Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Tema 1: Instituțiile în știința economică - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Tema 1: Instituțiile în știința economică

Share

 A. Suport curs
 
Tema-1-Curs

B. Aplicatii seminar

Tema-1-Aplicatii

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 raspunsuri la: " Tema 1: Instituțiile în știința economică "

 1. BASCEANU ALEXANDRU-IACOB spune:

  2 A
  4 A
  7 F

 2. Stancu Stefania-Roxana spune:

  Seria B, grupa 1415, Stancu Stefania-Roxana

  1. Actiunea umana este vointa pusa in aplicatie si transformata intr-un factor activ, este urmarirea unor teluri si scopuri, este ajustarea constienta a unei persoane la configuratia universului care ii determina viata. Oamenii sunt uneori gata sa creada cu frontiera dintr comportamentul constient si reactiile involuntare ale fortelor care lucreaza in corpul uman este mult mai putin vaga.

  2. Bunele maniere, limbajul, legislatia cu privire la mediu.

  3. Institutii:constitutia, dreptul la proprietate, moneda, contractu, legea taximetriei,casatoria, codul rutier, familia, legea falimentului, bursa de studii, Biblia, Tratatul de la Maastricht, legea falimentului, bursa de la Londra.
  Organizatii: firma, partid politic, Academia de Studii Economice,Parlamentul European, Biserica Ortodoxa, imnul, Automobil Club Roman, sindicatul, Fondul Federal de rezerve.

  4. 2F
  4A
  7F
  5.
  Concluzia desprinsa din studiul de caz este aceea ca, sovieticii s-au adaptat la noua schimbare, adica, acestia fiind platiti la metrul patrat de sticla confectionata au inceput sa faca sticla din ce in ce mai subtire.In trecut, fiind platiti in functie de tonajul sticlei acestia o faceau mai groasa, mai grea, deci, acestia s-au modelat cerintelor.

 3. Dobre Costin-Alin spune:

  1. Economia institutionala. Ce sunt institutiile?
  Economia institutionala cuprinde analiza modului in care institutiile iau nastere si evolueaza – ca rezultat al alegerilor pe care le fac oamenii in fata schimbarii circumstantelor, fie ele economie sau politice. De asemenea, in economia institutionala este vorba despre analiza impactului diferitelor seturi de reguli (sisteme de institutii sau aranjamente institutionale) asupra performantei economice.
  Institutiile reprezinta setul de constrangeri si stimulente care modeleaza interactiunile umane. Diferitele constrangeri si stimulente sunt adoptate si consolidate in masura in care actiunea umana recurenta desfasurata in conditiile acestora se soldeaza cu atingerea scopului propus.
  2. Ipoteze metodologice: individualism si subiectivism
  Individualismul metodologic inseamna analiza institutiilor si normelor sociale in termenii actiunilor umane individuale. Acesta se intemeiaza pe baza faptului ca individul este unitatea de analiza fundamentala, de vreme ce actiunea umana este intotdeauna individuala.
  Principiul metodologic al subiectivismului se refera la caracterul subiectiv al preferintelor si evaluarilor omului care alege si actioneaza. Acesta se bazeaza pe faptul ca doar intentiile, anticiparile si dotarile cu resurse ale individului care actioneaza permit intelegerea comportamentelor sau actiunilor sale, nu intentiile, anticiparile si resursele celor care observa si explica actiunea.

  3. Clasificarea si proprietatile institiutiilor
  Primul criteriu de clasificare al institutiilor priveste modul in care acestea sunt creagte si impuse membrilor comunitatii de catre un tert cu putere coercitiva si autoritate. Acest criteriu le imparte in proprietati interne(cutumele, limbajul,bunele maniere) si externe (coduri civile, comerciale, penale, rutiere).
  Al doilea criteriu de clasificare a institutiilor priveste gradul de formalizare(codificare) a diferitelor reguli sociale de comportament. Aici se disting institutiile informale (reguli sociale nescrise) si institutiile formale (inscrise in acte).
  Proprietatile fundamentale ale institutiilor sunt:
  • Universalitatea – caracterul general si abstract al unei reguli sociale, precum si caracterul deschis, in sensul aplicarii aceleiasi reguli unui nr oricat de mare de cazuri
  • Credibilitate, stabilitate si transparenta – atributele regulilor sociale in virtutea carora este facilitata desfasurarea interactiunilor umane, prin cresterea predictibilitatii acestora
  • Justete – calitatea de a respecta criteriul etic universal in functie de care are loc evaluarea normativa a regulilor sociale si a aranjamentelor institutionale

  4. Institutii si organizatii
  Institutiile sunt regulile, organizatiile sunt jucatorii. (Ex: Coca-Cola, Guvernul sunt organizatii; drepturile de proprietate, legislatia antitrust sunt institutii)
  Organizatiile (politice, economice, sociale) reprezinta grupuri de indivizi uniti prin mijloace comune in vederea atingerii scopurilor lor individuale. Acestea iau nastere in vederea exploatarii oportunitatilor furnizate de institutii. Atat problema existentei organizatiilor cat si modu specific de evolutie a acestora depind de structura stimulentelor si ba constrangerilor furnizate de institutii.

 4. BONCIU ALEXANDRUBOGDAN DIEDIS spune:

  2. Dupa cum sunt impuse membrilor comunitatii, institutiile se impart in nationale si internationale. (A) deoarce membrilor comunitatii le este usor sa faca aceasta diferentiere

  4. Dupa gradul de codificare, institutiile se impart in formale si informale. (A) deoarece institutiile informale nu au regului scrise, in timp ce cele formale au regului scrise in acte.

  7. Dinstictia dintre institutii si organizatii nu exclude ca anumite institutii sa fie incorporate in organizatii. (A) deoarece institutiie reprezinta un set de constrangeri pe care o anumita organizatie o are

error: