Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. IMM-urile și antreprenoriatul – între crize și oportunități de dezvoltare | Cosmin Marinescu

IMM-urile și antreprenoriatul – între crize și oportunități de dezvoltare

Am revenit cu plăcere la Topul întreprinderilor mici și mijlocii, fiind convins că premierea antreprenoriatului românesc este, de fiecare dată, și un binevenit moment de reflecție privind lecțiile crizelor recente și oportunitățile de dezvoltare în economia viitorului. Întreprinzătorii mici și mijlocii sunt cei mai dinamici dar și cei mai sensibili actori din economie, atât față de crizele intervenite, cât și față de politicile economice corective, pe care sectorul IMM-urilor ajunge să le resimtă direct și nemijlocit.

Tocmai de aceea, dialogul permanent cu autoritățile statului este condiție sine qua non pentru fundamentarea unor măsuri economice echilibrate și sustenabile. În prezent, este imperativ să conciliem nevoia de consolidare fiscală și disciplină bugetară cu obiectivele de dezvoltare competitivă a unui mediu antreprenorial aflat el însuși în schimbare, în raport cu provocările globale, economice și tehnologice.

Acesta este contextul în care am transmis mesajul Președintelui României adresat întreprinzătorilor mici și mijlocii, la Topului firmelor private organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, mesaj regăsit în fragmentele de mai jos:

„Distinși invitați,

Felicit Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii și pe toți întreprinzătorii din România, ale căror rezultate ne bucură anual cu ocazia acestui eveniment. Munca și performanțele dumneavoastră sunt extrem de importante pentru dezvoltarea noastră economică.

Pe fondul incertitudinilor din ultimii ani, eforturile dumneavoastră sunt cu atât mai relevante și merită apreciate și sprijinite. Ați contribuit semnificativ la redresarea post-pandemie, prin implicarea dumneavoastră susținută.

În prezent, actualitatea geopolitică este marcată de un nou conflict armat în Orientul Mijlociu, suprapus peste cel în derulare din vecinătatea noastră. Se intensifică astfel riscurile și la adresa economiei, deja fragilizată de crize multiple.

Acest context induce probabilități sporite ca dinamica economică globală să încetinească și mai mult, iar simptomele recesioniste să accentueze problemele bugetare și sociale, cu riscuri crescute în planul sustenabilității.

România va continua să înregistreze o creștere economică susținută, mult peste media Uniunii Europene în acest an. În plan financiar, după stagnarea inflației din luna august, trendul dezinflaționist continuă prin coborârea inflației sub 9% începând din luna septembrie.

În această privință, sunt conștient de preocupările mediului antreprenorial, mai ales că numeroși întreprinzători mici și mijlocii sunt îngrijorați de povara inflației. Știu, de asemenea, că măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri.

Am însă încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare, acolo unde acestea se impun, și va adopta măsuri care să mențină România competitivă în plan fiscal, pentru a atrage în continuare investiții productive, în beneficiul economiei noastre.

Consolidarea finanțelor publice, conformarea fiscală și colectarea sporită a veniturilor la bugetul de stat, performanța aparatului administrativ și eficiența serviciilor publice reprezintă condiții esențiale ale unui stat modern, de tip european, așa cum ne dorim să fie statul român.

În acest sens, mesajul către dumneavoastră este de a continua să construim împreună cu responsabilitate. Avem nevoie de stabilitate financiară și de consolidare bugetară, nu doar prin prisma angajamentelor României în fața forurilor europene, ci ca politici sănătoase și sustenabile, impuse de neajunsurile și dezechilibrele bugetare acumulate din trecut.

Trebuie să fim cu toții realiști că multiplele crize au accentuat vulnerabilitățile structurale ale bugetului și ale economiei noastre. În aceste vremuri se văd mai clar limitele unui model de politică economică axat mai degrabă pe consum, și nu pe investiții, orientat mai mult pe termen scurt decât pe termen lung.

Stimați invitați,

România se află în plin proces de implementare a reformelor și investițiilor incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Multe dintre măsuri, îndelung amânate, au devenit astăzi imperios necesare, nu doar ca angajamente asumate, ci și ca oportunități de modernizare a administrației și a economiei noastre.

Reformele și investițiile prevăzute în PNRR vor duce la o administrație mai eficientă, mai aproape de contribuabil, și la progrese importante în domenii precum infrastructura de transport, sistemul energetic, educație, sănătate și bună guvernare.

De aceea, absorbția fondurilor europene este un obiectiv național esențial, deoarece fondurile europene au un rol cheie în susținerea creșterii economice a României. Avem deja experiența a două perioade de programare și suficient potențial încă nevalorificat în sectoare competitive precum agri-business, IT&C, industria petrochimică sau turism.

În ciuda multiplelor oportunități, am observat totuși o scădere a numărului de întreprinzători mici și mijlocii care intenționează să acceseze fonduri structurale. De aceea, vă încurajez să priviți fondurile europene drept cea mai ieftină sursă de finanțare a afacerilor dumneavoastră!

În acest sens, Guvernul, împreună cu autoritățile locale, trebuie să facă toate demersurile necesare pentru facilitarea absorbției  fondurilor europene disponibile pentru mediul de afaceri. Iar dumneavoastră, reprezentanții IMM-urilor, să îndemnați continuu întreprinzătorii către programele cu finanțare europeană, în interesul afacerilor mici și mijlocii din România.

De asemenea, angajatorii sunt deosebit de preocupați de situația calificărilor profesionale pe piața muncii. Consider că această problemă trebuie privită ca parte integrantă a unei politici educaționale cu caracter strategic pentru economia noastră.

În acest sens, autoritățile statului și mediul antreprenorial pot identifica împreună măsuri de pregătire și de atragere de resursă umană calificată. Implicarea dumneavoastră în formarea tinerilor este determinantă pentru funcționarea unei piețe a muncii dinamice și competitive în România.

De aceea, este esențială intensificarea dialogului între autorități și mediul de afaceri, pe teme cu ample implicații asupra economiei și pieței muncii, precum sprijinirea revenirii românilor în țară sau găsirea unor răspunsuri adecvate la provocările scăderii demografice.”

Mesajul integral al Președintelui României poate fi consultat aici: https://www.presidency.ro/ro/media/mesaje/mesajul-presedintelui-romaniei-klaus-iohannis-transmis-cu-ocazia-celei-de-a-31-a-editii-a-topului-national-al-firmelor-private-din-romania

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 raspunsuri la: " IMM-urile și antreprenoriatul – între crize și oportunități de dezvoltare "

 1. Andrei Comanescu spune:

  Șansa reală a României este reprezentată de fondurile europene, altă cale de dezvoltare sănătoasă pe termen mediu nu avem. Dacă nu reușim sa fructificam absorbția fondurilor europene, care să ajungă efectiv în economia privată, vom asista la dezumflarea creșterii economice și menținerea deficitelor și a dezechilibrelor. Din păcate, atenția autorităților nu pare axată cu adevărat pe prioritatea fondurilor UE, de a le utiliza pana la ultimul euro, cu beneficiile aferente pentru mediul de afaceri și cetățeni.

 2. Marius Tudor spune:

  Felicitari pentru identificarea si punctarea problematicii (masuri care sa mentina Romania competitiva fiscal, consolidarea finantelor publice, eficienta serviciilor publice, facilitarea absorbtiei fonsurilor europene – destul de netransperenta / explicata astazi si, nu in ultimul rand, pregatirea fortei de munca calificate – aptitudini si competente).
  Cred ca ar fi foarte util ca autoritatile statului abilitate sa aiba si o “foaie de parcurs” pentru fiecare dintre acestea pe care sa le comunice public in mod sustinut. Acest lucru ar genera o mai mare incredere a mediului de afaceri in politicile publice..fapt ce ar putea duce la cresterea conformarii

 3. Cristina Paraschiv spune:

  România, în opinia mea face paşi către un nou segment economic – avansat. Cu siguranță planul economic al României nu mai este considerat de mult ca fiind unul simplu. Iar provocările pe care o economie deschisă le resimte, cu siguranță reprezintă amenințări dar mai ales, oportunități. Desigur, economia se dezvolta prin prisma tuturor factorilor participanți în activitate, iar fiecare actor are un rol definitivant în acest tablou.
  Existența companiilor mici si mijlocii este o necesitate indiscutabilă în dezvoltarea economică şi socială a unei țări. Susținerea antreprenorilor contemporani, provarea activității acestora şi mai alea, premierea ( prin prisma recunoaşterii şi aprecierii acțiunilor individuale cât şi cumulative) reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ce pot fi adresate în scopul promovării antreprenoriatului român.
  Prin aceasta, vă felicit pentru participare şi pentru discurs, şi de asemenea, apreciez inițiativa, acțiunea şi mai ales, aştept cu mare interes evenimentul de anul viitor pentru a putea vedea cum acest concept prinde din ce în ce mai multă anvergură.