Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Un centenar de contabilitate in România și provocările post-pandemie | Cosmin Marinescu

Un centenar de contabilitate in România și provocările post-pandemie

Am participat cu plăcere la evenimentul de aniversare a profesiei contabile în România, la centenarul contabilității oficiale în economia noastră, pentru a transmite mesajul de felicitare al Președintelui României adresat CECCAR, împreună cu îndemnul către politici responsabile, care să genereze disciplină financiară, trasparență și predictibilitate pentru mediul de afaceri.

Dincolo de prognozele economice optimiste, care arată o redresare economică rapidă pe termen scurt, economiștii trebuie să-și îndrepte atenția asupra nevoii de schimbare a modelului de creștere economică pentru România, deoarece creșterea sustenabilă trebuie să conducă la atenuarea deficitelor, nu la adâncirea lor. În acest sens, provocările în planul politicilor economice nu lipsesc deloc, astfel încât beneficiile (unora) pe termen scurt să nu fie însoțite de costuri (generale) pe termen lung.

Prezint în continuare textul mesajului Președintelui României adresat CECCAR:

“Felicit Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pentru împlinirea a 100 de ani de la înființarea organizației, prin Decret Regal, ca organism profesional independent.

De la înființare și până în prezent, CECCAR a evoluat consecvent în direcția profesionalizării activităților contabile din România. Într-o lume în continuă schimbare, membrii CECCAR au înțeles să se adapteze în permanență, pentru a răspunde în mod adecvat exigențelor profesiei.

Economiile tuturor statelor au traversat în 2020 o criză fără precedent, ale cărei cauze au fost de ordin sanitar și nu economic. Criza a adus noi provocări și a marcat nevoia de stabilitate și reziliență la nivel mondial.

Astfel, profesia dumneavoastră a căpătat o și mai mare importanță. Activitatea pe care o desfășurați cu dedicare și seriozitate s-a aflat într-o continuă profesionalizare, însă în ultimul an și jumătate ați demonstrat capacitatea deosebită de adaptare a unei profesii cu o lungă tradiție.

În acest context, apreciez în mod deosebit sprijinul pe care contabilii din toată țara l-au acordat mediului de afaceri în anul pandemiei. Măsurile economice de tipul schemei de șomaj tehnic sau al programului redus de lucru Kurzarbeit constituie doar câteva exemple în privința cărora companiile au avut nevoie de sprijinul dumneavoastră. În acest sens, doresc să subliniez rolul și responsabilitatea deosebită pe care le aveți în asigurarea unui climat economic eficient.

În prezent, prognozele economice sunt dintre cele mai optimiste, însă provocările în planul politicilor economice nu lipsesc deloc. Ne dorim reforme echilibrate și investiții consistente, pentru a obține beneficii concrete și rezultate exacte, precum munca depusă de contabili în economia noastră.

Cu toții cunoaștem importanța rolului pe care economiștii, dar și contabilii îl au în fundamentarea politicilor economice, în consolidarea disciplinei financiare sau în asigurarea transparenței și a predictibilității de care economia are nevoie.

Nu pot să nu menționez necesitatea asigurării unei educații economice și financiare solide, care ghidează subtil, dar esențial, dezvoltarea economică. Tocmai de aceea, sunt necesare eforturi comune ale statului, ale universităților și ale mediului de afaceri pentru dezvoltarea unor programe de studii cât mai competitive, adaptate realităților.

Doamnelor și domnilor,

Contextul pandemic demonstrează, încă o dată, cât de importantă este tranziția digitală pentru susținerea unui mediu de afaceri performant.

Digitalizarea și tehnologia informației își fac simțite prezența în fiecare profesie, aducând noi beneficii și oportunități. Profesia dumneavoastră trebuie să fructifice cât se poate de mult avantajele digitalizării, globalizării și externalizării serviciilor-suport și să se adapteze constant la inovațiile care ne schimbă deja perspectivele și modul de lucru.

Mediul de afaceri din România are nevoie, în continuare, de sprijin din partea specialiștilor din profesia dumneavoastră, pentru a putea recupera neajunsurile aferente recentei crize, pentru a putea accesa eficient fondurile europene fără precedent alocate țării noastre, investiții prin care să schimbăm direcția de politică economică și de dezvoltare a României.

Stimați invitați,

Aniversarea a 100 de ani de la înființarea CECCAR este un moment potrivit nu doar pentru bilanț. Vă încurajez să priviți spre viitor, spre provocările cu care profesia de contabil și profesiile economice, în general, se vor întâlni în perioada următoare și să acționați cu ambiție și determinare.

Vă mulțumesc, vă doresc sănătate și mult succes!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *