Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Lecția 6 - Economia deschisă: balanța de plăți externe - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Lecția 6 – Economia deschisă: balanța de plăți externe

Share

– fluxurile economice externe și semnificația balanței de plăți externe

– balanța comercială și cursul de schimb valutar

Curs-14-Balanta-de-plati-CM

Temă – rezolvați următoarele aplicații și argumentați răspunsul:

1. Deprecierea monedei naţionale determină: a) stimularea importului; b) stimularea exportului; c) creşterea cererii de valută; d) reducerea ofertei de valută; e) creşterea deficitului comercial.

2. Cine este avantajat de aprecierea monedei euro în raport cu dolarul american? a) o companie americană ce urmează să cumpere o clădire în UE; b) o companie americană ce importă din UE; c) un turist european ce vizitează SUA; d) un turist american ce vizitează UE;    e) o companie din UE ce exportă în SUA.

3. Efectul probabil al aprecierii cursului nominal de schimb este: a) reducerea importului; b) creşterea exportului; c) reducerea cererii de valută; d) creşterea ofertei de valută; e) creşterea deficitului contului curent.

4. Intensificarea restricţiilor privind importurile determină: a) creşterea cererii de valută şi aprecierea monedei naţionale; b) diminuarea excedentului balanţei comerciale; c) creşterea ofertei de valută şi deprecierea monedei naţionale; d) accentuarea deficitului de cont curent; e) reducerea cererii de valută şi aprecierea monedei naţionale.

5. Una dintre afirmaţiile de mai jos este falsă: a) contul curent reflectă diferenţa dintre PNB şi investiţia brută; b) o ţară cu deficit de cont curent cheltuieşte mai mult decât încasează; c) un deficit al balanţei de plăţi determină autorităţile monetare să răscumpere propria monedă pentru a preveni deprecierea ei; d) când PIB este egal cu PNB, soldul veniturilor cu străinătatea este zero; e) investiţia netă şi cea de înlocuire formează investiţia brută.

6. Atunci când în urma unei operaţiuni de export, cheltuielile în monedă naţională pe unitatea de valută obţinută din mărfurile vândute reprezintă 80% din nivelul cursului de schimb din ţara exportatoare, operaţiunea de export este: a) ineficientă; b) eficientă; c) în dezavantajul caselor de schimb din ţara exportatoare; d) subvenţionată de stat; e) un factor negativ pentru capacitatea de import.

Rezolvă aplicațiile de mai sus și postează rezolvările în rubrica de comentarii, cu argumentarea tuturor răspunsurilor, indicând numele și prenumele, seria și grupa. Răspunsurile vor fi luate în considerare pentru punctajul de seminar.

Termen: vineri, 29 mai, ora 21, moment după care comentariile nu vor mai fi acceptate.

Comentariile postate în termenul indicat vor fi ulterior publicate și vor primi raspuns, cu rezolvările necesare, din partea titularului didactic.

Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 raspunsuri la: " Lecția 6 – Economia deschisă: balanța de plăți externe "

 1. Paripeanu Alexandra Gabriela spune:

  1. b
  2. C
  3. A
  4. D

 2. Elena -Carolina Marin spune:

  Elena-Carolina Marin, grupa 310, seria B

  1)Varianta corecta este e).

  Cauza principală a deprecierii monedei naționale, care atinge noi minime istorice este creșterea deficitului comercial din cauza politicilor wageledgrowth din ultimii 3 ani.

  2)Varianta corecta este d).

  3)Varianta corecta este d).

  Cursul de schimb reprezintă prețul unei unități monetare din moneda unei țări, exprimat în unități monetare ale altei țări. O definiție mai exactă a cursului de schimb ia în considerare tipul de cotație care leagă cele două monede participante la raportul de schimb.

  4)Varianta este a).

  5)Varianta falsa este b).

  6)Varianta este c).

 3. Bostenaru Adela Alexandra, grupa 303, seria A spune:

  1. b) stimularea exportului
  2. Este avantajata: b) o companie americana ce importa din UE
  3. c) reducerea cererii de valuta
  4. b) diminuarea excedentului balantei comerciale
  6. e) un factor negativ pentru capacitatea de import

 4. Crivat Adrian, grupa 306, Seria A spune:

  Bună ziua,

  Mă numesc Crivăț Adrian, grupa 306, seria A.

  1. Deprecierea monedei naționale determină: b) stimularea exportului -> În momentul în care moneda națională se află în depreciere, exportul o să fie mai favorabil pentru întrerpinderi deoarece acestea pot face un profit mai mare pe piețele externe datorită diferenței dintre încasări si efort.

  2. Cine este avantajat de aprecierea monedei euro în raport cu dolarul american: c) un turist european ce vizitează USA -> deoarece dacă acesta și-a stabilit un anumit buget ca de exemplu: 3000 de euro cu câteva luni înainte, acesta ar putea să se modifice dacă moneda euro se apreciează în raport cu dolarul american, astfel acesta ar putea să aibe un buget de 3200 de euro fără să strângă alți bani.

  3. Efectul probabil al aprecierii cursului nominal de schimb este: e) creșterea deficitului contului curent -> În acest caz balanța contului curent se depreciază, astfel o să crească deficitul contului.

  4. Intensitatea restricțiilor privind importurile determină: e) reducerea cererii de valută și aprecierea monedei naționale -> deoarece statul interzice cumpărarea de valută o să se reducă valuta și o să crească moneda națională.

  5. Una dintre afirmațiile de mai jos este falsă: a) contul curent reflectă diferența dintre PNB și investiția brută.

  6. Atunci când în urma unei operațiuni de export: b) eficientă, deoarece CRE < CS astfel întreprinderea o să aibe un oarecare câștig datorită diferenței dintre încasări și efort.

 5. DINU MARIA, grupa 306, seria A spune:

  Buna ziua ! Ma numesc Dinu Maria si fac parte din grupa 306, seria A, BT.

  ex1. Deprecierea monedei nationale determina: b) stimularea exportului pentru ca exporturile cresc, importurile scad, iar balanta comerciala isi va reduce deficitul. Exporturile cresc atunci cand moneda nationala se depreciaza pentru ca o firma poate face un profit mai mare pe o piata internationala.

  ex2. La acest exercitiu am considerat corecta varianta c) un turist european ce viziteaza SUA pentru ca euro s-a apreciat, dolarul american s-a depreciat in acest raport, iar turistul european va simti ca plateste mai putin in SUA fata de cat ar fi platit in tara din care provine.

  ex3. Corecta este varianta e) efectul probabil al aprecierii cursului nominal de schimb care incurajeaza cresterea importurilor este cresterea deficitului contului curent deoarece importurile sunt cu semn negativ in cadrul balantei comerciale.

  ex4. Intensitatea restrictiilor privind importurile determina c) cresterea ofertei de valuta si deprecierea monedei nationale, intrucat in cazul deprecierii monedei nationale exporturile cresc, iar importurile se reduc.

  ex5. Afirmatia falsa este varianta a) contul curent reflecta diferenta dintre PNB si investitia bruta. In urma analizarii afirmatiilor si verificarii lor in cursurile predate am constantat ca variantele b,c,d,e sunt adevarate.

  ex6. Am considerat corecta varianta b) eficienta pentru ca CRE(cursul de revenire la export) trebuie sa fie mai mic decat CS (cursul de schimb).

 6. Deciu Andreea Claudia, grupa 306, seria A spune:

  Deciu Andreea Claudia, grupa 306
  Ex.1
  b)stimularea exportului
  Se depreciaza moneda nationala, din activitatea de export se castiga din schimbarea valutei
  Ex.2
  c)un turist european ce viziteaza SUA
  Dolarul s-a depreciat in raport cu euro, din evolutia cursului de schimb.
  Ex.3
  e) Importuriledevin mai atractive,iar exporturile mai neatractive
  Ex.4
  e)rdeucerea cererii de valuta si aprecierea monedei nationale
  Nevoia de valuta scade,asadar nevoia de valuta scade astfel creste valoarea monedei nationale
  Ex.5
  a)contul curent reflecta diferenta dintre PNB si investitia bruta
  Ex.6
  b)eficienta
  Cursul de revenire la import trebuie sa fie mai mare decat cursul de schimb.

 7. Delcescu Victor Alexandru spune:

  Buna ziua! Sunt Delcescu Victor Alexandru, Grupa 306, Seria A.

  Problema 1
  Raspuns corect: b) stimularea exportului.
  Problema 2
  Raspuns corect: c) un turist european ce viziteaza SUA.
  Problema 3
  Raspuns corect: e) cresterea deficitului contului curent.
  Problema 4
  Raspuns corect: e) reducerea cererii de valuta si aprecierea monedei nationale.
  Problema 5
  Raspuns corect: a) contul curent reflecta diferenta dintre PNB si si investitia bruta.
  Problema 6
  Raspuns corect: b) eficienta.

 8. BUNEA BOGDAN ELIO IOAN spune:

  1.A;
  2.C;
  3.D;
  4.E;
  5.C;
  6.B.

 9. Ion Sandra-Alexandra spune:

  Ion Sandra-Alexandra, grupa 309, seria B

  1. Deprecierea monedei naționale determină: b) stimularea exportului.
  Deprecierea monedei naționale stimulează exporturile, în sensul că volumul acestora va crește.

  2. Cine este avantajat de aprecierea monedei euro în raport cu dolarul american? b) o companie americană ce importă din UE.
  Când moneda națională se apreciază, exportatorii vor fi dezavantajați iar importatorii avantajați, ceea ce va determina exporturile să se reducă și importurile să crească, iar balanța comercială își va reduce excedentul sau va deveni deficitară (importuri> exporturi).

  3. Efectul probabil al aprecierii cursului nominal de schimb este: c) reducerea cererii de valută.
  Atunci când se exportă cât mai mult și se importă cât mai puțin crește rezerva valutară, iar în cazul nostru exporturile scad, iar importurile cresc ceea ce determină o reducere a rezervei valutare.

  4. Intensificarea restricțiilor privind importurile determină: b) diminuarea excedentului balanței comerciale.
  Când importurile cresc, balanța comercială își va reduce excedentul sau va deveni deficitară (importuri> exporturi).

  5. Una dintre afirmațiile de mai jos este falsă: a) contul curent reflectă diferența dintre PNB și investiția brută.
  Contul curent= balanța comerțului (exporturile de bunuri și servicii- importurile) + venitul net din străinătate+ transferurile curente nete.

  6. Atunci când în urma unei operațiuni de export, cheltuielile în monedă națională pe unitatea de valută obținută din mărfurile vândute reprezintă 80% din nivelul cursului de schimb din țara exportatoare, operațiunea de export este: a) ineficientă.
  Cursul de revenire la export reprezintă 80% din cursul de schimb valutar, ceea ce înseamnă că CRE este mai mic decât CS și rezultă așadar că exportul e unul ineficient.

error: