Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Lecția 2 - Costul de oportunitate și frontiera posibilităților de producție - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Lecția 2 – Costul de oportunitate și frontiera posibilităților de producție

Share

– raritate și alegere: logica economică a costului de oportunitate

– producție și eficiență: instrumentul frontierei posibilităților de producție (FPP)

Tema 2

Rezolvă aplicațiile de mai jos și postează rezolvările în rubrica de comentarii, cu argumentarea tuturor răspunsurilor, indicând numele și prenumele, iar la începutul răspunsului – seria și grupa. Răspunsurile vor fi evaluate pentru punctajul de seminar.

Termen: marți, 25 octombrie, ora 21, moment după care comentariile nu vor mai fi acceptate. Răspunsurile transmise în termenul indicat vor fi postate și vor primi feedback, cu rezolvările corecte. Mult succes!

1. În condițiile unor resurse nelimitate: a) valoarea alternativei sacrificate este maximă; b) valoarea alternativei sacrificate este zero; c) este posibilă satisfacerea concomitentă a tuturor nevoilor; d) b și c; e) niciuna din cele de mai sus.

2. O persoană dispune de un venit de 2.000 lei și poate achiziționa două bunuri, A și B. Prețul bunului A este de 250 lei, iar al bunului B, 500 lei. În aceste condiții, costul de oportunitate al achiziției unei unități din bunul A este:a) 0,5 unități din bunul B; b) 1 unitate din bunul B; c) 1,5 unități din bunul B; d) 2 unități din bunul B; e) 2,5 unități din bunul B.

3. Tatăl Mariei îi cere fiicei sale să își ajute fratele la matematică, spunându-i că îi plătește 10 lei/oră. Însă, Maria ar putea câștiga 15 lei/oră dacă ar avea grijă de copilul vecinilor sau 20 lei/oră dacă i-ar ajuta pe aceștia la curățenie. Costul de oportunitate pentru ajutorul pe care Maria alege să îl dea fratelui său este: a) 10 lei/oră; b) 15 lei/oră; c) 20 lei/oră; d) 15 lei plus 20 lei; e) subiectiv.

4. Forma generală a frontierei posibilităților de producție indică un cost de oportunitate: a) crescător; b) descrescător; c) constant; d) crescător până la un punct, apoi descrescător; e) descrescător până la un punct, apoi crescător;

5. O economie poate produce 100 de pâini și 5 struguri sau 80 de pâini și 7 struguri. În cazul în care costul de oportunitate pentru struguri în raport cu pâinea este crescător, care dintre următoarele combinații de pâine și struguri nu poate fi un punct pe Frontiera Posibilităților de Producție (FPP):a) 93 pâini și 6 struguri; b) 92 pâini și 6 struguri; c) 91 pâini și 6 struguri; d) 90 pâini și 6 struguri; e) oricare din cele de mai sus.

6. Identificați valoarea de adevăr a propozițiilor următoare (Adevărat sau Fals) și argumentați răspunsurile:

a) Punctul situat la mijlocul frontierei posibilităților de producție a două bunuri evidențiază structura optimă a producției.

b) Frontiera posibilităților de producție este descrescătoare datorită rarității resurselor.

7. Concepe un scurt eseu, de maxim jumatate de pagină, cu răspunsul la întrebarea “În ce condiții costul de oportunitate poate fi zero?”, postează textul respectiv și dezbateți subiectul în cadrul seminarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: