Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Gala Femeilor Antreprenor – sub semnul solidarității și speranței - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Gala Femeilor Antreprenor – sub semnul solidarității și speranței

Share

Prosperitatea economică a fost dintotdeauna incompatibilă cu războaiele, deoarece conflictele armate distrug pacea și siguranța vieții oamenilor, care sunt condiții indispensabile ale dezvoltării, pentru a face planuri de afaceri, pentru realizarea de investiții și acumularea de capital, pentru comerț, inovare sau crearea de locuri de muncă. 

Tocmai de aceea, întreprinzătorii înțeleg poate cel mai bine faptul că, dincolo de ororile și tragediile umanitare ale războaielor, care apar direct și imediat, prejudiciile economice se manifestă în general indirect și pe termen lung, cu costuri asupra bunăstării tuturor.

Într-un asemenea context economic, răvășit de războiul declanșat de Rusia prin invadarea Ucrainei, am prezentat mesajul Președintelui României în deschiderea Galei Femeilor Antreprenor 2022, eveniment care a stat sub semnul solidarității – pentru milioanele de oameni prigoniți de război, dar și sub semnul speranței că pacea va reveni curând în vecinătatea țării noastre:

„Felicit Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin pentru Gala organizată și în acest an. Meritele și performanțele femeilor trebuie recunoscute, susținute și promovate.

Pentru că astăzi sărbătorim Ziua internațională a femeii, vă urez “La mulți ani!”, cu cele mai bune gânduri de respect, recunoștință și considerație pentru rolul determinant pe care dumneavoastră, doamnele, îl aveți în familie, în societate dar și în mediul de afaceri.

În această perioadă, care stă sub semnul unui război absurd, vedem zilnic cămine destrămate de un conflict nedrept, lipsit de orice justificare, vedem femei care își asumă răspunderea siguranței copiilor și a familiei în refugiu, purtând cu ele speranța regăsirii cu cei de acasă în timp de pace.

Este inacceptabil ca, în secolul 21, într-o lume care prețuiește viața, care înțelege virtuțile dialogului, ale păcii și ale bunei înțelegeri, să vedem cum femeile și copiii sunt nevoiți să fugă din calea gloanțelor.

Solidaritatea cu care românii și-au întâmpinat vecinii năpăstuiți de război este impresionantă și vreau să remarc și acțiunile autorităților centrale și locale, împreună cu societatea civilă și organizațiile internaționale, în vederea asigurării asistenței umanitare adecvate.

Apreciez foarte mult și inițiativele mediului de afaceri, de a se alătura cu generozitate acestui efort, în forme diferite și atât de binevenite.

Împreună, demonstrăm încă o dată că forța noastră stă în primul rând în unitate, iar solidaritatea ne este valoare de căpătâi.

Doamnelor și domnilor,

Pandemia, criza energetică și acum conflictele militare, toate acestea au obligat guvernele la măsuri extraordinare pe termen scurt.

Cunoaștem cu toții modul în care pandemia a afectat economiile și a generat îngrijorări în privința sănătății, dar și a siguranței locurilor de muncă și a veniturilor cetățenilor noștri. În perioada de lockdown, multe dintre dumneavoastră, femeile antreprenor, au fost nevoite să aibă deopotrivă responsabilitatea afacerii și a angajaților, în paralel cu grija pentru copii și familie.

România a progresat mult din perspectiva echilibrării balanței de gen și acest lucru este vizibil. De mai bine de un deceniu, prezența femeilor antreprenor reprezintă, ca pondere, peste o treime din mediul de afaceri din România.

Pentru a crește și pentru a deveni cât mai competitivă, economia noastră trebuie să mobilizeze întregul său talent antreprenorial, fără deosebiri de gen, de vârstă sau de profesie.

Deși premisele economice actuale, reprezentate de criza energetică și intensificarea inflației, sunt îngrijorătoare și ne preocupă pe toți, vă asigur că autoritățile sunt responsabile și tratează cu maximă seriozitate întregul context economic.

Pe lângă intervențiile punctuale, reactive, există nevoia stringentă de implementare a unei viziuni sănătoase de dezvoltare, deja asumată.

Avem, după acești ani de criză și pandemie, o bună bază de pornire: acces la finanțări de zeci de miliarde, un amplu plan de reforme și investiții, dar și noi perspective oferite de digitalizarea economiilor și a societății. Dezvoltarea de mâine stă în acțiunile noastre de azi.

Încurajez mediul de afaceri și Guvernul să exploreze, împreună, toate oportunitățile oferite de volumul fără precedent al fondurilor europene aflate în prezent la dispoziția României.

Rămân un susținător al dialogului transparent, deschis și onest între autorități și reprezentanții mediului de afaceri, convins fiind că eficiența implementării reformelor și a investițiilor depinde, în mod esențial, și de implicarea și mobilizarea întreprinzătorilor români.

Stimate doamne,

Apreciez consecvența, implicarea și perseverența dumneavoastră în promovarea unor modele de business axate pe excelență.

Felicit laureatele acestei ediții și sper ca exemplul lor să fie o sursă de inspirație și în continuare. Antreprenoriatul feminin din România reprezintă un exemplu elocvent al schimbării și modernizării în economia și societatea românească.

Să nu uităm, însă, că pacea este condiția indispensabilă a prosperității economice și să sperăm că aceasta va reveni curând în vecinătatea țării noastre, pentru ca toate energiile noastre constructive să fie canalizate, în continuare, pe drumul investițiilor și al dezvoltării.

Vă mulțumesc, vă doresc o primăvară frumoasă, cu sănătate și pace!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *