Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Forumului de Afaceri Bilateral România – Slovacia - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Forumului de Afaceri Bilateral România – Slovacia

Share

Între România și Slovacia există un potențial deosebit de colaborare în domeniul industriei auto. Slovacia a înregistrat în ultimii ani progrese remarcabile, devenind un foarte important actor al industriei auto. În ceea ce ne privește, în ultimii zece ani, industria auto din România a crescut de la circa 4 miliarde de euro la circa 20 de miliarde anul trecut. Putem avea asemenea progrese

și în alte sectoare, cum ar fi sectorul IT și al telecomunicațiilor, acolo unde tinerii români sunt foarte bine pregătiți și reprezintă o resursă valoroasă pentru mediul de afaceri.

Stimate domnule Președinte Andrej Kiska,

Domnule ministru Peter Žiga,

Domnule președinte al Agenției slovace pentru comerț și investiții,

Domnule președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României,

Doamnelor și domnilor invitați și participanți,

Atunci când vrem să vedem cât de apropiate sunt două economii, avem tendinţa să ne uităm, în primul rând, la comerţul bilateral. În ultimii patru ani, comerțul dintre economiile noastre a crescut cu o medie de peste 9%, ceea ce arată clar consolidarea relațiilor noastre comerciale. În 2015, comerțul bilateral a atins un maxim de 2,4 miliarde de euro, însă eu consider că oportunitățile comerciale sunt mult mai mari, dar depinde doar de noi să dezvoltăm, în continuare, acest trend pozitiv.

În plan investiţional, în România funcţionează peste 600 de întreprinderi cu acţionariat slovac, cu un capital total investit de circa 50 milioane de euro. Slovacia este, la rândul său, tot mai atractivă pentru investiţiile românești, însă sunt convins că potențialul investițional al cooperării noastre este mult mai important.

 

Doamnelor şi domnilor,

Pentru că ne dorim să intensificăm cooperarea noastră economică, sunt bucuros să salut participarea mediului de afaceri, de la reprezentanţii companiilor mici și mijlocii, până la prezența unor mari companii, care pot fi deopotrivă vectori ai dezvoltării noastre. Avem nevoie de diversitatea economică, de multiple oportunități sectoriale, care să ne confere putere investițională și noi avantaje competitive. Am certitudinea că veţi putea descoperi noi parteneri de afaceri şi că o veţi putea valorifica noi oportunităţi, în sectoare precum energia, industria, transporturile şi infrastructura.

Start-up-urile şi întreprinderile mici şi mijlocii înseamnă spirit antreprenorial, inițiativă și potenţial imens în planul inovării, dar mai ales, ele pot prefigura viitorul economic al unei ţări. Este important să susținem mediul de afaceri, în totalitatea lui, prin instituții de calitate și printr-o relație transparentă între stat și actorii economici.

Din acest motiv, îi îndemn pe investitorii slovaci să vină cu încredere în România, iar investitoriilor români să spun să fie mai curajoşi în legătură cu planurile de afaceri care privesc economia slovacă. Este important și ca oamenii noștri de afaceri să se cunoască mai bine, pentru a ne înțelege reciproc interesele și pentru a gândi proiecte comune, care să unească și mai mult economiile noastre.

Doamnelor şi domnilor,

Economia României traversează acum o perioadă de creștere economică robustă. Pe primul semestru al acestui an, avem o creștere economică de 5,2%, ceea ce face ca România să fie campioana europeană a creșterii economice. Recent, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit prognozele de creştere economică la 5% pentru întreg anul 2016. Evident, aceste cifre sunt încurajatoare, însă și mai încurajator este faptul că motoarele creșterii economice s-au multiplicat. Evoluțiile recente ne arată că nu doar motorul consumului este turat, ci privim cu optimism şi componenta investiţională a economiei.

Încrederea într-o bună perspectivă economică se reflectă, pentru primul semestru, în creșterea cu circa 9% a investiţiilor nete. Această încredere este resimțită și în plan extern, deoarece avem și o creştere cu 12% a investiţiilor străine directe, pe primele şapte luni ale anului.

Dincolo de aspectele cantitative, sunt importante și atuurile noastre, cele de ordin calitativ. Un avantaj major este calitatea forţei de muncă, apreciată astăzi de investitori dar care, în economia modernă, trebuie permanent perfecționată. Predictibilitatea economică este, de asemenea, un atu considerabil pentru oamenii de afaceri, pe care îi încurajez să fructifice acest context economic favorabil.

În ceea ce ne privește, ca autorități ale statului, ne preocupă îmbunătăţirea continuă a mediului de afaceri, reducerea poverii birocratice, creşterea transparenţei şi asigurarea stabilității pentru mediul de afaceri.

Între România şi Slovacia există un potenţial deosebit de colaborare în domeniul industriei auto. Slovacia a înregistrat în ultimii ani progrese remarcabile, devenind un foarte important actor al industriei auto. În ceea ce ne privește, în ultimii zece ani, industria auto din România a crescut de la circa 4 miliarde de euro la peste 20 de miliarde anul trecut. Putem avea asemenea progrese şi în alte sectoare, cum ar fi sectorul IT şi cel al telecomunicaţiilor, acolo unde tinerii români sunt foarte bine pregătiţi şi reprezintă o resursă valoroasă pentru mediul de afaceri.

În același timp, vom continua reformele şi lupta împotriva corupţiei. Trebuie să dăm deoparte tot ceea ce alterează investiţiile, iniţiativa şi inovaţia, tot ceea ce stă în calea statului de drept şi a liberei competiţii.

Sunt ferm convins că toţi aceşti paşi vor conduce spre o economie mai competitivă, mai dinamică, mai propice spiritului antreprenorial, una orientată către investiții, productivitate și valoare adăugată, una care să aducă prosperitate durabilă.

Doamnelor şi domnilor,

Prin prezența noastră aici, este certă disponibilitatea statelor noastre de a sprijini dezvoltarea unor legături economice tot mai strânse, nu doar la nivel național, ci și regional.

În primul rând, vrem ca Dunărea să ne lege nu doar geografic și cultural, ci şi economic, iar Portul Constanţa să devină principalul port maritim pentru comerţul slovac. Vitală în această direcţie este Strategia Europeană a Regiunii, un mecanism destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene.

În al doilea rând, vrem o colaborare mai strânsă între asociațiile profesionale și camerele de comerț și industrie din ambele țări, pentru identificarea de noi avantaje competitive și oportunități de colaborare.

Viitorul relaţiilor bilaterale dintre România şi Slovacia este plin de speranţă. Am convingerea că împreună, prin evenimente precum cel de astăzi, vom reuși și mai mult, dar și mai bine, iar perspectivele vor deveni realitate.

În încheiere, vreau să vă urez mult succes și să daţi dovadă de iniţiativă, determinare şi curaj, pentru reușita durabilă a proiectelor noastre.

Discursul de față reprezintă mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținut în cadrul Forumului Economic româno-slovac, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României în 11 octombrie 2016. Evenimentul a fost mediatizat de Agerpres, infopinia.ro, Q Magazine, Evenimentul Zilei, cugetliber.ro și diacaf.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page