Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Noi oportunități de cooperare economică între România și Portugalia | Cosmin Marinescu

Noi oportunități de cooperare economică între România și Portugalia

Câteva gânduri și imagini privind vizita Președintelui României în Portugalia, într-un context în care politica externă pare să devină “rara avis" în materie de stabilitate, consecvență și credibilitate. România oferă însă argumente consistente în acest sens, ca pilon de stabilitate și credibilitate în regiune, dar și în cadrul Uniunii Europene.

În ciuda neajunsurilor interne sau chiar a inconsistențelor în planul reformelor și politicilor publice, atunci când ne uităm în jur, în varii formate comparative, realizăm că România nu stă rău deloc, iar progresele în materie de convergență economică reală sunt incontestabile.

România a ajuns din urmă Portugalia în ceea ce privește PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare, iar ultimele date arată că țara noastră a depășit Ungaria raportat la același indicator, cu un nivel al convergenței reale ajuns la 76,7% din media Uniunii Europene. Cu toate acestea, performanțele economice cantitative trebuie consolidate calitativ, prin reforme și politici sustenabile.

În plan macroeconomic, Portugalia pare să reprezinte, în acest moment, un model european de responsabilitate fiscală și disciplină financiară. Estimările actuale arată că Portugalia poate încheia anul curent cu excedent bugetar, ceea ce va reduce și mai mult povara datoriei publice ca pondere în PIB, aflată deja în ajustare semnificativă în ultimii ani. Date fiind creșterea economică solidă și deficitele reduse, datoria publică a Portugaliei a scăzut semnificativ, de la peste 130% din PIB în anul 2020 până la estimarea de 106% din PIB în anul curent.

În plan sectorial și investițional, Portugalia se remarcă pe piața românească în sectorul energiei regenerabile, al construcțiilor și infrastructurii, expertiza portugheză privind energia regenerabilă fiind recunoscută la nivel european.

Am avut onoarea, în cadrul vizitei Președintelui României în Portugalia, să îi întâlnesc pe Președintele Republicii portugheze - Marcelo Rebelo de Sousa, Prim-ministrul Portugaliei - Antonio Costa, Primarul Lisabonei - Carlos Moedas, Președintele Parlamentului - Augusto Santos Silva.

În contextul vizitei de stat au fost semnate acorduri naționale de cooperare în domeniul energiei și al promovării investițiilor, prin care România și Portugalia își consolidează cadrul de cooperare economică prin noi oportunități de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

raspuns la : " Noi oportunități de cooperare economică între România și Portugalia "

  1. Paraschiv Cristina-Antoanela spune:

    Privind dezvoltarea economică a României, de asemenea sunt de părere ca nivelul de creditibilitate , consistență şi adaptare economică asigură o privire clară asupra oportunităților, punctelor forte şi eventualelor procese prin care am putea atinge, la nivel de țară – un ritm al evoluției social – economic preferabil.
    Compararea economiilor, mai ales din prisma procedeelor este un mod foarte eficient de observare a unor metode deja testate şi, eventual, în cazul în care contextul economic permite, introducerea acestora în sistemul deja existent.