Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Test Microeconomie 2022 - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Test Microeconomie 2022

Share

Rezolvați aplicațiile următoare prin identificarea propozițiilor cu Adevărat (A) sau Fals (F), cu argumentarea răspunsului, și prin efectuarea calculelor necesare în cazul problemelor:

1...Frontiera posibilităților de producție este descrescătoare și concavă datorită rarității resurselor.

2. Utilitatea marginală poate fi negativă pentru anumite bunuri, cum ar fi înghețata consumată iarna ori încălzirea termică din toiul verii.

3. Când productivitatea medie este maximă, atunci productivitatea marginală este descrescătoare iar producția totală maximă.

4. Maximizarea profitului se realizează atunci când venitul marginal depășește costul marginal.

5. Conform legii generale a ofertei, creșterea prețului unui bun antrenează creșterea ofertei.

6. Dacă consumatorii anticipează creșterea prețului unui produs, atunci va crește cantitatea cerută din produsul respectiv.

7. Calculați costul de oportunitate a 10 unități din bunul X în raport cu bunul Y, dacă Px = 10 lei, iar Py = 25 lei.

8. Dacă funcția utilității este U(x,y) = x2 + 2y2 + 10, venitul consumatorului este 4500 lei, iar preturile bunurilor sunt Px = 2 lei și Py = 1 leu, calculați structura optimă a consumului.

9. Funcția costului total al producției unui bun este CT = 1000 + 10Q – 6Q2 + Q3. Care este modificarea procentuală a producției dacă costul fix mediu era initial 200 și apoi s-a redus la 100?

10. Identificați randamentele de scară existente în cazul în care funcția de producție a unei firme este: Q = 5KL.

11. Dacă productivitatea medie a muncii este de 10 produse/muncitor, calculați productivitatea marginală când producția crește cu 90% iar numărul de muncitori crește cu 30%.

12. Dacă prețul produsului unei firme este 20 lei, costul fix este de 500 lei, iar costul variabil mediu este 10 lei, determinați producția care corespunde pragului de rentabilitate.

Rezolvări

1..Fals – FPP este descrescătoare ca efect al rarității resurselor, însă FPP este concavă ca efect al evoluției crescătoare a costului de oportunitate (legea creșterii costurilor relative). Astfel, forma concava a FPP trebuie pusă în relația cu evoluția CO, nu cu raritatea resurselor.

2. Fals – Utilitatea marginală este o categorie economică subiectivă și ex-ante, aceasta nu poate fi niciodată negativă, deoarece evidențiază o relație între mijloace și scopuri. Pentru cei care prefera sa consume inghețată iarna, de exemplu, utilitatea marginală este pozitivă, ei urmăresc satisfacerea unui scop, a unei nevoi. Iar oamenii decid să consume o cantitate suplimentară dintr-un bun doar dacă așteptarea lor cu privire la satisfacție este pozitivă.

3. Fals – Productivitatea medie a muncii devine maximă în momentul în care este egală cu productivitatea marginală a muncii, iar producția totală este maximă în momentul în care productivitatea marginală a muncii este nulă (vezi relațiile dintre mărimea marginală și mărimea totală, respectiv relația dintre mărimea marginală și mărimea medie, inclusiv graficele aferente).

4. Fals – Condiția de maximizare a profitului este dată de egalitatea dintre costul marginal și venitul marginal. Atunci când venitul marginal depășește costul marginal, înseamnă că încă nu s-a ajuns la producția optimă, cea care maximizează profitul.

5. Fals – Conform legii ofertei, atunci când prețul crește, are loc creșterea cantității oferite, nu a ofertei. Din punct de vedere grafic, este vorba de deplasare de-a lungul curbei ofertei, în timp ce creșterea ofertei se reprezintă prin deplasarea spre dreapta a curbei ofertei (vezi distincția dintre cantitatea oferită și ofertă). Oferta este relația dintre preț și cantitate, este o funcție, nu se identifica prin cantitatea oferită.

6. Fals – Atunci când consumatorii anticipează creșterea prețului unui bun, vorbim despre factorul anticipativ din funcția cererii complete, care atrage creșterea cererii. Atunci când se modifică un alt factor din funcția cererii complete, în afară de prețul bunului, înseamnă că se modifică cererea, iar din punct de vedere grafic este vorba despre deplasarea curbei cererii. Vezi distincția dintre cerere și cantitatea cerută: cererea este relația dintre preț și cantitate, este o funcție, nu se identifica prin cantitatea cerută.

7. Cop X = Px / Py = 10/25 = 0,4y. Așadar, Cop 10X = 0,4Y x 10 = 4Y

V = X.Px + Y.Py => 4500 = 2X + Y

8. Umgx/Umgy = Px/Py  => 2X/4Y = 2/1   => 2X = 8Y => X = 4Y

4500 = 2(4Y) + Y = 9Y => Y = 500 iar X = 4Y = 4 . 500 = 2000

9. Din funcția CT, rezultă că CF = 1000

CFMo = CFo/Qo, astfel 200 = 1000/Qo => Qo = 5

CFM1 = CF1/Q1, deci 100 = 1000/Q1 => Q1 = 10

∆%Q = ((Q1-Q0)/Q0) x 100 = 100%, așadar, producția crește cu 100%.

10. Dacă se dublează factorii de producție, rezultă Q1 = 5.2K.2L = 20KL = 4 . 5KL = 4 . Q0

Prin urmare, când factorii de producție se dublează, producția crește de 4 ori, ceea ce înseamnă că în cazul firmei există randamente de scară crescătoare.

11. WmgL = ∆Q / ∆L

Q1 = Q0 + (90/100)Q0 = 1,9Q0

L1 = L0 + (30/100)L0 = 1,3L0

∆Q = Q1 – Q0 = 1,9Q0 – Q0 = 0,9Q0

∆L = L1 – L0 = 1,3L0 – L0 = 0,3L0

WmgL = 0,9Q0 / 0,3L0 = (0,9/0,3) . WmL0 = 3 . 10 = 30

12. Pragul de rentabilitate înseamnă Profit = 0, deci VT = CT

P . Q = CF + CV, așadar P . Q = CF + CVM . Q

20Q = 500 + 10Q, deci 10Q = 500, deci Q = 50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

262 raspunsuri la: " Test Microeconomie 2022 "

 1. Ardelean Valentina spune:

  Seria B Grupa 312

  1. Consider aceasta propozitie ca fiind adevarata deoarece in cazul in care numarul de resurse este micsorat sau limitat, frontiera posibilitatilor de productie este descrescatoare si concava. IN acest caz, odata cu micsorarea resurselor sau limitarea acestora, ele vor mai greu de utilizat sau mai greu de procurat, ceea ce va duce la o productie mai mica.

  2. Aceasta propozitie este falsa deoarece utilitatea marginala nu poate fi negativa in nicio situatie. Acest lucru depinde de scopul fiecarei actiuni. De exemplu in cazul in care un om doreste sa consume un mar pe care il taie in bucati, dupa ce va termina de mancat prima bucata gradul de satisfactie va fi maxim iar apoi, continuand consumaera celorlalte bucati, gradul de satisfactie va scadea treptat dar nu va ajunge niciodata sa fie negativ. Asadar, utilitatea marginala nu va putea fi negativa deoarece niciun om nu intreprinde nicio activitate care nu ii aduce niciun beneficiu.

  3. Fals deoarece in momentul in care productivitatea medie este maxima, productivitatea marginala este egala cu productia totala, astfel productivitatea marginala nu are cum sa fie descrescatoare.

  4. Aceasta propozitie este falsa deoarece pentru maximizarea profitului este necesar ca venitul marginal sa fie egal cu costul marginal. Venitul marginal reprezinta modificarea venitului total asociat cu o unitate, iar costul marginal este modificarea costului total pentru o unitate suplimentara de productie.

  5. Consider aceasta afirmatie adevarata deoarece producatorii vor oferi o cantitate mai mare la preturi inalte decat la preturi scazute. Asadar, oferta creste o data cu cresterea preturilor.

  6. Adevarat, deoarece fiecare consumator isi doreste sa achizitioneze bunuri la un pret cat mai mic. Asadar, in situatia in care urmeaza o scumpire, consumatorii vor cumpara o cantitate mai mare doarece vor avea nevoie de ea si in viitor doar ca pretul va fi mai mare, asadar aleg sa cumpere mai multe produse la un pret mai mic.

  7. Aplicand formula Costului de oportunitate pentru preturi vom obtine un raport dintre Px si Py egal cu 0,4. Pentru 10 unitati din bunul X se va obine 10*0,4= 4.

  8. Inlocuind in relatia venitului Px si Py obtinem 4500=x*2+y. Calculand UmgX prin derivarea UT obtinem UmgX=2x. Analog UmgY=4y. Cunoastem faptul ca raportul dintre UmgX si UmgY este egal cu raportul preturilor, astfel obinem faptul ca 2x=4y. Inlocuind in relatia venitului vom obtine 9y=4500, asadar y=500 si x=2000.

  9.

  10. Pentru a fala tipul de randament, vom dubla funtia de productie a unei firme, obtinand Q=5*2K*2L. Asadar, Q=20KL, asadar productia creste mai rapid, deci avem randamente de scara crescatoare.

  11. Q1 va fi egal cu Q0+90/100*Q1= 1,9Q1. Analog L1=1,3L0. Wmgl=Q1/L1, astfel 10=1,9Q0/1,3L0.

  12.CF=500
  CVM=10 . Aplicand formulele, Costul fix+ CV= p*q Inlocuind cu cifre, obtinem 500+10Q=20Q. Asadar, 500=10Q, deci Q=50. Asadar productia este 50.

 2. Nita Cristina Magdalena spune:

  Grupa 332 Seria B – Restanta an 2

  1.FALS
  Forma concavă a FPP sugerează existenta unui cost de oportunitate crescător iar datorită acestui aspect FPP concavă constituie reprezentarea adecvată a realității astfel va fi numita frontiera normala a pisibilitatilor de producție.

  2.FALS
  Utilitatea marginală poate fi definită ca suplimentul de utilitate ce decurge din consumarea unei doze suplimentare dintr-un bun X, sau raportul suplimentului de utilitate totală la suplimentul de consum din același produs.
  ​Pentru că mereu mărimea intensității unei nevoi va crește continuu și neîntrerupt, va trece pragul de satisfacție, intervine reversul, adică insatisfacție, iar Umg va fi negativă.
  De exemplu, Andreea a fost invitată la nunta celei mai bune prietene, iar la servirea tortului, după câteva (zeci) de felii, Andreea își astâmpără pofta și în aceste condiții, ar înceta să mai mănânce, însă prietena ei, aflată la cel mai important moment din viața sa, o invită să nu cumva să lase în farfurie vreo bucățică din acest delicios tort. Pentru a-i face pe plac prietenei, Andreea continuă să mănânce și să laude minunea de tort, însă nici în acest moment nu intră în scena ,,Umg negativă”, căci scopul Andreei este altul, acela de a-i face pe plac prietenei sale , caz în care epuizarea tortului nu este decât mijlocul necesar atingerii scopului propus.
  În acest sens, Umg nu poate fi niciodată negativă, pentru că nimeni nu va decide să întreprindă o acțiune dacă întrevede, la nivel de cauzalitate mijloace-scopuri, că acțiunea respectivă îi va aduce insatisfacție, îl va îndepărta de scopul urmărit.

  3.FALS
  Productivitatea marginala a muncii reprezintă scopul de produvctie datorat creșterii cu o unitatea a factorului munca.

  4.FALS
  Condiția ca productivitatea medie a muncii sa fie maxima este aceea ca

  5. ADEVARAT
  Conform notelor de curs, pe piața oamenii isi reduc cantitatiile cerute atunci când prețurile cresc. Însă, prețul unui bun și cantitatea cerută se manifesta intr-o relație inversa adică la un preț mai mare pe piața consumatorii vor solicita o cantitate mai mică din bunul respectiv. Contrariul legii este ca cererea creste când prețul scade.

  6.ADEVARAT
  Atunci când creste prețul bunului A (caeteris paribus) creșterea cantității solicitate din bunul B, astfel cele doua bunuri se numesc sustituibile.

  7.CoPx=y/x=25/10=2,5

  8.Umgx=(UT)’x=2x și Umgy=(UT)’y=4y, facem sistem V=xPx+yPy care este egal cu 4500=2x+y; Umgx/Umgx=Px/Py => 2x/4y=2x/y =>

  9.CFM=CF/Q
  CT=CF+CV => CF=1000
  CFM1=1000/Q=> 200=1000/Q => Q=5
  CFM2=1000/Q=>100=1000/Q=>1000/100=10

  10.Q=aKL
  K=a*k
  L=a*l
  Q1=a5 *akL= a5 Q => randamentul de scara crescatoare.

  11.WmL=Q/L=10
  L1=Lo+Lo*90/100=Lo(1+0,9)=1,9Lo
  Q1=Q0+Qo*30/100=Qo(1+0,3)=1,3Qo
  WL1=Q1/L1=1,3Qo/1,9L1=6,84
  WmgL=deltaQ/deltaL=Q1-Qo/L1-L0=1,3Qo-Qo/1,9Lo-Lo=0,3Qo/0,9Lo=0,3/0,9*10=3,33

  12.
  CVM=CV/Q =>CV=5Q
  Pr=0 => VT=CT
  P*Q=CF+CV
  20Q=500+10Q => Q=50
  Sunt necsarea 50 de cărți pentru a ajunge la profit=0

 3. Firu Alexia Nadine spune:

  Grupa 328, seria A restanta

  1.Adevarat
  Aceasta se deseneaza concav si reprezinta costul de oportunitate, dar evolutia ei este crescatoare datorita legii cresterii costurilor relative. Daca sunt raritati, aceastabeste descrescatoare

  2.Fals
  Utilitatea marginala nu poate fi negativa deoarece aceasta pune in evidenta o relatie intre nevoi si scopuri. Pentru persoanele care vor sa consume inghetata iarna, utilitatea marginala este pozitiva deoarece isi satisfac nevoia.

  3.Adevarat
  Datorita graficului productivitatii medii si marginale, putem spune ca atunci cand productivitatea medie a muncii este maxima, este egala cu productivitatea marginala fiind pozitiva si descrescatoare.

  4.Fals
  Maximizarea profitului se realizeaza atunci cand costul marginal este egal cu venitul marginal sau cand profitul marginal este zero.

  5.Adevarat
  Deoarece cresterea/scaderea pretului unui bun corespunde cresterii/scaderii cantitatii, iar acest fapt duce la antrenarea cresterii ofertei, oferind unei cantitati mai mari un pret mai ridicat decat celor cu pret redus.

  6.Fals
  Daca pretul este crescut, nu va exista un exces de cerere deoarece cantitatea oferita va fi mai mare decat cantitatea ceruta. Astfel, vanzatorii nu vor putea vinde cat doresc, insa cumparatorii vor putea cumpara cat doresc.

  7.Px=10
  Py=25
  CoPx=10/25=0,4
  CoPy=25/10=2,5

  8. V=XPx+YPy
  4500=2X+1Y
  2250=X+1Y
  Umgx/Umgy=Px/Py
  Umgx=UT=x2+2y2+10=x2+10
  Umgy=UT=2y2+10
  x2+10/2y2+10=2/1
  y/x=2/1=x=1y
  2250=1y+1y=2y
  y=1125
  x=1y
  y=1125
  structura optima de consum este 1125x si 1125y

  9.CF=1000
  CFM=CF/Q
  200=1000/Q
  Q=5
  100=1000/Q
  Q=10

  10.Q=5KL
  Q0=L0,9*K0,3
  Q1=5(L0,9*K0,3)
  Q1=5Q0-Randamente de scara crescatoare

 4. Dănilă Iuliana spune:

  Grupa 327, Seria A, Anul 2

  1. A
  Afirmatia este adevarata deoarece cu timpul resursele scad, devenind mai rare, astfel frontiera posibilitatilor de productie este descrescatoare si concava.

  2. F
  Afirmatia este falsa deoarece utilitatea marginala nu poate fi egala cu 0 in situatia data, fiindca utilitatea totala a bunurilor respective nu este totala.

  3. A
  Corectitudinea afirmatiei vine din faptul ca atunci cand productia totala este maxima, evident ca si productivitatea medie este maximizata, situatie in care productivitatea marginala descreste.

  4. F
  Atunci cand nivelul de productivitate este cel la care custul si incasarea marginale sunt egale se realizeaa situatia in care producatorul castiga cel mai mare profit posibil.

  5. A
  Cresterea pretului duce la faptul ca producatorii isi permit sa faca angajari noi, ceea ce contribuie la cresterea ofertei. Cele doua fiind in relatie directa.

  6. A
  Ca si in cazul cresterilor recente de carburanti consumatorii au tendinta atunci cand anticipeaza o crestere a preturilor de a cumpara produse de care nu au sau nu au nevoie pentru a nu fi nevoiti in viitor sa le cumpere la preturi mai mari.

  7.
  CO= ce se renunta/ce se obtine
  CO X= Px/Py = COx= 10/25= 0.4
  CO 10x 0.4= 4

  8.
  V=x*Px+ y*Py
  UMGx/UMGy= Px/Py
  UMGx=UT x= 2x
  UMGy=UT y= 4y
  2x/4y= 2/1 = 2x/4yv= 2 = 2x8y = x=4y

  4500= 4y*2+y*1
  4500= 9y = y=4500/9= 500
  x=4y = x=4*500 = x=2000

  9.
  CT=1000+10Q-6Q2+ Q3
  CFM=200
  CFM1=100
  CFM=CF/Q0 = 200=1000/Q0 = Q0=5
  CFM1=CF/Q1 = 1000/Q1 = Q1=10
  I=Q0/Q1=0, 5X100=50%

  10.
  Q0=5KL/*2
  Q1=10K*10L = Q1=10KL
  Rezulta randament constant. Productia se va dubla prin dublarea factorilor de productie.

  12.
  PR=0
  CT=VT
  CF+CV=P*Q
  CF+CVM*Q=P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=50

 5. Ivascu Maria spune:

  Grupa 349 , seria A

  1. Adevarat deoarece resursele sunt limitate si in consecinta pe masura ce productia creste, costul marginal creste pana intr-un punct de maxim , apoi urmeaza un trend descendent.

  2. Adevarat deoarece in exemplele date utilitatea marginala este negativa pentru ca mancatul inghetatei iarna si incalzirea vara produc un disconfort.

  3. Fals deoarece in aceste conditii productivitatea marginala este egala cu 0.

  4. Fals deoarece maximizarea profitului se realizeaza atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5. Fals deoarece oferta ramane neschimbata , iar cererea se modifica.

  6. Adevarat deoarece consumatorii vor cumpara din ce in ce mai multa cantitate pana se va scumpi produsul respectiv , asadar cantitatea ceruta va creste .

  7. CO = Py/Px
  Px = 10 lei
  Py = 25 lei
  25/10=2,5 => 1x = 2,5 y
  10x = 25y

  8. U(x,y) = x2 + 2y2 + 10
  V = 4500 lei
  Px = 2 lei
  Py = 1 leu
  2x+y=4500
  Umgx = 2x
  Umgy = 4y
  Umgx/Umgy = Px/Py
  2x/4y = 2
  x = 4y
  8y+y = 4500
  y = 500
  x = 2000

  9. CT = 1000+10Q-6Q2+Q3
  CFM0 = 200
  CFM1 = 100

  CF = 1000
  CFM = CF/Q
  CFM0 = CF/Q0
  Q0 = 1000/200 = 5
  Q1 = 1000/100 = 10
  *delta*%Q = 10/5 – 1 = 100%

  10. Q = 5KL
  Q'(K) = 5
  Q'(L) = 5
  => randamente de scara constante

  11. Wm = 10
  Wmgl = ?

  Q1 = 1.9%
  L1 = 1.3%
  Wmgl = Q1/L1 = 1,9Q0/1,3L0 = 1.46

  12. P = 20 lei
  CF = 500 lei
  CVM = 10 lei
  Q = ?

  P x Q = CF + CV
  CV = CVM x Q
  20Q = 500+10Q
  Q = 50

 6. Boțilă Alexandru-Gabriel spune:

  Grupa 346 Seria A
  1) Fals.
  FPP este descrescătoare și crescătoare datorită costului de oportunitate. FPP reprezintă cele mai eficiente combinații realizabile dintre două bunuri economice, iar costul de oportunitate reprezintă cantitatea sacrificată din bunurile economice pentru pentru creearea bunurilor economice.
  2) Adevărat. Utilitatea marginală reprezintă satisfacția consumatorului față de ultima unitate consumată dintru-un bun. De exemplu, aleg să i-au masa în oraș și îmi comand o friptură. După prima friptură consumată mă voi simții foarte satisfăcut, însă dacă voi mai comanda o altă friptură, nu voi mai primii același sens de satisfacție deoarece prima friptură mi-a potolit foamea. Deci, utilitatea marginală poate să fie și negativă.
  3) Fals. Productivitatea marginală reprezintă aportul în planul de producție al fiecărei unități suplimentare din factorul de produție variabil. Productivitatea marginală reprezintă sporul de producție datorat creșterii cu o unitate a factorului de muncă. Dacă productivitatea unitară crește, atunci productivitatea marginală nu va scădea.
  4) Fals. Condiția de maximizare a profitul, sau formula este Vmg=Cmg (Venitul marginal este egal cu costurile marginale).
  5) Adevărat. Dacă prețul unui bun crește, atunci vânzătorul are tot interesul de a putea vinde cât mai mult din acel produs.
  6) Adevărat, dacă este anticipată creșterea prețului unui bun economic atunci consumatorii vor încerca să achiziționeze mai mult din bunul respectiv. Un exemplu din realitate ar fii aceea perioadă de la începutul anului 2022 unde a fost anticipat de către consumatori creșterea prețului la benzină și motorină.
  7) Formula costului de oportunitate: Px/Py = 10/25 = 0,4 Y. Dacă producătorul alege să consume 10 unități din X, atunci costul de oportunitate pierdut din Y este 10*0,4= 4.
  8)
  9) CT = Q^3 – 6Q^2 + 10Q + 1000
  10)
  11)
  12) Pret produs = 20 lei, CF = 500 lei, CVm = 10 lei, Q=?
  Pr (profit) = 0
  CVm = CV/Q
  CT=VT
  CF + CV = P*Q
  Folosesc formula lui CT cu datele din problemă:
  20Q = 10Q + 500 => 30Q = 500 => Q=50
  Deci, sunt necesare 50 de produse pentru un profit = 0.

 7. Birea Andreea Laura spune:

  Birea Andreea Laura
  Restanta fosta grupa 302 seria A

  1. Fals
  Forma concava a FPP sugereaza existenta unui cost de oportunitate crescator. Inclinatia mai mare a tangentei in punctul reprezentand pachetul x2,y1 fata de tangenta in punctul reprezentand pachetul x1,y2 arata un cost de oportunitate crescator si pentru bunul x pe masura ce cantitatea produsa din aceasta este mai mare. Deoarece FPP concava constituie reprezentarea adecvata a realitatii ea va fi numita frontiera normala a posibilitatilor de productie.

  2. Fals
  Utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa deoarece nimeni nu poate sa decida, sa interprinda o actiune daca intevede, la nivel de cauzalitate, mijloace-scopuri, ca actiunea respectiva nu-i va aduce satisfactie, il0 v-a indeparta de scopul urmarit.

  3. Fals
  Atunci cand productivitatea medie este maxima atat productivitatea marginala cat si porductia totala vor inregistra cresterii.

  4. Fals
  Maximizarea profitului este procesul prin care o afacere determina pretul si nivelul de productie care genereaza cel mai mare profit. Alegerea de maximizare a profitului pentru o firma perfect competitiva v-a avea loc la nivelul productiei in care venitul marginal este egal cu costul marginal. VMG=Cmg

  5. Adevarat
  Intre pret si cantitatea oferita este o relatie directa. Cand pretul creste, ofertantii anticipand oportunitatiile de crestere a profitului, vor decide sporirea cantitatii oferite.

  6. Adevarat
  Daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare atunci cererea in prezent va creste. De exemplu s-a anuntat cresterea pretului la carburant toata lumea s-a dus sa alimenteze astfel cererea a fost mare.

  7.

  8. Umgx=UT’x= 2x
  Umgy=UT’y= 4y
  V=x*Px+y*Py=> 4500= 2x+y
  Umgx/Umgy=Px/Py=>2x/4y= 2/1=>2x=8y=>x=4y
  4500=2*4y+y
  9y=4500=>y=500
  x=2000

  9. CT=CV+CF
  CFM0=200
  CFM1=100
  CFM0=CF/Q0=1000/Q0
  200=1000/Q0=> Q0=1000/200=5
  CFM1=CF/Q1=>Q1=1000/100=>10
  deltaQ= Q1-Q0= 10-5= 5

  10. Presupunem ca dublam atat Q cat si L si vom obtine
  Q1=2*(5*K)*(2*L)
  Q1=4*(5*K*L)
  Q1=4Q0

  11. WmL=Q0/L0
  Q1=Q0+Q0*90/100=> 1,9Q0
  L1=L0+L0*30/100=> 1,3L0
  WmgL= (1,9Q0-Q0)/(1,3L0-L0)= 0,9Q0/0,3L0
  WmgL=(0,9/0,3)*WmL
  WmgL= 3*10=30 produse/lucrator

  12. Pr=0
  CT=VT
  CT=CF+CV=P*Q
  500/Q+100=20*Q
  500+100Q=20Q2
  20Q2-100Q-500=0|/20
  Q2-5Q-25=0

 8. Adam Daniel-Paul spune:

  Restantier- an 3 grupa 345

  1.Adevarat- deoarece concavitatea arata un cost de oportunitate crescator.

  2.Fals- matematic este posibil insa, in cazul microeconomei nu este, deoarece ne confrunatam cu situatia consumatorului rational, unde consumul de unitati succesive peste pragul de satietate nu are sens.

  3.Adevarat- deoarece in cazul productivitatii maxime, ne aflam in cadranul 2, unde productivitatea marginala este descrescatoare si cea medie creste.

  4.Fals- maximizarea profitului se realizeaza atunci cand venitul marginal si costul marginal sunt egale.

  5.Fals- cresterea pretului unui bun antreneaza cresterea cantitatii oferite, nu a ofertei.

  6.Adevarat- deoarece consumatorii vor sa profite de preturile din prezenta (considerate de ei mai mici)

  7. Px= 10 lei
  Py= 25 lei
  C.O.= Px/Py = 10*10/25 = 4

  8. U(x,y)= x2+2y2+10
  Px = 2 lei
  Py = 1 leu
  V = 4500 lei
  Umx/px = Umgy/py => 2x/2=4y/1 => x=4y
  X*Px+y*Py=V => 2x+y = 4500 => 9y = 4500 => y=500 si x=500*4=2000

  9. CT=1000+10Q-6Q2
  CFM=CF/Q, CF0=CF! => Q=CF/CFM; /\(delta)%Q = (Q1-Q0)/Q0*100%=(CF/CFM1-CF/CFM0)/(CF/CFM0)*100%=(1000/100-1000/200)/(1000/200)*100%=(10-5)/5*100%=100%

  10.Derivand in functie de K ne da 5L si derivand in functie de L ne da 5K.Asta inseamna ca o crestere a factorilor cu o unitate duce la o crestere de 5 ori a cantitatii, deci avem randamente crescatoare.

  11.Wmg= /\Q / /\L = (Q1-Q0)/(L1-L0)=(1.9Q0-Q0)/(1.3L1-L0)=0.9Q0/0.3L0=3Q0/L0
  W0= 3*10 = 30

  12.Pr=o => CA=CT => P*Q=CFM*Q+CVM*Q=>20Q=500+10*Q => 10Q=500 => Q=50

 9. Popovici Bianca spune:

  Grupa 312, Seria B
  1.Fals, deoarece Fpp este concava. Panta Fpp nu o reprezinta raritataea resurselor, ci de evolutia costului de oportunitate. Deci, in concluzie, Fpp este crescatoare.

  2. Fals, deoarece ulilitatea marginala nu poate sa fie niciodata negativa.

  3.Fals, deoarece, daca WmgL> WmL rezulta WmL creste, daca WmgL<WmL rezulta WmL scade si daca WmgL =WmL rezulta ca, WmL este maxim. Cand productivitatea medie este maxima, este egala cu productivitatea marginala, atunci cand productivitatea marginala este descrescatoare si pozitiva.

  4.Fals,deoarece maximizarea profitului se realizeaza atunci cand Vmg estge egal cu Cmg.

  5.Fals,deoarece, conform legii generale a ofertei, cresterea pretului unui bun antreneaza cresterea cantitatii ofertei.

  6.Adevarat, deoarece daca oamenii anticipeaza ca pretul bunului o sa creasca , atunci, automat va creste si cererea.Oamenii cumpara mai mult in prezent, la pretul actual, in loc sa cumpere in viitor, cand pretul va creste.

  7.Copx=y/x=25/10, rezulta ca, costul de oportunitate este 2,5.

  8.Formula venitului este V= x*Px+y*Py, rezulta ca, 4.500= x*2+y*1, rezulta ca, 4.500=2x+y. Din formua Umgx/Umgy= Px/Py=1/2. Rezulta ca,x=2y, rezukta 2x+y=4500, rezulta ca, 2x2y+y,y=900, iar x=1800.

  9.

  10.Presupunem dublarea factorilor de productie, iar din formula Q0=K*L rezulta ca, raspunsul este 20 KL, randamentul fiind crescator.

 10. Oprina Ana-Maria
  grupa 312 seria B

  1. fals
  Panta frontierei posibilitatilor de productie este reprezentata de evolutia costului de oportunitate,nu de raritatea resurselor.

  2.fals
  Utilitatea marginala reprezinta satisfactia atribuita unei unitati suplimentare dintr-un bun. Incalzirea termica in timpul verii creeaza disconfort consumatorului, astfel incat el nu alege sa o utilizeze. Neutilizand un produs, acesta are utilitatea marginala 0, deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa.

  3. fals
  Atunci cand productivitatea medie este maxima aceasta este egala cu productivitatea marginala, iar productia creste.

  4. fals
  Profitul maxim se obtine atunci cand derivata intai a fucntiei profitului este egala cu 0. Profitul= VT-CT. Cand derivam aceasta functie obtinem ca profitul derivat= VT derivat-CT derivat. VT derivat este egal cu venitul marginal, iar CT derivat este egal cu costul marginal.Deci, conditia de maximizare a profitului este: venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5. adevarat
  Intre pret si cantitatea ceruta este o relatie directa deoarece atunci cand pretul va creste, cantitatea oferita va creste intrucat producatorii urmaresc cresterea profitului.

  6. adevarat
  Atunci cand consumatorii anticipeaza cresterea pretului unui bun( pretul inca nu a crescut) acestia vor incerca sa cumpere cat mai mult la pretul de dinaintea cresterii. De exemplu, in momentul in care s-a presupus cresterea pretului litrului de motorina, consumatorii au cumparat cantitati mari de motorina pentru a preveni cumpararea la un pret mai mare.

  7. V= x*Px+y*Py

  8.U(x,y)= x2+2y2+10
  V=4500
  Px=2 lei
  Py=1 leu

  V= x*Px+y+Py
  4500= 2x+y
  Umgx=U derivat in functie de x
  Umgy= U derivat in functie de y
  Umgx= 2x
  Umgy= 4y
  Umgx/Umgy= Px/Py la echilibru
  2x/4y=2/1
  x/2y=2
  x=4y
  4500=2x+y
  4500= 4y+y
  y=4500/5
  y=900
  x= 4*900
  x=3600

  9. CT=1000+10Q- 6Q2+ Q3
  CFM0=200
  CFM1=100
  Rezulta ca Q1= 50% din Q0, deci Q scade cu 50%
  CFM= CF/Q
  Indicele CFm= Indicele CF/Indicele Q
  CF=constant
  Rezulta ca IndiceleCF=1
  Indicele Q= -50%+ 100%= 50%= 0,5

  10.Q0=5KL
  Dublam factorii de productie
  Q1=5*2K*2L
  Q1=20*K*L
  Q1= 4*5KL
  Q1= 4Q0
  Randamentele de scara sunt crescatoare

  11. WmL=10 produse/muncitor
  Q creste cu 90%
  L creste cu 30%
  WmgL= Q/L

  12. P=20 lei
  CVm=10
  CVm= CV/Q
  CV=CVM*Q
  CT= CV+CF
  CT=500+ 10Q
  prag de rentabilitate:profitul este 0
  profitul= VT-CT
  VT=CT
  VT= P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=50

 11. Papuc Dorina Pavel spune:

  Grupa 312 Seria B

  1. Fals
  Frontiera productiilor este concava. Panta frontierei posibilitatilor de productie este reprezentata de evolutia costului de oportunitate si nu de raritatea resurselor, astfel aceasta este crescatoare.

  2. Fals
  Utilitatea marginala nu poate fi negativa
  Utilitatea este definită prin satisfacția pe care cineva speră sau dorește să o obțină consumând o anumită cantitate de bun economic sau desfășurând o anumită activitate. Astfel, utilitatea este ceea ce se întâmplă în mintea unei persoane înainte ca aceasta să acționeze și atribuie unui bun dat ceea ce se numește “utilitate marginală pozitivă”, înțeleasă ca șansa de a obține o satisfacție posibilă. În acest sens, utilitatea marginală nu poate fi niciodată negativă, deoarece nimeni nu va alege să întreprindă o acțiune dacă crede că aceasta îi va aduce nemulțumire sau îl va îndepărta de obiectivul său.

  3. Fals
  Cand productivitatea medie a muncii este maxima, atunci ea este egala cu productivitatea marginala, astfel productivitatea marginala este descrescatoare si pozitiva

  4. Fals
  profitul maxim se obtine la productia pentru care distanta dintre curba CT si curba VT este maxima, VT>CT. Profitul maxim se obtine in punctul in care Cmg=Vmg

  5. Fals
  Conform legii generale a ofertei, cresterea pretului unui bun antreneaza cresterea cantitatii ofertei.

  6. Adevarat
  Daca consumatorii anticipeaza cresterea pretului unui produs, atunci cantitatea ceruta a produsului respectiv va creste.

  7.

  10. 20KL

 12. Pascu Victoria Ana-Maria spune:

  Grupa 312 Seria B

  1.Fals. Ceea ce intereseaza este evolutia costului de oportunitate, iar nu raritatea resurselor (fpp este crescatoare).

  2.Fals. Utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa deoarece nimeni nu va decide sa inteprinda o actiune daca intrevede, la nivel de cauzalitate mijloace-scopuri, ca actiunea respectiva ii va aduce insatisfactie, il va indeparta de scopul urmarit.

  3.Fals. Daca productivitatea medie a muncii este maxima atunci este egala cu productivitatea marginala, astfel productivitatea marginala este descrescatoare si pozitiva.

  4.Fals. Profitul maxim se obtine in momentul in care venitul marginal este EGAL cu costul marginal. Profitul maxim poate fi obtinut de catre o productie pentru care distanta dintre curba venitului si cea a costului este maxima (VT>CT).

  5. Adevarat. Conform legii generale a ofertei, atunci cand pretul unui bun creste acesta antreneaza si cresterea ofertei.

  6.Adevarat. Un exemplu relevant chiar din romania ar putea fi cel legat de cresterea pretului carburantilor. In momentul in care consumatorii au aflat informatii cu privire la o posibila scumpire a pretului carburantilor acestia au creat niste cozi imense pentru a cumpara produsul respectiv la pretul de dinaintea scumpirii.

  7. Cox= – delta y/ delta x => y/10x => -25/ 10*10 = -25/100 => cox = 4

  8.

  9. CFM=Cf/Q=200
  CFM2=100 –> Q a crescut cu 100%

  10. wm=QL = 10 Q/L
  Wmg = Delta Q /Delta L => Q1-Q0/ L1-L0 =>
  Wmg = 90/30 = 3

 13. PANAITE DENISA spune:

  GRUPA 312
  SERIA B

  1. FALS

  Frontiera posibilităților de producție este concavă ,deoarece panta frontierei posibilităților de producție este reprezentată de evoluția costului de oportunitate , nu de raritatea resurselor, prin urmare fpp este crescătoare.

  2.FALS

  Utilitatea marginală este întotdeauna o categorie subiectivă , deci nu poate fi vreodată negativă , deoarece aceasta semnifica o legătură între mijloacele folosite și scopul dorit . Pentru acele persoane care prefera să mănânce înghețată iarna , utilitatea marginală este pozitivă , deoarece scopul lor este acela de a obține satisfacție .

  3.FALS

  Atunci când productivitatea medie a muncii este maxima atunci aceasta este egală cu productivitatea marginală , iar în acest punct productivitatea marginală este descrescătoare și pozitivă .

  4.FALS

  Profitul maxim se obține la acea producție pentru care distanta distanta dintre curba VT și curba CT este maxima , VT este mai mare decât CT . Profitul maxim se obține în punctul în care Vmg este egal cu Cmg .

  5.FALS

  Conform legii generale a ofertei , creșterea prețului unui bun antrenează cresterea cantității ofertei.

  6.ADEVARAT

  Daca cineva anticipează că prețul unui bun creste in perioada următoare , atunci în prezent cererea va creste , deoarece se preferă achiziționarea unei cantități mai mari din bunul respectiv, când încă are prețul scăzut.

  7. Copx= X/y rezultă că Copx = 10/25 = 0,4
  Copx = 0,4 y sacrificat pt o unitate din x
  Copx = 4

  8.Ut= x2 + 2y2 + 10
  V = 4500 lei
  Px= 2
  Pt = 1

  V = X *px + y*Py
  Umgx/umgy= px/py

  4500= 2x+y
  2x/4y=2/1 rezultă că 4y= X
  4500=5y
  Y= 900
  X= 36

  Structura optima a consumului este 900x 36Y

  9.CT= 1000 +10Q +6Q2 +Q3
  CFM0= 200
  CFM1= 100

  CF= 1000

  CFM0= CF/Q
  200= 1000/Q
  Q=5

  Q1 = 1000/ 100
  Q1= 10

  Modificarea procentuala este egală cu Q1-Q0/ Qo= 1 înmulțit cu 100 %

  10.
  Q=5KL
  Prin dublarea factorilor de producție rezultă randament de scara descrescator .
  2q= 10kl
  Factorii sunt mai mari decât producția.

  11. WmL= 10 produse
  Q1= 90 la suta din Qo plus Qo
  L1= Lo plus 30 la sută din lo
  Wmgl = Qo + 90% Qo – Q0 / 30% lo – lo = 0,9/0,3 înmulțit cu 10 resulta
  Wmgl = 30

  12. In pragul de rentabilitate profitul este egal cu 0

  Cv= cvm înmulțit cu q și este egal cu 10 Q

  VT = P ori Q și este egal cu 20 Q

  Ct egal cu 500 plus 10q
  Ct egal cu Vt
  500 +10 Q = 20 Q

  Q= 50

 14. Panciu Costin-Matei spune:

  Grupa 312, Seria B

  1.adevarat-Inclinatia fpp este descrescatoare si concava si permite stabilirea eficientei,ineficientei sau imposibilitatii de a realiza un program de productie.Se presupune ca exista 2 factori de productie in cantitate fixa cu care trebuie sa realizam 2 bunuri.Daca utilizam incomplet factorii de productie sau ii utilizam ineficient, atunci vom obtine un pachet ineficient.Pentru a obtine o combinatie eficienta a celor 2 bunuri trebuie sa utilizam factorii de productie disponibili realizand productii simultane maxime

  2.Adevarat-Poate fi si negativa daca consumatorul va consuma un numar de doze de inghetata,respectiv incalzire termica care depaseste pragul in care utilitatea totala este maxima(utilitatea totala fiind zero).Utilitatea marginala este interpretata in functie de nevoile consumatorului,de aspiratile sale.Ea are un caracter subiectiv.Depinde de intentisatea nevoilor consumatorului, de raportul pe care acesta il stabileste intre un bun si nevoile sala determinate in conditii de loc si timp

  3.Fals-Cand productivitatea medie este maxima, ea este egala cu productivitatea marginala.Productia totala creste chiar si atunci cand productivitatea marginala este descrescatoare

  4.Fals-Profitul total este maxim cand venitul marginal este egal cu costul marginal.
  Producatorul va decide sa extinda in mod succesiv productia atata vreme cat pentru fiecare unitate de produs suplimentara incasarile ocazionate vmg sunt mai mari decat costurile respectivei cresteri de productie cmg

  5.Adevarat-La un pret mare si in crestere agentii economici tind sa fie interesati sa produca si sa vanda un bun si invers

  6.Adevarat-Orice persoana, fie ea in calitate de consumator sau de producator, isi proiecteaza actiunile atat pe piata prezenta, cat si pe o piata viitoare: actiunile dinprezent reflecta intotdeauna anumite anticipari cu privire la evolutia evenimentelor.De Exemplu, daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare, atunci cererea va creste.Similar , daca se anticipeaza reducerea pretului , cererea se reduce in asteptarea unui pret mai mic.

  7.10×10=100 , 100:25=4

  8.U(x,y)=x2+2y2+10
  V=4500
  Px=2
  Py=1
  U(X)=2X=4Y
  U(y)+2=4y
  2x+1y=4500
  2x+4=4+8y
  2x-8y=0
  -2x=8y=0
  2x+y=4500
  9y=4500
  x=2000
  2000x=500y

  9.CT=1000+10Q-6Q2+Q3
  %Q=?
  CFM0=200
  CFM1=100
  CF=1000
  CV=10Q-6Q2+Q3
  Q0=5
  Q1=10

  10.Q=5KL
  K1=2Ko
  L1=2Lo
  Q1=5x2Kox2Lo
  Q1=20KoLo
  Q1=20Qo

  11.Wl=10
  WMG=?

  12.P=20lei
  CF=500
  CVM=10
  Conditia pragului de rentabilitate este CT=CA, CA=cifra de afaceri
  CF+CVMxQ=PxQ
  500+10xQ=20xQ
  10Q=500
  Q=500 bucucati

 15. Otopeanu Andreea spune:

  Grupa 312,Seria B
  1).Frontiera posibilitatilor de productie este descrescatoare si concava datorita raritatii resurselor- Consider ca este o propozitie FALSA ,deoarece, din contra, FPP este caracterizata prin costul de oportunitate ce sufera o evolutie, nu prin raritatea resurselor , astfel FPP fiind concava si crescatoare ,nu descrescatoare.

  2).Utilitatea marginala poate fi negativa pt anumite bunuri cum ar fi inghetata consumata iarna – consider ca este o propozitie FALSA, deoarece utilitatea marginala negativa este un concept gresit prezentat . utilitatea marginala reprezinta satisfactia suplimentara oferita de un bun atunci cand bineinteles cantitatea creste cu o unitate . Spre exemplu,daca individul imparte inghetata in mai multe portii si ofera o anumita valoare10 , cu timpul acesta valoarea va scadea din ce in ce mai mult pana la valoarea 0. ca utilitatea marginala sa fie negativa , va trebui sa ii indicam o valoarea de -1 lucru imposibil .

  3).Cand productivitatea medie este maxima , atunci productivitatea marginala este descrescatoare si productia totala maxima- Consider ca aceasta este o propozitie FALSA , deoarece cand productivitatea medie este maxima ,atunci aceasta va trebui sa fie egala cu productivitatea marginala, astfel productivitatea marginala va fii descrescatoare si pozitiva.

  4).Maximizarea profitului se realizeaza atunci cand venitul marginal depasteste costul marginal- Consider ca este o propozitie FALSA ,deoarece profitul va fii maxim doar daca curba Vt si curba Ct se afla la o distanta maxima ,iar vmg va trebui sa fie egal cu cmg.

  5).Conform legii generale a ofertei, cresterea pretului unui bun antreneaza cresterea ofertei -Consider ca aceasta este o propozitie FALSA , deoarece legea generala a ofertei reprezinta realtia directa si pozitiva dintre un bun si pretul sau.Astefl,cresterea pretului unui bun nu va antrena cresterea ofertei.

  6).Daca consumatorii anticipeaza cresterea unui produs,atunci va creste cantitatea ceruta a produsului respectiv -Consider ca este o propozitie ADEVARATA , deoarece daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste ,atunci cererea va creste si ea in prezent,idem daca se anticipeaza reducerea pretului bunui respectiv ,cererea se va reduce si ea in asteptarea pretului mai mic.

  7).Px=10 lei,Py=25 lei,Co=2,5 lei
  8).U(x,y)=x2+2y2+10,V=4500lei,Px=2lei,py=1lei
  v=XxPx+yx
  10).daca Q=5kl,atunci randamentele de scara existenta vor fi 20kl

 16. Ochean Mihaela spune:

  Ochean Mihaela, Grupa 312, Seria B

  1) Această afirmație este falsă deoarece frontiera posibilităților de producție nu este descrescătoare și concavă din cauza rarității resurselor. Raritatea resurselor nu este un factor care să influențeze într-un fel frontiera posibilităților deoarece nu afectează cu nimic capitalul social.

  2) Această afirmație este adevărată deoarece utilitatea marginală a unor lucruri sau produse își pierde din eficiență dacă sunt puse într-un mediu defavorizabil pentru ele. Aceste produse nu se modifică cu nimic în exemplele date, dar în condițiile date nu ne mulțumesc la nivelul la care o fac în alte condiții. Înghețata este menită să te răcorească, dar dacă tu ești deja înfrigurat aceasta își pierde scopul. La fel și în cazul încălzirii prin pardoseală când în cameră este deja cald. Dacă aceste lucruri nu sunt puse în contextul potrivit își pierd din utilitatea marginală.

  3) Această afirmație este falsă deoarece atunci când productivitatea medie este maximă iar producția este maximă, productivitatea marginală ar trebui sa stagneze, nu să fie în scădere. Atunci când produsul ajunge la capacitățile sale maxime, acesta ar trebui să fie într-un stadiu de stagnare și nu într-o stare descrescătoare.

  4) Maximizarea profitului se realizează atunci când venitul marginal depășește costul marginal
  Această afirmație este adevărată-falsă deoarece atunci când venitul marginal depășește costul marginal practic ți-ai atins scopul ca și angajator și ai reușit să obții un venit mai mare decât cheltuieli, acest lucru, ducându-te mai aproape de maximizarea profitului.

  5) Această afirmație este falsă deoarece creșterea prețului a unui bun nu antrenează creșterea ofertei. Un client obișnuit care are salariu mediu pe economie nu v-a dori să cheltuiască bani în pus și v-a încerca să caute produsul respectiv în altă parte, la un preț mai bun. Astfel ai reușit să pierzi un client, și ca el vor fii mulți alții.

  6) Această afirmație este adevărată. Consumatorii, în general, mai ales cu prețurile pe care le avem acum (la mâncare si benzină de exemplu) vor încerca pe cât de mult posibil să reducă toate costurile pe care le au de făcut. Prin urmare, dacă ar apărea un zvon mâine că se v-a scumpi ceva, de exemplu făina, toți consumatorii care utilizează făina vor merge într-un suflet la magazine să-și facă provizii la un preț cât mai bun. Pentru întărirea răspunsului meu voi da următorul exemplu: nu cu multe luni în urmă, în România au avut loc scumpiri la nivelul benzinei și motorinei. De teama scumpirilor și mai proeminente, s-au format cozi kilometrice la benzinării deoarece consumatorii au vrut să se asigure că au cumpărat provizii la prețul cel mai bun.

 17. Ozsvath Razvan-Ionut spune:

  Seria B Grupa 312

  1. A. Propozitia este adevarata deoarece, consumul de bunuri si servicii este nelimitat, fiind produs tot timpu, deoarece prin producerea acestora, prin utilizarea resurselor, este permanenta, in raport direct cu nevoile umane.

  2. F. Satisfacerea nevoii indica atingerea prin consum, a “pragului de saturatie” adica acel nivel al consumului la care utilitatea totala este maxima si, in mod corespunzator utilitatea marginala este 0.

  3. F. consider ca este falsa, deoarece productivitatea medie sau maxima este atunci cand productivitatea marginala este egala cu productivitatea medie.

  4. F. Consider ca este fals, deoarece maximizarea profitului se face atunci cand VMg este egal cu Cmg.

  5. A. Consider ca este adevarat, deoarece inclinatia pozitiva a curbei ofertei reflecta relatia directa intre cantitatea oferita si pret.

  6. A. Sa spunem ca cineva anticipeaza ca pretului unui bun ca va creste in perioada urmatoare, atunci in prezent cererea va creste. Asa si in caz contrar daca se anticipeaza reducerea pretului, cererea se reduce in asteptarea unui pret mai mic.

  7. Px=10 10x=>100
  Py=25 10y=>250
  COx=250/100=2,5

  9. 1) 200= 1000/Q => Q=5
  CT= 1000+ 10 * 5-62 * 25+ 125
  CT= 1000+50-1500+125= 375
  2) 100= 1000/Q=> Q-10
  CT=1000+ 10 *10 – 62 * 100+1000
  CT=1000+ 100-6200+1000
  CT=4100

  %=375/4100= 9,14%

  10. Q=akl
  Q=5kl
  a=5=>1=>randament de scara crescatoare

  11. WmgL=dQ/dL
  dQ=90%
  dL=30%

  WmgL=90/30=3

 18. Predescu Cosmin spune:

  Grupa 312. Seria B
  1. Fals, deoarece frontiera posibilitatilor de productie este concava, fiindca panta frontierei posibilitatilor de productie este reprezentata de evolutia costului de oportunitate, asadar FPP este crescatoare.
  2. Fals, deoarece utilitatea amrginala nu poate sa fie niciodata negativa.
  3. Fals, deoarece atunci cand productivitatea medie a muncii este maxima, atunci aceasta este egala cu productivitatea marginala, asta inseamna ca productivitatea marginala este descrescatoare si pozitiva.
  4. Fals, deoarece profitul maxim se obtine atunci cand productia pentru care distanta dintre curba VT si curba CT este maxima, VT este mai mare decat CT. Profitul maxim este in punctul in care Vmg este egal cu Cmg.
  5. Fals, deoarece crresterea pretului unui bun ajuta cresterea cantitatii ofertei.
  6. Adevarat, deoarece urmeaza sa creasca pretul produsului respectiv, cererea creste.
  7. 10 x 10= 100
  100 : 25= 4
  Raspuns = 4
  8. Inlocuind in relatia venitului Px si Py se obtine 4500=x*2+y. Calculam UmgX prin derivarea UT si obtinem UmgX=2X. Inlocuind in relatia venitului obtinem 9y=4500, ceea ce rezulta ca Y = 500 si X = 2000.
  10. Q= 5KL K1=2Ko
  Q1=5*2*Ko*l0
  Q1= 20
  12. P=20 LEI CF=500 CVM=10
  CF + CVM*Q=P*Q
  500+10*Q= 20*Q
  10Q = 500
  Q = 50 Bucati

 19. Preda Cristiana Andreea spune:

  Grupa 312 , Seria B

  1. Adevarat, deoarece acest instrument pune in evidenta combinatiile posibile de productie a doua bunuri .

  2. Fals,deoarece Umg nu poate fi niciodata negativa .

  3. Fals, deoarece productivitatea medie este maxima, atunci cand este egala cu productivitatea marginala .

  4. Fals , deoarece profitul maxim se obtine la productia dintre distanta curbei VT si CT .

  5. Adevarat

  6. Adevarat ,deoarece oamenii doresc sa cumpere o cantitate mai mare din produs inainte de scumpire .

  7.
  CO= ce sacrifici/ ce obtii
  Px/Py= 10/25=0,4

  8.
  V= x*Px+y*Py
  4500= (x2+10)*2+(2y2+10)*1
  4500=2×2*20+2y2+10
  4500=2(x2+y2)*30|:2
  2250=x2+y2 * 15

  9.
  X0=200
  X1=100
  delta%X = X1-X0/ X0
  = 100-200/200
  = – 0,5

  10.
  Q0= K0*L0/K0*L0
  Q=5KL
  Q=5(K*m)*(L*m)= 5*K*L*m2=Q*m2

  11.
  WmgL= delta Q/ delta L
  WmgL= Q/L
  WmgL= 90/100*30/100
  = 9/10*3/10
  = 90/30
  = 9/3
  =3

  12. CF=500
  CVM=10

  P=10LEI
  Q=prag rentabil
  Profitul=0
  CVM=CV/Q
  Pr=VT-CT
  VT=CT
  VT=P*Q

 20. Posmoșanu Andreea-Denisa spune:

  Grupa 312 seria B
  1.Adevarat deoarece FPP este concava și descrescătoare ceea ce înseamnă o producție insuficienta sau imposibila. Dacă ar fi fost crescătoare și concava, FPP se numea frontiera normala a posibilităților de producție.

  2.Fals, deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodată negativa. Oamenii cauta satisfacție și dacă umg ar fi negativa sau 0, rezulta insatisfacție.

  3.Fals, conform relației WmgL=WmL=> WmL maxima
  Dacă productivitatea medie este maxima, cea marginala nu poate fi descrescătoare.

  4.Fals deoarece profitul total al firmei=Vmg-Cmg=0 este conditia de maximizarea a profitului de unde rezulta ca Vmg=Cmg

  5.Adevarat deoarece dacă prețul unui bilet ar creste, producătorii ar fi ambiționat sa sa ofere pe piata o cantitate mai mare de bunuri, un preț mai mare aducând mai multe venituri.

  6. Adevărat. Dacă oamenii anticipează creșterea prețului unui produs, atunci și cererea unui bun va creste înainte de majorarea prețului. Și vice versa (dacă se anticipează reducerea prețului unui produs, atunci cererea va fi mai mica pana când prețul se va reduce)

  7.
  COpx= x/y = Prețx/Prețy = 10/25 = 2/5 = 0,4
  COp(10x)= 10×0,4 = 4

  8.
  V= xPx +yPy => 4500= 2x+y
  Umgx/Umgy=Px/Py
  Umgx = U’x =2x
  Umgy =U’y= 4y
  =>2x/4y=2/1

  2x=2×4y |:2 => x=4y
  4500=2×4y +y=9y => y=4500/9=500
  X=4y=4×500=2000

  10.
  Q=5KL
  2×FP (îl dublam)
  Q1= 5×2K×2L
  Q1= 2×(5KL)
  Q1= 2×Q => randamente de scara crescătoare

  12. Pr=V×Ch =>V=Ch
  V=P×Q
  CT=CF+CV
  CVM=CV/Q=> CV=CVM×Q =>
  CT=500+CVM×Q

 21. Olaru Matei spune:

  grupa 312 seria B

  1.Fals deoarece frontiera posibilitatilor de productie este concava,panta frontierei posibilitatilor de productie este reprezentata de evolutia costului de oportunitate,nu de raritatea produselor.

  2.Fals deoarece oamenii au scopuri si intotdeauna anticipeaza pozivitatea rezultatului

  3.Fals deoarece cand productivitatea medie a muncii este maxima atunci aceasta este egala cu productivitatea marginala,iar in acest punct productivitatea marginala este descrescatoare si pozitiva.

  4.Fals deoarece profitul maxim se obtine la acea productie pentru care distanta dintre curba VT si curba CT este maxima,VT este mai mare decat CT.Profitul maxim se obtine in punctul in care Vmg este egal cu Cmg.

  5.Fals deoarece conform legii generale a ofertei,cresterea pretului unui bun antreneaza cresterea cantitatii ofertei.

  6.Adevarat deoarece daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare,cererea va creste

  7.se aplica formula CO=Umgx=Umgx*Px-Py
  =25*10-25%*10
  =250-25/10
  =(25/10-25/10)+10 la puterea 3-24 Px
  Co=10 la puterea 20

  9.CT=1000+10q-6q2+q3
  CT=1000+7q p1=200q
  p2=100q
  Modificarea procentuala este de 100%

 22. Nuță Sabina-Maria spune:

  Grupa 312, seria B

  1- Fals, pentru ca panta frontierei posibilitatilor de productie este reprezentata intotdeauna de cum evolueaza costul de oportunitate, nu are legatura cu raritatea resurselor, deci putem concluziona ca FPP este crescatoare.

  2- Fals, pentru ca utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa. Pe fondul unui consum ce se intinde peste pragul de saturatie, un consumator ajunge sa nu mai obtina satisfactie, astfel se ajunge la revers, adica la insatisfactie.

  3- Fals, deoarece in cazul in care productivitatea medie a muncii este maxima, ea este egala cu productivitatea marginala; in acest punct, productivitatea marginala este descrescatoare si pozitiva.

  4- Fals, deoarece profitul maxim este obtinut la productia pentru care distanta dintre curba venitului total si a costului total este maxima. Venitul total fiind mai mare decat costul total, putem concluziona ca profitul maxim se obtine in momentul in care venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5- Fals, deoarece cresterea pretului unui bun genereaza cresterea cantitatii ofertei, conform legii generale a ofertei. Aceasta inseamna ca unei cresteri (scaderi) a pretului de piata unei marfi ii corespunde cresterea (scaderea) cantitatii oferite. Producatorii vor oferi o cantitate mai mare la preturi ridicate, decat la preturi scazute.

  6- Adevaat. Daca producatorul considera ca va creste pretul produsului in perioada urmatoare, oferta se va reduce, prefera sa faca stocuri si sa le valorifice ulterior la un pret mai mare; si invers anticipeaza scaderea pretului, mareste oferta pentru valorificarea productiei la pretul actual.

  7-V=PX*X+PY*Y
  COpX=-delta Y/delta X

  8- UmgX/UmgY=Px/PY
  V=X*PX+Y*PY; 4500=2X+Y;
  UmgX=(UT)’X=2X
  UmgY=(UT)’Y=4Y
  2X/4Y=2/1; 2X=8Y; X=4Y
  4500=9Y; Y=500; X=2000

  9-

  10- Presupunem dublarea FP
  Q1=5*2*K*2*L; Q1=20KL
  Randamente de scara crescatoare

  11-

  12- PR=0; VT=CT
  CT=CF+CV; CT=500+CV
  CVM=CV/Q

 23. Panduru Miruna-Bianca spune:

  Grupa 312, Seria B
  1. Fals, deaorece atunci cand resursele scad, produsul este mult mai greu de obtinut, astfel FPP, este reprezentata de evolutia contului de oportunitate nu de raritatea resurselor.

  2.Fals, deoarece in anumite puncte intervine utilitatea marginala, care pe baza unui anumit consum se intind mai mult decat pragul de saturatie. Astfel, consumatorul ajunge sa nu beneficieze de propria satisfactie, adica utilitatea si sa ajunga la insatisfactie, lucru ce face ca tilitatea marginala sa fie negativa.

  3. Fals, deoarece cadn productivitatea medie este maxima aceasta este egala cu productivitatea marginala, drept urmare productivitatea marginala devenind descrescatoare si pozitiva.

  4. Fals, deoarece profitul maxim se obtine prin distanta dintre curba VT si curba CT cand aceasta este maxima, lucru ce reprezinta ca VT este mai mare decat CT, astefl profitul maxim obtinunadu se atunci cand Vmg este egal cu Cmg.

  5. Fals, deaorece conform legii generale a ofertei, cresterea unui bun antreneaza cresterea cantitatii ofertei.

  6. Adevarat, deaorece consumatorul anticipeaza cresterea pretului, atunci acesta vrea sa cumpere produsul la un pret mai mic, fapt ce duce la cresterea cantitatii din produs.

  7. COpx= Px/Py, rezulta ca COpx= 10/25 = 0,4
  COpx= 10 unitati din x, rezulta COpx= 10×0,4 = 4, rezultatul fiind 4

  8. V=x*Px+ y*Py, rezulta 4500= 2x+y
  Umg x=1, Umgy=2
  Umg x/ Umg y= 1/2
  x/y =2
  x=2y
  2x+y=4500, de unde rezulta ca 2x+2y+y=4500, rezulta ca y=900 si x=1800.

  10. Daca Q=5KL, atunci Q=10KL, ceea ce rezulta ca randamentul de scara este crescator.

  11. P= 10, WmgL= 90(creste), L0= 30%. L1= L0+30/100xLO, WmgL=WL.

 24. Pasca Alexandru Alin spune:

  GRUPA 312 SERIA B
  1. Fals deoarece panta frontierei posibilitatilor de productie este reprezentata de evolutia costului de oportunitate, nu de raritatea resurselor deci fpp este crescatoare.

  2. Fals deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa.

  3. Fals pentru ca atunci cand productivitatea medie a muncii este maxima atunci aceasta este egala cu productivitatea marginala, iar in acest punct productivitatea marginala este descrescatoare si pozitiva.

  4. Fals pt ca profitul maxim se obtine la acea productie pentrui care distanta dintre curba VT si curba CT este maxima, Vt este mai mare decat CT. Profitul maxim se obtine in punctul in care Vmg este egal cu Cmg.

  5. Fals deoarece cresterea pretului unui bun antreneaza cresterea calitatii ofertei.

  6. Adevarat pt ca daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare, atunci in prezent cererea va creste. Similar, daca se anticipeaza reducerea pretului, cererea se reduce in asteptarea unui pret mai mic.

  7.10 x 10= 100
  100:25=4
  Raspuns: 4

  8. Inlocuind in relatia venitului Px si Py se obtine 4500=x*2+y. Calculam UmgX prin derivarea UT si obtinem UmgX=2X. Inlocuind in relatia venitului obtinem 9y=4500, ceea ce rezulta ca Y=500 si X=2000.

 25. Predescu Carina-Stefania spune:

  Grupa 312, Seria B

  1. Propozitia este adevarata. Resursele sunt limitate/rare, asa ca daca dorim sa crestem productia bunului x trebuie sa renuntam la productia bunului y, fapt care face ca frontiera posibilitatilor de productie sa fie descrescatoare.

  2. Utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa. Ea reprezinta importanta pe care noi o oferim ultimei unitati dintr-un bun. Totodata, ea este satisfactia pe care noi anticipam ca o vom obtine consumand acel bun, asa ca utilitatea marginala este mereu pozitiva.

  3. Propozitia este falsa. Atunci cand productivitatea medie este maxima, aceasta este
  egala cu productivitatea marginala.

  5.Conform legii generale a ofertei cele doua au o relatie inversa. Astfel, atunci cand oferta creste, pretul scade.

  7. V=x*Px+y*Py
  V=10x+25y
  Copx=x/y

  8. V=x*Px+y*Py
  4500=2x+y
  Umgx/Umgy= Px/Py=2/1
  Umgx=2x
  Umgy=4y

  10. dublam factorii de productie
  Q1=10KoLo=10Qo

  11. Q1= Qo+90/100*Qo=Qo+9Qo/10
  L1=L0+30/100*Qo

 26. Ojog Antonio Adrian spune:

  Grupa 312 – Seria B

  1. Adevarat, deoarece o realitate a vietii pe planeta noastra este ca resursele productive sunt limitate, in timp ce dorintele umane sunt nelimitate, iar din aceasta cauza cand un bun este produs prin folosirea acestor resurse, disponibilitatea lor se reduce cand vine vorba de producerea altor bunuri.

  2. Fals, deoarece utilitatea este definita prin satisfactia pe care o persoana o anticipeaza sa o obtina prin consumul unei anumite cantitati dintr-un bun economic ori prin desfasurarea unei actiuni. Asadar, utilitatea marginala nu este decat o utilitate asteptata, nu satisfactia obtinuta in fapt. In acest sens, utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa, pentru ca nimeni nu va decide sa intreprinda o actiune daca actiunea respectiva ii va aduce insatisfactie.

  3. Fals

  4. Fals, conditia de maximizare a profitului este ca derivata de gradul intai a functiei profitului sa fie zero, adica prin urmare ca venitul marginal sa fie egal cu costul marginal, Vmg=Cmg.

  5. Adevarat, atunci cand pretul creste, ofertantii, anticipand oportunitatile de crestere a profitului, vor decide sporirea cantitatii oferite.

  6. Adevarat, deoarece daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare, atunci in prezent cererea va creste, la fel cum daca se anticipeaza reducerea unui pret, cererea se va reduce in asteptarea unui pret mai mic.

  7. 10xPx/Py=10×10/25=100/25=4

  8. U(x,y)=x2+2y2+10 V=4500 Px=2 Py=1
  V=xPx+yPy Umgx/Umgy=Px/Py
  4500=2x+y Umgx=2x Umgy=4y
  2x/4y=2/1 => 2x=8y => x=4y
  4500=2x4y+y 4500=8y+y 4500=9y y=4500/9 y=500
  x=4y => x=4×500 x=2000

  9. CT=1000+10Q-6Q2+Q3
  CT’=10-12Q+3Q2

  10. Q=5KL
  Q0=5KL Q1=5x2K2L=4x5KL =>Q1=4Q0 => randamente de scare crescatoare

  11.Q1=1.9xQ0=1.9×10=19
  deltaQ=Q1-Q0=19-10=9
  WL0=Q0/L0 => L0=Q0/WL0=19/10=1.9

  12.CT=CF+CVMxQ=500+10Q
  VT=PxQ=20Q
  CT=VT => CT=20Q
  20Q=500+10Q =>20Q-10Q=500 => 10Q=500 => Q=50

 27. Oprea Florentin Adrian spune:

  Grupa 312, seria B.

  1. Fals: Frontiera posibilatilor de productie este crescatoare din cauza raritatii resurselor. Frontiera posibilitatilor poate fi descrescatoare si concava din cauza utilizarii ineficiente a resurselor.

  2. Fals: Utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa, indiferent de situatie.

  3. Fals: Cand productivitatea medie este maxima productia marginala nu va fi descrescatoare ci egala.

  4. Fals: Profitul maxim se obtine atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5. Fals: Modificarea ofertei are loc atunci cand se modifica un alt factor din functia ofertei complete. Modificare pretului schimba cantitatea oferita.

  6. Adevarat: Anticiparea cresterii pretului unui produs va creste mereu cantitatea ceruta. Un exemplu sunt cozile de la benzinarii de la inceputul anului, starnite de o informatie ca pretul combustibilului va urma sa creasca.

  7. 10Px= 10 x 10= 100; CO= Py/10Px= 25/100= 0.25

 28. Olteanu Ioana-Alisia spune:

  SERIA B, GRUPA 312

  1. Adevarat, deoarece raritatatea resurselor va aduce supa sine o frontiera a posibilitatilor de productie descrescatoare. FPP reprezinta un ansamblu de resurse si factori de productie de care dispune o tara, prin urmare micsorarea numarului acestora va conduce la o descrestere a frontierei posibilitatilor de productie.

  2. Fals, deoarece utilitatea marginala nu poate fi negativa. Utilitatea marginala poate scadea, dar nu poate ajunge la o valoare mai mica ca zero. Un exemplu pentru acesta situatie poate fi acela cand ne este pofta sa mancam o prajitura, iar dupa consumarea acesteia nivelul de satisfactie este maxim, dar daca o consumam in exces acea prajitura nu ne va mai aduce o satisfactie si treptat poate ajunge sa ne creeze un discomfort utilizand prea mult din acel bun.

  3. Fals, deoarece relatiile dintre dintre productiviatea medie si cea maxima arata faptul ca atunci cand productivitatea medie este maxima, productivitatea medie si cea marginala sunt egale, prin urmare productivitatea marginala nu are cum sa fie descrescatoare.

  4. Fals, deoarece maximizarea profitului se poate realiza atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal, ci nu atunci cand venitul depaseste costul. Profitul maxim este obtinut atunci cand distanta dintre venit si cost este maxima.

  5. Adevarat, deoarece legea generala a ofertei este relatia dintre cantitatea oferita dintr-un bun si pretul acestuia pe piata. Din asta rezulta ca majorarea pretului va duce la cresterea cantitatii oferite.

  6. Adevarat, anticiparea majorarii pretului unui bun va duce la cresterea cererii in prezent, deoarece pretul cel mai mic este cel existent pe piata in acel moment. In acelasi fel se poate intampla si cu scaderea preturilor, cererea produsului in preznet fiind mai mica, consumatorii asteptand pretul cel mai mic.

  7. Costul de oportunitatea a 10 unitati din bunul X in raport cu bunul Y va fi egal cu formula costului de oportunitate pentru preturi si anume Px/Py, De aici va rezulta 10*Px/Py adica 10*10/25 si va fi egal cu 4.

  8. Inlocuind datele stiute in ecuatia liniei bugetului vom afla ca 4500=2x+y, iar noi stim ca raportul dintre Umgx si Umgy este egal cu Px/Py, Umg o aflam din derivarea functiei utilitatii si aflam ca Umgx=2x si Umgy=4y. Inlocuind in raport aflam ca 4y=x. Inlocuin dulterior in formula venitului aflam ca 9y=4500, adica y=500, iar x=500*4=2000.

  9.

  10. Vom dubla functia de procductie a firmei si voi ajunge la un Q1=5*2K*2L=20KL, de aici rezulta ca Q1=4*Q0 adica randamentelele sunt de scara crescatoare.

  11. Vom afla Q1 care este egal cu Q0+90/100Q0 si va da 1,9 Q0, iar L1 este egal cu L0+30/100L0 adica 13L0. WmgL=Q1/L1=1,9Q0/1,3L0.

  12. CF=VT, iar CF+CV=P*Q. CV este egal cu CVM*Q, iar de aici rezulta ca CF+CVM*Q=P*Q, de aici rezulta ca 500+10Q=20Q, adica 10Q=500, iar Q=50.

 29. Poteras Ana-Maria-Denisa spune:

  Grupa 312,seria B
  1.Raspunsul este Adevarat. Frontiera posibilitatilor de productie este decrescatoare si concava datorita raritatii resurselor.Resursele productive sunt limitate in vreme ce dorintele umane sunt efectiv nelimitate.Panta frontierei posibilitatilor de productie este reprezentata de evolutia costului de oportunitate. Fpp este descrescatoare.

  2.Raspunsul este Fals.Unitatea marginala nu poate fi niciodata negativa.Fiecare om urmareste sa obtina o satisfactie prin consumarea unui anumit produs.Satisfactia depinde de intensitatea nevoii, pe masura ce cantitatea dintr un bun creste , satisfactia scade, intensitatea consumata nevoii descreste.Un consumator rational opreste consumul dintr un bun in momentul in care a atins limita sa de saturatie. Pentru a fi negativa ar trebui sa presupunem ca un consumator continua sa consume chiar daca asta nu mai aduce nicio satisfactie.

  3. Raspunsul este Fals.Daca productivitatea medie este maxima atunci productivitatea marginala este egala cu productivitatea medie a muncii.Atunci cand productivitatea medie este maxima atunci aceasta este egala cu productivitatea marginala.Productivitatea marginala este descrescatoare si pozitiva.

  4.Raspunsul este Fals.Profitul maxim se obtine in acele productii pentru care distanta dintre curba venitului si curga costului total este maxima . Veniturile sunt mai mari decat costurile totale de aceea un profit maxim se obtine in punctul in care venitul minim garantat este egal cu Cmg.

  5. Raspunsul este Fals.Conform legii generale a ofertei cresterea pretului unui bun duce la modificarea cantitatii ofertei.Daca pretul unui produs creste cantitatea va scadea.

  6.Raspunsul este Adevarat.Daca consumatorii anticipeaza cresterea pretului unui produs atunci va creste cererea din produsul respectiv pentru a-l achizitiona la pretul actual .Oamenii isi proiecteaza actiunile atat pe piata prezenta cat si pe o piata viitoare de exemplu cand pretul unui bun va creste in perioada urmatoare atunci in prezent cererea va creste.

  7.COx=x/y
  10/25=0,4

  8.U(x,y)=x2+2y2+10
  V=x•px+y•py
  Umgx/Umgy =px/py
  Umgx=U’=2x
  Umgy=U’y=4y
  2x/4y=2/1
  8y=2x
  X=8y/2
  X=4y
  V=x•px+y•py
  4y•2+y•1
  V=9y
  9y=4500
  Y=4500/9
  Y=500
  X=4y
  X=4•500
  X=2000

  9. Cfm0=200
  Cfm=100
  Cfm=Cf/Q
  Cf=1000
  Cfm0

  10. Sa presupunem ca se dubleaza factorii de productie adica
  Q1=10Kl
  Randamentele de scara sunt constante deoarece factorii de pe
  Productie de dubleaza insemna ca si productia de dubleaza .
  Daca Q1 va fi mai mare decat Q0 vom avea randamente de scara crescatoare deoarece dublarea factorilor de productie determina cresterea productiei intr o mai mare masura.

  11.Wl=10
  Wl=Q/L
  Q1=Q0+90/100Q0
  L1=L0+30/100L0
  Wmgl=deltaQ /delta L=Q1-Q0/L1-L0
  Q1=100Q0+90Q0
  Q1=190Q0
  L1=100L0+30L0
  L1=130L0

  12.P=20 lei
  Cf=500
  Cvm=10
  Pr=0
  Pr=Vt-Ct
  Vt=Ct
  Vt=P•Q
  Cvm=Cv/Q
  Cv=10Q
  Vt=20Q
  Vt=p•Q
  Ct=500+10Q
  =>20Q

 30. Negotei Mihaela-Daniela spune:

  Grupa 311, seria B

  1. Fals- Este concava când este crescatoare

  2. Fals- unitatea marginala nu poate fi niciodată negativa

  3. Fals- cand productivitatea marginala scade iar cea medie este maxima, atunci productivitatea medie scade.WmgL WmL scade

  4. Fals- deoarece venitul marginal trebuie sa fie egal cu costul marginal

  5. Adevărat- legea generala a ofertei arata relația directa dintre preț și cantitatea oferita

  6. Adevărat- Dacă o persoana anticipează ca prețul unui bun va creste, atunci și cererea va creste

  7. Px=10
  Py=25
  COPx= Px/Py
  COPx= 10/25=>COPx=0,4
  COP10x=10×0.4=4

  9.CT=1000+10Q-6Q^2+Q^3
  CFM0=CF/Q0=> 200=1000/Q0=Q0=5
  CFM1=CF/Q1=>100=1000/Q1=>Q1=10
  Q0/Q1=0.5×100=+50%

  10. Randament de scara
  Q0=aKL și prin urma unei dublări=> FP=Q0=aKL si devine Q1=2×5×2K×2L=40Q0

 31. Nicolae Mihaela Alexandra spune:

  SERIA B-311
  1. Fals-deoarece frontiera posibilităților de producție este concavă atunci când este crescătoare

  2.Fals-deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodată negativă ,niciun consumator nu dorește sa și aducă insatisfacție ,adică reversul satisfacției

  3.fals-dacă productivitatea marginala scade,iar cea medie este maxima,rezulta ca productivitatea medie scade

  4.fals-deoarece maximizarea profitului se realizează atunci când venitul marginal este egal cu costul marginal

  5.adevarat-legea generala a ofertei indica relația directa dintre prețul unui bun și cantitatea oferită din acesta ,dacă prețul acestui bun creste,automat producătorii vor fi motivați sa scoată o cantitate cât mai mare pe piața ,rezultând un venit cât mai mare

  6.adevarat-dacă consumatorii anticipează ca prețul unui bun va creste in următoarea perioada,automat cererea va creste in prezent,cât prețul bunului este încă moderat

  7.COPx=Px/Py
  COPx=10/25
  COPx=0.4
  COP10x=10×0.4=4
  =>COP10x=4

  9.CT=1000+10Q-6Q2+Q3
  CFM0=200
  CFM1=100
  CFM0=CF/Q0=>200=1000/Q0=>Q0=5
  CFM1=CF/Q1=>100=1000/Q1=>Q1=10
  =>Q0/Q1=0.5×100=+50%

  10.randament de scara crescatoare
  Q0=aKL și facem dublarea
  FP=Q0=aKL devine
  Q1=2x5x2Kx2L=40Q0

  12.CVM=CV/Q
  Cv=10q deoarece avem prag de rentabilitate =>pr=0 și ct=cv
  Vt=Pxq
  =>pxq=cf+cv=>20q=500+10q=>10q=500=>q=50

 32. Nicolae Mihnea-Cristian spune:

  Grupa 311 Seria B
  1) Adevarat ! Deoarece aceasta problematica este descrescatoare si concava datorita raritatii resurselor fiind o problema generala , in sensul ca nu exista activitate umana fara aspect economic, adica nu exista activitate care sa nu consume resurse, acest lucru ducand la raritatea resurselor!
  2) Adevarat! Utilitatea marginala este situatia in care aveti prea mult dintr-un articol , ajungand astfel daca consumati mai mult decat trebuie sa devina un lucru daunator organismului !
  3) Fals! Datorita Wmg=Wm , productivitatea unui produs este medie va ajunge sa fie la valoarea maxima !
  4) Fals! Propozitia este falsa deoarece maximalizarea profitului se realizeaza atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal !
  5) Adevarat! Deoarece conform legii generale a ofertei relatia dintre cantitatea oferita dintre un bun si pretul de piata . Aceasta inseamna ca unei cresteri /scaderi a pretului ii corespunde cresterea sau scaderea cantitatii oferite! Astfel cresterea pretului unui bun antreneaza crfesterea ofertei!
  6)Adevarat ! Daca consumatrorii unui produs anticipeaza ca pretul acdestuia va creste in perioada urmatoare, asa cum ni se spune si in curs atunci in prezent cererea acestuia va creste!
  7) COPx=Px/Py
  COPx=10/25
  COPx= 0.4
  COP10x=10×0.4=4
  Raspunsul final este 4
  8) V=x*Px + y*PY
  UMGx/UMGy = Px/Py
  UMGx= UT^x = 2x
  UMGy= UT^y= 4y
  =) 2x/4y= 2/1 =)2x/4yv= 2 =) 2x=8y=) x=4y
  9)50%
  10) Q = 5KL care presupune dublarea FP
  Q1=5x2Kx2L
  Q1= 2x ( 5KL)
  Q1=2Q0 – randamente de scala crescatoare
  11) Numarul de muncitori creste cu 30% adica creste cu 3 muncitori / ajunem astfel la 13 muncitori
  12) Pragul de rentabilitate reprezinta unul dintre cei mai importanti indicatori analizati de catre antreprenori in momentul in care trebuie sa decida lansarea unei afaceri. Este un instrument deosebit de util pt toti cei care sunt impicati in procesul de finantare a unui start-up sau firme cu istoric: finantatori, beneficiari,actionariat, management, banci si alte institutii financiare.
  Reprezinta acel nivel al activitatii unei firme in care vanzarile realizate egaleaza costurile totale ale afacerii, iarrezultatul obtinut este 0.Este numit si punct critic.

 33. Neagu Adena Mihaela spune:

  Grupa 311 Seria B

  1.Adevarat-Este descrescatoare, deoarece in afara curbei este zona productivitatii imposibile, productivitatea este imposibila din cauza lipsei de produse create.

  2.Fals-Utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa, pentru ca oamenii rationali nu se pot extinde peste pragul de saturatie.Daca consumul de inghetata iarna satisface individul, atunci nu putem spune ca, din cauza circumstantelor ca nu este un lucru normal consumul de inghetata iarna, asta nu inseamna ca este irational si nu poate sa fie nimeni satisfacut de o inghetata iarna.Deci, Umg nu poate fi negativa pentru anumite bunuri.

  3.Adevarat-Productia totala este maxima atunci cand este egala cu Wmgl

  4.Fals-Se maximizeaza profitul atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal.Conditia de maximizare a profitului fiind Vmg=Cmg

  5.Adevarat-Intre pretul propriu al produsului si cantitatea oferita se presupune o relatie, atunci , cand pretul unui produs creste , ofertantii producatori au interesul sa aprovizioneze piata cu o cantitate mai mare.

  6.Adevarat-Daca este anticipata o crestere de pret, consumatorii vor incerca sa obtina o cantitate cat mai mare din acel bun cu pretul nemodificat, pana cand bunul va creste in pret, iar atunci cererea o sa scada.

  7.COpx=Px/Py din asta rezulta ca Copx=10/25=0,4
  10x=10.0,4=4
  Raspunsul este 4y

  8.Formula structurii
  V=x.Px+y.Py
  Umgx/Umgy=Px/Py
  Umgx=(UT)’x=2x
  Umgy=4y
  4500=2x+y
  2x/4y=2/1
  2x/4(-2x+4500)=2/1
  y=-2.2000+4500
  y=500
  x=2000
  9.CFM=CF/Q
  10.Daca se dubleaza productia avem
  Q1=2.K0.2.L0
  Q1=20K0.L0
  K0.L0=Q0
  Rezulta ca Q1=20 Prin urmare la o dublare a FP se mareste de 20 de ori.
  11.
  12.Pr=0
  CT=VT
  CF+CV=P.Q
  CF+CVM.Q=P.Q
  500+10Q=20Q
  Q=50

 34. Nica Alexandra Nicoleta spune:

  Grupa 311 Seria B

  1) A- Frontiera posibilităților de producție este descrescătoare și concavă datorită rarității resuerselor deoarece pentru a produce o cantitate dintr-un bun, trebuie să renunțăm la cantitatea dintr-un alt bun, ceea ce înseamnă renunțarea la o anumită cantitate.

  2) A- deoarece utilitatea marginală poate fi negativă pentru anumite bunuri cum ar fi înghețata consumată iarna, ori încalzirea termică din toiul verii deoarece aceste lucruri se consumă datorită consumatorului care ajunge la pragul de saturatie și nu mai este satisfacut.

  3) A- atunci cand productivitatea medie este maximă, productivitatea marginală este crescatoare, iar producția totală este maximă datorită factorilor de producție care sunt variabili.

  4) F- maximizarea profitului se realizează atunci când venitul marginal depășește costul marginal deoarece venitul marginal trebuie să fie egal cu costul marginal

  5) F- conform legii generale a ofertei, creșterea prețului unui bun antrenează producătorul pentru producerea a mai multe produse pe piață deoarece se vor înregistra și venituri mai mari datorită consumatorilor care vor cumpăra.

  6) F- daca consumatorii anticipeaza cresterea pretului unui produs, atunci cantitatea cerută din produsul respectiv va scădea, deoarece nu o sa mai fie interes pentru produsul respectiv din cauza prețului care s-a mărit.

  7) COPx=Px/Py –> COPx=10/25=0,4 –> COP10x= 10×0,4= 4

  8)

 35. Noretu Victor-Alexandru spune:

  Seria B
  grupa 311

  1 Fals. Un motiv al formei concave si al caracterului descrescator al fpp este raritatea resurselor dar, nu este singurul. Si intr-o situatie ipotetica in care raritatea resurselor nu este o problema, costul de oportunitate tot va exista. Deci, cu toate ca resursele influenteaza forma fpp, nu reprezinta singura cauza a caracterului descrescator si formei concave a acestuia.

  2 Rationamentul este fals. Utilitatea marginala reprezinta gradul de satisfactie oferita de ultimul produs. Cand utilitatea marginala este 0, utilitatea totala ajunge la un grad de saturatie si consumul inceteaza deci, utilitatea marginala nu va fi niciodata mai mica decat 0.

  3 Productivitatea medie este maxima atunci cand este egala cu productivitatea medie. Afirmatia aceasta este adevarata.

  4 Fals. Cand venitul marginal este egal cu costurile marginale, profitul este maxim.

  5 Adevarat. In urma cresterii pretului, alti producatori incearca sa ofere acelasi produs la un pret mai mic deci, in urma cresterii pretului, oferta creste.

  6 Fals. Cererea si pretul sunt invers proportionale. In urma cresterii pretului, cererea scade.

  7 Cop(x)=pret X/pret Y => cop(10x) = 10 * (10/25) = 4 Y

  8 Umg(x)= 2x
  Umg(y)=4y
  V=x*Px + y*Py
  structura este optima => Px/Py = Umg(x)/Umg(y) => 2x/4y=2 => 2x=8y =>x =4y
  => 4y*Px + y*Py= V => 8y +y = 2500 => 9y = 4500
  => y=500 => x=2000

  9

  10 Q0=5K0L0
  K1=2K0
  L1=2K0
  Q1=5*2K0*2L0=20K0L0=20Q0

  11 WL=10
  Q1=Q0+90/100*Q0=1.9Q0
  K1=K0+30%K0= 1.3K0
  WmgL = deltaK/deltaQ = 0.3K0/0.9Q0 = 1/3 Q1= 3.33

  12 V=Ct
  Ct=Cf+CV = Cf+CVM*Q
  V=Q*Pr=20*Q
  => 500+ 10Q= 20Q => 10Q = 500 => Q=50

 36. Nita Florian Daniel spune:

  Grupa 311.Sera B

  1. Fals, deoarece frontiera posibilitatilor de productie nu este descrescatoare si nici concava din cauza raritatii resurselor.

  2. Fals, utilitatea marginala nu este niciodata negativa.

  3. Fals, deoarece productivitatea marginala nu este descrescatoare atunci cand productivitatea medie este maxima si productia totala este tot maxima.

  4. Fals,deoarece conditia de maximizare a profitului este Vmg=Cmg.

  5. Adevarat, deoarece odata cu cresterea pretului producatorii vor avea mai multe stimulente de a produce si de a oferi pe piata o cantitate mai mare de bunuri,deoarece noul pret le va da venit mai mare.

  6. Adevarat, daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada apropiata,atunci cererea va creste.

  7. Vom folosii formula Cop x = X/Y
  Cop x= 10/25
  Cop x= 0,4
  Cop 10x= 10×0,4=4
  8. V= XxPX + YxPY
  4500= Xx2 + Yx1
  4500=2X + Y
  de unde rezulta x=4500/2=2250
  y=4500/1=4500

 37. Manaila Victor spune:

  Grupa 311 , Seria B

  1. Adevarat , deoarece odata cu resursele limitate, nivelul de productie scade , pentru ca din lipsa de materiale automat rezultatul o sa fie descrescator.

  2. Adevarat , deoarece utilitatea marginala se bazeaza pe nevoile persoanelor. Prin acest lucru eu ma refer ca odata ce e cererea ridicata automat este si statutul de pozitiv si totodata viceversa. Cand e cerere mica e statutul de negativ. Utilitatea mariginala se bazeaza pe cantitatea unui articol si consumatia care poate fii daunatoare in anumite stuatii.

  3. Fals , deoarece atunci cand e productia totala maxima autmat si productivitatea marginala este crescatoare , pentru a putea ajunge la o productivitate medie maxima.

  4. Fals , deoarece cele doua criterii trebuie sa fie egale pentru a putea obtine o maximizare a profitului.

  5.Adevarat , deoarece atunci cand pe piata este prezentat un produs cu niste caracteristici specifice pretul cu cat creste amplifica dorinta cumparatorului de a achizitiona respectivul obiect.

  6.Adevarat, deoarece daca cineva anticipeaza ca pretul unui produs va creste in urmatoarele zile ,saptamani sau chiar luni , atunci in prezent cererea va creste.

  7. COpx=Px/Py
  COpx=10×10/25
  COpx=100/25
  COpx=4

  8. Umgx=Utx=y=1 leu Umgx/Px = Umgy/Py
  Umgy=Uty=2x2x1=4 lei
  x+4y=4500

  9. CT=1000+10Q-6Q2+Q3
  CFM=200 CFM1=100
  CFM=CF/Q=>200=1000/Q xQ=5
  CFM1=CF/Q1=>100=1000/Q1 xQ1=>10
  =Q/Q1=0,5×100=50%

  10. Q=5Kl
  Q1=5xKx2L
  Q1=2x(5KL)
  Q1=2Q0

 38. Musat Alexandra-Mina spune:

  Grupa-311 Seria-B
  1 Adevarat
  Caracterul descrescator al FPP evidentiaza ideea de cost, adica pentru a a vea mai mult dintr-un bun x trebuie sa se renunte la o anumita cantitate din bunul y.

  2 Fals

  Utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa, nimeni nu decide sa intreprinda o actiune daca intrevede la nivel de cauzalitate mijloace-scopuri, ca actiunea respectiva ii va aduce insatisfactie, il va indeparta de scopul urmarit.

  3 Adevarat
  Productivitatea medie este maxima atunci cand este egala cu productivitatea marginala

  4 Fals
  Maximizarea profitului trebuie sa fie egal cu venitul marginal, si profitul marginal este 0.

  5 Adevarat
  Legea generala a ofertei arata relatia directa dintre pret si cantitatea unui bun, pretul nou o sa genereze venituri mult mai mari.

  6 Adevarat
  Daca putem anticipa ca pretul unui bun o sa creasca in urmatoarea perioada, atunci cererea o sa creasca in prezent.

  7 COPx= Px/Py
  COPx= 10/25
  COP=0.4
  COP10x=10 x o.4
  COP=4

  8
  V=x*Px+y*Py

  11 WL=10
  Q0=90
  Q1L=30
  WmgL= delta Q0/delta Q1=0.9/0.3 *100=WmgL=300

 39. Negru Stefan Cristian spune:

  Grupa 311, Seria B

  1.Fals, deoarece in momentul in care frontiera posibilitatilor de productie este concava automat este si crescatoare !!

  2.Fals, pentru ca utilitatea marginala nu poate fi negativa

  3.Fals, deoarece in momentul in care Wmg=Wm productivitatea medie reuseste sa ajunga la valoarea sa maxima !!

  4.Fals, deoarece venitul marginal din grafic trebuie sa fie egal cu costul marginal

  5.Adevarat, deoarece in momentul in care pretul unui bun va creste, producatorii vor avea mult mai multa satisfactie de a oferi pe piata un numar mare de bunuri, pentru ca automat un pret nou va oferi venituri mult mai mari.

  6.Adevarat, deoarece daca o persoana previne scumpirea unui bun, atunci cererea clar va creste

  7.COPx=Px/Pv
  COPx=10/25
  COPx=0.4
  COP10x=10×0.4=4
  Raspuns corect = 4

  8.V=x*Px+y*Py
  UMGx/UMGy=Px/Py
  UMGx=UT”x=2x
  UMGy=UT”y=4y
  2x/4y = 2/1
  2x/4yv=2
  2x=8y
  x=4y

  9.CT=1000+10Q-6Q la a doua +Q la a 3 a
  CFm0=200
  CFm1=100
  CFm0=CF/Q0
  200=1000/Q0
  Q0=5
  CFm1=CF/Q1
  100=1000/Q1
  Q1=10
  Q0/Q1=0,5 x 100 =50%

  10.randament de scara
  Q0=aKL si facem dublarea
  FP=Q0=aKL devine
  Q1=2x5x2Kx2L=40Q0

  12.CF/P-CVM
  Q=500/20-10
  Q=500/10
  Q=50

 40. Novolan Alexandru-Ioan spune:

  Grupa 311, Seria B

  1.F Cost de oportunitate crescator, inclinatia mai mare a tg in punctul reprezentand pachetul arata un cost de oportunitate crescator

  2.F Utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa deoarece nimeni nu decide sa intreprinda o actiune daca vede ca actiunea respectiva nu ii va aduce satisfactie. Il va indeparta pe individ de scopul dorit

  3.F Productivitatea medie e maxima atunci cand productivitatea medie este egala cu cea marginala

  4.F Deoarece profitul se maximizeaza atunci cand venitul marginal=costul marginal.

  5.A Deoarece legea ofertei este in relatie directa, cresterea pretului duce la cresterea ofertei.

  6.A Daca consumatorii anticipeaza ca o sa creasca pretul, va insemna ca toata lumea va cere mai mult pana creste pretul

  7. Copx= Px/ Py, Copx= 10/25
  Copx= 0.4, Cop10x=10×0 => 4=4
  Rasp= 4

  8. V=Px x+Py y
  4500=2x+y
  umg x/px= umg y/py

  9. CF nu depinde de Q
  CFM=CF/Q
  CFM IN T0:200=1000/Q
  20Q=1000
  Q=1000/20=50
  CFM IN T1:100=1000/Q
  100Q=1000
  Q=10
  iar modificarea procentuala e delta%Q adica
  Q1-Q0/Q0*100
  10-50/10*100
  10. WmgL= Q'(k,L)=

  11. WL=10
  Wmg L=delta Q/delta L
  delta %Q=190%
  L1=130%
  Wmg L=(Q1-Q0)/L1-L0
  190% Q0-Q0/130% Q0-Q0
  90% Q0/30% L0
  Q0/L0 e WL care e 10

  12. CTM=CFM+CVM
  CA=CT
  CA=p*q
  CT=CF+CV

 41. Mustatea Albert Gabriel spune:

  Grupa 311, seria B

  1.Fals, deoarece forma concava consitutie reprezentarea adecvata a realitatii si aceasta este aratata de catre linia groasa continua.

  2.Fals, utilitatea marginala nu este niciodata negativa.Cand avem prea mult dintr-un articol si astfel se ajunge la un consum in exces care este daunator pe o perioada mai lunga de timp, spre exemplu daca mananc o pizza, ultima felie imi poate dauna
  stomacului.

  3.adevarat, WmgL=WmL=maxima

  4.Fals, maximizarea profitului nu se realizeaza la nivelul minim al CTm, pentru ca nu minimul CTm reprezinta o conditie a profitului maxim, ci relatia dintre pret si Cmg.Acesta se realizeaza cand venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5.Adevarat, deoarece relatia pozitiva dintre cantitatea oferita dintr-un bun si pretul de piata inseamna ca daca pretul unei marfi creste, asta inseamna ca si cantitatea acesteia creste, drept urmare oferta va fi antrenata intr-un mod profitabil.

  6.Adevarat, deoarece daca consumatorul anticipeaza cresterea pretului unui bun in perioada urmatoare, atunci cererea produsului va creste in prezent si daca se anticipeaza scaderea pretului unui produs, cererea acestuia va creste in asteptarea scaderii pretului.

  7.COPx=Px/Py
  COPx=10/25
  COPx=0.4 din y
  COP10x=10×0.4=4
  Raspuns corect = 4

  8.V=xPx+yPy
  UMGx/UMGy=Px/Py
  UMGx=Ut’x=2x
  UMGy=Ut’y=4y
  =>2x/4y=2/1=>
  =>2x’4y=2=>
  =>2x=8y=>x=4y

  10.Q=5KL, presupunem ca FP se dubleaza
  Q1=5*2K*2L
  Q1=2*5KL
  Q1=2Q0 => de aici deducem ca randamentul de scara este de tip crescator

 42. Nistor Denisa Alexandra spune:

  Grupa 311, Seria B

  1.Fals, deoarece forma concava a frontierei posibilitatilor de productie este crescatoare.

  2.Adevarat

  3. Fals, deoarece productivitatea medie este maxima, atunci cand este egala cu productivitatea marginala.

  4. Fals, deoarece maximizarea profitului se realizeaza cand costul marginal este egal cu venitul marginal.

  5. Adevarat,deoarece daca pretul unui bun creste , producatorii vor avea mai multe stimulente de a produce, de a oferi pe piata o cantitate mai mare de bunuri;relatia directa dintre pret si cantitate.

  6.Adevarat, deoarece daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare, atunci in prezent cererea va creste.

  7.COPx = Px/Py
  COPx = 10/25
  COPx = 0,4
  COP10x = 10×0,4 = 4

  8.U(x,y) = x2+2y2+10
  Vd = 4500
  Px = 2
  Py = 1
  Umgx/Px = Umgy/Py
  xPx x yPy = Vd

  9.

  10.Q = 5KL
  Q1 = 5 x 2K x 2L
  Q1 = 2 x (5KL)
  Q1 = 2Q0

  11.

  12.

 43. Nita Andrei spune:

  Seria B Grupa 311

  1)Adevarat deoarece pentru a produce o cantitate unui bun trebuie sa renuntam la celalalt bun pentru ca nu sunt destule resurse pentru amandouo

  2)Fals deoarece utilitatea marginala nu poate fi nicodata negativa orice lucru facut de cineva o sa aduca macar putina satisfactie cuiva

  3)Fals deoarece productia totala e maxima atunci cand productia medie si marginala sunt egale

  4)Fals deoarece pretul trebuie sa fie fixat astfel incat sa fie egal cu costurile marginale pentru a optine un profit maxim

  5)Adevarat deoarece cand pretul unei marfi creste creste si cantitatea oferita pentru ca producatorii vor oferi o cantitate mai mare de marfa la un pret mai mare

  6)Adevarat deoarece daca ei stiu ca in viitor o sa fie mai scum o pot vedea ca o oferta sa cumpere cat mai repede inainte de a deveni mai scum daca bunul acesta este folositor pentru ei la fel un bussinessman poate cumpara acest produs in cantitati mari pentru al vinde cand o sa creasca pretul

  7)COPX=PX/PY
  COPX=10/25 = 0.4
  COP 10X=10×0.4 = 4
  Raspuns = 4

  10) Q(K,L)=aQ/aL

 44. Negrea Andrei Flavius spune:

  SERIA B GRUPA 311

  1. ADEVARAT-Deoarece forma concava a frontierei indica existenta unui cost crescator iar inclinatia negativa sugereaza ideea unui cost adica renuntarea la o cantitate dintr-un bun pentru obtinerea a mai mult din altul.

  2.FALS-Deoarece utilitatea marginala nu va deveni niciodata negativa . Niciun individ nu va mai consuma ceva ce nu-i mai aduce satisfactie ci se va opri din consum inainte de a ajunge la o utilitate marginala egala cu zero sau un preg de saturatie , nicidecum sa treaca peste acesta .

  3.

  4.ADEVARAT-Deoarece conditia de maximizare a profitului este Vmg=Cmg
  orice producator va extinde succesiv productia atat cat pentru fiecare unitate din produs suplimentara incasarile adica veniturile sunt mai mari decat costurile cresterii de productie . Daca Cmg este mai mare decat Cmg intreprinzatorul nu va avea profit.

  5.FALS-Deoarece daca producatorii anticipeaza cresterea pretului bunului produs oferta pentru acesta se va reduce , producatorii preferand sa-si mareasca stocurile urmand sa le valorifice la un pret mai mare .

  6.ADEVARAT-Deoarece daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare atunci cererea va creste . Orice persoana isi proiecteaza actiunile atat pe piata prezenta cat si pe cea viitoare . Actiunile din prezenta reflecta mereu anumite anticipari cu privire la evolutia evenimentelor pe piata .

  7.

  8.

  9. CT=1000+10Q-6Q2+Q3

  10. Presupunem dublarea FP si vom obtine Q1=2Q adica Q1=10KL din aceasta rezulta ca productia creste mai rapid iar randamentele de scara sunt crescatoare .

  11. WL0=10 L creste 30% iar Q 90%
  L1=L0+30/100xL0
  Q1=Q0+90/100xQ0

 45. Niță Victor spune:

  Grupa 311 seria B
  1. Fals

  2. Fals deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa.

  3.Adevarat

  4. Fals deoarece maximizarea profitului se realizeaza atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5. Adevarat

  6. Adevarat deoarece in cazul in care cineva anticipeaza ca pretul unui bun/serviciu va creste in urmatoarea perioada de timp, atunci in prezent cererea va creste.

  7.COPx = Px/Py
  COPx = 10/25=0.4
  COP10x = 10*0.4 = 4
  Raspuns corect:4

  8.U(x,y) = x^2 + 2y^2 + 10
  V = 4500
  Px = 2 ; Py = 1
  U’x = 2x
  U’y = 4y
  V = X*Px + Y*Py => 4500 = 2x + y => y = 4500 – 2x |2 => y = 2250 -x
  Umgx/Umgy = Px/Py => 2x/4y = 2/1 => 2x = 2(4y) => 2x = 8y
  2x= 8(2250-x)
  2x= 18000-8x

 46. Nistor David-Andrei spune:

  Seria 311,Seria B

  1.Adevarat,deoarece din cauza resurselor care nu sunt nelimitate,costul de oportunitate scade.

  2.Adevarat,deoarece unitatea marginala negativa se regaseste in momentul in care o mare parte dintr-un obiect este detinuta de noi,iar folosirea acestuia este una daunatoare.

  3.Adevarat.

  4.Fals,deoarece maximizarea profitului se realizeaza atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5.Adevarat,deoarece unei cresteri sau a unei scaderi a unui pret de pe piata,ii corespunde cresterea sau scaderea ofertei pe piață.

  6.Adevarat,deoarece prin anticiparea unui individ care stie ca pretul unui produs va creste in perioada ce urmeaza sa vina,atunci in prezent,cererea va fi crescatoare.

  7.Costul de oportunitate al bunului x este egal cu Px/Py
  Costul de oportunitate al bunului x este egal cu 10/25
  Costul de oportunitate este egal cu 0,4
  Costul de oportunitate a 10 bunuri x este egal cu 10 x 0.4=4
  Raspunsul corect este 4.

  8.Umgx=UT(x)=x2+2y2+10=2x
  Umgy=UT(y)=x2+2y2+10=4y
  V=xPx + yPy
  (UMGx/UMGy)=Px/Py
  UMGx=UT’x=2x
  UMGy=UT’y=4y
  Rezulta ca 2x/4y=2/1

  9.

  10.Q este egal cu 5Kl si presupunem dublarea FP
  Q1 este egal cu 5 x 2K + 2L
  Q1 este egal cu 2 x (5KL)
  Q1 este 2Q0 si rezulta ca este un randament de scala crescatoare

  11.

  12.

 47. Nedela Anastasia Ecaterina spune:

  GRUPA 311. SERIA B
  1. ADEVARAT, deoarece resursele sunt rare și acest fapt denotă descreșterea economică din toate punctele de vedere și deoarece consumul de bunuri și servicii este nelimitat, fiind produs tot timpul.

  2.Utilitatea marginală este negativă când se trece de pragul de saturație, deci răspunsul este ADEVĂRAT. Înghețată nu este un bun util iarna, dar nici încălzirea termică nu este un bun util iarna și trece de pragul de saturație, iar prin consumul acestor bunuri nu obții o utilitate.

  3. Fals. Am ales aceasta variantă, deoarece productivitate marginală este egala cu productivitatea medie.

  4. Fals. Deoarece costul marginal este egal cu venitul marginal, sau daca profitul marginal este egal cu 0, iar profitul maxim se obține în punctul în care Vmg este egal cu Cmg.

  5. ADEVARAT, deoarece idee este formată din continutul legii economice, iar atunci când prețul crește, ofertanții anticipează oportunitatile de creștere a profitului și ei vor spori cantitate ofertei.

  6. ADEVĂRAT, deoarece daca consumatorul anticipează creșterea prețului, atunci el va vrea să cumpere produsul la un preț mai mic, astfel cantitate cerută din produsul respectiv va crește, deoarece consumatorii vor cumpara pe termen scurt cantități mari din acel bun, astfel încât să nu fie nevoiți să plătească mai mult.

  7.Co=25/10=2.5
  Pentru 10 unități din bunul x Co=2.5×10=25
  COPx= 10/25
  COPx=0.4
  COP10X=10•0.4= 4

  8. Umgx=1
  Umgy=2
  Umgx/Umgy=1/2
  x/y=2
  x=2y
  2x+y=4500
  2×2y+y=4500
  y=900
  x=1800

  10. L=1
  B=1
  L+B=2>1
  WmgL= Q(k,l) = aQ/al
  Q=5KL
  Q=10KL
  Randament de scara crescătoare.

  12. P=20
  Cf=500
  Cvm= 10

 48. Floarea Mihai-Marian spune:

  grupa 311, Seria B
  1.Fals deoarece exista costul de oportunitate indiferent de cate resurse avem, iar acest lucru face ca productia unui bun sa fie crescatoare, iar daca forma acesteia este concava ea arata o productie ineficienta

  2.Fals deoarece un consumator rational cand ajunge la starea de saturatie(Umg=0) acesta nu mai continua sa consume acel bun deoarece acest lucru i-ar produce insatisfactie

  3.Ca productia sa fie maxima trebuie ca productivitatea marginala si cea medie sa fie egale altfel aceasta este ori crescatoare ori descrescatoare, dar nu maxima

  4. Fals deoarece maximizarea profitului este atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal Vmg=Cmg

  5. Adevarat deoarece daca oferta unu bun creste agentii economici nu ar oferii un bun la un pret mai slab decat cel dinainte, de aici automat daca pretul unui bun a crescut si oferta acestuia a crescut

  6.Adevarat deoarece daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in viitor, atunci cererea va creste in prezent

  7.COPx=Px/Py
  Cop10x=(10×10)/25=4y

  8.pentr structura optima este nevoie de Umgx/Umgy=Px/Py
  Umgx=2x
  Umgy=4y
  2x/4y=2/1=>8y=2x (:2)=> 4y=x
  4500=2x+4y=2x+x
  4500=3x=>x=500;y=125 pentru optim

  9.CFM0=200
  CFm1=100
  CFm0=CF/Q0=> 200=1000/Q0=>Q0=5
  CFm1=CF/Q1=>100=1000/Q1=>Q1=10
  Q0/Q1=5/10=0,5
  Productia Creste cu 50%

  10.Q1=2x5KL
  Q1=10KL
  Q1=2Q0(Q0=5KL)=> randament de scara crescator

  11. mi s-a inchis browserul in timpul testului si nu am mai avut timp 🙁

 49. Gavriloiu David Andrei spune:

  Grupa 307 Seria B

  1)Adevărat,deoarece caracterul descrător al frontierei posibilitățiilor de producție evidențiază ideea de a avea acesul la un bun trebuie să renunți automat la alt bun.

  2)Adevărat, deoarece Umg(unitatea marginală) se bazează pe o lege economică, o regularitate în manifestarea consumatorilor în privința alegerilor. Așadar, legea Umg arată ca pe măsură ce consumul dint-un bun crește Umg este descrătoare.

  3)Adevărat, deoarece, factorul variabil al producției medie și cea totală prezintă creșteri ceea ce face ca proporția optimă de combinare a factorilor de producție de ne atins.

  4)Fals, deoarece, maximizarea profitului și costul marginal trebuie să fie mereu egale deorece, orice schimbare la una dintre ele v-a duce automat la egalarea a celei de a doua.

  5)Adevărat, deoarece, conform legii cererii în momentul în care prețul crește oferta v-a scădea.

  6)adevărat, deoarece,chiar dacă este așteptată o creștere de preț la un anumit în viitor, în momentul actual acel bun este încă cerut de către consumatori, aceștia nu vor mai dori achiziționarea acelui produs în momentul în care scumpirea produsului chiar s-a întâmplat, deci cu alte cuvinte dacă prețul produsului crește cererea produsului v-a sacade doar în situația în care creșterea chiar s-a adeverit.

  7)

  8)

  9) CT= CF+CV= r*k+w*l

  10)

  11)

  12)

 50. Neagu Andrei Ionut spune:

  Grupa 311, Seria B
  l- Adevărat. Este adevărat deoarece reflectă utilizarea eficientă a resurselor, aceastea fiind limitate.
  2 – Fals. Această afirmație este falsă, deoarece utilitatea marginală nu poate fi negativă.
  3- Adevărat.
  4- Fals. Maximizarea profitului se realizează atunci când venitul marginal este egal cu costul marginal.
  5- Adevarat. Atunci când prețul unui bun crește, producătorii vor avea mai multe stimulente de a produce și de a oferi pe piață o cantitate mai mare de bunuri.
  6 – Adevarăt. Această afirmație este adevărată deoarece atunci când oamenii anticipează că prețul unui bun va crește în perioada următoare, va crește cererea in prezent.
  7- COPx=Px/Pv
  COPx=10/25=> COPx=0,4
  Atunci COP10x=10×0,4=4
  COP10x= 4
  8. U(x,y) = x² + 2y²+10
  V=4500
  Px=2
  Py=1
  Umgx=U’x=2x
  Umgy=U’y=4y
  2x=8y=> x=4y
  4500=2×4y+y
  4500=8y+y
  4500=9y
  y=4500/9=500
  ×=4×y=> x=4×500=2000
  9.

  10. Q=5KL care presupune dublarea FP
  Q1=5×2K×2L
  Q1=2×(5KL)
  Q1= 2Q0 – randamente de scală crescătoare
  11.
  12.

 51. Nicola Cătălina - Ioana spune:

  Grupa 311 Seria B

  1. FALS Trasarea frontierei posibilităților de producție se întemeiază pe conceptele de raritate, alegere și cost de oportunitate.

  2. ADEVĂRAT Utilitatea marginală negativă este atunci când aveți prea mult dintr-un articol, astfel încât să consumați mai mult care este de fapt dăunător.

  3. ADEVĂRAT Avantajul absolut constă în producerea de bunuri cu un consum mai mic de resurse.

  4. FALS Într-o economie concurențială, maximizarea profitului poate avea loc atunci când sporirea productivității ajunge la un nivel în care costul marginal devine egal cu venitul marginal, iar acesta se realizează la prețul pieței.

  5. ADEVĂRAT Conform teoriei economice, legea generală a ofertei arată relația directă dintre preț și cantitatea oferită dintr-un anumit bun: dacă prețul crește, producătorii vor avea mai multe stimulente de a produce și de a oferi pe piață o cantitate mai mare de bunuri, deoarece noul preț va genera venituri mai mari.

  6. ADEVĂRAT Dacă se anticipează o creștere a prețului unitar pentru un produs, va spori cererea curentă ca o măsură de apărare a consumatorilor față de efectele inflației.

  7. COpx= Px/Py
  COpx= 10/25
  COpx= 0,4
  COp10x= 10*0,4 = 4
  Răspunsul corect este 4

  8. UMGx=UT’x=2x
  UMGy=UT’y=4y
  => 2x/4y=2/1 => 2x/4yx=2 =>2x=8y => x=4y

  9. CT=1000+10Q-6Q2+Q3
  WMG=Q/K+L=Q/CT pe termen lung= 1/CTM TL

  10. CT=CF+CV
  Cmg= (CT)’Q= delta CT/delta Q

  11. Prmg= delta PR/delta Q=(PR)’Q
  PrM=Pr/Q

  12. CFM=CF/Q CVM=CV/Q CTM=CT/Q
  VM=VT/Q
  Vmg=delta VT/ delta Q= (VT)’Q
  Pragul de rentabilitate: PR=0; VT=CT

 52. Mitoi Alexandru-Marian spune:

  Grupa 310 seria b
  1. Adevarat
  Este adevarat deoarece, resuersele sunt utilizate ineficient

  2. Falsa
  Utilitatea margina nu poti fi negtiva niciodata deoarece ea chair daca ajunge la punctul maxim si noi depasim mai apoi punctul maxim, utilitatea marginala nu poate fi negativa deoarece scopul notru nu a fost sa fie negativa ci sa o depasim

  3. Advarat
  cand atinge punctul maxim nu poate sa mai scada.

  4. Falsa
  costul trebie sa fie egal si nu depasit
  Vmg=Cmg

  5. Adevarat
  Daca pretul ar creste, automat marfa este mai putina

  6. Adevarat
  Deoarece in cazul in care de exemplul pretul porumbului este astazi de 5 lei si maine va fi de 10 lei, atunci noi vom cumpara astazi o cantitate mare si nu maine o cantitate mica astfel daca atunci cand vom anticipa cresterea pretului unui produs, cantitatea ceruta din produsul respecitv creste

  7.
  8. Umg X = Ut(x)` =( x2 + 2y2+ 10) ` = 2x
  Umgy = ut(y) = (x2 + 2y2 + 10 = 4 y
  v+ xpx + ypy = 4500 = 2x+ y
  (umgx/ umgy) / (px/px) = 2x/2y => 2/1 = x/2= 2 =>x=4

 53. Motoc Lea Maria spune:

  Seria B, grupa 310

  1. Afirmatia este falsa deoarece nu are legatura cu raritatea resurselor ci cu natura umana.

  2. Utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa deoarece chiar daca ne satisfacem pofta de a manca o inghetata iarna poate nu am ajunge la pragul de saturatie si fiecare om stie cand si a satisfacut nevoia de a manca inghetata iarna sau daca si a atins nivelul de saturatie cu o inghetata, deoarece fiecare om este diferit si rational si stie cand isi va atinge scopul. deci afirmatia este falsa

  3. Afirmatia este adevarata, deoarece atunci cand pruductivitatea medie este maxima, productivitatea marginala tocmai a trecut de nivelul maxim si descreste pana ajunge sa fie egala cu zero, iar productia totala este maxima.

  4. Afirmatia este falsa. Profitul se maximizeaza atunci cand distanta dintre curba venitului total si cea a costului total atinge nivelul.

  5. Afirmatia este falsa, deoarece nivelul cantitatii oferite la fiecare pret ramane acelasi.

  6. Daca consumatorii anticipeaza cresterea pretului unui produs, atunci cantitatea ceruta din produsul respectiv va ramane aceeasi, insa daca pretul acelui produs va scadea sau va ramane acelasi oferta s ar mari sau ar ramane la fel

  7. COPx=Px/Py
  COPx=10/25
  COPx=0,4
  COP10x=10*0,4=4
  COPx=4

  8. V=x*Px+y*Py
  Umgx/Umgy=Px/Py
  Umgx=UT’x=2x
  Umgy=UT’y=4y
  2x/4y=2/1=> 2x/4y=2=> 2x=8y=> x=4

  9. CT=1000+10Q-6Q2+Q3

  10. Q=5Kl
  Se dubleaza functia de productie si avem Q1=2*5*2K*2L= 8*5KL=8Q de aici rezulta ca este randament de scara crescatoare

  11. Wm0=Q0/L0=> 10= Q0/L0
  Q1=Q0+90/100*Q0=1,9 Q0
  L1=L0+30/100*L0=1,3 L0
  Wmg= delta Q/ delta L= Q1-Q0/L1-L0= 0,9Q0/0,3L0

 54. Costianu Alexandra spune:

  Recuperare, an III, grupa 350, seria B, recuperare la grupa 310 an I, seria B

  1. Adevărat – Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce se folosesc mai multe resurse rare, costurile producției cresc și randamentul scade.Această tendință se observă în cazul produselor care au nevoie de materii prime rare sau alte resurse limitate pentru a fi produse.

  2.Fals – Utilitatea marginală nu poate fi niciodată negativă, deoarece nimeni nu va decide să întreprindă o acțiune dacă întrevede că acțiunea respectivă îi va aduce insatisfacție sau îl va îndepărta de scopul urmărit.Pe de altă parte, utilitatea marginală nu poate fi nici 0, deoarece nimeni nu va decide să facă ceva dacă nu va atribui acțiunii respective șansa de a-i aduce măcar cea mai mică satisfacție.În concluzie, utilitatea marginală în cazul dat poate fi, într-adevăr cel mult descrescătoare în intensitate în conformitate cu ierarhiile preferințelor.

  3.Adevărat – Aceasta se datorează faptului că productivitatea marginală este măsurată prin adăugarea unei unități adiționale de in-put-uri la producția medie. Când productivitatea medie este maximă, adăugarea unei unități de in-put-uri va avea un impact redus asupra producției medii, ceea ce înseamnă că productivitatea marginală va fi redusă.

  4.Adevărat – Venitul marginal este diferența dintre venitul total obținut de o companie ca rezultat al vânzării ultimului produs și venitul total obținut fără vânzarea ultimului produs. Costul marginal este doferența dintre costurile totale generate de o companie ca urmare a producției ultimului produs și costurile totale generate fără a produce ultimul produs. Astfel, în vederea maximizării profitului, companiile trebuie să înțeleagă relația dintre venitul marginal și costul marginal și să ia decizii în consecință. Dacă venitul marginal este mai mare decât costul marginal, compania poate obține un profit mai mare.

  5.Adevărat – În general, creșterea prețului unui bun antrenează și creșterea ofertei. Acest lucru se datorează faptului că producătorii sunt încurajați să producă mai mult și să vândă mai mult dacă prețul este crescut, deoarece căștigurile lor vor fi mai mari.Oferta poate crește ca răspuns la prețuri mai mari prin creșterea producției, prin lansarea de produse noi sau prin îmbunătățirea calității produselor existente.

  6. Fals – În funcție de prețul anticipat, consumatorii pot decide să cumpere cantitatea obișnuită și să economisească bani sau să cumpere mai puțin din produs dacă prețul anticipat este prea mare. De asemenea, consumatorii pot alege să cumpere mai mult decât în mod obișnuit, în speranța că prețul nu va crește la nivelul anticipat.

  7. Costul de oportunitate al 10 unități din bunul X în raport cu bunul Y
  10×10=100lei
  25×10=250lei
  CoP=250-100lei=150 lei

  8. Structura optimă a consumului va fi
  x=4500/2=2250
  y=4500/1=4500
  Deci, consumatorul va cumpăra 2250 de unități din bunul x sau 4500 de unități din bunul Y pentru a obține utilitatea maximă.
  V=xPx+yPy
  4500=x2+y1 ->x=4500-y
  Umgx/Umgy=Px/Py

  9. Modificarea procentuală este de 50%.

 55. Mitrache Teodora spune:

  Grupa 310, Seria B

  1 – Fals, deoarece atunci cand frontiera posibilitatilor de productie este concava ea este crescatoare, nu descrescatoare asa cum se specifica. In momentul in care aceasta este descrescatoare, este convexa.

  2 – Adevarat, deoarece utilitatea marginala reprezinta o regularitate in modul in care oamenii fac evaluari marginale pentru fiecare unitate succesiva din bunul supus consumului. Aceasta lege arata ca date fiind preferintele oricarei persoane, utilitatea marginala atribuita unitatilor succesive dintr-un bun este din ce in ce mai mica pe masura ce consumul bunului respectiv avanseaza de la o unitate la alta. Daca marimea marginala este negativa, atunci marimea totala este descrescatoare.

  3 – Fals, deoarece productivitatea medie este randamentul generat in productie de factorul de productie “munca”. Aceasta este maxima in cazul productivitatii medii sau minime, in cazul costurilor medii.

  4 – Fals, deoarece conditia de maximizare a profitului este venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5 – Adevarat, deoarece intre pretul unui produs si cantitatea oferita de acesta se manifesta o relatie directa, insemnand ca daca pretul creste, ofertantii devin interesati sa vanda un volum mai mare de produse, ceea ce face ca reprezentarea grafica a ofertei sa se realizeze printr-o curba crescatoare cu panta pozitiva.

  6 – Adevarat, deoarece consumatorii stiu ca pot beneficia de aceeasi calitate si cantitate a produsului, la pretul sau de baza. Intre preturile factorilor de productie si oferta se manifesta o relatie invers proportionala; cu cat factorii de productie sunt mai scumpi, cu atat producatorii vor achizitiona o cantitate mai mica din bunul respectiv, iar productia si deci, oferta, se vor reduce.

  7 – COp X= Y/X= 25/10= 2,5
  10*X= 10*2,5= 25; costul de oportunitate a 10 unitati din bunul X.

  8 – Umg X= (UT)’X= (2x+4y)
  V=X*Px+Y*Py=> 4500= 2x + y
  UmgX/UmgY = Px/Py = 2/1 = 2

  9 – CT= CF + CV = 1000 + 10 Q + 6Q2 + Q3

  10 – Q=5KL
  presupunem dublarea
  Q1=2*(5*K*L)= 10*2K*2L= 10*40=400

  11 – WL = Q/L = 10
  Wmg = DQ/DL
  Q1= Q0 + 90/100*Q0
  L1= L0 + 30/100*L0

  12 –

 56. Mintoiu Dragos Florentin spune:

  Seria B, Grupa 310

  1) Este adevarat deoarece producatorul trebuie sa micsoreze cantitatea produsa din bunul x daca doreste sa mareasca cantitatea produsa din bunul y, in conditiile in care resursele producatorului raman identice, astfel incat productia sa ramana in punctul optim al frontierei.

  2) Este fals deoarece unitatea marginala nu poate fi niciodata negativa, intrucat aceasta reprezinta satisfactia potentiala ce ii poate fi adusa consumatorului.In momentul in care consumatorul a ajuns la saturatie se opreste din a consuma acel bun/serviciu deci nu poate fi negativa utilitatea marginala.

  3)Este fals deoarece productivitatea medie este maxima doar atunci cand productivitatea marginala este egala cu productivitatea medie.

  4) Este fals deoarece maximizarea profitului se intampla atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5) Este fals deoarece cresterea ofertei poate genera o crestere a pretului nu invers. Cresterea cantitatii oferite in schimb poate duce la scaderea pretului.

  6) Este adevarat deoarece consumatorii vor cauta sa cumpere mai mult din acel produs daca se anticipeaza o crestere a pretului acestuia pentru a cumpara mai multa cantitate din acel produs la un pret mai avantajos.

  7)Cop=Px/Py
  Cop=10/25= 2,5
  Inmultim cu 10 pt. a afla Copx.
  Copx=2,5* 10=25

  8)Structura optima de pret:
  Cmgx/Cmgy=Px/Py
  Cmg=UT’
  Cmgx=2x
  Cmgy=4y
  2x/4y=2/1=> 2x/4y=2=>
  =>x/2y=2=>x=4y
  V=xPx+yPy=> 4500=4y*2+y*1
  4500=9y=> y=500
  x=4y=> x=2000

  9)D%Q=?
  CT=1000+10Q+6Q2+Q3
  CMF0=200
  CMF1=100
  CF=1000
  CMF0=CF/Q
  200=1000/Q=>Q=5
  Q1=1000/100> Q1=10

  10)Q=5KL
  Presupunem ca se dubleaza factorii=>Q=5*(2K*2L)
  => Q=5*4KL=> Q=20KL
  Randamentul de scara este crescator

  11)WmL=10
  Wmg=?
  Q1=Q0+90%Q0
  L1=L0+30%L0

  12) P=20
  CF=500
  CVM=10
  Prag de renatbilitate=>Profit=0; VT=CT
  CVM=CV/Q
  VT=P*Q

 57. Mirauta Maria Cristina spune:

  Grupa 310, seria B

  1. Fals, deoarece frontiera posibilitatilor de productie reprezinta combinatiile posibile de productie dintre doua bunuri, pachetele optime ale acestora prin utilizarea integrala si eficienta a resurselor economice disponibile.

  2. Fals, deoarece utilitatea marginala reprezinta valoarea atribuita consumului ultimei unitati dintr-un anumit bun.

  3. Fals, productivitatea medie este maxima atunci cand este egala cu productivitatea marginala.

  4. Fals, deoarece conditia de maximizare a profitului este Vmg=Cmg.

  Profitul maxim se obtine atunci cand productia pentru care distanta dintre curba vt si curba ct este maxima, iar vt este mai mare decat ct.

  5. Adevarat, deoarece intre pret si cantitatea oferita exista o relatie directa, iar atunci cand pretul creste, ofertantii, anticipand posibilitatile de crestere a profitului, vor decide sporirea cantitatii oferite.

  6. Adevarat, daca consumatorii anticipeaza cresterea pretului unui produs, va creste cantitatea ceruta din bunul respectiv, deoarece va creste cererea. Actiunile fiecarui om sunt proiectate pe piata, iar actiunile din prezent reflecta anumite anticipari cu privire la evolutia evenimentelor.

  7. px =10
  py= 25
  COpx=Px/Py
  COpx=10/25
  COpx=0,4
  COp10x=10*0,4
  =4

  8.
  V= x*Px + y*Py
  Umgx/Umgy = Px/Py
  Umgx= Ut’x=2x
  Umgy=Ut’y=4y
  2x/4y =2/1
  =2x/4y =2
  2x=8y
  x=4y

 58. Murzaku Zimbrea Jo Elle spune:

  Grupa 310, Seria B

  1. F- FPP este concava: deoarece constituie reprezentarea realitatii si descrescatoare: pentru ca sugereaza ideea de cost (pentru a putea produce o cantitate suplimentara din bunul x, trebuie sa renuntam la o cantitate din bunul y)

  2. A- Utilitatea marginala poate fi negativa daca utilitatea totala este descrescatoare

  3. A- Cand productivitatea medie este maxima, productivitatea marginala este descrescatoare deoarece din acest punct nu mai poate sa creasca, iar productia totala maxima

  4. F- Maximizarea profitului se realizeaza atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal

  5. F- Daca pretul unui bun creste, oferta se va reduce, intrucat producatorii vor opta ca in prezent sa si mareasca stocurile, pe care mai apoi sa le valorifice in viitor la un pret mai mare.

  6. A – Daca consumatorii anticipeaza cresterea pretului unui produs, atunci va creste si cantitatea ceruta din produsul respectiv, intrucat vor dori sa dispuna de oferta actuala, ce se prezinta a fi mai avantojoasa din punct de vedere montera.

  7.
  Px= 10
  Py= 25

  10*x/y
  10 * 10/25= 4
  x/4y= 1/2
  8.

  U(x,y)= x’2 + 2y’2 + 10
  V= 4500
  Px= 2
  Py= 1

  V= xPx + yPy
  V= 2x + y
  2x +y= 4500

  Umgx/Umgy= Px/Py
  Umgx/Umgy= 2

  Umgx= Utx’= 2x
  Umgy= Uty’= 4y

  x= 4

  9.

  CT= 1000 + 10 Q – 6Q’2 + 3Q

  10.

  Q= 5KL
  presupunem dublarea
  Q1= 2X(5XKXL)
  Q1= 40Q

  11.

  WL= Q/L= presupunem 20/2

  Q1= 38
  L1= 2.3

  Wmg= Q1- Q0/ L1- L2= 38-20/2.3-2= 18/ 0.3= 60

  12.
  Q= 20
  CF= 500
  CVM= 10= CV/Q
  10=CV/Q
  10=CV/20
  CV=200

  Pr= 0, VT= CT

  VT= P*Q
  CT= CF + CV= 500+200= 700

 59. Moldovanu Ruxandra spune:

  Grupa 310, Seria B

  1)F; deoarece forma concava reprezinta cel mai adecvat realitatea. aceasta este descrescatoare si concava din cauza raritatii resurselor

  2)F; utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa, deoarece utilitatea este subiectiva, iar oamenii evalueaza un lucru sau o actiune in functie de satisfactia pe care cred ca o sa obtina (consumand bunul sau facand acea actiune). Astfel, Umg nu poate fi niciodata negativa deoarece fiecare persoana are un scop pt care consuma un bun/desfasoara o activitate, iar acesta se poate schimba chiar in timp ce persoana face acel lucru.

  3)A; deoarece productia este maxima

  4)F; deoarece profitul maxim se obtine in punctul in care Venitul marginal este egal cu Costul marginal

  5)A; deoarece ofertantii observa oportunitatea de marire a profitului si astfel maresc cantitatea oferita, antrenand cresterea ofertei (conform legii economice a ofertei)

  6)A; deoarece conform factorului cererii complete, anticiparile consumatorilor, isi pun amprenta atat pe piata prezenta cat si pe piata din viitor; astfel daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste peste o luna de exemplu, oamenii se vor ingramadi sa cumpere bunul respectiv inainte de a-i creste pretul (cum a fost in cazul maririi pretului carburantilor, de exemplu), iar cantitatea ceruta din bun va creste

  7)Px=10, Py=25
  COPx=10/25=0,4 (COPx=Px/Py)
  COP10x=10×0,4=4

  8)U(x,y)=x2+2y2+10
  V=4500
  Px=2, Py=1
  V=xxPx+yxPy rezulta 4500=2xx+y
  (ut)’=2x= Umgx
  (Ut)’=4y= Umgy
  Umgx/Umgy=Px/Py
  2x/4y=2/1 rezulta 2x/4y=2 dar x/2y=2 deci x=4y
  inlocuim 4500=2x4y+y deci 9y=4500 deci y=500 si x=2000

  9)CT=1000+10Q-6Q2+Q3 rezulta CF=1000 si Cv=10Q-6Q2+Q3
  CFM0=200 iar CFM1=100

  10)Q0=5KL
  presupunem dublarea
  deci avem Q1= 2(5xKxL)
  Q1=10xKxL dar Q1= 2 x Q0 asadar avem ca productia se dubleaza atunci cand factorii se dubleaza

  11)WmL0= 10
  WmgL=?
  Q1=90/100+Q0
  L1=30/100+L0
  deci
  Q1=0,9+Q0 si avem delta Q=Q1-Q0=0,9
  L1=0,3+L0 si delta L= L1-L0= 0,3
  dar WmL0= Q0/L0=10

  12)P=20
  CF=500
  CVM=10
  pragul de rentabilitate adica profit=0 adica VT=CT
  V=PxQ adica V=20xQ
  CT=CF+CV=500+CV
  CVM=500+CV/Q rezulta 500+CV/Q=10 500+CV=10Q CV=10Q-500
  inlocuim
  CT=500+10Q-500
  CT=10Q=V

 60. Miulescu Florentina-Sorina spune:

  Seria B, grupa 310.

  1. Adevărat, frontiera posibilităților de producție este descrescătoare și concavă deoarece resursele încep să fie din ce în ce mai rare și nu mai putem beneficia de anumite resurse.

  2. Fals, unitatea marginală nu poate fi negativă, înghețata se păstrează la frigider atât vara, cât și iarna, aceasta va avea același gust indiferent de anotimp și de temperatură.

  3. Adevărat, atunci când productivitatea medie este maximă înseamnă ca a depășit pragul mediei de producție, productivitatea marginală este descrescătoare, iar producția totală este maximă, adică a depășit media de productivitate.

  4. Adevărat, maximizarea profitului se realizează atunci când venitul este mai mare decât costul, deoarece profitul crește atunci când avem un venit care depășește costurile, altfel dacă era costul mai mare decât profitul, ieșeam în pierdere și nu mai aveam profit.

  5. Fals, cu cât diferența dintre prețul inițial și prețul ofertei e mai mare, cu atât va avea mai mult succes la cumpărare, majoritatea magazinelor măresc prețul bunurilor înainte de oferte și apoi oferta este la fel ca prețul inițial.

  6. Adevărat, cu cât prețul unui produs crește foarte mult, atunci și cantitatea ar trebui să crească.

  7. X pe 4y = 1 pe 2

  8. 2x=2y=>x=4

  9. 10 x 2k x 2L

  10.

  11.

  12.

 61. Mogodici Jennifer Alexandra spune:

  Grupa 310 Seria B
  1. Adevărat deoarece atunci când frontiera posibilităților de producție este descrescătoare și concavă resursele sunt utilizate ineficient. Nu poate fii negativă

  2 Falsă deoarece înghețată poate fii consumata oricând , iar încălzirea termica tine de fiecare în parte.

  3. Adevărata conform graficului atingând punctul maxim nu poate creste deoarece atinge deja productivitatea maxima , poate doar să scadă

  4. Falsă deoarece condiția de maximizare a profitului este Vmg=Cmg iar ele trebuie sa fie egale , nu să depășească costul.

  5. Falsa deoarece odată cu modificarea prețului propriu are loc modificarea cantității oferite . Adică cu cât prețul crește cu atât marfa e mai putina

  6.Adevarata deoarece consumatorii mai bine cumpără la momentul actual un produs la prețul neschimbat decât atunci când va creste .

  7. Px= 10
  Pt= 25
  10*x supra y =10*100/25=4
  Cop=4

  8.Umgx pe Umg y
  Umgx= x derivat
  Umgy= y derivat
  U(x,y)= x la puterea a2a + 2y la puterea a2a +10
  4500=2x+y
  2x=2y=>x=4

  10. Presupunem dublarea
  Q1= 2x(5xkx L)
  = 10x 2k x 2L
  = 10 x 40
  = 400
  10 x 2K x 2L

  11.WL=Q/L 10=Q0\10 =>Q
  Wml= 90*10= 900

  12.

 62. Milea Alexandru Marian spune:

  Grupa 310 Seria B

  1. A. Este adevarat, deoarece atunci cand frontiera posibilitatilor de productie este concava, resursele sunt utilizate ineficient

  2. F. Utilitatea marginala nu poate fi negativa, deoarece, chiar daca este iarna si cineva doreste inghetata, tot doreste sa isi satisfaca dorinta de a manca.

  3. A. Este adevarat, deoarece atunci cand productivitatea medie este maxima, aceasta nu poate sa mai creasca, ceea ce duce la miscorarea productivitatii marginale, productia totala fiind maxima

  4. F. Este falsa, deoarece venitul marginal nu trebuie sa depaseasca costul marginal, ci acestea 2 trebuie sa fie egale

  5. F. Este falsa, deoarece, deodata ce pretul unui bun creste, rezulta ca cantitatea este mai putina

  6. A. Este adevarata, deoarece daca consumatorii stiu de un bun ca se va scumpi, acestia se vor duce sa ia acel produs cu pretul mai ieftin, decat sa astepte sa se scumpeasca.

  8. Umgx = Ut(x)’= (x2 + 2y2 + 10)’ = 2x
  Umgy= Ut(y)’= (x2 + 2y2 + 10)’ = 4y
  V= xPx + yPy =) 4500 = 2x + y
  (Umgx/Umgy)/(Px/Py)= 2x/4y = 2/1 =) x/2 = 2 =) x = 4
  y= 1/2

  9.

  10. Q=5KL
  Presupunem dublarea
  Q1 = 2 x (5 x K x L)
  Q1 = 10 x 2K x 2L
  Q1 = 10 x 4KL
  Q1 = 10 x 4Q
  Q1 = 40Q

  11. Wml = Q/l
  Wmgl = delta Q / delta L
  Q1 = 10 x 90/100 = 9
  L1 = 1 x 30/100

  12. PR = 0
  CT = CF + CV
  Cvm = Cv/q
  10 = Cv/20
  Cv = 200
  Ct = 500 + 200 = 700

 63. Mitu Catalin Cristian spune:

  Grupa 310 Seria B
  1.Adevarat deorece cand frontiera posibilitatilor e concava resursele sunt utilizate ineficient

  2.Fals deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa deoarece consumarea inghetatei reprezinta o alegere ce e menita sa aduca satisfactie consumatorului ,satisfactie ce poate sa atinga maximum de satisfactie care incetul cu incetul in urma continuarii consumului utilitatea marginala poate sa ajunga la 0.

  3.Adevarat deorece productivitatea medie nu mai poate sa creasca

  4.Fals deoarece profitul se maximizeaza atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5.Fals deorece cresterea pretului unui bun rezulta micsorarea numarului de produse existente.

  6.Adevarat deoarece consumatorul va dori sa cumpere produsul dorit in perioada in care pretul produsului ajunge intr-un punct preferabil de achizitionare , deorece va urma o majorare a pretului si a cantitatii.

  8.UmgX/UmgY=Ut(X)’/Ut(Y)’=(x^2+2*y^2+10)’/(x^2+2*y^2+10)’=2X/4Y
  V=X*Px+Y*Py => 4500=x*2+y*1 => 2x+y=4500
  UmgX/UmgY=Px/Py => 2X/4Y=2
  2X=2*4Y
  2X=8Y
  X=8Y/2
  X=4Y => 2X+Y=4500 => 2*4Y+Y=4500
  8Y+Y=4500
  9Y=4500
  Y=500

 64. Movila Iustina spune:

  Seria B, Grupa 310

  1.Fals. Frontiera posibilitatilor de productie are forma concava, dar aceasta nu este descrescatoare. Prin aceasta frontierera este de fapt reprezantat costul de oportunitate, iar el este crescator. Daca forma este concava, este clar ca avem de-a face cu un cost de oportunitate crescator. Acesta nu depinde de raritatea resurselor, ci activitatii umane.Noi trebuie sa renuntam mereu la ceva chiar si daca am avea resurse nelimitate.

  2. Fals. Utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa, deoarece aceasta reprezinta valoarea ultimei unitati dintr-un bun. Chiar daca cu cat consumam mai mult dintr-un bun, utilitatea lui marginala scade, aceasta nu devine niciodata negativa, pentru ca noi oferim utilitate unui bun inainte sa il consumam, nu dupa ce am facut acest lucru. Nicio persoana nu hotaraste sa faca o actiune, sa consume un bun daca este constienta ca acel bun ii va aduce insatisfactie sau ca il va indeparta de scopul lui, iar atunci cand il utilizam ii asociem o utilitate pozitiva.

  3. Adevarat. Daca analizam graficul productivitatii marginale si pe cel al productivitatii medii, observam ca atunci cand productivitatea medie a muncii este maxima, la fel este si productivitatea marginala, cea din urma fiind pozitiva si descrescatoare.

  4.Fals. Costul marginal reprezinta variatia costului total determinatat de modificarea cu o unitate a productiei. Maximizarea profitului se face cand cele 2 sunt egale, profitul fiind maxim astfel.

  5. Adevarat. Atunci cand se modifica pretul unui bun are loc si cresterea ofertei, deoarece intre pret si cantitatea oferita exista o relatie directa. Cand pretul creste, ofertantii sporesc cantitatea oferita pentru ca anticipeaza ca isi pot creste profitul.

  6. Adevarat. Daca eu anticipez ca un produs va avea un pret mai ridicat pe viitor, incerc sa achizitionez mai mult din bunul respectiv acum, cand pretul inca este mai mic, astfel economisind bani.

  7. Copx= Px/Py
  =10/25=0,4
  =0,4* 10= 4

  8. V= x* Px+ y*Py
  Umgx/Umgy= Px/Py
  UmgX= Utx’=2x
  Umgy =Uty’= 4y
  4500= 2x+ y
  2x/4y= 2/1
  2x=8y
  4500= 9y
  y=500
  2x=4000
  x=2000

  9. CF=1000
  CFM0=200
  CFM=CF/Q
  200=1000/Q0=>Q0=5
  CFM1= 100=>100=1000/Q1,Q1=10
  4%Q= Q1-Q0/Q0=100 – productia se modifica cu 100%

  10. Q=5KL -dublam factorii de productie
  Q=5*2K* 2L= 10K2L -avem randament de scara crescator

  11. WmL= 10 Q1=90
  L1= L0+ (30/100) L0= L0(1+0,3) = 1,3 L0
  WmL= delta Q/delta L = Q1-Q0/ Lo-L1=30

  12. P=20
  CF= 500
  CVM=10
  CV= CVM*Q =10Q
  VT=CT=> P*Q= CF+CV; 10Q= 500+10Q
  Q= 500

 65. Mocanu Ionut-Cosmin spune:

  Seria B Grupa 310

  1.Raspunsul este falsa deoarece ea ajunge intr un punct de maxim in care se mareste linia de productie , ea intr adevar este concava doar ca nu este descrescatoare cum spune a doua parte . Zona concava desparte zona eficienta de cea imposibila .

  2.Fals, utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa , deoarece iarna nu ai avea nevoie de o inghetata , dar ti ai dorii nespus incalzirea termica si vice versa pentru incalzirea termica cu inghetata , asta ne arata ca atunci cand avem o saturatie cum ar fi inghetata , incalzirea termica va ajunge intr un punct de maxim .

  3.Adevarat , deoarece daca cand productia marginala creste cea medie scade atunci ar trebui sa fie si in caz contrar la fel , plus productia totala sa fie maxima .

  4. Fals , deoarece Maximizarea profitului se realizeaza prin relatia dintre pret si costul marginal .

  5. Adevarat , deoarece cand pretul creste si oferta creste ,ne este prezentat asta prin graficul , ea mereu va depinde de pret cu cat acesta va scadea la fel va face si oferta si daca va creste la fel va creste si oferta .

  6.Adevarat , deoarece vor sa si maximizeze cat mai mult profitul , iar daca acestia anticipeaza o crestere in pretul produsului va creste cantitatea ceruta pentru asi mari profitul ulteriror din produsul respectiv.

  7. Copx=y/x
  COpx=25/10=2,5

  8.Umgx/Umgy=Px/Py => 2x/4y=2/1
  Umgx=Ut’=2x
  Umgy=Ut’=4y

  9.Cmg=Ct’ =>10-12Q+3Q2=Q2-6Q=>Q2-6Q=0=>Q(Q-6)=0=>Q=6
  Cv=Cmg
  Cv=10Q-6Q2+Q3/Q=Q2-6Q+10

  10. Q0=5 k * L
  Q1= 10k*l
  Q1=10 Q0
  Randamentul de scara crescatoare

  11. L1=L0+L0*90/100=L0(1+0.9)=1.9L0
  Q1=Q0+Q0*30/100=Q0(1+0.3)=1.3Q0
  WL1=Q1/L1=1.3/1.9, Q0/L0=10=>WL1=1.3/1.9*10=6.84

  12.

 66. Mircea Ana-Maria-Iulia spune:

  Grupa 310, seria B

  1. Fals
  Afirmația dată este falsă, deoarece raritatea produselor face ca frontiera posibilităților de producție să fie crescătoare și convexă.

  2. Fals
  Utilitatea marginală nu poate fi negativă pentru niciun bun chiar și la înghețata consumată iarna sau încălzirea termică din toiul verii, pentru că aceste bunuri pot fi consumate și în aceea perioadă indiferent de situație. Persoana respectivă poate consuma înghețata în timpul iernii sau să folosească încălzirea termică în toiul verii pentru a-și îndeplini în totalitate scopurile. De asemenea, în general, utilitatea marginală nu poate fi niciodată negativă.

  3. Adevărat
  Dacă productivitatea marginală este descrescătoare și producția totală este maximă, atunci productivitatea medie este maximă, deoarece atunci când nivelul de producție a ajuns la maxim, nu poate să-și depășească limita, de aceea productivitatea marginală este descrescătoare și celelalte maxime.

  4. Fals
  Maximizarea profitului nu se realizează atunci când venitul marginal depășește costul marginal, pentru că venitul marginal și costul marginal trebuie să fie egale pentru ca profitul să fie maxim.

  5. Fals
  Creșterea prețului unui bun nu antrenează creșterea ofertei, deoarece consumatorii nu pot achiziționa multe bunuri dacă prețul lor a crescut și nu toată lumea își permite să cumpere bunul respectiv la aceeași cantitate în trecut, înainte de creșterea prețului.

  6. Fals
  Consumatorii nu ar cere creșterea prețului unui produs pentru a achiziționa mai mult, pentru că aceștia urmăresc scopul de a cumpăra un bun dacă prețul acestuia scade. În schimb, ar cere scăderea prețului unui produs și atunci cantitatea cerută ar crește din produsul respectiv.

  7. X=10
  Px = 10 lei
  Py = 25 lei
  CO = 10 * x/y
  CO = 10 * 10/25 = 100/25 = 4

  8. U(x,y) = x2 + 2y2 + 10
  V = 4500 lei
  Px = 2 lei
  Py = 1 leu
  UmgX/UmgY = Px/Py
  V = x*Px + y*Py
  4500 = 2x + y / 2
  2250 = x + y

  9. CT = 1000 + 10Q – 6Q2 + Q3
  CFm = 200 / – 100 = 100
  Pr = ?
  CF + CV = CT
  100 + CV = 1000 + 10Q – 6Q2 + Q3 / -100
  CV = 900 + 10Q – 6Q2 + Q3
  CV = 90 + Q – 6Q2 + Q3

  10. Q = 5KL
  Presupunem dublarea
  Q1 = 2 * (5 * K * L)
  Q1 = 10 * 2K * 2L
  Q1 = 10 * 4Kl
  Q1 = 10 * 4Q
  Q1 = 40Q

  11. Q = 10
  Qm = ?
  +90%
  +30%

  12. P = 20 lei
  CF = 500 lei
  CVm = 10 lei
  CT = CF + CV
  CT = 500 + CV

 67. MUNTEANU ANDREEA-VALENTINA spune:

  GRUPA 310,SERIA B

  1. Adevarat deoarece consumul de bunuri si servicii are un caracter continuu,producerea acestora,prin utilizarea resurselor,este permanenta.In raport cu nevoile umane,resursele ce pot fi utilizate pentru satisfacerea acestora sunt limitate.Raritatea resurselor desemneaza caracterul limitat al resurselor in raport cu nevoile umane nelimitate

  2.Fals deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa,pentru ca nimeni nu va decide sa faca o actiune daca vede ca actiunea respectiva ii va aduce insatisfactie sau il va indeparta de scopul urmarit.

  3.Adevarat deoarece cand productia totala este maxima,productivitatea medie este maxima.

  4.Fals deoarece costul marginal este egal cu venitul marginal.

  5.Fals deoarece daca creste pretul ,scade puterea de cumparare si automat scade oferta.

  6.Adevarat deoarece in cazul in care oamenii anticipeaza cresteri de pret la un anumit pret ,cererea prezenta prentru produsul respectiv creste si invers.

  7.10*X/Y=10*10/25=100/25=4
  UMG X/UMGY=PX/PY

  8.V=xPx * yPy
  4500=2Px+1Py
  UMGx=UTx’=2X
  UMGy=UTy’=4y
  Umgx/Umgy=Px/Py
  2x/4y=2/1
  2x=1
  x=1/2
  4y=2
  y=1/2

  9.CM1=200
  CM2=200-100=100
  CTM=CT/Q
  CMG=CT DERIVAT =10-12Q+3Q2
  1000+10Q-6Q2+Q3/Q=10-12Q+3Q2
  1000+10Q-6Q2+Q3=10Q-12Q2+3Q3
  -6Q2+12Q2+Q3-3Q3=1000
  6Q2-2Q3=1000
  2Q2(3-2Q)=1000
  2Q2=1000
  Q=22,36

  10.Q=5KL
  PRESUPUNEM CA SE DUBLEAZA PRODUCTIA
  Q=2(5KL)=10KL-CRESTE

  11.WML=10 Q/L
  10+90% Q=L+0.9 Q=1,9Q
  10-30% L=7L Q=0.3 Q
  WL=1,9/0.3=6.33

  12.CFM=CF/Q
  CVM=CV/Q
  CV=10Q
  CT=CV+CF
  CT=500+10Q

 68. Moroianu Mihai spune:

  Grupa 310, Seria B

  1.Adevarat
  Argumentare: Este adevarat deoarece inclinatia descrescatoare a FPP se refera la ideea de cost. Pentru a produce mai mult din bunul X trebuie sa renuntam la o cantitate din bunul Y.

  2.Fals
  Argumentare: Utilitatea marginala nu poate fi negativa, deoarece aceasta reprezinta satisfacerea pe care un consumator considera ca o va obtine prin consum. Omul isi va ierarhiza nevoile in functie de gradul de satisfacere al acelei nevoi.

  3.Fals.
  Argumentare: Aceasta afirmatie este falsa, deoarece atunci cand productivitatea medie(WmL) este maxima, atunci productivitatea medie este egala cu productivitatea marginala, astfel WmgL=WmL, cand WmL=max.

  4.Fals.
  Argumentare: Este fals deoarece profitul maxim are loc atunci cand venitul marginal(Vmg) este egal cu costul marginal(Cmg),realizandu-se conditia de maximizare a profitului.

  5.Fals
  Argumentare: Cresterea pretului unui bun nu antreneaza cresterea ofertei, ci creste cantitatea oferita.

  6.Adevarat.
  Argumentare:

  7.Px=10, Py=25, Copx=Px/Py=10/25=0,4X, deci 0,4x*10=4

  8.U(x,y)=x2+2y2+10, V=4500, Px=2, Py=1, Umgx=Utx’=2x , UmgY=Uty’=4y.
  V=x*Px+y*Py
  Umgx/Umgy=Px/Py
  4500=2x+y
  2x/4y=2/1
  2x/4y=1, deci x/2y=1, deci x=2y
  4500=4y+y, 4500=5y, deci y=4500/5, y=900, x=2y, x=900*2=1800

  9.CT=1000+10Q-6Q2+Q3, CFM0=200, CFM1=100
  modificarea procentuala(delta%Q) adica Q1-Q0/Q0
  CF=1000
  CFM=CF/Q
  200=1000/Q
  QI=1000/100
  QI=10
  Q1-Q0/Q0=

  10. Q= 5KL
  dublam factorii de productie
  Q= 5 2K2L
  Q= 20KL
  randament crescator

  11.WmL=10
  WmgL=?
  Q1=Q0+ 90%Q0=1,9Q0
  L1=L0+30L0=1,3Q0
  WmgL=deltaQ/deltaL=Q1-Q0/L1-L0=1,9Q0-1Q0/1,3L0-1L0=0,9Q0/0,3LO=0,9/0,3*10=3*10=30

  12.Pret=20
  CF=500
  CVM=10
  Q=?
  Prag de rentabilitate, Pr=0, VT=CT, VT=P*Q
  CMV=CV/Q, 10=CV/Q, CV=10Q
  CT=CF+CV , P*Q=500+10Q, 20*Q=500+10Q, 20Q=500+10Q, 10Q=500, Q=50(pentru a ajunge la pragul de rentabilitate trebuie vandute 50 de produse)

 69. Militaru Andra-Maria spune:

  Grupa 310, Seria B

  1. Fals, frontiera posibilitatilor de productie este descrescatoare si concava nu este datorata de raritatea resurselor, ci de natura omului, de alegerile pe care le face acesta.

  2. Fals, utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa, deoarece depinde de fiecare persoana si de “pragul de saturatie” pe care il are.Din moment ce doreste sa consume in continuare acel bun, inseamna utilitatea marginala nu devine negativa.

  3.Adevarat, deoarece

  4.Fals, maximizarea profitului se realizeaza atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal(profitul maxim se obtine la productia pentru care distanta dintre curba venitului total si costului total este maxima)

  5.Adevarat, deoarece oferta se afla intr-o relatie direct proportionala cu pretul, daca pretul creste, oferta creste, iar daca pretul scade si oferta scade.Producatorii au ca interes sa ofere pe piata mai multe tipuri de marfuri atunci cand pretul lor creste.

  6.Adevarat, atunci cand consumatorii anticipeaza ca va avea loc o scumpire a unui produs vor tinde sa il cumpere in cantitati mai mari, pentru a-l prinde la pretul actual, mai mic.

  7.Copx=Px/Py
  pret 10 unitati din x= 10*10 => Px=100
  Py=25
  Copx=100/25 =>
  Copx= 4
  Raspuns final : Copx=4

  8.V= x*Px + y*Py
  Umgx/Umgy= Px/Py

  9.

  10.

  11. Wm=Q/L Wmg= delta Q/delta L
  delta Q= Q1-Q0 ; delta L= L1-L0
  Q creste cu 90% => Q+90/100* Q =Q+0.9Q
  L creste cu 30% => L+30/100 * L =L+0.3L
  Wm=10
  10=

  12.

 70. Mincu Cristina spune:

  Grupa 310, Seria B

  1.Adevarat. Raritatea produselor face ca utilizarea acestora sa fie produsa in mod ineficient, astfel, frontiera posibilitatilor de productie devine descrescatoare si concava.

  2.Fals. Utilitatea nu poate fi niciodata negativa, deoarece chiar daca o inghetata este consumata iarna, lucru ce poate fi considerat anormal, aceasta tot are o utilitate pentru consumator din momentul in care acesta doreste sa o consume si ii produce un grad de satisfactie. Acelasi lucru se poate aplica si pentru incalzirea termica vara.

  3.Adevarat. In momentul in care productivitatea medie este maxima , productivitatea marginala nu mai poate creste si incepe sa devina descrescatoare, iar productia totala atinge si ea pragul maxim.

  4.Fals. Conditia de maximizare a profitului este Vmg=Cmg, adica maximizarea profitului se produce atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5.Fals. Atunci cand se modifica pretul propiu al produsului, are loc modificarea cantitatii oferite. Daca pretul creste, marfa devine mai putina, adica si oferta scade.

  6.Adevarat. Daca un consumator anticipeaza ca pretul va creste, atunci acesta va prefera sa cumpere o cantitate mai mare din produs inainte de scumpirea acestuia, in loc sa cumpere aceeasi cantitate, dar la un pret mai mare. Spre exemplu daca un sofer anticipeaza ca maine pretul benzinei se va mari, desi maine era ziua in care trebuia sa alimenteze, va prefera sa o faca azi, pt a beneficia de pretul mai mic, astfel cerea de benzina pe ziua de azi va creste.

  7. x*Px=y*Py=> 10*Px=y*Py=> 100=25y=> y=4

  8. U(x,y)=x2+2y2+10
  v=4500
  px=2, py=1=> v=x*px+y*py=> 4500=2x+y
  Umgx/Umgy=px/py=2x/4y=> x/2=2=> x=4
  Umgx=Ut’x= (x2+2×2+10)’=2x
  Umgy=Ut’y=(x2+2y2+10)’=4y

  9.Ct=Cf+Cv, Q scade cu 50%

 71. Minan Nadire Alexandra spune:

  Grupa 310, Seria B
  1. A deoarece din cauza raritatii resurselor productia posibila eficienta este din ce in ce mai mica, din lipsa de resurse.

  2. F deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa. Aceasta poate fi zero, dar nu poate fi negativa. Cum ar fi pentru incalzirea termica din toiul verii este o actiune unde intensitatea nevoii unei persoane de incalzire termica descreste din iarna pana in vara progresiv, nevoia acestuia fiind satisfacuta in continuu si neintrerupt. Deci utilitatea marginala este zero a incalzirii termice, dar aceasta nu poate fi negativa.

  3. F pentru ca atunci cand productivitatea medie este maxima, productivitatea marginala creste.

  4. F pentru ca maximizarea profitului reprezinta costul marginal si venitul marginal sa fie egale, iar in cazul nostru venitul marginal este mai mare ca si costul marginal deci nu este maximizarea profitului. Profitul nu este maxim decat daca venit marginal = cost marginal.

  5. F pentru ca prin cresterea pretului unui bun, oferta scade. Adica daca pretul unui bun se schimba, creste, iar oferta acestuia scade.

  6. A deoarece daca consumatorii anticipeaza ca pretul unui bun va creste, acestia vor dori sa cumpere mai mult in momentul respectiv, la pretul respectiv, dinainte de scumpire, deci cererea pentru acel produs va creste pana in momentul scumpirii.

  7. CO x= y/x = 25/10 = 2,5
  Iar CO x pentru 10 unitati = 2,5 * 10= 25
  deci CO a 10 unitati din bunul x in raport cu bunul y = 25

  8. Umgx= UT x’=2x
  Umgy= UT y’=4y, aplicam formula (Umgx/Umgy)/(Px/Py)
  2x/4y=2/1 => x/2=2 => x=4

  9. Modificarea procentuala a productiei este 100% pentru ca Icf= Cf0/Cf1= 2= 200% si pentru a afla modificarea scadem 100.

  10. Q= 5KL
  Dublam functia de productie si avem Q1= 2*5*2K*2L = 8*5KL= 8Q, de aici rezulta ca este randament de scara crescatoare.

  11. Wm0= Q0/L0 => 10=Q0/L0
  Q1= Q0 + 90/100 * Q0 = 1,9 Q0
  L1= L0 + 30/100 * L0 = 1,3 L0
  Wmg = delta Q/ delta L= Q1-Q0/L1-L0= 1,9Q0-Q0/1,3L0-L0= 0,9Q0/0,3L0

  12. Prag de rentabilitate => VT=CT

 72. Mosco Oana Maria spune:

  Grupa 310, Seria B

  1. Adevarat, deoarece pentru a produce o cantitate dintr-un bun trebuie sa renuntam la o anumita cantitate dintr-un alt bun.

  2. Fals, deoarece utilitatea marginala nu poate fi negativa, deoarece omul va alege bunul care crede ca ii va aduce satisfactie, nu conteaza cand sau cum este folosit.

  3. Adevarat, deoarece productivitatea medie este maxima atunci productivitatea marginala nu mai poate creste, rezultand descresterea acesteia.

  4. Fals, deoarece maximizarea profitului poate fi posibila doar daca venitul marginal si costul marginal sunt egale.

  5. Fals, deoarece ofera nu creste chiar daca pretul unui bun creste deasemenea.

  6. Adevarat, deoarece oamenii s-ar grabi sa isi cumpere produsul cat mai repede inainte sa creasca pretul, astfel cererea cantitatii produsului va creste.

  7. Copx=x/y deci rezulta 10/25=0,4

  8. Mai intai se deriveaza Umgx si rezulta 2x, iar apoi Umgy si rezulta 4y. V=xPx+yPy deci rezulta 4500=2x+y si Umgx/Umgy=Px/Py si rezulta 2x/4y=2/1. Se calculeaza in sistem 2x+y=4500 si 2x-8y=0 si ne rezulta in final 9y=4500 deci y=500 si 2x+500=4500 deci x=2000.

  12. CT=CF+CV
  20=500+CV
  CV=-480

 73. Militaru Georgiana Nicoleta spune:

  Grupa 310 Seria B

  1. Adevarat. Forma FPP este descrescatoare si cancava deoarece resursele sunt finite si astfel pentru a produce mai mult dintr-un bun trebuie sa renuntam la o anumita cantitate dintr-un alt bun.

  2. Fals. Propozitia este falsa deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodata 0. Utilitatea marginala reprezita nivelul de satisfactie al consumatorului in urma utilizarii unui bun, iar consumatorul nu va consuma un bun daca stie ca acesta nu ii va aduce satisfactie. Astfel el nu va folosi incalzirea termica vara, cand in casa este deja cald.

  3.

  4. Adevarat. Propozitia este adevarata deoarece profitul este reprezentat de diferenta dintre venituri si costuri, astfel cand veniturile sunt mai mari decat cheltuielile se realizeaza profitul.

  5. Adevarat. Propozitia este adevarata deoarece atunci cand pretul uni bun creste, pentru a-si maximiza profitul producatorii vor creste numarul de unitati pe care le pun pe piata din acel bun.

  6. Adevarat. Daca consumatorii cred ca pretul unui produs urmeaza sa creasca acestia vor incerca sa cumpere mai mult din bunul respectiv pana ca pretul acestuia sa creasca, pentru a putea avea rezerve din respectivul produs si astfel sa poata amana cumpararea lui cand pretul respectivului produs creste.

  7. COPx = Px/Py => 10/25 = 0,4 => costul de oportunitate al unei unitati bun din x este de 0,4 de unitati din bunul y
  => 10 ori 0,4 = 4
  => costul de oportunitate a 10 unitati din buni x este de 4 unitati din bunul y

  8.

  9.

  10.

  11. Wmgl0= 10 Wmgl1= Q0+90%Q0 / L0+30%L0 => Q0+0,9Q0 / L0+0,3L0 => 1,9Q0 / 1,3L0

  12.

 74. GRECU ERICA ANDREEA spune:

  Grupa 307 Seria B

  1.A Deoarece caracterul descrescator al frontierei posibilitatiilor de productie evidentiaza ideea de cont pt a avea mai mult dintr-un bun (X) trebuie sa renunte la o anumita cantitate din bunul (Y).

  2.A Deoarece UMG se bazeaza pe o asa anumita lege economica, o regularitate in manifestarea alegerilor consumatorilor cu privire la U succesive dintr-un bun supus consumului. Asadar pe masura ca UMG avansaza este descrescatoare.

  3….

  4. A Deoarece pe masura ce o companie incepe sa mareasca productia venitul marginal obtinut din vanzarea unei unitati supimentare este mai mare decat contul margunal de productie al acestei unitati.

  5 F Deoarece cresterea pretului uni bun redirectioneaza consumatori in cautarea unei ofere de pret pe care l-ar putea avantaja. Asadar cresterea pretului bunului scade ofertei.

  6 F Deoarece daca cosumatori anticipeaza cresterea unui bun, cantitatea de produse cerute va scadea,consumatori cautand alte variante.

  7.Px=10 lei, Py=25 lei
  V= x ori Px + y ori Py
  10x = x ori 10 + y ori 25
  10x= 10x + 25y
  25y= 0
  y= 0

  8.U (x,y)=x2+2×2+10
  V= 4500
  Px=1 leu , Py=2 lei
  x=v/Px
  x=4500/1
  x=4500
  y= v/Py
  y= 4500/2
  y= 2250

 75. Ignat Andrei spune:

  grupa 308, Seria B

  1.Adevărat deoarece costul de oportunitate poate fi explicat în mod adecvat cu ajutorul frontierei posibilităților de producție. Acest instrument pune în evidență combinațiile posibile de producție a două bunuri obținute prin utilizarea integrală si eficientă a resurselor economice disponibile.

  3.Adevărat deoarece utilitatea marginală înregistrează următoarea evoluție, după o perioadă inițială de creștere, ea cunoaște un declin continuu.Utilitatea totală crește continuu până cantitatea consumată din bunul x atinge alt nivel, iar după acest nivel al consumului utilitatea totală începe să scadă.

  4.Adevărat deoarece din punct de vedere al calculelor de rentabilitate. întreprinzătorul se raportează la profitul contabil, adică profitul calculat ca diferență dintre încasările totale si costurile totale.

  5.Adevărat deoarece odată cu creșterea prețului unui bun oamenii vor fi atrași de noile oferte iar asta antrenează creșterea ofertei.

  6.Adevărat deoarece odată cu creșterea prețului unui produs oamenii vor vrea sa o cumpere la un preț mai mic decât cel anticipat si astfel va crește cantitatea din produsul respectiv.De exemplu cum a fost creșterea în preț a combustibilului din România unde oamenii faceau cozi la benzinării să prindă încă un preț bun ca să-și alimenteze mașina până la creșterea prețului produsului.

  2.Adevărat deoarece după o perioadă de creștere ea descrește încontinuu ceea ce o poate face negativă pentru anumite lucruri.

  7.Px=10 lei
  Py=25 lei
  Costul de oportunitate=10/25=0,4 lei

  8.U(x,y)=x*2 + 2y*2 +10
  V=4500
  Px=2 lei
  Py=1 leu
  U(x,y)= 2*2 + 2*2 + 10= 18

 76. Mezey Maria-Cristina spune:

  Seria B, grupa 309

  1. Fals, deoarece sugereaza

  2. Fals, nu poate fi niciodata negativa.

  3. Adevarat.

  4. Fals, venitul si costul trebuie sa fie egale.

  5. Adevarat, producatorii vor oferii o cantiate de bunuri mai mare la preturi mai mari decat la preturi mai mici

  6. Fals.

  7. Co=Px/Py
  coPx= 10/25
  coPx=0,4
  Cop10x=10×0,4=4

  8. V= x*Px + y*Py
  Umgx/Umgy= px/py
  umgx=ut’x=2x
  umgy= ut’y = 4y
  => 2x/4y = 2/1 => 2x/4y= 2 => 2x=8y=> x=4y

  9.CT= 1000+10Q-6Q2+Q3
  CFM0=200
  CFM1= 100
  CFM0= CF/Q0
  200=1000/Q0
  Q0=5

  10. Q= 5KL
  1+1= 2
  Q= 5*2 = 10

  11. WML=Q/L
  WMGL=

  12. PR=0
  CV=CT
  CF+CV= P*Q
  CF+CVM*Q=P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=50

 77. Lacatus Andrei Laurentiu spune:

  Grupa 309 Seria B

  1. Fals. Forma concava reprezinta un cost de opurtunitate crescator.

  2.Fals. Utilitatea marginala nu poate fi niciodata zero deoarece nici un om nu ar consuma un bun in mod voit daca acesta nu i-ar aduce nici o satisfactie.

  3.Fals. Cand productivitatea marginala si productivitatea medie sunt egale atunci prodcutia totala este maxima

  4.Fals. cand costul marginal si incasarea marginala sunt egale se realizeaza nivelul de productivitate unde producatorul castiga cel mai mare venit posibil

  5. Adevarat. Atunci cand pretul unui bun creste, creste si oferta deoarece si ceilalti producatori spoeresc productia pentru a profita de noul pret.

  6.Adevarat. Consumatorii vor dori sa profite de pretul actual pentru a nu plati mai mult cand pretul va creste, ceea ce duce la cresterea cantitatii in mod normal a bunului respectiv.

  7. Costul de opurtunitate pentru 10 unitati din bunul X in raportul cu bunul Y este

  COx= Px/Py
  Px-10
  Py=25
  COx=10/25
  COx=0.4
  CO10x=10 x 0.4 = 4

  raspuns COx=4

  8. V=x*Px = y*Py
  UMGx/UMGy= Px/Py
  UMGx = UT’x=2x
  UMGy= UT’y= 4y
  rezulta 2x/4y=2/1 => wx/4yx= 2 => 2x=8y => x-4y

  9. CT=1000 + 10Q-6Q2 + Q3
  CFm0=200
  CFm1=100
  CFm0=CF/Q0
  200=

  10.

  11.

  12. PR=o
  CT=VT
  CF+CV=P*Q
  CF+CVM*Q=P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=50

 78. Chiriac George-Catalin spune:

  Grupa 309 Seria B
  1.Fals,deoarece capacitatea este intodeauna limitata,pentru a creste productia va fi necesara reducerea cantitatii de bunuri de consum.
  2.Fals,deoarece utilitatea marginala nu poate fi negativa niciodata,consumul de inghetata iarna poate oferi un grad de satisfactie mai scazut,dar este o alegere constienta.
  3.Adevarat,deoarece atunci cand productivitatea medie este maxima,productia totala va fi si ea la randul ei maxima.
  4.Fals,deoarece venitul marginal si costul marginal trebuie sa fie mereu egale.
  5.Adevarat,deoarece cresterea pretului unui produs creste in situatia in care oferta acestuia creste si ea la randul ei.
  6.Fals,deoarece cresterea pretului unui produs este formata de cresterea ofertei.Prin urmare,nu va fi nici un fel de cantitate crescuta in vederea acelui produs.Ca si un exemplu,fumatorii stiu de scumpirea tigarilor,dar cantitatea tigarilor in pachet nu va creste.
  7.CoPx=Px/Py
  CoPx=10/25
  CoPx=0.4
  CoPx=0.4×10=4.
  8.V=x*Px+y*Py
  UmgX/Umgy=Px/Py
  UmgX=UT’x=2x
  UmgY=UT’y=4y
  =>2x/4y=2/1
  =>2x+y=4500 |x2
  4y-4x=0
  =>4x+2y=9000
  4y-2x=0
  =>6y=9000=>y=1500
  x=3000/2=1500
  9.CT=1000+10Q-6Q2+Q3
  CFM0=200
  CFM1=100
  CFM0=CF/Q0
  =>200=1000/Q0
  Q0=5
  CFM1=CF/Q1
  100=1000/Q1
  Q1=10
  12.PR=0
  CT=VT
  CF+CV=P*Q
  CF+CVM*Q=P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=50
  10.Randamentul este crescator
  11.Wml=Q/L
  WmgL=delta Q/delta L
  delta

 79. MACOVEI PETRU ALEXANDRU spune:

  GRUPA 309 SERIA B

  1. CONSIDER CA ESTE ADEVARAT DEOARECE RESURSELE NATURALE SUNT FINITE, DACA TOT FOLOSIM DIN ELE ACESTEA SE VOR TERMINA LA UN MOMENT DAT.

  2. CONSIDER CA ESTE FALS DEOARECE UTILITATEA MARGINALA NU POATE FI NICIODATA NEGATIVA.VALOAREA UTILITATII UNUI OBIECT SE STABILESTE INAINTEA CONSUMARII ACESTUIA.UTILITATEA ESTE UN CONCEPT SUBIECTIV,CEL CARE CONSUMA BUNUL NU POATE PUNE O VALOARE OBIECTIVA DOZELOR,ASTFEL CU FIECARE CONSUMARE ISI VA ATINGE SCOPUL PROPUS.

  3. CONSIDER CA ESTE FALS DEOARECE

  4.CONSIDER CA ESTE FALS. DACA VENITUL MARGINAL ESTE MAI MIC DECAT COSTUL MARGINAL DE PRODUCTIE INSEAMNA CA O FRIMA/COMPANIE ARE SURPLUS DE PRODUCTIE SI AR TREBUI SA SCADA CANTITATEA FRUNIZATA PANA CAND COSTUL MARGINAL ESTE EGAL CU VENITUL MARGINAL.

  5.CONSDIDER CA ESTE ADEVARAT DEOARECE ASTA INSEAMNA CA ACEL BUN ESTE RENTABIL PENTRU O COMPANIE CARE VA VREA SA COMERCIALIZEZE CAT MAI MULT PENTRU A-SI SPORI VENITURILE.

  6.CONSIDER CA ESTE FALS DEOARECE LEGEA CERERII MENTIONEAZA CA CEREREA ESTE INVERS PROPORTIONALA CU PRETUL.

  7. COPx=Px/Py
  COPx=10/25
  COPx=0.4
  COP10x=10×0.4=4

  11. DELTA Q =9
  DELTA L=3
  REZULTA WMGL=3 PRODUSE/MUNCITOR

  12. CA=Px*y(Y=PRODUCTIA)
  CT=CF+CVM*Y
  PRAG RENTABILITATE=0
  CA-CT=0
  CA=CT
  20Y=500+10Y
  10Y=500
  Y=50

 80. Marcu Nicoleta-Camelia spune:

  Grupa 309 Seria B

  1.Raspunsul corect este A, deoarece forma concava a FPP sugereaz[ existenta unui cost de oportunitate crescator.

  2.Raspunsul corect este F,deoarece unitatea marginala negativa este atunci cand aveti prea mult articol, iar consumul intr-o cantitate mare poate devenii daunator.

  3.Raspunsul corect este F,

  4.Raspunsul corect este F, deoarece situatia in care producatorul castiga cel mai mare profit posibil ,se realizeaza atunci cand nivelul de productivitate este cel la care costul marginal si incasarea marginala sunt egale .

  5.Raspunsul corect este A, deoarece producatorii v or oferi o cantitate mai mare la preturi inalte decat la preturi scazute.

  6.Raspunsul corect este A, deoarece daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare, atunci in prezent cererea va creste.

  7.COPx=Px/Py
  COPx=10/25
  COPx=0.4
  COP10x=10*0.4=4
  Raspunsul corect este: 4 .

  8.V=x*Px+y*Py
  UMGx/UMGy=Px/Py
  UMGx=UT’x=2x
  UMGy=UT’y=4y
  => 2x/4y=2/1 => 2x/4y= 2 => 2x=8y => x=4y

  Raspunsul corect este x=4y
  9.CT=1000+10Qla a2a +Qla a3a
  CFm0=200
  CFm1=100
  200=1000/Q0
  Q0=5
  CFm1=CF/Q1
  100=1000/Q1
  Q1=10
  Q0/Q1=0.5*100=50%

  Raspunsul corect este 50%.

  10.

  11.Wml=Q/L

  12.PR=0
  CT=VT
  CF+CV=P*Q
  CF+CVM*Q=P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=50

 81. Nicula Andreea-Alexandra spune:

  Seria B , Grupa 309

  1.Fals , deoarece raritatea resurselor determina posiblitatea frontierei, fiind descrescatoare. In orice punct al frontierei se poate masura inclinatia tangentei , plus forma convaca exprima un cos de oportunitate descrescator.

  2.Fals, deoarece unitatea marginala nu poate sa fie niciodata negativa. Este un concept , ea insemnand obtinerea sau consumarea unui bun pentru satisfactia proprie , ea poate sa fie descrescatoare dar niciodata zero. Atunci ea nu poate sa fie zero pentru ca nimeni nu si-ar face rau cu mana sa.

  3.Fals, deoarece productivitatea este o masura a eficientei produductie, ea se refera la masuratori ale iesirilor din procesele de productie pe o unitatea de iesire.Ex: e un raport dintre total iesiri si ore lucrate.

  4.Fals, deoarece in cazul in care producatorul castiga cel mai mult profit, este atunci cand nivelu de productivitate este cel unde costu/incasarea marginala sunt egale.

  5. Adevarat, deoarece conform legii cererii, pe masura ce cresterea cererei creste atflet si pretul va fi unul ridicat.

  6.Fals, daca pretul la un produs ar scadea oamenii ar cumpara mai mult , deoarece pretul a scazut fata de cel de pe piata si asa productia ar creste deoarece crearea prodului este mereu solicitata.

  7.COPx=Px/Py
  COPx=10/25
  COPx=0.4
  COP10x=10.0,4= 4

  8. U(x,y)= x2+2y2+10
  V=4500lei
  px=2 lei
  py=1 leu
  V=x.Px+x.Py
  Umgx/Umgy=Px/Py
  Umgx=UT’x= 2x
  Umgy= UT’ y= 4y
  Rezulta 2x/4y =2/1 rezulta 2x/4yv =2 rezulta 2x=8y de aici x=4y

  9. CT=100+10Q-6Q+Q3
  cvm(mediu)
  CT=1000+10q-6q
  CMF0=200
  CMF1=100
  CMF0=CF/CF/Qo
  200=1000/Qo
  Qo=5

  10.Q=5.k.L
  k la pueterea 1
  l la puterea 1 de aici rezulta 1+1=2 > 1 deci randamentu creste, este crescator

  11. Wlo=Qo/Lo
  Lo= 10 prod/lucrator
  WmgL= deltaQ/Delat L
  delta %L=delta L/L0 de aici reiese 30%= delta L/L0
  delta %Q=delta Q/Q0 de aici reiese 90%= delta Q/Q0

  12.P=20lei
  CF=500
  CVM=10 lei
  Q=? pt prf 0

  PR=VT-CT
  PR=O rezulta VT=CT
  Vt=P-Q=20 lei
  CT=CF+CV=500+10Q
  CVM=CV/Q rezulta 10=CV/Q rezulta CV=10Q
  VT=CT rezulta 20Q=500+10Q
  20Q-10Q=500
  10Q=500
  Q=50

 82. Lera Delia spune:

  Seria B, grupa 309

  1. Fals. Forma concava a FPP sugereaza existenta unui cost de oportunitate crescator, nu descresator.

  2. Fals. Utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa, deoarece orice alegere a unui om este constienta si subiectiva.

  3. Fals.

  4. Fals. Cel mai mare profit se realizeaza atunci cand venitul marginal e egal cu costul marginal.

  5. Adevarat, deoarece producatorii ofera stocuri mai mari la un pret mai mare decat la un pret scazut.

  6. Adevarat, deoarece consumatorii, anticipand ca va creste pretul bunului respectiv, vor prefera sa il cumpere la momentul actual cand are un pret mai mic decat mai mare cum il va avea in viitor. Stiind ca pretul va creste, cumperi cat mai mult.

  7. COP= PX/Py=10/25, COP= 0,4; 0.4 * 10 = 4; CO= 4

  8. Umgx=UTx=2x si Umgy=UTy=4y V= x*Px+ y*Py; UmgX/Umgy=Px/Py/; 2x/4y= 2/1; x=4y; 4500= x*Px+y*py= 4y*2+ y*1= 9y=4500 si y= 500 si x= 2000
  Raspuns: SO(x;y)= SO(2000,500 )

  9. CFM0=200 si CFM1=100; CT= CF+ CV dar CF e constant, deci CF= 1000 si CV=10Q-6Q2+Q3; delta%Q= delta Q/ Q0; CFM0= CF/Q0; 200= 1000/ Q0, deci Q0= 1000/200= 5

  10.adunand puterile, 1+1+1=3>1, deci randamentul e crescator.

  11. WL=Q/L=10 si Wmg= delta Q/delta L; delta % L= 30% si delta % L= delta L/ L0

  12. prag de rentabilitate, inseamna ca profitul = 0; CT=VT si CF+CV= P*Q; CF+CVM*Q= P*Q; 500+10Q= 20Q; 500= 10 Q DECI Q= 50

 83. Lupea-Stănculescu Alina-Andreea spune:

  Grupa 309, Seria B

  1.Adevarat, deoarece caracterul descrescator evidentiaza faptul ca pentru a avea mai mult dintr-un bun trebuie sa se renunte la o anumita cantitate din celalalt bun, insa forma concava a FPP sugereaza existenta costului de oportunitate crescator, deci propozitia data este FALSA.

  2. Fals, deoarece omul nu decide sa faca un lucru, fara a avea asteptari. Pe scurt, oamenii aleg sa faca un lucru, pentru a obtine satisfactia dorita. Ea reprezinta satisfactia pe care o resimte consumatorul cu fiecare unitate pe care o consuma dintr-un produs.

  3. Fals, deoarece cand productivitatea medie a muncii este maxima si constanta, atunci productivitatea marginala a muncii este egala cu productivitatea medie.

  4. Adevarat, deoarece profitul se realizeaza atunci cand veniturile sunt mai mari decat cheltuielile (V>Ch) , cand cheltuielile sunt mai mari decat veniturile, firma inregistreaza o pierdere.

  5. Adevarat, deoarece, conform legii generale a ofertei, intre pret si cantitatea oferita exista o relatie directa sau pozitiva. Pretul creste ceteris paribus, astfel cantitatea oferita creste, oferta este constanta si se extinde.

  6. Adevarat, deoarece exista o relatie directa sau pozitiva. Consumatorii vor cumpara mai mult in prezent, deci cantitatea ceruta din bunul respectiv va creste in prezent.

  7. COX=10*Px/Py= 10* 10/25= 20/5= 4 unitati din bunul y.

  8.
  Umgx/Px=Umgy/Py
  V=x*Px+y*Py
  Umgx=2x=(UT)’x
  Umgy=4y=(UT)’y
  2x/2=4y/1 => 2x=8y (:2) => x=4y => 2x=8y
  4500=2x+4y
  4500= 8y+4y
  4500=12y
  y=375
  x=375*4=1500.

  9.
  CFM0=200
  CFM1=100
  CT=100+10Q-6Q2+Q3
  CF=1000
  CV=10Q-6Q2+Q3
  100=1000/Q => Q=10
  200=1000/Q => Q0=5
  100=1000/Q
  Q1=10
  delta%Q=5% .

  10.(5>1)
  Randament de scara crescator, deoarece alfa+beta>1.
  Q=a*L^alfa*K^beta.

  11.
  WmL=10
  WmgL=? Q0=100 Q1=190 L0=100 L1=130
  Q=+90%
  L=+30%
  WmgL= deltaQ/deltaL = Q1-Q0/L1-L0 = 190-100/130-100 = 90/30 = 3.

  12.
  P=20
  CF=500
  CVM=10
  QR(prag de rentabilitate) = CF/P-CVM = 500/20-10 = 500/10 = 50.

 84. Dumitrascu Ionut-Vlad spune:

  Grupa 309 Seria B

  1.fals

  2.fals deoarece utilitatea marginala nu poate fi negativa

  3.adevarat

  4.fals,maximizarea profitului se realizeaza cand costul marginal si venitul marginal sunt egale.

  5.adevarat

  6.adevarat deoarece consumatorii produsului respectiv vor vrea sa-l achizitioneze inainte de scumpire

  7.COPx=Px/Py
  COPx=10/25
  COPx=0,4
  COP10x=0,4×10=4

  8.V=x*Px+y*Py
  UMGx/UMGy=Px/Py
  UMGx=UT’x=2x
  UMGy=UT’y=4y
  2x/4y=2/1=>2x/4yv=2=>2x=8y=>x=4y

  9.CT=1000+10Q-6Q^2+Q^3
  CFm0=200
  CFm1=100
  CFm0=CF/Q0
  200=1000/Q0
  Q0=5

  10.Q=5KL
  Crescator

  11.

  12.PR=0
  CT=VT
  CF+CV=P*Q
  CF=CVM*Q=P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=50

 85. Melinte Iuliana-Valeria spune:

  grupa 309 , seria B

  1) Adevarat , resursele economice sunt intodeauna rare, adica limitate , indiferent de sistemul economic cel de piata sau alte moduri particulare de organizare a economiei, dar caracterul descrescator al FPP vizeaza ideea de cost adica pentru a avea mai mult dintr-un bun trebuie sa se renunte la altul.

  2)Fals , unitatea marginala nu poate fi niciodata negativa , deoarece satisfactia dorita nu poate fi obtinuta cu exemplele date inghetata iarna si caldura vara.

  3)Fals , fiindca atunci cand productivitatea marginala si cea medie sunt egale atunci productivitatea medie este maxima

  4)Fals , conditia de maximizare a profitului are loc cand venitul marginal este egal cu costul marginal si este situatia cand intreprinzatorul are cel mai mare profit incasat.

  5) Adevarat , deoarece oamenii au in vedere faptul ca pretul va mai creste in viitor si se grabesc sa cumpere produsul pe cand atunci cand pretul descreste la fel si oferta acestuia este in descrestere intrucat oamenii asteapta sa se mai reduca pretul in viitor, producatorii vor face o multitudine mai mare a productiei.

  6) Adevarat , consumatorii vor cumpara acel bun in cantitate mai mare daca anticipeaza ca pretul produsului respectiv va creste in viitor.

  7)Px = 10 lei
  py= 25 lei

  10x=1Y
  1Y= 1/10X = 0,1 C0(

  8) U(x,y)= x2+2y2+10
  V=4500
  Px= 2
  Py=1

  V=x*Px+y*Py
  Umgx= delta UT/x = 2x
  Umgy = delta Ut/y= 4y

  2x/4y=2/1
  4500= 4x+4y
  x=4y => 4500=16y+4y x=4y
  y= 225
  x=900

  9) CT= 1000+10Q-6Q2+Q3
  CFM0= 200
  CFM1=100
  delta% Q= ?

  Delta%Q= deltaQ/Q0
  CT=CV+CF
  CFM= CF/Q
  CV= 10Q-6Q2+Q3 / Q = 10-6Q+Q2
  Cmg=CT derivat (Q) = 2Q-6
  2Q-6=10-6Q+Q2
  Q=4

  10)Q= 5KL
  Q= 5*K1+L1 => 5+1+1= 7 randament in crestere

  11) WmgL= delta Q/ delta L
  WLo= 10
  Wmgl= 190%/ 130% = 1,46%

  12) P=20
  CF=500
  CVM=10
  Q-? Profit=0
  Profit= VT-CT => VT=CT
  VT=P*Q= 20Q
  CT=CF+CV = 500+10Q
  CVM=CV/Q => 10=CV/Q=> CV=10Q
  VT=CT => 20Q=500+10Q
  Q=50

 86. Mihai Daniel-Alexandru spune:

  Grupa 309 Seria B

  1. Adevarat ,deoarece orice resursa e consumabila si cu cat o folosim mai mult bunul cu atat curba de pe graficul frontierii posibilitatii scade

  2. Fals , utilitatea marginala nu poate sa fie negativa ,deoarece reprezinta satisfacerea pe care un consumator o anticipeaza ca o va obtine consumand inghetata, avand in vedere ca este o alegere subiectiva ,realizata constient mereu se va incerca obtinerea unui rezultat pozitiv ,deci utilitatea marginala nu poate sa fie negativa

  3.Fals ,deoarece in cazul in care productivitatea medie este maxima si productia totala este maxima ,productivitatea marginala trebuie sa fie crescatoare.

  4.Fals , pentru a avea profit maxim trebuie ca venitul marginal sa fie egal cu costul marginal.

  5. Adevarat ,deaorece daca preturile cresc si producatorii doresc sa produca mai mult din bunul respectiv pentru a vinde la un pret superior.

  6.Adevarat ,conform legii generale a ofertei ,daca se anticipeaza cresterea pretului va creste si cantitatea ceruta din acel bun ,deaoarece oamenii vor sa cumpere mai mult dintr-un bun inainte de a se mari pretul.

  7. CO= -delta x /delta y , costul de oportuniatea pentru bunul x este egal cu 10×25= 250

  8. V=xPx +yPy
  Umg x/Umg y= Px/Py

  Umg y=d UT/d y=2y2 derivat = 4y
  Umg x=d UT/d x=x2 derivat =2x
  inlocuind in formula rezulta ca 2x/4y=2/1 rezulta 2x/4y =2 rezulta x/2y=2 ,rezulta x=4y

  9. CT= CF+CV
  in cazul exercitiului nostru CF=1000
  CV=10Q-6Q2 +Q3
  CVM=CV/Q = (10Q-6Q2+Q3) /Q = 10-6Q +Q2
  Cmg= CT derivat (Q) =10-6Q +Q2 derivat = -6+2Q

  CVM=Cmg rezulta 10-6Q+Q2 =-6+2Q
  10+6=8Q +Q2
  16=8Q +Q2 /2
  8=4Q +Q2/2

  10. Q=5KL
  factorii : capital si munca sunt la puterea ,,1,,
  deci adunand puterile lui K si L obtinem: 1+1=2 , cum 2 > 1 rezulta ca randamentul firmei este crescator

  11. Wml=Q/L
  WmgL= delta Q/delta L
  delta %L=delta L/L0 rezulta 30%= delta L/L0
  delta %Q= delta Q/Q0 rezulta 90%=delta Q/Q0

  12. P=20
  CF= 500
  CVM=10
  ? Q =? pt Pr=0
  rezolvare
  PR=VT-CT
  PR=O rezulta din cele 2 scrise anterior ca VT=CT
  VT=P ori Q =20Q
  CT=CF+VT= 500+10Q
  CVM=CV/Q ,10=cv/q ,CV=10 Q
  VT=CT rezulta 20Q=500+10Q ,10Q=500 Q=50

 87. Mihai Ioana-Nicoleta spune:

  Grupa 309, seria B

  1.F . Deoarece forma concava a FPP sugereaza existenta unui cost de oportunitate crescator.

  2.F . Deoarece utilitatea marginala negativa este atunci cand aveti prea mult dintr un articol, astfel incat sa consumati mai mult este de fapt daunator.

  3.F . Deoarece productivitatea marginala a muncii reprezinta sporul de productie datorat cresterii cu o unitate a factorului munca.

  4.F. Conform teoriei economice dominante, o companie isi va maximiza profiturile generale atunci cand costul marginal este egal cu venitul marginal sau cand profitul marginal este 0.Situatia in care producatorul castiga cel mai mare profit posibil, se realizeaza atunci cand nivelul de productivitate este cel la care costul marginal si incasarea marginala sunt egale.

  5. A. Deoarece legea generala a ofertei este relatia directa dintre cantitatea oferita dintr un bun si pretul de piata.Aceasta inseamna ca unei cresteri (scaderi) a pretului de pe piata unei marfi ii corespunde cresterea (scaderea) cantitatii oferite.Legea generala a ofertei se verifica numai in situatia cand toti ceilalti factori raman constanti.

  6. A. Deoarece, se observa ca, odata cu cresterea pretului are loc scaderea cantitatii cerute si invers, scaderea pretului determina cresterea cantitatii cerute.
  Aceasta observatie poarta numele de LEGEA CERERII, care spune ca la preturi mai mici se vor cumpara cantitati mai mari si invers.Cu alte cuvinte, modificarea pretului unui bun va determina modificarea in sens invers a cantitatii cerute din bunul respectiv. De exemplu, daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare, atunci in prezent cererea va creste.Similar, daca se anticipeaza reducerea pretului, cererea se reduce in asteptarea unui pret mai mic.

  7. COP x = Px/ Py
  COP x = 10/25
  COP x = 0.4
  COP 10x= 10×0.4= 4
  raspuns corect = 4

  8. V=X*8 PX + Y*PY
  UMG x/ UMG y= Px/ Py
  UMG x =UT ‘ X = 2X\
  UMG y = UT’ Y =4Y
  => 2X/4Y = 2/1 => 2X/4YV = 2 => 2X = 8Y => X=4Y

  9. CT= 1000+10Q-6Q la a doua + Q la a treia
  CFm0=200
  CFm1=200
  CFm0=CF/Q0
  200= 1000/Q1
  100=1000/Q1
  Q1=10
  Q0/Q1=0,5 X 100= 50%

  10.

  11.

  12. PR=0
  CT=VT
  CF+ CV = P*Q
  CF+ CVM*Q=P*Q
  500 + 10Q = 20Q
  500= 10Q
  Q=50

 88. Matei Mihaela Elena spune:

  Grupa 309
  Seria B

  1. Adevarat
  capacitatea productiva este intotdeauna limitata, pentru a creste productia de capital fix v-a fi necesara reducerea cantitatii de bunuri de consum produse si invers

  2. Fals
  Utilitatea marginala nu poate fi negativa. Este o alegere constienta si subiectiva, nimeni nu v-a decide sa faca ceva daca nu v-a atribui actiunii respective sansa de a ii aduce macar cea mai mica satisfactie adica utilitate marginala pozitiva.

  3. Adevarat

  4. Fals
  Profitul este maximizat acolo unde venitul marginal este egal cu costul marginal.
  Conditia de maximizare a profitului este Vmg=Cmg

  5. Adevarat
  Producatorii vor oferi o cantitate mai mare la preturi inalte decat la preturi scazute

  6. Adevarat
  Daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun v-a creste in perioada urmatoare , atunci in prezent cererea v-a creste. Similar daca se anticipeaza reducerea pretului , cererea se reduce in asteptarea unui pret mai mic

  7.
  COPx=Px/Py
  COPx=10/25
  COPx=0,4
  COP10x=10×0,4=4
  Raspuns:4

  8.

  V=x*Px+y*Py
  UMGx/UMGy=Px/Py
  UMGx=UT’x=2x
  UMGY=UTy=4y
  => 2x/4y=2/1=> 2x/4yv=2 =>2x=8y=>x=4y

  9. CT=1000+10Q-6Q patrat+ Q la a treia
  CFm0=200
  CFm1=100
  CFm0=CF/Q0
  200=1000/Q0

  12PR=0
  CT=VT
  CF+CV=P*Q
  CF+CVM*Q=P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=50

  11Wml=Q/L
  Wmgl=deltaQ/deltaL

 89. Mihalache Stefan Daniel spune:

  Grupa 309 Seria B
  1. Fals, deoarece este concava cand este descrescatoare.
  2 Fals, utilitatea marginala este negativa atunci cand exista prea mult dintr-un bun, consumand prea mult din el urmeaza un efect negativ asupra noastra. In cazul de fata, inghetata nu este ideala pentru consumat in timpul iernii, precum si incalzirea termica din timpul verii nu este tocmai cea mai benefica.Utilitatea marginala nu poate fi 0.
  3. Fals, deoarece cand productivitatea marginala este negativa, productia totala scade, nu este maxima
  4. Fals, deoarece maximizarea profitului se realizeaza atunci cand aceste doua lucruri – costul marginal si incasarea marginala- sunt egale.
  5.Adevarat, deoarece producatorii ofera o cantitate mai mare la preturi mai mari decat la preturi mai mici.
  6.Adevarat, daca se anticipeaza reducerea pretului, cererea se reduce in asteptarea unui pret mai mic.
  7.COP=Px/Py => COPx=10/25
  COPx=0.4
  COP10x=10*0.4=4
  8.V=x*Px+y*Py
  Umgx/Umgy=Px/Py
  Umgx=Ut’x=2x
  Umgy=Ut’y=4y

  =>2x/4y=2/1=>2x/4y=2=>2x=8y=>x=4y
  9.CT=1000+10Q-6Q2+Q3
  Cfm0=200
  Cfm1=100
  Cfm0=CF/Q0
  200=1000/Q0=>Q0=100/200
  Q0=5
  11.wml=q/l
  wml=delta Q/delta L
  12.PR=0
  CT=VT
  CF+CV=P*Q
  CF+CVM*Q=P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=10

 90. Marin Eduard Mihai spune:

  Grupa 309 Seria B

  1.Adevarat

  2.Fals

  3.Adevarat

  4.Fals

  5.Adevarat

  6.Adevarat

  7.COPx=Px/Py
  COPx=10/25
  COPx=0.4
  COP10x=10×0.4=4
  Raspuns:4

 91. Lup Maria Daniela spune:

  SERIA B GRUPA 309

  1.Fals deoarece capacitatea productiva este intotdeauna limitata iar forma concava sugereaza existenta unui cost de oportunitate crescator.

  2.Aevarat deoarece utilitatea marginala este una subiectiva

  3.Fals. Atunci cand productivitatea medie este maxima inseamna ca productivitatea marginala este egala cu cea medie.

  4.Fals Producatorul castiga cel mai mare profit atunci cand nivelul de productivitate este cel la care costul marginal si si incasarea maarginala sunt egale. Un producator care isi propune maximizarea profitului va actiona atat asupra volumului productiei cat si asupra costurilor.

  5.Adevarat. Cresterea pretului determina cresterea cantitatii oferite, iar reducerea pretului diminueaza cantitatea oferita.

  6.Adevarat. Daca se anticipeaza ca pretului unui bun va creste in perioada urmatoare, atunci in prezent cererea va creste. Daca se anticipeaza reducerea pretului, cererea se reduce in asteptarea unui pret mai mic.

  7. Cop= -delta Y/delta X * Py
  Copx=10/25
  Copx=0,4
  Cop10x=10*0,4= 4

  8.Ut=X2+2Y2+10
  V=4500 lei
  Px=2 lei
  Py= 1 leu
  Umg=?
  V=x*Px+y*py
  Umgx/Umgy=px/py
  Umgx=Ut'(x)=2x
  Umgy=Ut'(y)=4y
  2x/4y=2/1=2x/4y=2=>2x=8y=>x=4y

  9.CT=1000+10Q-6Q2+Q3
  Ctm0=200
  cfm1=100
  cfm0=cf/Q0
  200-1000/Q0

  10.randamente de scara crescatoare

  11.WmL=10 produse/muncitor
  wmgL=?
  deltaQ=90%
  deltaL=30%
  WmgL=delta Q/delta L
  Q0/L0=10

  12.produsul=20
  CF=500 LEI
  CVM=10 LEI
  CT=CF+CV
  profitul=VT-CT

 92. Malureanu Andra Parascheva spune:

  Grupa 309 Seria B
  1adevarat deoarece resursele sunt limitate

  2fals utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa

  3 fals

  4 fals maximizarea se realizeaza cand costul marginal este 0 sau egal cu venitul marginal

  5 adevarat producatrorii ofera cantitati mai mari pentru produsele cu preturi mai inalte

  6adevarat deoarece omul va profita de cresterea pretului

  7 COx=Px\Py=10\25=0.4
  CO10x=0.4*10=4

  8 V=x*Px+y*Py
  UMGx\UMGy=Px\Py=2\1

 93. Marin Maria Anastasia spune:

  Seria b,Grupa 309
  1.Adevarat, deoarece frontiera posibilitatilor de productie sugereaza existenta unui cost de oportunitate crescator

  2.Fals,pentru ca utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa deoarece orice decizie este constienta si subiectiva.

  3.Fals, productivitatea marginala trebuie sa fie egala cu productia totala ca productivitatea medie sa fie maxima

  4.Fals, profitul este maxim cand costul marginal este egal cu venitul marginal. Vmg=Cmg

  5.Adevarat,

  6.Adevarat,

  7.COp= -Dy/Dx= Px/Py
  COpx=y/x=>10/25
  COpx=0,4
  COP10x=10*0,4=4
  Raspunsul=4

  8.V=x*Px+y*Py
  UMGx/UMGy=Px/Py
  UMGx=UT(x)’=(x^2+2y^2+10)’=2x
  UT(y)’=4y=>2x/4y=2/1=>2x/4yv=2=>2x=8y=>x=4y

  9.CT=1000+10Q-6Q^2 +Q^3
  CFm0=200
  CFm1=Cf/Q0
  200=1000/Q0=>Q0=5

  10.

  11.WL=10/L

  12.PR=0
  CT=VT
  CF+CV=P*Q
  500+10Q=20Q=>500=10Q=>
  Q=50

 94. Marian Tudor-Alessandro spune:

  seria B grupa 309

  1:fals deoarece costul se datoreaza naturii acțiunii umane.
  2:fals deoarece utilitateamarginala nu poate fii niciodată negativă,nimeni nu dorește utilitatea marginala negativă este o alegere consistentă și subiectiva
  3:fals:este totala când cea marginala este 0
  4:fals;maximizarea serealizeaza atunci când venitul marginal e egal cu costul marginal
  5;adevarat: între evoluția prețului și cea a ofertei este o relație direct pozitivă
  6:adevarat: exista bunuri a căror cerere este foarte sensibilă la preț ,se spune despre acestea ca au cererea elastică
  7: COPx=PX\Py
  COPx=10\25
  COPx=0,4
  COP10x=o.4=4
  rasping final 4
  8;V=x*PX+y*Py
  UMGx/=UT’x=2x
  UMGy=UT’y=4y
  =>2x/4y=2/1=>2x/4y=2=>2x=8y=>x=4y
  9;CT=1000+10Q-6Q(la patrat)+Q(la puterea a 3 a)
  CFm0=200
  CFm1=100
  CFm0=CF/Q0
  200=1000/Q0
  10;Q=2K +3L
  Q*=2(K*m)*(L*m)=2*K*m+3*L*m=m
  Q’=5(K*m)*(L*m)=5*K*L*m(la patrat)=Q*m(patrat)
  11:Wm1=Q/L
  WmgL=deltaQ/deltaL
  12:PR=0
  CT=VT
  CF+CV=P*Q
  CF+CVM*Q+P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=50

 95. Ionita Alexandru Stefan spune:

  Grupa 308, Seria B

  1) Este fals, deoarece frontiera este crescatoare.

  2) Este fals. Utilitatea marginala nu are legatuta cu bunurile pe care le consumi atata timp cat iti ofera satisfactie. Umg nu devine negativă in functie de bunurile pe care le consumi. De exemplu, putem manca inghetata iarna.

  3) Este adevarat, intrucat productivitatea marginala este 0, și scade in timp ce productivitatea totala creste cu numere descrescatoare.

  4) Este fals. Costul marginal și productivitatea trebuie sa fie egale ca profitul sa fie maxim.

  5) Este fals. Cresterea pretului unui bun antreneaza cresterea cantitatii ofertei, dupa cum spune legea generala a ofertei.

  6) Este adevarat. Daca cineva anticipeaza ca pretul va creste in viitor, cererea in prezent va creste. De asemenea, daca se anticipeaza ca se va reduce pretul, cererea scade, asteptandu-se ieftinirea.

  7) Px=10
  Py=25
  Cox=(-deltaY)/(deltaX)=-(Y1-Y0)/(X1-X0)
  Umgx/Px=UmgY/Py
  Pretul lui Y este mai mare cu 15 lei decat pretul lui X.
  Daca cumpar 10 cantitati din bunul X in locul bunului Y, voi ramane cu 150 de lei.
  COpX=Py/Px=25/10=2.5
  2.5 din bunul X=25

  8) V=4500
  U(x,y)=x**2+2y**2+10
  Px=2
  Py=1
  U(x,y)=2*2+2*1+10
  U(x,y)=16
  Umgx/Px=Umgy/Py
  Umgx/Umgy=Px/Py=umg/umgy=2/1
  Umgx=2Umgy

  9)CT=1000+10Q-6Q**2+Q3
  CFM0=200
  CFM1=100
  deltaQ%
  CFM a scazut cu 50%
  CTM=CF/Q+CV/Q

  11)QL=10
  Wmg=??
  Q creste cu 90%=Q1=Q0-90/100*Q0
  L scade cu 30%
  WmgL=deltaQ/deltaL=(Q1-Q0)/(L1-L00)=
  =(Q0+90/100QO-Q0)/(L0-30/100L0-L0)=
  =(9/10*Q0)/(3/10*L0)=
  =9/10/3/10*QO/L0= 3WL

  WmgL=3WL

  12)P=20lei
  CF=500lei
  CVM=10LEI
  CA=CF+CV
  CF este fix, nu se modifica
  CA=500+10Q
  PO=CT
  CT=CA
  20*Q=500+10Q
  10Q=500
  Q=50
  CA=2500
  prog rentabilitate=

 96. Ispas Dragos Daniel spune:

  Grupa 308, Seria B

  1.fals
  Deoarece aceasta este doar concava nu si descrescătoare, linia concava arata posibilitățile de producție.
  2.fals
  3.Adevarat
  4.Adevarat
  Deoarece pentru a maximaliza profitul trebuie sa micșoram costul producției.
  5.fals
  Deoarece pretul creșterea prețului nu antrenează creșterea ofertei.
  6.Adevarat
  Va creste cantitatea dar si pretul, deoarece daca exista cerere pretul creste.
  7. Px=10 lei, py= 25 lei, Co=?
  Copx=Py/px=25/10=2,5
  2,5 x 10 = 25
  Co= 25
  8.U(x,y)=x²+2y²+10
  V= 4500
  Px=2 lei
  Py= 1 leu
  V= p*Px+y*Py
  4500=2x+1y

 97. Ivascu Teodor Andrei spune:

  Grupa 308 B

  1.Adevărat, deoarece fpp are 3 concepte principale :raritate ,cost de oportunitate și alegere.

  2.Fals, utilitatea marginală nu poate fi negativa deoarece nimeni nu va decide sa intreprinda o actiune daca intrevede,la nivel de cauzalitate mijloace-scopuri, ca actiunea respectiva ii va aduce instatisfactie ,il va indeparta de scopul urmarit.

  3.Fals, productia totala este descrescatoare

  4.Fals, pct in care venitul marginal este egal cu costul maraginal maximizeaza profitul unuei companii.

  5.Adevarat, deoarece unei cresteri al pretului de pe piata unei marfi ii corespunde cresterea cantitatii oferite. Producatorii vor oferi o cantitate mai marea la preturi inalte decat la preturi scazute.

  6.Adevarat, deoarece orice persoana , fie ea in calitate de consumator sau producator, isi proiecteaza actiunile atat pe piata prezenta ,cat si pe o piata viitoare.Daca cineva anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare atunci in prezent cererea va creste.

  7.Copx=Y/x => Copx=25/10 => Copx=2,5
  2,5×10 din bunul x=25

  9.Ct’=10-12q+3q2
  10-12q+3q2=10q-6q2+q3/q
  200==1000/q0 => q0=1000/200=5
  100=1000/q1 =>q1=10
  5+p/100 *5 =10 /*100
  500+5p=1000
  5p=500 => p=100

  8.V=xPx+yPy 4500=2x+y MVx=Vx’=2x 4500=2x+y =>4500=8y+y =>9y=4500 =>y=500 x=4*500=2000
  MVx/Mvy=Px/py => 2x/4y=2 => MVy=Vy’=4y => x/2y=2 => x=4y

  11.pa=q0/l0
  pm=delta Q/ delta L = Q1-Q0/L1-L0
  Q1=q0+90/100*q0=19q0/10
  l1=l0+30/100*l0=13lo/10
  pm=3q0/l0=3=pa=3*10=30

  12.q=cf/p-cvm=500/20-10=500/10=50

 98. Ionescu Alin Cristian spune:

  Grupa 308 Seria B

  1. Adevarat
  Propozitia este adevarata deoarece din cauza resurselor limitate trebuie sa facem alegeri in ceea ce producem, nu putem produce o cantitate nelimitata dintr-un produs si asa trebuie sa gasim o balanta care poate valorifica toate resursele disponibile.

  2. Fals
  Propozitia este falsa deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa deoarece odata ajuns la punctul de saturatie, consumatorul s-ar opri din a consuma inghetata sau ar opri incalzirea terminca. Odata ce ajungem la punctul de saturatie ne oprim din a consuma un bun. Utilitatea marginala este satisfactie suplimentara care ti-o aduce un bun in caz care consumi o unitate din acel bun, dar odata ajuns la punctul de saturatie te opresti.

  3. Fals
  Cand productivitatea meadie este maxima, productivitatea marginala incepe sa scada dar inca nu ajunge in punctul in care productia totala este maxima. Doar cand productivitatea marginala ajunge la 0 doar atunci productia va fi maxima.

  4.Fals
  Maximizarea profitului este doar atunci cand Costul Marginal este egal cu Venitul Marginal. Cmg = Vmg => Pr Max

  5.Fals
  Propozitia este falsa deoarece atunci cand pretul unui produs nu creste oferta, ci creste cantitatea oferita din acel produs. Cantitatea oferita creste cu speranta cresterii a profitului.

  6. Adevarat
  Consumatorii vor cere cantitati mai mari dintr-un produs care cred ca se va scumpi, deoarece daca nu il cumpara acum v-or pierde oportunitatea de a cumpara acel bun la un pret mai mic, rezultand in cresterea ca cantitatea din acel produs sa creasca.

  7.
  COp=X/Y
  COp=10/25=0.4
  COp pentru x este de 0.4 din bunurui y.

  8.
  Umg=UT’
  UT’x=2
  UT’y=4y

  Vd=4500
  Px=2
  Py=1
  Vd=x*Px+y*Py
  Umgx/Umgy=Px/Py
  2/4y=2/1
  8y=2
  y=0.25

  45000=2*2+0.25*1

  9.
  CT=CF+CV
  CF=1000
  CV=10Q-6Q^2+Q+Q^3

  CV’Q=10-12Q+3Q^2

  10.
  Q=5KL
  Dublam factorii de productie
  Q=2(5KL)
  Q=10*2K*2L
  Q=40KL

  Randamentul este crescator deoarece daca dublam factorii de productie productie creste cu mai mult de o dublare.

  11.

  WmgL=deltaQ/deltaL
  90% din 10 = 19
  30% din 1 = 1.3
  WmgL=(19-10)/1.3-1
  WmgL=9/0.7
  WmgL=12.85

  12.
  CT=VT
  CF+CV=P*Q
  CF+CVM*Q=P*Q
  500+10Q=20Q
  500=10Q
  Q=50

  Ar fi necesar sa vindem 50 de produse pentru a fi rentabil.

 99. Ilie Bianca-Ionela spune:

  Grupa 308, Seria B
  1.Adevarat ,deoarece frontiera posibilitatilor este descrescatoare in primul rand pentru că se ia în functie de alegerile producatorului in condițiile raritătii reusrelor.In cazul in care sursele ar fi fost abundente producatorii ar fi putut sa creasca succesiv productia din ambele bunuri si astfel frontiera poaibilitatilor de productie ar fi putut sa aiba o tenta pozitivă
  2. Fals, deoarece consumul este excesiv spre exemplu inghetata consumata iarna sau incalzirea termica din toilul verii este mult prea mult si poate sa devina daunatoare pentru consumatori, in conditiile in care oamenii isi ating pragul de confort si dorinte,ele sunt pe piata in cantitati mici doar pentru a satisface o mica parte din persoanele care consumă.La fe putem spune si despre incalziea termica, deoarece nu este mediul potrivit din care oamenii să facă uz,iar climatul este deja unul care sa le aducă satisfacere.
  3.Fals, deoarce la baza combinării factorilor de productie sta legea productivitatii marginale descrescande,care exprima relatiile de cauzalitate dintre acordul variabil si productie ,iar productivitatea marginala reprezinta sporul de productie datorat a factorului munca cu o unitate.
  4.Fals,deoarce producatorul va decide sa extinda in mod succesiv productia atata vreme cat pentru fiecare unitate de produs suplimentara încasarile ocazionate sunt mai mari decat costurile respective crestrea productiei, daca Cmg este mai mare decat Vmg intreprinzatorul lucreaza in pierdere,iar fiecare unitate splimentara a productiei contribuie la diminuarea profitului total.Conditia de maximizare a profitului este egala Vmg=Cmg.
  5.Fals,deoarce cresterea pretului unui bun determina reducerea cantitatii achizitionate,iar cresterea ofertei este detrminata de scaderea pretului bunului si antreneaza cresterea acesteia.
  6.Adevarat,doarece orice persoana fie consuamtaore sau producator isi proiecteaza actiunile atat pe piata prezenta cat si pe viitoare ,iar actiunile din prezenta reflecta anumite anticipari cu privire la evolutia evenimentelor ,daca cineva anticipeaza daca un pret va creste in curand,atunci in prezent cererea va creste
  7. px=10
  py=25
  Copx=Py/Px=25/10=2,5
  2,5=»x=25
  8. U(x,y)=x2+2y2+10
  venit cos=4500,Px=2 lei
  py=1 leu
  Umgx/umgy=px/py
  2x/4y=2/1
  x/2y=2/1=>x=4y
  4500=2x+y=9y=4500
  Umgx=2x
  Umgy=4y
  y=500
  x=2000
  9.CT=1000+10Q-6q2+q3
  10.Q=aKL
  Q1=a5KL
  Q1=a5KL=5(aKL)=5Q0
  cand senumarul se mareste de 5 ori spunem ca randamentele sunte de scara crescatoare
  11.
  12.CF=500
  CVM=10
  p=20
  pi=0,VT=CT
  cvm=10=>cv/Q=10=>cv=10 Q
  20Q=CF+CV=>10Q=500
  Q=50

 100. Ilie Camelia loredana spune:

  Ilie Camelia loredana grupa 308, seria b

  1. A
  Deoarece curba normala neavând resurse, frontiera posibilităților de producție este descrescătoare

  2. A
  Umg poate sa fie negativa pentru anumite bunuri cum ar fi inghetata iarna, deoarece daca mancam inghetata iarna ne doare gatul, iar automat se produce un disconfort. Umg este bătătura care apare disconfortul( cand se trece de 0, nivelul de saturație)

  3. Fals. Productivitatea medie atinge valoarea maxima cand Wmg= Wm

  4. Fals Condiția de maximizare a profitului este ca derivata de gradul I a funcției profitului sa fie zero. vmg=cmg

  5. Adevarat. Daca pretul creste, producatorul este tentat sa ofere mai mult

  6.adevarat. Pentru ca vor sa cumpere cat mai mult din acel bun la pretul existent, inainte de mărirea anticipată.

  7. Px=10 => 10×10 =100
  Py =25=> 250

  Co=ce sacrifici/ce obții 250/100=2,5

  8. Structura optima : Umg x/ Umg y= Px/ Py => 2x/4y = 2/1

  Umg x= Utx ‘= 2x
  Umg y= Uty’= 4y

  10. Randamentele de scara existente in cazul acesta sunt:

  B>1 => randamente de scara crescătoare

  11. Delta Q/ delta L => 90% / 30% =3

  12. Q= Cf/P-CVM => Q= 500/20-10 => Q = 500/10 =50

 101. Alexandru Iordan spune:

  Grupa 308, Seria B
  Alexandru Iordan

  1)ADEVARAT
  Evolutia costului de oportunitate este descrescatoare si poate fi reprezentata prin forma FPP,iar forma este concava. Deci este adevarat faptul ca frontiera posibilitatilor de productie este descrescatoare si concava datorita raritatii resurselor.

  2)ADEVARAT
  Putem spune ca este adevarat daca utilitatea marginala este negativa,rezulta ca utilitatea totala este descrescatoare.UTILITATEA totala va creste neincetat pana ce cantitatea consumata din bunul x atinge nivelul x, asadar utilitatea totala va scadea.

  3)FALS
  Afirmatia este falsa complet, datorita legii productivitatii marginale descrescatoare ce spune ca relatiile de cauzabilitate dintre factorul variabil si cel de productie. De astfel intelegem,productia obtinuta in medie pe unitatea de factor de productie variabil,prin productivitatea medie,

  4)ADEVARAT
  Maximizarea venitului marginal depaseste nivelul costului marginal.atunci putem enunta faptul ca relatia dintre pret si cmg este o conditie a profitului, si nu minimul ctm.

  5)FALS.
  Consider ca este falsa afirmatia unde cresterea pretului va antrena crsterea ofertei, dimpotriva o va diminua.Adica odata ce oferta va creste, pretului va urma sa scada pentru maximizarea vanzarilor. Cu cat vom scadea pretul pre produs, veniturile firmei vor creste.

  6)ADEVARAT
  Sunt de parere ca afirmatia este adevarata , pentru faptul ca in momentul in care consumatorii vor prevesti cresterea pretului unui produs, cantitatea ceruta din produsul respectiv va creste pentru a putea cumpara mai mult la un pret mai mic.

  7)Costul de oportunitate a 10 unitati din bunul x?
  rezulta ca
  CO=25 lei(ce se taie)/10 lei(ce se obtine)
  CO x=Py/Px rezulta 25/10=2,5
  CO 10x=10 ori CO rezulta

  CO 10x=
  CO=10 ori 2,5
  CO= 25

  8)Structura optima a consumului?
  U(x,y)=x2 plus 2y2 plus 10
  venitul consumatorului= 4500 lei
  Px=2 lei
  Py=1

  rezulta
  V=x ori Px plus y ori Py
  UMGx/UMGy=Px/Py
  UMGx=UT’X=2x
  UMGy=UT’y=4y astfel rezulta

  2x/4y=2/1
  2x/4y=2
  2x=4y ori 2
  2x=8y
  x=8y impatit la 2
  x=4y

  9)Functia costului total al productiei unui bun este CT= 1000+10Q-6Q2+Q3
  modificarea procentuala a productiei daca CF initial=200 si apoi s-a redus la 100?

  rezolvare

  Modificarea prcentuala a costului fix mediu care era 200 si apoi a devenit 100 este simpla, vine 50 la suta din costul fix mediu initial de 200.

  10)Randamentele de scara existente in cazul in care functia de productie a unei firme este Q=5KL
  Q1=5 ORI 2K ORI 2L
  Q1=4(5KL)
  5KL= Q SE INMULTESTE DE 4 ori cand FP se dubleaza

  11)Productivitatea medie a unui muncitor este de 10 produse/ muncitor
  prod marginala cand productia creste cu 90 la suta iar nr de muncitori cu 30 la suta=?

  rezolvare
  Productivitatea marginala rezultata din calcule vine 17 produse per muncitor, deoarece productiviatea medie a muncii se refera la cantitatea medie de produse pe care o poate produce un muncitor intr o perioada data.
  Daca productivitatea medie a muncii este de 10 produse per muncitor, atunci un muncitor poate produce in medie 10 produse intr o perioada data.

 102. Irimescu Nina-Elena spune:

  1.Adevarat. Deoarece termenul de raritate a produselor duce la o situatie in care posibilitatile de productie scad, cu cat sunt resurse mai putine cu atat posibilitatea producerii scade, iar frontiera posibilitatilor de productie descreste de asemenea.

  2.Fals . Utilitatea marginala nu poate fi negativa pentru anumite bunuri. Utilitatea marginala nu poate fi negativa, pentru ca noi toti anticipam cand sa punem stop, cand sa ne oprim. Spre exemplu, mananci 4 gogosi si te saturi, dar deja de la a 5 a gogoasa iti pot veni chiar strari de rau si de greata.

  3.Fals.Productia totala nu poate fi maxima, deoarece productivitatea marginala este descrescatoare, iar cea medie maxima.

  4.Fals. Deoarece cele doua trebuiau sa fie egale, conduita de maximizare a profitului fiind Vmg=Cmg. Prin egalitatea costului si venitului rezulta o maximizare a profitului.

  5.Fals. Din momentul cresterii pretului unui bun, oferta pentru acesta incepe sa scada.Oamenii in general sunt tentati sa cumpere atunci cand pretul unui bun este cat se poate de mic.

  6.Adevarat. Daca consumatorii anticipeaza cresterea pretului unui produs, atunci acestia vor vrea sa cumpere acel produs inainte ca acesta sa isi majoreze pretul, iar automat cantitatea ceruta din acest produs va creste.

  7. 10 unitati din bunul x in raport cu bunul y, Px=10 lei, Py=25 lei
  Copx= Py/Px
  Copx=25/10=2,5
  2,5*10 din x= 25

  8.U(x,y)= x2+2y2+10
  Venit=4500 lei
  Px=2 lei
  Py=1 leu
  Structura optima a consumului?
  4500= x*Px + y*Py
  4500=x*2+y*1
  4500=2x+y

  9.Ct=1000+10Q-6Q2+Q3

 103. Lazar Vlad Andrei Seria B grupa 308 spune:

  1. Fals
  Deoarece raritatea resurselor nu reprezinta si o posibiliate de productie descrescatoare

  2. Fals
  Deoarece utilitatea marginala ramane aceeasi datorita preferintelor oamenilor! Unii prefera sa manance inghetata si in timpul iernii iar altii au nevoie de incalzire termica si pe timpul verii!

  3.Fals
  Deoarece productivitatea medie nu consta si rezultatul productivitatii maxime

  4. Fals
  Deoarece venitul marginal si costul marginal trebuie sa fie egale (Vmg=Cmg)

  5.Adevarat
  Deoarece conform legii generale a ofertei, creșterea preţului unui bun antrenează creșterea ofertei.

  6.Adevarat
  Deoarece atunci cand este anticipata cresterea pretului unui produs,va creste cererea acestuia in prezent pentru a fi luat de consumatori la pretul initial!

  7. Px=10 lei Py=25 lei CO=?
  COpX=Py/Px=25/10=2,5
  2,5×10 din bunul X=25

  8. U(x,y)=x2+2y2+10 Venit cons=4500 , Px=2 lei , Py=1 leu

 104. Hlusac Roxana Gabriela spune:

  Grupa 308, Seria B

  1. Propozitia este falsa deoarece forma concava a FPP sugereaza existenta unui cost de oportunitate crescator.

  2. Propozitia este falsa deoarece utilitatea marginala nu poate fi niciodata negativa. Nimeni nu va decide sa intreprinda o actiune daca intrevede ca actiunea respectiva ii va aduce insatisfactie sau il va indeparta de scopul urmarit.

  3. Propozitia este falsa deoarece WmgL nu este descrescatoare , este egala cu WmL , mai exact productivitatea medie.

  4. Propozitia este falsa deoarece conditia de maximizare a profitului trebuie sa fie egala , mai exact dupa urmatoarea egalitate Vmg=Cmg.

  5. Propozitia este adevarata deoarece cresterea pretului de pe piata a unei marfi ii corespunde cresterea cantitatii oferite. Producatorii vor oferi o cantitate mai mare la preturi inalte decat la preturi scazute.

  6. Propozitia este adevarata deoarece daca o persoana anticipeaza ca pretul unui bun va creste in perioada urmatoare , atunci si cererea va creste in prezent.

  7. Px = 10 lei iar Py = 25 de lei
  CO = ? => COpX = Py/Px = 25/10 = 2,5 din bunul Y

  8. Umgx = (UTx)’ = 2x + 2y^2
  Umgy = (UTy)’ = 4y
  2x+2y^2/2 = 4y/1
  2x+y = 4500
  2x = 4500 – y
  x=4500-y/8
  2x+2y^2 = 8y
  2x = 8y-2y^2

  12. Prag de rentabilitate = venit – cost total
  Ct = Cf + Cv
  CVM = CV / Q
  10 = CV/1
  CV = 10
  Ct = Cv + Cf
  Ct = 10+500 = 510
  Venit = pret * Q
  Q=1
  Venit = 20

 105. Ion Andrei Ionel spune:

  Grupa 308 seria B
  1-F
  2-F
  3-F
  4-F
  5-A
  6-A
  7-COpX=Py/Px=25/10=2,5
  2,5×10=25 din bunul X=25
  8-U(x,y)=x2+2y2+10, venit cons=4500,Px=2lei si Py=1 leu
  9-
  10-
  11-
  12-

 106. Husanu Afrodita Ioana Laura spune:

  Grupa 308 seria B
  1- A
  2-F , utilitatea marginala nu poate fi niciodată negativă deoarece nicio persoana nu va face o acțiune dacă la sfârșitul ei nu va rezulta o măsura de saturație
  3-F
  4- F deoarece profitul este maximizat in momentul in care venitul marginal este egal cu costul marginal
  5-A , datorită legii cererii in momentul in care prețul creste , oferta scade
  6- F dacă prețul unui bun creste cantitatea cerută din acel bun va scădea
  7. Px =10 lei , Py=25 lei . C-o=?
  CoPx=Py\Px=25\10=2,5
  2,5x 10 din bunul X=25
  8. U(x,y)=x2+2y+10, venit cons=4500
  Px=2 lei , Py=1 leu
  9.
  10.
  11.
  12.

 107. Jiu Stefania Daniela spune:

  Grupa 308 Seria A

  1. Fals, frontierea posibilitatilor de productie este descrescatoare si concava datorita naturii activitatii umane nu datorita raritatii resurselor, deoarece chair daca am beneficia de resurse nelimitate, nu vom putea face doua lucruri diferite in acelasi timp. Ca de exemplu: nu pot da testul la microeconomie si iesii cu prietenii la plimbare, oricat de multe cunostiinte pentru test si prieteni as avea.
  2. Fals, unitatea marginala nu este niciodata negativa, deoarece indiferent de bunul pe care il consumam sau de actiunile noastre, intotdeauna avem un scop de atins. Astfel ca, inghetata se poate consuma indiferent de anotimp, nu doar vara. Pe timpul verii aceasta este consumata datorita caldurii de afara, insa si iarna aceasta poate satisface anumite nevoi, precum ‘pofta’. Unitatea marginala nu poate fi niciodata negativa, deoarece intotdeauna oamenii vor avea un scop de atins.

  3. Adevarat, atunci cand productivitatea medie este maxima, productivitatea marginala incepe se descreasca, iar productia totala este si ea maxim, acest lucru bazandu-se pe legea productivitatii marginale descrescande ce este egala cu relatiile de cauzalitate dintre factorul variabil si productie.

  4. Fals, profitul maxim se obtine atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal, aceasta reprezentand conditia de maximizare a profitului.

  5. Fals, deoarece intre pretul bunului si cantitatea ceruta se realizeaza o relatie inversa ce rezulta din legea utilitatii marginale decrescande. Astfel ca, conform legii generale, la un pret mai mare pe piata, consumatorii vor solicita o cantitate mai mica din bunul respectiv.

  6. Adevarat, deoarece oamenii au tentinta, in momentul in care aticipeaza cresterea pretului bunului respectiv, sa consume sau sa achizitioaneze acel bun cat mai mult posibil inaintea cresterii produsului. Un exemplu de actualitate este chiar problematica combustibilului: in momentul in care pretul acestuia scade, oamenii sunt tentatii sa cumpere cat mai mult, deoarece anticipeaza ca pretul acestuia va creste din nou. Astfel ca, anticiparea cresterii pretului conduce la cresterea cantitatii cerute a bunul respectiv, acestest fapt poate reprezenta de astfel, si un context pentru a creste profitul unei firme.

  7. COpx=y/x
  V=x*Px+y*Py
  10=10x+25y
  x=V/Px => x=10/10 => x=1
  y=V/Py => y=10/25 => y=0.4
  COpx= 0.4/1= 0,03

  8. Umgx= (UT)’=(x2+2y2+10)= 2x+4y+10
  Umgy= (UT)’=(x2+2y2+10)= 2x+4y-10
  V=x*Px+y*Py
  Umgx/Umgy=Px/Py
  2x+4y+10/2x+4y-10=2/1
  => 2x+4y+10=2 => 10-2=2x-4y => 8=2x-4y
  2x+4y-10=1 => 2x-4y=2-1 => 2x-4y=1

 108. Ionescu Robert-George spune:

  Grupa 308 Seria B

  1.FALS, frontiera posibilitatilor este descrescatoare din cauza situatiei economice in care se afla firma respectiva si nu este influentata din cauza raritatii resurselor.

  2.FALS, deoarece indiferent in ce perioada a anului ne aflam tot o sa existe cerere pentru anumite bunuri.

  3.FALS, deoarece productivitatea medie este maxima doar in momentul in care aceasta este egala cu productivitatea marginala

  4.FALS, maximizarea profitului poate fi realizata numai atunci cand venitul marginal este egal cu costul marginal.

  5.ADEVARAT, deoarece cresterea pretului este direct proportionala cu cresterea ofertei.

  6.ADEVARAT, in momentul in care consumatorii anticipeaza cresterea pretului unui produs cererea o sa creasca si ea deoarece, oamenii o sa cumpere produsul respectiv inainte ca pretul sa fie modificat, iar acest lucru o sa genereze cresterea cererii.

  7. Daca Px=10 lei iar Py= 25 lei => CO=? COxP=>Px/Py=25/10=2,5
  2,5 din bunul x=25

  8.U(x,y)=x2+2y2+10, venitul consumatorului=4500 lei, Px=2lei Py=1leu

 109. Lazăr Petruța-Maria spune:

  Seria B, grupa 308
  1. Enunțul are valoare de adevăr, deoarece materiile sunt epuizabile și nu sunt infinite, iar procesul de producție este într-o continuă dezvoltare și creștere, determinând astfel forma descrescătoare și concavă a frontierei posibilității de producție.

  2. Enunțul are valoare falsă, deoarece în funcție de necesitățile și trebuințele umane, indivizii aleg să cumpere anumite produse acestea fiind influențate atât de îndeplinirea unor scopuri și de factorii încojurători. Totuși nu putem spune că avem certitudinea ca anumită parte din populație nu consumă aceste produse în anotimpurile respective, deoarece fiecare om are puterea de a alege, iar costurile de oportunitate diferă de la individ la individ.

  3. Enunțul este adevarat.

  4. Valoarea de adevăr a acestui enunț constă în faptul că atunci când suntem dispuși să producem o anumită cantitate de obiecte, trebuie să luăm în considerare faptul că profitul se înregistrează atunci când veniturile înregistrate de noi acoperă cheltuielile privitoare la costul producției înregistrat. Astfel atunci obținem un profit putem spune că sumă de bani sau de resurse pe care am investit-o în scopul producției este acoperită prin vânzarea obiectelor respective, iar veniturile încasate ulterior depașesc costurile.

  5. Enunțul este fals, deoarece creșterea unui preț nu îi determină neapărat pe consumatori sa achiziționeze acel bun într-o cantitate mai mare, necesitățile oamenilor adaptându-se la factorii externi. Piața este cea care stabilește valoarea unui produs prin puterea de cumpărare, dar prețurilor nu îi încurajeaza pe oameni sa cumpere in continuare.

  6. Enunțul este adevărat, deoarece atunci cand cresterea pretului unui obiect este anticipat, comportamentul uman este determinat sa cumpere intr-o cantitate mai mare acel obiect, pentru a preveni achizitionarea lui la o suma mai mare. Ca exemplu, pot oferi experienta din primavara trecuta cand pretul ce urma sa creasca al carburantului a fost anticipat, iar oamenii au au cumparat in cantitati mari carburantul la pretul pietei de pe atunci pentru ca nu fi nevoiti sa plateasca o suma de bani mai mare in urma scumpirii.

  7. Py= 25 lei
  Px =10 lei.
  Co ?
  Copx= Py/Px rezulta 25/10= 2,5
  2,5 x 10 din x= 25

  8. U(x,y) = x2+2y2+ 10
  venit con=4500 lei
  Px=2 lei, py=1 leu
  Umgx/Umgy= Px/Py =2/1= 2
  xPx+yPy =V rezulta 2x+y =4500
  Umgx= 2x
  Umgy= 4y

  9. CT=1000+10Q-6Q2+ Q3
  CT= CF+CV rezulta CT= 200+ 10Q-6Q2 + Q3

  10. Q1=5*2k*2L, Q1= 4(5KL)
  5KL = Q0 rezulta Q se multiplica de 4 ori cand FP este dublata

  11.

  12.

 110. Jarcalete Robert spune:

  Seria B Grupa 308

  1.Adevărat. Frontiera posibilităților este descrescătoare în cazul produselor abundente producătorii ar crește succesiv producția pentru ambele bunuri, iar astfel frontiera posibilităților de producție ar putea avea o tentă pozitivă.

  2.Fals. Utilitatea marginală nu poate fi niciodată negativă deoarece consumatorul ajunge să nu mai obțină satisfactie, ci insatisfacție. Încălzirea termică în toiul verii sau mancatul de inghețată iarna pot fi deranjante doare produc insatisfacție și disconfort.

  3.Adevărat.

  4.Fals.

  5.Fals.

  6.Adevărat. Cantitatea cerută din produsul respectiv crește fiindcă consumatorii preferă să achiziționeze mai multe bucăți din același produs cât încă se află la un preț mai scazut.

  7.Px=10 Py=25
  COpx=Py/Px=25/10=2,5
  2,5×10=25 X=25

  8.Px=2 Py=1

  9.CT=1000+10Q-6Q2+Q3

  10.Q=aKL
  Q1=a5K5L
  Q1=a5KL=5(aKL)=5Q0
  scară crescătoare

  11.10 produse/muncitor după creșterea cu 90% fiecare muncitor produce cu 9 produse mai mult deci 19 produse.
  Nr muncitori crește cu 30%,

  12.n-am un raspuns drept și concis aferent cu intrebarea dată.

error: