Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Performanță și reziliență la Topul Național al Firmelor 2023 | Cosmin Marinescu

Performanță și reziliență la Topul Național al Firmelor 2023

În ciuda dificultăților înlănțuite din ultimii ani, induse de blocajele pandemiei, stres energetic, insecuritatea războiului sau povara dură a inflației, economia s-a adaptat și a rezistat, găsind resorturi de creștere și noi perspective de investiții și inovare. Am salutat performanțele premiate la Topul Național al Firmelor 2023, evenimentul de tradiție
al Camerei de Comerț și Industrie a României, în deschiderea căruia am fost onorat să transmit mesajul Președintelui României adresat performerilor din economia noastră. Performanțele companiilor merită apreciate cu atât mai mult cu cât au fost obținute într-un context economic deloc facil, impredictibil în plan regional, dar și global.

„Doamnelor și domnilor,

Traversăm vremuri complicate, profund marcate de incertitudine pe fondul crizelor din ultimii ani. Totodată, războiul de la granițele noastre, dar și alte conflicte militare izbucnite recent au un impact profund asupra nevoii de securitate și de predictibilitate pentru economiile tuturor țărilor.

Creșterea economică globală a încetinit anul acesta, cu un ritm mai pronunțat în cazul economiilor dezvoltate. Acum, în contextul evoluțiilor tragice din Orientul Mijlociu și pe fondul amplificării tensiunilor, a polarizării și a extremismului, perspectivele economice se deteriorează suplimentar, inclusiv în zona europeană.

Comparativ cu țările din regiune și cu Uniunea Europeană, creșterea economică a României va rămâne în 2023 una ridicată, de peste 2%. Această dinamică se datorează, într-o măsură semnificativă, și capacității de adaptare a mediului de afaceri în raport cu dificultățile majore din vremea pandemiei, cu criza energetică, blocajele în lanțurile de aprovizionare și scumpirea materiilor prime.

Perioada post-pandemie a adus multiple schimbări în funcționarea afacerilor și în majoritatea sectoarelor economiei. În ciuda tuturor acestor provocări, companiile de top și-au consolidat cifrele de afaceri și profiturile. O treime dintre cele mai performante companii sunt cele din industrie, urmate de companiile din sectorul serviciilor.

Serviciile rămân principalul motor al creșterii economice, cu un avans al cifrei de afaceri de 7,5% față de anul 2022. În industrie, însă, producția a continuat să scadă, declinul industrial depășind 5% pe primele opt luni ale anului, pe fondul diminuării cererii interne, dar și a activității industriale în economiile europene.

În planul schimburilor externe, deși deficitul balanței comerciale se reduce consistent pe fondul încetinirii consumului, România continuă să înregistreze deficite comerciale problematice, precum cele din industria chimică.

Anul trecut, de exemplu, România a importat produse chimice de peste 18 miliarde de euro, la exporturi de doar 4,5 miliarde euro, deficitul comercial pentru aceste produse depășind cu 26% nivelul din 2021. De aici și nevoia unor abordări pro-active în privința perspectivelor de dezvoltare a industriei naționale.

În același timp, nu trebuie neglijate investițiile în inovare și integrarea progresului tehnologic. Aceste investiții oferă României premisele unei tranziții echilibrate către economia viitorului, dar și o bază solidă de creștere a competitivității afacerilor.

Stimați reprezentanți ai mediului de afaceri,

România are nevoie de o politică fiscală coerentă, capabilă să susțină performanța economică, disciplina financiară și să atragă în continuare investiții străine productive. Numai așa putem valorifica pe deplin potențialul economic al țării noastre.

Înțeleg îngrijorările dumneavoastră privind pachetul de măsuri fiscale recent adoptat. Cunosc, deopotrivă, punctele sensibile și avantajele aduse de aceste măsuri, în condițiile în care nevoia de consolidare a finanțelor publice este una reală, profundă și structurală.

Totodată, sunt convins că, acolo unde se vor dovedi necesare modificări sau completări ale măsurilor, acestea nu vor întârzia să apară. Creșterea economică, atractivitatea investițională și buna funcționare a piețelor trebuie să rămână priorități esențiale pentru România.

În ultimii ani, țara noastră și-a redefinit identitatea pe plan extern, prin creșterea puternică a profilului său regional și european. Internaționalizarea afacerilor românești și rezultatele obținute pe anumite piețe sunt indicii ale competitivității mediului nostru economic.

Am încredere că veți continua să rămâneți implicați și deschiși dialogului cu decidenții politici. România va crește sustenabil doar printr-un astfel de parteneriat.”

Mesajul integral al Președintelui României transmis în cadrul Galei Topul Național al Firmelor 2023 poate fi consultat aici: www.presidency.ro/ro/media/mesaje/mesajul-presedintelui-romaniei-klaus-iohannis-transmis-in-cadrul-celei-de-a-xxx-a-editii-a-galei-topul-national-al-firmelor-organizate-de-camera-de-comert-si-industrie-a-romaniei 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 raspunsuri la: " Performanță și reziliență la Topul Național al Firmelor 2023 "

  1. Andrei Comanescu spune:

    Fără firmele mari economia noastră nu prea are cum să performeze, iar aceasta situație este valabilă în cazul tuturor. Nu par sa mai existe economii performante fără actori puternici, fără companii mari, care să se dezvolte dincolo de reperele economiei naționale. Antreprenoriatul devine tot mai mult corporatist iar corporațiile ajuns sa depindă tot mai mult de politicile statelor, de aici și armonizarea globală.

  2. Cristina Ene spune:

    Ca întodeauna, foarte pertinent! Felicitări și multe asemenea intervenții!