Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Forumul Economic Franco-Român, 17 iunie – Constanța | Cosmin Marinescu

Forumul Economic Franco-Român, 17 iunie – Constanța

Ne aflăm astăzi într-un punct de cotitură pentru viitorul nostru economic. Un proverb francez spune că “Nu are rost să alergi, trebuie să pleci la timp”. Pentru România, acel „timp” este anul acesta, când trebuie să începem reconstrucția pe baze solide, prin reforme și investiții consistente. Pandemia de Covid-19 a pus însă o uriașă presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare și măsuri de sprijin pentru mediul privat. În gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea și perseverența în efortul de consolidare fiscală și de revenire la sustenabilitate.

Bună ziua! Bonjour à tous!

Je suis enchanté de m’adresser aux participants du Forum économique franco-roumain et je regrette de ne pouvoir être présent là, à Constanța.

Nous apprécions tous les efforts de la communauté d'affaires française en ce qui concerne la coopération économique entre nos pays.

Votre contribution a été très importante, particulièrement pour traverser ce contexte pandémique et aussi pour la reprise rapide de l'économie.

Nous sommes convaincus qu’avec optimisme et détermination, les choses reviendront à la normale, comme nous le voulons tous.

În continuare, sunt onorat să vă prezint mesajul Președintelui României, Excelența Sa, domnul Klaus Iohannis:

Doamnă Ministru pentru Industrie,

Doamnă Ambasador, domnule Ambasador,

Domnule Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Franceză,

Domnule Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României,

Stimați invitați,

Felicit inițiativa organizării acestui Forum Economic, eveniment așteptat de comunitatea franceză de afaceri din România, și nu numai.

Anul 2020 a fost pentru întreaga planetă anul pandemiei de COVID-19, o perioadă în care economiile tuturor statelor au experimentat o criză fără precedent. Deși cauzele crizei au fost sanitare, nu economice, în fapt, această criză a presupus noi provocări, a subliniat nevoia de stabilitate la nivel global și a accentuat importanța rezilienței sistemelor publice și a economiei.

În prezent, pe fondul rezultatelor campaniilor ample de vaccinare, demarate la începutul anului la nivel european și național, vedem că pandemia se atenuează și viața socio-economică își reia treptat cursul.

Prognozele arată că multe state membre vor reuși să atingă, până la sfârșitul acestui an, nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei. Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, țara noastră aflându-se, alături de Franța, în topul creșterii economice estimate în Uniunea Europeană.

Pandemia a pus însă o uriașă presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare și măsuri de sprijin pentru mediul privat. În gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea și perseverența în efortul de consolidare fiscală și de revenire la sustenabilitate.

Ne aflăm astăzi într-un punct de cotitură pentru viitorul nostru economic. Un proverb francez spune că “Nu are rost să alergi, trebuie să pleci la timp”. Pentru România, acel „timp” este anul acesta, când începem reconstrucția pe baze solide, prin reforme și investiții consistente.

Vrem ca România să exploateze pe deplin oportunitățile la care avem acces, prin valorificarea unui volum de fonduri europene fără precedent. Implicarea în diverse formate de cooperare și atragerea de noi investiții străine, corelate cu o viitoare strategie națională de creștere a exporturilor, sunt doar câteva exemple ale modului în care statul poate sprijini în continuare mediul de afaceri.

Doamnelor și domnilor,

Franța a fost întotdeauna un partener privilegiat al României în plan european și global. Avem un parteneriat strategic puternic între țările noastre, parteneriat a cărei dimensiune economică trebuie dezvoltată cât mai consistent, atât în plan bilateral, cât și în ceea ce privește cooperarea la nivel european, în dosare importante pentru viitorul Uniunii.

Franța este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României. Multe companii franceze au investit în sectoare cheie, reușind să construiască în timp afaceri de succes, cu puternic impact național și internațional. Să ne uităm, de exemplu, la povestea de succes a Daciei – Renault, care poate fi preluată și multiplicată și în alte domenii de activitate.

Cooperarea economică bilaterală are perspective clare de dezvoltare, care merită valorificate mai bine în viitor. Domenii precum energia, industria aeronautică și cea de apărare, dar și agricultura, industriile inteligente, cercetarea și inovarea, toate acestea reprezintă sectoare cheie în care experiența franceză se întâlnește cu potențialul românesc, pentru a crea noi oportunități de investiții, locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, dar și produse cu valoare adăugată înaltă.

România merge deja în direcția predictibilității și stabilității în viața economică, și trebuie să continuăm prin politici adecvate de creștere a competitivității pentru mediul de afaceri.

Stimați întreprinzători,

Afacerile dumneavoastră pot deveni mai competitive pe plan regional, prin dezvoltarea sau relocarea de investiții în țara noastră, prin integrarea noilor tehnologii și prin inovare.

Economia României beneficiază de avantajele unui mediu de afaceri atractiv și competitiv în plan fiscal, cu forță de muncă bine pregătită.

Lecțiile generate de pandemie vor contribui, cu siguranță, la modul în care va arăta Europa de mâine, însă nu doar acestea trebuie să prefigureze economia viitorului.

Ca parte a familiei europene, avem priorități comune, care pot fi atinse prin reforme sustenabile și investiții inteligente: mai mult, mai bine, mai orientat spre viitor.

Dacă 2020 a fost anul pandemiei, sunt convins că 2021 va fi anul recuperării și al rezilienței.

Vă mulțumesc și vă doresc sănătate și mult succes!