Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Tema 3: Drepturile de proprietate - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Tema 3: Drepturile de proprietate

Share

A. Suport curs

B. Aplicatii seminar

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 raspunsuri la: " Tema 3: Drepturile de proprietate "

 1. Panciu Fabian Andrei spune:

  Seria B Grupa 1417
  1. Chiar daca in Gradina Edenului resursele sunt nelimitate si practic nu ar trebui sa existe conflicte, oamenii intotdeauna va trebui sa faca alegeri. Parerea mea este ca regula dreptului de proprietate ar trebui sa existe si in absenta raritatii, pentru a preintampina conflictele si arata omului ca desi nu pare exista anumite limitari. Economistii care sustin ca, daca resursele ar fi nelimitate atunci problema alegerii nu s-ar mai pune, iar costul de oportunitate ar fi zero, gresesc, deoarece oricat de nelimitate ar fi resursele, fiinta umana tot va avea anumite alegero/sacrificii, aparand astfel costul de oportunitate.
  2. Disparitia bizonilor este un lucru ireversibil. Consider ca, numeroasele cirezi de vite nu vor avea soarta bizonilor, deoarece sunt niste resurse rare si exista regula dreptului de proprietate.
  3. Exista 3 principii juridice esentiale pe care se intemeiaza dreptul roman si anume: orice drept de proprietate nu poate fi decat un atribut al persoanelor, definind drepturi individuale si personale; orice drept de proprietate prevede o gama larga de perorgative privind posesiunea, utilizaream dispozitia si valorificarea si orice drept de proprietate legal recunoscut constitioe un bun privativ care poate fi liber cedat sau transferat in folosul altor persoane.
  4. Da, deoarece putem categorisi sistemele de alarma la costurile de excludere care reprezinta un factor major al eficientei drepturilor de proprietate.
  5. Ex costuri de excludere: Am angajat un bodyguard la intrarea principala.
  Ex costuri de organizare: Am creat azi o lista a tuturor departamentelor.
  6. Costurile de activitate si informare, cu negocierea, intocmirea, monitorizarea si aplicarea termenilor contractuali.
  7. Acest lucru nu este posibil, deoarece este o proprietate publica detinuta de stat. Cetatenii nu au dreptul sa-si vanda partile lor de proprietate publica, deoarece nu au capacitatea de a decide in legatura cu aceasta proprietate, nici cu titlurile asupra acesteia.
  8. Dreptul de proprietate se detaseaza, astfel ca institutie economiva, aceasta desemneaza in functie de natura proprietatii, diferite aranjamenre privind alocarea resurselor in societate. In cadrul acestora, ordinea proprietatii private reprezinta aranjamentul institutional de alocare a resurselor pe baza calcului economic.
  11. Pe toate.
  1- F (institutia proprietatii private exista insasi prin esenta naturii umane si a legilor naturii)
  2- A
  3- A
  4- A
  5- F (eficienta dreptului de proprietate este relativ mau mica datorita costurilor)
  6- A
  7- F ( veniturile trebuie sa fie mai mari decat costurile)
  8- A
  9-F
  10-F
  2. Datorira dreptului de proprietate care preconizeaza conflictele pentru resursele limitate, oamenii au dreptul deplin la a-si apara proprietatea. Astfel numarul de elefanti a crescut in zonele in care a fost implementata regula dreptului de proprietate.
  3. Din cauza proprieratilor comune poate fi o consecinta a costurilor de excludere prohibitive pt stabilirea si aplicarea de drepturi exclusive sau a cutumelor si normelor sociale care guverneaza utilizarea anumitor resurse.
  1. Parerea mea este ca se incalca regula dreptului de proprietate. Ilegalitatile nu sunt pedepsite, iar oamenii risca sa suporte anumite actiuni care incalca regulile. Prin prin faptul ca regula dreptului de proprietate este incalcata, conflictele nu pot fi atenuate. Concluzia mea este ca, costurile de excludere nu sunt foarte bine dezvoltate in acest exemplu.
  2. Costurile de tranctie fac parte din categoria costurilor de ordonare. Prin organizarea ierarhica aflam exact ce rol au in societate. Exercitarea puterii politice se concretizeaza in numeroase acte legislative. Aceste costuri suplimenteaza de multe ori prohibitiv din cauza excesului birocratic costurile de tranzactie, de organizare si de excludere.
  3. Rationamentul uman este cheia in definirea proprietatii. Persoanele care muncesc pentru ceva al lor au o productivitate mult mai mare. Proprietatea privata este elementul central al structurii stimulentelor ce afecteaza comportamentul umana in toate aspectele vietii.
  4. Regula dreptului de proprietate joaca un rol foarte important asupra atenuarii conflictelor pe resurse.Intra-adevar oricat de mult conteaza aceasta regula, conflictul oamenilor pe resurse va exista mereu, insa prin dreptul de proprietate bunul care apartine unui individ este exclusiv. Preconditia aparitiei dreptului de proprietate este raritatea bunurilor, fapt ce creeaza posibilitatea aparitie conflictelor in privinta folosirii acestora. Functia definitorie a dreptului de proprietate este de a furniza un criteriu nearbitrar de rezolvare a potentialelor conflicte, prin stabilirea unor reguli de posesiune.

 2. Ilie Anamaria-Cristina spune:

  1. Grădina Edenului este o așezare în care a trăit primul om din lume, Adam, împreună cu soția lui, Eva. Aici ei s-ar fi bucurat de orice bun dorit și orice cantitate.
  În cazul în care Adam își propune să facă ceva, de exemplu să se plimbe, înseamnă că va sacrifica satisfacția sau neplăcerea în cazul în care ar fi dormit. Astfel, chiar dacă are acces la resurse nelimitate, el nu poate fi în două locuri simultan, asta înseamnă că trebuie să se limiteze doar la o activitate. În concluzie, nu raritatea resurselor face imposibilă realizarea activităților simultane, ci natura umană. Astfel, apare un cost asociat renunțării la alternativa de alocare a resurselor care a fost sacrificata atunci când a fost efectuată o anumită alegere în privința utilizării acelor resurse.
  Indiferent dacă resursele la care se referă economiștii sunt sau nu limitate, viața omului presupune alegeri și renunțări. În consecință, costul de oportunitate există și dacă resursele ar fi nelimitate.

  2. Bizonul este o bovină sălbatică. Decimarea in masă a marilor cirezi de bizoni din Vestul Sălbatic reprezintă o consecință a proprietații nonexclusive. Potrivit firii, fiecare individ își urmărește propriul interes. O resursa la care toată lumea are acces, este o resursa fata de care nimeni nu are interesul sa ii asigure întreținerea sau reînnoirea.
  Despre cirezile de vite putem spune ca acestea se afla in proprietatea privată, iar interesul economic al proprietarilor de a-și crește averea presupunând eforturi de conservare a resurselor. Deci, dreptul de proprietate privată reduce pericolul reducerii populației de bovine și chiar conduce la conservarea și dezvoltarea speciilor aflate in proprietate privată.

  3. Sunt 3 principii juridice esențiale:
  – orice drept de proprietate nu poate fi decât un atribut al persoanelor, definind drepturi individuale și personale;
  – orice drept de proprietate prevede o gama larga de prerogative privind posesia, utilizarea și valorificarea obiectului proprietații și nu poate face obiectul mai multor proprietăți simultan;
  – orice drept de proprietate legal recunoscut constituie un bun privat care poate fi liber cedat sau transferat in folosul altor persoane.
  Baza comună constă în dreptul proprietații.

  4. Sistemele de alarma au avantajul de a ne ajuta sa protejam proprietatea, și duce la maximizarea avuției. Dar, in același timp cu ajutorul acestor sisteme putem demonstra încălcarea drepturilor de proprietate, in cazul in care acesta a foat încălcat sau prejudiciat.

  5. Combinarea drepturilor de proprietate cu cele ale altor proprietari in cadrul unei firme apar costuri de organizare. In zonele cu criminalitate ridica, eficientă drepturilor de proprietate este relativ mai redusă din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate. Jn general, costurile aplicării drepturilor de proprietate sunt mai reduse atunci când in societate exista norme sociale și valori etice care facilitează respectarea proprietații și aplicarea principiilor de drept. Acolo unde exista un grad mai înalt de infracționalitate, costurile pentru protejarea proprietații sunt mai mari, deci eficienta drepturilor de proprietate este relativ redusă.

  6. Atunci când fac tranzacții cu opere de arta extrem de valoroase, cei mai bogați colecționari din lume încearcă sa se sustragă de la plata taxelor fiscale. Dacă un proprietar vinde un Van Gogh sau un Picasso pentru suma de 100 de milioane de dolari, acesta este nevoit, in funcție de politica fiscală a țării in care locuiește, să-i dea statului de la 20 pana la 40% din valoarea tranzacției.
  Dacă succesiunea s-a dezbătut in România și in primii 2 ani, atunci nu exista impozit către stat decât onorariul notarial. Dacă taxa de succesiune se dezbate după 2 ani, atunci moștenitorii vor achita 1% din valoarea moștenirii către stat. Cu privire la vânzare, nu am găsit nimic, dar in codul fiscal prevede ca dacă se vinde un imobil a varei valoare depășește 91.000 euro, atunci diferența va fi impozitate cu 3%.

  7. Nu este posibil. Proprietatea politica este proprietatea statului. Cetățenii nu au voie sa își vândă părțile lor de proprietate publica, deoarece nu au capacitate de decizie și nici titluri asupra acestora.

  8. Dreptul de proprietate este instituție economică deoarece desemnează in funcție de natura proprietații diferite aranjamente privind alocarea resurselor in societate, pe baza calculului economic.

  9. Caz I: In cazul in care proprietarul albinelor a fost înștiințat, de faptul ca terenul agricol ii va fi aplicat tratament cu insecticide trebuie sa le închidă minim 24 de ore, pana trece efectul insecticidului;
  Caz II: In cazul in care nu a fost notificat atunci ca va avea loc aceasta acțiune, va avea dreptul sa ceara despăgubiri.

  10. Graficul reprezintă împrejmuirea terenului. Împrejmuirea duce la protejarea dreptului de proprietate, ceea ce permite tuturor maximizarea avuției.

  11. Din punctul meu de vedere, as vizita magazinele din aproprierea locuinței mele, pentru a avea costuri minime cu deplasarea. Dar, in alta ordine de idei cred ca, fiecare cumpărător va vizita magazine câte va considera ca îl avantajează sub aspectul beneficiilor marginale – obținerea unei oferte mai avantajoase pentru produsul dorit.

  (1) ADEVĂRAT. Conceptul esențial in teoria lui Karl Marx, tratat pe larg in special in “Manifestul Partidului Conunist” din 1948, este conceptul de “proprietate”, prin aceasta înțelegându-se proprietatea privată asupra mijloacelor de producție. Proprietatea privată asupra mijloacelor de producție este, pentru Marx, un semn distinctiv al societății împărțite pe clase din capitalism. In opinia sa, aceasta va fi abolită după revoluția proletara pronosticată de el in lucrările sale timpurii. Clasa muncitoare, având in vedere salariile care abia asigura traiul, oricum nu ar avea nici o posibilitate sa dobândească bunuri personale de valoare. Capitaliștii, in schimb, au avut posibilitatea sa-și dobândească bunurile personale prin exploatarea muncitorilor.

  (2) ADEVĂRAT. Dreptul modern al proprietații își are originile in dreptul roman, unul dintre cele mai remarcabile sisteme juridice din istoria invențiilor instituționale.

  (3) ADEVĂRAT: Proprietate privată = proprietatea persoanelor particulare
  Proprietate publica = proprietar statul. Controlul aparține celor care conduc statul. Situația in care nimeni nu deține drepturi exclusive este proprietatea comuna.

  (4) ADEVĂRAT: exclusivitate a proprietații private promovează conservare și folosirea înțeleapta a resurselor pe viitor.

  (5) FALS. In zonele cu criminalitate ridicată, eficientă drepturilor de proprietate este relativ mai redusă din cauza costurilor de excludere relativ mai ridicate. In general, costurile aplicării drepturilor de proprietate sunt mai reduse atunci când in societate exista norme sociale și valori etice care facilitează respectarea proprietații și aplicarea principiilor de drept. Acolo unde exista un grad mai înalt de infracționalitate, costurilor pentru protejarea proprietații sunt mai mari, deci eficientă drepturilor de proprietate este relativ mai redusă.

  (6) ADEVĂRAT: procesul de schimb voluntar realizează realocarea resurselor și se presupune ca indivizii vor avea beneficii.

  (7) FALS: Drepturile exclusive se dezvolta atunci când rezulta câstiguri nete din activitatea de excludere. In caz contrar, atunci când mărimea costurilor necesare asigurării, funcționalității drepturilor de proprietate depășește venitul ce poate fi obținut din exploatarea acelor drepturi exclusive, proprietatea in cauza poate fi abandonată.

  (8) ADEVĂRAT: Combinarea drepturilor de proprietate cu cele ale altor proprietari in cadrul unei firme apar costuri de organizare.

  (9) ADEVĂRAT

  (10) FALS. Costurile de informare și cele de tranzactie sunt subiective și nu sunt înscrise in nicio lege. Vorbim despre costuri economice, a căror însemnătate reflecta evaluări subiective. Aceste costuri sunt bazate pe anticipari și evaluări economice personale, respectând evaluări ex-ante acțiunii și, astfel, nu pot fi evaluate de altcineva in afara individului ce efectuează alegerea.

 3. Dumitrache Andreea spune:

  Grupa 1413, seria A
  1. Consider ca este important sa intelegem faptul ca omul nu functioneaza fara un set de reguli bine puse la punct. Acesta este unul dintre motivele pentru care societatea a fost infiintata in felul acesta. Trebuie sa luam in calcul fiecare aspect inainte de a introduce absolut orice atunci cand oamenii il pot folosi.
  Nu consider ca este un fapt ireversibil, ci doar foarte greu de readus. Vitele sunt crescute in masa, artificial sau natural pentru un scop anume, pe cand bizonii nu sunt considerati atat de importanti incat sa se construiasca crescatorii in masa pentru ei
  Nu cred ca neaparat eficient drepturilor de proprietare este mai mare, cat nevoie omului de protectie este mai mare.
  In primul rand, trebuie sa iau in considerare reconditionarea. Acesta poate fi atat tehnica, cat si din punct de vedere al design ului. In afara de asta, trebuie ca toate documentele pe care le detin sa fie valide si omologate.
  Faptul ca faci parte din comunitate, nu iti da dreptul sa vinzi un lucru, atata vrmre cat nu esti legal proprietarul acelui lucru. Nu platesti taxe si impozite pt el
  Nu cred ca cineva este de vina neaparat in situatia acesta, cred doar ca exista o lipsa de comunicare. Chiar daca locul unde stai este proprietatea ta, daca ai vecini, ar trebui sa ajungeti la un consens daca consecinta actiunilor tale il afecteaza si pe el
  Voi cauta care este cel mai aproape de mine din punct de vedere geografic si care este cel mai bine vazut din perspectiva celorlalti consumatori, doar unul
  1A,2A,3A,4A,5F,6F,7A,8A,9F,10A
  Cred ca nu este drept sa impui astfel de reguli in momentul in care oamenii platesc pentru proprietatea pe care o au. Atata vreme cat acestia sunt si se comporta in conformitate cu legea fiscala din momentul acela, nu mi se pare i regula sa impui alte reguli de functionare de acest tip
  Cred ca cu cat dorim sa ingradim posibilitatea omului de a avea acces la o anumita, cu atat el va actiona la actiuni ilegale. Cand oferim posibilitatea omului de a detine, acesta este constient de posbilitatea de comert, va avea cerere, deci automat va creste productia.
  In momentul in care ceva este proprietate comunca,oamenii nu isi vor da interesul in legatura cu pastrarea si conservarea zonei.

 4. BABOI Alina-Ionela spune:

  TEMA 3
  Răspundeţi la următoarele întrebări şi cerinţe, utilizând
  conceptele şi argumentele prezentate.

  1.
  2.
  3.Principiile juridice esentiale pe care se intemeiaza dreptul roman sunt trei la numar.
  Primul principiu ne spune ca orice drept de proprietate nu poate fi decat un atribut al persoanelor,definind drepturi individuale si personale.
  Al doilea principiu ne vorbeste despre faptul ca orice drept de proprietate prevede o gama larga de prerogative privind posesiunea,utilizarea,dispozitia si valorificarea obiectului proprietatii si nu poate sa faca obiectul mai multor proprietati simultane si concurente.
  Al treilea principiu ne spune ca orice drept de proprietate legal recunoscut constituie un “bun privative”care poate fi liber cedat sau transferat in folosul altor personae.
  4.
  5. Vlad s-a mutat de curand in Bucuresti si si-a inchiriat un apartament in care sa stea doarece s-a angajat in cadrul unei organizatii.
  6.
  7. Parcul din cartierul în care locuim este o proprietate publica, nu suntem noi proprietari,dacă eram proprietari era un parc privat ,de aceea dacă noi emigram în Canada nu putem vinde titlul de proprietate care aparține parculului deoarece aceata nu este pe numele nostru ,deci nu ne aparține cu drepturi,acest parc aparține primăriei.
  8.Dreptul de proprietate este institutie economice deoarece aceasta desemneaza in functie de natura proprietatii,diferite aranjamente privind alocarea resurselor in societate.Factorii care stau la baza pariţiei drepturilor exclusive de proprietate se impart in 4 categorii:1.excluderea prin violenta sau amenintare cu violenta;2)sisteme de valori sau ideologii care afecteaza stimulentele individuale si diminueaza costurile excluderii;(3)datini si legi cutumiare,aactivitatea de lobby politic si de comportamentul rent-seeking(de dobanire de privilegii) si nuu pe baza schimburilor voluntare private,in cadrul pietei.
  9. Proprietarul stupilor nu poate solicita despăgubire deoarece proprietarul terenului agricol are dreptul de a-și da cu pesticide peste culturi de a-si proteja recolta. Proprietarul stupilor din punctul meu de vedere ar trebui sa își mute stupi în alta parte sa își protejeze albinele.
  10.
  11. Eu ca persoana fizica as merge în maximum 6 magazine deoarece lanțurile de magazine de telefoane au cam același preț cu diferențe de câțiva lei în plus sau în minus unul fata de celălalt,deci prin urmare verificam maxim 6 magazine ,punem preturile în balanta si alegem prețul cel mai calitativ în raportul pret-calitate

  Identificaţi prin adevărat (A) sau fals (F) propoziţiile şi
  argumentaţi răspunsul:

  1. ADEVARAT
  2.ADEVARAT
  3.FALS
  4.ADEVARAT
  5.FALS
  6.ADEVARAT
  7.ADEVARAT
  8.FALS
  9.ADEVARAT
  10.ADEVARAT

  Analizaţi următoarele situaţii sub forma unor studii de caz şi
  desprindeţi concluziile necesare.

  1. În Uniunea sovietica fiind un stat cu un regim totalitar, pământul oamenilor este trecut în arenda statului în totalitate de 99 %, procentaj de care statul totalitar se folosește și își ia de pe pământul respectiv roadele, cealaltă parte de 1 % le rămâne proprietarilor de drept ca aceștia sa își poată cultiva ceea ce doresc ei și sa își poată asigura traiul de pe o zi pe alta . Aceste mici proprietăți private adunate dădeau un mai mare randament fata ce majoritatea pământului luat de stat deoarece oamenii aveau grija altfel de pământul privat decât de pământul de stat care i se luase.
  2.
  3.
  4. Producția braziliana a crescut deoarece foștii sclavi munceau pt pământurile lor și nu mai munceau pt pământurile boierilor din care nu se alegea cu nimic, de aceea odată cu abolirea sclaviei producția a crescut deoarece fiecare lucra pt el și sa aibă pt traiul propriu.

  Comentaţi textele de mai jos şi sintetizaţi ideile esenţiale ale
  acestora.

  1.Anumiți indivizi care fac infracțiuni și afaceri necurate, cumpăra proprietăți legale datorita simplului fapt sa își spele afacerile necurate și sa aibă o acoperire la ceea ce fac ei de fapt în spatele acestor firme fantoma. Aceste firme necurate ajung într-un final sa preia controlul în stat fiind conduse de infractori

  2. O instituție se bazează în mare parte pe costurile de tranzacție și de simplu fapt ca omul creaza o firma angajând în aceasta oameni după comportamentul lui. Aceste instituții joaca un rol important în funcționarea societăților deoarece societatea își sustrage bani de la aceste instituții lunar pt bunul mers și pentru o economie bogata

  3. Omul ca ființă rațională,în viata lui muncește din greu sa agoniseasca ceva pt el și pt familia lui , dar desigur acel om muncește cu mai mult drag și mai multa tragere de inima la un lucru atunci când știe ca acel lucru ii va rămâne lui pe viitor, dar din moment ce lucrează pentru ceva ce nu este și nu va fi al lui nu mai are aceeași tragere de inima ca atunci când ii rămâne lui .
  4.

 5. Mocăniță Marina-Gina spune:

  Grupa 1413, Seria A

  1. Consider că reguli privind proprietatea ar trebui să fie stabilite chiar și în absența rarității, pentru că este dreptul oamenilor de a se bucura de bunurile lor care au fost dobândite în mod legal și prin efort.

  2. Apare condiția resurselor non-exclusive, caracterizate prin acces gratuit, reusrse aflate în proprietate comună, atunci când oamenii au acces liber, nimeni nu are interesul de a-i asigura întreținerea.

  3. -orice drept de proprietate nu poate fi decât un atribut al persoanelor, reprezentând drepturi personale și individuale.
  -prevede o gamă largă de beneficii referitor la posesiunea, utilizarea, dispoziția și valorificarea obiectului proprietății simultane și concurente.
  -dacă dreptul este legal recunoscut, acesta reprezintă un ”bun privativ” care poate fi liber cedat sau transferat în folosul altor persoane.

  Baza comună este posesiunea, individualitatea.

  4. Consider că eficiența drepturilor de proprietate se poate îmbunătății folosind aceste alarme de protejare, dar cu toate astea, proprietatea privată reprezintă un bun capital, în mod normal nu deținătorii bunurilor ar trebui să asigure eficiența proprietății private prin feluri de metode, ci ar trebui înțeles de la sine că intimitatea cuiva nu poate fi încălcată dacă este dobândită în mod legal, iar dacă o faci ai de suportat consecințe.

error: