Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Economia merge înainte – Topul Național al Firmelor 2022 | Cosmin Marinescu

Economia merge înainte – Topul Național al Firmelor 2022

Am fost încântat să particip, ca și în alți ani, la Gala Camerei de Comerț și Industrie a României, desfășurată sub deziva „Economia merge înainte!”, cu atât mai relevantă acum, când traversăm un context cu totul diferit, dominat de incertitudini și crize. În ciuda dificultăților, mediul de afaceri românesc a rămas consecvent cu 

obiectivele sale de dezvoltare, de a merge înainte, cu determinare, pe drumul cel bun. Oamenii de afaceri simt cel mai bine care este acest drum bun, iar simțul antreprenorial competitiv și de bună credință este bine să inspire și politicile economice în aceste perioade de criză.

Performanțele durabile apar atunci când ingredientele dezvoltării se susțin și se completează reciproc: pe de o parte, politicile economice – care trebuie să arate echilibru și responsabilitate, pe de altă parte, mediul antreprenorial – care să inoveze, să creeze și să valorifice noi oportunități economice.

Pe linia acestor îndemnuri de încredere și speranță, am prezentat mesajul Președintelui României adresat mediului de afaceri românesc:

“Transmit felicitări Camerei de Comerț și Industrie a României pentru evenimentul care a devenit un veritabil reper al evoluțiilor din cele mai importante sectoare ale economiei noastre.

Felicit, de asemenea, întreg mediul antreprenorial care, de la un an la altul, continuă să fie expresia tot mai puternică a capacității de adaptare și de reinventare a afacerilor în economia României.

Mă bucur că, în pofida dificultăților și a provocărilor cauzate de multiplele crize cu care ne confruntăm, ați reușit să priviți și în perspectivă, dând dovadă de curaj și încredere.

Știu că nu a fost și nu este ușor, însă rezultatele dumneavoastră și prezența în cadrul Topului Național al Firmelor denotă perseverență și ne arată că „Economia merge înainte!”, pe drumul bun.

În prezent, România beneficiază de un mediu de afaceri performant, care se adaptează eficient. Afacerile românești din Topul Național al Firmelor au prosperat, prin creșterea profiturilor cu circa 30% în 2022.

Dinamica pozitivă din ultimii ani a companiilor cu capital autohton confirmă dorința întreprinzătorilor români de a deveni jucători importanți. După doi ani de pandemie și incertitudine, constatăm o creștere apreciabilă, cu circa 10%, a numărului firmelor românești.

Trebuie să remarcăm, de asemenea, și creșterea investițiilor străine directe, cu 15% în primele 9 luni ale anului curent, ceea ce reconfirmă atractivitatea economiei noastre pentru investitorii străini.

Doamnelor și domnilor,

Contextul dificil în care ne aflăm ne ține încă departe de siguranța și stabilitatea cu care eram obișnuiți. Implicațiile războiului nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei amână sau chiar împiedică redresarea și stabilitatea economică pe care cu toții le așteptam.

Sincopele rezultate din reconfigurarea sau blocarea unor lanțuri de aprovizionare cu energie, combustibil și alimente continuă să pună presiune asupra unor prețuri, care amplifică și perpetuează inflația.

În același timp, la nivel global își fac apariția unele riscuri recesioniste, odată cu intervențiile anti-inflaționiste ale băncilor centrale, în direcția temperării creșterii prețurilor.

Știu că principala îngrijorare a mediului de afaceri este dată de prețurile la electricitate și gaze naturale. În privința energiei, sunt binevenite soluțiile Guvernului de protejare a economiei și a populației. Însă cheia depășirii crizei se găsește și la nivel european, unde trebuie evitate abordările unilaterale ale unor state membre, care pot distorsiona concurența și pot crea disparități suplimentare.

În mod evident, economiile Uniunii Europene necesită soluții comune, armonizate, pentru reducerea vulnerabilităților și menținerea competitivității industriilor europene.

De aceea, statele membre ar trebui, pe termen scurt, să exploateze toate resursele disponibile pentru producerea energiei, inclusiv combustibilii fosili. Trebuie să valorificăm gazele naturale și energia nucleară, în calitate de combustibili de tranziție, pentru ca Uniunea Europeană să-și reducă dependența de importurile de energie și să-și asigure, prin potențialul statelor membre, un mix energetic echilibrat.

Energia este indispensabilă, iar competitivitatea economiilor noastre trebuie susținută pe baze durabile și predictibile, nicidecum incerte sau speculative.

Doamnelor și domnilor,

În cazul României, crizele suprapuse pe care le traversăm au accentuat dezechilibre structurale mai vechi. Incertitudinile actuale și conjunctura economică împovărează categoriile sociale vulnerabile și pot crea o lipsă de încredere.

Vă asigur că autoritățile înțeleg impactul socio-economic al acestui context și depun eforturi pentru a contracara efectele crizelor și pentru a diminua inflația. În această privință, rezultatele se vor vedea în timp, începând cu anul 2023, care trebuie să fie anul dezinflației.

Doar prin colaborarea strânsă între întreprinzători și autorități pot fi atinse obiectivele imediate și pot fi găsite soluțiile viabile și sustenabile.

Absorbția fondurilor europene rămâne obiectivul esențial al administrației în următoarea perioadă. Utilizarea eficientă a fondurilor europene, mai ales în sectoare cu potențial competitiv, precum agricultura și industria alimentară, dar și în sectoare de importanță strategică, precum energia sau infrastructura, va face mai ușoară traversarea acestei perioade critice.

Stimați întreprinzători,

Economia României are nevoie de experiența, curajul și ambiția de care dumneavoastră dați dovadă. Afacerile și legăturile care se stabilesc între micii întreprinzători și marea industrie sau între fermieri și lanțurile de comercializare sunt forța motrice a economiei noastre. Vă încurajez să valorificați potențialul local de materii prime și să vă fidelizați consumatorul autohton!

De asemenea, rămân un susținător al dialogului între mediul de afaceri și decidenți, fiind convins că dumneavoastră ați venit, de multe ori, nu doar cu soluții concrete și viziune, ci și cu noi modele de bune practici.

Sunt convins că ultimii doi ani au fost un exercițiu intens în această direcție, de ambele părți. Vă încurajez să fiți în continuare partenerul de care autoritățile au nevoie pentru a lucra în beneficiul României!

Vă doresc succes și multă sănătate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *