Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Bursa de Valori București – 140 de ani | Cosmin Marinescu

Bursa de Valori București – 140 de ani

Am participat cu mare plăcere la evenimentul aniversar al Bursei de Valori București, care marchează o istorie de 140 de ani, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. O asemenea zestre istorică, aproape copleșitoare, face cinste astăzi pieței de capital din România și sistemului nostru financiar, aflate acum în plină consolidare și dezvoltare. Istoria îndelungată a Bursei de Valori a fost întreruptă, din păcate, în acele decenii în care comunismul a anihilat brutal economia de piață și principiile acesteia. Însă 140 de ani nu înseamnă doar istorie și tradiție pentru Bursa de Valori, ci înseamnă și responsabilitate pentru viitor, înseamnă a lua trecutul, cu experiențele și lecțiile sale, și a-l pune în slujba generațiilor următoare.

Acesta este de altfel și îndemnul de susținere și încurajare din mesajul Președintelui României, mesaj pe care am fost onorat să îl prezint în deschiderea galei Bursei de Valori București:

„Aniversăm astăzi împlinirea a 140 de ani de la înființarea Bursei din București, într-un context în care, în arhitectura financiară a României, piața de capital devine tot mai importantă, iar Bursa de Valori București reprezintă instituția de referință.

Am acordat cu încredere Înaltul Patronaj acestui eveniment aniversar, în semn de apreciere a valorii unei instituții istorice, dar mai ales ca recunoaștere a rolului actual al Bursei de Valori în modernizarea și dezvoltarea economiei României.

Salut prezența la acest eveniment a reprezentanților federațiilor europene și euro-asiatice ale burselor de valori, alături de reprezentanții burselor de valori din regiune. Este o dovadă de apreciere a importanței Bursei de Valori București în plan regional și a performanțelor pieței de capital românești.

Sunt convins că relațiile cu bursele din regiune au creat, de-a lungul timpului, premisele unor parteneriate solide pentru schimburi de bune practici în beneficiul economiilor noastre.

Stimați invitați,

Deși continuă să genereze incertitudine, crizele din ultimii ani par să fi stimulat și ample procese de transformare, care pot prefigura o adevărată revoluție a sistemelor și instrumentelor financiare.

Era digitală a crescut semnificativ mobilitatea capitalurilor și diversificarea instrumentelor piețelor financiare, iar bursele de valori pot deveni, în această privință, adevărați creatori de tendințe.

În vremuri de criză apar inevitabil și diverse comportamente neloiale și speculative, care își fac simțită prezența inclusiv pe piețele bursiere. Și sub acest aspect, Bursa de Valori București merită toată aprecierea, pentru că a rămas o arenă a echilibrului, a creșterii continue, o comunitate atractivă atât pentru investitori, cât și pentru companiile interesate de finanțare.

Doamnelor și domnilor,

140 de ani nu înseamnă doar istorie și tradiție pentru Bursa de Valori, ci înseamnă și responsabilitate pentru viitor, înseamnă a lua trecutul, cu experiențele și lecțiile sale, și a-l pune în slujba generațiilor următoare.

Istoria îndelungată a Bursei de Valori a fost întreruptă, din păcate, în acele decenii în care comunismul a anihilat brutal economia de piață și principiile acesteia. Reînființarea Bursei de Valori însă, în anul 1995, a coincis cu începuturile sinuoase ale tranziției la economia de piață în România. Astăzi, după aproape 30 de ani de istorie recentă, după reforme și progrese importante, Bursa de Valori București este instituția reprezentativă a pieței noastre de capital.

Eforturile și activitatea Bursei, dar și performanțele companiilor listate au făcut ca România să beneficieze, din anul 2019, de statutul de piață emergentă. Această recunoaștere este expresia încrederii din partea companiilor de rating și a instituțiilor piețelor de capital.

Prin dezvoltarea și adaptarea permanentă la tendințele în domeniu, Bursa de Valori București dispune astăzi de expertiză competitivă și mijloace moderne, care atrag un număr tot mai important de investitori, de aproape 2,5 ori mai mare în prezent decât în anul 2019.

Portofoliul consistent de aproape 400 de societăți listate, dar și spectrul larg al domeniilor de interes, precum sectorul financiar, agribusiness, energie sau sănătate au transformat Bursa de Valori București într-o alternativă consistentă de finanțare, complementară în raport cu sistemul bancar. Iar potențial de creștere există din plin.

În ciuda contextului global și a incertitudinilor actuale, România a înregistrat o creștere economică semnificativă în acest an, și a beneficiat de avansul investițiilor străine directe, dar și de stabilitatea cursului monedei naționale, într-un mediu totuși puternic inflaționist.

Am convingerea că sprijinul destinat companiilor românești prin Planul Național de Redresare și Reziliență, inclusiv pentru facilitarea listării la bursă, va genera noi oportunități și va atrage noi investitori.

Dincolo de multiplele avantaje competitive care pot fi fructificate, finanțarea companiilor prin piața de capital confirmă, de fapt, maturitatea capitalismului românesc.

Vă îndemn, pe această cale, să priviți spre piața de capital românească, spre Bursa de Valori București, cu întreaga atenție și maxim interes de investiții!

Stimați invitați,

Evoluțiile legislative recente, în direcția simplificării și facilitării accesului la tranzacționare, vor avea cu certitudine un impact pozitiv important asupra pieței de capital din România.

Un nivel ridicat de educație economică și financiară va continua să reprezinte o condiție esențială pentru dezvoltarea pieței, pentru valorificarea cât mai bună a potențialului existent.

Tocmai de aceea am decis să susțin, începând cu acest an, un amplu proiect dedicat promovării educației financiare. Sunt convins că o creștere accelerată a nivelului de educație financiară în România trebuie să reprezinte un efort comun al industriei financiar-bancare, al mediului academic, dar și al autorităților de profil.

Felicit Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru implicare și invit și Bursa de Valori București să se alăture acestui demers prin noi proiecte, cât mai ambițioase și inovative.

Am convingerea că dispuneți astăzi de toate mijloacele și instrumentele pentru a deveni un vector important al educației financiare a tinerei generații, și nu numai. Un investitor educat înseamnă un investitor responsabil, iar pentru piața de capital înseamnă predictibilitate și dezvoltare sustenabilă.

Felicit încă o dată Bursa de Valori București, pentru contribuția pe care o are la dezvoltarea sistemului financiar românesc.

Vă doresc succes și spor la tranzacționare!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *