Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. 3 Seas Initiative – conectivitate și integrare regională - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

3 Seas Initiative – conectivitate și integrare regională

Share

Ca platformă pro-dezvoltare, pro-transatlantică și pro-europeană, 3SI poate deveni o bază reală pentru redresarea economică post-pandemie în regiunea noastră, prin finanțarea proiectelor de infrastructură și conectivitate. Summit-ul din acest an al 3SI, organizat de Președinția Estoniei în format virtual, a adus vești bune pentru dezvoltarea economică regională.

La Fondul de investiții dedicat proiectelor 3SI, înființat inițial doar cu participarea Poloniei și a României, s-au alăturat mai multe țări din regiune. În curând, la efortul de finanțare va participa și SUA, ceea ce va conduce la creșterea fondurilor disponibile pentru investiții. Astfel, pe lângă atragerea fondurilor europene, România are șansa de a finanța și din Fondul 3SI proiectele de interconectare în energie, transporturi și digitalizare.

Pentru România, proiectele majore de conectivitate din cadrul 3SI reprezintă priorități strategice, cum este proiectul BRUA – a cărei primă fază este deja finalizată. Totodată, România vizează finanțarea de noi proiecte energetice, în linie cu cerințele exigente ale Green Deal. Un bun exemplu ar putea fi producția de energie electrică din surse regenerabile, în vederea integrării cu producția de hidrogen.

De asemenea, două proiecte din domeniul transporturilor sunt extrem de importante pentru România: Via Carpathia și Rail2Sea - linia de cale ferată dintre porturile Gdansk și Constanța.

Începând cu Summitul de la București din 2018, 3SI a progresat continuu, chiar dacă mai lent decât așteptările și necesitățile. Anul acesta, în ciuda dificultăților generate de pandemia de COVID-19, Summitul estonian a condus la progrese reale, atât în privința portofoliului de proiecte, cât și prin creșterea alocărilor Fondului de investiții.

Potențialul economic al regiunii celor Trei Mări trebuie fructificat cât mai bine, iar 3SI poate fi motorul inteligent al conectivității și integrării regionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

raspuns la : " 3 Seas Initiative – conectivitate și integrare regională "

  1. Marius Tudor spune:

    As aprecia ca productia de energie din surese regenerabile este un proiect ce trebuie si poate fi realizat rapid, iar pe termen mediu, adaugarea hidrogenului in mix-ul combustibilor alternativi.

Comanda blocata. Continut protejat !