Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Execuția bugetară: “toate-s vechi și nouă toate” | Cosmin Marinescu

Execuția bugetară: “toate-s vechi și nouă toate”

Taman în aceste zile politice s-a descoperit că execuția bugetară a explodat în luna decembrie, parcă pentru a ne convinge că “îngrășatul în ajun” se aplică și pentru bugetul general consolidat. Am insistat pe acest pattern bugetar în noiembrie 2016, cu ocazia lansării, de către Guvernul României, a Raportului OCDE “Public Governance Scan of Romania”. Prezentarea respectivă poate fi consultată aici.

Închiderea execuției bugetare a anului 2016 a confirmat pe deplin, încă o dată, faptul că decembrie este luna fierbinte a cheltuielilor publice, luna în care deficitul decolează.

Este însă important de știut că “îngrășatul în ajun” în materie de execuție bugetară nu este vreo surpriză de dată recentă ori vreo deficiență a recentei guvernări tehnocrate.

Așa cum se poate observa, în anul 2014, aproape întreg deficitul bugetar a fost făcut în luna decembrie. Anul 2015 a fost și mai sugestiv din acest punct de vedere, căci la finele lui noiembrie exista excedent, iar în decembrie s-a realizat un deficit de peste 2% din PIB. În 2016 se continuă același pattern bugetar, de vreme ce peste 2/3 din deficitul anul este realizat doar în luna decembrie.

Avem de-a face aici cu deficiențe structurale, profunde, în materie de programare și execuție bugetară. Acestea vin din trecut și nu se rezolvă neapărat din pixul ministrului, oricare ar fi acesta, ci mai degrabă prin schimbarea comportamentelor în administrație, care să conducă la disciplină bugetară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *