Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Lecția 5 - Inflația și ciclurile economice - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Lecția 5 – Inflația și ciclurile economice

Share

– cauzele și consecințele inflației: reducerea puterii de cumpărare a banilor

– evoluția ciclică a economiei: problema crizelor economice și recesiunea


TEMA 5

Rezolvă aplicațiile de mai jos și postează rezolvările în rubrica de comentarii, cu argumentarea tuturor răspunsurilor, indicând numele și prenumele, seria și grupa. Răspunsurile vor fi luate în considerare pentru punctajul de seminar.

Termen: luni, 22 mai, ora 21:00, apoi comentariile nu vor mai fi acceptate.

1. Dacă se anticipează accelerarea inflației, atunci: a) rata nominală a dobânzii va crește; b) viteza de circulație a monedei va crește; c) toate cele de mai sus; d) viteza de circulație a monedei se va reduce; e) nici una din cele de mai sus.

2. În condițiile în care economia se află în situație inflaționistă, o reducere în: a) cheltuiala guvernamentală coboară permanent rata inflației din economie; b) creșterea ofertei nominale de bani reduce rata inflației, fără nici un efect asupra output-ului pe termen scurt; c) creșterea ofertei nominale de bani reduce rata inflației și nivelul output-ului pe termen scurt; d) cheltuiala guvernamentală reduce rata inflației, fără a avea nici un efect asupra output-ului pe termen scurt; e) nivelul taxelor indirecte accelerează ritmul de creștere a prețurilor.

3. Ce factori ar putea contribui la apariția inflației prin cerere? a) reducerea exportului net; b) creșterea prețurilor factorilor de producție; c) creșterea ratei dobânzii la creditele pentru consum; d) creșterea cheltuielilor guvernamentale; e) reducerea transferurilor sociale.

4. Dacă prețurile cresc cu 100%, puterea de cumpărare a banilor: a) scade cu 50%; b) scade cu 25%; c) scade cu 100%; d) scade cu 10%; e) scade cu 20%.  

5. Rata nominală a dobânzii este 7% iar rata inflației este 15%. În aceste condiții: a) rata reală a dobânzii este de -8%; b) puterea de cumpărare a banilor se majorează; c) indicele general al prețurilor este 115%; d) toate cele de mai sus sunt adevărate; e) depunătorii câștigă în termeni reali.

6. Inflația se manifestă atunci când: a) scăderea masei monetare este mai puternică decât scăderea producției; b) scăderea masei monetare este mai puțin puternică decât creșterea producției; c) creșterea masei monetare este mai puternică decât creșterea producției; d) masa monetară rămâne neschimbată; e) scade cursul de schimb al monedei naționale.

7. Să se calculeze rata inflației în condițiile în care structura coșului de consum și prețurile bunurilor respective sunt:

Bunuri Cantități Prețuri an de bază (lei) Prețuri an curent (lei)
A 50 2 3
B 35 4 6
C 100 10 15
D 10 20 30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *