Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Topul IMM-urilor în pandemie: test de anduranță antreprenorială | Cosmin Marinescu

Topul IMM-urilor în pandemie: test de anduranță antreprenorială

Mi-a făcut plăcere să fiu, din nou, alături de reprezentanții întreprinzătorilor mici și mijlocii și de CNIPMMR, în spiritul unei colaborări care a devenit deja tradiție, colaborare pusă în slujba antreprenoriatului românesc. În ciuda perioadei dificile pe care cu toții o traversăm, este lăudabil că întreprinzătorii și-au păstrat îndârjirea, dar și încrederea că vom depăși cu bine dificultățile actuale, acesta fiind de altfel îndemnul Președintelui României, al cărui mesaj l-am prezentat în deschiderea ediției a XXIX-a a Topului Național al Firmelor Private, organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Transmit felicitări în primul rând întreprinzătorilor mici și mijlocii pentru eforturile depuse în traversarea perioadei de pandemie și criză economică.

Felicit, de asemenea, și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România pentru întreaga muncă pusă în sprijinul IMM-urilor, dar și pentru inițiativele care au promovat și susținut activitatea acestora.

Astăzi ne regăsim într-o situație economică și socială care trebuie gestionată cu maximă responsabilitate și prudență, astfel încât să putem controla criza sanitară, să asigurăm redresarea economică și stabilitatea financiară.

Este un semn bun faptul că economiile își revin, după un an 2020 de scădere abruptă. Prin estimările de creștere economică aflate în jurul a 7%, România se găsește, în acest an, în eșalonul de vârf al creșterii economice din Uniune. Însă pandemia se dovedește un fenomen de durată, profund, și generează în continuare o serie de rezerve în privința evoluțiilor economice.

Economia noastră înregistrează, în prezent, o revenire peste așteptări, însă nu putem face abstracție de unele dezechilibre macroeconomice în creștere, cum sunt deficitele comerciale și de cont curent, la care se adaugă și alte îngrijorări generate de contextul actual.

Pe lângă criza sanitară, traversăm în prezent și o criză energetică. Creșterile fără precedent ale prețurilor la materialele de construcții, energie electrică, gaze naturale și carburanți, au deja consecințe importante asupra cetățenilor și mediului de afaceri, în principal asupra întreprinderilor mici și mijlocii, dar și asupra industriei mari.

În aceste condiții, are loc intensificarea inflației, care prin ritmul de 6,3% din septembrie deja depășește dublul proiecțiilor de la începutul anului. Și există riscul ca scumpirile recente să antreneze, în continuare, o spirală inflaționistă cu efecte semnificative în plan economic și social.

Tocmai de aceea, situația trebuie tratată cu maximum de responsabilitate și seriozitate, pentru a nu spori instabilitatea și lipsa de predictibilitate pe care, pe bună dreptate, societatea și mediul de afaceri le resimt în prezent.

Un prim pas a fost deja făcut în direcția atenuării impactului crizei energetice, prin promulgarea legii de aprobare a schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale. Printre beneficiarii măsurii se află acum și întreprinderile mici și mijlocii, dar și furnizorii de servicii sociale.

Acesta este un bun exemplu de cooperare a partidelor responsabile din Parlament, care au ales să lase deoparte orgoliile politice și să susțină formule de acțiune în sprijinul întreprinzătorilor. Întrebarea este dacă acest exemplu poate fi extins și replicat în continuare, pentru că economia nu așteaptă iar întreprinzătorii nu mai pot avea răbdare.

Doamnelor și domnilor,

Majoritatea IMM-urilor semnalează incertitudini crescute în privința evoluțiilor viitoare. În același timp, numărul agenților economici care au fost nevoiți să își înceteze activitatea a crescut cu aproape 30% față de anul 2020.

Sunt aspecte mai mult decât preocupante, care arată însă că redresarea economică are nevoie, deopotrivă, de capital românesc și de investiții străine.

Sunt încrezător că vor avea succes demersurile Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, în direcția coagulării întreprinzătorilor și a propunerilor concrete de susținere a capitalului autohton, atât de necesar economiei noastre.

Finanțarea publică trebuie să fie orientată, realist și fezabil, în direcția nevoilor structurale ale dezvoltării economice, neglijate de prea mult timp.

Susțin apelurile repetate venite din partea dumneavoastră privind reformarea statului, în scopul reducerii birocrației și al unei relații corecte și eficiente între stat și mediul de afaceri. În ciuda provocărilor generate de pandemie, este important să privim lucrurile și dintr-o altă perspectivă, pentru a identifica și ferestre de oportunitate, care să urgenteze reformele necesare, asumate.

Pentru mediul de afaceri, una dintre oportunitățile cheie o reprezintă digitalizarea, care și-a demonstrat beneficiile atât în relația cu consumatorii, cât și cu angajații. Companiile au șansa de a accelera transformarea digitală inclusiv prin fondurile PNRR dedicate dezvoltării, cercetării și inovării.

Digitalizarea este o componentă esențială a reformelor în instituțiile publice, și poate deveni un catalizator credibil al relației dintre stat și întreprinzători.

În acest sens, reducerea birocrației și a poverii administrative pot oferi o gură de oxigen atât de necesară pentru segmentul IMM-urilor, mai ales în situația de față.

Pentru mediul de afaceri, pandemia a fost un adevărat test de anduranță, însă se poate dovedi și o lecție de adaptare sau de reinventare a antreprenoriatului, de exemplu prin reorientarea către resursele locale.

Avem șansa de a inversa trendul actual de adâncire a deficitului comercial, printr-o mai bună valorificare a potențialului și resurselor locale. De exemplu, România se poate transforma, din exportator de cereale sau animale, în producător de valoare adăugată, prin revitalizarea industriei alimentare. Iar politicile de susținere în domeniu ar trebui construite în jurul acestui obiectiv.

Stimați întreprinzători,

Suntem obligați să răspundem cu maturitate și profesionalism în raport cu așteptările și cerințele de reformă și dezvoltare din partea dumneavoastră.

Astăzi, parcă mai mult ca niciodată, avem nevoie de concretizarea angajamentelor făcute societății și mediului de afaceri, tocmai pentru a dobândi stabilitatea, siguranța și predictibilitatea pe care cu toții ni le dorim.

Absența sau tergiversarea unor decizii politice atât de necesare riscă să afecteze mediul de afaceri, care s-a dovedit un partener de cursă lungă, credibil și responsabil în relația cu instituțiile statului.

Am încredere că mediul de afaceri, cu susținerea adecvată din partea statului, va beneficia de instrumentele și oportunitățile necesare, pentru a consolida parcursul actual de redresare într-un ritm care să susțină sustenabil prosperitatea noastră economică.

Vă mulțumesc, vă doresc sănătate și mult succes în tot ceea ce întreprindeți!”

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul ediției a XXIX-a Topului Național al Firmelor Private, organizat de Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

raspuns la : " Topul IMM-urilor în pandemie: test de anduranță antreprenorială "

  1. Marius Tudor spune:

    Mesaje de actualitate si interesante. Multumesc !
    Valorificarea de catre intreprinzatori a sanselor pe care le au in actualul context, sunt subsecvente unei mai bune informari a lor asupra oportunitatilor existente.