Lecția 6 – Economia deschisă: balanța de plăți externe
– fluxurile economice externe și semnificația balanței de plăți externe
– balanța comercială și cursul de schimb valutar
TEMA 6
Rezolvă aplicațiile de mai jos și postează rezolvările în rubrica de comentarii, cu argumentarea tuturor răspunsurilor, indicând numele și prenumele, seria și grupa. Răspunsurile vor fi luate în considerare pentru punctajul de seminar.
Termen: vineri, 2 iunie, ora 21:00.
1.Cine este avantajat de aprecierea monedei euro în raport cu dolarul american? a) o companie americană ce urmează să cumpere o clădire în UE; b) o companie americană ce importă din UE; c) un turist european ce vizitează SUA; d) un turist american ce vizitează UE; e) o companie din UE ce exportă în SUA.
2. Efectul probabil al aprecierii cursului nominal de schimb este: a) reducerea importului; b) creșterea exportului; c) reducerea cererii de valută; d) creșterea ofertei de valută; e) creșterea deficitului contului curent.
3. Intensificarea restricțiilor privind importurile determină: a) creșterea cererii de valută și aprecierea monedei naționale; b) diminuarea excedentului balanței comerciale; c) creșterea ofertei de valută și deprecierea monedei naționale; d) accentuarea deficitului de cont curent; e) reducerea cererii de valută și aprecierea monedei naționale.
Una dintre afirmațiile de mai jos este falsă: a) contul curent reflectă diferența dintre PNB și investiția brută; b) o țară cu deficit de cont curent cheltuiește mai mult decât încasează; c) un deficit al balanței de plăți determină autoritățile monetare să răscumpere propria monedă pentru a preveni deprecierea ei; d) când PIB este egal cu PNB, soldul veniturilor cu străinătatea este zero; e) investiția netă și cea de înlocuire formează investiția brută.
5. Atunci când în urma unei operațiuni de export, cheltuielile în monedă națională pe unitatea de valută obținută din mărfurile vândute reprezintă 80% din nivelul cursului de schimb din țara exportatoare, operațiunea de export este: a) ineficientă; b) eficientă; c) în dezavantajul caselor de schimb din țara exportatoare; d) subvenționată de stat; e) un factor negativ pentru capacitatea de import.
Lasă un răspuns