Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info. Stabilitate și predictibilitate pentru mediul de afaceri - Cosmin Marinescu | Cosmin Marinescu

Stabilitate și predictibilitate pentru mediul de afaceri

Share

"Indiferent cât de ambițios ar fi, niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerințelor esențiale de stabilitate și predictibilitate de care economia are nevoie.

De exemplu, în ciuda creșterii economice record de 5,7% pe primul trimestru și a expansiunii considerabile a consumului, execuția bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privința colectării veniturilor – care sunt cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat, fapt ce a atras creșterea deficitului bugetar cu cca. 4,4 miliarde lei doar în luna iunie.

Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privința implicațiilor pe care unele măsuri recent anunțate le pot avea asupra economiei. Așa cum am spus și la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esențiale ale acestuia – atât fiscale cât și sociale, nu oferă deloc semnalul de încredere și liniște pe care românii și mediul investițional îl așteaptă.

Acest tip de a face politică economică seamănă incertitudine și îngrijorare, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri mă determină să atrag atenția Guvernului și coaliției politice că o asemenea relație dintre stat și mediul de afaceri poate pune în pericol locuri de muncă și investiții importante, de care România are mare nevoie.

Consider că este esențial ca noul Guvern să se așeze la masa dialogului cu mediul de afaceri, pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale, indiferent de amploarea și importanța lor, nu pot căpăta sens decât prin consultări și dezbateri, prin evaluări riguroase în privința impactului economic, care să ofere garanția că economia nu va avea de suferit.

...

Așa cum am spus și în alte rânduri, sectorul IMM-urilor este coloana vertebrală a unei economii dinamice și prospere. În România, IMM-urile au progresat semnificativ în ultima perioadă. Cu toate acestea, densitatea antreprenorială a economiei noastre ne plasează în continuare pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, cu 2,2 IMM-uri la 100 de locuitori, în timp ce media europeană este dublă, de 4,5 IMM-uri la 100 de locuitori.

Deși intențiile antreprenoriale sunt pozitive în România, fiind situate la un nivel superior comparativ cu Uniunea Europeană, trebuie să găsim soluții prin care intențiile să nu rămână doar la stadiul de planuri, iar ritmul înființării de noi firme să crească sănătos."

Textul de mai sus este extras din mesajul Președintelui României, prezentat pe 14 iulie, cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate a Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii în România (CNIPMMR), eveniment în care a fost lansată "Cartea Albă a IMM-urilor din România", ediția XV. Mesajul integral poate fi consultat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: