea birocratica nu poate fi folosit calculul economic.Toate deciziile luate in ceea ce priveste proiectele, sunt luate de politicieni, care analizeaza idei, nu sumele necesare pentru proiect.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.-ADEVARAT

  Dreptul de proprietate isi justifica existenta in conditiile raritatii resurselor, astfel vor aparea neintelegeri si conflicte in ceea ce priveste folosinta acestora.Dreptul de proprietate trebuie castigat, dobandit, iar apoi proprietarea poate fi folosita in orice scop personal( proprietatea dobandita).

  5.Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.-FALS
  Ajustarea structurala face parte din factorii microeconomici importanti ai progresului economic.Ajustarea structurala tine cont de structura productiei, care poate fi eficientizata in urma analizei preferintelor cosumatorilor, si a modului in care se modifica aceste preferinte.

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.-ADEVARAT
  In sfera politica, problema principal-agent se refera la actiunea politica care pe de o parte reprezinta factorul activ al transformarii institutionale, iar pe de alta parte reprezinta factorul explicativ pentru blocarea unor aranjamente ineficiente.Chiar daca politicienii spun ca vor lucra in favoarea cetatenilor, nu inseamna ca asta chiar se va intampla.

  7.Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.-ADEVARAT

  Doar intr-o societate libera, dreptul de proprietate privata se poate manifesta.De exemplu in socialism proprietatea privata nu exista, totul era la comun, ceea ce rezulta ca proprietatea privata deriva din existenta libertatii.

  8. In tranzitia la economia de piata intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.-ADEVARAT
  Piata se autoregleaza, iar privatizarea reprezinta un efect al reformei proprietatii.

  9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.- FALS
  Reducerea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate de organizarea unei noi tranzactiiin interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleaisi tranzactii pe piata. Cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi mareste dimensiunea.

  10.Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din pib incalca crieteriile de la Compenhaga.-ADEVARAT
  Pentru a nu incalca Criteriile de la Copenhaga, guvernele nu trebuie sa aiba un deficit de peste 3%(trebuie sa fie de cel mult 3%) (convergenta nominala).

 11. 1. Strategiile organizațiilor nu manifestă infulență asupra instituțiilor.
  Adevărat – Strategiile organizațiilor manifestă influență asupra instituțiilor datorită unificării abordării instituțiilor ca reguli ale jocului cu abordarea instituțiilor ca reguli de comportament prin conceptul de mutualitate dintre acțiunile organizațiilor și evoluția instituțiilor.

  2. Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști, atenuează problema principal-agent în sfera politică.
  Fals. Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști este de fapt un sistem de limitare a oportunismului managerial în sfera economică. Managerii cu rezultate bune, având șanse mai mari sa fie solicitați si plățtiti la un nivel mai ridicat.

  3. În finanțarea proiectelor publice, decidenții politici utilizează si criteriul calcului economic.
  Fals. Resursele economice nu se alocă pe criterii comerciale, ci pe cele birocratice iar managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic, deci deciziile asupra bunirilor și bugetelor publice sunt decizii bazate pe calcul eocnomic, luate de politicieni. Alocarea de resurse bugetare pentru proiectele publice nu se bazează pe obținerea unui profit, ele sunt destinate nevoilor indiviziilor dintr-o tară.

  4. Instituția dreptului de proprietate iși justifică existența doar în condițiile rarității resurselor.
  Fals. O precondiție a existenței dreptului de proprietate este raritatea bunurilor, acest fapt favorizează apariția de conflicte în privința folosirii acestora.

  5. Ajustarea structurală este unu din factorii macroeconomici importanți ai progresului economic.
  Adevărat. O analiză la nivel de producție natională, arată că natura macroeconomică a creșterii economice se compune din mai multe structuri economice și instituționale, evolutive la nivel de microeconomie.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică.
  Fals. De fapt implicațiile problemei principal-agent urmăresc permanentizarea creșterii bugetului public și proliferarea deficitelor și datoriei publice.

  7. Proprietatea privată derivă din existența libertății, în sensul că doar într-o societate liberă se manifestă dreptul de proprietate privată.
  Adevărat. Proprietatea privată a luat naștere ca o consecintă a libertății, valorificând sau nu, resursele disponibiile și creeând un sistem economic, chiar dacă în regimul socialist există proprietate privată, aceasta nu este în totalitate reglementată de individ.

  8. În tranziția la economia de piață, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg.
  Fals. Privatizarea chiar dacă este un efect al reformei, nu se poate produce printr-o relație de la parte la întreg. De exemplu, în Europa Centrală și de Est, reforma proprietății nu reprezintă doar un simplu proces de privatizare, ci este un proces complex de recunoaștere și institutire a dreptului de proprietate ce implică mai multe transformări și evoluții instituționale, economice, legale și culturale.

  9. Atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma iși reduce dimensiunea.
  Fals. Dimensiunea unei firme este influențată de cosutrile de organizare, astfel când costurile de organizare sunt mai mici decât costurile de tranzacție, inseamnă că tranzacțiile sunt internalizate și firma joacă un rol în sistemul economic, iar când costurile de organizare sunt mai mari decât costurile de tranzacție, dimensiunea firmei se va limita atât timp cât se va gâsi o soluție mai bună pentru o formă de organizare mai ieftină.

  10. Potrivit cadrului instituțional european, guvernele naționale care au deficite de peste 3% din PIB incalcă criteriile de la Copenhaga.
  Fals. Este un criteriu din tratatul de la Maastricht.

 12. 1.Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.

  Adevarat, deoarece institutiile pot influenta strategiile organizatiilor prin simplul fapt ca institutiile mai sunt numite regulile jocului iar organizatiile mai sunt numite jucatorii. Organizatiile trebuie sa isi construiasca stategiile pe baza regulilor stabilite de catre institutii.

  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.

  Adevarat, deoarece managerul atenueaza problema principal-agent ce se caracterizeaza prin : un titular transfera drepturi unui agent in cadrul unui contract formal sau informal.

  3. In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.

  Adevarat, deoarece decidentii politici utilizeaza calculul economic pentru a repartiza finantele de care dispun. Calculul economic este folosit pentru a determina sumele de bani care se aloca pentru fiecare pas al proiectului pana la finalizarea acestuia cu scopul de a vedea suma de bani alocata in total.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.

  Adevarat, deoarece dreptul de proprietate este o institutie ce a aparut spontan. Un fapt ce a adus la aparitia acestui drept este raritatea resurselor deoarece prin intermediul acestui drept se pot evita eventualele conflicte ce por aparea.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.

  Fals, deoarece progresul economic se caracterizeaza prin imbinarea factorilor macroeconomici cu factorii microeconomici.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.

  Adevarat, deoarece din lipsa comunicarii si coodonarii ,datorita problemei principal-agent, deficitele bugetare si datoriile publice sunt permanente pana la salutionarea problemele care au aparut.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de prorietatea privata.

  Adevarat, deoarece doar intr-o societatea libera este permis dreptul la proprietatea privata, iar omul poate sa beneficieze de acest drept in voie fara sa ii fie confiscata proprietatea de stat.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.

  Adevarat, deoarece privatizarea este un efect al reformei si este un pas in plus catre evolutie

  9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.

  Fals, deoarece in situatia prezentata mai sus firma isi mareste dimensiunea .

  10. Potrivit cadrului institutional european , guvernele nationale care au deficitele de peste 3% din PIB incalca criteriile de Copenhaga.

  Adevarat.

 13. 1.Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  (Adevarat)
  Strategiile permit unicificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament,ceea ce inseamna ca strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra rolului jocului.

  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  (Adevarat)
  Un alt mecanism de limitare a oportunismului managementului include existenta unei piete comppetitive.Serviciul managerilor profesionisti:concurenta si reputatia sunt unele dintre cele mai frecvente citate mecanisme de minimalizare a problemelor de agentie in contextul institutional privat.

  3.In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul economic.
  (Fals)
  Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calculul economic.Alocarea resurselor este decisa birocratic,nu pe criterii comerciale.Astfel spunem ca deciziile asupra bugetelor publice si asupra bunurilor publice sunt ‘decizii politice’,adoptate de politicieni,acestea nefiind decizii bazate pe criterii de tip cost-beneficiu,deci pe calcul economic.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  (Adevarat)
  Institutia dreptului de proprietate este produsul unui proces de evolutie seculara in decursul caruia oamenii au descoperit si apotat progresiv instrumentele culturale,economice si juridice necesare supravietuirii si obtinerii progresului economic.
  Dreptul de proprietate se detaseaza astfel,ca institutie economica.Aceasta desemneaza in functie de natura proprietatii diferite aranjamente privind alocarea resurselor in societate.

  5.Ajustarea stucturala este unul din factorii economici importanti ai progresului economic.
  (Adevarat)
  Ajustarea structurala este un termen folosit de economisti ca factor explicativ pentru cresterea economica.

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera politica.
  (Fals)
  Modelul principal-agent in analiza institutionala in sfera politica:-surse constrangatoare ale guvernului
  -‘contract social’ fara valoare juridica
  -deficiente institutionale privind controlul (optimismul politic)

  7.Proprietatea privata deriva din existenta libertatii,in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate.
  (Adevarat)
  Deoarece in statele cu mod de guvernare bazat pe regulile sefului de stat,nu exista libertate.(socialism,comunism).

  8.In tranzitia la economia de piata,intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  (Fals)
  In plan legislativ,tranzitia la economia de piata se caracterizezza prin dferite tensiuni intre necesitatea unui stat puternic si nevoia de a limita puterea statala discretionara pentru a extinde sfera libertatii.

  9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare,firma isi reduce dimensiunea.
  (Fals)
  Limitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand

  10.Potrivit it cadrului institutional-europeean guvernele nationale care au deficit de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  (Adevarat)

 14. 1.Fals
  Aceasta permite unificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament, ceea ce inseamna ca strategiile organizatiilor manifesta infulenta asupra institutiilor
  2.Adevarat
  Problema principal-agent , are menirea de a asigura intelegerea modului in care intreprinzatorii ,propietarii firmei , respectiv actionarii isi prefigureaza comportamentul decidentilor in firma , este vorba de predictibilitatea deciziilor manageriale.Pentru aceastea,consideram ca sunt necesare, pe de o parte, analaiza intreprinzatorului,a functiei antreprenoriale materializata in orice decizie de alocare a resurselor si,pe de alta parte , analiza modului in care managementul realizeaza motivarea membrilor organizatiei.

  3.Fals
  Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calculul economic.Alocarea resurselor este decisa birocratic ,nu pe criterii comerciale.Astfel,spunem ca deciziile asupra bugetelor publice si asupra bunurilor publice sunt ”decizii politice”, adoptate de politicieni, acestea nefiind decizii bazate pe criterii de tip cost-beneficiu, deci pe calcul economic.

  4.Fals
  Raritatea resurselor este definita ca fiind diferenta dintre ceea ce oamenii isi doresc si cererea unui bun economic.Astfel, un bun este rar, daca oamenii ar consuma mai mult din el in cazul in care ar fi gratis.
  Preconditia aparitei dreptului de propietate ste raritatea bunurilor,fapt ce creeaza posibilitatea aparitiei conflictelor in privinta folosirii acestora.Functia definitorie a dreptului de propietate este de a furniza un criteriu nearbitrar de rezolvare a potentialelor confilcte.
  Afirmatia precedenta este falasa deoarece dreptul de propietate este justificat oricand , nu doar in cazul in care exista resurse de o anumita raritate pe propieteti

  5.Adevarat
  Ajustarea structurala apare ca element integrant al performantei economice.In prezent ,instrumentarul teoriei economice se dovedeste util pentru aprecierea intensitatii si consecintelor realtiilor biunivoce manifestate intre structurile economice si cele politice.Teoria capitalului uman sustie ca educarea starii structurale este unul din factorii economici importanti ai progresului.

  6.Adevarat

  7.Adevarat
  Consider ca afrimatia este adevarata deoarece suntem liberi sa avem posesii personale.
  Dreptul de propietate este conform Codului civil,dreptul unei persoane de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si abosolut , insa in limitele determinate de lege.In functie de titular si de caracteristici, propietatea poate fi privata sau publica .Privatizarea este un efect al reformei

  8.Adevarat
  Economia de piata este sistemul economic in care deziciile ce privesc productia si distributia de bunuri se bazeaza pe interactiunea dintre cerere si oferta , care determina preturile bunurilor si serviciilor.Principala caracteristica definitorie a a economiei de piata este ca deciziile de investitii, sunt in mare parte realizate prin intermediul pietelor financiare si de capital.

  9.Flas
  Limitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate de organizare unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata(costurile de organizare> costurile de tranzactie).Aceasta abordare arata ca exista un nivel optim al planificarii organizationale, intrucat firma isi va putea schimba existenta atata vreme cat se va dovedi o forma de organizare mai ieftina decat mecanismul pietei.

  10.Fals

 15. 1. Stragiile organizatiei nu aminifesta influente asupra institutiilor?
  (Fals) deoarece aceste strategii au relatie interdependenta cu modul de desfasurare a institutiilor.

  2. (Fals) deoarece problema principal-agent pote fi solutionata de profesionisiti acesta solutionand probleme precum blocarea unor situatii ineficiente pentru detinatorii puterii politice.

  3.(Fals) deoarece calculul economic ne arata ca o societate nu poate functiona din cauza lipsei pretului.Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calculul econimoic. Proiectele publice sunt finantate prin resurse bugetare, acestea nu sunt comercializate ca bun privat ci ca o nevoie colectiva.

  4.(Adevarat) deoarece raritatea bunurilor si a resurselor reprezinta o preconditie care justifica aparitia dreptului de proprietate care are ca scop rezolvarea unor potentiale conflicte.

  5.(Fals) deoarece ajustarile structurale sunt factori microeconomici.

  6.(Adevarat)

  7.(Adevarat) deoarece proprietatea privata arata libertatea unei persoane dintr-o societatea si nun arata numarul de proprietati pe care le detine ci faptul ca poate sa devina proprietar.

  8.(Adevarat) deoarece prin acest proces inregul sistem institutional este inlocuit cu economia de piata, este cunoscut ca un proces de distrugere constructiva. In ceea ce priveste privatizarea este o relatie stransa deoarece privatizarea se afla intr-un proces de continua schimbare si a afectat reforma dreptului de proprietate.

  9.(Fals) deoarece ambele costuri sunt costuri de coordonare, doar ca unul este tranzactionat prin piata iar celalalt in organizatie.

  10.(Adevarat) deoarece incalca criterile politice economice si institutionale

 16. 1.Strategiile organizationale nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Fals, deoarece activitatile strategice gandite de catre organizatii pot influenta institutiile si modul in care se desfasoara activitatea institutiilor

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica
  Fals, deoarece existenta acestor servicii denota o atenuare a problemei principal-agent in sfera economica, iar in sfera politica acesta nu va avea o influenta semnificativa

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calcului economic
  Fals, deoarece proiectele publice nu pot fi verificate prin calculul economic. Aceste proiecte sunt adoptate de politicieni prin decizii asupra bugetelor publice si asupra veniturilor, nefiind decizii bazate pe calcul economic.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat, datorita limitarii resurselor si dorintei nelimitate a oamenilor, dreptul de proprietate este justificat doar in acest caz, fiindca daca ar fi satisfactia tuturor nevoilor nu ar mai exista necesitatea acestei institurii.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic
  Fals, deoarece ajustarea structurala este un factor microeconommic al progresului economic

  6. Permenentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  Adevarat, deoarece permenentizarea cresterii deficitelor bugetare publice si intensificarea alocarii politice a resurselor, implicatiile economice ale problemelor de agentie politica, amplificarea redristribuirii avutiei pe canale rent-seeking ale procesului bugetar, evolutia accentuata chiar in conditiile aranjamentului institutional al criteriilor de covergenta.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarata, fiindca in socialism, fiind un model de piata centralizata, existenta unei proprietati private era nula, totul fiind detinut si coordonat de catre stat.

  8.In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg
  Adevarata, deoarece in momentul tranzitiei se formeaza piata libera, iar partile coordonate de catre stat se stabilizeaza in functie de actiunile pietei . Ordinea planificata nu reprezinta in intregime o forma de cooperare sociala

  9.Atunci cand costurile de tranzatie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea
  Fals, de fapt, in momentul in care costurile de tranzitie sunt mai mari decat costurile de organizare, atunci firma isi internalizeaza activitatea si se mareste. Costurile de tranzitie, mai exact costurile cu piata sunt mai scumpe decat daca se vor implementa noi activitati in organizatie.

  10.Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficit de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  Fals, guvernele care depasesc un deficit de 3% incalca criteriile de convergenta din cadrul tratatului de la Maastricht. Criteriile de la Copenhaga prezinta alte crietrii de care guvernele ar trebui sa tina cont in alegerile sale

 17. 1. Strategiile organizatiilor nu manifeste influenta asupra institutiilor.
  Fals, deoarece strategiile organizatiilor sunt independente. Persoanele care fac parte din organizatie sunt cele care au drept scop indeplinirea fisei postului, de exemplu, aceasta organizatie fiind formata dintr-un anumit numar de persoane de acest fel, fiind practic o organizatie economica.

  2. Existenta pietei pentru serviciile manageilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  Adevarata. Mecanismul de atenuare a acestui oportunism managerial este reprezentat de sfera preturilor, considerate cocurente prin diferite servicii. Asa numita reputatie reprezinta factorul principal in diminuarea problemelor. Pe langa acestia contribuie si contractul incheiat intre principal si agent care poate genera o reducere a costurilor sau introducerea unor mecanisme contabile care vor ajuta la monitizarea agentilor.

  3. In finantarea proictelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  Fals. Prin intermediul calcului economic managemetul biocratic nu poate fi verificat. Prin decizia birocratica este aleasa alocarea resurselor deciziilor politice fiind definite ca decizii aupra bugetelor politici si de asemenea asupra bunurilor politice, fiind adoptate de catre politicieni. Totodata nu sunt decizii care se bazeaza pe criterii de tip cost-beneficiu, bazate pe calcul economic.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat. Coditia aparitiei dreptului de proprietate este data de raritatea bunilor creand astfel posibilitatea aparitiei conflictelor, iar evitarea acestora le putem rezolva prin stabilirea unor regului de prosesiune si utilizare exclusiva.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului eonomic.
  Fals. Ajustarea structurala relateaza prin analiza productiei ca natura macro a cresterii ec. ascunde foarte multe structuri .

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera economica
  Adevarat.
  Consecintele problemei principal- agent in sfera politica sunt reprez de cresterea redistribuirii avutiei. Permanenta crestere a pronderii bugetelor de natura publica si intensificarea alocarii resurselor in plan politic si datoriilor publice.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarat.

  8. In tranzitia economica de piata intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  Adevarat.Tranzitia de piata e considerata o transformare institutionala sistematica intrucat a presupune schimbari radicale ale regurilor fundmentale de organizare sociala, a institutiilor care modeleaza comportamentul uman si coordoneaza activiatea economica.

  9.

 18. 1.Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.

  Fals datorita faptului ca, strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra institutiilor.Institutiile avand anumite stimulente si constrangeri elemente prezentate si la nivelul organizatiilor.

  2.Existenta pietei pentru serviiciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  Fals deoarece,in cazul existentei pietei cei care beneficiaza sunt detinatorii puteriilor politice.

  3.In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  Fals deoarece, managementul birocratic nu poate fi verificat prin calculul economic.Alocarea resurselor se decide birocratic.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat.In cazul resurselor limitate se previne conflictul prin aparitia proprietatii private.Proprietatea privata adauga un criteriu prin care se poate rezolva sau chiar evita potentialele conflicte.

  5.Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  Fals ajustarea structurala este un factor microeconomic.

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  Adevarat. Permanentizarea creste ponderea bugetelor publice.

  7.Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarat. Intr-o societate libera sunt anumite reguli care opresc stagnirea haosului.Ca urmare a libertatii a aparut proprietatea privata datorita lipsei de resurse.

  8.In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  Adevarat

  9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare,firma isi reduce dimensiunea.
  Fals.In cazul in care costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare firma is creste dimensiunea.

  10.Potrivit cadrului institutional europea, guvernele nationale care au deficite de peste 3% PIB incaLca criteriile de la Copenhaga.
  Fals.In aceasta situatie este incalcat pactul de stabilitate nu cel de la Copenhaga.

 19. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  FALS, deoarece intre actiunile organizatilor si evolutia institutiilor exista o cooperare. Aceasta cooperare permite abordarea institutiilor ca reguli ale jocului fapt ce rezulta ca strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra institutiilor.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal agent in sfera politica.
  ADEVARAT, deoarece problema principal agent in sfera politica reprezinta gestionarea lantululi economic.

  3. In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  FALS, fiindca managementul birocratic nu poate fi verificat prin calculul economic deoarece face parte din sectorul public si presupune costuri, nu reprezinta un venit. Resursele alocate sunt decise birocratic nu din punct de vedere comercial. Deciziile asupra bugetelor si bunurilor publice sunt decizii politice, luate de politicieni, drept criterii de tipul cost-beneficiu, adica calculul economic.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  ADEVARAT, deoarece proprietatea privata reprezinta elementul central ce afecteaza comportamentul uman. Ca si o conditie a aparitiei dreptului de proprietate, este raritatea bunurilor.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic
  ADEVARAT, deoarece teoria capitalului uman sustine ca educa starea structurala si reprezinta unul din factorii economici importanti ai progresului

  6. Perfmanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera economica.
  ADEVARAT, deoarece datoria publica si deficitele bugetare sunt permanent regasite in guvernul nostru si pot fi puse pe seama problemelor principal agent din sfera poltica intrucat aceste probleme se axeaza pe institutiile politice si prevenirea oportunismului politic.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o realatie de la parte la intreg.

  9. Atunci cand coturile de trazanctie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  FALS
  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din pib incalca criteriile de la copengaha.
  FALS

 20. 1. Strategiile organizaţionale nu mafifestă influenţă asupra institţiilor.
  FALS. Trebuie remarcată mutualitatea dintre acţiunile organizaţiilor şi evoluţia instituţiilor. Aceasta permite unificarea abordării instituţilor ca regului ale jocului nostru cu abordarea instituţiilor ca reguli de comportament, ceea ce prezintă că strategiile organizaţiilor manifestă influenţă asupra regulilor jocului.

  2. Existenţa pieţei pentru serviciile managerilor profesionişti atenuează problema principal-agent.
  ADEVĂRAT

  3. În finanţarea proiectelor publice, decidenţii politici utilizează şi criteriul calculului economic.
  FALS . Alocarea resurselor este decisă birocratic, nu pe criterii comerciale. Vom spune că deciziile asupra bugetelor publice şi asupra bunurilor publice sunt decizii politice, acestea fiind adoptate de politicieni, ele nefiind deciziii bazate pe criterii de tip cost-bemeficiu, adică pe calcul economic.

  4. Instituţia dreptului de proprietate îşi justifică existenţa doar în conditiile rarităţii resurselor.
  FALS. Drepturile de proprietate privată constituie institutia fundamentală a economiei de piata. Proprietatea privata este elementul central al strcturii stimulentelor ce afecteaza comportamentul uman in toate aspectele vietii.

  5. Ajustarea structurală este unul din factorii macroeconomici importanţi ai progresului economic.
  ADEVĂRAT . Teoria capitalului uman susţine că starea structurală este unul din factorii economici importanţi ai progresului.

  6. Permanetizarea deficitelor bugetare şi a datoriei publice sunt consecinţei are problemei principal agent în sfera politică.
  FALS deoarece problema principal agent este reflectarea relaţiilor de agenţie, adică a situaţiilor în care un titular transferă unele drepturi unui agent, în cadrul unui contract formal sau onformal.

  7. Proprietatea privată derivă din existenţa libertăţii, în sensul că doar într-o sociatate liberă se manifestă dreptul de proprietate privată.
  FALS deoarece oamenii sunt liberi să deţină posesii. derivă din prelungirea libertăţii, nu din existenta ei.

  8. În tranziţia la economia de piaţă, între privatizare şi reforma proprietăţii este o relaţie de la parte la întreg.
  FALS. Reforma proprietăţii nu este doar o parte dintr-un întreg, ci reprezintă o componentă individuală.

  9. Atunci când costurile de tranzacţie sunt mai mari decât costurile de organizare, firma îsi reduce dimensiunea.
  Adevărat.Firma are un mers optim doar dacă costurile de organizare sunt mai mici decât cele de tranzacţie.

  10. Potrivit cadrului instituţional european, guvernele naţionale care au deficite de peste 3% din PIB incalcă criteriile de la Copenhaga.
  FALS. Încalcă criteriile tratatului de la Maasthicht ale convergentei nominale.

 21. 1.Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  RASPUNS. FALS,ele pot manifesta influenta in modul de elaborare a institutiilor.Strategiile sunt interdependente de modul de actiune al institutiilor.
  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal agent in sfera politica.
  RASPUNS FALS, deoarece problema principal in politica nu coreleaza cu managerii profesionisti
  3.In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  RASPUNS:FALS,deoarece sunt proiecte publice.Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic(sectorul public presupune doar costuri,nu si de venituri).
  4.Instituia dreptului de propietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  RASPUNS:ADEVARAT,datorita caracterului exclusiv generat de raritatea resurselor care justifica importanta dreptului de propietate.
  5.Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  RASPUNS:FALS,acest factor este un factor microeconomic.
  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica
  RASPUNS:ADEVARAT:Implicatiile economice ale problemelor de agentie politica pot avea ca rezultate permanentizarea cresterii ponderii bugetare publice.
  7.Propietatea privata deriva din existenta libertatii,in sensul ca doar intr o societate libera se manifesta dreptul de propietate privata.
  RASPUNS:ADEVARAT: deoarece daca nu ar exista o societate libera nu ar aparea conceptul de propietate privata generalizat
  8.In tranzitia la economia de piata,intre privatizare si reforma propietatii este o relatie de la parte la intreg.
  RASPUNS:ADEVARAT,deoarece privatizarea este un efect al reformei propietatii si Piata se autoregleaza.
  9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare,firma isi reduce dimensiunea.
  RASPUNS:FALS,deoarece cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare , firma isi MARESTE dimensiunea.
  10.Potrivit cadrului institutional european,guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga
  RASPUNS:FALS,deoarece este un criteriu de convergenta expus la Maanstrich nu la Copenhaga.

 22. 1. FALS – Strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra institutiilor, intrucat exista un caracter reciproc intre actiunile organizatiilor si modul in care evolueaza institutiile. Astfel, istitutiile pot fi regulile jocului, dar si reguli de comportament.

  2. FALS – existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera economica, nu in cea politica. In acest sens, managerii profesonisti ocupa pozitiile unor agenti a caror activitate este in afara controlului actionarilor si actunile lor pot viza alte scopuri decat cele de maximizare a profitului.

  3. FALS – In finantarea proiectelor publice, decidentii politici nu utilizeaza criteriul calculului economic, ci criteriul individualismului economic.

  4. ADEVARAT – Institutia dreptului de proprietate este o consecinta a legilor naturii si exista ca parte a naturii umane, iar preconditia aparitiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilor. Aceasta reprezinta progresul evolutiei umane.

  5. ADEVARAT – Ajustarea structurala este unul dintre factorii macroeconomici care contribuie la progresul economic. Cu ajutorul acesteia pot fi identificate preferintele consumatorilor, fiind anticipate corect sensul si intensitatea modificarii acestora.

  6. FALS- Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice nu sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica, ci sunt unele dintre motivele care duc la formarea acestei probleme. In acest sens, problema principal-agent pe scena politica apare in functie de gradul in care agtiunile politicienilor favorizeaza satisfacerea intereselor votantilor.

  7. ADEVARAT – Dreptul de proprietate privata se manifesta doar intr-o societate libera.

  8. ADEVARAT – Reforma proprietatii reprezinta o modificare institutionala si structurala si este un proces mai amplu decat cel de privatizare.

  9. FALS – Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma nu isi reduce dimensiunea.

  10. FALS – Deficitul bugetar al unei tari nu ar trebui sa depaseasca 3% din PIB conform criteriilor de la Maastricht.

 23. REZOLVARE
  1) Fals deoarece strategiile orgaizatiilor manifestau o influenta asupra institutiilor intrucat ele permit contopirea abordarilor dintre institutii ca regul de joc si comportament

  2) Adevarat- deoarece in general se tine cont de profesionisti in luarea deciziilor si intotdeauna econimicul este legat de politic si piata este formata din concurenta si reputatie doua criterii importante intr-o piata care reduc abuzul de comportament oportunist

  3)Fals- deoarece deciziile asupra bunurilor publice sunt cosiderate decizii politice fiind in sfera managemantului birocrtic fara a fi luate in considerare costurile , avantajele sau piererile

  4) Adevarata deoarece dreptul de proprietate are ca si conditie de baza raritatea bunurilor si a resurselor pentru a avea un criteriu nearbitrat in anumite conflicte limitand utilizarea exclusiva, dreptul de proprietate este o institutie care n a fost inevntata de cineva anume si exista prin esenta naturii si a legilor

  5) Adevarat deoarece prin ajustaree se focalizeaza inevstiile care se fac in domeniile care ofera anumite faciloitati de materii prime de infrastructura de forta de munca

  6) Adevarat deaorece politicul hotaraste directiile economice in functie de interesele politice.

  7) Adevarat deoarece in societatiile democratice si in cea comunista dispare proprietatea privata si e inlocuita cu cea colectiva

  8) Fals deoarece privatizarea este un efect al reformei.

  9) Fals deoarece limitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate de organizare a unei noi tranzictii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata.

  10) Adevarat ca

 24. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Adevarat deoarece ar trebui acordata atentie interrelatiilor dintre actiunile organizationale si evolutia institutionala. Aceasta unifica metoda sistemului de regului ale jocului si metoda sistemului de regului de comportament, ceea ce inseamna ca strategia organizatiei are un impact asupra regulilor jocului.

  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera economica.
  Adevarat intrucat asa pot vedea platforma fiecaruia in parte, alegand cu usurinta o varianta mult mai potrivita nevoilor fiecaruia, totodata un alt mecanism de limitare a oportunismului managerial consta in existenta pietei concurentiale.

  3. In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  Fals deoarece in finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza criteriul individualismului economic.Teoria alegerii publice este definita ca fiind aplicarea individualismului metodologic in analiza proceselor politice.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat, dreptul de proprietate este elementul central al stimulentelor ce afecteaza comportamnetul uman in toate aspectele vietii. Premisa pentru aparitia dreptului de proprietate este raritatea marfurilor, care creeaza posibilitatea aparitiei conflictelor de utilizare.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  Adevarat intrucat analiza productiei nationale arata ca natura macroeconomica a cresterii economice ascunde multe structuri, eficienta structurii de productie depinzand de calitate si se ajusteaza in functie de momentul schimbarii, preferintele consumatorului, prin predictie corecta a semnificatiei si intensitatii acestor schimbari.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  Adevarat deoarece permanentizarea cresterii ponderei bugetare publice si intensificarea alocarii politice a resurselor reprezinta implicatii economice ale problemelor principal agent.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarat, dezvoltarea economica este sustinuta si de anumite preferinte si valori culturale. Cea mai valida sursa ce duce la dezvoltarea economica semnificativa este proprietatea privata care ii face pe oemeni sa aiba un sentiment de apartenenta la sistemul antreprenorial.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  Adevart, reforma proprietatii nu este un simplu proces de privatizare, reforma dreptului de proprietate este un proces complex de recunoastere si stabilire a sistemului drepturilor de proprietate ce includ multe schimbari si evolutii institutionale, economice, juridice si culturale.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  Fals deoarece problema dimensiunii firmei este explicata in termenii calculului economic, firma jucand un rol in sistemul economic. Firma are un mers optim atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  Adevrat intrucat criteriile de la Copenhaga reprezinta pilonii procesului de aderare.

 25. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.

  Fals. Deoarece aceste strategii au o relatie interdependenta cu modul de desfasurare al institutiilor si se manifesta influenta asupra institutiilor. Strategiile organizatorice se exprima asupra regulilor facute de jocuri, incat institutiile reprezinta un set de stimulente in cadrul actiunilor umane.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.

  Fals. Deoarece modelul principal agent apare acolo unde actiunile agentilor sunt favorizate prin satisfacerea intereselor principalilor.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.

  Fals. Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic. Alocarea de resurse bugetare pentru proiecte publice nu are nici o legatura cu orice forma de profit, acestea deservesc tuturor cetateniilor.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.

  Adevarat. O preconditie a aparitiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilor, lucru care creeaza posibilitatea aparitiei unor conflicte in privinta folosirii bunurilor. Dreptul de proprietate ofera rezolvarea ambelor conflicte cu ajutorul anumitor reguli.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.

  Fals deoarece ajustarea structurala este un factor microeconomic.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera politica.

  Adevarat, pentru ca reprezinta una dintre implicatiile economice ale problemelor de agentie politica.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.

  Adevarat, pentru ca in socialism de exemplu, nu exista dreptul de proprietate privata, bunurile fiind la comun, iar socialismul nu reprezinta o forma de societate libera ci una condusa in totalitate de stat.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii, este o relatie de la parte la intreg.

  Fals. Reforma proprietatii nu e doar o parte dintr-un intreg, reprezinta o componenta individuala.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.

  Adevarat.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PiB, incalca criteriile de la Copenhaga.

  Fals deoarece incalca criteriile tratatului de la Maastricht ale convergentei nominale.

 26. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.

  Fals, deoarece strategiile organizatorice sunt unice prin abordarea lor ca reguli de comportament.

  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionsti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.

  Fals, deoarece piata este un bun care depinde de cele doua parti, adica de un cumparator si un vanzator pentru a se putea realiza acest bun numit ‘piata’, managerul de servicii doar poate sa spuna care sa fie pretul, modalitatea de vanzare, nu si de alte bunuri care sa implice existenta pietei.

  3.In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calcului economic.

  Fals, deoarece chiar daca cetatenii participa la finantarea proiectelor publice proportional in functie de veniturile fiecarei persoane, bunurile sunt puse la comun cu absolut toate persoanele, indiferent de ce bun este vorba. Spre exemplu orice cetatean beneficiaza de gaze sau lumina, indiferent cat a contribuit fiecare la finantarea proiectelor publice. Sectorul public presupune doar costuri, nu si venituri in bani.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.

  Adevarat, deoarece dreptul de proprietate isi justifica ordinea de alocare a resurselor pe baza calculului economic in functie de natura proprietatii si prin stabilirea unor reguli de posesiune si utilizare exclusiva.

  5.Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.

  Adevarat, deoarece depinde de calitatea ajustarii temporale, potrivit modificarilor in preferintele consumatorilor. Mai depinde si de anticiparea sensului de modificare a acestor preferinte cat si de intensitatea lor.

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei pricipal-agent in sfera politica.

  Adevarat, deoarece permanentizarea cresterii ponderii bugetelor publice si intensificarea alocarii politice a resurselor intra in categoria de implicatii economice ale problemelor de pricipal-agent.

  7.Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se minafesta dreptul de proprietate privata.

  Adevarat, deoarece proprietatea privata este un proces de evolutie seculara in care oamenii au descoperit si adoptat in timp instrumente culturale, economice si juridice necesare supravietuirii si obtinerii progresului economic. Aceasta institutie de proprietate privata nu a fost inventata de cineva anume, aceasta exita prin legile naturii.

  8.In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.

  Fals, deoarece privatizarea este aflata intr-un proces de continua schimbare, in concordanta cu vointele politice. Procesul de privatizare a fost cel mai favorabil pentru a dezavantaja statul astfel incat statul sa obtina un deficit bugetar seminficativ, un exemplu poate sa fie observarea din ce in ce mai mult a privatizarii a cat mai multor servicii si la noi in tara cat si in diferite tari.

  9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.

  Fals, costurile de organizare sunt mai ieftine decat piata in firma fiind in mod ierarhizat, decat costurile de tranzactie care sunt pe piata in mod descentralizat

  10.Potrivit cadrului instutional european, guvernele nationale care au dificite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.

  Adevarat, acest criteriu de la Copenhaga care daca este deficitul mai mare de 3% din PIB se numeste sustenabilitatea fiscala si financiara, iar procesul de aderare se bazeaza pe crearea unei branse speciale la nivel national.

 27. 1. Fals, mutualitatea dintre actiunile organizatiilor si evolutia institutiilor trebuie remarcata deoarece permite unificarea abordarii institutiilor ca si reguli ale jocului impreuna cu abordarea ca reguli de comportament ale institutiilor.

  2. Adevarat, problema principal-agent pe scena politica provine in functie de gradul in care actiunile agentilor favorizeaza satisfacerea intereselor principalilor asa cum clasa politica si birocratia guvernamentala slujesc publicul larg.

  3.Fals, managenebtul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic, alocarea resurselor se decide birocratic, ci nu pe criterii comerciale. Se poate spune ca deciziile ce se iau asupra bugetelor publice si implicit asupra bunurilor publice sunt bineinteles, decizii publice, adoptate de politicieni, nefiind niste decizii bazate pe criterii de tipul cost-beneficiu, adica pe calcul economic.

  4.Adevarat, dreptul de proprietate privata este o institutie ce nu a fost formata de o anuimita persoana .Institutia dreptului de proprietate este produsul unui proces de evolutie seculara in decursul caruia oamenii au descoperit si adoptat progresiv elemente culturale, economice si juridice ce sunt necesare obtinerii progresului economic si supravietuirii.

  5.Adevarat, analiza productiei nationale arata ca natura macro a cresterii economice poate ascunde mai multe structuri evolutive la nivel microeconomic. Eficienta structurii de productie depinde de calitatea ajustarii temporale a acesteia potrivit modificarilor in preferintele consumatorilor.

  6.Fals, in sfera politica analiza analiza problemei principal agent releva pericolul ca institutiile politice democratice actuale sa esueze in prevenirea oportuniemulii politic.

  7.Adevarat, deoarece omult este liber la a avea posesii.

  9. Fals, cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie firma are un mers optim si poate continua. Limitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate de organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata.

  10. Fals, criteriile nu sunt de la Copenhaga, ci de la Maanstrich.

 28. 1.Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor. FALS
  Intrucat acestea depind una de actiunile celeilalte,strategiile organizatiilor influenteaza institutiile. Institutiile realizeaza regulile iar organizatiile le respecta.

  2. Existenta pietei pt serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal agent in sfera politica. FALS

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calucului ec. fals
  Deoarece o parte din banii pe care populatia ii face prin intermediul platirii unor taxe si impozite, prin intermediul redistribuirii avutiei acestia se bucura de anumite bunuri comune astfel aceste proiecte publice nu pot utiliza calcule ec intrucat nu exista si venituri.

  4.Institutia dreptului de prop isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor. ADEVARAT
  Deoarece prima conditie a aparitiei acestui drept este ca un bun sa fie rar, exclusiv.

  5. aJUSTAREA structurala este unul din fac macroec imp ai prog ec. FALS
  Structurile economice si institutionale de la nivel microeconomic au stat la baza dezvoltarii macroeconoiei conform analizei productiei nationale.

  6. Permanentizarea deficitelor bug si a dat publice sunt consecinte ale probl principal-agent in sfera politica.ADEVARAT
  deoarece politicienii desi sunt indatorati sa actioneze in interesul populatiei si sa diminueze datoriile, de cele mai multe ori nu se intampla asa.

  7. ADEVARAT Aceasta sta la baza socialismului si a venit de la sine in societate facandu i pe oameni mai constienti de resursele pe care le dentin si mai atenti la gestionarea lor.

  8.In tranzitia la ec de piata, intre priv si reforma propietatii este o relatie de la parte la intreg. ADEVARAT

  9. FALS
  Aceasta se va mari, tranzactiile find introduse in cadrul firmei ce joaca un rol important in economie.

  10.ADEVARAt, acest criteriu este inclus in tratatul de la Maahstricht.

 29. 1. Fals
  Aceasta propozitie este falsa deoarece mutualitatea dintre actiunile organizatiilor si evolutia acestora permite realizarea unui intreg a abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament, prin urmare strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra regulilor jocului.

  2. Adevarat
  Concurenta si reputatia constitue unele dintre cele mai citate mecanisme de minimalizare a problemelor de agentie in contextul institutional privat. Managerii care si au creat o buna reputatie prin cresterea valorii au sanse mai mari sa fie remarcati.

  3. Fals
  Aceasta propozitie este falsa deoarece managementul biocratic nu poate fi verificat prin calcul economic, alocarea resurselor este decisa biocratic si nu pe criterii comerciale. Prin urmare, deciziile asupra bugetelor publice si a bunurilor publice sunt decizii politice.

  4. Adevarat
  Drepturile de proprietate constitue o institutia fundamentala a economiei de piata, aceasta nu a fost inventata de cineva anume, aceasta exista prin insusi esenra naturii.

  5.Fals
  Ajustarea structurala face parte din factorii microeconomici. Evolutia structurii de productie tine de calitatea ajustarii temporale a acesteia potrivit modificariilor in preferintele consumatorilor.

  6.Adevarat
  Fiindca permanentizarea cresterii ponderii bugetelor publice si intensificarea alocarii politice a resurselor reprezinta una dintre implicatiilor economice ale problemelor de agentie politica.

  7. Adevarat

  8.Fals
  Aceasta nu este doar o parte dintr-un intreg ci reprezinta o componenta individuala.

  9. Adevarat
  Tranzactiile sunt internalizate integrate in calculul firmei iar problema dimensiunii firmei este explicata in termenii calculului economic, iar aceasta analiza costuri de organizare-costuri de tranzactie este realizata prin intermediul mecanismului preturilor.

  10. Adevarat
  Aceasta propozitie este adevarata deoarece deficitul guvernamental trebuie sa fie cel mult 3% din PIB

 30. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Fals, deoarece caracterul reciproc dintre actiunile organizatiilor si evolutia institutiilor
  permite unirea institutiilor ca reguli de comportament cu institutiile ca reguli.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal agent in sfera politica.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calcului economic.
  Fals, deoarece calculul economic nu poate fi folosit in sectorul public, unde exista doar costuri. In cazul finantarii proiectelor publice, decidentii politici trebuie sa foloseasca alt calcul economc, deoarece politicienii nu au niciun beneficiu.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat, deoarece institutia dreptului de proprietate a aparut pe baza criteriului raritatii resurselor, cu toate acestea pot aparea deseori conflicte, iar pentru rezolvarea acestora trebuie stabilite niste reguli de posesiune.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  Adevarat, deoarece ajustarea structurala sta la baza cresterii economice. Eficienta productiei variaza in functie de preferintele consumatorilor.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriilor publice sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera politica.
  Adevarat, deoarece problema principal agent reprezinta faptul ca institutiile nu pot evita oportunismul politic.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.

  8. In tranzitia la economia de piata intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  Adevarat. In momentul in care costurile de tranzactie sunt depasite de catre costurile de organizare, firma trebuie sa ajunga la o forma de organizare mai ieftina decat cele de pe piata pentru a continua sa-si exercite actiunile.

 31. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  -Fals- pentru ca strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra institutiilor cat si a regulilor de comportament ale populatiei.

  2.existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  -Adevarat- existenta pietelor este atenuanta deoarece piata este formata din concurenta si reputatie, acestea fiind doua criterii importante pentru a reduce abuzul de comportament.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic
  -Fals- sectorul public presuune doar costuri nu si venituri, alocarea resurselor este decisa birocratic, nu pe criterii comerciale astfel nu pot utiliza calcului economic.

  4. Institutia dreptului de propietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  -Adevarat-preconditia aparitiei dreptului de propietate este raritatea bunurilor, fapt ce creeaza posibilitatea aparitiei conflictelor

  5. Ajusatrea structurala este unul din factorilor macroeconomici importanti al progresului economic.
  -Adevarat- deoarece ajustarea structurala este termenul folosit de economisti pentru explicarea cresterii economice.

  6. permanentizarea deficitelor rbugetare si datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  -Fals- deoarece existau deficiente institutionale privind controlul politic, iar contractul social nu avea valoare juridica

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate
  -Adevarat- in socialsim nu exista proprietate privata

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforrma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  – Falsa- deoarece tranzitia la economia de piata se refera la necesitatea unui stat puternic care sa aplice o noua legislatie a economiei de piata si de a limita puterea statala pentru a extinde sfera libersatii

  9. atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  -Fals- dimeniunea

  10. potrivit cadrului institutional european care au deficite de peste 3% din PIB incalca crieriile de la copenhaga.
  -adevarT

 32. 1. FALS. Strategiile organizatilor manifersta influenta asupra institutiilor deoarece organizatiile sunt practic niste grupuri de oameni care au acelasi scop, in timp ce institutiile reprezinta setul de reguli in care organizatiile se pot desfasura.
  2. ADEVARAT. Existenta pietei pentru serivicile managerilor profesionisti ajuta la limitarea problemei principal-agent, acest aspect fiind demonstrat de faptul ca managerii care isi fac treaba bine si care respecta regulile si ajuta a buna desasurare si crestere a companiei, au o reputatie mai buna, si implicit un venit mai mare si mai multe oportunitati de dezvoltare in cariera.
  3. ADEVARAT. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici trebuie sa utilizeze si criteriul calcului economic, deoarece o astfel de decizie implica modificara alocarii resurselor si distributia avutiei. Dar aceasta decizie ar fi imposibila fara calculul economic, doarece decizia trebuie sa fie rationala intr-o societate deschisa.
  4.FALS . Raritatea resurselor poate provoca conflicte asupra dreptului de proprietate, tocmai de aceea dreptul de proprietate asigura regulile exclusiva de posesiune si folosinta.
  5. ADEVARAT. Ajustarea structurala este un factor macroeconomic important, deoarece este analiza poate ajuta la eficienta productiei, prin anticiparea sensului si intensitatii modificarlor in preferintele consumatorilor.
  6. ADEVARAT. Permanentiarea deficitelor bugetre si a datoriei publice pot fi consecinte ale problemei principa-gent, deoarece aceasta problema reda faptul ca in sfera politica institutiile politice esuaza. Acest lucru este datorita faptului ca desi institutiile poilitce pot lucra in favoarea cetatenilot, nu inseamna neaparat ca aceste institutii vor si face asta.
  7. ADEVARAT. Proprietatea privata este o libertate, si poate exista numai intr-o societate libera, deoarece in soacialism aceasta libertate erau limitatea sau expropriata.
  8. ADEVARAT. Intre privatizare si reforma proprietatii este un raport de la parte la intreg, deoarece reforma proprietatii presupune un proces complex in care se recunoaste dreptul de proprietate.
  9. FALS. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma nu si va reduce dimensiunea, deoarece firma isi va putea continua activitatea. Reducrea dimensiuni firmei se va face numai in cazul in costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie.
  10. Adevarat. Guvernele nationale care au un procent deficitar de peste 3% din PIB, incalca criteriile de la Copenhaga si Maastricht care reprezinta pilonii de aderare.

 33. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor. – ADEVARAT, deoarece pentru a obtine cat mai multe avantaje intr-un mediu concurential este nevoie de a stabili niste strategii, fie de promovare, fie obiective pe plan mai indelungat care sa aduca anumite beneficii si trebuie sa fie marcata evolutia in timp.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica. – ADEVARAT. Problema principal-agent reprezinta gestionarea lantului de aprovizionare si economie, si apare atunci cand o persoana este capabila sa ia decizii sau masuri in numele altei persoane.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic. -FALS, deoarece managementul birocratic nu poate fi verficat prin calcul economic pt ca sectorul public presupune costuri, iar venituri nu. Alocarea acestor resurse este decisa birocratic, nu pe criterii comerciale, asadar putem spune ca deciziile asupra bugetelor publice si asupra bunurilor publice reprezinta decizii politice ce sunt adoptate de politicieni, acestea nefiind decizii, bazate pe criterii de tip cost-beneficiu, deci pe calculul economic.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor. ADEVARAT – deoarece raritatea se refera la insuficienta resurselor. Institutia dreptului de proprietate reprezinta produsul unui proces de evolutie seculara, in timpul caruia oamenii au descoperit si s-au adaptat progresiv la instrumentele culturale, juridice cat si economice ce le sunt necesare pentru a supravietui progresului economic. Dreptul de proprietate constituie institutia fundamentala a economiei de piata, proprietatea pivata fiind elementul central al structurii ce afecteaza comportamentul uman.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic. – ADEVARAT, deoarece aceste masuri sunt importante si se aplica treptat, iar in teoria capitalului uman se afirma ca acest factor este important al progresului

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica. -ADEVARAT, deoarece in plan politic vin in fucntie de gradul in care actiunile facute de agentii economici favorizeaza satisfacerea intereselor principalilor, asa cum birocratia si clasa politica slujesc publicul larg.

  7. Proporietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata. -ADEVARAT, deoarece fiecare om este liber sa aiba deferite posesii. Intr-o societate libera, educatia trebuie sa favorizeze intelegerea, toleranta si prietenia

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg. -ADEVARAT, deoarece aceasta tranzitie a devenit o necesitate impusa de adancimea crizei economice in decursul anilor. Asadar, transformarea sistemului economic doreste sa consolideze procesul de democratizare politica ,asfel si-a propus sa creeze premise ale exercitarii drepturilor si libertatilor economice ale individului si nu ar trebui sa fie disociate de responsabilitatile personale in acest plan.

  9. Atunci cand consturile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea. -FALS, costurile de tranzactie afecteaza institutia si evolutia acestora, dar si performanta economica.Atunci cand costurile implicate de organizarea unei tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata, deci firma isi mareste dimensiunea.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga. -FALS, deoarece daca aceasta valoare este depasita, deficitul bugetar trebuie sa fie redus catre o valoare apropiata de cea de referinta.

 34. 1. Strategiile organizatiei nu manifesta influienta asupra institutiilor.
  Fals. Deoarece conform lui Douglass North institutiile reprezinta regulele jocului in timp ce organizatiile sunt jucatorii, fiind si agenti ai schimbarii institutionale. Organizatiile functioneaza in cadrul institutional al unei societati, insa ea poate sa isi creeze proprii institutii formale si informale.

  2. Existenta pietii pentru serviciile managerilor profesionisti atentuiaza problema principal-agent in sfera politica.
  Fals. Managerii profesionisti nu au covalenta cu sfera politica acestea fiind interesati de taskurile si dezvoltarea institutiei in care activeaza.

  3.In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calcul economic.
  Fals. Managmentul birocratic nu poate sa fie verificat cu ajutorul calcului economic deoarece acestea au doar costuri nu si venituri. pentru aplicarea resurselor este decisa birocratic nu prin criterii comerciale. Deciziile asupra bugetului public si asupra bunului public sunt decizii politice puse in vigoare de politicieni si nu decizii pazate pe criterii de calcul econimic.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat. Institutia dreptul la prioritate constituie institutia fundamentala a econimiei de piata.Proprietatea privata este partea centrala al structurii stimulentelor ce afecteaza comportamentul uman in orice aspect al vietii. Aceasta fiind o institutie ne inventata ci existenta din esenta naturii umane.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii econimici importanti ai progresului econimic
  Adevarat. Eficienta de productie depinde de calitatea ajustarii temporale, potrivit modificarilor in preferintele consumatorilor, prin anticiparea corecta a sensului si intensitatii modificarii acestor preferinte

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  Adevarat. Sfera politica este afectata direct de dificitele bugetare si datoriile publice deoarece acestea au scopul principal de a regla fondurile bugetare si de a reduce datoriile publice prin difericte proiecte si campanii ce le vor defasura pe parcurs.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarat. Dreptul la proprietatea privata o ai doar intr-o societate libera deoarce ne avand liberatate nu mai poti sa detii ceva al tau, fiind intr-o societate constransa vom fi nevoiti sa consumam si sa folosim doar servicii societatii si nu vom putea sa extindem noi societatea neavand putere si drepturi.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  Adevarat. pentru a detine o proprietate ai nevoie de privatizarea unor resurse sau servicii ceea ce duce la o relatie de la parte la intreg, mai intai privatizezi un loc un lucru si dupa il detii in propria proprietatii.

  9.Atunci cand costurile de tranzatie sunt mai mari de cat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  Fals. Deoarece pentru a reduce dimensiunea firmei trebuie sa fie costurile de organizatie mai mari de cat costurile de tranzitie, in asa mod firma nu mai poate sa ofere salariile sau unele servicii de organizatie si este obligata sa reduca din personal si din dimensiuni astfel sa poata oferi cnditii si servicii optime.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  Fals. Criteriul de la Copenhaga are un limit insa acesta se schimba din diferite conditii si nu este mereu unul de 3% la moment limita inferioara este de 2.33 %

 35. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor. Fals. Deoarece strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra jocurilor. Mutualitatea actiunilor organizatiiilor si evolutia institutiilor permite unificarea abordarii institutiilor ca reguli alejocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica Adevarat. Deoarece intre managerii angajati si actionari se produce o fractura, care indica separarea controlului de proprietate

  3. In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic Fals. Deoarece managementul birocraticnu poatefii verificat prin calcul economic. Alocarea de resurse nu este decisa pe criterii comerciale ci este decisa birocratic. Alocarea de resurse bugetare pentru proiecte publice nu are ca obicetiv obtinerea de profit, obiectuvul acesteia este de a satisface nevoile colective ale cetatenilor dintr-o tara.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor Adevarat. Preconditia aparitiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilor, functia definitorie a dreptului de proprietate este dea furniza un criteriu nearbitrar de rezolvare a potentialelor conflicte, prin stabilirea de reguli de posesie.

  5.Ajustarea structurala esteunul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic Adevarat. Deoarece in teoria capitalului uman se sustine ca educarea stari structurale este unul dintre factorii economici importanti ai progresului

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica. Adevarat.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata. Adevarat. Deoarece doar intr-o societate libera se permite dreptul la proprietate privata.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la o parte la intreg. Fals

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea. Adevarat. Deoarece firma atat timp cat in intreriorul firmei organizarea tranzactiilor se realizeaza la costuri mai mici decat cele implicate de organizarea lor pe piata

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga. Fals Deoarece in tratatul de la Maastricht s-a hotarat ca deficitul guvernamental este de cel mult 3& din PIB

 36. 1) Strategiile organizațiilor nu manifestă influență asupra instituțiilor
  Fals, deoarece trebuie remarcata mutualitatea dintre acțiunile organizațiilor și evoluția instituțiilor. Înseamnă ca strategiile organizațiilor manifesta influența asupra regulilor jocului, deoarece aceasta permite unificarea abordării instituțiilor ca reguli ale jocului cu abordarea instituțiilor ca reguli de comportament.

  3) În finanţarea proiectelor publice, decidenţii politici utilizează citeriul calculului economic.
  Fals, deoarece managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic (sectorul public presupune doar costuri, nu și de venituri). Alocarea resurselor este decisă birocratic, nu pe criterii comerciale. Astfel, spunem că deciziile asupra bugetelor publice și asupra bunurilor publice sunt “decizii politice”, adoptate de politicieni, acestea nefiind decizii bazate pe criterii de tip cost-beneficiu, deci pe calcul economic.
  Alocarea de resurse bugetare pentru proiectele publice nu întîmpină exigența obținerii de profit (monetar), deoarece proiectele publice nu sunt comercializate precum restul bunurilor private, ci sunt destinate satisfacerii “nevoilor colective” ale cetățenilor dintr-o țară.

  2) Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști atenuează problema principal-agent în sfera politică.
  Afirmația este adevarata, deoarece problema principal-agent are menirea de a asigura înțelegerea modului in care întreprinzătorii, acționarii și proprietarii firmei, își prefigurează comporatamentul decidenților in firma, este vorba de predictibilitatea deciziilor manageriale. Consideram ca sunt necesare: analiza întreprinzătorului, a funcției antreprenoriale materializată in orice decizie de alocare a resurselor și pe de alta parte, analiza modului im care managementul realizează motivarea membrilor organizației.

  4) Instituția dreptului de proprietate își justifica existența doar in condițiile rarității resurselor.
  Afirmația este falsa deoarece, dreptul de proprietate este justificat oricand, nu doar in cazul in care exista resurse de o anumita raritate pe proprietati.

  5) Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanți ai progresului economic
  Este adevarata, deoarece ajustarea structurala apare ca element integrant și indicator al performantei economice, dar in prezent fiind instrumentul teoriei economice, dovedita fiind utila pentru aprecierea intensitatiilor și consecințelor relațiilor biunvoce manifestate între structurile economice și cele politice. Teoria capitalului uman susţine că educa starea structurală este unul din factori economici importanţi ai progresului

  6) Permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică.
  Afirmația este adevarata, deoarece permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera politica. Socialismul in cauza este evidentiat ca fiind adeptul adevarului.

  7) Proprietatea privată deriva din existența libertății, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privată.
  Adevarat, deoarece lipsa proprietatii private ingradeste dreptul de a detine un anumit bun, ceea ce duce la lipsa libertatii. Orice om este liber atunci cand are dreptul de a detine ceea ce vrea si atunci cand are siguranta ca nimeni nu ii puate lua bunul pe nedrept, astfel creandu-se efectul de societate libera.

  8) In Tranziția la economia de piața, între privatizare și reforma proprietații este o relație de la parte la întreg.
  Este adevarata, deoarece privatizarea este un efect al reformei.

  9)Atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma își reduce dimensiunea.
  Afirmatia este falsa, deoarece întreprinzătorul este, aşadar, cel
  care îndeplineşte funcţia de alocare a resurselor cu costuri mai mici decât în alternativa contractării prin piaţă, atâta vreme cât costurile de organizare sunt inferioare costurilor de tranzacţie aferente tranzacţiilor de piaţă pe care organizarea ierarhică vine să le înlocuiască. Limitarea dimensiunii firmei va apărea atunci când construite implicate de organizarea unei noi tranzacții in interiorul firmei, vor depăși costurile realizarii aceaiasi.

  10) Potrivit cadrului instituțional european, guvernele naționale care au deficite de peste 3% din PIB încalcă criteriile de la Copenhaga.
  Este falsa.

 37. 1. Fals, Institutiile pot fi considerate reguli ale jocului ca fiind reguli ale comportamentului deoarece exista o mutualitate dintre organizatii si dezvoltarea respectivelor institutii. Rezultand ca strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra regulilor jocului. Cine sunt regulile jocului? Institutiile! Rezultand ca este falsa afirmatia.
  2. Adevarat, Existenta pietei pentru aceste servicii ale managerilor profesionisti scade efectul problemelor de agentie in sectorul privat dar aceasta atenuare este reflectata in aceasta sfera.
  3. Fals, Decidentii politici nu utilizeaza criteriul calcului economic deoarece acest calcul nu este capabil sa verifice managementul birocratic iar alocarea resurselor este realizata printr-un mod birocratic neutilizand metode si criterii economice/comerciale, rezultand in concluzia ca aceste decizii sunt strict politice. Pentru a satisface nevoile cetatenilor dintr-o tara deciziile sunt luate fara a spera la un profit.
  4. Adevarat, Putem spune ca drepturile de proprietate, cea privata, reprezinta una dintre bazele economiei, deoarece noi avem nevoie de bunuri pentru a le comercializa, daca nu avem bunuri nu putem face comert si nu va exista piata. Dreptul de proprietate este prezent datorita raritatii bunurilor. Oamenii tindeau sa provoace certuri pe baza acestei raritati deoarece doreau sa le foloseasca toti si era necesara o regula de posesie pentru a ameliora conflictul.
  5. Adevarat, Ajustarea structurala alaturi de stabilizarea monetara erau unii dintre cei mai importanti factori si pasi de urmat pentru o reforma bine gandita si structurata. Ajustarea structurala reprezinta un factor macroeconomic foarte important in progresul economic influentand reformarea economica.
  6.Adevarat, Deficitele bugetare si datoriile publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica deoarece aceasta sfera este axata birocratic incercand sa isi atinga scopurile fara a se gandi economic, fara vreun fel de calcul economic ceea ce rezulta in nevoia acestei sfere economice care incearca sa balanseze situatia.
  7. Adevarat, Eu unul consider aceasta afirmatie adevarata deoarece existenta libertatii ne ofera libertatea de a avea posesii, de a avea lucruri, terenuri in posesia noastra si acesta reprezinta si dreptul la proprietatea privata care exista doar intr-o societate libera, precum una liberala si este inexistenta intr-o societate comunista unde lumea nu detinea absolut nimic.
  8. Adevarat, deoarece fara reforma proprietatii aceasta tranzitia la economia de piata va esua precum si sistemul social a facut-o in trecut, tocmai datorita lipsei acestei reforme.
  9. Fals, Firma isi poate continua firma atata timp cat costurile de organizare sunt mai mici decat costurile de tranzactie, daca costurile de organizare erau mai mari decat cele de de tranzactie, firma va pierde mai mult in aceasta tranzactie decat va castiga si nu va reprezenta un nivel optim pentru ea. Rezultand ca aceasta sa aiba un nivel bine determinat pentru continuarea activitatii.
  10. Fals, deoarece acest criteriu a fost stabilit in tratatul de la Maastricht reprezentand unul dintre criteriile de convergenta nominala ci nu unul stabilit la Copenhaga.

 38. Paun Ovidiu spune:

  1) Falsa
  Dualitatea dintre actiunile organizatiilor si institutiilor.Aceasta permite unificarea abordari instituiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament, ceea ce insemna ca strategiile organizatiilor manifesta influenta

  2)Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica

  Adevarat
  Este adevarat deoarece daca m as specializa in domeniul contabil cu cat am sadevin mai bun asa voi fi si recomadat mai usor dar bineintels ca poate fi si invers

  3)In finantarera proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calcului economic

  FAlS
  Deoarece se utilizeaza criteriul individualismului economics

  4) Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor

  Adevarat
  Dreptul de proprietate privata este o institutie care nu a fost inventata de cineva anume, aceasta exista prin insasi esenta naturii umane si a legilor natruii

  5)Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului ecomici

  Fals
  Caracterizarea dinamismului cu care evolueaza o anumita economie este capacitatea de a reactiona, de a raspunde la numite crize prin modificari rapide si eficente a structurii de productie

  6) Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sefera politica

  Adevarat
  Deoarece problema principala a agentriilor in sfera politica este legata si de coruptia

  7) Proprietatea privata deriva din existenta libertati, in sensul ca doar intr o societate libera se manifesta dreptrul de proprietate privata

  Adevarat
  Dreptul la libertate face parte din drepturile fundamentale

  8) In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg

  Adevarat

  9) Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organiuzare, firma isi reduce dimensiunea

  Fals

  10)Protrivit cardrului institutional european, care au deficite de peste 3% din Pib incalca criteriile de la Copenhaga
  Adevarat
  fiindca deficitul guvernamental trebuie sa fie de cel mult 3% din pib

 39. Neagoe Daniel spune:

  Propozitia 1: Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor
  Fals- Strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra institutiilor prin influentarea regulilor jocului

  Propozitia 2: Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica
  Adevarat

  Propozitia 3:In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul calcului economic
  Fals:Ele se fac prin criteriul individualismului economic. Finantarea proiectelor publice nu poafte fi verificata prin calculu economic. Din ele nu poti obtine profit pentru ca sunt facute de stat pentru oameni si fiind publice ele nu trebuie sa obtina un profit monetar deoarece e un bun al tututuror nu un bun privat, politicienii uitilizant niste tabele pentru proiectele publice si pentru alocarea bugetelor, prin criteriul indivdualismului economic

  Propozitia 4: Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor
  Adevarat: O conditie prea

  Propozitia 5: Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progreului economic
  Adevarat: Arata natura macro a structurilor economice si institutionale

  Propozitia 6: Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica
  Adevarat: Ele si au demonstrat inecaficitatea in controlul actiunii politice

  Propozitia 7: Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata
  Adevarat: Dreptul de proprietate privata se stabilieste intr o societate libera , in care exista o moneda , proprietea privata deriva din existenta libertatii pentru a avea acel ceva doar noi , sa nu mai impartim cu altcineva si nici sa

  Propozitia 8: In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg
  Adevarat

  Propozitia 9: Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea
  Fals: Firma isi va marii dimensiunea deoarece costurile de tranzactii fiind mai mari rezulta mai multe tranzactii rezultand un profit mai mare si mai multe tranzactii

  Propozitia 10: Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  Fals: Ele nu incalca criteriile de la copenhaga in schimb incalca pactul de stabilitate si crestere al europei

 40. (3) In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul economic (Fals)
  Managementul biocratic nu poate fi verificat prin calcul economic, sectortul public presupune doar costuri nu si venituri.Alocarea resurselor este decisa biocratic, nu pe criterii comerciale.

  Astfel, spunem ca deciziile asupra bugetelor publice si a bunurilor publice sunt “decizii politice ” adoptate de politicieni. acestea nefiind decizii bazate pe criterii de tip cost beneficiu, deci pe calcul economic

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor ( Fals)

  raspuns 4 :

  5.Adevarata 2. Adevarat
  6.Adevarat 1. Fals
  7.Adevarat 8. Adevarat
  9.Flas 10, Flas

  9.Limitarea dimensiuni firmei apare doar atunci cand costurile implicate de organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile aceleasi tranzactii de piata.Aceasta abordare existenta la un nivel optim al planificari, intrucat firma isi va putea continua existenta

 41. 1. Fals
  Strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra regulilor jocului, fiind remarcata mutualitatea dintre actiunile organizatiilor si evoutia institutiilor, aceasta permite unificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament.

  2. Adevarat

  3. Fals
  Managerul birocratic nu poate fi verificat prin calculul economic, deoarece sectorul public nu presupune venituri, ci doar costuri. Alocarea veniturilor este decisa birocratic, nu pe criterii comerciale, deci se poate spune ca acestea (deciziile asupra bugetelor publice si bunurilor publice) sunt de tip politic, adaptate de catre cei in functie, politicienii.

  4. Adevarat
  Dreptul de proprietate privata reprezinta o institutie care nu a fost inventata de cineva, exista prin esenta naturii umane si a legilor naturii. Preconditia aparitii acestui drept de proprietate este reprezentat de catre raritatea bunurilor, ceea ce creeaza posibilitatea aparitiei conflictelor in privinta folosirii acestora. Institutia este produsul descoperit de oamenii care au adaptat treptat instrumente culturale, economice si juridice necesare supravietuirii si progresului economic.

  5. Adevarat
  Teoria capitalului uman sustine ca a educa starea structurala este unul din factorii economici importanti ai progresului.

  6. Adevarat

  7. Adevarat
  Posesia reprezinta exercitarea in fapt a prerogativelor dreptului de proprietate asupra unui bun de catre o persoana care il stapaneste si care se comporta ca un proprietar al acelui bun si ca posesorul poate fi ce ce se comporta ca titular al unui drept real, cu exceptia drepturilor reale de garantie.

  8. Adevarat
  Privatizarea este un efect al reformei.

  9. Fals
  Atata vreme cat costurile de organizare nu le depasesc pe cele de tranzactie datorate utilizarii sistemului de preturi, munca in echipa reprezinta o metoda eficienta de organizare a productiei. Problema dimensiunii firmei este explicata in termenii calculului economic, deoarece, firma joaca un rol in sistemul economic atata timp cat, in interiorul acesteia, organizarea tranzactiilor se realizeaza la costuri mai mici decat cele implicate de organizarea lor pe piata, prin intermediul mecanismului preturilor: costuri de organizare<costuri de tranzactie.

  10. Fals
  Nu incalca criteriile.

 42. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Fals dpentru ca aceste strategii au o relatie interdependenta cu modul de desfasurare al institutiilor si se manifesta influenta asupra institutiilor.
  Strategiile organizatorice se exprima asupra regulilor facute de jocuri, incat institutiile reprezinta un set de stimulente in cadrul actiunilor umane.

  2.Existenta pieteti pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  Fals pentru ca modelul principal agent apare atunci unde actiunile agentilor sunt favorizate prin satisfacerea intereselor principalilor.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  Fals deoarece calculul economic nu poate sa verifice managementul birocratic. Deciziile asupra bunurilor publice sunt decizii politice si nu sunt bazate pe calcul economic. Alocarea resurselor pentru proiecte publice nu presupune obtinerea de profit.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.

  Adevarat pentru ca o preconditie a aparitiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilor, lucru care creeaza posibilitatea aparitiei unor conflicte in privinta folosirii bunurilor. Dreptul de proprietate ofera rezolvarea acelor conflicte cu ajutorul anumitor reguli.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  Fals deoarece ajustarea structurala este un factor microeconomic nu macroeconomic.

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  Adevarat

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarat, deoarece in socialism spre exemplu nu exista dreptul de proprietate privata bunurile fiind la comun, iar socialismul nu reprezenta o forma de societate libera ci una condusa in totalitate de stat.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  Adevarat, deoarece privatizarea este un efect al reformei proprietatii si piata se autoregleaza.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  Fals, deoarece daca costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi mareste dimensiunea

  10.Potrivit Cadrului Institutional European, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  Fals deoarece criteriile de la Copenhaga nu se refera la deficitele bugetare. Criteriile de la Maanstrich fac referire la aceste deficite.

 43. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Fals, deoarece actiunile organizatiilor ajutga la evolutia institutiilor. Mutulitatea acestora permite unificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea instituiilor ca reguli de comportament, ceea ce sugereaza ca strategiile organizationale manifesta inflenta asupra regulilot jocului.

  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  Adevarat, deoarece problema principal-agent in sfera politica se petrece in fuctie de gradul in care actiunile agentilor favorizeaza satisfacerea intereselor principalilor.

  3.In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  Fals, deoarece deoarece managementul birocratic nu poate fi verificate prin criteriul
  calculului economic. Alocarea resurselor este decisa birocratic, ceea ce sugereaza ca deciziile asupra bugetelor si bunurilor publice sunt decizii politice. Acestea nu sunt bazate pe criterii cost=beneficiu, ci pe calcul econmic.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta daar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat, deoarece raritatea resurselor stimuleaza pe cel care dispune de controlul unei resurse in vederea recunoasterii eforturilor maxime de gestionare, utilizare si exploatarea a acestora; si deoarece raritatea resurselor asigura conditiile instutuionale de restructurare permanenta a controlului resurselor .

  5.Ajustarea structurala este unul dintre factorii macroeconmici importanti ai progresului economic.
  Fals, deoarece factorii macroeconimici care fac parte din sursele progresului economic sunt capitalul, munca, tehnologia, educatia si resursele naturlale.

  6. Permanetizarea deficitelor bugetare si a datoriei publie sunt consecinte ale problemei principal-agentt in sfera politica.
  Adevarat.

  9.Atunci cand costurile de tarnzactie sunt mai mari decat costurile de organizare , firma isi reduce dimensiuniel
  Fals , deoarece atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari ca costurile de organizare se spune ca tranzactiile sunt integrate in cadrul firmei. Firma isi reduce dimensiunile daca costurile de organizare sunt mai mai mari decat costurile de tranzactie.

  7.Adevarat

  8.Adevarat

  10.Fals, deoarece este criteriu de convergenta nominala din tratatul de la Maastricht.

 44. 1.Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Adevarat,deoarece strategiile organizationale manifesta o influenta asupra regulilor jocurilor.

  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica
  Adevarat.Exista si un alt mecanism de eliminare a oportunismului managerial si acela ar fii existenta pietelor concurentiale facute pentru serviciile managerilor profesionisti.Aceasta piata reduce comportamentul oportunist al clasei manageriale si minimizeaza problema principal-agent.

  3.In finantarea proiectelor publice,decidentii utilizeaza si criteriul calculului economic.
  Fals,fiinda managementul birocratic nu se poate valida prin calcul economic.Prevederea veniturilor este decisa defapt birocratic,nu pe criterii comerciale.Putem spune ca bugete publice si bunurile publice sunt rezultatul deciziilor pe care politicienii le iau,nefiind bazate pe un calcul economic.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat

  5.Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  Adevarat,deoarece cautarea economistilor de a explica cresterea temeinica sustinuta a avutiei materiale este inchipuita prin luarea a cat mai multor factori explicativi,printre care si ajustarea structurala.

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera politica.
  Fals.

  7.Proprietatea privata deriva din existenta libertatii,in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarat,fiindca fiecare persoana are dreptul de a avea posesiile pe care el si le doreste.

  8.In tranzitia la economia de piata,intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  Fals,deoarece in planul legislativ,tranzitia la economia de piata este caracteriazata prin mai multe presiuni,cum ar fi nevoia de a avea un stat puternic care ar putea aplica noua legislatie a economiei de piata,si nevoia de a limita partea stratala discretionara pentru a se mari sfera libertatii.

  9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare,firma isi reduce dimensiunea.
  Fals,deoarece dimensiunea firme se reduce doar la un anumit tip de aranjament contractual,acesta reducand numarul contractelor,de aici reiesind si faptul ca se reduc costurilor de tranzactie fata de costurile solicitate prin contractarea in intermediul pietei.

  10.Potrivit cadrului institutional european,guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  Fals,deoarece unul din criteriile de la Copenhaga ne arata faptul ca trebuie sa existe o economie de piata functionala,care poate avea capacitatea sa faca fata anumitor presiuni care apar in economie.

 45. 1.Prima afirmatie este falsa deoarece strategiile organizatiilor manifesta influenta influenta asupra institutiilor, adica asupra regulilor jocurilor.

  2.Aceasta afirmatie este adevarata deoarece existenta pietei concurentiale pentru serviciile managerilor prefesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica, fiind considerat un mecanism esential.

  3.Aceasta afirmatie este falsa deoarece finantarea proiectelor publice tine cont de argumentul statului redistributiv (redistribuirea drepturilor de proprietate privata ) care neaga mecanismul calcului economic din cauza conceptului socialist.

  4.Aceasta afirmatie este adevarata deoarece institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile in care bunurile sunt rare.Se bazeaza pe criteriul ca proprietatea creeaza legea, nu invers.

  5.Aceasta afirmatie este adevarata deoarece ajustarea structurala sau analiza productiei nationale este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.Aceasta se bazeaza pe calitatea ajustarii in timp a preferintelor consumatorilor prin metoda de prezicere/forecasting.

  6.Aceasta afirmatie este adevarata deoarece permanetizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica deoarece sunt bazate pe implicatii economice ale problemei de pe plan politic al agentului.

  7.Aceasta afirmatie este falsa deoarece proprietatea privata deriva din prelungirea libertatii, nu din existenta acesteia.

  8.Aceasta afirmatie este falsa deoarece in tranzitia la economia de piata, reforma proprietatii nu reprezinta doar un proces de privatizare, fiind un proces complicat pentru crearea dreptului de proprietate.

  9.Aceasta afirmatie este falsa deoarece atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat cele de organizare, firma are un decurs pozitiv.

  10.Aceasta afirmatie este falsa deoarece potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de convergenta nominala din Tratatul de la Maastricht.

  6.

 46. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  FALS. Strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra institutiilor.Mutualitatea dintre actiunilor organizatiilor si evolutia institutiilor permite unificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament, ceea ce inseammna ca strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra institutiilor.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  FALS. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera ECONOMICA.

  3. In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  FALS. Posibilitatea utilizarii calcului economic decurge din existenta proprietatii private si a institutiei monedei, ca baze ale existentei pietei si preturilor. Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic( sectorul public contine doar cheltuieli, nu si venituri). “Deciziile politice” nu sunt decizii bazate pe criterii de tip cost-beneficie, deci pe calcul economic.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  FALS. Raritatea bunurilor este de fapt preconceptia aparitiei dreptului de proprietate deoarece poate creea conflicte, iar functia definitorie a dreptului de proprietate este de a furniza un criteriu nearbistrar de rezolvare a potentialelor conflicte, prin stabilirea unor reguli de posesiune si utilizare exclusiva.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroecronomici importanti ai progresului economic.
  ADEVARAT. Eficienta structurii de productie sau ajustarea structurala depinde de calitatea ajustarii temporale a acesteia potrivit modificarilor in preferintele consumatorilor , prin anticiparea corecta a sensului si intenstitatii modificarii acestor preferinte.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  ADEVARAT. Faptul ca organismele politice-legislative si executive pot lucra in favoarea intereselor depline ale cetatenilor, nu inseamna si nu garanteaza ca vor face exact acest lucru.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  ADEVARAT. Dreprul de proprietate privata nu a fost inventat de cineva, ci exista prin esenta naturii umane si a legilor naturii. Institutia dreptul de proprietate privata este produsul unui proces de dezvolare in care oamenii au descoperit instrumente culturale, economice, juridice. Este de inteles ca intr-o lume supusa si fara libertate, dreptul de proprietate nu ar exista.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  ADEVARAT.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  FALS.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB, incalca Criteriile de la Copenhaga.
  FALS. Guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB, incalca Criteriile Tratatului de la Maastricht.

 47. Bădin Mădălina-Valentina, seria A, grupa 1411

  1. Fals – strategiile organizațiilor manifestă o oarecare influență asupra instituțiilor deoarece există o mutualitate între acțiunile organizațiilor și evoluția insituțiilor.

  2. Adevărat – existența pieței atenuează problema principal-agent

  3. Fals – calculul economic nu poate verifica managementul birocratic, iar deciziile luate în finanțarea proiectelor publice sunt decizii strict politice ce nu implică un calcul economic (sectorul public nu presupune venituri, ci doar costuri).

  4. Instituția dreptului de proprietate își justifică existența doar în condițiile rarității produselor. Fals – justificarea existenței instituței dreptului de proprietate nu necesită recurgerea la normele ce consfințesc accesul la bunurile rare, spre deosebire de evoluția sa.

  5. Ajustarea structurală este unul dintre factorii macroeconomici importanți ai progresului economic. Adevărat – sursele progresului economic reprezintă o combinație de factori microeconomici și macroeconomici, ajustarea structurală fiind unul dintre factorii macroeconomici importanți pentru întregul proces. Analiza producției naționale arată că la nivel macro se ascund numeroase structuri evolutive, eficiența acesteia depinzând de ajustările sale temporale.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică. Adevărat – problema principal-agent în sfera politică implică proliferarea atât a deficitelor, cât și a datoriei publice. Acest lucru se datorează din analiza problemei principal-agent ce relevă faptul că politicile actuale nu previn oportunismul politic.

  7. Proprietatea privată derivă din existența libertății, în sensul că doar într-o societate liberă se manifestă dreptul de proprietate privată. Adevărat – proprietatea privată derivă din existența libertății deoarece aceasta din urmă implică posiblitatea deținerii de bunuri.

  8. În tranziția la economia de piață, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg. Adevărat – între privatizare și reforma proprietății există o relație de la parte la întreg, deoarece privatizarea este o urmare a reformei proprietății.

  9. Atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma își reduce dimensiunea. Adevărat – atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare firma își mărește dimensiunile și joacă în continuare un rol în sistemul economic. În acest caz, tranzacțiile sunt internalizate în cadrul firmei.

  10. Potivit cadrului instituțional european, guvernele naționale care au deficite de peste 3% din pib încalcă criteriile de la Copenhaga. Fals – Criteriile de la Maastricht sun acest lucru. Criteriile de la Copenhaga nu includ acest lucru, ci ideea unei economii de piață funcțională.

 48. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  -Adevarat
  Trebuie a se vedea conexiunea dintre actiunile organizatiilor si evolutia institutiilor. Se permite unificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament, ceea ce inseamna ca strategiile ogranizatiilor manifesta influenta asupra regulilor jocului.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  -Fals
  Unul dintre mecanismele de limitare a oportunismului managerial consta in existenta pietelor concurentiale pentru serviciile managerilor profesionisti. “Concurenta”si “reputatia” constituie unele dintre cele mai citate mecanisme de minimizare a problemelor de agentie, in contextul institutional privat. Managerii care si-au creat o reputatie buna prin cresterea valorii intreprinderilor pe care le-au condus, au sanse mai mari de a fi solicitati si remunerati la un nivel mai ridicat.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  -Fals
  Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calculul economic. Alocarea resurselor este decisa birocratic si nu pe criterii comerciale. Astfel, spunem ca deciziile asupra bugetelor publice si asupra bunurilor publice sunt decizii politice, adoptate de politicieni, acestea nefiind decizii bazate pe criterii de tip cost-beneficiu, deci pe calcul economic.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  -Adevarat
  Dreptul de proprietate privata este o institutie care nu a fost inventata de cineva anume, aceasta exista prin natura fiintei umane si a legilor naturii. Institutia dreptului de proprietate este produsul unui proces de evolutie seculara in decursul caruia oamenii au descoperit si adoptat progresiv instrumentele culturale, economice si juridice necesare supravietuirii si obtinerii progresului economic. Preconditia aparitiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilor, fapt ce creeaza posibilitatea aparitiei conflictelor.

  5. Ajustarea structurala este unul dintre factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  -Adevarat
  Teoria capitalului uman sustine ca educa starea structurala este unul dintre factorii economici importanti ai progresului.

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  -Adevarat

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  -Adevarat
  Avand in vedere ca se face referire la o forma de exprimare libera, dreptul proprieatii private este exercitat complet. Totodata, proprietatea privata este elementul central al structurii stimulentelor ce afecteaza comportamentul uman in toate aspectele vietii.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  -Adevarat

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  – Fals
  Atunci cand costurile de organizare sunt mai mici decat cele de tranzactie atunci firma are un mers optim si poate continua. Limitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate de organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata.
  -Fals

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga

 49. Doncu Andreea spune:

  1. Fals deoarece trebuie remarcata mutualitatea dintre actiunile organizatilor si evolutia institutiilor.Asta suporta unificarii abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament ceea ce inseamna ca se manifesta influenta asupra institulior .

  2. Fals deoarece nu atenueaza problema prinicpal-conditie in sfera politica .

  3.Fals , managementul birocratic nu poate fii verificat prin calcul economic , sectorul public presupune doar costuri , nu si de venituri .

  4. Adevarat ,

  5. Fals deoarece ajustarea structurala nu face parte din factorii macroeconomici importantii ai progresului economic , ci este un factor de natura microeconomica

  6. Adevarat deoarece este evolutia accentuata chiar in cnditiile aranjamentului institutional european al criteriilor de convergenta

  7. Adevarat, deoarece proprietatea privata apartinea liberalistior acestia excluzand in timpul comunismului proprietatea privata .

  8. Adevarat deoarece privatizarea este o componenta a reformei .

  9.Fals deoarece limitarea dimensiunii firmei va aparea atunci cand costurile implicate de organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor depasii costurile realizarii aceleasi tranzactie pe piata.

  10. Fals

 50. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Fals , deoarece acestea permit unitatea.

  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  Adevarat, deoarece existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera polotica.

  3. in finantarea proiectelor oblice publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calcului economic
  Fals, deoarece managerul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic.
  4. institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritaii resurselor
  adevarat, deoarece institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor. Proprietatea privata este elementul central al structurii stimulentelor ce afecteaza comportamentul uman in toate aspectele vietii
  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  Adevarat, deoarece teoria capitalului uman sustine ca educa starea structurala, este unul din factorii economici importanti ai progresului
  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei princial -agent in sfera politica.
  Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  7. Proprietatea privata e\deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarat, deoarece o societate libera iti ofera toate drepturile.
  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma prioritatii este o relatie de la partea la intreg.
  Adevarat,
  9. Atunci cand costurile sunt de tranzactie sunt mai mari decat costurile organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  Fals, deoarece firma poate continua la aceleasi dimensiuni.Cand costurile implicate la organizarea unei noi tranzactii in interiorul firmei vor fi depasi costurile realizarii aceleasi tranzactii pe piata atunci se v-a reduce dimensiunea firmei
  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.

  Adevarat,

 51. Popescu Elena spune:

  1. Strategiile organizațiilor nu manifestă influență asupra instituțiilor
  Fals, acestea manifesta influenta asupra institutiilor. Se definesc anumite minusuri pentru a se face o strategie. Exista o mutualitate intre strategiile organizatiilor si institutii.
  2. Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști atenuează problema principal-agent în sfera politică.
  Adevarat, problema principal-agent in sfera politica releva pericolul ca insitutiile politice sa esueze in prevenirea oportunismului politic.
  3. În finanțarea proiectelor publice, decidenții politici utilizează și criteriul calculului economic.
  Fals, acestia utilizeaza criteriul individualismului economic.
  4.Instituția dreptului de proprietate își justifică existența doar în condițiile rarității resurselor.
  Adevarat, proprietatea privata este un element important in viata noastra. Raritatea resurselor este o preconditie de aparitie a dreptului de proprietate.
  5. Ajustarea structurală este unul din factorii macroeconomici importanţi ai progresului economic.
  Fals, aceasta este unul din factorii microeconomici importanti ai progresului economic.
  6.Permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică.
  Fals, acestea sunt implicatii economice ale problemei principal-agent.
  7.Proprietatea privată derivă din existența libertății, în sensul că doar într-o societate liberă se manifestă dreptul de proprietate privată.
  Adevarat, deoarece suntem liberi sa avem proprietate privata.
  8.În tranziția la economia de piață, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg.
  Adevarat
  9.Atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma își reduce dimensiunea.
  Fals, in situatia data firma isi mareste dimensiunea. Costurile de tranzactie si cele de organizare sunt costuri obiective.
  10. Potrivit cadrului instituțional european, guvernele naționale care au deficite de peste 3% din PIB încalcă criteriile de la Copenhaga.
  Fals

 52. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  F- Intre actiunea organizatiilor si evolutia institutiilor este de preferat sa fie cunoscut punctul comun, permitand in acest fel unind abordarea institutiilor ca reguli ale jocului cu cele de comportament.

  2. Existents pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza ptoblema principal-agent in sfera politica.
  A-

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculuilui economic.
  F- Mnagementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic. Deciziile asupra bugetelor piblice si asupra bunurilor publice sunt decizii politice. Alocarea de resurse bugetare pentru proiecte publice nu intamplina exigenta obtinerii de profit.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  A- Isi justifica exitenta doar in conditiile raritatii resurselor. Preconditia aparitiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilorm ce poate duce la conflicte.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  A- Potrivit teoriei captalului uman, starea structurala este unul din factorii economici importanti ai progresului.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
  A-

  7. Prop privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de prop privata.
  A- Indivizii sunt liberi in a detine anumite bunuri, posesii.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  A-

  9. Atunci cand costurile de trenzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  F- Daca sunt mai mici costurile de organizare decat cele de tranzactie, firma are un mers optim.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3 procente din pib incalca criteriile de la Copenhaga.
  F-

 53. 1.Fals.
  Strategiile organizatiei manifesta influenta asupra regulilor jocului deoarece exista interesul din partea organizatiei de a fi ajutati de regulile instituite pentru as atinge scopurile . Organizatiile iau nastere pentru a exploata oportunitatiile furnizate de institutii .
  2.Fals
  In comparatie cu relatia de agentie in sfera afacerilor actiunile agentiei politice nu sunt circumscrise unui contract social explicit, problema principala agent in sfera politicului survine in functie de gradul in care actiunile agentilor favorizeaza satisfacerea intereselor principalilor, adica votantii care refletcta publicul larg.
  3. Fals
  Spre deosebire de lumea afacerilor antreprenoriatului unde se pot face calcule economice care conduc la profit sau pierdere in spatiul politicului.acest lucru nu este valabil .
  4. Adevarat
  Dreptul de proprietate este institutia fundamentala a economiei de piata, absenta proprietatii private a condus de a lungul istoriei la exploatari excesive, intrucat raritatea resurselor determina proprietarul sa administreze rational resursele in conditii de eficienta, evitand astfel risipa de resurse .
  6.Adevarat
  Implicatiile problemelor de agentie politica sunt pe de o parte intensificarea alocarii politice a resurselor, cresterea datoriei publice si cresterea deficitelor bugetare.Cel mai important mecanism institutional de limitare si control a puterii politice fiind principiul separarii puterilor in stat, insa in practica si acest principiu este subminat, argumentul fiind acela ca fiecare dintre sistemele legistaltiv, executiv si juridic poate reprezenta un monopol coercitiv in domeniul sau iar impreuna formeaza sistemul de guvernamant in fruntea caruia se gaseste un partid politic.
  7. Fals
  Institutia legii nu este anterioara proprietatii private ceea ce inseamna ca nu legea creaza proprietate ci invers, misiunea legii fiind de a contribui la respectarea proprietatii . Astfel ca libertatea constituie prelungirea proprietatii si deriva in mod necesar din aceasta in masura in care individul nu face nimic ca sa incalce libertatea ( drepturile de proprietate ) altora, nimeni nu este justificat sa intervina asupra proprietatii acestora .Libertatea este respectarea proprietatii deci agresiunea este incalcarea proprietatii. libertatea inseamna domnia dreptului, a legii adica domnia regulilor drepturilor de proprietate .Domnia legii este acel aranjament institutional menit sa protejeze libertatea si ordinea proprietatii private .
  8. Adevarat
  In tranzitia de la economia socialista la economia de piata, vechiul sistem institutional bazat pe coercitia planului stabilit de conducatorii partidului comunist este inlocuit cu regulile si mecanismele economiei de piata in care functiile sistemului legistlativ protejeaza drepturile de proprietate ale indivizilor , reformele institutionale in sistemul economiei de piata determina cresterea gradului de libertate economica.
  9. Fals
  Nu intodeauna cresterea costurilor de tranzactie in raport cu costurile de organizare conduc la reducerea dimensiunilor firmei, deoarece exista posibilitatea finantarii pe termen scurt a acestor costuri de tranzactie .
  10. Fals
  Deficitul guvernamental trebuie sa fie de cel mult 3% din PIB, acestea fiind unul dintre criteriile de convergenta de la Maastricht.
  5.

 54. 1.strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor. Fals, intre actiuniile organizatiilor si evolutia institutiilor exista mutualitate. Are loc astfel unificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament. Prin urmare, strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra regulilor jocului.

  2. Existenta pietei pt serviciile managerilor profesionisti atenuaza problema principal agent in sfera politica. Adevarat.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza ci criteriul calcului econommic. afirmatia este falsa, in sectorul public eficienta economica a activitatilor acestuia nu poate fi determinata, deoarece managementul birocratic nu poate fi controloat prin intermediul calcului economic. Aceasta inseamna ca nu toate activitatile din economie se supun exigentelor calculului economic.
  alocarea de resurse bugetare pentru proiecte publice nu intampina exigenta obtinerii de profit, monetar,intrucat proiectele publice nu sunt comercializate la fel ca restul bunurilor private, ci sunt folosite satisfacerii nevoilor colective ale cetatenilor dintr un stat .

  4 institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile rariratii resurselor. Adevarat, se ia in considerare proprietatea privata . drepturile de proprietate privata constituie fundamentul economiei de piata. Proprietatea privata reprezinta elementul central al structurii stimulentelor ce afecteaza comportamentul uman in toate aspectele vietii. Institutia dreptului de proprietate a evoluat in timp, oamenii adoptand progresiv instrumentele culturale, economice si juridice necesare supravietuirii si obtinerii progresului economic.Functia esentiala a dreptului de proprietate este aceea de a asigura un criteriu de rezolvare a potentialelor conflicte, prin folosirea unor reguli de utilizare exclusiva.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic. Adevarat, eficienta structurii de productie depinde de calitatea ajustarii temporale a acesteia conform modificarilor in preferintele consumatorilor

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera politica. Adevarat, problema principal agent reprezinta acea situatie in care titularul transfera unele drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal sau informal prin care agentul reprezinta interesele titularului in schimbul unei retributii.
  Relatia se stabileste intre contribuabili si politicieni.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata. Adevarat, doar intr o societate libera exista proprietate privata, in socialism toate bunurile apartineau statului.Deci intro economie de piata se pune accent pe proprietatea privata, fiecare persoana este dornica sa acumuleze, in lipsa proprietatii private in socialism calculul economic este imposibil.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg. Adevarat, in crearea sistemului ec de piata un rol important l a constituit accelerarea reformei proprietatii in vederea consolidarii rezultatelor pozitive ale pietei libere.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  firma reprezinta o forma de organizare mai ieftina decat piata doar cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma evolueaza si isi extinde activitatea, afirmatia este Falsa. In acest caz, activitatile se internalizeaza.

  10) Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% PIB incalca criteriile de la Copenhaga. Fals, incalca criteriul de la Maastricht, de convergenta nominala ce realizeaza disciplinarea actiunii guvernului in societate, in sfera finantelor publice precum si a managementului macroeconomic.

 55. Agapie Daniel spune:

  1. Fals-> actiunile organizatiilor permite unificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament, ceea ce inseamna ca strategiile organizatiilor manifesta influenta.

  2. Adevarat -> manifestarea unor institutii ale pietei atenueaza comportamentul oportunist al clasei manageriale si limiteaza amploarea problemei principal-agent.

  3. Fals -> in deciziile bugetului public si asupra bunurilor publice sunt doar decizii politice nefiind decizii bazate pe criterii de tip cost-beneficiu.

  4. Adevarat -> conditia aparitiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilor.

  5. Adevarat -> ajustarea structurala este un factor pe care economistii il iau drept factor explicativ pentru progresul economic.

  6. Adevarat -> implicatiile economice ale problemelor de agentie politica pot avea ca rezultate permanentizarea cresterii ponderii bugetelor publice .

  7. Adevarat -> fiecare persoana are dreptul de a avea posesiile pe care el si le doreste.

  8. Fals -> in planul legislativ tranzitia la economia de piata se caracterizeaza prin diferite tensiuni intre necesitatea unui stat puternic si nevoia de a limita puterea stata discretionara pentru a extinde sfera libertatii.

  9. Fals -> reducerea dimensiunii firmei apare atunci cand costurile implicate de organizarea unei no tranzactii in interiorul firmei vor depasi costurile realizarii aceleiasi tranzactii pe piata.

  10. Fals -> singurul criteriu economic de la Copenhaga este existenta unei economii de piata functionale.

 56. 1. Strategiile org nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Fals-Ele manifesta influenta, sunt dependente ca si relatie.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  Fals-Managerii nu au treaba cu sfera politica.

  3.In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul calcului economic.
  Fals- Decidentii nu pot fi verificati prin calcul economic, se aloca birocratic resursele, nu pe criterii comerciale.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat-Fix raritatea resurselor explica aparitia dreptului se proprietate.

  5.Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  Fals- Ajustarea structurala este un factor microeconomic

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica
  Adevarat-Permanentizarea cresterii bugetelor publice si intensificarea allocarii politice a resurselor, adica evolutie crescuta si in conditiile aranjamentului institutional european.

  7.Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarat- in timpul comunismului si altor regimuri era exclusa proprietatea privata.

  8.In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  Adevarat-Piata se autoregleaza , iar privatizarea exprima un efect al reformei proprietatii.

  9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  Fals-Firma isi mareste dimensiunea

  10.Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  Adevarat-Datorita sustenabilitatii fiscale si financiare.

 57. Rezolvare
  1. Fals. Strategiile organizaționale prezintă o relație interdependență cu modul in care se desfășoară instituțiile. Astfel importanta activităților antreprenoriale fata de instituții și schimbările instituțiilor, provine din procesul aranjamentelor instituționale, acesta fiind sensuri diferite și se manifesta in competiții.
  2. Adevarat. Existenta pieţei pentru serviciile managerilor profesionişti, dseoarece reprezinta un puternic instrument ce ajuta in special oportunismul, limitând în același timp problema principal agent. Pieţele sunt, în general, o formă bună de organizare a activităţilor economice.
  3. Fals. In cazul finanțării proiectelor publice, decidenții politi utilizează criteriul individualismului economic, acesta fiind prin esența nu limitează libertățile și inițiativele oamenilor, astfel criteriile economice nu obliga pe nimeni in anumite situații, doar ii orientează.
  4. Adevărat. Intitutiile drepturilor de prioritate reprezintă un proces in care oamenii își desfășoară activitățile și adopta progresiv instrumentele culturale economice și juridice, asfel supraviețuind unui proces economic.
  5. Fals. Ajustarea structurala in acest seama este unul din factorii microeconomici, deoarece se regăsește ca factor in planificarea bugetară, dar și la contribuirea de lărgirea a deficitului in economie, conform capitalului uman.
  6. Adevărat. Permantizarea deficitelor bugetareși a datoriei publice, constituie o problema și o intensificare a alocării politice a resurselor. In sfera politica analiza problemei principal agent releva un pericol actual in privința prevenirii oportunismului politic.
  7. Adevărat. Proprietatea privată exista prin esența naturii umane și legii naturii, acesta asigurând conservarea resurselor pentru viitor.
  8. Adevarat. Între privatizare și reforma proprietarii este o relație de la parte la întreg.
  Redefinirea rolului statului este un element esențial al transformării instituționale in trazictie.
  9. Fals. Costurile de Tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizație, dar acest fapt ajuta sa demonstreze ca firma își mărește dimensiune, ajutând sa se extindă.
  10. Adevărat. In Acest caz privatizarea este un efect al reformei, prin atribuțiile ei se demostrează stabilitatea instituțiilor, care garantează democrația și drepturile omului. O economie de piața funcționează astfel la capacitatea de a face fata presiunilor din cadrul UE.

 58. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor. FALS
  Deosebirea de baza intre institutii si organizatii se refera la insasi elementele care stau la baza formarii acestora. Astfel, institutiile reprezinta multimea de factori precum constrangeri sau stimulente in cadrul carora isi desfasoara activitatea organizatiile. In alte cuvinte, instituutiile reprezinta ansamblul de reguli ale jocului. In contrast, la baza organizatiilor, se afla indivizii, oameni care desavarsesc actiuni si prin activitatea carora este remarcata activitatea organizatiilor. Intre cele doua exista o evidenta relatie mutual care permite interpretarea institutiilor fie ca reguli ale jocului sau de comportament. Putem concluziona ca strategiile organizatiilor intradevar exercita o anumita influenta asupra regulilor jocului si prin urmare, o influenta asupra institutiilor.
  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica. Fals
  Existenta pietei pentru serviciile manageriale profesioniste nu atenueaza problema principal-agent in sfera politica din cateva motive. In primul rand, in continuare vor exista agenti a caror actiuni nu pot fi perfect observate si indrumate catre realizarea obiectivelor agentilor chiar daca acesti agenti provin din sfera profesionismului. In al doilea rand, existenta unei astfel de piete nu ar afecta contracararea oportunismului politic si esuarea institutiilor politice democrate actuale intrucat, in continuare, principalii (populatia) vor putea alege doar dintre politicienii actuali. Cu toate astea, intradevar existenta unui sistem democrat prin care principalii aleg agentii care va atenua problema principal-agent prin incetive si pedepse.
  3.In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.Adevarat
  Decidentii politici utilizeaza calculul economic pentru a rezulta o societate cat mai organizata din toate punctele de vedere, in special financiar. Reprezinta un factor indispensabil pentru realizarea unui schimb calculat astfel incat sa se formeze preturile si relatiile de piata in mod optim

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor. Adevarat
  Deoarece numai prin acest factor se poate creea posibilitatea aparitiei unor conflicte, indemnand spre utilizarea acestora. Astfel se stabilesc o serie de reguli de posesiune si utilizare exckusiva.
  5.Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic. Adevarat
  Ajustarea structurala este unul din factorii economici importanti pe care economistii au incercat sa il foloseasca pentru a explica cresterea constanta a expresiei valorice a totalului cantitatii de bunuri si servicii economice tranzactionate. Acest indicator macro, suereaza factori micro care contribuie la aceasta evolutie.
  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica. Adevarat
  Sfera politica a acestei probleme implica gradul in care actiunile agentilor favoritizeaza satisfacerea intereselor principalilor , cu accent pe modul in care birocratia guvernamentala slujeste largul public. Permanentizarea cresterii ponderii bugetelor publice si intensificarea alocarii politice a resurselor este intradevar o problema principal-agent pentru ca agentii au puterea de a afecta modificarile acesteia in timp ce principalii sufera, iar controlul nechibzuit al agentilor va determina aceasta problema in defavoarea principalilor.
  7.Proprietatea privata deriva din existenta libertatii , in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.Adevarat
  Proprietatea privata reprezinta o institutie care s-a format natural prin natura oamenilor, astfel incat ea este posibila prin simplul fapt al unei societati libere. Acest drept poate disparea partial sau total in alte forme de economii precum economia de comanda, unde statul poate lua controlul proprietatii privata pentru a il face public sau pentru a realoca avutia in societate.
  8. Adevarat- Economia de piata se caracterizeaza prin libertatea indivizilor de a isi urmarii propriile interese economice precm posesiunea de pamant sau bunuri, astfel incat prin tranzatia la economia de piatasa spunem de la o economie in sistem de comanda trecem de la parte la intreg cu privatizarea precum si cu reforma proprietatii.

 59. 1-FALS – Strategiile organizationale manifesta influenta asupra regulilor jocului. Aceasta permitandunificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament .

  2-ADEVARAT -In primul rand , problema principal -agent este reflectarearelatiilor de agentie, ca de exemplu a situatiilor in care un titular transfera unele drepturi ale unui agent intr un cadru formal sau informal . Cele mai sigure relatii de agentie se manifesta intre actionari manageri si cea dintre contribuabili si politicieni .

  3-FALS – Managerul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic deoarece alocarea resurselor este decisa birocratic nu pe criterii comerciale . Astfel putem spune ca deciziile asupra bugetelor publice si asupra bunurilor publice sunt decizii politice adoptate de politicieni acestea nefiind decizii bazate pe criterii de tip cost -beneficiu , ele fiind bazate pe calcul economic .

  4-ADEVARAT -In primul rand , dreptul de proprietate privata constituie institutia fundamentala a economiei pe piata .Aparitia acestui drept de proprietate este raritatea bunurilor .

  5-ADEVARAT -Ajustarea structurala este unul dintre factorii macroeconomici importanti ai procesului economic .

  6-FALS -Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice nu sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera politica ci a cresterii ponderii bugetelor publice si intensificarea alocarii politice a resurselor .

  7-ADEVARAT -Este adevart faptul o proprietate privata deriva din existanta libertatii si doar intr o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata. indiferent de proprieteatile care ne sunt insusite, niciodata nu vom avea un drept deplin la libertate .

  8-ADEVARAT Este adevarat faptul ca in tranzitia la economia pe piata , intre privatizarea si reforma proprietatii exista o relatie de la parte la intreg . Economiile de piata pot varia de la sisteme de piata libera la diverse sisteme de piete reglementate sau variate protectioniste.

  9- ADEVARAT scade , deoarece costurile sunt prea mari , si nu au bani pentru a se dezvolta

  10 -FALS

 60. 1. Fals – trebuie sa se remarce actiunile organizatiilor si evolutia institutiilor fapt care permite abordarea acestor institutii ca niste obligatii ale jocului,astfel strategiile pe care le au organizatiile ofera regulilor jocului o influenta de grad ridicat

  2. Adevarat-problema principal-agent in domeniul politic se face in functie de gradul de complexitate unde actiunile agentilor urmaresc satisfacerea intereselor principalilor.

  3.Fals – managementul de tip birocratic nu se poate face prin calculul economic. Rezervarea bunurilor este realizata birocratic nu dupa metode comerciale deci putem preciza ca deciziile ce fac referire la bugetele publice si bunurile publice sunt defapt decizii politice utilizate de catre politicieni.

  4. Adevarat – dreptul de proprietate privata se constituie ca fiind o institutie ce nu a fost inventata de un om anume,a aparut insasi prin esenta naturii umane. Institutia dreptului de proprietate reprezinta procesul de evolutie prin care oamenii au descoperit de-a lungul timpului anumite instrumente economice,culturale si juridice.Conditia aparitiei dreptului de proprietate este dat de raritatea bunurilor,ce creeaza posibilitatea aparitiei conflictelor in folosirea lor.

  5.Adevarat – conform teoriei capitalului uman acesta ne ofera educatia starii structurale care este unul dintre cei mai importanti factori economici ai progresului

  6.Adevarat –

  7.Adevarat -deoarece in socialism nu exista proprietatea privata si nici conceptul de existenta.

  8.Adevarat – privatizarea si reforma proprietatii trebuie sa fie strans legate una de cealalta pentru a nu se crea probleme la nivel de economie de piata.

  9.Fals- atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare,firma isi mareste dimensiunea.

  10.Adevarat- guvernele nationale nu au voie sa aiba mai mult de 3% deficit din PIB

 61. 1. Strategiile organizatilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Fals. Strategiile organizatilor manifesta influenta asupra institutiilor, existand o relatie de interdependenta intre acestea in ceea ce priveste modul de desfasurare al institutiilor. Se presupune o abordare unificata asupra modului in care institutiile sunt vazute in sfera economica.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  Adevarat. Prin existenta pietei se atenueaza oportunismul cand vine vorba de serviciile managerilor profesionisti si in acelasi timp atenueaza problema principal agent conform careia in baza unui contract formal sau informal agentul se indatoreaza sa respecte anumite atributii pentru care este recompensat sub diferite forme.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii utilieaza si metoda calculului economic.
  Fals. Calculul economic nu permite verificarea managementului birocratic deoarece sectorul public dispune doar de costuri, nu si de venituri. Din acest motiv, alocarea resurselor se decide pe criterii birocratice, nu pe criterii comerciale. Toate deciziile in ceea ce priveste bugetul public din orice structura specifica sunt luate la nivel politic si nu se bazeaza pe calcul economic.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat. Conditia aparitiei dreptului de proprietate este data de existenta raritatii bunurilor lucru care genereaza conflicte in privinta utilizarii acestora. Prin definitie, dreptul de proprietate ofera prin intermediul unui criteriu nearbritar, o solutie in rezolvarea acestor conflicte si anumme stabilirea unor reguli exclusive de posesie si utilizare.

  5. Ajustarea structurala este unul dintre factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  Fals. Ajustarea structurala este unul dintre factorii microeconomici importanti ai progresului economic. Conform teoriei capitalului uman, adaptarea structurala reprezinta unul dintre factorii economici importanti in stabilirea progresului economic.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecintele problemei principal-agent in sfera politica.
  Adevarat. Prin permanentizare, se creste ponderea bugetelor publice si se intensifica alocarea resurselor.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarat. Doar o societate libera permite existenta proprietatii private. Regimurile restrictiv de guvernare precum comunismul nu permiteau existenta acestui concept. Toate resursele apartineau statului si erau distribuite in mod egal cetatenilor.

  8. In tranzitia la economia de piata intre privatizare si reforma societatii exista o relatie de la parte la intreg.
  Adevarat. Relatia de la parte la intreg prezenta intre privatizare si reforma societatii ajuta la reglarea pietei.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  Fals. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi mareste dimensiunea.

  10. Potrivit cadrului institutional european guvernele nationale care au deficit de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  Fals. Criteriile de la Copenhaga nu prezinta cadrul legal unde se mentioneaza criterii de acest tip.

 62. 1. Strategiile organizatilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.

  Fals, strategiile organizatiilor manifestsa o influenta asupra institutiilor, intrucat ele permit contopirea abordarilor dintre institutii ca reguli de joc si reguli de comportamnet.

  2.Existenta pietei pentru existentele managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.

  Adevarat, Existenta pietelor concurentiale atenueaza problema principal-agent deoarece piata este formata din concurenta si reputatie, doua criterii importante intr-o piata care reduc abuzul de comportamnet oportunist.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si crietriul calcului economic.

  Fals, deciziile asupra bunurilor/proiectelor publice sunt considerate decizii politice fiind in sfera managemtului birocratic, fara a fi luate in considerare costurile, avantajele, pierderile.

  4. Institutia dreptului de propietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.

  Adevavarat. Dreptul de propietate are ca si conditie de baza raritatea bunurilor si a resurselor, pentru a avea un criteriu nearbitrar in anumite conflicte, limitand utilizarea exclusiva.

  5. Ajustarea structurala este unul dintre factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.

  Adevarat. Economistii folosesc ajustarea structurala avand rol de factor explicativ pentru progresul economic.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.

  Adevarat.

  7. Propietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societata libera se manifesta dreptul de propietate privata.

  Adevarat. Intr-o economie planificata, (sau in socialism), propietatea privata este abolita si inexistenta, in timp ce in economia de piata (sau in capitalism), propietatea privata reprezinta elementul libertaii, deoarece doar in economia de piata liberalista exista dreptul de propietate privata.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma propietatii este o relatie de la parte la intreg.

  Fals. In tranzitia la economia de piata exista o relatie tensionata intre privatizare si reforma propietatii, intrucat necesita limitarea puterii statale discretionara.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.

  Fals, firma isi va reduce dimensiunile doar atunci cand costurile de organizare sunt mai mari decat costurile de tranzactie).

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite peste 3% din PIB incalca critreriile de la Copenhaga.

  Fals. Deficitul de peste 3% din PIB nu reprezinta un criteriu important care se gaseste in criteriile de la Copenhaga.

 63. 1. ADEVARAT- deoarece strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra regulilor jocului, nu a institutiilor, aceste avand reguli ale jocurilor cu abordarea insitutitiilor ca reguli de comportament.

  2.ADEVARAT-deoarece existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica prin faptul ca mecanismul de limitare a oportunismului managerial consta in existenta pietelor concurentiale pentru serviciile managerilor profesionisti, atenuand de altfel comportamentul oportunist al clasei manageriale si limitand amploarea problemei principal

  3.FALS-deoarece alocarea resurselor este decisa birocratic, nu pe criterii comerciale, astfel deciziile asupra bugetelor publice si asupra bunurilor publice sunt “decizii politice” adoptate de politicieni, acestea nefiind decizii bazate pe criterii cum ar fi cost-beneficiu, deci pe calcul economic.Proiectele publice nu sunt comercializate precum restuil bunurilor private, ci sunt destinate satisfacerii nevoilor colective ale cetatenilor dintr-o tara.

  4.ADEVARAT- deoarece dreptul de proprietate este o institutie care nu a fost inventata de cineva anume, aceasta existand prin esenta naturii umane si a legilor naturii. Aceasta desemneaza, in functie de natura proprietatii, diferite aranjamente privind aranjarea resurselor in societate. Aceasta este produsul unui proces de evolutie seculara prin care oamenii au descoperit si au adoptat instrumente economice.

  5.ADEVARAT- deoarece economistii au incercat explicarea temeica a cresterii sustinute a avutiei materiale care presupunea luarea in considerare a mai multor factori explicativi.Toeria capitalului uman sustine de altfel ca educarea starii structurale este unul dintre factorii economici importanti ai progresului. Eficienta structurii de productie depanzand astfel de calitatea ajustarii temporale a acesteia potrivit modificarilor in preferintele consumatorilor.

  6.ADEVARAT-deoarecepermatizarea cresterii ponderii bugetelor publice si intensificarea alocarii politice a resurselor intra in categoria intra in categoria de implicatii economice ale problemelor de principal-agent

  7.ADEVARAT-deaoerece dreptul de proprietate privata nefiind creat de nimeni, consider ca fiecare persoana are dreptul de a avea orice posesie pe care el si o doreste, bineintelesw facand totul legal

  8.FALS-deoarece tranzitia la economia de piata se caracterizeaza prin diferite tensiuni. Adica pe de o parte necesitatea unui stat puternic, care sa aplice noua legislatie a economiei de piata, iar pe de alta parte nevoia de a limita puterea statala pentru extinderea sferei libertatii

  9.FALS-deoarece dimensiunea firmei se reduce la un anumit tip de aranjament contractual, care reduce numarul contractelor. Deci rezulta ca reducerea costurilor de tranzactie fata de costurile solicitate de contractarea prin piata duce la reducerea dimensiunii firmei.

  10.FALS- deoarece existenta unei economii de piata functionale, care sa detina capacitatea de a face fata presiunilor concurentiale si fortelor pietei unice

 64. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor

  Fals. Actiunile organizatiilor si evolutia institutiilor prezinta o legatura de mutualitate, deoarece activitatiile strategice gandite de catre organizatii pot influenta procesul de dezvoltare al institutiilor si modul in care activitatea se desfasoara in cadrul acestora. Astfel, activitatea celor doua tipuri de entitati sunt influentate in mod direct de strategiile si deciziile luate in cazul fiecareia.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.

  Fals. Deoarece existenta acestor servicii denota o atenuare a problemei principal-agent in sfera economica, iar in sfera politica aceasta schimbare nu va avea un impact semnificativ.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic

  Fals. Calculul economic nu reprezinta o forma potrivita de aplicat, deoarece sectorul public prezinta doar aspectul costurilor, neexistand si venituri. Bugetele publice sunt determinate prin intermediul unor decizii “politice”, asta insemnand ca politicienii iau aceste decizii, bazate pe criterii cost-beneficiu, deci se utilizeaza calculul economic.
  Alocarea resurselor bugetare se face pe baza faptului ca acele proiecte nu au ca tinta obtinerea unui profit, acestea fiint destinate utilizarii colective. De aceea, in acest caz nu se aplica calculul economic, lipsind variabila “profit”.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.

  Adevarat. Datorita limitarii resurselor si a dorintei nelimitate de consum a oamenilor, dreptul de proprietate este justificat doar in acest caz, deoarece, daca toate nevoile ar fi satisfacute cu resursa disponibila, fara a se putea determina raritatea acesteia, institutia nu ar mai avea un motiv pentru a exista, sau activa.

  5. Ajustarea structurala este unul dintre factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.

  Fals. Ajustarea structurala reprezinta un factor microeconomic al progresului economic. Acesta analizeaza eficienta structurii de productie, si reglarea acesteia in functie de tendintele consumatorilor, printr-o anticipare corecta a sensului si intensitatii modului in care aceste tendinte se modifica. Acest factor arata de fapt cum productia nationala este afectata la nivel microeconomic.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.

  Adevarat. Permanentizarea cresterii ponderii bugetelor publice si cresterea alocarilor politice de resurse, cat si marirea, sau inmultirea, deficitelor si datoriilor publice reprezinta implicatii economice ale problemei principal-agent in cadrul sferei politice

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.

  Adevarat. In cazul socialismului, un model de piata centralizat, existenta unei proprietati private era inexistenta, totul fiind detinut si coordonat de catre stat.
  In cazul unei astfel de situatii, cand oamenii sunt lipsiti de libertatea de a alege pe piata, dorinta acestora de a dobandi proprietate privata este minima, sau nula, deoarece nu exista factori care sa faciliteze aparitia acesteia.

  8.In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.

  Adevarat. Reforma proprietatii reprezinta o componenta esentiala a oricarui program de transformare institutionala. Desi nu reprezinta, concret, un proces de privatizare, aceasta reprezinta un proces complex de constituire a institutiei dreptului de proprietate. O alta explicatie o reprezinta actiunea partilor coordonate in cadrul pietei libere de catre stat, ce faciliteaza stabilizarea pietei in functie de tendintele acesteia.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.

  Fals. In momentul in care costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi internalizeaza activitatea, asta facilitand marirea acesteia. Costurile de tranzactie vor fi mai mari doar daca se vor implementa noi activitati in cadrul organizatiei.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.

  Fals. Deficitul guvernamental de cel mult 3% din PIB reprezinta un criteriu de convergenta nominala, incadrat in Criteriile de la Maastricht.

 65. 1.Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Fals. Strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra institutiilor. Organizatiile sunt reprezentate de actiuni umane iar institutiile reprezinta constrangerile in cadrul carora se desfasoara actiunile umane . Practic organizatiile si institutiile sunt in stransa legatura dar nu sunt acelasi lucru. Actiunile organizatiilor si evolutia institutiilor sunt reciproce, prin urmare se permite abordarea institutiilor ca reguli de joc si rezulta ca strategiile organizatiilor au efect asupra institutiilor.

  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor atenueaza problema principal agent in sfera politica.
  Fals.Existenta pietei in serviciile managerilor profesionisti este un impediment pentru oportunismul managerial si nu atenueaza problema principal-agent.

  3.In finantarea proiectelor publice decidentii politici utilizeaza si criteriul calcului economic.
  Fals- Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic. Alocarea resurselor este decisa doar la nivel de teorie nu si la nivel de calcul economic, prin urmare nu se poate avea o eficienta maxima la nivel de alocare resurse pentru cercetare dezvoltare de exemplu si asta se intampla cel mai des in Romania, resurse alocate gresit.

  4.Institutia dreptului de propietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat. Dreptul de propietate este o institutie aparuta spontan, iar raritatea resurselor este sursa principala pentru care s-a ajuns la dreptul de propietate din cauza conflictelor aparute intre fiintele umane si scopul acestei institutii este rezolvarea conflictelor.

  5.Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti progresului economic.
  Adevarat. Ajustarea factorilor macroeconomici ajuta la progresul economic, de exemplu ajustarea inflatiei, in cazul Romaniei, adoptarea tintirii inflatiei pentru a putea controla preturile de pe piata si valoarea banilor sau chiar si adoptarea unui curs flexibil de schimb. De altfel si cresterea PIB-ului este un factor important pentru evolutia economica a unui stat. Instrumentele de baza ce stau la dezvoltarea economiei raman si in prezent stoparea inflatiei, cresterea exporturilor, favorizarea cursului de schimb.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera politica.
  Adevarat. problema principal agent influenteaza in mod direct permanentizarea deficitelor bugetare datorita faptului ca persoanele isi urmaresc mereu propiul interes si nu pe cel comun al societatii, prin urmare pot aparea deficite bugetare si datorii publice foarte usor. De exemplu daca o persoana publica detine o firma privata si poate aduce anumite beneficii firmei sale printr-o anumita lege, o va implementa.

  7.PROPIETATEA PRIVATA DERIVA DIN EXISTENTA LIBERTATII IN SENSUL CA DOAR O SOCIETATE LIBERA SE MANIFESTA DREPTUL DE PROPIETATE PRIVATA.
  Fals. Propietatea privata este o institutie aparuta spontan,iar sursa principala din care deriva acest drept este raritatea resurselor.

  8.In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma propietatii este o relatie de la parte la intreg.
  Adevarat. Intre privatizare si reforma propietatii este o relatie de la parte la intreg.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  Fals. Limitarea firmei va aparea doar in momentul in care costurile de organizare vor fi mai mari decat costurile de organizare. Tranzactiile sunt internalizate in momentul in care costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare prin urmare firma ar trebui sa creasca.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  Fals. Abaterea cu 3% de la PIB nu incalca criteriile de la Copenhaga. Criteriile constau in existenta unei economii de piata functionale si institutii care garanteaza democratia precum si acceptarea obiectivelor uniunii politicii economice si monetare.

 66. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Fals
  Faptul ca actiunile organizatiilor si evolutia institutiilor permite unificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament.

  2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  Fals

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  Fals
  Alocarea resurselor este decisa birocratic,astfel mangementul birocratic nu poate fii verificat prin calculul economic. Deciziile asupra bugetului public si pentru bunurile publice sunt decizii politice. Proiectele publice nu sunt comercializate precum restul bunurilor private, rezultand astfel ca alocarea resurselor bugetare pentru priectele publice nu intampina greutatea obtinerii de profit.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  Adevarat
  Dreptul de proprietate privata este o institutie care nu a fost inventata de cineva, aceasta exista prin esenta naturii umane si a legilor naturii. Un fapt care a dus la crearea dreptului de proprietate este raritatea bunului, functia acestui drept este de a da un motiv nearbitrar de rezolvare a potentialelor conflicte.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici imprortanti ai progresului economic.
  Fals
  Capitalul economic reprezinta o combinatie intre factori macroeconomici(capital,munca,tehnologie) si microeconomici(ajustari structurale)

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei princpal-agent in sfera politica.
  Fals
  In analiza institutionala sfera politica are ca principal-agent surse coercitive ale guvernarii, contract social fara o valoare juridica, deficiente institutionale privind controlul oportunismului politic.

  7.Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  Adevarat
  In orice societate libera este normal ca fie persoana sa aibe dreptul de proprietate privata

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.

  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
  Adevarat
  Costurile de organizare sunt inferioare costurilor de tranzactie aferente tranzactiilor de piata pe care organizatia ierarhica vine sa le inlocuiasca.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele natioanale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
  Adevarat
  Deficitele bugetare trebuie sa fie sub 3% din PIB pentru a nu incalca criteriile.

 67. 1 falsa
  Deoarece institutile au un caracter dinamic si noi avem aceste institute formale la care se spune ca parlamentari se pun de acord, iar aceasta se poate schimba foarte usor.

  2 Adevarat

  daca aceasta piata din care feedback ul este unul slab pentru un anumit manager ai acestei piete, de exemplu o persoana se specializeaza pe un anumit domeniu cu cat este mai buna cu atat ea este mai recomandata, acest mecaninsm functioneaza si invers , el deobicei isi urmareste satisfacerea propiilor interese si practic scade sansele ca el sa fie angajat pe viitor.

  3 falsa

  deoarece se utilizeaza criteriul de individiualism economic

  4 adevarata

  deoarece preconditia aparitiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilor,fapt ce creaza conflicte in privinta acestora.

  5 falsa

  deoarece ajustarea structurala DSTR este corelata cu intensitatea activitatii antreprenoriale.

  6 adevarata

  deoarece apare in sfera politica si apare problema guvernari sau coruptiei.
  9 adevarat

  daca te consta mai mult in organizatie, adica daca ai costuri mai mari in firma atunci esti nevoit sa dai concediezi angajati, si sa ai extern anumite departamente care te-ar putea costa mai putin.

  10 adevarata

 68. 1. Fals. Trebuie sa remarcam mutualitatea dintre organizatii si evolutia institutiilor.Acesta permite unificarea abordarii institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea instituiilor ca reguli de comportamen, ceea ce inseamna ca strategiile organizatiilor mafinesta influenta asupra regurilor jocului.

  3. In finantarea proiectelor publice , decidentii politici utilizeaza criteriul calculului economic.

  Fals. Managementul birocratic nu poate fi verificat prin calcul economic. Alocarea resurselor respective sunt decise birocratic, nu pe criterille comerciale. Alocarea de resurse bugetare pentru proiectele publice nu au ca scop obtinerea de profit, deoarece proiectele publice nu sunt comercializate precum restul bunurilor private.

  4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile ratitatii resurselor.

  Adevarat. Dreptul de proprietate reprezinta institutia fundamentala a economiei de piata. Este o institutie care nu a fost inventata de cineva anume, acesta exista prin esenta naturii.
  Aparitia dreptului de proprietetate creeaza posiblitatea aparatia conflictelor in privinta folosiri acesteia.

  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.

  Adevarat. Ajustarea structurala face parte din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic, deoarece orice tara are o structura anume dupa care functioneaza. Macroeconimia se refera la economie generala a unei tari, deci aici intra toate instittuiile si asa mai departe. Toate institutiile au nevoie de o structura de functionare etc.

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.

  Fals. Problema principal-agent reflecta relatiile dintr-o agentie, a situatiilor in care un titular transfera drepturi unui agent, in cadrul unui contract formal.

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.

  Adevarat. Fiecare dintre noi avem o casa, o masina sau chestii de genul. Acel lucru este considerat o proprietate privata, dar tot platim la stat diverse taxe si impozite. Fiecare om este liber sa aiba tot ce isi doreste, sa aiba anumite hobby-uri, anumite posesii etc. Acum cam toate tarile sunt libere si proprietatea privata predomina.

  8.In tranzitia la economie de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.

  Fals. Trecerea a 50 % din firma in posesia statului nu prezinta un intreg, un exemplu foarte bun ar fii Rom Petrom, 50 sau 51 la suta din firma este detinuta de stat, deci ea nu apartine in totalitate statului. Se poate privataza fiind cumparate actiiunile acesteia, sau poate devenii de stat, statul cumparand actiunile.

  9. Atunci cand costurile de tranzanctie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.

  Adevarat. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mare decat cele de organizare, firma va vinde din actiune, ori va scadea din productie, ori da cativa oameni afara din firma. Da , firma isi reduce dimensiunea. Cu cat costurile de tranzactie cresc mai mult, cu atat firma isi va reduce dimenisunea, neavand bani de unde sa plateasca costurile de tranzactie.

  10. Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficit e de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.

  Fals.

 69. 1) Strategiile organizațiilor nu manifestă influență asupra instituțiilor.
  ADEVARAT : Instituțiile sunt un set de reguli formale sau reguli informale generatoare de ordine în raporturile sociale Cu alte cuvinte ele reprezintă regulile jocului, sau într-o altă exprimare sunt constrângeri create de indivizi pentru a da formă interacțiunii umane. Organizatiile reprezinta asociatii de oameni care au aceleasi preocupari si cenceptii comune. Când vorbim despre instituții, știm că avem de-a face cu structuri sau instrumente care au fost puse în loc pentru a guverna comportamentul ființelor umane într-o anumită societate. Organizația este o grupare care se întemeiază pentru a atinge anumite obiective comune ale persoanelor.

  2) Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști atenuează problema principal-agent în sfera politică.
  FALS : Evidenta ca aparritia serviciilor managerilor profesionisti da posibilitate ca in orice structura fie ea de sta sau fie ea private sa se apeleze la aceste servicii pentru administrarea mai eficienta a stricturilor respective. Dar problema de baza in sfera politica ramine si asta ca in aceasta sfera nimeresc neprfesionsiti si aroganiti care nici nu vor sa apeleze la aceste servicii.

  3) În finanțarea proiectelor publice, decidenții politici utilizează și criteriul calculului economic.
  ADEVARAT : Evident si in cazul finantarii proiectelor publice se face o comparare directă, subiectivă a alternativelor. Se calculeaza impactul economic al acestor finantari.

  4) Instituția dreptului de proprietate își justifică existența doar în condițiile rarității resurselor.
  FALS : Raritatea este un concept central în economie. Raritatea înseamnă insuficiența resurselor pentru a produce îndeajuns, pentru a îndeplini nevoile subiective, nelimitate. În mod alternativ, raritatea implică faptul că nu toate dintre scopurile societății pot fi atinse în același timp, astfel încât trebuie să se facă compromisuri sau schimburi între bunuri. Asa ca institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta indiferent de conditii.

  5) Ajustarea structurală este unul din factorii macroeconomici importanţi ai progresului economic.
  ADEVARAT : Programele de ajustare structurală sunt constitute din acordate de Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM) țărilor care suferă crize economice. Scopul lor este de a ajusta structura economică a țării, de a îmbunătăți competitivitatea internațională și de a restabili balanța de plăți. Ajustarea structuralã (STR) apare ca element integrant si
  indicator al performantei economice.

  6) Permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică.
  ADEVARAT : Permanentizarea creşterii ponderii bugetelor publice şi intensificarea alocării politice a resurselor. Amplificarea redistribuirii avuţiei pe canale rent-seeking ale procesului bugetar. Proliferarea deficitelor şi datoriei publice – evoluţie accentuată chiar în condiţiile aranjamentului instituţional european al criteriilor de convergenţ.Evident ca permanentizarea feficitelor bugetare si a datorriei publice sunt consecintele a relei administrari.Problema principal – agent in sfera politica e apare atunci când o persoană sau un grup de persoane care sunt capabilă să ia decizii și / sau să ia măsuri cu privire la sau în numele sau pentru acel impact al altei persoane sau entități dar nu o fac la timp si nu o fac corect.

  7) Proprietatea privată derivă din existența libertății, în sensul că doar într-o societate liberă se manifestă dreptul de proprietate privată.
  ADEVARAT : Proprietatea privată reprezinta acea proprietate deținută de o persoană fizică sau juridică, diferită de o proprietate publică, adică de a cărei stăpânire beneficiază o administrație publică. Aceasta există sub formele de proprietate personală și mijloace de producție sau bunuri capitale. In fosta uniune sovietica deoarece nu exista libertate nu exista nici proprietatea private.

  8) În tranziția la economia de piață, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg.
  ADEVARAT : Economia de piață este sistemul social al diviziunii muncii bazat pe proprietatea privată . Privatizarea constă în transferul activelor care sunt în proprietatea statului sau a societăților comerciale cu capital majoritar de stat către investitori privați. O data cu trecerea la economia de piata si In moldova la efectuat as anumita marea privatizare cand paminturile, cladirile de uz comun, echipamnetul si o parte din fabrici si uzine au fost privatizate- adica trecute in proprietate privata a angajatilor.

  9) Atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma își reduce dimensiunea.
  FALS : In cazul cant costurile de transactie sunt mai mari de cat costurile de organizarare putem spune ca firma se mareste (extinde) aceasta va creste numarul de transactii, numarul activitatilor. dimensiunile firmei sunt apreciate prin intermediul costurilor de tranzacţie: firma îşi va lărgi activitatea până la momentul în care costurile de organizare a unor tranzacţii suplimentare devin superioare costurilor realizării lor pe piaţă . Costurile de tranzacţie determină creşterea importanței drepturilor de proprietate, influenţează problema organizării economice a activității firmei şi a alocării eficiente a resurselor.

  10) Potrivit cadrului instituțional european, guvernele naționale care au deficite de peste 3% din PIB încalcă criteriile de la Copenhaga.
  FALS : Cadrul Institutional European nu reglementeaza cresterea economica.

 70. 1. Fals, deoarece este remarcata mutualitatea dintre actiunile organizatiilor si evolutia institutiilor care unifica abordarea institutiilor ca reguli ale jocului cu abordarea institutiilor ca reguli de comportament iar strategiile organizationale manifesta influenta asupra regulilor jocului.

  2. Adevarat, datorita existentei pietei pentru serviciile managerilor profesionisti este atenuata problema principal-agent.

  3. Fals, in finantarea proiectelor publice nu se utilizeaza calculul economic, managementul birocratic nu poat fi verificat prin calculul economic, resursele sunt alocate prin decizia birocratica, deciziile asupra bugetelor publice si asupra bunurilor politice sunt decizii politice, adoptate de politicieni acestea nefiind bazate pe calcului economic.

  4. Adevarat, institutia dreptului de proprietate este produsul unui proces de evolutie seculara, oamenii au adoptat si descoperit progresiv instrumentele culturale, economice si juridice necesare supravietuirii si obtinerii progresului economic.

  5. Adevarat, ajustarea structurala este unul dintre factorii macroeconomici importanti ai progresului economic deoarece analiza productiei nationale arata ca natura macro a cresterii economice prezinta structuri economice si institutionale la nivel micro.

  6. Adevarat, permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica deoarece apar implicatiile economice ale problemelor de agentie politica cum ar fi cresterea ponderii bugetelor publice si intensificarea alocarii politice a resurselor, amplificarea redistribuirii avutiei si proliferarea deficitelor si datoriei publice.

  7. Adevarat , proprietatea privata deriva din existenta libertatii, acest drept de proprieteate privata

  8. Adevarat,

  9. Fals, atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma se extinde, creste iar activitatiile firmei vor fi internalizate in organizatie.

  10. Fals , potrivit criteriilor de la Copenhaga , guvernele nationale au deficite de cel mult 3% din PIB.

 71. 1. Aceasta afirmatie este falsa deoarece strategia organizatiilor manifesta influenta asupra regulilor jocului

  2.Aceasta afirmatie este adevarata deoare ce spre exemplu daca eu m-as specializa pe domeniul contabil cu atat ce sunt mI BUN in acest domeniu cu atat sunt mai recomandaat bine inteles ca este si invers adica daca sunt specializat nu voi fii recomandat , asa dar ei isi urmaresc satisfacerea proprilor interese si practice ca el sa fie angajat pe viitor

  3.Aceasta afirmatie este falsa pentru ca se utilizeaza criteriul individualismului economic

  4.
  5. Aceasta afirmatie este falsa deoare ce ajustarile scructurale caracterizeaza dianismul cu care evolueaza o anumita economie . Capacitatea de a reactiona , de a rraspunde la anumite crize prin modificarea rapida si eficienta a structurii de productie in concordanta cu sctructura de preferintelor de consum

  6. Aceasta afirmatie este adevarata finca problema principal-agent in sfera politica este legata si de coruptie, cum ar fii primarul , de exemplu, isi vede propriul interes si de alta parte compania primeste o suma mare de bani

  7. Aceasta afirmatie este adevarata deoare ce libertatea este definita prin drepturile si obligatiile uni om , drepturi fundamentale cum ar fii dreptul la proprietate. Drept care nu exista atunci cand libertatea controlata

  8. Aceasta afirmatie este adevarata pentru ca este vorba de procesul de liberalizare .

  9 aceasta afirmatie este adevarata doarece firma nu ar ma putea ramane pe piata la dimensiunea actuala si trebuie sa isi diminuieze cheltuielile
  10. Aceasta Afirmatie este adevarata deoarece esti supus unei corecti

 72. 1. Strategia organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor
  – F : Manifesta influenta asupra institutiilor.
  2.Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  – F : Nu are nici o legatura problema principal agent dintre manageri si nu se afla in sfera politica.
  3. In finantarea proiectelor publice , decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
  – F : Decidentii politici utilizeaza criteriul individualismului metodologic – deciziile respective sunt adoptate de oamenii politici si de birocrati , care nu sunt nici mai rai , dar nici mai buni decat altii , deoarece si ei sunt sensibili la interesele lor , atat materiale , cat si profesionale.
  4. Institutia dreptului de porpietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.
  – F : – Si daca nu sunt rare , daca sunt ale nimanui , vor fi usor exploatate si se va ajunge la disparitia lor.
  5. Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  – F : – Ajustarea structurala este unul dintre factorii microeconomici.
  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal agent in sfera politica.
  – A : – Problema principal-agent este reflectarea relatiilor de agentie , incadrul unui contract formal sau informal.
  7. Propiretatea privata deriva din existenta libertatii , in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
  – A : Deoarece fara libertate , nu poate sa existe proprietate privata.
  8.In tranzatia la economia de piata , intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
  – A : Deoarece privatizarea este uhn efect al reformei proprietatii si piata se autoegaleaza.
  9. Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare , firma isi reduce dimensiunea.
  – F : Este invers , atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare , firma creste in dimensiuni , nu isi reduce dimensiunile. Isi reduce dimensiunile doar atunci cand costurile de organizare devin mai mari decat costurile de tranzactie.
  10. Potrivit cadrului institutional european , guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Chopenhaga.
  – F : Nu incalca niciun criteriu.

 73. 1.Strategiile organizațiilor nu manifestă influență asupra instituțiilor
  -FALS
  -deoarece strategiile organizațiilor pot influența desfășurarea unor instituții sau a modului de desfășurare și organizare. În același timp strategiile organizaționale sunt dependente de instituții.

  2. Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști atenuează problema principal-agent în sfera politică.
  -FALS
  -existența unei astfel de piețe elaborate pentru serviciile managerilor profesioniști atenuează efectele problemei principal agent in general, însă nu efectele întreprinse la nivelul sferei politice, deoarece aceasta problemă principal agent nu aparține domeniului politic.

  3. În finanțarea proiectelor publice, decidenții politici utilizează și criteriul calculului economic.
  -FALS
  -criteriul calcului economic este posibil în economiile bazate pe moneda și instituție privata și are un rol important în elaborarea și finanțarea proiectelor private. De aceea decidenții nu iau în vedere și această metodă deoarece managementul birocratic nu urmărește profitul.

  4. Instituția dreptului de proprietate își justifică existența doar în condițiile rarității resurselor.
  -ADEVARAT
  -în principal caracterul limitat al resurselor și caracterul nelimitat al nevoilor explică cum se justifică dreptul de proprietate prin prisma rarității exclusive. Dacă nu ar exista problema rarității nu s-ar mai pune problema proprietății exclusive.

  5. Ajustarea structurală este unul din factorii macroeconomici importanţi ai progresului economic.
  -FALS
  -ajustarea structurala este un factor microeconomic.

  6. Permanentizarea deficitelor bugetare și a datoriei publice sunt consecințe ale problemei principal-agent în sfera politică.
  -ADEVARAT
  -deoarece problema principal agent in sfera politics conduce la proliferarea deficitelor şi datoriei publice ca și efect.

  7. Proprietatea privată derivă din existența libertății, în sensul că doar într-o societate liberă se manifestă dreptul de proprietate privată.
  -ADEVARAT
  -fiindca în socialism, existența unui model de piata centralizat, se corelează cu existența unei proprietăți private cu formă nulă, totul fiind deținut si coordonat de către stat. De aceea proprietatea privata derivă din dezvoltarea spiritului libertin.

  8. În tranziția la economia de piață, între privatizare și reforma proprietății este o relație de la parte la întreg.
  -ADEVARAT
  -deoarece privatizarea este un efect al reformei proprietății și apare efectul de autoreglare al pieței ca fiind o componenta a reformei. De aici avem legătură de la parte la întreg.

  9. Atunci când costurile de tranzacție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma își reduce dimensiunea.
  -FALS
  -de fapt, în momentul în care costurile de tranziție sunt mai mari decât costurile de organizare, firma își internalizeaza activitatea și se mărește.

  10. Potrivit cadrului instituțional european, guvernele naționale care au deficite de peste 3% din PIB încalcă criteriile de la Copenhaga.
  -FALS
  -condiția precizata face parte din portofoliul criteriilor de la Maanstrich.

 74. 1. F. Strategiile organizațiilor nmanifestă influență asupra instituțiilor deoarece aceste strategii sunt foarte importante pentru instituții.

  2. A.

  3. F. Pentru a efectua un calcul economic este necesară și prezența instituțiilor dreptului de proprietate. Totodată acesta fiind caracteristica a proprietății private ,deducem că ecxedentarea calculului economic este imposibilă!

  4. F. Orice drept de proprietate nu poate fi un atribut al persoanelor .

  5. F .Analiza producției de natură macro a creșterii economice ascunde numeroase structuri a evoluției la nivel micro.
  6. A . Datoria publică este o problema a sferei publice.

  7. A . Dintr- o societate liberă se poate înființa dorința de proprietate privată . Libertatea constituie prelungirea propietattii și derivă in mod necesar din acesta.

  8. A. Reforma proprietății a fost principiul de transformare pe piața!

  9. F. Chiar dacă costurile de tranzacției sunt mai mari decât cele de organizare ,firma nu își reduce dimensiunea .

  10. A. Deficit bugetar de cei mult 3 %din Pib

 75. 1.Strategiile organizationale nu manifesta influenta asupra institutiilor. (Fals) deoarece ar trebuii acordata atentie reciproritatii dintre actiunile organizatiei si evolutia sistemului. Asadar, acest fapt arata abordarea institutiilor ca fiind regulile jocurilor.

  2.Exsistenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.(Adevarat), deoarce declinul oportunismului managerial consta in existenta unei piete competitive deservite de manageri profesionisti.

  3. In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic. (Fals), deoarece managementul birocratic nu se poate verifica prin calculul economic. Deciziile asupra bunurilor publice si a bugetelor publice sunt practic decizii politice.

  4.Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor. ( Adevarat) deoarece drepturile de proprietate privata este data de natura umana. Datorita acestui termen de proprietate, oamenii sunt afectati din punct de vedere al comportamentului.In perioada evolutiei seculare, oamenii au adoptat diferite metode de supravietuire si progresare in domeniul economic.

  5.Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic. (Adevarat)

  6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica. (Adevarat)

  7. Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata. (Fals) deoarece consider ca nu numai in cazul societatii libere exista proprietate privata, indiferent de statutul societatii , exista proprietate privata, spre exemplu tot ce apartine de stat sau guvern sunt proprietati private,in cazul in care existsa o alta societate decat cea libera.

  8. In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.(Adevarat) practic privatizarea este o forma de statut social din care reiese dreptul proprietatii.

  9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea. (Adevarat) deoarece pentru o buna dezvoltare si continuitate a firmei, aceasta trebuie sa aiba costurile de tranzactie mai mici decat cele de organizare.

  10.Potrivit cadrului intitutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.(FALS), criteriile de la Copenhaga au o alta perspectiva, se refera la democratie, statutul de drept si drepturile omului.

 76. 1.Fals deoarece aceste strategii au o relatie interdependenta cu modul de desfasurare al institutiilor si se manifesta.

  2.Adevarat Deschiderea catre exterior a economiei si concurenta stimuleaza creativitatea tehnologica organizationala si antreprenoriala atat a competitorilor economici cat si a celor politici.In sfera politica imbunatateste capacitatea administrativa in ce priveste ameliorarea mediilor nationale de afaceri si reducerea discretionalismului politic.

  3.Adevarat Chiar daca o inteligenta umana ar putea incorpora toate detaliile procesului de piata ardinea planificata este imposibila datorita absentei acelui instrument indispensabil pentru alocarea rationala a resurselor in societate.

  4.Fals Institutia dreptului de proprietate este produsul unui proces de evolutie seculara in decursul caruia oameni au descoperit si adoptat progresiv instrumentele culturale economice si juridice necesare supravietuirii si obtinerii progresului economic.

  5.Fals Analiza productiei nationale arata ca natura macro acresterii economice ascunde numeroase structuri al evolutiei la nivel micro.

  6.Adevarat Prematizarea cresterii ponderii bugetelor publice si intensificarea alocarii politice a resurselor.Amplificarea redistribuirii avutiei pe canale rent-seeking ale procesului bugetar.Proliferarea deficitelor si datoriei publice- evolutie accentuata chiar in conditiile aranjamentului institutional european al criteriilor de convergenta.

  7.Adevarat Dreptul de propietate privata este o institutie care nu afost infiintata de cineva anume aceasta exista prin insasi esenta prin legea naturii umane si alegilor naturii.

  8.Adevarat

  9.Fals Isi mareste dimensiunile.

  10.Fals

 77. 1-F Deoarece organizațiile sunt reflectate de acțiunile umane iar instituțiile arata setul de stimulente și constraeri în cadrul cărora se desfășoară acțiunile umane, iar prin teoria mutualitate dintre acțiunile organizațiilor și instituțiilor reiese unificarea acestora astfel rezulta ca strategiile organizatorice manifesta influenta asupra regulilor jocului.

  2-A Problema principala agent este reflectarea relațiilor de agenție care se bazează de ex pe schimbarea unui contract formal sau informal prin agentul care se angajează sa reprezinte interesele titularului astfel ajuta manageri în munca atenuandu-le anumite probleme ce tin de acte

  \3-A Deoarece calculul economic este folosit pentru a pune în mișcare relația dintre profit și faliment astfel ca pe piața libera acesta este rezultatul oferirii serviciilor celorlalți astfel ca profitul este un indicator de calitate al oct antreprenoriale de alocare a resurselor

  4-A Deoarece unul dintre criteriile de baza ale unei proprietăți private de baza este faptul ca aceasta este exclusiv.Proprietatea privata este dobândită de cei care au capacitatea de valorificare a oportunităților de profit.Institutia dreptului de propriu este produsul unui proces de evoluție seculara în decursul căruia oamenii au descoperit și adoptat progresiv instrumentele culturale economice și juridice necesare progresului ec.

  5-A- Deoarece teoria capitalului uman susține ca educarea stării structurale este unul din factorii economici importanți ai progresului

  6-F Deoiarece problema principala agent pe scena politica bie aplica în funcție de gradul în care acțiunile agenților favorizează satisfacerea intereselor principalilor care sunt favorizați în funcție de clasa politica

  7-A Deoarecedoar intr o societate libera este permis sa punem stăpânire prin acte și nume asupra unui bun deoarece intr o societate constrânsă totul era la comun nu conta cine a muncit și cat

  9-A Limitarea dimensiunii firmei va apareabatunci când costurile implicate de organizare unei noii tranzacții în interiorul firmei vor depăși costurile realizarii aceleiași tranzacții pe piața .

 78. 1) ADEVARAT: Strategiile orgnazitiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
  Institutiile reprezinta setul de stimulente si costrangeri in cadrul carora se desfasoara actiunile umane. Trebuie remarcata mutilitatea dintre act org si evolutia institutiilor. Aceasta permite unificarea abordarii institutiilorca reguli ale jocului cu abordarea ins ca reguli de comportament. In conlcluzie, srategiile org manifesta influenta asupra regulilor.

  2)ADEVARAT:Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica.
  Actiunea politica reprezinta factorul active al transformarii institutionale si factorul explicative pentru persistenta anumitor aranjamente institutionale ineficiente, daca schimbarea sunt in beneficiul detinatorilor puterii politice.

  3)FALS:In finantarea proiectelor publice, decidentii politici utilizeaza si criteriul calcului economic.

  Calculul economic pune in miscare mecanismul institutional al profitului si falimentului. Profitul este un indicator de calitate al functiei antreprenoriale de alocare a resurselor, pierderea indicand erori de anticipare in alocarea si utilizarea resurselor.

  4)ADEVARAT: Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurselor.

  Preconditia aparitiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilor, fapt ce denota posibilitatea aparitiei conflictelor in privinta folosirii acestora. Functia definitorie a dreptului de proprietate este de a furniza un criteriu nearbitrar de rezolvare a conflictelor, prin stabiliraea unor reguli de posesiune.

  5)ADEVARAT: Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
  sau delta STR, care reprezinta analiza productiei nationale, evlutia la nivel macro, care depinde de calitatea ajustarii temporale a acesteia.

  6)FALS: Permanetizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt cosecinte ale problemei principal agent in sfera politica.

  In sfera politica, analiza problemei principal-agent releva pericolul ca institutiile politice democratice actaule sa esueze in prevenirea oportunismului politic.

  7) ADEVARAT: Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr-o socitate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.

  Proprietatea private este reprezentata de cetatenii care isi manifesta mai intes decat intreprinzatorii si vor folosi resursele mai chibzuit atunci cand se afla in proprietate private.

  8)FALS: In tranzitia la economia de piata, intre pivatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.

  Se caracterizeaza prin diferite tensiuni.

  9)FALS: Atunci cand, costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.

  In cadrul unei org , cum ar fi un SRL, apar costuri de organizare, acestea include costurile cu sttuctura org, cu planificarea ierarhiva , cu negocierea si monitorizarea sarcinilor in organizatie.

  10)ADEVARAT: Potrvit cadrului ins european, guvernele nationale care au deficite peste 3% din PIB, incalca Criteriile de la Copenhaga.

  Este un effect al reformei.

 79. 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor
  FALS
  deoarece strategiile organizațiilor pot influența desfășurarea unor instituții sau a modului de desfășurare și organizare. În același timp strategiile organizaționale sunt dependente de instituții

  • 1. Strategiile organizatiilor nu manifesta influenta asupra institutiilor.
   FALS, deoarece intre strategii si modul de desfasurare exista o relatie interdependenta , astfel incat strategiile organizatiilor manifesta influenta asupra institutiilor.
   2. Existenta pietei pentru serviciile managerilor profesionisti atenueaza problema principal-agent in sfera politica .
   FALS
   3. In finantarea proiectelor publice,decidentii politici utilizeaza si criteriul calculului economic.
   FALS, deoarece folosind calculul economic managementul birocratic nu poate fi verificat.
   4. Institutia dreptului de proprietate isi justifica existenta doar in conditiile raritatii resurelor.
   ADEVARAT.
   5.Ajustarea structurala este unul din factorii macroeconomici importanti ai progresului economic.
   FALS, deoarece ajustarea structurala este unul din factorii microeconomici importanti ai progresului economic.
   6.Permanentizarea deficitelor bugetare si a datoriei publice sunt consecinte ale problemei principal-agent in sfera politica.
   ADEVARAT.
   7.Proprietatea privata deriva din existenta libertatii, in sensul ca doar intr o societate libera se manifesta dreptul de proprietate privata.
   ADEVARAT, deoarece prin dreptul la libertate ai si dreptul la a detine posesii.
   8.In tranzitia la economia de piata, intre privatizare si reforma proprietatii este o relatie de la parte la intreg.
   ADEVARAT, privatizarea find un efect al reformei.
   9.Atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi reduce dimensiunea.
   FALS,deoarece atunci cand costurile de tranzactie sunt mai mari decat costurile de organizare, firma isi mareste dimensiunea, nu si-o reduce.
   10.Potrivit cadrului institutional european, guvernele nationale care au deficite de peste 3% din PIB incalca criteriile de la Copenhaga.
   FALS

 80. IONICA ANDREEA-MIHAELA, GRUPA 1414

 81. Costache Ionut Valentin 1411

 82. Gaura Andi-Ionut, grupa 10415, seria B, examen restanta.

error: