Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Digitalizarea – cheia modernizării economiei și administrației | Cosmin Marinescu

Digitalizarea – cheia modernizării economiei și administrației

Am revenit bucuros și anul acesta pe scena GoTech World, beneficiind deja de privilegiul participantului consecvent, acela de a observa, de-a lungul anilor, cât de frumos crește acest proiect, pe de o parte, ca reflectare firească a performanțelor de excepție din sectorul de tehnologie și, pe de altă parte, ca indiciu autentic al ambițiilor noastre și al potențialului de care România dispune în domeniul IT&C, și nu numai.

În prezent, tot mai multe sectoare fac branding de dezvoltare grație particulei ”tech” – Fintech, Medtech, EdTech, AgriTech, ceea ce denotă accelerarea pe scară largă a integrării avansului tehnologic. Automatizarea și inteligența artificială devin tot mai prezente în strategiile de afaceri, iar posibilitățile de procesare a volumelor mari de date deschid noi oportunități de îmbunătățire a fundamentării deciziilor, atât în sectorul public cât și în cel privat.

Știm că realizările prezente la GoTech World stau sub semnul inovării, al curiozității și al creativității, iar aceste atuuri merită susținute și încurajate. Și din acest motiv am fost onorat să transmit, și anul acesta, mesajul Președintelui României adresat performerilor din industria tehnologiilor digitale, mesaj sintetizat în fragmentele de mai jos:

„Felicit organizatorii GoTech World pentru perseverență în promovarea inovării și digitalizării, precum și a contribuției acestora la accelerarea schimbărilor către economia viitorului. Felicit și participanții la acest eveniment pentru interesul și deschiderea către avantajele noilor tehnologii, de care beneficiem tot mai mult în economie, în administrație, dar și în viața de zi cu zi.

Doamnelor și domnilor,

Tranziția către economia și societatea digitală reprezintă tranziția către o lume nouă, în care calitatea vieții și performanțele economice cresc odată cu accesul la noile tehnologii.

Pentru România, din creșterea economică înregistrată în prima jumătate a acestui an, aproape un sfert reprezintă contribuția sectorului IT&C, iar soldul comercial extern cu servicii de profil indică un excedent de circa 3,5 miliarde de euro. Aceste rezultate pozitive, alături de asumarea unor inițiative ample, concrete, de accelerare a digitalizării, reflectă potențialul țării noastre de a-și ocupa locul cuvenit în această ”lume nouă”.

Prin Declarația europeană privind drepturile și principiile digitale pentru deceniul digital, adoptată la finalul anului trecut, ne-am angajat să realizăm, la nivelul Uniunii Europene, o transformare digitală incluzivă, echitabilă și durabilă, în care cetățenii să ocupe locul central. Eforturile și acțiunile statelor membre răspund acum acestor obiective comune privind competențele profesionale, afacerile, administrația și infrastructura de profil.

România urmează modelul european de transformare digitală. Ne dorim ca fiecare român, oriunde s-ar afla în țară, să aibă acces facil și de calitate la internet, servicii digitale și telecomunicații. Este primul pas pe calea unei transformări digitale de succes și, totodată, piatra de temelie a acesteia.

Conectivitatea este domeniul în care țara noastră performează cel mai bine. 96% dintre gospodăriile românești beneficiază de acces la rețele, iar eforturile în ceea ce privește conectivitatea 5G au fost vizibil accentuate în ultimul an, deopotrivă în mediul public și în cel privat.

În contextul inițiativelor europene, România are o contribuție importantă, bine apreciată în domenii precum microelectronică, tehnologia comunicațiilor sau domeniul cuantic. Avem rezultate bune și în ceea ce privește competențele digitale specializate, inclusiv din perspectiva de gen, însă avem și decalaje destul de mari la capitolul competențe digitale de bază și angajarea absolvenților de profil în companiile din țară.

Am convingerea că putem accelera recuperarea acestor decalaje prin politici adecvate, alături de măsuri dedicate atragerii specialiștilor. Primi pași au fost deja făcuți, cu rezultate concrete tot mai vizibile, însă este nevoie de mai mult, atât în sectorul public, cât și în cel privat.

În prezent, provocările majore ale României vizează digitalizarea administrației și a afacerilor, în special privind adoptarea tehnologiilor avansate precum serviciile de cloud computing, inteligența artificială sau big data.

Beneficiem prin PNRR de 6 miliarde de euro pentru obiectivele aferente transformării digitale, la care se adaugă finanțări specifice prin diferite programe operaționale și comunitare, bazate pe alocări bugetare naționale și investiții private. Există, așadar, resurse consistente, însă o schimbare reală de sistem necesită o viziune integrată, armonizată, privind digitalizarea economiei și a sectorului public ca întreg, nu pe segmente.

Însă dincolo de mijloace și resurse, avem nevoie de voință și acțiuni pragmatice. Altfel, rămânem în același paradox în care stăm bine la infrastructura digitală, în timp ce utilizarea efectivă a noilor tehnologii rămâne la un nivel redus. De aceea, rezultatele unor inițiative de succes, inclusiv în administrația locală, trebuie mai bine promovate și valorificate.”

Textul integral al mesajului Președintelui României poate fi consultat aici: https://www.presidency.ro/ro/media/mesajul-presedintelui-romaniei-klaus-iohannis-transmis-in-deschiderea-celei-de-a-xii-a-editii-a-gotech-world

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *