Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Tema 4: Organizații economice și guvernanță corporatistă - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Tema 4: Organizații economice și guvernanță corporatistă

Share

A. Suport curs
Tema-4-Curs

B. Aplicatii seminar

Tema-4-Aplicatii

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 raspunsuri la: " Tema 4: Organizații economice și guvernanță corporatistă "

 1. Răspunsuri și interpretări:

  1. Prețurile monetare reprezintă raporturile de schimb între bani și bunuri. Acestea se numesc schimburi indirecte sau monetare, adică schimbul de bunuri prin intermediul banilor. Așadar, schimbul indirect (monetar) semnifică derularea schimburilor prin intermediul banilor, raporturilor de schimb fiind exprimate în funcție de etalonul bănesc, indivizii având astfel posibilitatea de a compara prețurile (monetare) ale bunurilor.

  Pe de altă parte, manifestarea schimburilor nu este condiționată, în mod necesar, de existența sau prezența banilor. Acesta este cazul schimburilor directe (troc), adică schimburile de “bunuri contra bunuri”, în care un produs se schimbă direct pe alt produs, fără mijlocirea banilor.

  Derularea procesului de schimb prin intermediul banilor (schimbul indirect sau monetar) atrage dispariția obstacolelor ridicate de dubla coincidență a nevoilor și de indivizibilitate, probleme definitorii ale oricărui schimb direct. Mai multe detalii pot fi consultate aici: http://cosmin-marinescu.ro/moneda-si-sistemul-monetar/

  2. Dimensiunea firmei depinde de raportul dintre costurile de tranzacție și costurile de organizare. Firma joacă un rol în sistemul economic atâta timp cât, în interiorul firmei, organizarea tranzacțiilor se realizează la costuri mai mici decât cele implicate de organizarea lor pe piață, prin intermediul mecanismului prețurilor (costuri de organizare < costuri de tranzacție). Limitarea dimensiunii firmei va apărea atunci când costurile generate de organizarea unei noi tranzacții în interiorul firmei vor depăși costurile realizării aceleiași tranzacții pe piață. Astfel, firma își va continua existența atâta timp cât se va dovedi că reprezintă o formă de organizare a activității mai ieftină decât alocarea resurselor exclusiv descentralizat, prin intermediul pieței.

 2. Nitu Rares Mihai spune:

  Domnule profesor, am doua intrebari daca imi permiteti :

  1. De ce utilizati termenul de preturi monetare ? Nu este un pleonasm ? Preturile prin definitie nu reprezinta un raport monetar ( bunuri / servicii si valoare nominala ) ?

  2. La pagina 84 ne plasati o intrebare : ” Ce factori determina dimensiunea firmei ?”. Care sunt pana la urma acesti factori ?

error: