Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Biografie | Cosmin Marinescu

Biografie

Sunt născut pe 29 martie 1976, în Târgoviște, județul Dâmbovița. Am urmat studiile liceale, între 1990 și 1994, la o clasă cu profil de matematică-fizică, în cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești.

Formarea academică

În plan universitar, am ales să studiez economia, la Academia de Studii Economice din București, obținând cea mai mare notă la examenul de admitere, în 1994, la Facultatea de Economie. Am absolvit facultatea, în 1998, al patrulea din promoția mea în ordinea performanțelor. În ultimul an de facultate am obținut o bursă de studii în cadrul programului de mobilități Erasmus. Astfel, documentarea și redactarea lucrării de licență le-am realizat în cele trei luni ale stagiului desfășurat la Université des Sciences et Technologies din Lille, Franța.

Odată cu absolvirea facultății am primit din partea profesorului Niță Dobrotă, șeful Catedrei de Economie și Politici Economice de atunci, propunerea de a urma cariera universitară în cadrul Catedrei de Economie. În acest context, profesorul Dobrotă mi-a devenit îndrumător al tezei de doctorat, a cărei temă de cercetare a fost dedicată rolului instituțiilor în dezvoltarea economică.

Am promovat în cariera universitară cu rigoarea necesară fiecărei trepte profesionale: în 1998 am devenit preparator universitar, în 2000 asistent universitar, în 2003 lector, în 2007 conferențiar, iar în 2015 profesor universitar.

Domeniile de competență care au stat la baza carierei mele universitare sunt cele definitorii pentru știința economică, anume Microeconomie și Macroeconomie, dar și domeniul Economiei Instituționale. Totodată, împreună cu profesorul Dobrotă am fost coautor, pe tematica aferentă teoriei și politicii monetare, la ultimele ediții ale manualului universitar al Departamentului de Economie și Politici Economice.

În anul 2005, am înființat, în cadrul Facultății de Economie de la ASE, primul cursul universitar din România dedicat domeniului Institutional Economics.  Un asemenea curs dobândise un interes aparte în cele mai prestigioase universități din lume, mai ales după acordarea, în anii 1990, a câtorva premii Nobel în acest domeniu. Conform abordărilor de economie instituțională, instituțiile sunt regulile, iar organizațiile sunt jucătorii, perspectivă ce explică mai bine dezvoltarea economică prin prisma regulilor, adică a instituțiilor – economice, sociale și politice.

Cercetarea științifică

În 2005 am câștigat primul proiect de cercetare științifică în calitate de director de proiect. Am obținut grantul în cadrul competiției CNCSIS-AT, fiind clasat pe primul loc în ierarhia proiectelor eligibile, cu cel mai mare punctaj la nivel național. Ulterior, în 2008, lucrarea publicată ca rezultat al proiectului de cercetare a fost laureată cu „Premiul III pentru literatură de specialitate economică”, din partea Asociației Facultăților de Economie din România (AFER).

Am participat la mai multe proiecte de cercetare științifică, cu finanțare națională și internațională, atât în calitate de director (2 proiecte), cât și în calitate de membru al echipei de cercetare, pe tematici diverse: instituțiile economiei de piață, libertatea economică, politici privind integrarea europeană,  calitatea instituțională a mediului de afaceri, liberalizarea comerțului exterior, dezvoltarea durabilă, economia educației.

Activitatea de cercetare s-a concretizat și în diverse stagii de documentare și cercetare în străinătate: Centre d’Economie de la Sorbonne – Université de Paris (Panthéon-Sorbonne), ESCP Europe Business School, Middlesex University, Institut d’Administration des Entreprises şi Universite des Science et Technologies, Lille, Franța.

În anul 2010 am câștigat prin competiție, de pe poziția a 6-a în clasamentul cercetătorilor admiși, proiectul de cercetare postdoctorală desfășurat în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” al Academiei Române. Am avut astfel ocazia să colaborez cu domnul Academician Aurel Iancu, în contextul în care preocupările științifice ale domniei sale s-au axat și asupra abordărilor instituționale.

În 2012, în cadrul aceluiași proiect POSDRU, am beneficiat de șansa specială de a fi invitat de către profesorul Claude Menard pentru un stagiu de cercetare la Centre d’Economie de la Sorbonne. Alături de alți instituționaliști celebri, de exemplu Oliver Williamson – laureat Nobel în 2009, Claude Menard este un nume de referință pe plan internațional în cercetarea științifică din domeniul economiei instituționale.

Activitatea publicistică

Pe fondul unei activități publicistice și de cercetare axată pe teme definitorii pentru liberalismul economic, am înființat în 2008, împreună cu un grup entuziast de tineri colegi, Centrul pentru Economie și Libertate (ECOL) – o iniţiativă educaţională şi de cercetare privată, menită să promoveze cunoaşterea cât mai largă a principiilor pe care se clădesc economia liberă şi societatea democratică. Astăzi, ECOL este o generoasă bibliotecă virtuală de literatură economică liberală din România, care cuprinde inclusiv traduceri din autori de referință pentru gândirea și știința economică.

Am publicat mai multe cărți și lucrări de specialitate, în calitate de coordonator, autor și coautor, cu o tematică diversă, din care cele mai importante ar putea fi: Educația: perspectivă economică (2001), Liberalizarea schimburilor economice externe (2003), Instituții și prosperitate. De la etică la eficiență (2004), Performanță în contextul Agendei Lisabona (2006), Economia de piață. Fundamentele instituționale ale prosperității (2007), Libertate economică și proprietate (2011), Capitalismul. Logica libertății (2012), Costurile de tranzacție și performanța economică (2013).

Ca economist atașat principiilor liberalismului economic, activitatea mea publicistică s-a concretizat și prin coordonarea și publicarea la Editura Humanitas a volumului Capitalismul. Logica libertății. Cartea a primit susținerea morală și girul științific din partea unor intelectuali și economiști cu înalt prestigiu în mediul academic internațional și național: Pascal Salin, Leszek Balcerowicz, János Kornai, Walter Block, Aurelian Dochia, Vasile Ișan, ale căror opinii despre logica libertății se regăsesc publicate pe coperțile cărții. În acest context, Capitalismul. Logica libertății a fost premiată cu distincția „Cartea anului 2013” la Gala Wall-Street.

Prezența în spațiul public și politic

În anul 2009, am coordonat elaborarea componentei economice a programului prezidențial al Președintelui PNL, Crin Antonescu. În perioada 2013 – 2014, am fost vicepreședinte al Comisiei de specialitate pentru Buget și Finanțe a Partidului Național Liberal și am participat la fundamentarea de politici și programe de guvernare. Am lucrat în Ministerul Economiei (2012) și Ministerul Finanțelor Publice (2013), în calitate de consilier al ministrului și viceprim-ministrului pe probleme de politici economice și fiscal-bugetare.

În intervalul iunie-decembrie 2014 am fost consilierul economic al președintelui PNL, Klaus Iohannis, context în care am elaborat componenta economică a proiectului prezidențial. Din decembrie 2014, sunt onorat să fiu consilierul pe probleme economice al Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în calitate de Consilier Prezidențial – coordonator al Departamentului pentru Politici Economice și Sociale din cadrul Președinției României.

În ultimii ani, prezența mea în spațiul public a constat în publicarea a diverse articole și interviuri, precum și participarea în cadrul unor evenimente, pe subiecte de actualitate din sfera dezbaterilor și politicilor economice. Ziarul Financiar, Adevărul, Hotnews, Profit.ro, Bursa, Contributors, Wall-Street.ro, ECOL sunt principalele platforme unde opiniile și analizele mele au căutat să îmbogățească, pe cât posibil, dezbaterea de idei din sfera teoriei și politicilor economice.

Sinteza acestor contribuții poate fi consultată și pe pagina de Wikipedia.