Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Aplicații Tema 1 – Instituțiile în știința economică | Cosmin Marinescu

Aplicații Tema 1 – Instituțiile în știința economică

Tema 1 – Instituțiile în știința economică

Rezolvă aplicațiile de mai jos și postează răspunsurile, cu explicațiile aferente, în rubrica de comentarii, indicând numele și prenumele, precum și grupa – pe primul rând al casetei de comentarii. Răspunsurile vor fi evaluate pentru punctajul de seminar.

Termen: vineri, 10 martie, ora 21, moment după care comentariile nu vor mai fi acceptate. Răspunsurile vor primi feedback cu rezolvările corecte din partea titularului didactic.

1Care din următoarele instituții credeți că au apărut spontan, ca expresie a „mâinii invizibile”: codul rutier, moneda, regulile de trafic, constituția, bunele maniere, limbajul, legislația cu privire la mediu, legea electorală.

2. Care din următoarele concepte pot fi incluse în categoria instituțiilor și care în cea a organizațiilor: firma, constituția, partidul politic, dreptul de proprietate, moneda, Academia de Studii Economice, Tratatul de la Maastricht, Parlamentul European, contractul, imnul „Deșteaptă-te române!”, legea taximetriei, Biserica Ortodoxă, căsătoria, codul rutier, familia, Automobil Clubul Român, postul Paștelui, Fondul Federal de Rezerve, sindicatul, legea falimentului, bursa de studii, Bursa de la Londra, Biblia, criteriile de la Copenhaga.

3. Identificați valoarea de adevăr (Adevărat/Fals) pentru propozițiile 2, 4, 7 din aplicațiile Temei 1 a cursului de Economie Instituțională (pagina 26) și argumentați răspunsul.

P2. După cum sunt impuse membrilor comunității, instituțiile se împart în naționale și internaționale.

P4. După gradul de codificare, instituțiile se împart în formale și informale.

P7. Distincția dintre instituții și organizații nu exclude ca anumite instituții să fie încorporate în organizații.

4. Analizează următorul studiu de caz și formulează concluziile desprinse:

În fosta Uniune Sovietică, directorii și angajații fabricilor producătoare de sticlă erau recompensați, la un moment dat, în funcție de tonele de sticlă plană produse. Drept consecință, foile de sticlă produse erau foarte groase, fapt ce diminua lumina care trecea prin ele.  Regulile de remunerare au fost schimbate astfel încât plata se făcea în funcție de metrii pătrați de sticlă produși. În aceste condiții, firmele sovietice produceau o sticlă atât de subțire încât se spărgea foarte ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *