Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Mediul de afaceri, încotro? Gala “Topul Național al firmelor” 2017 | Cosmin Marinescu

Mediul de afaceri, încotro? Gala “Topul Național al firmelor” 2017

Antreprenoriatul românesc merită susţinut printr-o strategie coerentă, pe termen lung, care să genereze nu doar acumulare de capital, ci și educație economică, de dorit încă din școală. Este esențial ca tinerii să înțeleagă cum funcționează economia, care sunt politicile economice sănătoase și cum pot face primii pași pe calea antreprenoriatului. Totodată, administrația românească trebuie să facă pași hotărâți către modernitate, către era tehnologiei, prin promptitudine și transparență. Doar astfel, relația dintre stat și cetățean va fi bazată pe încredere și onestitate, nu pe adversitate sau complicitate.

“România traversează, în prezent, o perioadă de creștere economică record în Uniunea Europeană, care a ajuns la 6,1% potrivit ultimelor prognoze economice. Însă această creștere se bazează, aproape în totalitate, pe aportul consumului, în timp ce investițiile sunt în regres. Dar fără investiții nu putem spera să avem o dezvoltare sănătoasă și sustenabilă, care să genereze prosperitate pe termen lung, nu doar pe termen scurt.

Avem serioase motive de îngrijorare din cauza reducerii investițiilor străine directe cu aproape 20% pe primele opt luni ale anului, dar și a reducerii investițiilor publice, aflate într-un continuu și pronunțat regres. Spre exemplu, cheltuielile de capital pe primele nouă luni ale anului au scăzut cu circa 20% față de perioada similară din 2016, ceea ce adâncește deficitul investițional din economie, în general.

Ne aflăm în fața unui dublu paradox economic. Pe de o parte, creșterea economică record nu se reflectă și în creșterea veniturilor la buget. Pe primele 9 luni din 2017, veniturile fiscale au crescut cu mai puțin de 1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, în ciuda unei puternice creșteri economice, mediul de afaceri înregistrează o serie de evoluţii nu tocmai încurajatoare.

Politicile economice nu ţin deloc pasul cu nevoile întreprinzătorilor și ale economiei, fapt ilustrat şi de cel mai recent “Doing Business Report” al Băncii Mondiale, în care România a coborât 9 poziţii faţă de clasamentul din anul trecut. Cele mai semnificative retrogradări privesc calitatea instituțională a mediului de afaceri, cum ar fi „inițierea unei afaceri” sau „obținerea autorizațiilor de construire”, capitol la care s-au pierdut poziții importante.

Este evident faptul că, într-un mediu de afaceri instabil, antreprenoriatul se luptă nu doar cu incertitudinea economică inerentă afacerilor, ci și cu imprevizibilitatea politicilor guvernamentale. Tocmai pentru a evita un asemenea climat, pregătirea și buna credință a decidenților politici sunt esențiale.

Consider că este o mare nedreptate faptul că eforturile și planurile dumneavoastră de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice. Consider că este cazul ca aceste practici să înceteze.

Mediul de afaceri nu poate prospera decât prin politici economice responsabile, coerente, care să rezolve problemele de azi fără a genera altele mâine, poate chiar mult mai grave pe termen lung.

Deși aceste cerințe pentru buna funcționare a mediului de afaceri sunt cunoscute, constat, cu regret, că în ciuda apelurilor la nevoia de predictibilitate economică, inclusiv din partea dumneavoastră, Guvernul a ales să modifice prevederi fiscale esențiale, cu mai puțin de două luni înainte de momentul asumat al aplicării lor.

Este inadmisibil faptul că oamenii de afaceri nu își pot face planurile de business tocmai din cauza politicilor fiscale confuze, instabile și aflate parcă la discreția exclusivă a câtorva decidenți. De aceea am îndemnat mereu la mai multă deschidere a autorităților către dialog și parteneriat. În definitiv, mediul de afaceri trebuie să fie un partener și chiar un vector al schimbării în bine, nu victima unei schimbări cu orice preț.”

Textul de mai sus este extras din mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, mesaj prezentat la Gala “Topul Național al Firmelor 2017”, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României. Mesajul integral poate fi consultat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *