Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Digitalizare și inovare, de la start-up la scale-up | Cosmin Marinescu

Digitalizare și inovare, de la start-up la scale-up

Pe măsură ce economia viitorului se prefigurează, digitalizarea și inovarea trebuie să devină priorități zero pentru orice decident politic, indiferent de partid sau ideologie. Investițiile în inovare și în antreprenoriat tehnologic, în special cele dedicate tinerilor, sunt investiții cu bătaie lungă și maximă valoare adăugată. În prezent, România continuă să se situeze mult sub media Uniunii Europene în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale sau utilizarea serviciilor online. Ponderea întreprinderilor inovatoare este în continuare sub 20%, ceea ce reprezintă un semnal clar pentru o schimbare de paradigmă ce nu mai poate întârzia. România are nevoie astăzi de o strategie de digitalizare cât mai ambițioasă, care să forțeze schimbarea din temelii a tiparelor de gândire tradiționale, nu doar în economie, ci și în planul relației dintre stat și cetățean.

Am fost onorat să transmit mesajul Președintelui României dedicat programului Innovation Labs, în cadrul evenimentului Demo Day 2020, desfășurat și în acest an sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. De la idee la produs, de la student la întreprinzător, de la start-up la scale-up, inițiative precum Innovation Labs declanșează, în primul rând, o schimbare către o mentalitate deschisă, antreprenorială:

„Dragi tineri, dragi întreprinzători,

Doamnelor și domnilor invitați,

Vă felicit pentru succesul unei noi ediții a programului Innovation Labs și salut performanțele obținute, precum și eforturile de a duce mai departe această tradiție de premiere a inovației și de promovare a tinerilor întreprinzători.

În 2020, Innovation Labs s-a desfășurat într-un context neașteptat, generat de pandemia de COVID-19, însă modul în care ați reușit să vă adaptați noilor provocări, obținând rezultate foarte bune, reflectă consecvența și ambiția de a promova talente și tineri competenți.

Doamnelor și domnilor,

Schimbările profunde înregistrate la nivelul relațiilor sociale și de muncă, generate de situația epidemiologică, au demonstrat, și nu doar pentru economia noastră, importanța digitalizării și a potențialului de adaptare și inovare.

Privind în perspectivă, România are astăzi avantajul conectivității ridicate, al capitalului uman, dar mai ales al unui interes crescut pentru o transformare digitală accelerată. De aceea, dezvoltarea țării noastre ar trebui să aibă în centru promovarea susținută a saltului tehnologic.

Remedierea decalajelor tehnologice și de inovare presupune investiții consistente, private și publice, dar și o strânsă colaborare a mediului de afaceri cu mediul universitar în planul inovării.

În perioada următoare, dezvoltarea competențelor viitorului și promovarea bunelor practici în materie trebuie să devină o prioritate.

De aceea, îmi exprim susținerea pentru inițiative ca Innovation Labs, Romania TechNation ori proiecte guvernamentale precum Innotech Student.

Stimați invitați,

România continuă să se situeze mult sub media Uniunii Europene în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale sau utilizarea serviciilor online. Ponderea întreprinderilor inovatoare este în continuare sub 20%, ceea ce reprezintă un semnal clar că trebuie stimulate dezbaterile pentru a identifica soluții mult mai bune decât cele de până acum.

Următorul ciclu de guvernare trebuie dedicat consolidării avantajelor competitive pe care România le deține. Provocările viitorului, inclusiv în ceea ce privește antreprenoriatul creativ și implicarea centrelor universitare cu tradiție în susținerea agendei digitale și a inovării, ar trebui să devină o preocupare constantă pentru orice decident politic, indiferent de partid sau ideologie.

Interconectarea cercetării-dezvoltării cu cât mai multe sectoare ale economiei noastre reprezintă deja o premisă esențială pentru creșterea competitivității. De aceea, inițiative precum Innovation Labs reprezintă un exemplu de bună practică, ce trebuie dezvoltat și multiplicat.

Inovarea constituie un motor esențial al progresului economic. Aceasta contribuie decisiv la creșterea calității vieții oamenilor, facilitează dezvoltarea mediului antreprenorial și stimulează competitivitatea.

M-am bucurat să aflu că, și în acest an, proiectele Innovation Labs acoperă cele mai relevante domenii, iar competiția pentru declararea câștigătorilor a fost la fel de strânsă ca la edițiile precedente.

De asemenea, sunt și alte inițiative dedicate acestor obiective antreprenoriale. În ultimii ani, am întâlnit mulți tineri pasionați de tehnologie, care au decis să investească timp și energie în crearea de startup-uri de profil.

Dragi tineri întreprinzători,

Sunteți creativi și inovativi și ați demonstrat că aveți capacitatea de a transforma o idee într-un produs de succes. Trebuie însă să credeți cu tărie în puterea lui ”împreună”, să vă uniți pasiunea și interesele, pentru ca împreună să formați o comunitate de inovare pentru România.

Voi susține fără rezerve o asemenea inițiativă și vă asigur că veți găsi în mine și în echipa de la Administrația Prezidențială un partener de dialog și construcție.

Vă încurajez să continuați pe drumul pe care l-ați ales și vă urez mult succes în tot ce întreprindeți!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *